marinette.wue 24.03.21, 16:29 Nie sądziłam ze jedt tak duza liczba osób wciaz uzywajaca tego określenia. Btw prawdziwymi smieciarzami jesteśmy my a nie pracownicy mpo. Na was tez mowią np biurwy, urzednicze larwy, sklepowe, sprzątaczki....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mashcaron Re: " śmieciarze" 24.03.21, 16:32 marinette.wue napisała: > Nie sądziłam ze jedt tak duza liczba osób Jak duża jest? Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: " śmieciarze" 24.03.21, 16:36 Tutaj spora...wciaz czytam o " śmieciarzach" w kontekście zamykania żłobków przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: " śmieciarze" 24.03.21, 16:38 A, to ja tych wątków nie e czytam, może dlatego nie rzuciło mi się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:36 marinette.wue napisała: > Tutaj spora...wciaz czytam o " śmieciarzach" w kontekście zamykania żłobków pr > zedszkoli. Nie rozumiem. To pracownicy MPO zamykają żłobki i przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:05 jak sie mowi na sklepowa albo sprzataczke? sjp.pwn.pl/sjp/smieciarz;2527889.html Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:17 Na sklepowa mówi się sprzedawczyni, tekze ekspedientka. Jeżeli pracuje w sklepie z samochodami lub narkotykami to "dealera". Sprzątaczka to pracownik usług czystościowych.. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:22 pracownik usług czystościowych - nigdy nie slyszalam tego okreslenia. dealera tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:52 Spójrz w oferty pracy - tam właśnie jest pracownik usług czystościowych. A określenie "dealer samochodów" i "dealer narkotyków" jest powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 22:01 dealer samochodów to dla mnie cala firma, nie osoba-sprzedawca. ale fakt, dealer narkotyków to osoba. Ja mysle, ze niektorzy sa przewrazliwieni, nie odbieram negatywnie slowa sprzataczka czy innych wymienionych w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 20:25 często sie spotykam sie w ogłoszeniach o prace ,, zatrudnie sprzątaczke,, jakby po prostu nie mogli napisać - zatrudnie osobe do sprzątania Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 20:28 danka88 napisał(a): > często sie spotykam sie w ogłoszeniach o prace ,, zatrudnie sprzątaczke,, jakby > po prostu nie mogli napisać - zatrudnie osobe do sprzątania Powiem wiecej, ja to nawet widzialam ogloszenia "zatrudnie lekarza", jakby nie mogli po prostu napisac - zatrudnie osobe do leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: " śmieciarze" 25.03.21, 06:42 lekarza medycznego powinni napisać, cos jak dentysta stomatologiczny Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:24 kokosowy15 napisał(a): > Sprzątaczka to pracownik usług czystościowych.. rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
lidkazmlyna Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:26 raczej pracownik utrzymania czystości Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:31 Gdzieś mi minęło określenie konserwator powierzchni płaskich. Lata temu jak pracowałam w banku funkcjowało określenie serwis sprzatający Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: " śmieciarze" 26.03.21, 12:35 Dokładnie. Raczej szuka się serwisu sprzątającego A w domach prywatnych używa sie "pomóc domowa ". Zreszta , jak są fajni ludzie mówią "moja Pani Basia " mówiąc o swojej pomocy domowej. Jak czytam , ze ktos zatrudni do domu sprzątaczkę...to z góry wiem, że to gbur, co myśli, że ma trochę więcej kasy i może pomiatać. A dobra pomoc domowa jest w stanie wyciągnąć i 5k w mc Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:07 Ja używam takiego określenia jak widzę śmieci porzucone w lasach, na skwerkach, albo psie kupy. Tacy ludzie, którzy to zostawiają to śmieciarze w najgorszym tego słowa znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:21 Śmieciarz, sklepowa i sprzątaczka to ZUPELNIE inny kaliber niż biurwa i urzędnicza larwa. Jeśli tego nie czujesz, to przykro mi bardzo, ale nie powinnaś komentować niuansów językowych. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:23 Wg. słownika języka polskiego śmieciarz to między innymi pracownik firmy wywożącej śmieci. Gdybym była pracownikiem MPO, wywożącym śmieci nie czułabym się obrażona, gdyby nazywano mnie śmieciarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:33 A Ty jesteś, albo znasz kogoś, kto jest i Was to obraża? Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: " śmieciarze" 26.03.21, 12:40 magdallenac napisała: > A Ty jesteś, albo znasz kogoś, kto jest i Was to obraża? Oczywiście Znajoma kiedys zadzwoniła do mnie z pretensją, że mój syn powiedział głośno przy kolegach, ze tata Kuby jezdzi śmieciarką, a on przecież jest kierowcą Ale ona jest bardzo wyczulona w tym temacie... Jak pracowałam w hotelu, to pierwsze jej pytanie było, czy tam sprzątam...? Nawet jeśli, to mnie to nie wadzi... Jak prowadziłam swój... była zdziwiona , ze jako wlaścicielka tez sprzątam? Ona za to najważniejsze, że w korpo... Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:34 Oczywiście, że jedynie manager ds. opóżniania śmietników. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:46 No właśnie zastanawiam się jak inaczej ich nazwać- pracownik MPO, to trochę za szerokie pojęcie, bo przecież pani w sekretariacie pracująca w MPO też będzie pracownikiem MPO. Wywoziciele śmieci? Tu znowu ktoś się obrazi o słowo śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:56 HR-y mówią - pracownik usług czystości, reszta wynika z kontekstu wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:56 Czy gdybyś była czarna nie miała byś nic przeciw nazywaniu cie Murzynka? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:02 Nie bardzo rozumiem analogię, może spróbujesz jeszcze raz? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:25 Proszę bardzo. Gdybyś ty była śmieciarzem, ta nazwa by cię nie obrażała. Gdybyś ty była Murzynka, także takie określenie by cię nie obrażało? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:32 Ja dalej nie dostrzegam analogii pomiędzy neutralnym śmieciarzem, jako określeniem profesji kogoś zajmującego się wywozem śmieci, a Murzynem, który od wielu już lat, jest w języku polskim określeniem obraźliwym i posiadającym negatywne konotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 19:27 Nie dla każdego Murzyna jest to określenie obraźliwe, podobnie jak Cygan dla Cyganów, moi znajomi tak mówią o sobie i sąsiadach. Za to mnie źle się kojarzy Gadzia i Gringo. Jest zakaz używania? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 19:39 kokosowy15 napisał(a): > Nie dla każdego Murzyna jest to określenie obraźliwe, podobnie jak Cygan dla Cy > ganów, moi znajomi tak mówią o sobie i sąsiadach. Za to mnie źle się kojarzy Ga > dzia i Gringo. Jest zakaz używania? Nie Ty decydujesz czy słowo określające jakąś mniejszość jest obraźliwe czy nie, aby móc się na ten temat wypowiadać i formułować oceny musisz do takiej mniejszości należeć, więc nie zdziw się, kiedy stracisz kiedyś zęby zwracając się do Roma per Cygan. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 21:05 Moi znajomi Cyganie mówią o swoich cyganskich sąsiadach "Cyganie", o sobie także. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 21:26 Przeczytaj jeszcze raz mój post na który odpowiadasz. Twoi znajomi Cyganie mogą się między sobą nazywać dowolnie, tak jak analogicznie ciemnoskórzy między sobą nazywają się czarnuchami [ czarnymi, niggersczy nigga, co szczególnie obserwujemy w subkulturze czarnego, amerykańskiego hip- hopu. A teraz Ty biały kokosowy, spróbuj nazwać czarnoskórego jednym z podanych przeze mnie określeń. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: " śmieciarze" 24.03.21, 21:05 > Ja dalej nie dostrzegam analogii pomiędzy neutralnym śmieciarzem, jako określeniem > profesji kogoś zajmującego się wywozem śmieci, a Murzynem, który od wielu już lat, > jest w języku polskim określeniem obraźliwym i posiadającym negatywne konotacje. Na pewno nie od wielu lat, jeśli w ogóle. Przez całe moje dzieciństwo i młodość "Murzyn" był właśnie całkowicie neutralnym określeniem przedstawiciela rasy czarnej. Przyjmuję do wiadomości, że ostatnio w odczuciu wielu osób to się zmieniło, ale uważam tę zmianę za pożałowania godną - takie neutralne określenie się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 21:34 Nie chce mi się robić wykładu na forum osobie, która nie zna kontekstu społecznego i historycznego determinującego negatywne wydźwięki słowa Murzyn Rada ode mnie: jeśli masz ciemnoskórych znajomych nie nazywaj ich Murzynami Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: " śmieciarze" 25.03.21, 00:22 magdallenac napisała: > Nie chce mi się robić wykładu na forum osobie, która nie zna kontekstu społeczn > ego i historycznego determinującego negatywne wydźwięki słowa Murzyn Ale ona ma rację. Słowo “Murzyn” było w języku polskim neutralne jeszcze 30 lat temu, a może i później. I zawsze szkoda, jeżeli dotychczas neutralne słowo nabiera pejoratywnego znaczenia. Po pierwsze, traci się wtedy użyteczne narzędzie, a po drugie taka zmiana zawsze sygnalizuje jakieś nierozwiązane problemy społeczne (właśnie ten “kontekst”, o którym piszesz). Zresztą o ile wiem, język polski nie dorobił się jeszcze dobrego zamiennika. Nota bene angielski też nie, ale to bardziej skomplikowana sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 25.03.21, 03:35 al sahara zobacz, że katriel polemizuje z moim wcześniejszym postem, w którym ja piszę: a Murzynem, który od wielu już lat, jest w języku polskim określeniem obraźliwym i posiadającym negatywne konotacje.- dokładnie tak 30 lat temu słowo Murzyn w języku polskim było neutralne, teraz nie jest. I my możemy się subiektywnie z tym zgadzać, bądź nie zgadzać, ale nie możemy polemizować, że w XXI wieku, w języku polskim słowo murzyn jest określeniem neutralnym. W języku polskim bezpiecznie jest używać słowa ciemnoskóry. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: " śmieciarze" 25.03.21, 05:25 To może zrób wykład...? Może się okazać, że to ty nie znasz kontekstu społecznego ani historycznego... Dla twojej koncentracji uscisle - chodzi o POLSKIE słowo "Murzyn",ktore- uwaga,uwaga- NIE OZNACZA tego samego co "nigger" albo "czarnuch". Rzekoma obrazliwosc tego słowa, pojawiła się niedawno, właściwie nie wiadomo dlaczego i po co. Pewnie po to, żeby na siłę udowodnić rasizm każdemu i wszędzie/absurdalna polityczna poprawność,itp. Zdziwko, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 25.03.21, 12:42 No, ale jakie zdziwko? Ja za bardzo nie rozumiem co mam tłumaczyć i co Ty próbujesz udowodnić. Przez ostatnie 30 lat my sami sprawiliśmy, że Murzyn przestał być neutralny, a stał się obraźliwy i nacechowany negatywnie. Używanie powiedzeń typu: 100 lat za murzynami, urobił się jak murzyn na plantacji i tym podobnych sprawiło, że ta czarnoskóra mniejszość w naszym kraju nienawidzi tego słowa. W Polsce powstał nawet ruch społeczny #Dontcallmemurzyn, jeśli dalej nie wiesz dlaczego przeczytaj ten artykuł time.com/5874185/poland-racism-women-murzyn/ I to nie tak, że próbuję być absurdalnie politycznie poprawna- moje poglądy nie mają tutaj nic do rzeczy. Długo zajmowałam się mniejszościami narodowymi, etnicznymi i kulturowymi i uwierz nie odważyłabym się publicznie określić grupy ciemnoskórych jako grupy murzynów, ani nie powiedziałabym że M L King był Murzynem, działaczem na rzecz równouprawnienia Murzynów, czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:28 Kula w płot...ja nie wiem kokosowy jak mozna być takim idiota mając tyle lat? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 19:45 Kto ciebie, hanusina, upoważnił do chamstwa w stosunku do mnie? Pozwalasz sobie bo jesteś anonimowa? W realu hamujesz się, bo mogła byś oberwac? Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: " śmieciarze" 25.03.21, 07:46 Słowa murzyn nie używasz bo obraźliwe, ale idiota tak. Pokrętną masz etykę Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: " śmieciarze" 25.03.21, 08:42 Słowo "idiota" jest obecnie pejoratywne, dawniej była to po prostu osoba niedorozwinięta psychicznie. Murzyn w języku polskim ma subiektywne znaczenie pejoratywne, bo tak wymyślono. Żaden afrykański Murzyn nie domyślił by się ze ktoś go obraża, gdyby to słowo usłyszał. W nieodległej przeszłości powiedzenie o Żydzie "Żyd" było obrazliwe, teraz to minęło. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: " śmieciarze" 26.03.21, 12:37 Tak. Idiota to idiota. A kokosowy sobie adwokata znalazł??Czy nick zmienił? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:34 Wielbie moich smieciarzy. Chlopaki sa przefajne. Sa pomocni, zabawni, pogadaja, robia swietna robote, przyjezdzaja w najgorsza smiezyce, mimo, ze sprzet maja marny, jak zapomne wystawic smieci to zadzwonia i mnie pogonia - no rewalacyjni sa. Natomiast nie cierpie idiotow wszedzie szukajacych obrazy, dyskryminacji i usilujacych zmieniac jezyk odgornymi nakazami. Cieszylabym sie, gdyby sie w tym czasie wzieli do uczciwej roboty. Na przyklad zostali smieciarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:43 Ja tak samo, zasuwają ciężko, ale są też sowicie opłacani. Często w zimie wynosimy im kawę, herbatę, albo jakieś ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaakasiaa Re: " śmieciarze" 25.03.21, 21:40 ojp -wynosimy im kawę i ciastka...i resztki ze stołu? sorry ale jaśnie wielmożna pani odpłynęła. Wspieramy lud pracujący i czujemy sie z tym lepiej. Mają cie pewnie za wariatkę, ci ludzie są w pracy i nie potrzebuja twojej herbatki biora zapewne z litości, Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 25.03.21, 22:52 kasiaakasiaa napisała: > ojp -wynosimy im kawę i ciastka...i resztki ze stołu? sorry ale jaśnie wielmożn > a pani odpłynęła. Wspieramy lud pracujący i czujemy sie z tym lepiej. Mają cie > pewnie za wariatkę, ci ludzie są w pracy i nie potrzebuja twojej herbatki biora > zapewne z litości, Nie kasiukasiu, nie wszyscy mieszkaja w Twoim Pierdziszewie Dolnym, gdzie takich rzeczy sie nie robi . Tu gdzie mieszkam temperatury w zimie dochodza do -45, a smieciarze nie maja wolnego. Robimy to, bo pracuja na zewnatrz pomimo mrozow, a my bardzo to doceniamy i po prostu jest to ludzkie wyniesc im kawe, czy goraca herbate. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:08 A jak do nich/ niego sie zwracasz per panie śmieciarzu. Ooo jaka dobra pani docenia ciszka pracę gminu pracującego Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:15 A ty się do ludzi zwracasz: Pani Ekspedientko, Panie Specjalisto d/s obsługi klienta instytucjonalnego, Panie Konserwatorze Powierzchni Płaskich albo Panie Sprzedawco, Pani Nauczycielko, Panie Księgowy? Bo ja zwykle mówię: Proszę Pani, Proszę Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:18 Napisałyśmy to samo w tym samym czasie droga pani prawniczko Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:31 Droga Pani Wykładowczyni Akademicka (dobrze kojarzę?)- bardzo mi miło Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:35 A to nie szkodzi, że była. To jak z Kaczyńskim, do końca życia bedzie: Pan Premier Jarosław Kaczyński. Ale już były premier Donald Tusk to po prostu: Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 19:13 daniela34 napisała: > A to nie szkodzi, że była. To jak z Kaczyńskim, do końca życia bedzie: Pan Prem Wieczny premier, wieczny prezydent, słońce narodu, Żelazny i niezwyciężony- słuszne wzorce ma nasza władza Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:17 Ale dlaczego Ty chcesz się w ogóle do nich zwracać per ich zawód? Kiedy idziesz do sklepu też zwracasz się per pani sklepowo/sklepikarko, w restauracji pani kelnerko, a do kierowcy autobusu mówisz panie kierowco? Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: " śmieciarze" 26.03.21, 12:43 a do kierowcy autobusu mówisz panie kierowco? Yyyyy, a jak mam się zwrócić? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:54 marinette.wue napisała: > A jak do nich/ niego sie zwracasz per panie śmieciarzu. Ooo jaka dobra pani doc > enia ciszka pracę gminu pracującego Zwracam sie do nich "dzien dobry" zazwyczaj. W sumie to dopiero jak sie natkne na taka osobe jak Ty, i taki watek, uswiadamiam sobie, ze sa ludzie, ktorzy maja problem z niektorymi zawodami (w dodatku wedlug zupelnie niejasnych dla mnie kryteriow wybranymi), niektorych (tez nie wiem na jakiej podstawie) uwazaja za "gmin pracujacy", jednoczesnie sie tego wstydza? boja? nie chca? glupio im? no jakos tam cierpia ze swoimi pogladami, wiec te zawody, ktore sobie wybzdurzyli ze sa w jakis sposob "wstydliwe" postanawiaja nazwac inaczej i innym tez kazac mowic inaczej. Tu jakis psychoterapeuta by sie przydal... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: " śmieciarze" 24.03.21, 22:25 Ja swoich też bardzo lubię Weseli są, sympatyczni, zagadają, nawet czekali aż śmieci wystawię, bo się spóźniłam. Uważam, że to jedna z niezbędnych profesji. A kiedyś to jeździł taki pan śmieciarz ciacho Latem w spodniach na szelkach i bez koszulki, a opalony był, a plecy miał tak cudnie zbudowane, tak zwinnie wskakiwał na schodek śmieciarki, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
australijka Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:45 A ja ciągle napotykam w komentarzach różnych określenie dziennikarzyna, lekarzyna, szoferzyna nawet. Ile w tym pogardy i lekceważenia. Taki lekarzyna tylko w komputer patrzy, bo sam nic nie umie. Taki dziennikarzyna tylko błotem obrzuca kościół i księdza. Kupił se BMW i myśli szoferzyna, ze mnie na taryfie oszuka. No takie słowa mocnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:48 Ze słów kończących się na rzyna natykam się tylko na słowo pierzyna. W życiu nie słyszałam pogardliwego słowa lekarzyna, czy szoferzyna Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:57 forum.gazeta.pl/forum/search,.html?title=&author=&url=https%3A%2F%2Fforum.gazeta.pl%2Fforum%2Fsearch%2C.html&forumId=567&query=Lekarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
australijka Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:40 Dziękuję Livio.kalino Bo przez chwilę już myślałam, że cytuję dziwne teksty, skoro inni w życiu ich nie słyszeli. I że jakaś Josif z bazin jestem . Nie lubię kruszyć kopii o beleco , bo szkoda mi energii, nie udowadniam za wszelką cenę swoich racji, bo mam do siebie dystans ale wiem co widziałam i czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: " śmieciarze" 24.03.21, 19:01 Ale ja nie chciałam się kłócić Przy całej swojej miłości do języka polskiego nie natknęłam się (lub nie zwróciłam uwagi) na te wszystkie rzyny, choć teraz myślę, że spotkałam się gdzieś z dziennikarzyną. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: " śmieciarze" 24.03.21, 23:26 A proszę bardzo, ja też to często (niestety) słyszę. Zdziwiłam się, że Magdallenac nie Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: " śmieciarze" 24.03.21, 17:58 Normalny zawód, normalna praca- śmieciarz, sprzątaczka. Obrażać się można o wszystko. Tu często czytam, że obraża „przedszkolanka”. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 19:22 Tez nie rozumiem czemu przedszkolanka jest obrazliwa a polonista czy matematyk nie. To po prostu skrotowe okreslenie nauczyciela przedszkolnego, tak samo jak polonista jest skrotem od nauczyciela jezyka polskiego. Przeciez nikt mowiacy "przedszkolanka" nie ma na mysli przedszkolnej sprzataczki. A sorry, przedszkolnego pracownika utrzymania czystosci. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:30 Nie odwracaj kota ogonem. W poście obok udawadniałaś, ze śmieciarze nie są tak wazni dla społeczeństwa jak policjanci i żołnierze. A teraz nagle w ich obornie wyskoczyłaś? Ja pisałam tam , ze śmieciarze to bardzo ważny zawód, bez nich byśmy zgineli. I to ich dzieci powinny mieć pierwszeństwo przed dziećmi policjantów. Wiec gdzie tu brak szacunku? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: " śmieciarze" 24.03.21, 18:43 Nie wpadlabym na to, że słowo "śmieciarz" jest jakkolwiek deprecjonujące. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: " śmieciarze" 24.03.21, 19:54 Waste Terminator Profesjonalny Anihilator Odpadów Niesegregowanych Pogromca Nieczystości (Panie śmieć nad jego duszą) Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: " śmieciarze" 25.03.21, 11:52 Bardzo ladne, z groznym palerem. U mnie wogole jest taka regula, ze sie nadaje groznego, skutecznosciowego palera koncowka « -tor », pasuje wszedzie 😛 proponuje wiec Smieciatora (w domu jest czasem Bugator lub Zdzislawator, zazwyczaj przy sprzataniu lub ladowaniu bagazy na wakacje) Kiedy zas chcemy opisac kogos jako zadziwiajace zjawisko przyrodnicze, odpowiednia koncowka w tlumaczeniu to « -aty », jest wiec tez Bugowaty, Zdzislawaty (bugowaty patrzy nieufnie na podane danie, obwachuje je) Aby znowuz nadac coolowosci, jest koncowka « -ens », Bugens, Zdzisiens Podaje pod namysl altorce, aby jej wzburzenie nabralo kreatywnej mocy i obrodzilo panoplia humanistycznych propozycji. A na serio, to jest jak zawsze- mozna nazwac kogos z pogarda « pania sprzatajaca » (jest tu na forum taka jedna kulturalna od ktorej bije zakompleksiona pogarda do tych zawodow) lub z pelnym szacunkiem/neutralnie « sprzataczka », wszystko wynika z kontekstu i zachowania. Jeslibym zas wiedziala, ze potoczna nazwa przeszkadza, to bym nie uzywala. Mozliwe, ze tak sie stanie i odejdzie sie zupelnie od tych nazw, nie wiem w sumie jakie sa teraz polskie nastroje spoleczne w tym wzgledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: " śmieciarze" 25.03.21, 12:43 Można też, w odpowiednim kontekście, użyć eufemizmu np. "wilgotny senior" zamiast zaszczanego dziada. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: " śmieciarze" 25.03.21, 13:06 Nie znasz sie na eufemiznach chyba! Wilgotny senior to juz Wersal, styl wyzszy; eufenizmem jest larwa w stosunku do dzisiejszego stanu mojej osoby😛 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: " śmieciarze" 25.03.21, 13:12 Znaczy goła, zawinięta w kołdrę? Nie drażnij seniora. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: " śmieciarze" 25.03.21, 17:11 Oborze, wczoraj wiosenne zuczki, dzis larwy- to chyba juz kink na insekty. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: " śmieciarze" 25.03.21, 18:45 A może dojrzałaś właśnie do rytuału egipskiego Eryka Mozgoła? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: " śmieciarze" 25.03.21, 21:22 🤣 skad to wziales? Czasami podziwiam w tajemnicy takich szarlatanow😛 Cztery stowy cholera, ale brak efektow ubocznych! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: " śmieciarze" 25.03.21, 22:15 forum.gazeta.pl/forum/k,1375961,Na_kazdy_temat.html Przeglądałem fora i znalazłem powyższe. Internet bawi i uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: " śmieciarze" 25.03.21, 22:17 To też jest kul. forum.gazeta.pl/forum/f,24369,Los_przyjaciel_czlowieka.html Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: " śmieciarze" 24.03.21, 20:31 Odczep się od MPO, dlaczego nie ZUK, ZGK, PGO, jak już koniecznie musisz używać skrótowców? A co z pracownikami Remondisu, Suezu, Lekaro, Bysia, Alby, Veolii, Toensmeiera, Enerisu, Błyska, Eko-coś tam i dziesiątek firm zajmujących się opróżnianiem ulicznych koszy na smieci? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: " śmieciarze" 24.03.21, 23:36 A dlaczego tylko MPO, jest wiele firm wywożących śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: " śmieciarze" 24.03.21, 23:55 Masz absolutną rację, dlatego zawsze jak wyglądam z synkiem przez okno to mówię "popatrz Kubusiu, jak ładowacz odpadów stałych mocuje pojemnik na odpady do aparatu zasypowego wozu, zaraz odpady wylądują w wannie załadowczej" oraz oczywiście "popatrz Kubusiu, jak ładowacz odpadów płynnych obsługuje przewód ssawno-spustowy pojazdu asenizacyjnego". Dzięki właściwym wzorcom językowym mój dwuletni Kubuś patrzy na ładowaczy odpadów stałych z właściwym podziwem i zawsze wypatruje pojazdów MPO. Kształtowanie właściwych postaw należy zaczynać odpowiednio wcześnie! To jest bardzo ważne, bo czym skorupka za młodu nasiąknie, jak wszyscy wiemy. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby dziecko matki, która mówi "popatrz Jasiu, pan śmieciarz przysuwa kosz na śmieci do śmieciarki i ona sobie je teraz wrzuca do brzuszka, mniam, mniam, mówi śmieciarka" mogło patrzeć na pojazdy MPO z właściwym szacunkiem i wypatrywać ich tak, jak to robi mój Kubuś. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: " śmieciarze" 25.03.21, 07:54 Uprzejmie winszuję, zacna uczestniczko tego forum, że tak kunsztownie przyoblekłaś swe myśli w słowa , bo i moja skromna osoba takoż mýsli. A i jak z twych słów wnoszę pociecha Twoja wielkie ukontentowanie z takiej familii posiada i zła wszelakiego ukrytego w postaci "Murzyna Bambo " nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: " śmieciarze" 25.03.21, 08:09 To że ktoś zachowuje się jak idiora, to jest jego własny wybór. Koloru skóry nikt nie wybiera. A pamiętasz, że nawet Bambo chcial się wybielić. Widocznie wiedział, co to rasizm. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: " śmieciarze" 25.03.21, 14:45 iwles napisała: > A pamiętasz, że nawet Bambo chcial się wybielić. Z całym szacunkiem, ale Waćpani bzdury wypisujesz! Rzeczony Bambo nie chciał iść do kąpieli, bo się bał "że się wybieli"! W sumie też rasizm, tylko w stosunku do białych. 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: " śmieciarze" 26.03.21, 12:39 On tu to wrzuca co chwila. Kopiuj-wklej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaakasiaa Re: " śmieciarze" 25.03.21, 21:34 a mowisz Kubusiowi..."jak się nie będziesz uczył to skończysz jak ten śmieciarz?" Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: " śmieciarze" 25.03.21, 23:34 Ależ skądże! Wykazujemy dogłębny szacunek dla ładowaczy odpadów stałych! Żadna praca nie hańbi! A tak zupełnie serio, to mam wśród bardzo utalentowanych muzycznie znajomych przykład chłopaka, który po latach ćwiczeń od zarania dziecięctwa, stwierdził, że genialnym solistą nie będzie, konkurencja w zawodzie jest zabójcza, jak już ma być ojcem dorywczym, to niech przynajmniej pensja będzie sensowna, a robota pewna, bez kolejnych przesłuchań i ustawicznych chałtur, więc został zawodowym kierowcą, zrobił kategorię C+E, potem jakieś dodatkowe uprawnienia. Kulturalny, ogarnięty facet, samozdyscyplinowany, rzetelny, pracownik jakiego każdy chce, ostatni do zwolnień. Skrzypce wozi ze sobą, gra dla przyjemności, zamienił prestiż na spokój i docenia życie. Tak więc byleby dzieciaki szczęśliwe były, a jaką drogę wybiorą to już ich sprawa. Mogę się dziwić, że wybór jest akurat taki, ale jeśli jest realistyczny, to tylko wspieram. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: " śmieciarze" 25.03.21, 14:26 A grzybiarze, to ci, którzy zbierają grzyby, czy ci, co je jedzą? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: " śmieciarze" 25.03.21, 15:06 Na mnie mówią belfer. Nawet dziennikarze w artykułach tak piszą. Odpowiedz Link Zgłoś