Dodaj do ulubionych

SUP Stand Up Paddle boarding

18.06.21, 12:03
Uprawiacie? Polecicie jakies super miejsca?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 12:29
      Tak. Każde miejsce jest dobre, chociaz lepiej zacząć pływać w ciepłych wodach, na początku łatwo o wywrotkę i przyjemniej wpada się do cieplej wody.
    • thank_you Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 12:34
      Uprawiamy z mężem i synem, najchętniej na jeziorach ze strefą ciszy.
    • abecadlowa1 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 12:42
      Podepnę się w oczekiwaniu pomysłów.
      Na razie jeździmy nad jeziora z możliwością wypożyczenia SUPa i jest fajnie, ale zaraz pewnie będzie się chciało czegoś więcej.
      • ariel99 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 12:45
        Ktos probowal jezioro Nyskie?
      • thank_you Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 12:53
        Jak masz dobrą kondycję i równowagę, to możesz na morzach, ale to już zupełnie inny rodzaj sportu niż jezioro (nawet z wiatrem). To coś pomiędzy kilkoma sportami, ale ze wszystkimi plusami i minusami supa (miękka, wielka decha z wiosłem). big_grin No i jest MORZE i morze. Trzeba po prostu spróbować. smile
        • ariel99 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 12:55
          Uprawiamy SUP na jeziorach, ale jeszcze nigdy w Polsce, dlatego szukam fajnego miejsca. Deski mamy swoje.
          • thank_you Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 13:26
            mazury.info.pl/zeglarstwo/strefa-ciszy/ Tu masz spis jezior, choć nie wszystkich, bo szczególnie upodobała sobie jeż. Nidzkie, którego tylko fragment objęty jest strefą ciszy, ale są tam urocze wysepki. smile
            • thank_you Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 13:26
              jez. Nidzkie
            • ariel99 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 15:36
              Dzieki
        • berdebul Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 14:00
          Jestem kanapowcem i pływam głównie na morzach. wink Na Bałtyku przy dużej fali jest fajnie, tylko chlapie.
          • thank_you Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 15:40
            Wiadomo - my z kolei tylko w trakcie sztormu, moze i trochę pobuja ale jaka radość, ze można wreszcie rozprostować kości, jak juz sie z kanapy zejdzie. Potem 800 m kraulem pod prad i możemy wracać. wink
    • magdallenac Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 13:05
      Ja nie uprawiam, bo z tego się spada, za to mój maż i bombelka codziennie w sezonie na jeziorach ze strefami ciszy.
    • krwawy.lolo Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 13:08
      Paczpani, nie wiedziałem, że to się tak nazywa. Ja mówię jezusowanie.
    • eliszka25 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 13:11
      Mamy i uprawiamy. Głównie na rzekach, również polskich, ale też na jeziorach i morzu. W Polsce świetnie na SUP-a nadają się np. Bory Tucholskie. Możesz pływać zarówno po jeziorze, jak i zrobić spływ rzeką. Z jezior najbardziej lubimy Piaseczno, bo nawet w wakacje nie ma tam tłumów. Najpierw trzeba dojechać samochodem do parkingu w środku lasu polnymi drogami, a potem dojść spory kawał do jeziora, co odstrasza, ale warto. Tylko dobrze jest mieć plecak na SUP-y. Spływy robimy najczęściej na Wdzie.
      • ariel99 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 13:13
        Dzieki👍

eliszka25 napisała:

> Mamy i uprawiamy. Głównie na rzekach, również polskich, ale też na jeziorach i
        > morzu. W Polsce świetnie na SUP-a nadają się np. Bory Tucholskie. Możesz pływać
        > zarówno po jeziorze, jak i zrobić spływ rzeką. Z jezior najbardziej lubimy Pia
        > seczno, bo nawet w wakacje nie ma tam tłumów. Najpierw trzeba dojechać samochod
        > em do parkingu w środku lasu polnymi drogami, a potem dojść spory kawał do jezi
        > ora, co odstrasza, ale warto. Tylko dobrze jest mieć plecak na SUP-y. Spływy ro
        > bimy najczęściej na Wdzie.
      • oczypiwne2 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 05.08.23, 15:07
        Fajnie. Gdzie na Borach Tucholskich polecasz poSUPować?
    • agusiah Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 17:17
      Stoicie na tym czy siedzicie na takim spływie np?
      • eliszka25 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 18:28
        Nie wiem, czy pytanie do mnie, ale to w zależności od długości spływu. Czasem się stoi, czasem siedzi. Z dzieciakami nie urządzamy długich spływów, max 2-3 godz. Poza tym, jak się płynie taką rzeką, jak Wda, to czasem trzeba się schylić, czasem usiąść, a momentami nawet położyć, żeby przepłynąć pod gałęziami drzew.

Poza tym, rzeka płynie, więc nie trzeba jakoś strasznie wiosłować i spokojnie można sobie machać wiosłem na siedząco. Jak się pływa po jeziorze czy morzu, to już trzeba się nawiosłować i wtedy zdecydowanie lepiej jest stać.
        • agusiah Re: SUP Stand Up Paddle boarding 23.06.21, 14:02
          Kusi mnie SUP strasznie, może w tym sezonie mi się uda kupić. POlecasz jakąś konkretną firmę?
          • eliszka25 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 23.06.21, 19:50
            Ekspertem nie jestem. Nasze sup-y sprawdzają się dobrze od kilku lat. Dla starszego syna mamy wattsup guppy 9, do 80 kg obciążenia, a dla dorosłych dwie Aqua mariny. Teraz młodszy syn mówi, że też by chciał swojego sup-a, więc pewnie tego lata następny guppy nam przybędzie.
            • oczypiwne2 Re: SUP Stand Up Paddle boarding 05.08.23, 15:36
              Eliszka, jaki Aqua Mariny polecasz sup i ile stóp i cali? smile
    • moze_sprobowac_inaczej Re: SUP Stand Up Paddle boarding 18.06.21, 22:25
      Uprawiamy. Mazurskie jeziora polecamy 😁
    • kanna Re: SUP Stand Up Paddle boarding 05.08.23, 15:11
      Nie uprawiam, ale pływałam kilka razy na wypożyczonym , mimo mojego zaawansowanego wieku smile
      Super sprawa.
    • ichi51e Re: SUP Stand Up Paddle boarding 05.08.23, 15:37
      Achensee zwlaszcza z dzieciakami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka