Dodaj do ulubionych

Co z białek?

03.05.21, 11:26
Ale nie beza. Może jakieś ciasteczka, ale znam tylko bezy własnie i kokosanki ( kokos mam ale chyba za mało, a do sklepu nie idę). A może całkiem coś innego?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Co z białek? 03.05.21, 11:31
      Sernik z białkami na wierzchu, moja mama taki robi, wiem, że w przepisie jest budyń, sernik jest lekki i bardzo wilgotny
      • malia Re: Co z białek? 03.05.21, 11:36
        chyba spacer do żabki mnie nie minie, ale bardzo mi się nie chce, sera też nie mam
        • mia_mia Re: Co z białek? 03.05.21, 11:43
          Grzybki możesz zrobić, u mnie tak się mówi na coś w rodzaju bardzo puszystych naleśników.
      • norra.a Re: Co z białek? 03.05.21, 15:54
        Ja wczoraj robiłam szarlotkę i dałam na górę pianę z białek, bo mi zalegały - wyszło mega!
    • alicia033 Re: Co z białek? 03.05.21, 11:39
      pasztet warzywny.
      Jak mam 3-4 zalegające to ubitą pianę mieszam z jabłkami (rozpryczonymi lub tylko startymi) do szarlotki, masa jabłkowa jest wtedy bardziej zwarta.
      • malia Re: Co z białek? 03.05.21, 11:41
        Jabłka mam, ale o jaki pasztet warzywny co chodzi? Mam 8 białek
        • alicia033 Re: Co z białek? 03.05.21, 11:59
          jaki chceszsmile - soczewicowy, fasolowy, cukiniowy, marchewkowy, grzybowy...
          Jak nie robiłaś jeszcze żadnego, to Jadłonomia ma dobre przepisy ale to danie pozwalające na dużą nonszalancję, bierze się jakiś podstawowy składnik w większej ilości(np. strączkowe, cukinię, marchewkę, pieczarki) i dosmacza innymi (zwłaszcza zalegającymi w lodówce).
          I do każdego można dorzucić dodatkowe białka, 8 można upchnąć w dużej blaszce.
          • malia Re: Co z białek? 03.05.21, 15:51
            robiłam pasztet pieczarkowo gryczany kiedyś, chyba pozwoliłam sobie na zbytnią nonszalancję, bo nadawał się do szybkiego ukrycia zanim go ktoś zauważy i spróbuje. Tak że nonszalancja w podejściu do przepisów nie jest moją mocną stroną big_grin
      • ewa_2009 Re: Co z białek? 03.05.21, 12:43
        Co to jest "rozpryczone" jabłko? Serio pytam. Rozgotowane?
        • alicia033 Re: Co z białek? 03.05.21, 13:13
          ewa_2009 napisała:

> Co to jest "rozpryczone" jabłko?

rozduszone?
          Kroisz albo trzesz, mieszasz z cukrem i trzymasz na ogniu do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
          sjp.pwn.pl/doroszewski/pryczy%C4%87
    • daniela34 Re: Co z białek? 03.05.21, 11:41
      A ile masz tych białek? Dużo? Bo jak "coś całkiem innego" to może omlet wytrawny na kolację?
      A jak na słodko to zrobiłabym (jednak) blaty bezowe np.cynamonowe i do tego jakiś kwasny krem.
      • malia Re: Co z białek? 03.05.21, 11:43
        omlet tylko białkowy? białek 8, ale jajek mam dużo
        • daniela34 Re: Co z białek? 03.05.21, 11:46
          Tak, na samych ubitych białkach, mąkę mieszasz z mlekiem i dodatkami (szynka/ warzywa/ser) białka ubijesz osobno, delikatnie łączysz i smażysz
    • jasnoklarowna Re: Co z białek? 03.05.21, 11:42
      szukaj w necie przepisu na anielskie ciasto, też miałam ten problem, wpadł mi kiedyś w oczy.
      Robiło się z 10 chyba białek.
      • jasnoklarowna Re: Co z białek? 03.05.21, 11:44
        znalazłam u siebie na kompie, przepis nie mój, skopiowałam kiedyś z netu. wklejam jak skopiowałam
        To amerykański wypiek, który jest bardzo puszysty i delikatny w smaku. Ciasto przygotowuje się na bazie samych białek, dzięki czemu ciasto jest bardzo jaśniutkie. Brak dodatku tłuszczu powoduje, że jego konsystencja jest bardzo lekka. Świetnie komponuje się z owocami oraz kremami na bazie śmietany, masła lub mascarpone. Jedyną trudnością jest wyjątkowo delikatne wymieszanie mąki z ubitymi białkami.
        Anielskie ciasto (angel food cake)

(na tortownicę o średnicy 26 cm - może być z kominem)

10 białek z dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
        1 szklanka drobnego cukru
        1 szklanka mąki pszennej
        1 łyżka mąki ziemniaczanej (z 'górką')
        1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzałki górna i dolna). Mąki mieszamy z proszkiem i przesiewamy.
        Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, dodajemy powoli cukier. Do ubitych jajek dodajemy porcjami mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy szpatułką, starając się nie wypuścić z niej zbyt wiele powietrza.
        Masę przelać do tortownicy. Uwaga - tortownicy nie wykładamy papierem, ani nie smarujemy tłuszczem. Ma pozostać sucha, dzięki czemu ciasto dobrze wyrośnie.
        Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i kładziemy do góry nogami na kratce. Kiedy ostygnie, zdejmujemy tortownicę. Ciasto możemy posmarować serkiem mascarpone ubitym ze śmietaną 30-36% i cukrem pudrem.
        Autor: Ugotuj.to
        • tt-tka Re: Co z białek? 03.05.21, 12:19
          Przepis na ciasto anielskie mnie zainteresowal, sprobuje !

A z samych bialek mozna zrobic ciasteczka migdalowe, tak jak kokosanki, tylko zamiast wiorkow kokosowych platki migdalowe
    • andaba Re: Co z białek? 03.05.21, 11:46
      Makaroniki smile

Moja szwagierka robi makaron z samych białek. Trochę jest gorszy niż ten z całych jajek, ale i tak lepszy niż kupny smile
    • nikita1908 Re: Co z białek? 03.05.21, 12:22
      Maseczka na twarz albo dodać do odżywki na włosy😌
      • jasnoklarowna Re: Co z białek? 03.05.21, 12:44
        moja córka robi maseczkę na włosy z żółtek, białka jej po tym zostają sad

Ale kiedyś czytałam jakieś porady na przetłuszczające włosy i tam było żeby włosy nasmarować białkiem czy tam pianą z białek poczekać chwilę by wyschło i wyczesać. Całe przetłuszczenie miało zejść z białkiem.
        Za efekt nie ręczę, nie próbowałam.
        • nikita1908 Re: Co z białek? 03.05.21, 13:51
          Białko to proteiny, jak najbardziej można nałożyć na włosy. A białko na twarz to najszybsza liftingujące maseczka naturalna smile
    • ela.dzi Re: Co z białek? 03.05.21, 12:26
      Kiedyś robiłam ptasie mleczko, pamiętam, że oprócz białek korzystałam z galaretki.
    • jusiakr Re: Co z białek? 03.05.21, 15:05
      Ja robiłam kiedyś mały biszkopt na samych białkach - lekki jak puch.
    • malia Re: Co z białek? 03.05.21, 15:54
      ostatecznie stanęło na przepisie na ciasto anielskie, ale dziecko robi z nich małe ciastka posypywane makiem i składa po dwa z dżemem wiśniowym. Są trochę nieforemne, ale w smaku ok
    • mysiulek08 Re: Co z białek? 03.05.21, 17:27
      ciasto z suchym makiem (przepis babciny)

szklanka bialek
      szklanka suchego maku
      szklanka maki
      szklanka cukru (teraz to zdecydowanie za duzo)
      kostka masla albo jak ktos lubi margaryny typu Kasia czy cos
      proszek do pieczenia lyzeczka
      opcjonalnie skora z cytryny, wanilia itp

maslo rozpuscic, suche skladniki wymieszac, bialka ubic, polaczyc z tluszczem i suchymi, piec 50min do 'suchego patyczka' piekarnik gora-dol 170-180stp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka