Dodaj do ulubionych

Trwa konferencja.

28.04.21, 10:25
N/t
Obserwuj wątek
    • nimaletko Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:26
      Od 04.05 nauka stacjonarna dla klas 1-3.
      Od 15.05 nauka hybrydowa dla klas 4-8 i dla liceów.
      Od 29.05 nauka stacjonarna dla wszystkich.
      • karme-lowa Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:27
        nimaletko napisał(a):

> Od 04.05 nauka stacjonarna dla klas 1-3.
        > Od 15.05 nauka hybrydowa dla klas 4-8 i dla liceów.
        > Od 29.05 nauka stacjonarna dla wszystkich.
        W końcu wracają do szkół!
        • amast Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:29
          > W końcu wracają do szkół!

Tylko dlaczego w soboty? Ktoś im w tym rządzie wszystkie kalendarze zajumał?
          • 35wcieniu Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:31
            Bo szkoły zaoczne się łapią i zaczną już 15.
            • amast Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:32
              Są jeszcze w Polsce ludzie, którzy chodzą do szkoły podstawowej w trybie zaocznym? Poważnie pytam.
              • 35wcieniu Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:35
                Daty podane od sobót dotyczą grup, w których znajdują się szkoły średnie.
                • 35wcieniu Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:36
                  Ale tak, istnieją też szkoły podstawowe w systemie zaocznym.
                  • amast Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:38
                    > Ale tak, istnieją też szkoły podstawowe w systemie zaocznym.

OK, dzięki, nie wiedziałam. Wiedziałam, że szkoły średnie, ale myślałam, że szkół podstawowych to już nie dotyczy.
                    • 35wcieniu Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:41
                      Jak ktoś jako dorosły chce nadrobić, to rzadko kiedy ma opcję trybu dziennego.
                      • amast Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:43
                        Wiem, po co są szkoły zaoczne, ale po prostu myślałam, że w roku 2021 nie ma już ludzi, którym nie udało się do tej pory skończyć szkoły podstawowej. No jakoś tak myślałam wink
                        • amast Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:46
                          > nie ma już ludzi

dorosłych ludzi miałam na myśli wink
                        • 35wcieniu Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:51
                          Hm. To nie wiem dlaczego.
            • pitupitt Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:35
              Zaoczna podstawówka?
              • 35wcieniu Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:32
                A myślisz że w jakim trybie uzupełniają wykształcenie pracujący dorośli?
                • livia.kalina Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 17:59
                  Nawet nie pracujący przecież nie będą siedzieć w ławce z dzieciakami.
        • dziennikaktywnosci Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:18
          karme-lowa napisała:

> nimaletko napisał(a):
          >
          > > Od 04.05 nauka stacjonarna dla klas 1-3.
          > > Od 15.05 nauka hybrydowa dla klas 4-8 i dla liceów.
          > > Od 29.05 nauka stacjonarna dla wszystkich.
          > W końcu wracają do szkół!

Ale po co?? Na samo wystawienie ocen?

I tak większości lekcji nie będzie...okienka, srenka itp.

Co.za debile.
          • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:59
            Alez sie ciesze! Ucze angielskiego. Allelujasmile
          • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:09
            Żeby ich zintegrować przed końcem roku, posiedzieć na boisku razem i pogadać o dupie Maryny (po angielsku, żeby nie było), zrobić wycieczkę krajoznawczą po lesie, itd, itp.

Nie sądziłam, że to powiem o tym rządzie, ale całkiem dobra decyzja. Oceny rzeczywiście będą już w znacznym stopniu rozstrzygnięte, więc będzie można przećwiczyć umiejętności kiepsko poddające się online i odnaleźć się w życiu szkolnym, zanim od września znowu się trzeba będzie wziąć do ostrej pracy.
            • runny.babbit Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:21
              A także po to żeby zobaczyć że powrót dzieci do szkół nie oznacza powrotu zarazy.
              • snajper55 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:26
                runny.babbit napisał(a):

> A także po to żeby zobaczyć że powrót dzieci do szkół nie oznacza powrotu zaraz
                > y.

Albo żeby zobaczyć, że oznacza.

S.
                • runny.babbit Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:39
                  Zobaczymy 😀
                • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:45
                  Jeszcze nie wróciły a ten juz zaczyna
            • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:05
              Uczysz w 1-3 podstawowej?
              • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:21
                Nie, w drugiej licealnej. Krajoznawczo-turystycznej, więc to, co planowaliśmy na jesień - chodzimy po okolicy i każdy jest przewodnikiem przy innym obiekcie turystycznym - świetnie nam się sprawdzi teraz. Jak już się oswoją z przemawianiem publicznym właśnie podczas lekcji mówionych.
                Ja już mam w zasadzie rozplanowane - 2 lekcje na 4 spokojnie i niespiesznie do przodu z materiałem, 1 lekcja gadanie, gadanie, gadanie (każde możliwe, od zupełnego braku struktury do debat), 1 lekcja powtórki, ale pod hasłem powtórek przedmaturalnych, a nie nadrabiania czy rozliczania. Dużo starych dobrych drills na tych powtórkach, zero kucia w domu. I z innymi klasami drugimi to samo, na szczęście mam drugie z liceów czteroletnich i mam czas.
                • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:29
                  To prywatne liceum? Brzmi jak lekcje w podstawowce. Stad pytam. Ja cwiczylam mówienie na online non stop. Teraz czas na sprawdzenie gramatyki, ktora tluklismy od wrzesnia.
                  • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:38
                    Z moją klasą porządne mówienie online nie szło - to znaczy jako tako wypadało 1 na 1 z nauczycielem, ale jakakolwiek grupowa dyskusja była nie do uruchomienia. Na żywo są dużo bardziej podatni. Nie uważam, żeby mówienie i lekcje typu warsztatowego były domeną podstawówek, a lekcje gramatyki szkół średnich - wszystko można wszędzie, byle na poziomie dostosowanym do odbiorcy. Co do niektórych lekcji mówionych - typu uproszczona debata oksfordzka - to miałabym wątpliwości, czy podstawówka da radę, nawet dobra, bo to nie tylko kwestia języka (który dobra podstaówka może mieć nawet lepszy niż kiepskie liceum), ale i doświadczenia życiowego.
                    • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:54
                      Moi osmoklasisci w wielu przypadkach mowia lepiej niz licealisci ktorym udzielam korepetycji i ktorzy maja 5 na świadectwie.
                  • panna.nasturcja Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:53
                    Nie, Asia po prostu umie uczyć i lubi młodzież, Ty nie i to bardzo widać w Twoich postach.
                    • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:57
                      Na pewno masz racje i dlatego rodzice klas 7 prosili dyrekche abym to ja uczyla ich dzieci w klasie 8. I pamiętaj ze ja lubię młodzież ale nie znosze lenistwa. A ze leniwych jest sporo na tej planecie no to juz inna bajka
                      • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:58
                        Dyrekcję
            • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:06
              P.s. kiepsko poddaja się online testy uczciwie napisane 🤪
      • karme-lowa Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:30
        nimaletko napisał(a):

Czyli wracają 31 maja. Bo 29 to sobota
        • hanusinamama Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:39
          NO te nie wiem czy oni planuja robic soboty z obowiązkiem szkonym bo 15 tez sobota wink
        • heca7 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:50
          UuuuUUuuuuUUuuu. Za miesiąc to może Nostradamus wie co będzie na pewno tongue_out Jak nie zobaczę to nie uwierzę. Tym bardziej naszemu rządowi.
        • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:14
          Wracają na pół gwizdka, bo zaraz boże ciało. A wcześniej w tej hybrydzie egzaminy klas ósmych - będzie dyrekcja miała gimnastykę.
      • slonko1335 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:30
        17,05 klasy 8 hybrydowo nooo to ma sens....
      • hanusinamama Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:37
        NIe wiem po co ten przerywnik na hybryde. Jak tą hybryde w tydzien ogarnąć...
      • tri.lian Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:11
        nimaletko napisał(a):

A ematka nie wierzyła w otwarcie w maju tongue_out
        • slonko1335 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:16
          wiesz nie mówiłabym jeszcze hop bo jak po otwarciu branż wskaźniki wzrosną a tak zapewne będzie
          to g.otworząwink
        • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:17
          Mój syn na to, pewnie po weekendzie zachorowalność wzrośnie i tadam ......
          • cku1 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:29
            O to to...
            • leia33 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:03
              My się cieszymy, że chociaż na miesiąc wrócą.
        • ewcia.1980 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:44
          tri.lian napisała:
          > A ematka nie wierzyła w otwarcie w maju tongue_out

smile smile smile
          Ja nadal nie wierzę.

Zimą też ogłoszono, że stoki będą otwarte.
          I co????
          Zamknęli je szybciej niż otworzyli i jeszcze ludzi narazili na straty (przygotowanie stoków, naśnieżanie itp)

Pożyjemy ..... zobaczymy.

Jeśli otworzą do końca roku szkolnego to bardzo się zdziwię i umrę ze szczęścia smile
          A moi uczniowie umrą z rozpaczy bo boją się, że nauczyciele rozliczą ich z notatek i wiedzy smile smile
          • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:12
            To może im powiedzcie wprost, że tego nie zrobicie?

Ja już jestem z moimi umówiona - powtórki owszem, ale sprawdzane na tej samej lekcji (zadanie z oceną z możliwością korzystania z notatek albo Kahoot bez możliwości korzystania z notatek), żadnego dodatkowego rycia z angielskiego popołudniami.

Jak możesz ich uspokoić, to ich uspokój.
            • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:58
              Super Asiu. Mam nadzieję, że nauczyciele moich dzieci też zadbają o ich emocje
          • maeve_binchy Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:06
            Notatek??? Zadne z moich dzieci notatek nie prowadzilo. Wszystko jest w plikach online, zadania tez tak robili (90%). Jesli mi ktorys nauczyciel wyskoczy ze sprawdzaniem zeszytow (szczegolnie u mojej 4-klasistki), to zrobie najazd na szkole.
            • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:12
              Hmmm a moi mieli obowiazek wpisywac do zeszytu tematy i niektore cwiczenia.
            • ga-ti Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:09
              Moi mówią to samo, mamo, wszystko mamy w teamsach. Córka już się zestresowała, że musi zeszyty uzupełnić.
              Właśnie tego się boję, że trafią się nadgorliwi (zwykle ci, którzy olewali onliny) i zaczną dzieciaki męczyć głupotami.
              Oby im dobrze w tej szkole na końcówce było.
              • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:11
                Ja nie olewalam online'u wiec zeszyty sprawdzę.
                • maeve_binchy Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 18:13
                  Ale po co? Sprawdzisz, czy zapisali wszystkie tematy?! A jak nie?
                  Mnie zalezy, zeby dzieci mowily plynnie po angielsku. Na szczescie do tej pory nie trafily na takiego nauczyciela, ktory by im obrzydzil jezyk...
                  • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 20:33
                    Oczywiscie sprawdzanie zeszytow to obrzydzanje jezyka. Serio? Sprawdze zeszyty bo ocena końcowa składa sie z wielu elementow. M.in prowadzenie regularnych notatek. Taki mam obowiazek. Ja nie jestem jedynie od konwersacji z dziećmi tylko calosciowego uczenia.

• maeve_binchy Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 22:35
                      Chyba zartujesz. Prowadzenie notatek? Notatki i zeszyty sa dla ucznia. Jemu maja pomoc w przyswojeniu informacji i powinien to robic w dowolny sposob: rysowac, mapa mysli itp. Albo w ogole nie robic, skoro nie potrzebuje. A juz notatki z angielskiego to kuriozum. Maja przepisywac regulki gramatyczne? Strukture czasow? Po co, jesli to wszystko mozna sprawdzic w kilkanascie sekund. Jesli komus pomoze przepisywanie - prosze bardzo, ale notatki/ tematy, bo nauczyciel tak lubi? Pruska szkola w pelnej krasie.

Tak, moje dzieci bylyby zniechecone. Starszy ma niemalze pamiec fotograficzna i nie musi przepisywac definicji, slowek, notatek - jest to dla niego zbedne, meczace i nudne. Jest w klasie dwujezycznej, wiec materialu duzo. Jakos nauczyciel daje rade sprawdzic/ nauczyc bez przyklejanie etykietki "leni".
                      Corka - uczy sie rewelacyjnie przez zabawe: quizy online, gry itp. - blyskawicznie przyswaja. I oby nauczyciele jezykow nie wrocili do starych metod podczas nauki stacjonarnej.
                      • fogito Re: Trwa konferencja. 30.04.21, 07:20
                        Krotko.... na moich lekcjach uczniowie piszą duzo. Przepisywanje calych cwiczen ułatwia naukę. Zajrzyj do książek szkolnych. W każdej jest... zapisz ćwiczenie do zeszytu. Stara dobra metoda na zapamietywanie calych fraz.
                        • maeve_binchy Re: Trwa konferencja. 30.04.21, 08:03
                          Nie, nie ulatwia. Albo inaczej - moze jednostkom cos daje. To, ze w ksiazkach szkolnych sa takie polecenia, nie oznacza, ze sa prawidlowe i pomocne dla wszystkich uncertain
                  • ewcia.1980 Re: Trwa konferencja. 29.04.21, 23:01
                    maeve_binchy napisała:
                    > Ale po co? Sprawdzisz, czy zapisali wszystkie tematy?! A jak nie?
                    > Mnie zalezy, zeby dzieci mowily plynnie po angielsku. Na szczescie do tej pory
                    > nie trafily na takiego nauczyciela, ktory by im obrzydzil jezyk...

Jesteś nauczycielem języka więc:
                    1. twoje warunki pracy są DIAMETRALNIE różne od warunków w jakich pracują inni nauczyciele (pracujesz w grupie a ja mam klasę w całości - czasem 34 osoby)
                    2. chyba nie jest dla ciebie zaskoczeniem, że lekcja matematyki / fizyki jest prowadzona jest zupełnie inaczej niż j. angielskiego - ..... wyobrażasz sobie uczenie się matematyki/fizyki bez notatek (nie, nie mówie o przepisywaniu teorii ..... mówię o rozwiązywaniu zadań ( znowu uprzedzając ..... TAK .... fizyka rozszerzona to przygotowanie uczniów do matury z fizyki rozszerzonej a na maturze ...... tadam ....... są same zadania. Tak jak i na matematyce)
                    3. Uczysz przedmiotu który przez uczniów jest uważany za :
                    a) przydatny
                    b) potrzebny do zdania egzaminu (8klasistu / matury)
                    więc mają motywacje do nauki. I jak najbardziej jesteś w stanie wyegzekwować wiedzę.
                    A w przypadku chemii ...... jak mam ocenić uczni, który uważa, że chemia jest mu absolutnie nie potrzebna, nie ma motywacji do nauki , NIE MA żadnej wiedzy a i nie pracuje systematycznie prowadząc zeszyt przedmiotowy ???

Uprzedzając ....... nie mam zamiaru sprawdzać notatek bo .......... szkoda mi na to czasu i energii skoro tak naprawdę każdy ma to w tyłku.

• fogito Re: Trwa konferencja. 30.04.21, 07:20
                      Ja nie mam klas dzielonych na grupy. Mam po 18-20 osob w klasie. To duzo na jezyku.
                    • maeve_binchy Re: Trwa konferencja. 30.04.21, 08:10
                      Nie jestem nauczycielem.

Wyzej gdzies napisalam, ze nie neguje koniecznosci rozwiazywania zadan, pisania wypracowan itp.

Protestuje przeciwko sprawdzaniu notatek, typu przepisywanie cwiczen, tematow itp. I upieraniu sie, ze jest to wlasciwa metoda nauczania, co forsuje fogito.

Jest tyle badan, publikacji czy opracowan na temat tego, jak dziala mozd, w jaki sposob zapamietujemy informacje... Ale nie - pruska szkola od ponad 100 lat i zniechecajmy dalej do nauki uncertain
    • klementyna156 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:30
      No to wracają do szkół. Tylko dlaczego tak późno? To już tylko na wycieczki.
      • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:31
        Jakie wycieczki? Mam szczerą nadzieję, że do ostatniego dnia będą intensywnie nadrabiać podstawę programową, a nie zabawiać się w wycieczki czy inne pierdoly.
        • klementyna156 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:36
          triss_merigold6 napisała:

> Jakie wycieczki? Mam szczerą nadzieję, że do ostatniego dnia będą intensywnie n
          > adrabiać podstawę programową, a nie zabawiać się w wycieczki czy inne pierdoly.
          W nosie mam programy i naukę. Niech idą na pizzę, do lasu. Pogadać. To ważne. Naukę nadrobią, albo nie. Nieistotne. Teraz muszą nadrobić życie.
          • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:43
            Kwestia nadrobienia życia była po stronie rodziców. Moje miały zorganizowane kontakty towarzyskie i grupowe, na mniejszą skalę niż normalnie, ale miały. Miały treningi, starszy harcerstwo i rajdy, młodsza całe weekendy z koleżankimi, urodziny etc.

Nie odpowiadam za covidoszaleńców, trzymających dzieci w piwnicy.
            • lauren6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:45
              To zorganizuj dziubdziusiom łatanie zaległości w nauce na własną rękę.
              • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:49
                Pracownie specjalistyczne mam zorganizować? Wolne żarty. Szkoła odpowiada za realizowanie podstawy programowej, wycieczki i inne dni rekreacji to wisienka na torcie, a nie meritum.
            • 18lipcowa3 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:22
              dokładnie tak
              Jestem za nauką, a nie łażeniem na pizze.
              Moje dzieci ciągle miały kontakty towarzyskie, starsza np jezdziła z koleżankami do maca na wynos, rozne spotkania, rowery, nocowanki.
              Wiec jak juz to nauka.
            • leia33 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:29
              My nie mamy nic do nadrobienia. Syn uczciwie pracował przez cały rok. Żadnego sprawdzianu nie ściągnął, ma wszystkie notatki. Nauczył się więcej, niż podczas stacjonarnej, bo wykorzystywał przerwy, skrócone lekcje itp. Uczył się dodatkowo dwóch języków online i miał (też online) korepetycje z matematyki. Jak się chce to można. Z tym, że mówię o szkole podstawowej, nie mam pojęcia, jak jest wyżej.
              • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:07
                Mój też się uczył i ma notatki, co nie oznacza, że z radością przystąpi do pisania tony kartkówek i sprawdzianów.
          • lauren6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:44
            Dokładnie. Najgorsze co mogą zrobić nauczycielem to zarzucić nauką dzieci, które po raz pierwszy od wielu miesięcy wyjdą z piwnicy do rówieśników.
            • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:51
              Jak ktoś był debilem i trzymał dzieci w piwnicy z daleka od rówieśników, bo babunia, bo coś tam, bo schiza covidowa...
              • nigdynigdynigdy84 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:17
                Uwazam że nie powinno już być wakacji.
                Dzieciaki wystaraczajaco odpoczęły.
                • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:19
                  Co za bzdury.
                  • sundace46 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:24

> Co za bzdury.

Czyli jak ktoś ma inne zdanie niz ty to bzdura. Brawo ty.
                    • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:26
                      Bzdury, bo dzieci nie odpoczęły.
                      • nigdynigdynigdy84 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:28
                        Nie? Siedzą długie miesiące przed kompem, nie nauczyly się niczego oprócz cwaniactwa.
                        I powinny być wakacje albo skrócone albo nie być ich wcale.
                        • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:32
                          Pojeba....
                        • kropkacom Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 18:20
                          Wszystkim pracującym w domu na komputerze zabrać urlop.
                • primula.alpicola Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:31
                  "Uwazam że nie powinno już być wakacji.
                  Dzieciaki wystaraczajaco odpoczęły."

Możesz sobie uważać, i tyle twojego. tak się nie stanie.
                • cku1 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:44
                  Ty relaksujesz się przed kompem?
                  • nigdynigdynigdy84 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:44
                    Ja przed kompem pracuje.
                    • cku1 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:53
                      A dziecko aktualnie sie uczy.
                    • leia33 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:31
                      Dzieci też pracują. Przed kompem.
                • conena Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:45
                  nigdynigdynigdy84 napisała:

> Uwazam że nie powinno już być wakacji.
                  > Dzieciaki wystaraczajaco odpoczęły.

nieźle cię bombie. dorosłym urlopy też mają pokasować, bo na zdalnym sie opierdalali?
          • maeve_binchy Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:38
            Zgadzam sie. Mam gdzies te idiotyczne podstawy, przeladowane, staroswieckie, niepotrzebne. Jesli juz ida, to powinni czas spedzac na dworze, ruszac sie, gadac itp.
        • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:19
          Triss, oni wracają z entuzjazmem. Zdumiewa mnie to, podziwiam ich odporność, ale jest ten entuzjazm. Jak w nich zaczniemy walić młotkiem na starcie, to ten entuzjazm diabli wezmą. Oni się muszą nauczyć być ze sobą z powrotem, poczuć się bezpiecznie. Inaczej się wyłożą psychicznie po tygodniu.
          • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:40
            Ależ ja nie jestem za zarzuceniem uczniów sprawdzianami i kartkówkami tylko za realizowaniem LEKCJI w pełnym wymiarze, po 45 minut, przeciwczeniem materiału z matematyki i fizyki, ćwiczeniem w klasie pisania różnych form wypowiedzi na polskim + powtórzenia i utrwalanie. Bo sorry, ale tego nie było.
            Na angielski szkolny nie liczę, mają prywatnie na dobrym poziomie i tu pcham do zdawania egzaminów zewnętrznych. Mam nadzieję, że młodsza w VII klasie pójdzie do dwujęzycznej, te klasy mają wyższy poziom i dzieci po jakiejś selekcji.
            • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:43
              Lekcje owszem, ale wyjścia też - da się to zrównoważyć. I przede wszystkim unikanie atmosfery "zaległości, nadrabiamy". Nie, nie nadrabiamy, robimy wczesne powtórki przedmaturalne, w atmosferze "mamy mnóstwo czasu, damy sobie radę".
              • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:10
                Ja mam klasy 8. Beda mieli test roczny aby sie sami przekonali co umieja i z czym do liceum ida. Lenie patentowane w strachu juz sa. Taki life jak mowi nasza kolezanka z Kanady.
                P.s. nie robilam testow online zeby nie dawac okazji do oszukiwania.
                • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:17
                  Nieważne z czym idą do liceum, ważne jakie będą mieli wyniki egzaminów po 8. klasie.
                  • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:22
                    Wyniki egzaminów próbnych pokazują ze wysoko. Lepsze wyniki niz polskiego czy matmy. U mnie 1/3 ma powyzej 95% 1/3 powyzej 75%. Jest tez spora grupa uczniow z trudnościami bo to szkola integracyjna i Ci maja okolo 50%. O egzamin sie nie boje. Ale egzamin w tym roku latwy. Podstawa programowa 8 klasy jest trudniejsza. Test mi potrzebny do wystawienia ocen jak najbardziej obiektywnie.
                    • slonko1335 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:28
                      Co roku wyniki z angielskiego są wyższe niż z polskiego i matmy.Większość dzieci w przeciwieństwie do polskiego i matmy uczy się tego angielskiego dodatkowo poza szkołą...
                      • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:32
                        Matmy to sie w mojej szkole większość na korkach uczy. Polski jest fatalny i nie wiem dlaczego. Mam uczniow nie uczacych sie na korkach ze swietnymi wynikami i tez takich co korki maja a na 3 ledwo wyciagaja. Korki o niczym nie stanowia. Jak ktos nie chce to sie nie nauczy.
                        • slonko1335 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:26
                          ale ja nie pisze o korkach bo ktoś sobie nie radzi tylko o kursach i wyjazdach językowych na które dzieciki są wysyłane od przedszkola, wszystkie dzieci ze świetlicy praktycznie chodzą w jej trakcie na dodatkowy angielski w szkole moich dzieci, starsi chodzą na różnorodne kursy grupowe lub maja indywidualnych nauczycieli, wystarczyłoby mi palców u jednej ręki żeby wymienić uczniów nie uczących się angielskiego poza szkołą
                          • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:35
                            Nawet jak nie chodzą - w późniejszych klasach liceum jednak sporo nie chodzi po prostu z braku czasu - to oglądają po angielsku Netflixa, grają po angielsku w gry, gadają na forach związanych ze swoim hobby, śledzą Instagrama, pisują po angielsku do cudzoziemców na Slowly, odpowiadają na pytania cudzoziemców idąc przez miasto. Żaden inny przedmiot nie jest tak permanentnie ćwiczony jak angielski.
                            • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:39
                              A jak mowia po polsku w domach to nie ćwiczą polskiego?
                              • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:02
                                Gdyby ich celem było opanowanie mówionego polskiego w celach komunikacyjnych, to ćwiczą. Ale już na poziomie pisania tekstu, jest dużo większe prawdopodobieństwo, że będą z kimś korespondować po angielsku niż że zrobią to po polsku.
                                • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:06
                                  No ja jednak inaczej to widzę. Polska TV, polscy koledzy, polskie strony internetowe. Itd itp.
                                  • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:20
                                    No i ta umiejętność, którą w ten sposób kształcą - rozumienie tekstu - akurat tak nie leży. Leży tworzenie tekstu, znajomość lektur i znajomość opisówki.
                            • 35wcieniu Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:42
                              Bardzo byś się zdziwiła.
                              • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:48
                                No tak. W sumie pewnie z rodzina nie rozmawiaja. Dzisiaj na angielskim 8 klas wyszlo ze w danej grupie nikomu rodzice nie czytali bajek na dobranoc. Zal mi sie tych dzieciakow zrobilo. Po co ludziom te dzieci skoro nie maja dla nich czasu.
                                • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:23
                                  Na litość boską, nie przyszło Ci do głowy, że 14-15-latki będą się wstydzić, że mama im czytała bajki? To taki wiek, że sytuacje z dzieciństwa interpretuje się jako obciachowe do opowiadania publicznie.
                                  • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:27
                                    Otóż moja droga w wąskim gronie na przygotowaniach do egzaminu nikt sie nie wstydzi. Rozmawiamy swobodnie. Tematem byly bajki.
                          • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:38
                            Ale to chyba szkola prywatna. W publicznej integracyjnej takiej jak moja jest masa zaniedbanych dzieci bez żadnych zajęć dodatkowych.
                      • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:34
                        Nie wiem czy większość, IMO oni po prostu w internetach funkcjonują non stop w anglojęzycznym otoczeniu.
                        • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:36
                          Niektorzy tak. Ale akurat oni maja problem z pisaniem bo kopiuja slang youtuberow i nie znaja struktur gramatycznych.
                • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:22
                  Nie szkoda ci czasu na ten test roczny, skoro za moment i tak go mają, tylko w formie egzaminu zewnętrznego?
                  • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:25
                    Jak wyzej. Egzamin jest banalnie prosty. Test roczny to jedna lekcja. Pokazuje wiedze z klasy 8. Na egzaminie wyrzucono wiele np present perfect.
                    • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:27
                      No chyba że do ocen. Bo na sam present perfect skuteczniejsza od testu jest lekcja powtórkowa, a i tak podręczniki licealne na każdym poziomie od powtórzenia presentów zaczynają. Moją klasę taki test skutecznie by dobił i odebrał resztę pozytywnego podejścia do powrotu, ale są różne klasy.
                      • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:34
                        Jacys delikatni ci twoi uczniowie. Moi po dwoch latach ze mna sa twardzi. Powtórek to my mielismy juz po grzywke. Teraz jeat czas zbiorow.
                        • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:41
                          Ojej jak ciebie czytam to strach wracać.
                          • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:38
                            Dokładnie. 😱 Trzeba pokazać leniom patentowanym miejsce w szeregu 😟
                            • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:40
                              Trzeba pokazac wszystkim ze sumiennosc i ciezka praca przynosi efekty. Lenie i tak maja wszystko w odwloku.
                              • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 16:11
                                To się zdecyduj, mają czy nie?- "Lenie patentowane w strachu juz są"
                                • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 20:34
                                  Maja w odwloku obowiązki a w strachu sa po 5 nie bedzie na swiadectwie. Taki paradoks.
                        • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:12
                          Na pewno są przepracowani - nowe czteroletnie liceum. Należałoby wprowadzić obowiązek, że jak już ci wszyscy wspaniali eksperci te podstawy programowe poukładają, to przez dwa tygodnie mają lekcję w tym trybie, co dzieci licealne (35/37 godzin tygodniowo) i muszą przypadającą na ten odcinek czasu porcję materiału opanować, z wszytkich przedmiotów oprócz swojego. Potem test, i jeśli nie uzysujemy średniej na poziomie 80%, to siadamy i tniemy. Po uszy mam już podstaw układanych na zasadzie "Chciałbym żeby moi studenci na początku studiów umieli", bez żadnego rozważenia, ile ludzki mózg wchłonąć może.
                          • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:26
                            No ale przeciez w liceum jest słownictwo z podstawowki z klas 4-8 plus dodatkowe. Jak nie znaja tego z podstawowki to faktycznie jest ciezko. Angielski to nieustanne powracanie do tego samego przez lata z dodawaniem nowych elementów.
                            • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:31
                              Nie chodzi o podstawę z angielskiego, która na szczęście, jak sama zauważyłaś, jest spiralna. Chodzi o sumę wszystkich podstaw (przeważnie liniowych) + czas na ich realizację.
                              • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:44
                                No i dlatego jak jest rozbudowana podstawa to czasu nie ma na swobodniejsze lekcje. Jeśli oczywiscie dyrekcja rozlicza nauczyciela z realizacji programu.
                    • maeve_binchy Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:55
                      Jestes przykladem okropnego podejscia do uczniow. Najgorsze, ze tego nie widzisz.
                      • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:01
                        Tak wiem. Ale niektórzy uczniowie jak sie ze mna żegnają po lekcji to wolaja "love you teacher". Dziwni jacys.
                        • ania357 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:45
                          Zawsze sie znajda jakies lizusy.
                          • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:50
                            A moze lubia swojego nauczyciela, z ktorym mozna na kazdy temat pogadac.
        • wapaha Re: Trwa konferencja. 29.04.21, 09:05

> Jakie wycieczki? Mam szczerą nadzieję, że do ostatniego dnia będą intensywnie n
          > adrabiać podstawę programową, a nie zabawiać się w wycieczki czy inne pierdoly.

Jak najbardziej, dzieci które nie radziły sobie z lekcjami , podstawą programową jak najbardziej powinny powinny zostać zaopiekowane przez nauczycieli
      • swinka-morska Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:32
        Wycieczek na pewno nie będzie.
        • thank_you Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:37
          U nas już zaplanowana. smile
        • klementyna156 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:37
          swinka-morska napisała:

> Wycieczek na pewno nie będzie.
          Na pewno będą. Przynajmniej u nas. Nie muszą być z noclegiem przecież. Wystarczy, że wezmą kanapki i pójdą na cały dzień do lasu. Muszą się nauczyć znów przebywać razem w grupach, dawno zapomnieli, jak to się robi.
        • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:23
          Z noclegiem nie, bo reżim sanitarny, ale piesza wycieczka do czegoś zielonego w okolicy jak najbardziej tak.
          • swinka-morska Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:42
            W szkole moich dzieci panuje podejście "siedzieć na miejscu, bo wychodzenie zwiększa ryzyko".
            Inna sprawa, że to siedzenie na miejscu często jest sensownie zorganizowane.

Mi jest szkoda (oprócz tysiąca innych rzeczy) cyklu kinowego, na który chodziła klasa mojego starszego dziecka - co miesiąc wyjście na bardzo ciekawy, z reguły nieholywoodzki film odpowiedni dla ich wieku, plus dyskusja i zajęcia tematyczne po filmie (o przyjaźni, o rozstaniach, o inności, o rozwodach itp.).
            • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:44
              Chyba wiem, o którym cyklu mówisz. Może wznowią od września.
            • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:51
              Mój miał kółko teatralne i wyjścia do teatru, to było super, bo chodzili na repertuar związany z podstawą do polskiego.
      • fogito Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:06
        Wycieczki? Na testy sprawdzajace 😝
    • hanusinamama Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:35
      Ale juz...ja myslalam ze o 11
    • hanusinamama Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:39
      A baseny????
      • klementyna156 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:41
        hanusinamama napisała:

> A baseny????
        >
        Już, od 1.05 - dla grup dzieci. Co do reszty - nie wypowiedzieli się.
        • ruscello Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:46
          Dopowiedzieli później, że dla reszty od 29.05.
    • tatarenka Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:43
      Polska to jednak dziwny kraj. Zaplanowano "na za miesiąc"...
      Skoro dziś sytuacja dobra, to czemu nie otworzyć szkół w poniedziałek?
      A jak za miesiąc sytuacja się pogorszy?
      Zadżumione te dzieciaki, czy jak.
      • aguar Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:51
        No właśnie.
      • skumbrie Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:53
        Nie, po prostu wszyscy się na to zgadzają z radością i nikt nie protestuje. Suweren otwiera wódkę, matka szampana. Po co rząd ma się starać i przyspieszać cokolwiek - on swoje dzieci ma w szkołach.
        • hanusinamama Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:09
          Miałaś walić głową w asfalt w ramach protestu. Jeszcze tu jestes??
          • tri.lian Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:12
            Przecież widać że ciągle wali
          • skumbrie Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:13
            Tobie nie pomogło. Dlaczego polecasz niesprawdzone terapie?
            • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:16
              Ty też polecasz działania, które nie wszędzie się sprawdzają.
              • grey_delphinum Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:45
                Moim zdaniem powinien być zachowany zdrowy balans - nauka, ale nie upiorne testowanie/klasówki, a obok tego wyjścia.
                Pomysł, że mieliby wrócić tylko towarzysko uważam za nietrafiony, bo jednak nie mogą teraz kilka tygodni się obijać. Powiedzmy sobie szczerze, dzieci są zmęczone formą nauki i siedzeniem przed kompem, ale i tak było o wiele łatwiej niż stacjonarnie.
              • skumbrie Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:46
                Tak wiem, nie da się i niemożliwe.
                Spoko, jeszcze miesiąc i bombelki wrócą do szkoły, a od nowego roku szkolnego powtórka z rozrywki: bombelek na zdalnym, ematka z pierdoletami, jak to bombelkowi źle i przecież nikt nie uczy się stacjonarnie, to w sumie może dalej pisać, że jest źle i niemożliwe.
                • conena Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:53
                  skumbrie napisała:

> Tak wiem, nie da się i niemożliwe.
                  > Spoko, jeszcze miesiąc i bombelki wrócą do szkoły, a od nowego roku szkolnego p
                  > owtórka z rozrywki: bombelek na zdalnym, ematka z pierdoletami, jak to bombelko
                  > wi źle i przecież nikt nie uczy się stacjonarnie, to w sumie może dalej pisać,
                  > że jest źle i niemożliwe.

rusz tyłek i zrób coś z tym forum!
                  • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:59
                    Mam prośbę. Skoro lubicie to cos czytać to chociaz nie cytujcie plissssss
                    • conena Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:03
                      OK, sorry.
                    • nimaletko Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:49
                      Dołączam się do prośby. smile Wygasiłam toto i nie chcę widzieć.
                      • joanna_poz Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:50
                        i ja za rada gryzeldy wygasiłam, no nie mogłam juz...
                  • skumbrie Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:24
                    Ale po co, ematka jest zadowolona. Uszczęśliwiać kogoś na siłę?
                    • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:18
                      Dlaczego na siłę? Już w drugim wątku proszę cię o uszczęśliwienie mnie w sprawie mojego licealisty. Odpowiedź w stylu "ematka twierdzi że się nie da" sobie podaruj. Ty twierdzisz, że się da. Bądź zatem konkretna i napisz jak.
                  • leia33 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:34
                    Jak to dobrze, że mam tego trolla wygaszonego...
            • hanusinamama Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:58
              Czekam na efekty u ciebie. Jestes jakby próbą kliczniczną.
              • skumbrie Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:01
                Czekaj dalej big_grin Na otwarcie szkół też czekasz od listopada, aż wreszcie się doczekałaś. Może i tu odniesiesz sukces tongue_out
      • sundace46 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:26
        tatarenka napisała:

> Polska to jednak dziwny kraj. Zaplanowano "na za miesiąc"...
        > Skoro dziś sytuacja dobra, to czemu nie otworzyć szkół w poniedziałek?
        > A jak za miesiąc sytuacja się pogorszy?
        > Zadżumione te dzieciaki, czy jak.

Pis ma ciągle poparcie powyżej 30%, a przeciętnemu pisiorowi lata czy dziecko wróci do szkoły czy nie, byle 500 dali i byle zasiłek z mopsu wplynął, resztę olewa.A ty myslenia wymagasz, jakiś działań.
      • asia_i_p Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:47
        Nie na za miesiąc - na za dwa tygodnie. Owszem, mogli sobie darować tę hybrydę i od 15 wracać w pełni, bo dwutygodniowa hybryda jest z deka bez sensu. Ale dowiedzieć się dzisiaj, że wracam w najbliższy poniedziałek, raczej bym nie chciała. Chociaż owszem, fajnie byłoby się dowiedzieć dwa tygodnie temu, że wracam w najbliższy poniedziałek, ale lepszy rydz niż nic.
        • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 16:13
          Zwłaszcza w podstawówkach ta hybryda mocno średnia, bo tam wypada jeden tydzień egzaminacyjny.
    • ludzikmichelin4245 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:44
      A instytucje kultury?
      • sumire Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:47
        Muzea od przyszłego weekendu, teatry i kina od 29, jeśli dobrze zrozumiałam.
        A o fryzjerach w ogóle mowy nie było big_grin
        • grey_delphinum Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:48
          Hybryda dla 8 klasy na tydzień przed egzaminem???
          Czy ja dobrze słyszę?
          • slonko1335 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:52
            nooo, fantastyczny pomysł to jestsmile
            • grey_delphinum Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:58
              Ręce opadają 😒 w takiej sytuacji już mogli te dzieciaki zostawić na zdalnym do egzaminu.
              • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:17
                To będzie zależeć od dyrekcji - jak ustawi odpowiednio hybrydę, to nie wrócą przed egzaminem
                • grey_delphinum Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:20
                  I syna raczej będą chcieli wrócić, dyrekcja ma straszne parcie na powrót właśnie 8 klas.
        • joanna_poz Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:10
          sumire napisała:

> Muzea od przyszłego weekendu, teatry i kina od 29, jeśli dobrze zrozumiałam.
          > A o fryzjerach w ogóle mowy nie było big_grin

o fryzjerach znalazłam na stronie rzadowe

OD 1 MAJA

Jednolite zasady bezpieczeństwa w całym kraju – otwarte salony fryzjerskie i kosmetyczne
          • sumire Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:14
            O widzisz, lecę mamie powiedzieć, bo najbardziej czekała na ten news smile
          • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:19
            Jutro frYzjer, ale czekaj ja na Podlasiu.
    • katie3001 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:48
      A sklepy? A maseczki?
      • heca7 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:52
        A właśnie. Co ze sklepami???
        • cku1 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:01
          Maseczki do 15.05
          • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:37
            Bez maseczek na ulicy. Jak to zniosą panie które płakała nad bezmyślnością mijanych po drugiej stronie ulicy osób bez tej ozdoby.....
        • joanna_poz Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:06
          sklepy od 4 maja otwarte.
          • heca7 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:05
            Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeesssssssssssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wreszcie smile
    • conena Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:50
      ja chcę na basen i na koncert i do knajpy.
      • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:52
        O tak! Do knajpy, jesoo jak mam ochotę na rajd po pubach.
        • grey_delphinum Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:55
          A maseczki?
          • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:01
            A uj z maseczkami, przecież i tak nie noszę.
          • memphis90 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:49
            Nie, na maseczki nie mamy ochoty...
        • esperantza Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:57
          Przecież knajpy "podziemne" w W-wie dostępne. co tak sie w tej piwnicy chowasz.
          • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:03
            Nie chce mi się aż tak szukać, z kawiarni otwartych korzystałam.
          • magata.d Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:10
            Dzieci ogarnęła towarzysko, siebie nie umie big_grin No pewnie, ze jak ktoś chce do knajpy to pójdzie.
            • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:14
              Za dużo energii poszło na organizację życia towarzyskiego dzieci.tongue_out Przedstawiliśmy się na spotkania w domu.
              • 18lipcowa3 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:24
                Własnie, poza tym nie chce byle knajpy tylko czekam az otworzą ulubione, sprawdzone.
                • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:26
                  W przypadku fryzjera triss radziła jakiegokolwiek z internetu, to i w przypadku knajp nie ma co wybrzydzać. Albo ktoś chce, albo nie 😉
                  • triss_merigold6 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:32
                    Nie kogokolwiek, niczego takiego nie napisałam. Masz chyba jakichś znajomych, oni mają fryzjerów i mogą polecić.
                    • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 16:25
                      Kurde, większość moich znajomych chodzi do tego samego fryzjera co ja 😃, reszta chodzi do męskich
          • conena Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:41
            esperantza napisała:

> Przecież knajpy "podziemne" w W-wie dostępne. co tak sie w tej piwnicy chowasz.

w innych częściach kraju również i przez pewien krótki czas miało to nawet swój urok, można się było poczuć jak w latach dziewięćdziesiątych, kiedy na nielegalu się w knajpie piwo kupowało. człowiek znowu poczuł się młody.
    • kropkaa Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:55
      Jak ma ta hybryda wyglądać?
      • grey_delphinum Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 10:59
        Maseczki na świeżym powietrzu zniesione od 15 maja.
      • primula.alpicola Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:09
        kropkaa napisała:

> Jak ma ta hybryda wyglądać?

też jestem ciekawabig_grin
      • ursgmo Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:15
        W szkole moich dzieci 4 a i b jeden tydzień , 4 c i d drugi , a wiec 4 a i b pójdą na tydzień w maju , a druga grupa załapie się dopiero w czerwcu, bo po drodze jest egzamin ósmych klas .
        • tri.lian Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 17:51
          W czerwcu to już ma być stacjonarnie dla wszystkich
    • primula.alpicola Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:06
      Czy termin zakończenia pozostał bez zmian? Nadal 25.06?
      • tri.lian Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:10
        Nic nie mówili na ten temat
        • primula.alpicola Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:16
          Ok, dzięki. Tak pytam, bo cholera wie co im strzeli do głowy.
    • azja_pl2 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:40
      o weselach cos powiedzieli?
      • conena Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:49
        dozwolone, ale tylko z zespołami grającymi disco-polo.
      • rb_111222333 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:56
        Od 29 maja, wesela i komunie do 50 osób w lokalu, do tego czasu do 25 osób na otwartej przestrzeni
        • tri.lian Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 13:25
          Od 15 maja dopiero 25 osób na zewnątrz, wcześniej tak jak teraz, czyli zgromadzenie do 5 osób (tu mi tramwaj jedzie)
      • gryzelda71 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:57
        Powiedzieli.
        Od 15 maja będzie można zorganizować wesele lub komunię na świeżym powietrzu w limicie do 25 osób.
        Od 29 maja zwiększy się limit do 50 osób, które będą mogły wziąć udział w takich okolicznościach. Imprezy te będą mogły być organizowane także w zamkniętych pomieszczeniach, na przykład salach, ale w ścisłym reżimie sanitarnym.
    • mid.week Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 11:50
      smutek w sercu mojego dziecka zagościł wink
      • la_mujer75 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 12:38
        Moje też średnio zadowolone.
        Wychowawczyni syna (liceum) mówiła, że dyrekcja prosiła nauczycieli, aby nie zaczynali od weryfikowania wiedzy, to założę się, że w podstawówce młodszego będzie koszmar sad
        • mid.week Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 19:14
          Moją dobijaja dojazdy, wstawanie o 6 rano, podróż autobusem, potem powrót, cały dzień zmarnowany. JUż na niewiele po południu ma sił o ochoty. Ja mam dokładnie tak samo z HO, wolałabym żeby ten stan tak sobie trwał i trwal...
    • alfa36 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 14:47
      A sport? Coś mówili?
    • klaviatoorka1 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:21
      Jak myślicie, dopuszczą w czerwcu większe imprezy na powietrzu, w stylu szkolnych festynów?
      Bo jak znam nasza dyrekcję, to teraz całą parą ruszą diagnozy semestralne, ewaluacje, poprawa przewidywanych ocen końcoworocznych i w tym zamieszaniu dojdzie jeszcze realizacja planu wychowawczego- zarządzą festyn szkolny, dzień sportu, dzień wymiany uczniowskiej, plastyczki będą szalały z plenerami, wfiści będą sobie wręcz wyrywali dzieciaki z rąk latając od zawodów do zawodów...
    • mamalgosia Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 15:23
      Na ile procent sa to pewne daty?
      • tri.lian Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 17:52
        Nic pewnego, po prostu scenariusz bazowy. Jak zachorowania wzrosną to mogą to zmienić
      • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 18:29
        Już kiedyś prezentowali piękne kolorowe wykresy dotyczące otwierania przy określonej liczbie zachorowań. Co z tego wyszło, wszyscy wiemy...
        • slonko1335 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 20:00
          Tak ale teraz już te daty i zniesienia obostrzen będą w rozporządzeniu podane które pewnie opublikuję w piątek.. Nie przewidują też konferencji co tudzien/dwa chyba że coś miałoby się zmienić bo wzrosną zachorowania. Wtedy co tydzien/dwa pisali nowe rozporządzenie.
          • little_fish Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 20:13
            I myślisz, że to rozporządzenie, ci je napiszą w piątek to będzie trwałe jak konstytucja? Jeśli będą chcieli coś przy tym harmonogramie pogrzebać, to zrobią to. Choć mam nadzieję, że nie, bo potrzebuję jakiejś przewidywalności.
            • slonko1335 Re: Trwa konferencja. 28.04.21, 20:23
              Oczywiście że tak ale mimo wszystko uwazam że to bardziej pewne niż jak nie ma nic i coś zrobic muszą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka