Dodaj do ulubionych

Kleszcze... :(

28.03.21, 11:08
Witam. Polećcie proszę coś skutecznego przeciwko kleszczom i pchłom. Coś, co nie tylko spowoduje, że opity kleszcz się nie rozmnoży. Potrzebuję czegoś, co je skutecznie odstraszy.
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 11:17
      Ostatnio daje Nex Gard i jest spokój z kleszczami
    • homohominilupus Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 11:18
      Dla psa?
      Krople Frontline
      Obroża Bayer
    • berdebul Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 11:30
      Na zwierzaku, czy do ogrodu? Jeżeli nie masz kotów, to opryski z permetryną, jeżeli masz koty, to oprysk lnianką zwaną też olejem rydzowym.
      Opity kleszcz uschnie po kontakcie z fipronilem, permetryną. Lnianka go zaklei. Z pchłami podobnie.
      • jowita771 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 12:14
        A jak działa na ptaki, które żywią się różnymi owadami z trawy? Bo u mnie czasami całe stado ptaków chodzi i nie chciałabym im zaszkodzić. Kot nosi Foresto, w zeszłym roku założyłam za luźno, to nie działała, bo musi dotykać skóry, a nie tylko sierści. Ale widać różnicę, bez obroży za każdym razem przynosi kleszcza, z obrożą wcale.
        • leia33 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 12:19
          Z Forest to bym uważała - moja labradorka mimo obroży zachorowała na babeszjoze, ledwo z tego wylazła. Nasza weterynarz poleciła lek, który podaje się psu raz na miesiąc i jest spokój. A, obroża była użytkowana ściśle według instrukcji.
          • leia33 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 12:20
            Foresto - zjadło mi o
          • jowita771 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 12:23
            Możliwe, ale u nas się sprawdza, kot już czwartą obrożę nosi. Sąsiadka próbowała jeszcze kropli, ale przestawały działać po tygodniu, a zakraplać można rzadziej.
          • kaczorek10 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 15:01
            A pamiętasz może jego nazwę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka