Dodaj do ulubionych

Higieniczna czystość

18.03.21, 12:56

"Ostatni rok zdecydowanie zmienił nasze podejście do higieny. Częściej myjemy ręce, nosimy maseczki, staramy się zachować bezpieczny dystans od innych przechodniów."

Slowem, trzymanie dystansu pomiedzy ludzmi stalo sie higieniczna czystoscia. Tak z roku na rok. Bliskie kontakty pomiedzy ludzmi, staly sie brakiem higieny. Z jaka swoboda napisane sa te zacytowane slowa.
W jednym zdaniu o higienie, jest mycie rak i trzymanie dystansu. Artykul o odswiezaniu ubran w szafie parowej przemyca informacje, ze trzymanie dytansu bedzie juz norma higieniczna, a nie tymczasowa koniecznoscia.
Dla mnie to jest koniec swiata.

kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,178610,26876503,jak-zadbac-o-higieniczna-czystosc-ubran-bez-obaw-o-ich-kondycje.html#s=BoxLSImg5
Obserwuj wątek
    • margerytka73 Re: Higieniczna czystość 18.03.21, 12:59
      Mycie rąk i dystans to akurat pozytywne punkty. Oby tak zostało.
      • malgosiagosia Re: Higieniczna czystość 18.03.21, 23:57
        margerytka73 napisała:

> Mycie rąk i dystans to akurat pozytywne punkty. Oby tak zostało.

Mycie rąk to chyba nic nowego?
        • la_felicja Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 00:00
          Dla niektórych to rewolucja.
        • fragile_f Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 00:03
          Daj spokoj, wiesz ile stoczylam walk z exami (liczba mnoga!), żeby myli rece po przyjsciu? Nie byli w stanie skumac idei, zawsze robili to z miną nadbzdyczonego nastolatka wyslanego do odrabiania lekcji.
          • malgosiagosia Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 00:14
            fragile_f napisała:

> Daj spokoj, wiesz ile stoczylam walk z exami (liczba mnoga!), żeby myli rece po
            > przyjsciu?

big_grinbig_grinbig_grin
    • 21mada Re: Higieniczna czystość 18.03.21, 13:04
      To chyba dobrze, jeśli ludzie nie będą ci wchodzić na plecy w kolejce w sklepie? Chociaż chyba nadal wchodzą, więc nie ma się co martwić...
    • arthwen Re: Higieniczna czystość 18.03.21, 13:19
      Bliskie kontakty pomiędzy obcymi, przypadkowymi ludźmi na ulicy (dystans od innych przechodniów!) - serio, tego ci brakuje? Ja tam to uważam za olbrzymi plus tej pandemii.
    • la_mujer75 Re: Higieniczna czystość 18.03.21, 13:23
      Ja to widzę , jako jedyny plus pandemii.
    • malgosiagosia Re: Higieniczna czystość 18.03.21, 13:43
      Myslalam podobnie ja Wy, ale wchodzenie komus w kolejce na plecy, to brak kultury . Natomiast brak koncertow, spotkan, odczytow, wystaw, wydarzen teatralnych, bali, meczy sportowych itp. uwazam za strate dla spoleczenstwa i owszem, jest to koniec swiata jaki znamy.
    • mgla_jedwabna Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 00:52
      Mowa była o "innych przechodniach", czyli o ludziach obcych. Akurat trzymanie fizycznego dystansu wobec obcych jest higieniczne. Natomiast baba w kolejce ziejąca w kark to nie są "bliskie kontakty".
      • malgosiagosia Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 00:56
        mgla_jedwabna napisała:

Natomiast baba w kolejce ziejąca w kark to nie są "bliskie kontakty".

A co z baba ziejaca na koncercie w filharmonii, siedzzaca obok?
        • triismegistos Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 05:32
          Zianie komuś w kark jest chamstwem niezależnie od okoliczności.
        • arthwen Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 12:05
          Jeśli zwiększą odstępy między fotelami w kinach, filharmoniach, teatrach i operach, to to będzie naprawdę świetny efekt pandemii. I jakby tak jeszcze zostało jak to się skończy... marzenia.
    • triismegistos Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 05:31
      Ileż bym dała, żeby motłoch trzymał ten higieniczny dystans zamiast włazić mi na plecy 🙄
      • pani_tau Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 07:22
        Doceniłam wreszcie wózki sklepowe. Przed pandemią brałam zazwyczaj koszyk i w kolejce nieodmiennie ktoś mi dyszał w kark, celowali w tym zwłaszcza panowie.
        Teraz odgradzam się od takiego wózkiem, który trzymam za sobą i bidulek nie ma już pola manewru.
        • chatgris01 Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 07:48
          pani_tau napisał(a):

> Teraz odgradzam się od takiego wózkiem, który trzymam za sobą i bidulek nie ma
          > już pola manewru.

Robię tak samo.
        • dziennikaktywnosci Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 10:27
          pani_tau napisał(a):

> Doceniłam wreszcie wózki sklepowe. Przed pandemią brałam zazwyczaj koszyk i w k
          > olejce nieodmiennie ktoś mi dyszał w kark, celowali w tym zwłaszcza panowie.
          > Teraz odgradzam się od takiego wózkiem, który trzymam za sobą i bidulek nie ma
          > już pola manewru.

Ja też tak robię.
          Ale w sklepiku osiedlowym tylko koszyki "do ręki".
          Stanęłam tak, że ten koszyk oparłam o biodro, żeby się jakoś oddzielić. Niestety kobieta za mną nie pojęła...nadal na mnie napierała.

Za zwrócenie uwagi, obraza i komentowanie (a grzecznie poprosiłam o zostawienie przestrzeni).

Chciałabym, żeby ktoś mi to wytłumaczył. Dlaczego ludzie tak robią? Dlaczego tak blisko podchodzą do obcych ludzi? Czy to jest jakieś zaburzenie?
          Nidobodźcowanie?
    • chococaffe Re: Higieniczna czystość 19.03.21, 07:32
      Nie zrozumiałaś, bywa wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka