Dodaj do ulubionych

Co daje status ozdrowienca?

17.03.21, 08:45
Czy skoro przeszłam covid i jestem już ozdrowieńcem, to mam z tego jakieś ulgi/ułatwienia/zwolnienia czy nie wiem jak to nazwać? Wiem, że ponownie nie muszę już przechodzić kwarantanny, jeśli będę mieć kontakt z osobą zarażoną, ale czy to działa tylko w Polsce? Czy jeśli wyjadę za granicę do kraju, w którym obowiązuje kwarantanna po przylocie - to to zwolnienie z kwarantanny też działa? Na jakiej podstawie? Ktoś wydaje jakiś dokument? Kto?
I jeszcze - wiem, że wciąż muszę nosić maseczkę, ale w sumie dlaczego?
Co właściwie daje status ozdrowienca?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 08:47
      To czy status ozdrowieńca działa w innym kraju musisz sprawdzić w jego przepisach. Na pewno w Polsce przez pół roku od pozytywnego testu nie musisz przechodzić kwarantanny po powrocie z innych krajów gdy normalnie kwarantanna by obowiązywała. Podobnie z kontaktem. Przez 6 m-cy nie jesteś kierowana na kwarantannę z kontaktu.
      • alfa36 Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 09:32
        A co daje szczepienie? Dzwoniłam do jednego z ośrodków wypoczynkowych - bez testu przyjmują tydzień po drugim szczepieniu. A za granicą?
        • slonko1335 Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 09:46
          szczepienie to większość krajów chyba uznaje ale tu znowu musisz sprawdzać
          • czyscicka Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:09
            >szczepienie to większość krajów chyba uznaje ale tu znowu musisz sprawdzać

Nie większość nie uznaje...Szczepienia uznaje zaledwie 6 krajów - Islandia, Litwa, Rumunia, Gruzja, Madera, Estonia. Ostatnim najlepszym przykładem jak wszystkich zaszczepionych mają w tyłku jest Szwajcaria. Nawet zaszczepieni od 22 marca muszą pozostać na kwarantannie!

• slonko1335 Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:10
              wow no to jestem w szoku. Niemcy nie uznają serio?
              • czyscicka Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:21
                Niemcy dwa tygodnie temu też nie uznawali. Po prostu nie ma gwarancji, że zaszczepiony nie przenosi choroby i póki nie będzie wyszczepiona odpowiednio duża grupa osób, nie wprowadzi się jednolitych paszportów immunologicznych to zaszczepieni dalej będą podlegać kwarantannie szczególnie w okresie kolejnych "szczytów" zachorowań.
                Część mojej rodziny zaszczepiona jeszcze w grudniu/styczniu, ale dalej nie może swobodnie jeździć, korzystać z basenu, siłowni itp. Do Szwajcarii bliska mi osoba - zaszczepiona też na święta nie wjedziesmile
            • cku Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:11
              We Włoszech też zaszczepieni podlegają kwarantannie.
              • slonko1335 Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:19
                i Cypr zwalnia po szczepieniu. Ale przede wsyztskim Polska bo jeszcze trzeba przeciez wrócić.
                • czyscicka Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:25
                  A skąd masz tą informację że Cypr? Nam w konsulacie tydzień temu powiedziano zupełnie coś innego.Polska jest dla nich strefą czerwoną i mało ich obchodzą szczepienibig_grin
                  Musi być test i na miejscu szereg obostrzeń...
                  www.gov.pl/web/dyplomacja/cypr
                  • slonko1335 Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:47
                    Masz rację oni sobie kolorują pastwa i zielone i jeszcze jakieś wjeżdżają bez kwarantanny po szczepieniu a Polska jest w tej chwili w czerwonej i jej to nie dotyczy, musi dostać inny kolorwink
                    • czyscicka Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:52
                      No właśnie. To się zmienia jak w kalejdoskopiesad
                      A akurat jestem na bieżąco bo mam zaszczepionych, którzy mieli jechać do Szwajcarii na narty i szukają kraju, gdzie bez problemów wyjadą (interesuje ich wyłącznie podróż po Europie) i chyba padnie jednak na Maderęsmile
    • bywalec.hoteli Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 09:45
      chyba niewiele
    • kotejka Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:12
      osobistą satysfakcję i fejm przy piwku prawdopodobnie
      kazdy lubi sluchac historii "jak jan lub helena covida przechodzili"
    • czyscicka Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:13
      >Wiem, że ponownie nie muszę już przechodzić kwarantanny, jeśli będę mieć kontakt z osobą zarażoną, ale czy to >działa tylko w Polsce?

Tylko w Polsce i prawdopodobnie przez góra dwa miesiące do zniesienia wszystkich obostrzeń w związku z przekroczeniem granicy (obowiązek kwarantanny).

>Czy jeśli wyjadę za granicę do kraju, w którym obowiązuje kwarantanna po przylocie - to to zwolnienie z >kwarantanny też działa?

Nie. Nawet zaszczepienie działa raptem w 6 krajach...

>Co właściwie daje status ozdrowienca?

Napewno 1 dawkę szczepionki.
      • feliz_madre Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:21
        czyscicka napisała:

> Tylko w Polsce i prawdopodobnie przez góra dwa miesiące

Przez 6. W rodzinie dziewczyna przechodziła w październiku, w lutym zachorował jej mąż - cała 5 osobowa rodzina na kwarantannie, a jej sanepid powiedział, że ma wracać do pracy, bo ma status ozdrowienca.
        • czyscicka Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:57
          Feliz nie zrozumiałaś mnie albo niejasno napisałamsmile Obostrzenia na granicach i konieczność kwarantanny nie będzie trwać wieczniesmile Nam powiedziano w wielu konsulatach, że potrawa to max. 2 m - ce, gdzie będziesz musiała okazywać test, poddawać się kwarantannie przy wjeździe.
    • fandorina Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:14
      Do 6 miesięcy jesteś zwolniona z kwarantanny.
    • demono2004 Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 10:51
      Nic. Znam takich kilka osób i nie mają żadnych ulg/ułatwień/ugododnień/przywilejów itd...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 12:47
      Nic nie daje, u nas własnie zmarł chirurg który covida pierwszego miał w wakacje, w styczniu drugi raz załapał i tego już nie przeżył, ogólnie szko, bo u nas, bardzo znany i lubiany facet lekko po 50-siątce.
    • skumbrie Re: Co daje status ozdrowienca? 17.03.21, 17:21
      Mnie daje spokój. Chodzę bez maseczki i w d... mam obostrzenia 😄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka