Dodaj do ulubionych

co na obiad wege?

• bywalec.hoteli Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:32
      a nie możesz normalnego schaboszczaka usmażyć?
      • bialeem Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:37
        Ze schabowym porządnym strasznie dużo pieprzenia. U mnie schabowe robił praktycznie tylko ojciec raz na ruski rok i zawsze musiały się przeleżeć rozbite z przyprawami przynajmniej kilka h. Później babranie w panierkach itd. Syf się robi straszny. Schaboszczaki je się na stołówkach albo w mlecznych.
        • bywalec.hoteli Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:49
          Schabowy to pierwsze danie obiadowe jakie się nauczyłem, prościzna, nie wiem co w tym trudnego.
          • bialeem Re: co na obiad wege? 16.01.21, 00:47
            Nie jest trudno zrobić schaboszczaka. Trudno jest zrobić dobrego schaboszczaka.
            • piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 08:21
              Najlepszy jakiego jadłam w życiu był z kostką, wielki, cieniuteńki i chyba smażony na smalcu.
              Niestety, z pewnej knajpy był i już go nie podają.
            • bywalec.hoteli Re: co na obiad wege? 16.01.21, 10:52
              bialeem napisał:

> Nie jest trudno zrobić schaboszczaka. Trudno jest zrobić dobrego schaboszczaka.
              >

Śp. Babcia zdradziła mi pewien sekret, dzięki któremu moje schaboszczaki były dobre, z miejsca lepsze niż w jakiejkolwiek gastronomii, gdzie się je robi masowo. Chodziło o podduszanie kotletów na końcu.
              Znam jeszcze patent polegający na obtoczenia schaboszczaka w musztardzie przed panierkowaniem. Ubogaca smak smile
              • tokyocat Re: co na obiad wege? 16.01.21, 18:49
                Moja babcia tez dusila na koniec.
                Dusze tez filety z kurczaka jak je faszeruje, zeby nie byly surowe w srodku.
                • bywalec.hoteli Re: co na obiad wege? 16.01.21, 19:08
                  Tokyocat, dzięki takiemu podduszaniu były bardziej sovzyste schaboszczaki smile
                  A z filetami z kurczaka to nie wiedziałem.
                  Wiem, że nieraz zdarza się, że de vollaile jest surowy w środku - może trzeba by poddusić?
              • bialeem Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:55
                Dla mnie niestety sekretem dobrego schabowego jest panierka. Dobra panierka wymaga masy tłuszczu, a ja nawykowo w kuchni tłuszczu używam relatywnie mało i panierka mi się przypala i nie jest taka jak być powinna.
                Na szczęście Ago ma na stołówce jedne z lepszych schabowych w mieście i do tego fenomenalną zasmażaną kapustę (ale serio - genialna). Przez dekadę zaspokoiłam swoje schabowe zapędy. Do tego poza szynką parmeńską, boczkiem i (od święta) żeberkami lub pulled porkiem praktycznie nie jadam świni, więc stołówkowe schaby muszą wystarczyć. Pandemicznie mi tych schabowych trochę brakuje.
        • piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:51
          Ja, gdy jadłam mięso, kupowałam schab w plastrach (zarówno tych o grubości centrymetra, jak i tych cieniutkich - minutowych).
          Rozbija się je przez torbę foliową, żeby nie pryskało, soli pieprzy i panierka.
          Nie taka ciężka robota - choć zachęcam do diety bez mięsa - gdy się jada czasem ryby i sery, niejedzenie mięsa nie jest prawie żadnym wyrzeczeniem, a jest pożyteczne dla świata i zdrowia (mięso jest produktem bardzo rakotwórczym).
          • bialeem Re: co na obiad wege? 16.01.21, 00:46
            Wiem, wszystko wiem. Nie, dziękuję. Jestem mięsożerna. Potrzebuję steków, hamburgerów, kurczaków, indyków, szynki parmeńskiej i sera w każdej odmianie żeby się dobrze czuć psychiczniesmile Umiem gotować wegetariańsko (z wegańskim gorzej) i korzystam, ale moja prywatna spożywka wciąż będzie obfitowała w powyższe. Trzymam za was kciuki. Oby wegetarian było jak najwięcej żebym mogła w spokoju jeść bekające krowy kiedy martwicie się o dobro świata.
            • piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 08:19
              Też jestem mięsożerna. wink
              Zawsze kochałam te boczusie i szyneczki.

PS ograniczanie mięsa też jest dobre dla świata i zdrowia, nie trzeba całkiem rezygnować
              • mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 16:17
                tez lubie mieso, tatar z porzadnej wolowiny, mrauuuu

ale przestalo mi sie chciec gotowac trzy rozne obiady i jakos tak samo przyszlo, ze bez miesa, ryby tez sa mocno kontrowersyjne i zdrowotnie i srodowiskowo jakby co, hodowla lososia to zlo wcielone
                • piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 21:35
                  Tak, tatar z dobrej wołowiny to jest to, co mam zamiar zjeść raz na ruski rok, gdy moja matka zrobi - nie mam ambicji być świętą.
                  Niemniej, mięsa nie kupuję i nie zamawiam z restauracji - to spora zmiana po szyneczkach, boczusiach, indyczkach, perliczkach, świnkach i innych polędwicach.

Rybę za to czasem po prostu muszę (rzadko i tylko sprawdzone, bo nie akceptuję smrodu obrabianej termicznie ryby w mieszkaniu), nie dam rady inaczej i potrzebuję.
                  • mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:11
                    uwielbiam ryby i wszelkie zyjatka morskie, na szczescie wybor mam duzy i wsio swieze 😀

a mieso kupowac musze, dla kociastych, z tym ze wiem ze zrodlo dobre, chów nie przemyslowy
                    • piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:55
                      Czytałam, że Jaś Kapela karmi psa roślinnie i twierdzi, że można. Ale, że koty już nie.
                      I jest afera! big_grin
                      Co myślisz?

(ja nie mam zwierząt i nie będę miała)
                      • bialeem Re: co na obiad wege? 16.01.21, 23:31
                        Ja tam myślę, że dorosły człowiek nie nazywa się Jasiem o ile nie jest jednocześnie fasolą.
                        • piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 23:36
                          Jeśli napiszę Jan Kapela 😂, to łatwiej będzie ci przeczytać co pisze?
            • bywalec.hoteli Re: co na obiad wege? 16.01.21, 10:53
              Bialeem, jestes wolna? smile
              • bialeem Re: co na obiad wege? 16.01.21, 23:32
                Jestem zajęta jedzeniem mięsa (zapomniałam o tatarze, ale dziewczyny już wymieniły jako niezbędny do życia)
      • piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:40
        Oczywiście, że mogę, ale nie chcę.
        Kumasz?
        • bywalec.hoteli Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:59
          Kumam. A ogólnie jesteś wege?
          • piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 00:12
            Tso? big_grin
            • bywalec.hoteli Re: co na obiad wege? 16.01.21, 17:29
              piataziuta napisała:

> Tso? big_grin

no czy przeszłaś na wegetarianizm? big_grin
    • bialeem Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:34
      Ja np bardzo lubię kotlety sojowe w sosie słodko kwaśnym. Nie wiem jak dzisiaj, ale kiedyś po prostu moczyłam kotlety, kroiłam na paski, podsmażałam, do tego warzywa (mogą być mrożone chińskie) i sos słodko-kwaśny domowy.
      Z kotlecich - kotlety jaglane z sosem pieczarkowym albo kotlety jajeczne.

Same kotlety sojowe w panierce też są ok.
      • piataziuta Re: co na obiad wege? 15.01.21, 23:53
        po wyżej wspomnianym ramenie mam odrzut od produktów sojowych, oprócz tofu i parówek z tofu (mniam)
    • mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 02:08
      łazanki z kapusta (zwykla nie kiszona)
      tzw przez moja bacia eintopf, cos pomiedzy zupa a bigosem ze zwyklej kapusty z pyrami tongue_out i koperkiem
      tarty wszelakie szpinak/pieczarki czy inne grzyby/cebula/buraki (pojedynczo nie razem smile
      kotlety z jajek
      kotlety z ziemniakow (ugotowanych)
      pyzy ze wszelkim nadzieniem
      omlety/fritaty
      zupa cebulowa
      jarmuz z kasza
      golabki z kasza gryczana i twarogiem (robie bez twarogu, za spoiwo robi jajko)
      wege burgery z platkow owsianych
      wege buergery z ryzu i szpinaku
      leczo

pizza tongue_out
      • mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 02:30
        kopytka z sosem z pieczarek/innych grzybow
      • mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 02:35
        i jeszcze w temacie plackow ziemniaczanych
        robilam wczoraj (tak jak lubie placki tak nie lubie zapachu smazenia w calej chalupie, ech te otwarte kuchnie), starlam pyry (mlode byly) tzn mum to zrobil, nie odlewalam wody, dodalam dwa jajka, sol i make , czyli to co zawsze, tylko maki mi sypnelo duzo za duzo i .. wyszly calkiem fajne, puchate kotlety ziemniaczane
        w piekarniku tez pewnie sie da upiec
        • berdebul Re: co na obiad wege? 16.01.21, 10:03
          Z takiej masy jak na placki ziemniaczane wychodzi genialny spod do tarty. Zapieka się sam, dorzuca dodatki, w czasie zapiekania nadzienia dochodzą ziemniaki pod spodem i są idealnie kremowe, podczas gdy boki są idealnie chrupiące i złote. wink Bardzo polecam.
          • mysiulek08 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 16:18
            o, to sprobuje smile
      • tokyocat Re: co na obiad wege? 16.01.21, 18:51
        Pyzy na parze z sosem. Kluski wszelakie. Kopytka.
    • daniela34 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 09:24
      Kotlety ziemniaczano-szpinakowe z sosem czosnkowym i kotlety "ruskie" z sosem grzybowym
    • sundace46 Re: co na obiad wege? 16.01.21, 18:27
      Co za problem wejść na inne blogi, ervegan, vegannerd i kilka innych Mnóstwo pomysłów. Wystarczy poszukać.
      • piataziuta Re: co na obiad wege? 16.01.21, 21:38
        Żaden, ale wolę poszukać na ematce.
        Coś ci się nie podoba?
        Chcesz wpiendol?
    • ren.s Re: co na obiad wege? 16.01.21, 22:45
      Teraz? barszcz ukraiński Hortex podrasowany wywarem z buraków (suszonych gdy mi się spieszy)+ domowy zakwas (lub w wersji mniej eko trochę koncentratu z Krakusa) + kilka ziemniaczków w kostkę. Na drugie kasza gryczana z pieczarkami i smażoną cebulką (pycha).
      Zupa pomidorowa z lanymi kluskami plus frytki z piekarnika z jajkiem sadzonym i dowolną surówką
      Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami i pierogi (z kapustą, owocami)
      Zupa kalafiorowa(teraz z mrożonki) i leczo z ciecierzycą z Jadłonomii
      Zupa krem z kalafiora i risotto z borowikami
      itd...
    • novembre Re: co na obiad wege? 16.01.21, 23:50
      kuchnialidla.pl/przepisy/dania-glowne/dania-z-warzyw/kotlety-wegetarianskie
      www.mojegotowanie.pl/przepis/hreczniaki
      Uwielbiam. Do tego dowolne warzywa i/albo jajko sadzone i obiad jest.
    • igge Re: co na obiad wege? 17.01.21, 13:10
      Zaglądam do lodówki jakie mam warzywa i puszczam wodze fantazjiwink
      • piataziuta Re: co na obiad wege? 17.01.21, 13:23
        ja zazwyczaj też
        ale przychodzi czasem taki moment, że patrzysz w tą lodówkę i wszystkie pomysły wydają się nudne
    • hanusinamama Re: co na obiad wege? 17.01.21, 16:06
      MOje ulubione wege kotlety to kotlety z kalafiora i brokuła. Ugotować na półtwardo (moga byc mrozonki), dodać ceule, czosnek, ja dodaje np starte warzywa z rosołu, to tego ugotowana kasza albo ryż ( u mnie najczesciej jaglana), jajo do sklejenia, płatki drożdzowe.
    • riskylea Re: co na obiad wege? 17.01.21, 16:07
      Naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka