Dodaj do ulubionych

Wezwanie do sądu

17.05.21, 18:39
Czy jeśli dostałam wezwanie do sądu na sprawę, a sąd jest w mieście oddalonym o 100km od mojego miejsca zamieszkania, to czy nalezy mi się dzień wolny z pracy? Jesli tak, to jakich formalności muszę dokonać? Jakieś zaświadczenie z sądu do pracy dostanę? Miał ktoś podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Wezwanie do sądu 17.05.21, 19:05
      Nie dostaniesz zaświadczenia. Masz wezwanie. W pracy masz dzień wolny, ale bezpłatny. W sądzie możesz złożyć wniosek o zwrot kosztów i utraconego wynagrodzenia.
      • luna980 Re: Wezwanie do sądu 18.05.21, 10:09
        Dziękuję za odzew 🙂
      • ortolann Re: Wezwanie do sądu 18.05.21, 11:16
        abecadlowa1 napisała:

W pracy masz dzień wolny, ale bezpłatny. W sądzie możesz złożyć wniosek o zwrot kosztów i utraconego wynagrodzenia.

A na jakiej podstawie jest to dzień wolny bezpłatny?
        • jla-2 Re: Wezwanie do sądu 18.05.21, 11:21
          bo pracownik nie świadczy pracy

www.infor.pl/prawo/praca/czas-pracy/3070614,Dzien-wolny-od-pracy-z-tytulu-wezwania-do-sadu.html
      • iwles Re: Wezwanie do sądu 18.05.21, 11:19

dlaczego bezpłatny? Zdaje sie, że jest to nieobecność usprawiedliwiona, a więc dzień płatny.
        Trzeba w pracy pokazać wezwanie.
        • daniela34 Re: Wezwanie do sądu 18.05.21, 11:27
          Bo bezpłatny. Zwrot utraconego wynagrodzenia należy się w postępowaniu, w którym świadek był wezwany.

Art. 618 b kpk oraz art.86 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych
        • daniela34 Re: Wezwanie do sądu 18.05.21, 11:30
          A tak swoją drogą to nie są jedyne przypadki, w których usprawiedliwiona nieobecność w pracy nie daje prawa do wynagrodzenia. Nie zawsze usprawiedliwiona nieobecność=wynagrodzenie.
          • beataniewiadomska60 Re: Wezwanie do sądu 20.05.21, 16:41
            Świadek ma dzien wolny a powód? Ktory wniosl pozew?
            • daniela34 Re: Wezwanie do sądu 20.05.21, 17:24
              Też ma
            • mala_dracena_2 Re: Wezwanie do sądu 20.05.21, 17:33
              beataniewiadomska60 napisał:

> Świadek ma dzien wolny a powód? Ktory wniosl pozew?
              Powód też jest stroną postępowania i jeśli otrzymał tylko wezwanie na rozprawę to otrzymuje na analogicznych zasadach dzień wolny.
        • mala_dracena_2 Re: Wezwanie do sądu 20.05.21, 17:32
          iwles napisała:

>
          > dlaczego bezpłatny? Zdaje sie, że jest to nieobecność usprawiedliwiona, a więc
          > dzień płatny.
          > Trzeba w pracy pokazać wezwanie.
          >

Nie. Istnieje też nieobecność usprawiedliwiona niepłatna. Oczywiście tylko jeśli dostarczy się pracodawcy potwierdzenie stawienia się w sądzie. Często lepiej wziąć po prostu dzień urlopu bo przynajmniej jest platny
    • mama-ola Re: Wezwanie do sądu 20.05.21, 16:48
      Ja w podobnej sytuacji wzięłam dzień urlopu. Wypełnianie wniosku o ten zwrot uznałam za niepotrzebny kłopot. Zwrot byłby niższy niż zarabiam, bo wyliczony na podstawie odgórnie ustalonych stawek, a nie mojej pensji.
    • mala_dracena_2 Re: Wezwanie do sądu 20.05.21, 17:30
      Otrzymujesz z pracy zwolnienie na czas rozprawy oraz dojazd tam i z powrotem. Nie otrzymasz wynagrodzenia za ten dzień. Będzie to nieobecność usprawiedliwiona niepłatna.
      Żeby była usprawiedliwiona musisz dostarczyć pracodawcy wezwanie na rozprawę z adnotacją, że się tam stawiłas.
    • miriam_73 Re: Wezwanie do sądu 20.05.21, 21:56
      Możesz zawnioskować o przesluchanie w miejscu zamieszkania..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka