Dodaj do ulubionych

Prośba o radę - progesteron.

22.03.21, 16:14
Dziewczyny, poradźcie mi, proszę. Od grudnia od razu po owulacji mam prawdopodobnie duży spadek progesteronu, który objawia się ogromnym zmęczeniem, opuchnięciem, mdłościami, mgłą umysłową. To są dwa tygodnie wyjęte z życiorysu, gdzie ledwie funkcjonuję. Wyjątkiem był cykl lutowy, gdzie wszystko było "normalnie". W tym miesiącu te objawy po owulacji wróciły. Przechodzą zawsze wraz z nadejściem miesiączki. Ginekolog zapisała mi Duphaston na 9dni w cyklu i stwierdziła, że w tym wieku (42 lata) to już tak może być (?). Nie zleciła mi żadnych badań... Ok, mogę brać ten Duphaston, ale mam wątpliwości związane z brakiem badań. Z tego, co czytam niski progesteron po owulacji może mieć wiele przyczyn, niekoniecznie od razu "wiek". Jakie badania mogłabym wykonać, żeby poznać przyczynę? Tarczycę badałam w styczniu i jest ok. Może prolaktyna?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Prośba o radę - progesteron. 22.03.21, 16:51
      Może najprościej byłoby zacząć od badania poziomu progesteronu?
      • laurowylistek Re: Prośba o radę - progesteron. 22.03.21, 19:54
        Tak, na pewno zbadam. Choć, wszystkie objawy potwierdzają, że progesteron jest za niski. Tylko, że chcę zrobić od razu pakiet badań i ew.dowiedzieć się, co jest przyczyną.
    • snakelilith Re: Prośba o radę - progesteron. 23.03.21, 00:00
      Duphaston to nie jest progesteron, a sztuczny getagen pod nazwą dydrogesteron. Gestageny mają skutki uboczne, ich przyjmowanie powinno być wystarczająco uzasadnione, tylko obniżony poziom progesteronu można leczyć dziś inaczej.
      Spadek progesteron jest pierwszym objawem przekwitania, już na wiele lat przed menopauzą, ale także młodsze kobiety mają czasem tzw. słabość ciałka żołtego. Niektóre cykle mogą być wtedy bezowulacyjne i z tego wynika braku progesteronu w drugiej połowie. . Przy cyklach owulacyjnych (ak u ciebie lutym) poziom może być normalny.
      Na początek wystarczy czasem podkręcić produkcję progesteronu roślinnym preparatem agnus castus. U młodszych kobiet to całkiem nieźle jakiś czas działa.
      Potem można sięgnąć po hormony na receptę, ale istnieje alternatywa do gestagenów, to bioidentyczny progesteron w preparatach jak Famenita albo Utrogest. Ten ma identyczny skład, jak naturalny progesteron produkowany w organizmie, dlatego nie ma skutków ubocznych gestagenów. To stosunkowo nowa terapia, ale u mnie w De terapia pierwszego wyboru w takich przypadkach. Akurat jeżeli chodzi o psychiczne objawy związane z pms bioidentyczny progesteron jest lepszy, bo ma o wiele szersze spekturm działania od poszczególnych gestagenów. Może bowiem być tak, aż akurat dydrogesteron ci nie pomoże.
      Bioidnetyczny progesteron bierze się w drugiej połowie cyklu przez około 10-12 dni, po odstawieniu przychodzi zwykle po 2-3 dniach miesiączkac. Ponieważ chodzi o substancję identyczną z naturalnym progesteronem można brać ją stale, do menopauzy, albo nawet dłużej, dokładając do tego jeszcze estrogeny. Nie jest to też środek antykoncepcyjny, wręcz przeciwnie, może podkręcać płodność.
      Jeżeli chodzi o tarczycę, to jest odwrotnie niż myślisz. Za niski progesteron może wpływać niekorzystnie na pracę tarczycy i powodować niedoczynność.
      Gdybym była tobą zmierzyła bym sobie dla pewności najpierw progesteron w drugiej połowie cyklu (21 dzień) i jednocześnie kupiła sobie w aptece preparat z agnus castus (Niepokalanek pospolity) i spróbowała najpierw przez 3 miesiące. Jak działa to brać dalej. U mnie wydłużyło to skracające się cykle po 47 roku życia i przez 2-3 lata działało super, także na objawy pms-u. Duphaston wypisany na ślepo i to w twoim wieku, to trochę żenada.
      • laurowylistek Re: Prośba o radę - progesteron. 23.03.21, 00:30
        Zakładając ten wątek bardzo liczyłam, że to właśnie Ty mi odpowiesz i bardzo dziękuję!
      • larix_decidua77 Re: Prośba o radę - progesteron. 23.03.21, 10:33
        A co wybrać jeśli konieczne jest hamowanie owulacji? U mnie owulacje kończyły się boleśnie pękającymi torbielami. Przez kilka lat z powodzeniem stosowałam nuva ring ale ostatnio w każdym cyklu mam plamienia. Też jestem po 40. Nie wiem na co się przerzucić w tym wieku.
        • snakelilith Re: Prośba o radę - progesteron. 23.03.21, 10:50
          Tego niestety nie wiem. Pigułka, może spirala. Antykoncepcja to temat rzeka i u każdej kobiety sprawdza się coś innego. Ja mam doświaczenie tylko z klasyczną dwuskałdnikową pigułką.
          • annajustyna Re: Prośba o radę - progesteron. 23.03.21, 11:04
            Oby nie hormony, jeśli się da uniknąć 😞. Snakie, Ty masz w, kształcenie farmaceutyczne czy coś koło tego? W każdym razie chapeau bas!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka