adriana.la.cerva 26.04.21, 17:47 Właśnie nasmazylam racuchow z jabłkami, takie jaki mi babcia robiła kiedyś. Kojarzą mi się z dzieciństwem ❤ A wy macie jakieś smaki z dzieciństwa I chętnie do nich wracacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:52 Zupa Nic. Tyle, że do niej nie wracam. W sumie sama nie wiem dlaczego , muszę się zmobilizować Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:25 Wow ... jedyna zupa, ktora umiala robic i robila amazingly well moja matka Robila tez the best ever ajerkoniak Gdy widze w sklepie laske vanilla w szklanej fiolce, zawsze mi sie ta zupa przypomina ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:29 Moje przekleństwo...robiłam sie zielona na sam widok. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:16 No co Ty? w szkole wszyscy sie cieszyli jak to bylo na obiad . Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 00:23 nie wszyscy, tez nie znosilam, podobnym koszmarkiem byla zupa owocowa Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 11:45 Oj nie (przeciągły jęk). Makaron i ryż na słodko to horror mojego dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 13:23 ursydia napisała: > U mnie każda zupa mleczna A ja z kolei bardzo lubiłam wszystkie zupy mleczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 13:26 a ja tylko te zrobione przez moja mame - robila pyszna kasze manna i owsianke i wydawaloby sie, ze proste skladniki, nie da sie zepsuc a w stolowkach to bylo obrzydliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:53 Ej a ty się odchudzać nie miałaś 😉 U mnie to placki ziemniaczane z cukrem pudrem i śmietaną. Tak jak byłam niejadkiem totalnym to placków mogłam każdą ilość pochłonąć. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:55 No właśnie wiem, dlatego też zjadłam tylko 2 🙉 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:56 Teraz dwa, później dwa, jutro dwa 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:57 Nie, już wszystko zjedli na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:02 Ale w sumie masz rację, zaraz pójdę na ten swój marszobieg I spale te placki. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:03 I super to się właśnie nazywa wsparcie forum 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:04 Żebyś wiedziała. Dziękuję borsuczyco 🌹 Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:55 u nas placki tylko na ostro..z kwasna smietana, serem, ewentualnie kechupem. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:57 Dobre placki są dobre ze wszystkim 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:59 Z cukrem pudrem??🤢 To wbrew wszelkim zasadom, tylko z sola, ewentualnie z sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:02 E tam kto tak powiedział 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:04 magdallenac napisała: > Z cukrem pudrem??🤢 To wbrew wszelkim zasadom, tylko z sola, ewentualnie z sose > m. U mnie obowiązkowo z surówką z kapusty kiszonej. Ewentualnie z kwaśną gęstą śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:23 O tak! Z surowka z kapusty, albo ogorkiem kiszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:18 Z jakim znowu pudrem?? Placki je sie ze zwykłym cukrem... Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:43 > Z cukrem pudrem?? To wbrew wszelkim zasadom, tylko z sola, ewentualnie z > sosem. Magdalena, w niemczech sie te cholerne placki je z cukrem i musem jablkowym!! moj maz i dzieci tak wchrzaniaja, a mi sie slabo robi, jak malo sa patriotyczne ... koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 02:20 kura17 napisała: > > musem jablkowym!! > > Slabo mi...Kura jak sie trzymasz? Wszystko ok?? Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 11:47 Mój syn kiedyś posypał placki taką ilością soli, jaką sypał cukru... I się dziwił, że wcześniej to one jakieś smaczne były... Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 12:56 Kurka aż mi się placków zachciało i chyba sobie w weekend usmażę 🥺 Odpowiedz Link Zgłoś
po-trafie Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:54 Mleko od krowy. I knedle ze sliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:55 Naleśniki z kapustą, najlepiej młodą. Niedługo dobie zrobię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:55 Blok czekoladowy, placki ziemniaczane, ziemnialki w mundurkach. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:00 U mnie blok czekoladowy autorstwa dziadka, placki ziemniaczane babci. Strasznie mnie rozpieszczali jak do nich przyjeżdżałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:55 mleko prosto od krowy, nieststy już nie mam krowy czekoladki pomarańczowe gwiazdki, nie ma już takich i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:57 Grysik z topionym masłem, cynamonem i cukrem. Lub sokiem malinowym. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:10 A grysik to to samo co jagielnik? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:19 la_felicja napisała: > A grysik to to samo co jagielnik? Grysik to kasza manna. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:19 la_felicja napisała: > A grysik to to samo co jagielnik? To kasza manna. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 00:51 moja zmora, bo zawsze w tym kozuchy sie gdzies ukrywaly, nie moglam, od razu mdlosci dostawalam Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 10:13 myelegans napisała: > moja zmora, bo zawsze w tym kozuchy sie gdzies ukrywaly, nie moglam, od razu md > losci dostawalam W grysiku? Takim na gęsto? To raczej niemożliwe. Chyba, że w zupie mlecznej grysikowej🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:02 Ja byłam totalnym niejadkiem, wszystko mi rosło w ustach i nic mi nie smakowało. Dlatego Rodzice kupowali mi czekoladę do picia Cadbury, wówczas była jeszcze w czerwonych puszkach. To smak mojego dzieciństwa. Lubiłam też krupnik, zupę ziemniaczaną oraz naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną. Do tej pory robię takie. A horrorem i jednocześnie też smakiem dzieciństwa, tylko znienawidzonym, był rosół wołowy z dużymi pływającymi po wierzchu okami tłuszczu..Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:15 Ja na same slowa rosol wolowy dostawalam odruchu wymiotnego, a poniewaz bylam koszmarnym niejadkiem moj tato pewnego dnia powiedzial, ze koniec z rosolem wolowym i z kury w naszym domu, od tej pory bedziemy gotowac rosol z borsuka i orangutana- przez lata wierzylam, ze z tego wlasnie rosol byl u nas gotowany i czulam ogromna roznice w smaku pomiedzy wolowym a tym z borsuka, ten z orangurana byl rarytasem i jadalismy go tylko na specjalne okazje. 😂 Kuzyni uswiadomili mnie okolo 10 roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:20 magdallenac napisała: ten z orangurana > byl rarytasem i jadalismy go tylko na specjalne okazje. 😂 Kuzyni uswiadomili > mnie okolo 10 roku zycia. To dobrze że cię uświadomili, bo dzisiaj byś pytała na forum gdzie można kupić orangutana na rosół Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:41 Ja mojemu dziecku wmawiałam na wczasach, że mięso z niedźwiedzia jest (żeby chociaż spróbował)... Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:59 Ja mojemu niejadków robiłam kotlety z dinozaurów Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:16 zosia_1 napisała: > Ja mojemu niejadków robiłam kotlety z dinozaurów Dość stare było to mięso na kotlety Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 09:50 U mnie żaden rosół by nie przeszedł, wystarczyło mi popatrzeć na te oka po nim pływające. .Ja byłam takim niejadkiem że podejrzewano mnie o anemię sierpowatą...ile ja przeszłam w dzieciństwie badań! A nikt nie wpadł na to, że jestem po prostu alergikiem. Dodam w którego lano mleko bez ograniczeń mimo spektakularnych efektów w postaci koszmarnej wysypki. Alergia wówczas była traktowana jak fanaberia nie jak przypadłość. A wysypkę smarowano szarą mazią.. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 11:02 Jesteś pewna, że o sierpowatą chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 12:03 reinadelafiesta napisała: > Jesteś pewna, że o sierpowatą chodziło? Tak. Tak wtedy jakiś lekarz podpowiedział mojej Mamie, że ona się nie załamała to cud. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:23 pamiętam te gwiazdki, nawet tu kiedyś o nich wspominkowo pisałam. Kupowało się je na wagę w wedlu lub goplanie i były wielkości 20groszówki. Nigdy później już nie widziałam takich czekoladek. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:27 W Anglii są dostępne kupilam sobie ostatnio... Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:09 ale jak to możliwe? Wykupili patent? Niech no mi tylko otworzą granice... Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 13:37 hexella napisała: > pamiętam te gwiazdki, nawet tu kiedyś o nich wspominkowo pisałam. > Kupowało się je na wagę w wedlu lub goplanie i były wielkości 20groszówki. Nigd > y później już nie widziałam takich czekoladek. > Pamiętam te gwiazdki. U babci często były, pyszne. Babcia sypała je na talerzyk z papierowej torebki. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:27 Gwiazdki wspominamy w rodzinie cały czas, były niepowtarzalne! Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 17:59 Kogel- mogel i jeszcze smietana z cukrem i kakao do picia Ciastka orzeszki Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:00 Problem w tym, ze te do ktorych by sie chcialo wrocic sa juz nie do powtorzenia. Lody Bambino. Lody od Gogolewskiego. Nalesniki z serem i barszcz z krokietami z Baru Mlecznego Nadwislanskiego. Bulka z pasta jajowa z Baru Mlecznego na Manifestu Lipcowego. Flaczki z Baru Flis. Pasztety z misiem, ktory trzymal puszke z pasztetem z misiem, ktory trzymal etc. Blok Manila. They don't exist anymore ... it's over, eh. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:20 biscotti - spróbuj lodów Algidy tych najzwyklejszych, smietankowych. Jak Bambino. Kiedy piewrszy raz jadłam natychmiast pojawiła się myśl : skąd ja znam ten smak Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:27 OK - #1: Bi_scotti dolec do PL, #2: sprobuj lodow Algida Ale poszukam w Polish stores - moze maja. Ja sie do tej pory upieralam tylko na Grycana, czas to be more open-minded w temacie lodow i nie tylko Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:30 Kiedyś w końcu przylecisz... p.s. inne algidy są "nowe", bez tamtego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:36 chococaffe napisała: > Kiedyś w końcu przylecisz... > From your lips to god's ears, eh ... Sprawy do pozalatwiania, humans do poprzytulania, miejsca do odwiedzenia - ckni sie. No i teraz jeszcze te lody OK, stiff-upper lip - no complaints - bedzie lepiej! A poki co mam w lodoweczce Grycana Cafe Latte wiec jakos sie pociesze Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:27 Chyba w tym samym rejonie Krakowa mieszkalysmy. Pozdrawiam. bi_scotti napisała: > Problem w tym, ze te do ktorych by sie chcialo wrocic sa juz nie do powtorzenia > . Lody Bambino. Lody od Gogolewskiego. Nalesniki z serem i barszcz z krokietami > z Baru Mlecznego Nadwislanskiego. Bulka z pasta jajowa z Baru Mlecznego na Man > ifestu Lipcowego. Flaczki z Baru Flis. Pasztety z misiem, ktory trzymal puszke > z pasztetem z misiem, ktory trzymal etc. Blok Manila. They don't exist anymore > ... it's over, eh. Life. > Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 08:17 Bi_scotti, o ile się nie mylę, pochodzi z Warszawy.. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 15:20 Ale mieszkala here & there, i jeszcze w paru miejscach More-or-less stale adresy mialam w Warszawie, Krakowie, Gdansku, Paryzu ... zanim sie torontonski zrobil truly permanent. Temporary postojow nie licze A nazwy ulicy Manifestu Lipcowego juz nie ma, bo sie okazala byc politically incorrect, baru mlecznego chyba tez juz nie, eh - jest lepszy swiat Life. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 18:39 Nie wiem skąd pochodzisz, ale bar mleczny Barcelona był w Krakowie, na rogu Manifestu Lipcowego, teraz Piłsudskiego. Wyburzyli kilka lat temu cała kamienice, jest nowy budynek, zresztą była w nim restauracja na parterze, ale padła. Kojarzyłam, że pisałaś kilka razy coś o miejscach w Krakowie, może się myliłam. I może z barem też przypadek. Nie kojarzę forumek z miejscem zamieszkania aż tak dokładnie. Pozdrawiam. bi_scotti napisała: > Ale mieszkala here & there, i jeszcze w paru miejscach More-or-less stale ad > resy mialam w Warszawie, Krakowie, Gdansku, Paryzu ... zanim sie torontonski zr > obil truly permanent. Temporary postojow nie licze A nazwy ulicy Manifestu L > ipcowego juz nie ma, bo sie okazala byc politically incorrect, baru mlecznego c > hyba tez juz nie, eh - jest lepszy swiat Life. > Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 20:44 Wszystko sie zgadza - ten rog, ten bar - Krakow jak najbardziej lacznie ze wspomnieniem obstrupionych widelcow "Pod Krzyzykiem" i barem Bistro na Brackiej, i Jaszczurami, Zasciankiem, Piwnica, Kalinka, wczoesno-wiosennymi pomidorami na Kleparzu, Bialym Domkiem (tfu - zeby zapomniec choc sie nie da zapomniec ), Kantorem i Teatrem Starym, i niebieskimi tramwajami jak we Wroclawiu Everything wciaz gdzies w pamieci, na zdejciach, in documents trwa tylko tego baru juz niet Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 21:01 Ha!!! Czułam te bratnia duszę. Choć Zaścianek ja nie. Zwis i Barany, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:00 Kasza manna z kakao i bułką z masłem, na wakacjach ziemniaki wykradane z parownicy świniom zanim ktoś je posypie ospą, nie mam pojęcia co to było, ale taka nazwa funkcjonowała (Mazowsze), chleb z pomidorem, masłem i solą, masło solone jedzone bez niczego albo z chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:20 Ooo... ja też wyżerałam świniom te ziemniaki, niebo w gębie! I jeszcze chleb polewany wodą ze studni z cukrem. I czereśnie zżerane siedząc na drzewie, bez zbędnej analizy czy robaki są w środku. Czernina, przysmak dzieciństwa, do momentu kiedy dowiedziałam się jak się ją robi. I rosół z wielkimi grubymi szarymi kluskami z ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:03 Hm, właściwie to, co jadłam w dzieciństwie robię teraz sama. Może więc ten blok czekoladowy/chałwa z mleka w proszku. I samo mleko w proszku jedzone na sucho, zaklejało buzię i vibovit zjadany na sucho. Kogiel-mogiel, dziadek mi robił, czasem dodawał kakao, teraz bym nie zjadła Gumy Donald Czekolada z Niemiec, z paczki, które dostawała sąsiadka, nie wiem co to za czekolada, ale była pyszna Rabarbar maczany w cukrze, nie wiem, jak ja to jadłam, kwaśny był okrutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:07 Kozie mleko od kozy którą mogłam pogłaskać. Kogel-mogel. Chleb z nutellą. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 12:09 Jak bylam mala to mielismy koze. Pamietam jak babcia przyjechala i dostala kawe z kozim mlekiem z zaskoczenia- plunela dalej, niz DiCaprio w "Titanicu" Dobrze, ze w ogrodzie wtedy siedzielismy a nie w domu Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:22 zupy, uwielbiałam kwaskowate w smaku zupy, więc ogórkowa, albo żurek, czy zalewajka, ale też pomidorowa ze śmietaną, czy kapuśniak, lubiłam też smaki słodkie i bardzo lubiłam różne pierogi, z owocami np. z jagodami, truskawkami albo knedle ze śliwkami, mięciutki pierogi leniwe, polane masłem i posypane cukrem. Na całe szczęście byłam patologicznym dzieckiem czyli ciągle z bandą innych dzieciaków na podwórku, więc co zjadłam do wybiegałam. Ze smaków dzieciństwa pamiętam jeszcze oranżady w proszku, które się zlizywało prosto z dłoni, najlepiej jak się jeszcze na nie trochę wcześniej popluło, bo wtedy tak fajnie się pieniła, przepyszne lody w naszej lodziarni, miałam takie marzenie, że jak będę dorosła i bogata to sobie kupię od razu 5 gałek, bo mama mi kupowała "tylko" trzy, no i śląskie oblaty. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:45 O rany, ale mi przypomniałaś! Kochałam zalewajkę! Muszę zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:24 mam smak dzieciństwa jeden bardzo dziwny. i co ciekawe zawsze uważałam za to skrajna obrzydliwość. Wielkanocna babka z masłem i szynka. taka kanapka w wersji wielkanocnej. przysmak na Wielkanocach w rodzinie mojej mamy na który zawsze patrzyłam z obrzydzeniem (słodkie ciasto i szynka???). za to jak urodziłam dziecko to po powrocie ze szpitala strasznie mnie na to naszło i z dzieckiem przy piersi i szwami robiłam drożdżowa babkę żeby ja zjeść z szynka... jakiś atawizm po prostu to było silniejsze ode mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:29 ichi51e napisała: > mam smak dzieciństwa jeden bardzo dziwny. i co ciekawe zawsze uważałam za to sk > rajna obrzydliwość. Wielkanocna babka z masłem i szynka. Nie Ty jedna! Babka z rodzynkami, szynka z chrzanem. W wersji modern - smoked salmon zamiast szynki Matka tak jadala, ja tak jadalam, wiele znajomych dzieci tez - welcome to the club Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:37 Surowe jajo bezpośrednio z kurnika i swieze mleko od krowy, z pianka. Jako mieszczuch wyjeżdżający w wakacje na wies do babci cieszyłam się tymi rarytasami. Dzisiaj ominęłabym z daleka😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:24 O jeżu, surowego jajka to nawet w dzieciństwie bym nie zjadła! Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 13:43 Ja bylam zmuszana do połykania surowych jaj w dzieciństwie (prosto od kury) przez mamę... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 05:32 To ja tez dołączam do klubu. I Iwaszkiewicz z córką również! Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:47 O, właśnie. Ciasto drozdzowe mojej Mamy, lekko czerstwe, maslo, szynka i chrzan. Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:03 O! U mojej babci też tak jedliśmy na Wielkanoc. Chleba w ogóle nie podawało się na stół. Mój ojciec nie mógł na to patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:28 U nas to też tradycja rodzinna chałka drożdżowa z szynką i chrzanem Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 10:10 agnes_gray napisała: > U nas to też tradycja rodzinna chałka drożdżowa z szynką i chrzanem Ja nadal tak jadam Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:31 Makaron świderki z białym serem i skwarkami ze słoniny, dorpawiony czarnym pieprzem. Makaron z białym serem i posiekaną cebulą, doprawiony a to papryką, a to czarnym pieprzem, a to Vegetą. Łazanki z kapustą. Wracać do tego nie mogę, bo się ciągle odchudzam... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:38 la_felicja napisała: > Łazanki z kapustą. ... yeah ... w jakims barze mordownianym gdzies pod Nowym Targiem - unforgettable Super watek - nic sie nie da zjesc z tych wspomnien ale wzruszyc sie mozna do lez. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:43 Właśnie! Tak czytam, czytam i się wzruszam ! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:57 Przeciez to wcale, az tak nie tuczy- ja bym to wszystko zrobila w wersji dietetycznej, zeby chociaz poczuc namiastke dawnego smaku🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:00 Skwarki chyba z tego tuczą najbardziej - zresztą ja i tak nie miałabym gdzie ich kupić. Kapustę próbowałam smażyć bez tłuszczu - to nie to samo. Nie wiem, jak mama to robiła. Te serki to może rzeczywiście sobie przyrządzę, z makaronem razowym. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:12 magdallenac napisała: > Przeciez to wcale, az tak nie tuczy- ja bym to wszystko zrobila w wersji dietet > ycznej, zeby chociaz poczuc namiastke dawnego smaku🙃 Myslisz, ze makaron z zielonego groszku z tofu i suszoną cebulką bedzie OK? (U mnie dieta zaklada zero pszenicy i zero nabialu odzwierzecego) Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:47 Kasza manna z owocami, legumina, szyszki, placki ziemniaczane z cukrem, chleb smazony na patelni z cukrem, galaretki w cukrze. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:12 niktmadry napisał(a): > Kasza manna z owocami, legumina, szyszki, placki ziemniaczane z cukrem, chleb s > mazony na patelni z cukrem, galaretki w cukrze. Placki z cukrem, chleb z cukrem...dlaczego kiedyś wszędzie musiał być cukier? U nas były też truskawki z cukrem, melon z cukrem-pudrem (rzadki przysmak) - tak jakby owoce nie były pyszne same w sobie, i wystarczająco słodkie. Fasolka szparagowa i kalafior - zawsze polane roztopionym masłem z bułką tartą i - jakżeby inaczej - cukrem. W ten sposób te zdrowe i smaczne warzywa zamieniano w tuczący, naładowany cholesterolem ulep. Dopiero po studiach odkryłam, że fasolkę i kalafior (i inne warzywa) można jeść na ostro, posypane szczypiorkiem, natką pietruszki, polane oliwą, winegretem czy czymś podobnym - do dziś to mój ulubiony przysmak. Chleb smażony na patelni - kiedy sobie pozwalam na taką tuczącą przekąskę - dużo lepiej mi smakuje z czosnkiem i pieprzem. A przecież za PRL-u był i czosnek, i pieprz, i inne przyprawy - to nie były jakieś rarytasy. Czemu wszędzie wciskano ten cukier? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:28 la_felicja napisała: > A przecież za PRL-u był i czosnek, > i pieprz, i inne przyprawy - to nie były jakieś rarytasy. Czemu wszędzie wciska > no ten cukier? Eeee ... nie wszyscy/nie wszedzie wciskano Gdy pod koniec miesiaca brakowalo pieniedzy, tata smazyl cebule na zloto i jedlismy z podpieczonym w piekarniku chlebem. Zero cukru. W ogole z takich tanich zapychaczy to raczej pamietam pasztetowa, kaszanke, paprykarz szczecinski z puszki, definitely nic z cukrem Homo twarozek z okraglych waxed pudeleczek z krowka tez albo z rzodkiewka, albo tylko z sola ale nie na slodko. Z tym, ze moi rodzice po doswiadczeniach WWII cukier kupowali malo i rzadko - nauczyli sie zyc bez wiec w domu byl glownie dla gosci. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:05 Moi rodzice urodzeni juz po wojnie. Ale wychowani w PRL-u więc może stamtąd wzięli to uwielbienie do cukru? Na plus mogę powiedzieć, że np czasami kupowali Mazowszankę do picia, a słodzone gazowane napoje były tylko na specjalne okazje. Na co dzień była herbata i woda z kranu, no i mleko. Dzięki temu mam w miarę dobre zęby. Mama mojej koleżanki z liceum zaśmiewała się z ludzi, którzy kupowali wodę mineralna - bo kto by tam pił taką "żabią wodę". Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:43 Fasolka i kalafior z cukrem? Szczerze mówiąc, pierwsze słyszę... A PRLu zaznałam Za to jakieś 10 lat temu w pracowej stołówce dostałam zielona sałatę ze śmietaną na słodko - no też ciężko się zdziwiłam! Nie wszystko było z cukrem za dawnych czasów Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:24 A to mi sie kojarzy jako classic stolowki w podstawowce: mielony + mushed potatoes + zielona salata ze smietana z cukrem. Wiekszosc dzieci uwielbiala W ogole stolowki szkolne (potem studenckie) wspominam z najwieksza czuloscia. Routine kazdego tygodnia w zaleznosci od pory roku. Kompoty zmieniajace sie ze sliwkowych i agrestowych w jablkowe, potem truskawkowe i czeresniowe. Surowki zamieniane w jarzyny na cieplo i znow surowki z forever-lasting kapusta kwaszona podawana z ryba w panierce w piatki - craziness przestrzegania katolickiego "postu" w PRLowskich placowkach zbiorowego zywienia No i sztucce, o ktorych mozna pisac poematy, nie wspominajac juz o "zastawie" talerzy i kubkow OMG, the world that vanished ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:59 Bi scotti, o ile pamietam ryba w panierce byla w poniedzialki a nie w piatki - wlasnie po to zeby nie w dzien katolickiego postu. Moj ukochany smak z dziecinstwa to czarne jogody jedzone prosto z krzaka na nagrzanej sloncem lace. I swierzy chleb z bialym serem I ogorkiem malosolnym albo ze smalcem ze skwarkami. Chyba te ukochane smaki to te store kojarza sie z wakacjami I latem . Tak jak prince polo zjadane na jakiejs poloninie w Bieszczadach. No i kreacje kulinarne mojej mamy - zwlaszcza sernik Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:58 Może taka specyfika mojej rodziny. A sałata ze śmietaną na słodko to też był przebój niedzielnych obiadów. Do pieczonego kurczaka z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 10:14 la_felicja napisała: > A sałata ze śmietaną na słodko to też był przebój niedzielnych obiadów. U mnie podobnie. Ze śmietaną z cukrem i sokiem cytrynowym i jajkiem na twardo drobno posiekanym. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 10:15 la_felicja napisała: > Może taka specyfika mojej rodziny. > A sałata ze śmietaną na słodko to też był przebój niedzielnych obiadów. Do piec > zonego kurczaka z ryżem. U mnie dokładnie tak samo! Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 18:41 U mnie też tak robiono sałatę Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:58 Bo "cukier krzepi"! Poza tym, niewielka ilość cukru uwydatnia smak. Do gotowania wołowiny dodaje się szczyptę cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:56 Niewielka - słowo-klucz. Teraz też, kiedy gotuję warzywa w wodzie, dodaję szczyptę cukru i szczyptę soli. Ale nie więcej. Natomiast duża ilość cukru zabija każdy inny smak! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 18:53 Ostatnio w którymś wątku chyba kokosowy przypomniał mi o wędzonej, paprykowanej słoninie. Uwielbiałam pokrojoną w cieniutkie plasterki na razowym chlebie z cienko pokrojoną i posoloną cebulą na wierzchu. Nie wracam bo od wielu lat nie widziałam takiej słoniny :p Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:47 Możesz sprawdzić w sklepach z węgierskimi wędlinami, artykułami. Tam powinna być. Ja kupowałam, sama nie jestem fanką, ale Ojcu. mashcaron napisała: > Ostatnio w którymś wątku chyba kokosowy przypomniał mi o wędzonej, paprykowanej > słoninie. Uwielbiałam pokrojoną w cieniutkie plasterki na razowym chlebie z ci > enko pokrojoną i posoloną cebulą na wierzchu. > Nie wracam bo od wielu lat nie widziałam takiej słoniny :p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:30 Nie ma u mnie węgierskiego sklepu. Tylko o i bułgarski:p Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:53 Samodzielne zrobienie paprykowanej słoniny to trzy miesiące czekania : peklowanie, wędzenie, dojrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:31 Nie no, nie porwę się na własnoręczne robienie tego :p Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:00 Młode ziemniaki w mundurkach z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Mak wyjadany prosto z makówek (najprawdziwszy mak lekarski. Chleb z masłem własnej produkcji (kromki wykrawane z wielkiego, okrągłego bochna), czasami z ząbkami czosnku albo cebulą i solą. Blok czekoladowy. Lody włoskie. Kotlety mielone w wykonaniu mojej babci podawane z młodymi ziemniakami, koperkiem i mizerią. Coca cola w szklanych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:12 >Coca cola w szklanych butelkach. nadal jest Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:35 Tamte smuklejsze były i lepiej smakowała Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:24 Lepiej smakowała, bo byla droga, wiec sie rzadko kupowalo Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:26 Nie. Smak coli nie jest ten sam. Pijałam bardzo często i zdecydowanie smak się zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 15:18 Coca Cola Classic uzywa starej receptury i jest w butelkach Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 23:00 Ha, u mnie na święta musi być karton coli w szklanych butelkach. Taki kaprys, bo w ciągu roku raczej nie kupujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:54 Mak prosto z makówek też jadlam, że też dzieciak nie spał po tym długim snem hehe. To były czasy, sporo pola było tym makiem zasiane. Ale żadnych sensacji nie pamiętam. Jadlam też groszek zielony prosto z pola wydlubywany że strakow. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:04 Taaak ...tego maku mi brak - jak sypało się go na rękę - to w pierwszej chwili był taki brązowawy- potem siwiał na świetle. Taki był najlepszy! I potem te makowce w zimie z prawdziwego maku Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:28 Ja makówki otwierałam i sypałam mak prosto do paszczy, pyszny był 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 23:03 Ja tez. Pamiętam ten smak. I świeży groszek, najlepiej kradziony. Poza tym kukurydza, niezbyt dojrzale porzeczki prosto z krzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:05 Pieczarkowa z makaronem z nalesników. Rybki ktore łowiłam smazone w ilosci hurtowej. Kania pieczona na kuchni kaflowej. Kwąsnica u rodziny w górach. Jajko na twardo w sosie chrzanowym. Słodkiego nie lubiłam. Przeklenstwem był dla mnie makaron z serem na słodkok w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 10:17 hanusinamama napisała: > Pieczarkowa z makaronem z nalesników. Cały czas taką robię > Jajko na twardo w sosie chrzanowym. A był przebój stołówki szkolnej - najczęściej podawane danie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 12:40 U mnie rodzina gardzi pieczarkową, a jak zrobiłam z makaronem z naleśników to to patrzyli na mnie jak na ufo Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Smaki dzieciństwa 27.04.21, 13:24 hanusinamama napisała: > U mnie rodzina gardzi pieczarkową, a jak zrobiłam z makaronem z naleśników to t > o patrzyli na mnie jak na ufo Dodaję też makaron z naleśników do jarzynowej i grzybowej z grzybów leśnych. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:06 Gumy kulki, lody kaktus, oranzada pita na przerwie w szkole, chleb z pasztetem i szczawiem z ogrodu. No nie wracam do nich, bo swinstwo. Smak dziecinstwa, ktory probuje podrobic i nie wychodzi to pasta jajeczna z przedszkola- albo nie umiem proporcji uchwycic, albo panie kucharki mialy jakis sekretny skladnik. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 20:55 Spróbuj paste zrobić z margaryna albo z maslem, nie z majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:11 pomidory z targu za komuny Odpowiedz Link Zgłoś
mika.wika Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:21 Omlet - robiony przez babcię pokrojony w kwadraciki i posypany cukrem 🥰 Oponki, robione przez drugą babcię😋 Blok czekoladowy Placki ziemniaczane Zapiekanka ziemniaczana Murzynek z cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:28 Ja mam smaki z dzieciństwa, których nie potrafię odnaleźć. Najbardziej tort mojej mamy z kremem z gotowanych serków homogenizowanych. Kombinacja smaku tego kremu, orzechów i lukru czekoladowego jest nieodwołalnie związna z poczuciem bezpieczeństwa - nawet pogłos tego smaku, na przykład w jakimś serniku z orzechami, powoduje że robi mi się dobrze i rzewnie jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 21:21 Miałam nianię, chowala mnie gdzieś do 6 roku życia, kochałam ją bardzo, potem, już bardzo stara, wrócila na wieś, do córki. Kiedy ostatni raz ją odwiedziłam, już po studiach (niania dobiegała setki), ugościła nas jajecznicą na maśle i nalała z wielkiego gara, który stał na kuchni (takiej węglowej) słabej herbatki z cukrem i cytryną. Mineło kolejne 40 lat, byłam za granicą, mieliśmy wypadek samochodowy, i od tego wypadku co wieczór przed snem robiłam sobie dokładnie taką samą herbatkę, jak dla dziecka, słabiutką, z cukrem i cytryną - kiedy ją piłam, wracały poczucie bezpieczeństwa i spokój, i potem już mogłam dobrze spać. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:36 Gotowane serki? Polewa czekoladowa? Błagam o przepis!! Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 19:41 Humana bananowa; czerwony ser “żółty”; owocowa pasta do zębów Tutti-Frutti (tak, jedliśmy jà!). To wszystko z “darów”, smakowało nieziemsko.. Natomiast niekoniecznie za nimi “tęsknię”. Teraz mam inne smaki i to im dogadzam 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Smaki dzieciństwa 26.04.21, 22:39 HUMANA!! W latach 90 odkryłam zbliżony do niej smak w kaszce Bobovita pszenno mlecznej bananowej i bywało, że jako stara baba pocieszałam się kleikiem dla niemowląt. Rodzina patrzyła na mnie jak na wariatkę, ale dla mnie jest to najbardziej kultowy smak dzieciństwa. W paczce z zachodu w dodatku Odpowiedz Link Zgłoś