Dodaj do ulubionych

Ryż do sushi

11.02.21, 19:11
Ktoś robi sam sushi? Robiłam dwa podejścia, ale ryż nie był dobrze przyprawiony, chyba bałam się przesadzić z octem. W necie przepisy są bardzo różne np. na 500 g ryżu 12 łyżek octu ryżowego, 9 płaskich łyżek cukru i 2,5 łyżeczki soli (?), a w innym 8 łyżek octu, 2 łyżki cukru i pół łyżeczki soli. Nie pamiętam jakie proporcje robiłam. Macie sprawdzone przepisy?
Obserwuj wątek
    • welcome_back Re: Ryż do sushi 11.02.21, 19:42
      Ja zawsze sos smakuję, a ryż, jak nie pasuje, to dosmaczam. Daję mniej soli niż w przepisach, więcej octu ryżowego. Ale nie podam proporcji, bo mi książka z przepisem dokładnym gdzieś się zgubiła.
      • ewbal Re: Ryż do sushi 11.02.21, 20:24
        Obejrzałam filmiki na YT, znajomy Pascala robił. Apetycznie wyglądały, ale zaprawę zrobił z pół litra octu, 350 g cukru i szczypty soli. Na pół kg ryżu dał połowę tej zaprawy. I wydaje mi się, że to dużo, ale może przez to zmniejszanie ilości cukru czy octu wychodzi mi mdłe.
    • magia Re: Ryż do sushi 11.02.21, 20:03
      robię sama sushi raz na 2 tygodnie. nie daje octu ani cukru. Kupuje gotowy sos do sushi, albo korzystam z tego, ktory jest w zestawach do robienia sushi.
    • volta2 Re: Ryż do sushi 11.02.21, 20:10
      ja dokształciłam się w japonii w temacie sushi, czyli najpierw pojadłam w miejscu dla lokalsów(na prowincji można nawet powiedzieć, więc dla niewyrafinowanej klienteli), potem u koleżanki wzięłam kurs gotowania ryżu i przyprawiania tym octem ryżowym, na koniec pojechałyśmy na targ obejrzeć tuńczyki i kupić świeżo rozebranego na naszych oczkach.

      i teraz mam problem w pl, jak chcę zjeść dobre sushi to muszę sobie sama zrobić. bo te z zewnątrz są za bardzo przyprawione, za słodkie, nie takie jak trzeba
      tam, gdzie są dobre(bo są oczywiście) są za drogie względem tego, co mogę sama zrobić(a przecież ja nie kupuję w hurcie), choć mnie oczywiście to też trochę kosztuje(droga ryba, ale trzeba wiedzieć, gdzie ją kupić, skoro na surowo ma być jedzona, z marketu bym się bała nawet w dniu dostawy)

    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ryż do sushi 11.02.21, 21:57
      Tak dobre 15 lat temu znalazlam przepis z najlepszym ryżem, gdzie było 3 łyzki octu, 3 łyzki wody, 1 łyżka cukru i 1/2 łyżki soli. I to na 250 g ryżu surowego
      Ten ryż ma "podrabiać" ryż japoński sfermentowany a jest on w smaku lekko słodko kwasny - lekko.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka