kaczorek10 28.03.21, 11:08 Witam. Polećcie proszę coś skutecznego przeciwko kleszczom i pchłom. Coś, co nie tylko spowoduje, że opity kleszcz się nie rozmnoży. Potrzebuję czegoś, co je skutecznie odstraszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mid.week Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 11:17 Ostatnio daje Nex Gard i jest spokój z kleszczami Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 11:18 Dla psa? Krople Frontline Obroża Bayer Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 11:30 Na zwierzaku, czy do ogrodu? Jeżeli nie masz kotów, to opryski z permetryną, jeżeli masz koty, to oprysk lnianką zwaną też olejem rydzowym. Opity kleszcz uschnie po kontakcie z fipronilem, permetryną. Lnianka go zaklei. Z pchłami podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 12:14 A jak działa na ptaki, które żywią się różnymi owadami z trawy? Bo u mnie czasami całe stado ptaków chodzi i nie chciałabym im zaszkodzić. Kot nosi Foresto, w zeszłym roku założyłam za luźno, to nie działała, bo musi dotykać skóry, a nie tylko sierści. Ale widać różnicę, bez obroży za każdym razem przynosi kleszcza, z obrożą wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
leia33 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 12:19 Z Forest to bym uważała - moja labradorka mimo obroży zachorowała na babeszjoze, ledwo z tego wylazła. Nasza weterynarz poleciła lek, który podaje się psu raz na miesiąc i jest spokój. A, obroża była użytkowana ściśle według instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Kleszcze... :( 28.03.21, 12:23 Możliwe, ale u nas się sprawdza, kot już czwartą obrożę nosi. Sąsiadka próbowała jeszcze kropli, ale przestawały działać po tygodniu, a zakraplać można rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś