pure_cashmere 30.05.21, 12:58 spisałyście się już? online czy przez rachmistrza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata985 Re: spis powszechny 30.05.21, 12:59 Tak, online, bylam nastawiona na milion pytań i bardzo dociekliwych a tu 5 min i po bólu... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: spis powszechny 30.05.21, 13:10 Serio 5 minut? Ja kiedyś znalazłam pytania to nawet ich przez te 5 minut nie perzeczytałam. Poza tym jak to jest - nie wystarczy, że jedna osoba w gospodarstwie domowym odpowie, musi to każda pełnoletnia osoba robić? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: spis powszechny 30.05.21, 13:19 Wystarczy, jeśli wpisze wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: spis powszechny 30.05.21, 13:23 Skąd masz taką informację? Na gov.pl, na stronach poświęconych spisowi, znalazłam tylko, że spisać musi się każdy obywatel, itp itd, nigdzie nie znalazłam wiążącej informacji, że starczy jak wypełni jedna osoba z gosp. domowego. Tzn. znalazłam, ale jakimś blogu i innych tego typu wiarygodnych źródłach. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 30.05.21, 13:25 Jest pytanie czy wpisujesz też innych użytkowników gospodarstwa. Jeżeli tak to wpisujesz ich dane i wtedy spisujesz każdego Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: spis powszechny 30.05.21, 14:18 No to przecież napisałam ,że jedna osoba wpisze wszystkich. W ten sposób wszystkie osoby z gospodarstwa będą spisane. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 30.05.21, 18:20 marta.graca napisała: > Wystarczy, jeśli wpisze wszystkich. A możesz podać jakiś przepis, który to definiuje? Bo wszędzie, gdzie szukałam, na stronach rządowych jest napisane, że spisać się musi KAŻDY obywatel osobiście. Oczywiście podałam dane męża jak się spisywałam, ale on też się spisał i te dane podał. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: spis powszechny 30.05.21, 18:38 Ze strony rządowej: Dopuszcza się możliwość udzielenia odpowiedzi za osoby zamieszkałe w danym mieszkaniu – za ich zgodą – przez dorosłą osobę również zamieszkałą w tym mieszkaniu. Osoba ta podaje informacje o mieszkaniu i wszystkich osobach w nim zamieszkałych, ustala skład osobowy mieszkania, określa relacje rodzinne pomiędzy osobami oraz udziela odpowiedzi na pytania zawarte w kwestionariuszu mieszkaniowym i osobowym. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: spis powszechny 30.05.21, 19:28 spis.gov.pl/najczesciej-zadawane-pytania/ Dział- samospis przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: spis powszechny 30.05.21, 19:51 >Oczywiście podałam dane męża jak się spisywałam, ale on też się spisał i te dane podał. Przecież wtedy wyświetliło ci się, ze ankieta męża została przez ciebie wypełniona, on mógł ją wypełnić ponownie jeśli chciał dokonać zmian w tych twoich odpowiedziach- ale po co to robił, jeśli nic nie zmieniał, jak rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 30.05.21, 22:33 Nie, nic takiego się nie wyświetliło. Zalogowałam się do siebie, wypełniłam, po chwili to samo zrobił mąż. Nie było to dokonywanie zmian tylko normalny spis. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 30.05.21, 22:34 kk345 napisała: > ankieta męża została przez ciebie wypełniona Przecież nie wypełniałam ankiety męża tylko swoją, podając jego jako domownika. On się logował do swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: spis powszechny 30.05.21, 23:02 Jeśli dodałaś go jako osobę z tego samego gospodarstwa domowego, to on już się nie musiał spisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 30.05.21, 23:53 Ale się spisał i dzięki temu ma potwierdzenie na maila, że wypełnił spis a jest obowiązek, więc zawsze dowód lepiej mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: spis powszechny 30.05.21, 13:19 Ja właśnie nie wiem. Poświęciłam raz z 15 minut, żeby znaleźć oficjalną informację w tej sprawie, nie że coś się komuś wydaje, i takowej nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: spis powszechny 31.05.21, 18:51 Poświęciłam 30 sekund i znalazłam... "To czy każdy spisuje się sam, czy przedstawiciel spisuje wszystkich członków rodziny, zależy od rodzaju badania. W badaniu pełnym (formularz krótki) respondent wypełnia swoją ankietę osobową (poprzedzoną formularzem identyfikacyjnym) oraz ma możliwość spisania osób małoletnich mieszkających w tym samym mieszkaniu. Spisanie ankiety osoby małoletniej nie wymaga wypełnienia formularza identyfikacyjnego. Dla osób małoletnich wymagane jest podanie nr PESEL, jedynie dla dzieci do jednego roku życia dopuszcza się brak nr PESEL. Badanie reprezentacyjne (formularz długi) dotyczy osób przebywających w danym mieszkaniu. W tym przypadku reprezentant (osoba która pierwsza się zalogowała) wypełnia formularz identyfikacyjny oraz spisuje wszystkich członków rodziny, tworzy relacje między nimi oraz spisuje ankietę mieszkaniową. O tym, czy mieszkanie zostało wylosowane do badania reprezentacyjnego aplikacja poinformuje po wpisaniu i zatwierdzeniu adresu. Zależnie od rodzaju badania przeznaczonego dla tego adresu zostanie wyświetlony formularz krótki bądź dług" Źródło stat.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 30.05.21, 13:20 Serio...córka odpalila, bo byli akurat dziadkowie A oni nie mają profilu i musieli by dzwonić pi rachmistrza, spisała dziadka i babcię po czym otworzyła swój profil i spisała siebie i mnie. Cała operacja wraz z założeniem seniorom profilu trwała przy kawie niecałe pół godziny... Być może to też zależy od odpowiedzi, w naszym przypadku naprawdę to była chwila Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: spis powszechny 30.05.21, 17:53 Najwięcej czasu straciłam na pytaniu o wykonywany zawód. Ale poza tym to rzeczywiście, 20 minut i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: spis powszechny 30.05.21, 22:48 My też trzeba było wpisać według klucza, w końcu trafiliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: spis powszechny 30.05.21, 19:52 Nie trzeba zakładać profilu, można się identyfikować przez pesel i nazwisko rodowe matki. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 30.05.21, 22:32 beata985 napisała: > Serio...córka odpalila, bo byli akurat dziadkowie A oni nie mają profilu i musi > eli by dzwonić pi rachmistrza Przecież nie potrzeba żadnego profilu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 31.05.21, 04:39 No A to jakiś problem, że napisaliśmy się przez profil? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 31.05.21, 16:28 Napisałaś, ze dziadkowie nie maja profilu wiec musieliby dzwonić po rachmistrza. W ten sposób wprowadzasz ludzi w błąd, bo żaden rachmistrz nie jest potrzebny, wystarczy pesel i nazwisko rodowe matki i można się spisać. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 31.05.21, 17:16 Ale o tym dowiedziałem się dopiero teraz z ematki, Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 31.05.21, 18:01 Nie dostałaś pisemka o spisie do skrzynki pocztowej? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 31.05.21, 19:57 No nawet jak dostałam to co? Spisalam się przez profil, rodzice mają przy okazji założony...naprawdę nie widzę żadnego powodu do czepiania się tylko dla mojszej racji. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 31.05.21, 20:25 To tam było napisane, ze pesel i nazwisko matki wystarczają. Po prostu. Nie czepiam się żadnych racji tylko głupot jakie wypisujesz, ze jak się nie ma profilu zaufanego to przychodzi rachmistrz. Żadnego profilu mieć nie trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 31.05.21, 20:37 Dobrze ...wyjaśniłas już i wytknelas moją głupotę...naprawdę ktoś będzie bardzo poszkodowany jeżeli to przeczyta i z mojego powodu założy profil lub zadzwoni pi rachmistrza... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 31.05.21, 22:53 No będzie, jeśli nie chce/nie może zakładać profilu a rachmistrza wolałby jednak nie wpuszczać do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 31.05.21, 23:06 Zawsze może przeczytać ulotkę że skrzynki zamiast ematki i dodatkowo zadzwonić na info...przesadzasz grubo...już widzę babinki czytające mój post i stosujące się do niego... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 31.05.21, 23:09 Jakie babinki, co Ty wymyślasz? Mnóstwo ludzi nie ma i nie chce mieć profilu zaufanego. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 31.05.21, 23:15 No to i nie ma, i w czym problem? Odczuwają, zweryfikują dojdą do wniosku że beata985 pieprzy od rzeczy i zrobią po swojemu. Dobrej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: spis powszechny 31.05.21, 23:17 beata985 napisała: > dojdą do wniosku że beata985 pieprzy od rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: spis powszechny 30.05.21, 13:03 Zawiesiła mi się strona na ostatnim pytaniu, wywalilo mnie z niej, więc niech mnie cmokna. Rachmistrz nie dzwonil Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: spis powszechny 30.05.21, 15:28 Spisałam siebie i członków rodziny mieszkających pod tym adresem- w sumie 3 osoby. Zajęła mi ta czynność 15 minut. Najdłużej zastanawiałam się co wpisać w związku z pracą, to pytanie czy prowadzi zakład pracy działalnośc rolniczą, niby proste pytanie a coś dziwnego wyskakiwało i okienko było nieaktywne- musiałm się wczytac w instrukcję, bo nie było to dla mnie jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: spis powszechny 30.05.21, 16:28 Też miałam przy tym problem. I też spisalam całą rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: spis powszechny 30.05.21, 19:16 Czyli mogę ja spisać siebie, męża i dzieci i mąż już nie musi osobno? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: spis powszechny 30.05.21, 19:34 sol_13 napisała: > Czyli mogę ja spisać siebie, męża i dzieci i mąż już nie musi osobno? Jeśli mieszkaliście razem w momencie który jest zdefiniowany dla spisu. Nie pamiętam który to był dzień i godzina. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: spis powszechny 30.05.21, 20:15 sol_13 napisała: > Czyli mogę ja spisać siebie, męża i dzieci i mąż już nie musi osobno? No jasne. Ja spisałam wszystkich, nawet pełnoletniego syna, którego nawet przy tym nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: spis powszechny 30.05.21, 22:58 A spisuje się mając na uwadze miejsce zamieszkania czy zameldowania? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: spis powszechny 30.05.21, 19:31 pure_cashmere napisał(a): > spisałyście się już? online czy przez rachmistrza? Niestety, nie mogę on line. Zacząłem, przerwałem i już nie mogę dokończyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: spis powszechny 30.05.21, 20:20 Online z mężem i dziećmi, szybko poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: spis powszechny 30.05.21, 23:07 Swoja drogą widać w tym wątku wyraźnie, ze ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem prostych instrukcji, dotyczy to nawet światłych emateczek. Nie doczytają, ze profil zaufany niepotrzebny, że jeśli spisały sie razem z członkami gospodarstwa domowego, to oni już nie muszą dublować spisu. Generalnie rozumienie prostych instrukcji przerasta Polaków- a my się potem dziwimy, że mamy w tym kraju, jak mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: spis powszechny 30.05.21, 23:14 Odp...się, nie czytałam żadnych instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: spis powszechny 30.05.21, 23:16 Ciekawe, że akurat ty poczułaś się wywołana do odpowiedzi. Dodaję kolejny punt do listy polskich problemów: wkurwieni ludzie, którzy nie czytają instrukcji, bo instrukcje są dla cieniasów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: spis powszechny 30.05.21, 23:08 Rachmistrz zadzwonił w piątek, powiedziałam, że nie mogę się teraz spisać i że zrobię to przez Internet, co też uczyniłam. Spisałam wszystkich. Nie wiem tylko co wnosi pytanie o sposób ogrzewania 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: spis powszechny 30.05.21, 23:14 Mówisz, ze ogrzewanie domów nie mieści się w danych statystycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: spis powszechny 30.05.21, 23:41 Mieści się, ale było jakieś takie samotne, ni z gruszki ni z pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: spis powszechny 30.05.21, 23:17 Oj raczej to bardzo przydatne pytanie, bo nakreśli ile gospodarstw używa jeszcze węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: spis powszechny 30.05.21, 23:43 Może i tak. Przydałyby się też pytania o dostęp do komunikacji, ciepłą wodę, toaletę w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spis powszechny 31.05.21, 20:02 kropkaa napisała: > Rachmistrz zadzwonił w piątek, A że tak zapytam...na komórkę? Jeżeli tak to skąd numer miał?...Czy chybił trafił wybierają ? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: spis powszechny 31.05.21, 20:12 Tak, na komórkę i zapytał od razu, czy z panią Kropką rozmawia. Więc nie przypadku. A skąd miał nr i dane, nie wiem, ale też mnie to zdziwiło. Byłam w pracy i coś robiłam, co trudno mi było przerwać, więc zależało mi, by szybko się pozbyć pana, dopiero potem zaczęłam się zastanawiać skąd miał mój nr. Wcześniej nic nie zaczynałam on-line. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: spis powszechny 31.05.21, 22:13 Każdy rachmistrz dostaje z GUS pulę adresów z nr telefonów. Zdarza się, że są nieaktualne, Odpowiedz Link Zgłoś
chabry.chabry Re: spis powszechny 30.05.21, 23:49 Próbowałam on-line ale nie udało się. Nie mogłam zalogować się bo coś z serwerem nie tak było. Odpowiedz Link Zgłoś