mysiulek08 22.05.21, 18:47 uzywala ktoras z Was? nurtuje mnie czy trzeba sie jakos do tego przygotowac? wzmocnic miesnie ramion itp? nauke chodzenia ma objasnic fizjoterapeuta ale to dopiero przy umawianiu terminu zabiegu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 18:53 Muszą mieć dobrą wysokosc, inaczej się umęczysz. Tak, łatwiej jest jezeli ma się silne mięśnie rąk, ale i tak jest to nietypowy ruch i są zakwasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 19:04 mam juz wybrane do wzrostu i regulowane dodatkowo (chce kupic wczesniej i pocwiczyc) Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 19:08 Wybrać wygodne, warto dopłącić. I jak chodzić bedziesz na fizjo to warto co jakiś czas zeby fizjoterapeuta zajał sie ramionami i plecami. Mnie o 4 tygodniach chdozienia z kulami bardzo bolała górna częśc pleców i kark Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 19:11 U pilnować chodzenia zeby biodra nie skręcać. Bo mozna sobie krzywde zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 21:18 Ja tez 8 tygodni miałam chodzić. A po 4 miałam spore problemy z karkiem i szyją. Mimo ze mi rehabilitant tez tutaj pracował. Ale ja latałam z tymi kulami jak głupia, 3 razy sobie nimi okna mało w samochodzie nie wybiłam. Wazne zeby rehabilitant popatrzył jak chjodzisz. Ja na poczatku zeby chronic kolano dziwnie pracowałam biodrem co bardzo szybko odczułam. NO i rehabilitacja- szybko zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 21:26 maja byc wstawione jakies plytki stabiluzjace i implant chrzastki jesli bedzie taka potrzeba, wiec moze dlatego mowa o 8tyg rehabilitacja to wiem, ze od razu po wstaniu z lozka (na 8 rano mam byc w szpitalu, zabieg max60min, potem 6-8h na sali pooperacyjnej i na kolacje do domu ), dlatego chyba dwie wizyty u fizjo przed zabiegiem beda Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 22:20 Zapytaj fizjo o taśmy. Jak się dobrze podklei to można zmniejszyć ból ramion/karku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 15:17 O tak polecam. I bardzo dobry pomysł isc do fizjo przed zabiegiem Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 17:30 to akurat u nas norma przy takim zabiegu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 19:18 Używałam. Bez przygotowania, poszłam na żywioł Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 20:33 nie bardzo chce isc na zywiol, nie waze 50kg Odpowiedz Link Zgłoś
steficzka Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 22:54 Za chwilę mija 8 tygodni mojego chodzenia o kulach. Dwa lata temu było to samo. Nie wiem czy trzeba się przygotować, ale nadwaga napewno nie jest wskazana, bo cierpi zdrowa noga i ręce. Trzeba też uważać żeby nie przybrać podczas rekonwalescencji. Mnie niestety się to przydarzyło za pierwszym razem. Aktywność mniejsza, siedzenie w domu, wiadomo jak jest no i kilka kg na plusie. Niestety dwa lata temu po kilku dniach chodzenia o kulach dostałam zapalenia torebek stawowych w dłoniach od obciążenia oczywiście ("przy wadze 60 kg). Lekarz zalecił kule pod pachy, rehabilitant polecił rękawiczki dla sportowców, pomogło. Myślę, że wszystko pokażą Ci po zabiegu, nie ma co się szykować. Ewentualnie waga, jeśli masz jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 23:06 nadwagę mam, ale chudnę, powoli, chwile czasu jeszcze tez, a 60kg to ja w dorosłym życiu nigdy nie wazylam, mieszczac sie w bmi 😊 przytycie mi nie grozi rękawiczki mam kul pod pachy nie znalazłam, tzn sa ale 'niedostepne' zobaczymy jak to będzie, na razie napewno nie dam rady wsiąść do auta po zabiegu, cos musimy wymyślic Odpowiedz Link Zgłoś
steficzka Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 23:17 Kul pod pachy nie szukaj, bo z tym nie da się chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 09:13 mysiulek08 napisała: > zobaczymy jak to będzie, na razie napewno nie dam rady wsiąść do auta po zabieg > u, cos musimy wymyślic Mnie wieziono z nogą zagipsowaną od kostki po udo, a potem zawiniętą. Dasz radę, tylko fotel przedni trzeba odsunąć maksymalnie do tyłu i najpierw wepchać z pomocą drugiej osoby delikatnie nogę, a potem umieścić resztę człowieka na siedzisku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 16:19 nie jak masz siedzenie na wysokosci bioder i stopien do wchodzenia 😎 proby juz robilam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 16:42 mysiulek08 napisała: > nie jak masz siedzenie na wysokosci bioder i stopien do wchodzenia 😎 proby ju > z robilam 😉 Uuu to może być trudno. A inne auto, wygodniejsze, nie wchodzi w grę? Taksówka? Lub wypożyczone? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 17:29 opcja wynajmu niskiego vana jest rozwazana albo wykupie przewoz karetka Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 23:27 Japierdole... jakbym słyszała teściowa i jej rozczulanie się nad sobą... bo będzie mieć szczepionkę, a zaraz po operacje kolanka i będą kule i ojejujeju... tak. Tylko kulturyści potrafią chodzić z noga w gipsie i z kulami. Reszta umiera w drodze do kibla, bo zgubiła kule. Bycz plizzzz Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 23:28 A dodajmy szczepionka boli przecież i jak ona z kulami sobie da radę i bolącym miejscem po szczepionce 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 22.05.21, 23:33 ej, a nie poniosło cie za bardzo? w którym miejscu sie rozczulam nad soba? zawaliłam, trudno, będę cierpieć a twoja teściowa guzik mnie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 00:23 Muszę się przyznać, że kule mnie przerosły, w ogóle nie były kompatybilne ze mną. Koszmar -rozlazily mi się, nigdy nie wiedziałam jak je układać schodzac czy wchodząc po schodach. Ja nie byłam w stanie nawet oprzeć się na chorej nodze. Pierwsze wyjście i przejście stu metrów bylo męczące i wydawało mi się ze juz nie wrócę z powrotem. Moj mąż byl przerażony, wydawalo mu się, że się cala połamię zanim się do tych kul przyzwyczaję. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 00:27 przepio napisała: > Muszę się przyznać, że kule mnie przerosły, w ogóle nie były kompatybilne ze mn > ą. Nie mam nadwagi, nigdy nie byłam łamagą sportową, a tesciowa , 25 lat starsza, po operacji kolana zdecydowanie lepiej dawała sobie radę niz ja, wiec się nie przejmuj za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 00:35 😊 jakos dam sobie rade, na pietro nie mam zamiaru wchodzic, trudno kotom beda musialy wujki wystarczyc, bylebym sie do lazienki doczolgala to juz bedzie wyczyn, gorzej, jak wyzej wspomnialam, bedzie z autem Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 09:18 Do łazienki skakałam na jednej nodze, ewentualnie z pomocą męża, bo mi było wygodniej niż tarabanić się z kulami. Poustawiaj sobie na swojej drodze krzesła, fotele, żebyś mogła w razie czego złapać się oparcia. I zapewnij sobie na początek leki przeciwbólowe na noc i małe jaśki do podłożenia pod nogę w łóżku, żeby nią nie majtać podczas snu. I uszy do góry, będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 16:21 przezyje, co mam nie przezyc, to tylko kolano 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 16:41 mysiulek08 napisała: > przezyje, co mam nie przezyc, to tylko kolano 😊 Trzymaj się. Ja już kilka lat po operacji kolana i jak zaraz po zabiegu pukałam się w głowę co ja najlepszego zrobiłam tak bolało (na ten ból pooperacyjny nastaw się, na szczęście on mija), to teraz uważam, że to jedna z najlepszych decyzji była Kolano jak nowe, latam, biegam, chodzę po górkach, a przede wszystkim chodzę bez zastanawiania się czy jeśli dojdę samodzielnie do punktu A to czy dam też radę samodzielnie wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 17:39 przyznaje sie bez bicia, ze troche sprawe zaniedbalam, jak mi slodkie kociatko nogi podcielo pod krzakiem, to sie otrzepalam i juz, a kolano pobolewalo, no pobolewalo, zawsze troche boli (juz raz bylo latane lata temu) i tak chodzilam, a ze w ogole jestem z gatunku tych co na prostej drodze sie wywala albo sinika nabija niewiadomogdzie, to po ostatnim zaliczeniu podlogi (tez przez slodkie kociatko (Chester tym razem) powiedzialam dosc! i przystojny ortopeda sie za glowe zlapal jak zobaczyl rezonans o szczegoly, typu leki, wygoda spania, sie nie martwie, tylko jakos chce sie mentalnie i fizycznie do kul przygotowac a w szpitalu to bede moze z 8-10h Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 16:54 Na Youtubie są filmy z nauką chodzenia. Warto od razu robić to prawidłowo. Nie jest to technicznie trudne. I zawsze używać obu kul. Fizjoterapeuci ganili mnie, jak przyłapywali, że idę z jedną. Chodzenie o kulach to spory wysiłek, ale pięknie spłaszcza brzuch np. i w ogóle w moim przypadku lekko mnie odchudziło. Niewygoda jest ogromna. Warto wybrać kule dobre, lekkie, z miękkimi uchwytami i z taką konstrukcją, by dało się je bezpiecznie o coś oprzeć, a nawet powiesić. Nie zliczysz, ile razy rymnie Ci to na ziemię. Twardymi uchwytami dorobiłam się zmian przeciążeniowych w kciukach i palca trzaskającego, więc dłonie trzeba chronić. Polecam dobre rękawiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 17:27 nauka chodzenia to jedno (dlatego kule kupie wczesniej, mam juz wybrane) rekawiczki mam, glownie pytalam czy jakies wzmocnienie ramion/rak by sie przydalo Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 17:46 bo1 napisała: > Twardymi uchwytami dorobiłam s > ię zmian przeciążeniowych w kciukach i palca trzaskającego, więc dłonie trzeba > chronić. Polecam dobre rękawiczki. Nie wiem, jak chodziłyście o kulach, ale czytam już któryś raz o urazach palców i nie rozumiem tego. Przecież ręka jest sztywna, tam palce nie pracują, tylko służą do przytrzymania kuli, a oparcie jest na środku dłoni. Miękki uchwyt tak, to jest ważne. Do tego miękka stopka. Dwie kule na podparcie i krok. Jeżeli Mysiulek chce coś poćwiczyć do kul, to mięśnie dłoni, dwie gumki w rękę i trochę pościskać. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 17:57 gdzies sie wala ustrojstwo do cwiczenia dloni, czas poszukac Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 18:35 bistian napisał: > tam palce nie pracują, tylko > służą do przytrzymania kuli, a oparcie jest na środku dłoni. Owszem, pracują, zwłaszcza kciuki. A palec trzaskający to uraz otoczki ścięgna przebiegającego przez śródręcze do palca. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 18:46 bo1 napisała: > Owszem, pracują, zwłaszcza kciuki. A palec trzaskający to uraz otoczki ścięgna > przebiegającego przez śródręcze do palca. To jak Ty chodzisz o kulach? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić Twojej techniki. Po co Ci ten kciuk w uchwycie? Odpowiedz Link Zgłoś
tola1990 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 19:15 Kup dobre lekkie kule, które się łatwo trzyma - zdecydowanie mam porównanie i tych ciężkich kul w życiu już bym nie kupiła Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 19:28 lepszych u siebie nie znajde ayudasmovilidad.com/producto/baston-ingles-articulado-r-2151/ Odpowiedz Link Zgłoś
tola1990 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 20:50 Ja miałam francuskiej firmy FDI www.fdifrance.com/, wcześniej miałam jakieś polskie i była tragedia ręce mi odpadały z wysiłku wkładanego w trzymanie kuli i jej wage Przymierzałas się do tych kul? Wygodnie Ci się je trzymało? Nie sprawiały wrażenia lekko ciężkich? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 22:49 kupuje online, nie mam jak sie przymierzyc, to i tak jedyna opcja poza chinskim niewiadomoczym Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 22:58 podobaja mi sie te zalinkowane i nawet widze, ze jest u nas przedstawiciel, tylko, ze to klinika medycyny sportowej i sklepu online nie maja, a ode mnie to 1000km Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 19:49 Kilka razy używałam kul, nawet każdy kolejny raz mimo że miałam już wprawę był na początku ciężki, ale szybciej się wdrażałam. Po kilku pierwszych dniach ręce przestawały mnie boleć, kwestia przyzwyczajenia. Kwestia też umiejętnej techniki poruszania się o kulach, dlatego ważne żeby ją zademonstrował ktoś kto ma pojęcie...rehabilitant czy kekarz. Ważne też czy w ogóle masz nie obciążać nogi czy stopniowo zacząć obciążać, tu też przyda się demonstracja przez rehabilitanta jak to robić poprawnie, żeby było bezpiecznie i wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 20:26 nauka chodzenia bedzie u fizjo jak juz bedzie termin zabiegu, to czy bede mogla obciazac i kiedy dowiem sie po zabiegu teraz jest wylacznie kwestia co mozna zrobic przed Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 20:39 mysiulek08 napisała: > nauka chodzenia bedzie u fizjo jak juz bedzie termin zabiegu, to czy bede mogla > obciazac i kiedy dowiem sie po zabiegu Pewno i tak zaczniesz od czterotaktu: kula kula noga noga, potem można inaczej np. naprzemiennie, a później trzeba się pilnować, żeby nie zapominać o kuli Przy kolanie, raczej trzeba będzie dłuższy czas odciążać. Popytaj, jak można zmienić za jakiś czas sposób chodzenia? Czterotakt jest w porządku na początku, ale później już jest za wolny. W Polsce rzadko pokazują, pacjent musi sam się domyślić, a jeszcze ochrzanią, że nie umie Teraz, to luzik, zimą jest jazda Na tamtej stronie są gumowe korki, ja bym kupił do zestawu, jeśli nie są z automatu dołączane Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kule ortopedyczne 23.05.21, 22:46 zima to u mnie zaraz bedzie, deszczowa strona jest hiszpanska a mieszkam na koncu swiata i nie wszystko z tej strony jest dostepne Odpowiedz Link Zgłoś