Dodaj do ulubionych

Planowanie potomstwa a szczepienie

09.05.21, 15:20
Znam kilku 30 latków, którzy nie chcą się szczepić, obawiając się, że to może negatywnie wpłynąć na płodność. Skąd to się wzięło? Były jakieś badania?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:28
      Były takie plotki (niepotwierdzone a nawet zaprzeczone) ze darmowe szczepienia przeciw HpV w Afryce miały drugie dno i ich celem było wywołanie bezpłodności.
      ale wiesz nie udowodnisz teraz bo każdy wynik świadczy przeciw tobie
    • daniela34 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:37
      Tak znam. Koleżanka 30+ twierdzi, że Pfizer może powodować bezpłodność. Nie wiem, czy były takie badania czy tez tylko tak słyszała.
      • lodomeria Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:45
        A może jednak warto przycisnąć koleżankę, bo kto wie, jakie inne głupoty CI w przyszłości gotowa sprzedać - www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210112/why-covid-vaccines-are-falsely-linked-to-infertility
        • daniela34 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:48
          A po co? Wg śliw ematki twierdzi rymuje się wiesz wiesz czym. Do słów koleżanki nie przywiązuję wagi-jestem po pierwszej dawce Pfizera.
          • triss_merigold6 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:50
            Ok, ale Ty chyba nie miałaś w planach dzieci.
            • daniela34 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:53
              No nie miałam toteż mnie to nie interesuje i problemu zgłębiać nie zamierzałam.
          • lodomeria Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:58
            No wiesz, ten cały covid to takie trochę serum prawdy o naszym otoczeniu, znajomych, rodzinie. Myślę, że można sobie zrobić jakąś mentalną notkę. Teraz się nie dałaś koleżance wciągnąć, ale jeśli ona takie niesprawdzone (a przecież na bardzo poważne tematy) newsy rozpowiada, to możesz się nawet nie zorientować, jak Cię wciągnie w jakieś inne teorie spiskowe.
            • daniela34 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:01
              A nie, nie. Koleżanka jest -powiedzmy- koleżanką z pracy. Nie przywiązuję do jej słów i poglądów wagi. Ze względu na zewnętrzne okoliczności przebywamy razem. Nie traktuję jej jako źródła wiarygodnych informacji
          • sofia_87 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:08
            Ja po dwoch, mąż też. Planujemy trzecie dziecko ☺
            Szwagierka, lekarka, też planuje ☺
    • lodomeria Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:40
      A tym się nie martwią: health.clevelandclinic.org/yes-covid-19-can-cause-erectile-dysfunction/
      • triss_merigold6 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 15:48
        Dlaczego mieliby się tym martwić, skoro to może być przejściowym skutkiem infekcji z gorączką i osłabieniem? Infekcji, po prostu, a nie covid w szczególności. Tuż po prawdziwej grypie chyba mało kto jest ogierem.
        • lodomeria Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:08
          Czyli: martwić się czymś, co nie istnieje - jak najbardziej zrozumiałe i ok. Martwić się czymś, co może się wydarzyć, bo, hmmm, istnieje - bzdura, "to tylko taka grypa".

Nota bene, kłopoty z erekcją to tylko jedna z możliwych komplikacji po covidzie. Są jeszcze zaburzenia neurologiczne, zespół chronicznego zmęczenia, depresja i inne takie, które na serio nie pomagają w byciu świeżym rodzicem. Owszem, mogą się zdarzyć przez inną chorobę, mogą być skutkiem wypadku ale tak czy siak, nie lepiej sobie zmniejszyć szansę na ich wystąpienie jeśli jest okazja?

A co jeśli ciężarna zachoruje na covid w ciąży i będzie ciężko przechodzić? A nawet jeśli nie zachoruje, to nie będzie się przez całą ciążę zamartwiać każdym drapaniem w gardle i kichnięciem i ten stres nie odbije się na dziecku?
          • triss_merigold6 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:12
            Daj sobie siana z tym nachalnym wpieraniem produktów bigpharmy, bo aż zgrzyta. Do tej pory ciężarne nie przejmowały się każdym drapaniem w gardle, nie widzę powodu, dla którego covid miałby to zmienić.
            • lodomeria Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:16
              "Przed planowaną ciążą w celu ochrony przed bakteryjnymi i wirusowymi infekcjami, groźnymi zarówno dla ciężarnej, jak i płodu czy noworodka, zaleca się szczepienie przeciw: różyczce, odrze, śwince, ospie wietrznej, krztuścowi, wzwB oraz grypie."
              To za oficjalnym źródłem.
              Nie rozumiem, dlaczego do tej listy (a jest na niej też bagatelizowana przez Ciebie grypa) nie miałoby być od tej pory szczepienia przeciw covid.
              • triss_merigold6 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:19
                A robił to ktoś? Bo choroby wieku dziecięcego kobiety albo miały przechorowane albo były szczepione w dzieciństwie. Na krztusiec szczepiony był każdy.
                • turzyca Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:36
                  Chyba każda, która miała ogarniętego ginekologa?
                  Przeciwciała na pewno warto sprawdzić, ja np. mimo pilnowania kalendarza szczepień przeciwciała przeciwko różyczce miałam w wartościach granicznych.
                  A szczepionka na krztusiec akurat ma niezbyt długą ochronę, dobrze ją odświeżać dla własnej ochrony, jest w komplecie wraz z tężcem, więc nie trzeba jakiegoś dodatkowego wysiłku. Krztusiec u dorosłych nie zagraża życiu, ale jest paskudny. A jak w okolicy jest noworodek to się przy okazji go chroni. Odpowiedzialni dziadkowie uzupełniają szczepienia.
                  • lodomeria Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 07:20
                    Mnie to nawet lekarka rodzinna w pewnym momencie poinformowała "słuchaj, jesteś w takim wieku, że albo ty możesz zajść w ciążę, albo Twoje koleżanki, kuzynki i współpracowniczki będą zachodzić w ciążę i mieć malutkie dzieci. Oto lista szczepień, które musimy sprawdzić."
                    • triss_merigold6 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 07:51
                      Interesujące.
                      W obu ciążach korzystałam z różnych ginekologow, z prywatnymi bdb. i szpitalnymi włącznie. Żaden nie wspomniał o szczepieniach dla dorosłych, przeciwciała na różyczkę miałam badane.
                      Otoczenie, czyli koleżanki, kuzynki, współpracowniczki etc. w ogóle nikogo nie obchodziło, w życiu nie spotkałam lekarza, którego by to interesowało.
                      • kandyzowana3x Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:44
                        Sama kiedys pisalas, ze lekarzy dobierasz tak, zeby wypisywali Ci recepty, skierowania na co co im powiesz i tyle od nich wymagasz.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:45
                  Większość znajomych z mojego bąbelka w ramach przygotowania do ciąży się szczepi i doszczepia na co się da.
                • memphis90 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:14
                  Krztusiec trzeba powtarzać.
            • snajper55 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 13:39
              triss_merigold6 napisała:

> Daj sobie siana z tym nachalnym wpieraniem produktów bigpharmy, bo aż zgrzyta.
              > Do tej pory ciężarne nie przejmowały się każdym drapaniem w gardle, nie widzę p
              > owodu, dla którego covid miałby to zmienić.

Ty naprawdę jesteś taka głupia czy tylko udajesz? Chyba nie mogą istnieć tak głupi ludzie? Przecież by samodzielnie nie przeżyli?

S.
    • rb_111222333 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:02
      Ja mam w planach dziecko, i specjalnie zaszczepiłam się przed staraniami, żeby potem nie było sytuacji, kiedy podłączają mnie do respiratora w ciąży. Jak nie uda mi się zajść to na pewno zgłoszę to jako nop wink
    • ludzikmichelin4245 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:18
      Nie sądzę, ale gdyby okazało się to prawdą, to miałoby to swoje dobre strony.
    • escott Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 16:46
      szczyt głupoty... podczas gdy wiadomo, że covid jest groźniejszy dla kobiet w ciąży, więc tym bardziej lepiej być zaszczepioną - oraz chronić ciężarną przed zakażeniem...
    • larix_decidua77 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 19:46
      Wolałabym być bezpłodna niż zaryzykować zachorowanie na covid w ciąży. My jeszcze nie wiemy jak będą się rozwijać dzieci zakażone covid w życiu płodowym.
    • spirit_of_africa Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 09.05.21, 20:03
      Podejrzewam jakąś foliarską stronę/kanał. Wujostwo mojego M, foliarze jakich mało tez mi sprzedali tę „wiedzę tajemną”😅nawet w bardziej rozwiniętej wersji: u kobiet zaszczepionych jeśli nawet zajdą w ciąże to nie rozwinie się łożysko 🤯
    • katie3001 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 04:54
      Zgodnie z wytyczną Note for Guidance on Preclinical pharmacological and toxicological testing of vaccines obowiązującą od czerwca 1998r (CPMP/SWP/465/95)
      SZCZEPIONKI SĄ ZWOLNIONE Z:
      BADAŃ FARMAKOKINETYCZNYCH
      BADAŃ WPŁYWU NA PŁODNOŚĆ
      BADAŃ ZAGROŻENIE DLA PŁODU
      BADAŃ NAD ICH MUTAGENNOŚCIĄ
      BADAŃ NAD ICH KANCEROGENNOŚCIĄ
      BADAŃ TOKSYCZNOŚCI
      • ichi51e Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:34
        jak już się na cos powołuje to warto to przeczytać - przecież tam jasno pisze ze nie dotyczy szczepionek na grypę oraz szczepionek zawierających DNA
        • myslozbrodniarka Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 13:37
          >przecież tam jasno pisze ze nie dotyczy szczepionek na grypę oraz szczepionek zawierających DNA

A mRNA?
      • myslozbrodniarka Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 13:35
        "Wpływ na płodność, ciążę i laktację
        Ciąża
        5
        Istnieje ograniczone doświadczenie dotyczące stosowania szczepionki COVID-19 Vaccine
        AstraZeneca u kobiet w okresie ciąży.

Nie ukończono badań dotyczących szkodliwego wpływu na reprodukcję u zwierząt. Na podstawie
        wyników badań wstępnych nie przewiduje się żadnego wpływu na rozwój płodu (patrz punkt 5.3).
        Podanie szczepionki COVID-19 Vaccine AstraZeneca w okresie ciąży można rozważyć jedynie, jeśli
        potencjalne korzyści przewyższają jakiekolwiek potencjalne ryzyko dla matki i płodu."
        ec.europa.eu/health/documents/community-register/2021/20210129150842/anx_150842_pl.pdf?fbclid=IwAR2oZA7TRKqAD0Njf5VbVh1vA0u_D0s4Nd81J6MrVxBRbWNnNDVGgwedZ8M
    • lot_w_kosmos Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 05:40
      Moja koleżanka lekarka powiedziała że ona się n8gdy nie zaszczepi przeciw covidowi, jak również sporo jej kolegów z pracy, bo to świństwo i konsekwencje będą za rok .....
      Ja mam termin na 1 czerwca.
      • bominka Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:31
        A mojej mamy siostra ostrzegała,że 12 marca coś się wydarzy i tak się nie stało...
        Ta teoria i teoria Twojej kolezanki pielęgniarki to jak wróżenie z fusow🙂🙂
      • cku1 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:34
        Mialy byc po 3 mcach, potem słyszałam o dwoch latach.
        I o utracie kontaktu z ciałem duchowym...
      • alessa28 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:38
        lot_w_kosmos napisała:

> Moja koleżanka lekarka powiedziała że ona się n8gdy nie zaszczepi przeciw covid
        > owi, jak również sporo jej kolegów z pracy, bo to świństwo i konsekwencje będą
        > za rok .....
        > Ja mam termin na 1 czerwca.

Lekarka mojej mamy, bardzo dobra zresztą i wychodząca poza poziom internisty wypisującego receptki - twierdzi że jej 22 letnia córka nie zaszczepi się m in że względu na potencjalną niepłodność poszczepienna.
        Zreszta wielu lekarzy jest sceptycznie nastawionych, zapewne wszyscy to foliarze i wyznawcy 6 gie bo tak szczepionkowym foliarom wygodnie.
        Czas pokaże jakie będą skutki szczepień, nie dziś nie jutro a za rok, dwa.
        • kropkacom Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:58
          No ale szczepienia to nie nowy wynalazek. Czas pokazał, że nawet zbawienny dla nas wynalazek.
          • alessa28 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 08:01
            kropkacom napisała:

> No ale szczepienia to nie nowy wynalazek. Czas pokazał, że nawet zbawienny dla
            > nas wynalazek.

Tak, natomiast prace nad owymi zbawiennymi szczepionkami nie były robione na tzw kolanie i nie były dopuszczane warunkowo tak jak w przypadku covida.
            Ot taki szczegół 😀

>
            • kropkacom Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 08:18
              Na te zarzuty odpowiadano nie raz. Pracę nad szczepieniami mRNA w niektórych firmach to ponad dziesięć lat. Pierwsze udane badania z użyciem mRNA jako „fabryki białek” przeprowadzono już w 1990 r. I tak dalej...
              • memphis90 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:19
                Nie dotrze, foliarze są impregnowani na wiedzę. Choćbyś pisała sto razy, to alessa będzie w kółko powtarzać te same bzdury... Liczy się jutjub i córka koleżanki lekarki matki czy inny wymyślony "specjalista".
            • lodomeria Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 08:19
              Prace nad szczepionkami na koronawirusy trwały od jakiegoś czasu (pamiętasz epidemie MERS i SARS???), bo było wiadomo, że prędzej czy później taka pandemia nam się trafi. Między innymi to dlatego (np. były stworzone biblioteki białek wirusów) tak szybko poszło stworzenie szczepionek na covid19.

Wniosek z tego tempa powinien być raczej taki, że gdyby inne problemy, nad rozwiązaniem których jako ludzkość pracujemy dostały tyle kasy, międzynarodowej współpracy i politycznego wsparcia, to jak wiele innych chorób umielibyśmy leczyć albo im zapobiegać.
      • saszanasza Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 10:01
        lot_w_kosmos napisała:

> Moja koleżanka lekarka powiedziała że ona się n8gdy nie zaszczepi przeciw covid
        > owi, jak również sporo jej kolegów z pracy, bo to świństwo i

No to jeszcze jestem w stanie zrozumieć....ma kobita jakieś swoje teorie, czegoś się naczytała....

konsekwencje będą
        > za rok .....

Ale tu to chyba jakaś wróżka, która wie, kiedy dokładnie coś sie wydarzy🙈 To brzmi jak wiedza tajemna z portali foliarskich

> Ja mam termin na 1 czerwca.
    • kropkacom Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 06:57
      W jednym z tutejszych szpitali musieli robić cesarkę ciężarnej kobiecie, która leżała pod respiratorem, bo miała powikłania po covidzie. Ryzyko utraty ciąży było duże. I to jest akurat fakt. Jednak każdy kalkuluje po swojemu.
    • szmytka1 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 07:17
      znam, pewną pielęgniarkę i ponoc u niej na oddziale (duzy szpital akademicki) większość pielegniarek, kte planują jeszcze dzieci) nie zaszczpiła się mimo duzych nacisków ze strony przełozonych. NIe dopytywałam w czym szczepienie ma szkodzić dokłądnie, bo mnie to nie interesowało, jako ze ja też sie nie szczepię na razie, mimo że nie planuję wiecej dzieci
      • morekac Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 10:49
        Średnia wieku pielęgniarek w Polsce to 55 lat. Większość z tych, które planują jeszcze dzieci, to mogą być 3 z 5...
        • szmytka1 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 15:31
          zdziwiłabyś się, sama osobiście znam kilka młodych pielęgniarek, jedna to ta o któej wspomniałam, przed 30, druga ze 2 lata po studiach chyba dopiero. Ostatnio wzrosła popularnośc tego zawodu i powstały nowe kierunki medyczne na uczelniach, gdzie do tej pory ich nie było. 3 z 5 to mogą być chyba w przychodni takiej pierwszego kontaktu. Na oddziałąch szpitalnych jest ich zatrudnionych znacznie więcej niż 5 smile
          • morekac Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 15:37
            Ale 5 jest jeszcze w wieku rozrodczym. A reszta już nie. Średnia wieku pielęgniarek jest naprawdę wysoka...
    • po-trafie Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 07:23
      Nie ma badan, ktore jasno pokazalyby ze wplywu na plodnosc nie ma. Do tego jest duza grupa lekarzy, ktorzy pacjentkom odradzaja (w stylu: ma osni te 27-35 lat, nie ma pani jeszcze dzieci, ale ich pani nie wyklucza w przyszlosci, ja na pani miejscu bym nie ryzykowal szczepienia).

Temat pojawia sie czesto, bo jestem w ciazy i chce sie szczepic, otwarcie i bez wahan o tym mowie.
    • pitupitt Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 08:35
      Dziwne, że ci sami trzydziestolatkowie, tak bardzo przerażeni szczepionkami, nie przyjmują do wiadomości, że alkohol, nikotyna i narkotyki też wpływają na płodność...
      • ichi51e Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 08:37
        serio alkohol narkotyki i pety to wśród twoich znajomych taka norma?
        • kropkacom Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:27
          Tu gdzie mieszkam na przykład często tak. Przynajmniej papierosy.
        • pitupitt Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:51
          Wyobraź sobie, że fajki i alko tak.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:17
        A jakoś patologia nie ma problemów z rozmnażaniem...
        • kropkacom Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:28
          Wcześnie zaczyna.
        • pitupitt Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:52
          No widzisz, takie cuda...
          • pitupitt Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:58
            Ale specjalnie dla ciebie
            klinikabocian.pl/wiedza/artykul/wplyw-palenia-na-plodnosc
            plodnosc.pl/czy-alkohol-jest-wrogiem-plodnosci/
            apteline.pl/artykuly/szodliwe-nalogi-obnizaja-plodnosc
    • dyzurny_troll_forum Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 09:26
      alfa36 napisała:

> Znam kilku 30 latków, którzy nie chcą się szczepić, obawiając się, że to może n
      > egatywnie wpłynąć na płodność. Skąd to się wzięło? Były jakieś badania?

To jest zasadniczy problem ze szczepionkami na CoVid, że za dużo badań to w ogóle nie było zrobionych - dlatego nazywamy te masowe szczepienia eksperymentem medycznym.
    • hanusinamama Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 10:04
      Juz tu pisałam ze męża ciotka (lat 68) nie zaszczepiła się, bo po szczpeieniu nie mozna mieć dzieci.
      • rb_111222333 Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 10:22
        big_grin
    • mia_mia Re: Planowanie potomstwa a szczepienie 10.05.21, 10:43
      Covid jest nową chorobą, wpływa na wiele organów, więc dopiero za wiele lat dowiemy się czy nie upośledza płodności, nie wiadomo też jak zachorowanie w ciąży wpływa na rozwój ciąży, bo, że ciężarne gorzej znoszą chorobę to już wiadomo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka