Dodaj do ulubionych

fotowoltaika

04.05.21, 16:08
Macie u siebie w domu instalacje fotowoltaiczną? Zastanawiam się, czy się opłaca inwestować w instalacje 25 tys? kiedy to się zacznie zwracać?
Obserwuj wątek
    • fibi00 Re: fotowoltaika 04.05.21, 16:27
      My mamy ale mamy też pompę ciepła którą ogrzewamy dom. Jeszcze niewiele mogę powiedzieć o opłacalności bo pompę mamy od lutego.
      Nie wiem czy opłaca się fotowoltaika do samego prądu. Jeśli ktoś ma wysokie rachunki za prąd to pewnie tak ale przy w miarę niskich rachunkach średnio się to opłaca. Trzeba się liczyć z tym że co miesiąc trzeba płacić za utrzymanie licznika ok 25zł. Tzn nie co miesiąc tylko na koniec roku przyjdzie rachunek na ok 500zł. Więc trzeba sobie przeliczyć czy warto.
      • fibi00 Re: fotowoltaika 04.05.21, 16:30
        fibi00 napisała:

> My mamy ale mamy też pompę ciepła którą o. Tzn nie co miesiąc tylko na koniec roku przyjdzie rachunek na ok 5
        > 00zł.*

* tfu! 300zł nie 500zł. Ale to tylko przy założeniu że nadwyżka wyprodukowana latem wystarczy na pokrycie zapotrzebowania zimowego, tzn wtedy kiedy słońca jest mało. Jeśli braknie to wtedy oczywiście rachunek będzie wyższy niż 300zł.
      • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika 04.05.21, 17:58
        hehe, zaoszczędzić żeby było na opłatę za licznik, absurd
      • esperantza Re: fotowoltaika 05.05.21, 08:45
        A możesz napisać coś wiecej nt pompy ciepła. Jaki typ, koszt itp? Przymierzam się do założenia, ale chodzi o tzw drugi dom, który dotąd był wykorzystywany w okresie wiosenno letnim. Teraz chcemy załozyc w końcu centralne, aby dało się tam przyjechać zimą. Nie chcę syfiastego wegla, gazu nie ma więc wyszło mi że pompa ciepła.
        • super-mikunia Re: fotowoltaika 05.05.21, 09:31
          Mam pompę ciepła gruntowa, rachunki za prąd średnio 400 zł choć ostatnie półmroku płaciliśmy prawie 600.. Jeżeli to dom użytkowany w okresie wiosenno letnim, to w ogóle pompy nie brałabym pod uwagę, no nieopłacalna rzecz.
          W swoim domu drugi raz bym chyba wstawiła gaz ciekły, w sensie zbiornik i poczekała grzecznie na przyłącze.
          • esperantza Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:33
            Zbiornik w domu mnie przeraza, a działka nie za wielka wiec też słabo. Na przyłacze raczej się niedoczekamy.
            Własnie chcemy rozszerzyć mozliwość użytkowania domu o czas kiedy trzeba grzać.
          • rosie Re: fotowoltaika 06.05.21, 13:34
            400zł za prąd, o rety! Czy to jest ta zielona energia? Czy to cena za prąd z elektrowni węglowej?
        • fibi00 Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:12
          esperantza napisała:

> A możesz napisać coś wiecej nt pompy ciepła. Jaki typ, koszt itp? Przymierzam s
          > ię do założenia, ale chodzi o tzw drugi dom, który dotąd był wykorzystywany w o
          > kresie wiosenno letnim.

Tak jak już wyżej - chyba niestety nie warto zakładać pompy w domu który byłoby wykorzystywany tylko w okresie wiosenno letnim. My mamy pompę o mocy 11kw za 36tys (mamy dom 130m² z ogrzewaniem mieszanym tzn trochę podłogówki, większość kaloryfery).
          Jeśli w domu jest sama podlogówka to wtedy starczyłaby pompa o słabszej mocy np 6kw.
          A może rozważ klimatyzatory? Mój wujek ma klimatyzatory które służą mu do ogrzewania domu zimą (przy mrozach powyżej -10 dogrzewał kominkiem) a latem chłodzą.
          • esperantza Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:35
            Pewnie kładlibyśmy ogrzewanie ścienne, bo akurat podłogi nie chcemy zrywać. Dom 170 m2.
            Będziemy pewnie wyceniac i wersje na prąd żeby porównać choć tu koszty uzytkowania bardzo mnie martwią.
            • fibi00 Re: fotowoltaika 05.05.21, 13:44
              esperantza napisała:

> Pewnie kładlibyśmy ogrzewanie ścienne, bo akurat podłogi nie chcemy zrywać. Dom
              > 170 m2.
              > Będziemy pewnie wyceniac i wersje na prąd żeby porównać choć tu koszty uzytkowa
              > nia bardzo mnie martwią

170m² to duży dom. No musicie się zastanowić.
    • lot_w_kosmos Re: fotowoltaika 04.05.21, 18:01
      Moja kosztowała 18.000 zl. ( bo to zależy ile prądu ma ci wyprodukować i czy robi ci to znajoma firma wink )
      5.000 zł zwróciło państwo z tego programu, każdemu zwracają .
      32% odpisu od podatku.
      Zostało do zwracania nie całe 10.000 zl
      Po 5 latach będziemy na zero.
      • lot_w_kosmos Re: fotowoltaika 04.05.21, 18:03
        I my płacimy obecnie 52 zł na pół roku, czyli jakies 8 zl miesięcznie.
        • fibi00 Re: fotowoltaika 04.05.21, 18:06
          lot_w_kosmos napisała:

> I my płacimy obecnie 52 zł na pół roku, czyli jakies 8 zl miesięcznie.

O to super macie! My ok 25zł na miesiąc (Tauron).
      • redwineiswhatilike Re: fotowoltaika 04.05.21, 18:11
        My się na to 5 tysięcy na razie nie załapaliśmy niestety ale właśnie odpis od podatku dużo dał. Normalnie bardzo dużo dopłacamy.
        Wiadomo, że to się w rok nie zwróci. Zawsze płaciliśmy bardzo dużo za prąd, czy to teraz czy 15 lat temu, pomimo ledów, wyłączania światła itp. Moim zdaniem warto. Na pewno będą jeszcze różne programy i różne dopłaty.
      • mamdomek Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:04
        Akurat wtedy walnie falownik i trzeba będzie zacząć łatać przecieki w dachu smile
    • redwineiswhatilike Re: fotowoltaika 04.05.21, 18:05
      Mamy od jesieni. Wyszło nam odrobinę mniej. Rachunki już są dużo niższe. No ale zwracanie się wiadomo, że trochę potrwa.
      • mamtrzykotyidwa Re: fotowoltaika 05.05.21, 00:10
        Dużo niższe, to znaczy ile?
        Jakie były, a jakie są teraz?
        • redwineiswhatilike Re: fotowoltaika 05.05.21, 13:27
          Były 550 czy od czasu do czasu 600 zł, rzadko 450.
          Teraz to jest dopiero początek, mamy od późnej jesieni, wiadomo, że nie ma wtedy dużo słońca a do tego mieszkam w miejscu gdzie nie jest super ciepło i słonecznie, tylko tak średnio raczej. W sumie dopiero za tydzień zapowiada się ciepło i wiosna. Rachunki już są po 50 zł, coś w tym stylu, był chyba 35 zł, same opłaty przesyłowe w sumie.
          • evolventa Re: fotowoltaika 04.01.22, 12:53
            Ale Wy podajecie kwoty za miesiąc za prąd?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: fotowoltaika 04.05.21, 18:10
      U mojej babci jest taki program że wlasciciel płacił 20% a reszte bylo z funduszy. A 5 lat temu też był taki program u nas, tylko należalo samemy zaplacić, przynieśc fakturę (oczywiscie najpierw byl wniosek z projektem i zgoda gminy) i wówczas 80% zwrotu - ludzie cale dachy w ogniwach mają.
      Moja sasiadka placiła 45 tys za cała instalacje i odzyskała 36 tysi.
      Jak nie musisz teraz zaraz to poczekaj.
      • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 08:32
        Poczekaj, może reszta społeczeństwa zrobi zrzutkę na twoja instalacje.
        • thea19 Re: fotowoltaika 05.05.21, 10:15
          Ale masz ból dupy. Też możesz sobie zrobić panele z dotacji.
        • olena.s Re: fotowoltaika 05.05.21, 10:16
          Cóż, zawistniku, zrzucisz się na jej instalację, ale w zamian a) będziesz miał ciut czystsze powietrze, b) w bardzo długim terminie będziesz miał ciut tańszy prąd (bo odpadną kary za zanieczyszczenia), oraz ciut przyczynisz się do zmian sieci przesyłowych, co jak rozumiem jest niezbędne, żeby rzeczywiście przestawić się na tańszą energię.
          Bardzo ci współczuję tych negatywnych emocji.
          • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:54
            Dlaczego nie chcesz dołożyć się do składki na Obajtka, socjalne mieszkania, zasiłki dla patologii? Szczególnie to drugie podnosi jakość życia ludzi. Może jeszcze kupujmy samochody hybrydowe dla zamoznych, żeby mniej truli powietrze.
            • esperantza Re: fotowoltaika 05.05.21, 14:41
              Akurat na Obajkta to się składasz w każdym litrze zaupionej benzyny. Za mieszkania sovjalne i zasiłki takoż. Samochody hybrydowe miały/mają (?) dopłaty z takich samych powodów jak fotowoltanika.
              • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 18:30
                I o to chodzi. Składanie się na hybrydy - dobrze. Składanie się na mieszkania socjalne - źle.
                • olena.s Re: fotowoltaika 05.05.21, 19:55
                  No mówiłam, żyłka ci pęknie.
                  Twoje emocje doskonale obrazują podejście komuny. "Jak mama ma dwie pierzyny i jednej nie odda, to mamę zarżną i słusznie".
                  Osobiście wolę czyste powietrze niż zasiłki dla patologii.
                  • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 20:48
                    Nie dziwię się. Liberalna prawica tak ma. Dba tylko o siebie, resztę ma w odwłoku. Ja jestem stary komuch, więc patrzę na to inaczej.
                    • januszekxxl Re: fotowoltaika 05.05.21, 21:21
                      kokosowy15 napisał(a):
                      Ja jestem stary komuch

Legitymację partyjną trzymasz nadal w szufladzie na wszelki wypadek?
                      • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 23:15
                        Nie. Była nieważna, więc zniszczyłem.
                        • olena.s Re: fotowoltaika 05.05.21, 23:43
                          He he. Z czystego powietrza nie masz zamiaru korzystać? Liberałowie ci całe wessą? big_grin
                          • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 07:58
                            Mam zamiar. Jeżeli nie będziemy korzystać z kominków, nie będziemy jeździć masowo samochodami tam gdzie można jechać tramwajem, rowerem czy dojść pieszo. Spalenie 1 kilograma paliwa zuzywa 14, 5 kilograma powietrza. Francuzi myślą o wypłacie 2,5 tys euro za złomowanie samochodu, ale z przeznaczeniem na zakup roweru elektrycznego.
                            • olena.s Re: fotowoltaika 06.05.21, 08:20
                              No skoro masz zamiar, to odczep się zawistniku od ludzi, którzy wkładają własne pieniądze na własnych dachach, a ty jako efekt uboczny dostaniesz mniej zanieczyszczone powietrze.
                              Nie ich wina, że głupi PiS usiłował w "obronie" górników zachować gospodarkę węglową i udupil wiatraki. Co nb powinno cie zachwycać, górnik to wszak robotnik wyższego rzędu.
                              • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 11:45
                                Nie mam nic przeciwko wkładaniu WŁASNYCH PIENIĘDZY w dowolne zakupy. Dokładam się do rolników, górników, biznesmenów z firmami w Luksemburgu, dlaczego mam jeszcze dokładać się do tych, którzy budują swój komfort? Dla górnictwa nie ma na razie alternatywy, gdy nie świeci słońce i nie wieje wiatr ktoś energię musi produkować. W nocy będziesz siedzieć bez prądu, w grudniu bez ogrzewania?
                                • sumire Re: fotowoltaika 06.05.21, 12:36
                                  kokosowy15 napisał(a):

> Nie mam nic przeciwko wkładaniu WŁASNYCH PIENIĘDZY w dowolne zakupy. Dokładam
                                  > się do rolników, górników, biznesmenów z firmami w Luksemburgu, dlaczego mam je
                                  > szcze dokładać się do tych, którzy budują swój komfort?

Czystsze powietrze to jest też twój komfort. Nie fundujesz tym ludziom podgrzewanych basenów. Państwo dokłada też do wymiany pieców, to też ci przeszkadza?...

> W nocy będziesz siedzieć bez prądu, w grudniu bez ogrzewania?

Ach, to ty myślisz, że ludzie z panelami na dachach mają prąd tylko za dnia, gdy świeci słońce?...
                                  • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 13:08
                                    A kto i w jaki sposób im ten prąd produkuje? Na razie nie ma alternatywy dla elektrowni cieplnych. Ale jest alternatywa dla kominków, samochodów spalinowych. Dotacje do wymiany pieców lub doprowadzenia ciepła systemowego popieram, dotyczy to wszystkich, nie tylko dostatecznie zamoznych właścicieli domów.
                                    • olena.s Re: fotowoltaika 06.05.21, 13:21
                                      Mentalność komuszego blokersa.
                                      Domy z dachami ma niemal cała polska wieś i pewnie ze 3/4 populacji miasteczek i mniejszych miast, ze pominę już suburbia.
                                      Czyli po prostu twoja zawiść wobec lepiej sytuowanych zaćmiewa ci rozum i skrzywia widzenie FAKTÓW.
                                      Wolałbyś dalej dopłacać za wydobycie węgla, utrzymywać absurdalne górnictwo, oddychać smogiem, byle tylko nie skręcała ci się wątroba z zawiści, że ktoś 3 razy bogatszy od ciebie może zredukować sobie koszty energii ( o ile wrzuci na początek dobrych parę tysięcy w instalację).
                                      Co piszę ci ja, z bloku i bez możliwości skorzystania z taniej energii.
                                      • olena.s Re: fotowoltaika 06.05.21, 13:35
                                        I jeszcze cię pocieszę: ludzie instalujący swoją fotowoltaikę ponoszą ryzyko, którego ty ani ja nie ponosimy.
                                        Że zostaną zmnienione warunki cenowe, że pojawią się jakieś podatki, że zostaną obarczeni jakimiś kosztami utylizacji sprzętu etc. Zamiast więc pracowicie hodować wrzody żołądka snuj sobie marzenia na ten temat.
                                    • sumire Re: fotowoltaika 06.05.21, 13:44
                                      Yyy, no, oni sami. Przecież prąd jest magazynowany.

A w domach nie mieszkają tylko zamożni, naprawdę. Cokolwiek rozumiesz przez zamożność.
                                      • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 14:32
                                        Gdzie jest magazynowany prąd? W akumulatorze twojego samochodu czy smartfona? Nie mówimy o watogodzinach, kilowatogodzinach lecz terawatogodzinach.
                                        • sumire Re: fotowoltaika 06.05.21, 14:42
                                          Dobra, to nie ma sensu. Poczytaj sobie trochę o źródłach odnawialnych, a potem wrócimy do dyskusji o tym, czy ludzie z nich korzystający w nocy nie mają prądu, LOL.
                                          • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 16:23
                                            Mają, oczywiście. W nocy pracują elektrownie cieplne, czasem wiatraki (ok 10 % zapotrzebowania). Jeżeli masz inne dane, podaj.
                                            • sumire Re: fotowoltaika 06.05.21, 18:43
                                              Nie zamierzam. Przecież ty wiesz lepiej, że to fanaberia bogaczy, którym musisz dokładać, a prawdziwy prąd to tylko z węgla się bierze.
                                              • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 19:40
                                                I z elektrowni wodnych, pływowych, geotermicznych a także jądrowych. Żadne z nich w Polsce w znaczącej ilości nie występują.
                            • thea19 Re: fotowoltaika 06.05.21, 08:54
                              Francuzi złomują hurtowo nowe samochody bo tak, taka u nich ekologia.
                • black.emma Re: fotowoltaika 07.12.21, 15:16
                  kokosowy15 napisał(a):

> I o to chodzi. Składanie się na hybrydy - dobrze. Składanie się na mieszkania s
                  > ocjalne - źle.

To chyba logiczne, prawda? Z pierwszego skorzystają wszyscy z drugiego tylko wybrani i to w dodatku ci, którzy się nie składają.
        • primula.alpicola Re: fotowoltaika 05.05.21, 11:23
          kokosowy15 napisał(a):

> Poczekaj, może reszta społeczeństwa zrobi zrzutkę na twoja instalacje.

Coraz gorzej z tobą, zawistniku.
          • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:56
            Za to z tobą coraz lepiej, hipokrytko. Chciała byś żeby zrobiono dobrze wyłącznie twojej grupie społecznej.
            • thea19 Re: fotowoltaika 05.05.21, 20:26
              nieeee, całe wieki tylko patusom dawać, oni biedni, im się należy za sam fakt istnienia. Jak dostanie coś grupa społeczna płacąca podatki, to patusy podnoszą płacz i lament, że oni majo, im cza zabrać jeszcze wincyj, im podatki cza podnieść bo z naszych pincetuf nam zabioro.
              • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 20:57
                Człowiek dostaje od społeczeństwa za to, że jest człowiekiem. Wiem, łatwiej przejmowac się za uciskanymi rasizmem Czarnymi niż własnymi ubogimi, lepiej rozdawać 200 miliardów przedsiębiorcom niż miliard bezrobotnym. Emeryci płacą podatki, a mimo to są uznawani za pasożytów. Kosztują jednak mniej niż urzędnicy, którzy mają i znacznie wyższe pensje niż emerytury, i drogie stanowiska pracy, biurowce, kawę, abonamenty medyczne i inne bonusy. Ale oni są w porządku, bo to "nasi". A patusy to "oni", trzeba ich wytępić.
                • thea19 Re: fotowoltaika 05.05.21, 22:58
                  żeby dostać, to najpierw ktoś musi włożyć. Jak ktoś tylko wkłada i wkłada i wkłada i patrzy, że goofno z tego ma a jego krwawica rozdawana leniwym pijakom, to co? Ma się cieszyć szczęściem madki 14 bombelków w kolejnej ciązy? A przedsiębiorców to szanuj bo bez nich byś żarł tynk ze ściany. Bez przedsiębiorców nie byłoby nic, emerytur czy rent też nie. Poza tym nikt im nie zabrania pracować na emeryturze, nie wszyscy po wkroczeniu w wiek emerytalny musza chodzić z balkonikiem i butlą tlenową. Trzeba było zostać urzędnikiem i byś miał tę kawę, abonamentów medycznych to chyba państwo nie sponsoruje. Idź wypełnić wnioski na dotacje na panele, piec, ocieplenie, oczko wodne i co tam jeszcze dają, nikt nie broni. Każdy może złożyć i nie czuć pogardy do pracujących ludzi, że skorzystali z czegoś, co podatkami wcześniej sfinansowali.
                  • kokosowy15 Re: fotowoltaika 05.05.21, 23:28
                    Żyłem, uczyłem się, pracowałem w czasach gdy tynku że ścian się nie jadło, kraj odbudowało, a nawet wybudowało i zapomniało o przedwojennej nędzy, ludzi wykształciło, przedsiębiorcy to były jednostki. To, co wymieniłaś mogą otrzymać inni niż ja, i inni niż przeciętny człowiek mieszkający w Polsce. Urzędnikom nie zazdroszczę, a argument jest taki, jak"zazdrościsz Obajtkowi dużych pieniędzy, zostań wójtem Pcimia, też będziesz mial". O biedniejszych od siebie piszesz, że wołają "dej, dej" a czego domagają się bogatsi? Jeszcze większych pieniędzy, ulg, wsparcia, kolejnej Tarczy. A przecież podobno dobrze zarabiają, bo ponoszą ryzyko. I nagle okazało się, że formalne bezrobocie wzrosło minimalnie mimo wywalenia pracowników hoteli, knajp, wyciągów, handlu - bo ci pracownicy byli zatrudniani na smieciowkach lub na czarno.
                    • thea19 Re: fotowoltaika 06.05.21, 00:39
                      a kim jest w takim razie przeciętny człowiek mieszkający w Pl? bo wydawało mi się, że ja jestem zupełnie przeciętnym obywatelem a zupełnie normalnie mogę złozyć te wnioski
                      • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 11:50
                        Przeciętny człowiek w Polsce, w każdym razie jakieś 40%, mieszka w domu wielorodzinnym, nie ma pola, własnego dachu, ogrodu z oczkiem wodnym. Więc nie ma podstaw do składania takich wniosków.
                        • thea19 Re: fotowoltaika 06.05.21, 11:57
                          ale 60% ma podstawy na złożenie wniosku o wymianę pieca, docieplenie domu, założenia fotowoltaiki i zbudowania zbiornika na deszczówkę. Nie pitol mi, że tylko bogaczom na tym zależy.
                          • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 13:13
                            60 % to nie wszyscy, i w tej grupie jest duzo mieszkańców starych domów jednorodzinnych, ludzi z tak niskimi dochodami że dla nich taka inwestycja jest nieosiągalna. I z tych 60% robi się znacznie mniej a decydującym kryterium staje się zamoznosc a nie ochrona środowiska.
                            • thea19 Re: fotowoltaika 06.05.21, 13:16
                              straszne, skoro jakiś marny % zyje z zasiłków, to reszta niech się sama stara, hui tam z nimi, pracującymi bogaczami, to oni sa najważniejsi. Musisz być strasznie samotny z tą starczą złośliwością, gburowatością, zazdrością i wszystkimi aspołecznymi cechami ale sam sobie na to zasłużyłeś. Dla pokrzepienia - z tego emerytalnego podatku bidoków mieszkających w starych szopkach ja sobie wezmę dotację na oczko wodne w moim ogródku.
                              • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 14:37
                                I na zdrowie. Uważaj, żebyś się nie utopiła, bo by było szkoda. A sposoby dyskusji, ty i niektóre z was, macie na naprawdę wysokim poziomie. Nawet politycy na Ukrainie do pięt wam nie dorastają. Obrażanie jako argument zasadniczy - brawo. Ale na forum wolno, puszczają hamulce.
                                • thea19 Re: fotowoltaika 06.05.21, 16:59
                                  to ile masz tego poparcia, zawistniku? tak wszystkim zazdrościsz, że jakbyś mógł, to byś im z gardła wyrwał ogryzek z jabłka ale sam nie zrobisz absolutnie nic, by poprawić swój los. Żółć zalała trzewia i wywlekasz te swoje bolączki a nikogo to nie obchodzi. Ile czasu poświęciłeś na przemyślenia odnośnie emerytury dla mojego pokolenia? Martwisz się tylko o patusów na zasiłku ale nie martwisz się o sponsorów tych zasiłków. Hui cie strzela bo ktoś wziął kasę na prowadzenie dg, nieważne, że to jakaś fryzjerka 55lat z zadupia dolnego albo pan prawie emeryt, co bar mleczny prowadził od 40lat, wzięli i pojechali na Malediwy zamiast oddać kokosowemu. Idź do lekarza po tabletki na głowę, zacznij chodzić na terapię i przestań pierdolić te swoje kocopały.
                                  • kokosowy15 Re: fotowoltaika 06.05.21, 17:16
                                    Brawo! Coraz bardziej nerwy puszczają? Nie jesteś w stanie mnie obrazić, pokazujesz tylko swoją "wysoka" kulturę.
    • bergamotka77 Re: fotowoltaika 05.05.21, 08:54
      My zrezygnowaliśmy choć mąż bardzo chciał. Koszt instalacji to co najmniej 30 tys.a rachunki za prąd niskie, mamy ogrzewanie i kuchenkę na gaz. Do tego dach nie taki, bo mocno " połamany", ekspozycja tez nie najlepsza bo wokół trochę drzew i położenie takie sobie. Na razie sobie podarujemy. Co do zwrotu tych 5 tys.ponoć to nic pewnego, ze jeszcze będą jakieś dopłaty i w jakiej wysokości. W dobie pandemii raczej wątpię. Tak jak miały być do aut elektrycznych...
      • hanusinamama Re: fotowoltaika 05.05.21, 09:00
        O czym ty piszesz. Masa ludzi juz dostała ten zwrot 5 tysiecy. A 30 tysiecy to ile ty miałaś mieć tego na tym dachu??> Za 28 tysiecy moj tesc na 2 stodołach ma fotowoltaikę.
        • eilian Re: fotowoltaika 05.05.21, 09:25
          My mamy wyceny (z kilku firm) na 40 kilka tysięcy. Dom 150 m2 z pompą ciepła, dach wsch zach. Przy pompie potrzebna jest duża produkcja, chyba 20 kw. Ale jeśli masz jakieś inne info to chętnie się dowiem.
          • fibi00 Re: fotowoltaika 05.05.21, 10:02
            eilian napisała:

> My mamy wyceny (z kilku firm) na 40 kilka tysięcy. Dom 150 m2 z pompą ciepła, d
            > ach wsch zach. Przy pompie potrzebna jest duża produkcja, chyba 20 kw.

Niekoniecznie. Znajomi mają dom 120m² , pompę ciepła i fotowoltaikę 10kw. Czy im tego wystarczy to się okaże za rok. My mamy 12kw przy pompie ciepła ale też jeszcze nie mogę powiedzieć czy mam to wystarczy bo pompę mamy od 2 miesięcy.
          • hanusinamama Re: fotowoltaika 05.05.21, 10:09
            Poczytaj ile porzebujesz kw, bo ze ci firma chce wcisnąc ile sie da to raczej normalne. U mnie tez mowili ze koneicznie musze miec 2x tyle co mam. Ja pompy ciepła nie mam, planujemy za kilka lat. Ale sasiadka ma i 10kw wystarcza spokojnie.
        • kasiaabing Re: fotowoltaika 05.05.21, 09:53
          Bergamotki ma rację. Teraz nie dostaniesz tych 5 tysięcy. Program Mój Prąd się skończył.
          Znaczy możesz dostać dotację na fotowoltaikę ale tylko i wyłącznie wtedy kiedy będzie wymieniać też piec.
          • feniks_z_popiolu Re: fotowoltaika 05.05.21, 11:49
            Skończył się Mój prąd 2.0. Od lipca rusza kolejna transza Mój prąd 3.0.
            • bergamotka77 Re: fotowoltaika 05.05.21, 15:33
              Ale nie wiadomo czy i ile będą dopłacać. Była u nas niedawno konsultantka więc jestem na bieżąco.
              • hanusinamama Re: fotowoltaika 05.05.21, 23:04
                Dopłacać bedą tylko teraz bedą zaleznie od inwestycji. teraz kazdy dostawał 5 tysiecy.
                • kanna Re: fotowoltaika 07.12.21, 12:38
                  W Warszawie najpierw się występuje o dopłatę, potem zakłada panele. Jakbym wystąpiła w XI, to bym dostała (może) dopłatę w VI.
          • bergamotka77 Re: fotowoltaika 05.05.21, 15:30
            kasiaabing napisała:

> Bergamotki ma rację. Teraz nie dostaniesz tych 5 tysięcy. Program Mój Prąd się
            > skończył.
            > Znaczy możesz dostać dotację na fotowoltaikę ale tylko i wyłącznie wtedy kiedy
            > będzie wymieniać też piec.

Bergamotki tez ładnie wink
            • kasiaabing Re: fotowoltaika 05.05.21, 20:42
              Słownik, 2 razy poprawiałam na BergamotkA 😉
              • bergamotka77 Re: fotowoltaika 06.05.21, 09:06
                kasiaabing napisała:

> Słownik, 2 razy poprawiałam na BergamotkA 😉

Spoko. Tyle było przekształceń mojego pseudonimu, ze jestem przyzwyczajona a to jest urocze wink
    • super-mikunia Re: fotowoltaika 05.05.21, 09:35
      My założyliśmy, ale jak już pisałam wyżej mamy wysoki rachunki za prąd (pompa ciepła) , prąd idzie cały czas w górę...Nie wiem jak będzie z opłacalnością, ale na szczęście inwestycja nie była jakaś koszmarnie droga niecałe 28 tys. z czego 17 tys. zwróciła nam gmina 🤓
      A! I paneli nie widać, mam rozłożysty dach są założone na częściej , której w żaden sposób nie widać od ulicy, frontu. To był warunek dlaczego na to się zdecydowałam...
      • konsta-is-me Re: fotowoltaika 07.02.22, 11:04
        A dlaczego to takie ważne żeby nie było widać?
        U siebie widuje mnóstwo dachów z panelami , to jest powód do wstydu czy o co chodzi ?? 😳
    • troompka Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:02
      mam od roku, płacilismy od 300 zł miesiecznie za prad (przy niskich rach wiadomo ze sie nie oplaca lub okres zwrotu b.duzy), instalacja obsługuje nam caly dom, zapotrzebowanie wyliczone z lekkim naddatkiem (bo 20% zabiera tauron, i dodatkowo lekki zapisas na nowe urządzenia). Chodzi o to, żeby ani nie było za mało, ani za dużo, bo tauron nie zwraca tego prądu, a ty tez nie mozesz magazynowac.
      Dach mam płaski (lekki spad), panele są na specjalnej konstrukcji, którą co prawda widac z dalszej odległości, ale nie mam z tym problemu, dom usytuowany na wzgórzu, dobe nasłonecznienie i brak naturalnych przeszkód typu wielkie drzewa czy kominy/budynki wysokie. W całym rocznym cyklu wyprodukowaliśmy tyle prądu, ile założyliśmy, w efekcie płacę tylko opłaty stałe (a ile, to jeszcze nie wiem bo do maja mam na rachunkach 0 zł). Moj prąd odebrany, teraz rozliczenie z termomodernizacji, tak że nie jest zle.
      • effka454 Re: fotowoltaika 06.05.21, 12:58
        Jeśli masz instalację większą niż zapotrzebowanie, to nadprodukcję "odbierasz" w miesiącach, kiedy jest mniej słońca. Zgodnie z obecnymi przepisami przy instalacji do 10kW odbierasz 80% energii, a powyżej 10kW - 70%.
        Tak więc zimą kiedy produkujesz np. tylko 30% tego co potrzebujesz, reszta pobranego z sieci prądu jest bilansowana Twoją nadprodukcją z lata. "Odebrać" nadprodukcję można w przeciągu 12 miesięcy.
        A jeśli zrobisz sobie akumulatorownię, to oczywiście możesz ten prąd magazynować - tylko zdaje się, że to nadal dość droga "zabawka"
    • sumire Re: fotowoltaika 05.05.21, 12:16
      Rodzice mają, są zadowoleni, rachunki istotnie spadły. Tata dodatkowo ma nowe zajęcie, bo siedzi przed tym komputerkiem w piwnicy i patrzy, ile prądu wyprodukował 😆
      • redwineiswhatilike Re: fotowoltaika 05.05.21, 13:32
        Mój mąż też ciągle patrzy i ma radochę smile
    • anielka567 Re: fotowoltaika 05.05.21, 13:47
      Pewnie, że się opłaca smile Warto zainwestować tym bardziej, że ceny za prąd stale idą w górę smile Mnie do działania bardzo zainspirowała fotowoltaika Elbląg Przejrzyj sobie różne realizacje. Poczytaj o tym tam smile
      • czarne-jagody Re: fotowoltaika 05.05.21, 13:59
        My mamy 10kw.
    • thea19 Re: fotowoltaika 05.05.21, 13:59
      nie mam, za ostatni rok za prąd zapłaciłam 2,1tys to mi się nijak nie kalkuluje. Mam gaz a i dach zupełnie nie tak jak trzeba. Mogę sobie zrobić co najwyżej wiatę na samochód na podjeździe z dachem z paneli ale póki co nie jest mi to potrzebne. Codziennie za to dostaję spamerskie telefony odnośnie fotowoltaiki bo się namnożyło tych firm jak grzybów.
    • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika 05.05.21, 16:02
      Na razie nie instalujemy (nowy dom). Jak już się wprowadzimy i zobaczymy rachunki za prąd i popatrzymy na ofertę wsparcia rządowego (wówczas jest modernizacja instalacji), to rozważymy.
      Osobiście mam tutaj pewne wątpliwości:
      1. ponoć zdarzają się pożary tych paneli
      2. mogę sobie obliczyć koszt instalacji, ale ile będzie kosztowało potem zutylizowanie paneli i zakup nowych jak się zużyją np. po 15 lat?
      3. kwestia estetyki budynku
      4. koszty okołowoltaiczne. To że np. Fibi mówi, że za licznik musi płacić 25 zł miesięcznie, to jakiś absurd dla mnie.
      • hanusinamama Re: fotowoltaika 05.05.21, 23:10
        A skąd ci ta wymiana po 15 latach przyszła? Ogniwo traci rocznie 0,4% swojej rocznej efektywności. Po 25 latach masz nadal ponad 80% maksymalnej mocy. Przy czym utrata 0,4 była badana dla ogniw starszych, te nowe mają mniej tracą.
    • bambzgrozja Re: fotowoltaika 05.05.21, 20:40
      mam niskie rachunki za prąd, kompletnie się nie opłaca.
      • lewkonia14 Re: fotowoltaika 05.05.21, 21:31
        na wyliczono za instalacje ok 39tys.rachunki place w skali roku ok 3tys.zwrotow nie mam.dla mnie to placnie rachunkow z gory .czy sie to zwroci?jakos słabo wierze.zywotnośc paneli?ich sprawność?jakos nie wydaje mi sie to opłacalne
    • joanna_poz Re: fotowoltaika 05.05.21, 21:31
      Przy rachunkach za prąd 220-260 zł za 2 miesiące i ok 1500 za rok nie opłaca nam się to.
      Przymiarki robiliśmy, idea nam się podoba, ale ekonomicznie u nas to absurd.
      • hanusinamama Re: fotowoltaika 05.05.21, 23:13
        U mnie przy podobnych rachunkach za prąd po 7-8 latach sie zacznie zwracać. Przy cenach aktualnych za prąd, a te rosną.
    • conena Re: fotowoltaika 05.05.21, 21:34
      znajomy ma firmę i zakładają panele foto, ale pogadaliśmy, przeliczyliśmy i nam się nie opłaca, za niskie rachunki mamy. ale już mój ojciec ma i sobie chwali, jemu istotnie spadły rachunki, 5k dostał z urzędu miasta, resztę odliczył od podatku, gra gitara.
    • princy-mincy Re: fotowoltaika 06.05.21, 11:09
      Mąż przeliczył koszty i wyszło mu, że u nas się nie opłaca. Rachunki za prąd mamy niskie w porównaniu do sąsiadów, ale używamy płyty gazowej a nie na prąd.
      • joanna_poz Re: fotowoltaika 06.05.21, 11:40
        mi się i z indukcja nie opłaca
    • jkl13 Re: fotowoltaika 07.12.21, 22:05
      Mamy od 4 lat. Aplikacja twierdzi, że wyprodukowaliśmy w tym czasie prądu za 15.000 zł. Mimo tego Płacimy rachunki za 3-4 zimowe miesiące,więc zdecydowaliśmy się na powiększenie instalacji,aby latem zmagazynować więcej energii. Nowa nitka ruszyła 2 tygodnie temu. Nam się opłaca,ale płaciliśmy bardzo duże rachunki za prąd, więc zwrot inwestycji będzie szybszy.
      • jkl13 Re: fotowoltaika 07.12.21, 22:06
        No i złapałam się na spamera...
    • toniebylamja Re: fotowoltaika 04.01.22, 15:09
      polecam. Nam się bardzo zwraca, mało tego kopiemy jeszcze kryptowaluty a za prąd nie płacimy. Nie zastanawiaj sie, jeden warunek: panele powinny być od południa, inaczej będziesz miała słabe wyniki wyprodukowanego prądu.
    • bei Re: fotowoltaika 20.01.22, 09:21
      My nie mamy miejsca na dachu, powinniśmy budować wiatę. Koszt urządzeń z panelami to 40 tys, jeśli ma to być aż taka suma, to może lepiej dolozyc i położyć dachówkę fotowoltaiczną, jeszcze nie wiemy, jak chcemy to rozwiązać
    • bywalec.hoteli Re: fotowoltaika 17.02.22, 10:11
      nie
    • dariamax Re: fotowoltaika 17.02.22, 10:21
      Mam instalacje od 26.czerwca zeszłego roku, przeskalowaną bo liczone zapotrzebowanie było na 4,78 KW a mam 8,1KW. Rachunki za energię miałam na poziomie 730 -780 zł za dwa miesiące teraz mam tylko opłaty stałe na poziomie 52 zł. Zgromadzona energia pozwala mi oprócz normalnego zużycia dogrzewanie domy prądem. Kontroluje wydatki i na razie jeszcze nie biorę prądu od elektrowni. Jeżeli chodzi o warunki to mam idealne duży dach idealne na południe ok 3stopnie odchyłu. Dopłata od państwa 3 000,00 ale jeszcze nie dostałam chociaż wniosek złożyłam w lipcu. Resztę odliczę od podatku. Już umówiłam się na dołożenie jeszcze paneli do wysokości dozwolonej mocy 10 KW. Całość kosztowała mnie 35 000,00zł.
    • arbeli Re: fotowoltaika 21.07.22, 13:52
      Zainstalowaliśmy howks.pl/instalacja-fotowoltaiczna-kilka-waznych-kwestii/ jest to naprawdę dobra decyzja.
    • kurt.wallander Re: fotowoltaika 20.09.22, 12:16
      Spamerzy wyciągnęli stary wątek, ale faktycznie, podwyżki cen prądu nie spędzają mi snu z powiek smile
    • alicjamagdalena Re: fotowoltaika 20.09.22, 12:30
      O w Bydgoszczy wink)) czyli od Janusza i Grażynki? Won
    • gabolex Re: fotowoltaika 09.11.22, 12:19
      Wydaje mi się, że najlepiej spróbować dopytać u źródła - czyli firm, które montują oraz osób, u których zamontowały panele fotowoltaiczne. Wiem, że taką możliwość daje msphotoenergy.pl Zapytaj więc o to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka