Dodaj do ulubionych

Bóle wzrostowe

14.03.21, 10:31
Czy któreś z Waszych dzieci miało bóle wzrostowe? Jak to się objawiało? Moja 5-cio letnia córka co jakiś czas (ostatnio częściej) już od ponad roku budzi się w nocy z płaczem, że bardzo bolą ją nóżki (raczej okolice łydki, stóp) Ortopeda uspokaja, że są to bóle wzrostowe, ale martwię się, bo ten ból jest bardzo mocny, bardzo płacze przy tym. Jeśli nie bóle wzrostowe to co to może być? Badania krwi miała ok.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:35
      Ja miałam i moi synowie też. Maskrycznie kości bolą. Trzeba przeczekać.
    • lilia-anna Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:40
      Mój brat to miał. Objawialo się właśnie tak, jak piszesz. Rodzice chodzili z nim po lekarzach; w końcu przeszło. Obecnie jest trzydziestoparoletnim okazem zdrowia; uprawia sport, wszystko jest ok smile
    • cku Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:41
      Córka miala do ok. 10-11roku zycia. Minęło. Tez miała badania (różne), wszystko ok.
      • cku Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:43
        A, objawiało się najczęściej bolem jednej, czasm obu łydek. Najczęściej wieczorem ale w nocy też się wybudzała.
    • krwawy.lolo Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:42
      Zuwendung hilft
      Manche Kinder leiden mehrmals im Monat darunter, andere nur ein paar Mal pro Jahr. Wie lange die Schmerzen jeweils andauern, lässt sich pauschal nicht sagen. Meist hören sie erst wieder auf, wenn das Kind eingeschlafen ist. Bis dahin hilft vor allem eines: trösten, streicheln, gut zureden. "Massieren Sie die betroffene Stelle mit sanften, kreisenden Bewegungen, und geben Sie etwas Körper­lotion oder Öl darauf", rät Dietz. "Manche Kinder empfinden Kälte durch ein Coldpack als angenehm, andere reagieren besser auf Wärme." Einfach ausprobieren, was dem Kind guttut. Sollte das alles nichts helfen, empfiehlt die Kinder- und Jugendärztin, ein Schmerz­mittel zu geben, am besten Ibuprofen als Saft oder als Zäpfchen in der altersgerechten Dosis.

Uwaga pomaga
      Niektóre dzieci chorują na nią kilka razy w miesiącu, inne tylko kilka razy w roku. Nie można ogólnie określić, jak długo trwa ból. Zwykle zatrzymują się tylko wtedy, gdy dziecko zasypia. Do tego czasu pomaga w szczególności jedno: pocieszenie, pieszczoty, dobre przekonywanie. „Wmasuj dotknięty obszar delikatnymi, okrężnymi ruchami i nałóż na niego balsam do ciała lub olej” - radzi Dietz. „Niektóre dzieci postrzegają zimno jako przyjemne dzięki zimnemu okładowi, inne lepiej reagują na ciepło”. Po prostu wypróbuj, co jest dobre dla dziecka. Jeśli nic z tego nie pomaga, pediatra zaleca podanie leku przeciwbólowego, najlepiej ibuprofenu w postaci soku lub czopka w odpowiedniej dla wieku dawce.

To tłumaczenie gugla. Na tyle dobre, że nie chiało mi się męczyć i po prostu wklejam.
    • arim28 Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:43
      Zrob jej oklady z mokrego recznika. Chlodne oklady u nas pomagaly.
    • sabek81 Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:44
      rb_111222333 napisał(a):

> Czy któreś z Waszych dzieci miało bóle wzrostowe? Jak to się objawiało? Moja 5-
      > cio letnia córka co jakiś czas (ostatnio częściej) już od ponad roku budzi się
      > w nocy z płaczem, że bardzo bolą ją nóżki (raczej okolice łydki, stóp) Ortopeda
      > uspokaja, że są to bóle wzrostowe, ale martwię się, bo ten ból jest bardzo moc
      > ny, bardzo płacze przy tym. Jeśli nie bóle wzrostowe to co to może być? Badania
      > krwi miała ok.

Podaj jej lek przeciwbolowy, a nie dziecko cierpi
      • rb_111222333 Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:52
        Podaję jej lek przeciwbólowy, ale to chwilę trwa zanim zacznie działać.
        • cku Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:54
          Mojej córce pomagało takie masowanie "rozcieranie" łydek.
    • fraudes Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 10:53
      Tak, bóle wzrostowe mogą być silne. Boli inaczej, jak dotyczą kości i inaczej jak naczyń. Jesli ortopeda nie widzi problemu i wyniki badań są OK to podałabym ibuprom (moim zdaniem najlepiej działa w tym przypadku) i udała się na spacer, ponieważ delikatny ruch najlepiej na bóle wpływa. Wbrew pozorom nie powinno się wtedy zalegiwać w łóżku. Im szybszy wzrost w danym okresie tym bóle silniejsze.
    • gulcia77 Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 11:00
      Przeczekać, dużo spacerować (bez bardzo intensywnego wysiłku), podawać ibuprofen. Bóle wzrostowe potrafią być masakryczne. Miałam ją, miał mój chłop, miał młody.
    • szmytka1 Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 11:02
      moje dziecko tak samo miało, ale w wieku bardziej około 3 l. Podawałam syrop przeciwbólowy i masowałam aż zasnęło i już.
    • mrs.solis Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 15:25
      Moja corka miala i glownie bolaly ja stopy. Czesto kulala . Miala zrobione RTG ,ktore na szczescie nie wykazalo nic niepokojacego. Fizjoterapeutka zalecila cwiczenia rozciagajace. Wytlumaczyla nam , ze kosc szybko sie wydluzyla, ale sciegno nie. Tak czy inaczej, na twoim miejscu zrobilabym dziecku przeswietlenie, zeby miec pewnosc,ze to tylko bole wzrostowe.
    • karen_ann Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 15:28
      Ja bym zrobiła jeszcze badanie Aso. Moja corka miała bóle i okazało się ze to popapaciorkowcowe zapalenie stawów reaktywne. Lekarze słabo to diagnozują i mówią ze wzrostowe a trzeba przeleczyć antybiotykiem.
    • novembre Re: Bóle wzrostowe 14.03.21, 16:41
      Mój syn miał, ale gdy miał rok, dwa, trzy. Nosiłam na rękach i masowałam, potem się palnęłam w czółko i zaczęłam dawać przeciwbólowe.
      To mija.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka