prosbaoporade 20.06.21, 11:09 Dlaczego ludzie są tacy chamscy? Pytanie retoryczne. Niedziela godz 7:50 szeregowce. Pierwszy debil zaczyna koszenie trawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:11 Biorąc pod uwagę temperatury to i tak późni zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:17 Mam nadzieje że mu trawa uschnie, bo w takich temperaturach nie powinno się kosić wcale. Oby mu trawnik zdechł. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:19 prosbaoporade napisała: > Mam nadzieje że mu trawa uschnie, bo w takich temperaturach nie powinno się kos > ić wcale. Oby mu trawnik zdechł. 🤣 Prawda z tym.koszeniem Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:20 Nie rozumiem takiej zawiści i takich złych życzeń wobec innych ludzi. Wolę podchodzić do innych z życzliwością i zrozumieniem. Mam nadzieję, że twój sąsiad będzie miał wspaniały trwanik. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:25 A ja po prostu mam nadzieje że kiedyś sąsiad ogarnie na czym polega życie w społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:28 Ja mam prostą zasadę. Przestregam przepisów prawa*. Żadne nieformalne zasady mnie nie interesują. Podaj jaki przepis obowiązującego w Polsce prawa złamał sąsiad. *No chyba że jakieś mi nie pasują a grożba sankcji ze strony państwa jest minimalna to wtedy przepisy prawa też mam gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:26 Na moim osiedlu zakaz głośnych prac w weekendy 9-18. Raczej się wszyscy stosują. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:28 disco-ball napisała: > Na moim osiedlu zakaz głośnych prac w weekendy 9-18. Raczej się wszyscy stosują > . Między 9-18 nie można np kosić trawy? W sobotę? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:35 disco-ball napisała: > Na moim osiedlu zakaz głośnych prac w weekendy 9-18. > Raczej się wszyscy stosują. To by tłumaczyło dlaczego ludzie koszą w niedzielę o 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:34 Wątpię. Takie typy są niereformowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:38 prosbaoporade napisała: > A ja po prostu mam nadzieje że kiedyś sąsiad ogarnie na czym polega życie w spo > łeczeństwie. Nie ogarnie...obok rodziców wybudowalo się takie państwo..wykształcona inteligencja w dupę mać...niedziela 7 rano odpala kosiarke spalinową w południe rznie drewno....I tak mogłabym wymieniać ...zaczęli teraz wynajmować turystom więc może to ich powstrzyma.... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 09:48 Ja doskonale rozumiem, ze to bardzo przeszkadza, ale z drugiej strony- jak ktoś pracuje, nim wróci do domu to już późny wieczór. Kiedy ma to zrobić? Jestem w szczęśliwej sytuacji, i moi sąsiedzi przy okazji-ze ja mam czas by głośne prace działy się w porach najmniej uciążliwych dla sąsiadów. Czasem muszę kogoś zatrudnić, bo mój mąż nie mógłby w tym optymalnym czasie tego zrobić. Ale co ma robić ktoś, kto naprawdę nie ma kiedy tego wykonać? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 12:40 "Ale co ma robić ktoś, kto naprawdę nie ma kiedy tego wykonać?" Niech nie kupuje domu z ogrodem. Jak ktoś nie ma na niego czasu to albo automatyzuje maksymalnie ogród, czyli robot koszący, nawadnianie, albo niech sobie da spokój. Koszenie trawy wczesnym rankiem w weekendy jest zwyczajnym nie liczeniem się z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:38 Niech mierzy siły na zamiary. Ja bym po prostu nie kosiła teraz swojego trawnika i przelozyła to na kiedy indziej. A gdybym miała ogromny teren i nie wyrabiała to bym na trawnik zostawiła w najbliższym otoczeniu domu tyle ile jestem w stanie ogarnać w tygodniu, a resztę zostawiła naturze. Mozna miec łakę koszoną 2x do roku. Można sadzic krzewy, drzewa, można rózne rzeczy i na pewno każdy by znalazł coś dla siebie. Szczerze mówiac nie rozumiem tego ciśnienia na posiadanie prywatnej murawy jak na boisku do rozgrywek międzynarodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:51 No otóż. Mnie po "wyjściu" z bloków zamarzyło się dużo zieleni więc posadziłam drzewa i posiałam trawę. Duuużo trawy. Tyle, że trzeba ją kosić raz na tydzień przez 6 godzin. Nie żartuję. Mnie to nawet dłużej schodzi, bo ja robię przerwy, a mąż jedzie ciągiem. Po iluś tam razach doszłam do wniosku, że albo posadzę mnóstwo krzewów na tym boisku, albo kupię robota koszącego. Bo nie widzi mi się poświęcania jednego dnia w tygodniu na ogród i to w hałasie. I chyba zrobię jedno i drugie. W końcu nie robię się młodsza Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:00 Gdyby każda minuta zakłocania ciszy w niedziele był płatna zaraz okazałoby się że - jest czas w tygodniu na koszenie - jest duuuużo czasu w tygodniu na wiercenie - jest w cholere dużo czasu w tygodniu na odkurzanie auta - wcale nie trzeba tego wszystkiego robic - a na ch....j mi trawnik? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:07 Przypomniał mi się czas, kiedy moja niespełna roczna córka miała straszne problemy z zasypianiem w dzień. Sąsiad piętro wyżej zaczął remont. Ja spanikowana, że teraz to już dziecko ma spanie z głowy i to nie wiadomo na jak długo, poleciałam do sąsiada i mówię mu jak u mnie jest. Na to on "a w jakich godzinach mała zasypia?". I się dogadaliśmy. Wiercił poza godzinami drzemki. Można? Można. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:13 Zdecydowana większość ludzi w tygodniu pracuje zarobkowo. Czas na gotowanie, odkurzanie, koszenie i wiercenie ma tylko w weekend. No, nie da się upchnąć WSZYSTKIEGO w dni robocze, tym bardziej, że już zmuszono nas do upchnięcia tam wszystkich zakupów (w tym "dużych" jak remontowe, meblowe, AGD itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:28 z_lasu napisała: No, nie da się upchnąć WSZYS > TKIEGO w dni robocze, t Polacy w Polsce nie potrafia wielu rzeczy ale wystarczy ze wyjadą tam gdzie jest odpłatnośc pewnych usług (podatek kościelny) wymagania prawne (zakaz hałasowania od-do) lub mandaty ( i to skutecznie egzekwowalne) to sie okazuje ze jesteśmy bardzo zdyscyplinowanym i kulturalnym narodem. Nie ma katofanatyków, nie ma szarżowania po ulicach czarną bmw 150 na godzinę po Wiedniu i nie ma grillowania na balkonie w Berlinie. Cuda Panie cuda... Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 17:07 Z ust mi to wyjęłas, bo cały wątek zaczął przypominać polskie rozkminy na temat puszczania pieszych na pasach, kiedy w innych krajach po prostu to robią i nie trzeba wymyslac absurdalnych argumentów, by jednak tego nie robić. Co więcej, tam się to podoba, a w kraju to co chwila ktoś chce drugiego do lasu wyprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 17:43 No właśnie mi też się przypomniały te opary absurdu unoszące się nad opowieściami typu "prawo pierwszeństwa pieszego to prawie jak ludobójstwo" Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 18:22 A teraz wszyscy jesteśmy mordercami, zatrzymującymi się przed pasami.... Pamiętam też jak kawiarnie i puby miały padać masowo po zakazie palenia wewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 18:34 oooo tak! Boże, co się wtedy za oburzenie szerzyło. Sklepy przez niehandlowe niedzele też miały paść trupem (żeby nie było, przyznaję - nienawidzę tych niedzieli z całego serca, jest mi z nimi nie po drodze logistycznie) No i ostatni bastion polskości - alkohol na stacjach benzynowych. Ciekawe jak szybko "cpn-y" nie upadną jeśli ktoś kiedyś wprowadzi zakaz Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:55 lajtova napisał(a): > Nie rozumiem takiej zawiści i takich złych życzeń wobec innych ludzi. > Wolę podchodzić do innych z życzliwością i zrozumieniem. Oj lajtova, ty żartownisiu, ty figlarko Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:17 lajtova napisał(a): > Nie rozumiem takiej zawiści i takich złych życzeń wobec innych ludzi. > Czemu się dziwisz, przecież napisała, że chamstwo wszędzie i dała na to świetny przykład - siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:41 Ludzie chamscy, ale ty to ocean życzliwości, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:43 Żyję tak by innym nie zatruwać ich egzystencji. Szanuję spokój innych. Życzliwość nie ma z tym nic wspólnego. Tylko PODSTAWY kultury osobistej i życia w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:45 Tak, mówienie o innych ludziach DEBIL to podstawy kultury osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:48 Oni tego nie słyszą. Nie idę i nie mówię "dzień dobry debilu". Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:55 Ale my to czytamy. I nie, to nie jest efekt twojego dobrego wychowania i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:34 Najważniejsze to być uprzejmym: Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:46 Podstawą kultury jest niekoszenie w niedzielę o7? A jak sąsiad ma do pracy w niedzielę na nocna zmianę, to 2 poniedziałek nikt nie kosi trawy przynajmniej do południa, żeby ten sąsiad mógł się wyspać po nocnej zmianie? Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:26 Podstawą kultury jest nie hałasować bez potrzeby i nie uprzykrzać życia otoczeniu. Jak ktoś musi kosić o 7 rano w niedzielę, to niech sobie kupi cichą i niesmrodzącą kosiarkę, wtedy nikt się nie będzie czepiał. U mnie ostatnio jakiś cymbał kosił ręczną spalinówką trawniki dokoła bloku. Trzy godziny od 6:30. Można to było machnąć czymś mniej hałasującym i smrodzącym, ale po co, skoro można się pobawić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:40 agonyaunt napisała: > U mnie ostatnio jakiś cymbał kosił ręczną spalinówką trawniki dokoła bloku. Trz > y godziny od 6:30. Można to było machnąć czymś mniej hałasującym i smrodzącym, > ale po co, skoro można się pobawić. Kosil tym, czym dysponuje spółdzielnia mieszkaniowa, czy wspólnota. Miał kupić za własne pieniądze? Wystap z taką propozycja na najbliższym zebraniu mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:03 >Kosil tym, czym dysponuje spółdzielnia mieszkaniowa, czy wspólnota. Miasto. I tak, jeszcze jedna taka akcja i zrobię zadymę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:23 U mnie takie koszenie urządza sąsiad który nie pracuje. Wychdozi z założenia, ze jak on jest na emeryturze i spać o 5 rano nie moze, to inni tez nie. Był bardzo zdziwiony jak pod bramą staneła mu delegacja ze wszystkich domów, bo kosił o 6 rano. I nie...nie przez upały Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 09:50 Tu sąsiedzi mieli rację, i świetnie, ze się zorganizowali🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Chamstwo wszędzie 22.06.21, 13:13 prosbaoporade napisała: > Mam nadzieje że mu trawa uschnie, bo w takich temperaturach nie powinno się kos > ić wcale. Oby mu trawnik zdechł. Sama kulturą nie grzeszysz a od innych wymagasz. Jak tu piszą na forum przyganiał kocioł ,,garkowi" . A co do meritum to przyzwoita godzina, nie kosi o 4 nad ranem przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Chamstwo wszędzie 22.06.21, 13:18 sarah_black38 napisała: > prosbaoporade napisała: > > > Mam nadzieje że mu trawa uschnie, bo w takich temperaturach nie powinno s > ię kos > > ić wcale. Oby mu trawnik zdechł. > > Sama kulturą nie grzeszysz a od innych wymagasz. Jak tu piszą na forum przygani > ał kocioł ,,garkowi" . A co do meritum to przyzwoita godzina, nie kosi o 4 n > ad ranem przecież. Uczepiłabym się może tylko niedzieli, ale jak ktoś niewierzący ... Ostatnio widziałam kolejkę w Boże Ciało do myjni samoobsługowej ... pewnie stały tam same ematki Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:12 a jest zakaz? Może chcą pokosić przed upałem. A języka w gębie nie masz, z sąsiadem kulturalnie nie porozmawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:14 Zasady życia w grupie jakieś obowiązują. Nawet niepisane. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:16 Kulturalny człowiek nie hałasuje o 7:50 w niedziele innym współmieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 19:31 Ale próbowałaś z nim w ogóle rozmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:14 Trawnik jest taki fajny, dzieci po nim mogą biegać i wcale nie ma z tym roboty🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:15 Z trawnikiem jest dużo roboty. I dużo kosztuje choćby nawadnianie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:17 Eee, co ty gadasz, piwko w łape i z kosiareczką myk, myk, myk, cudowny relaks.... Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:19 Chyba tylko by na fejsa dać zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:55 jeszcze nie widziałam na fejsie zdjęcia trawnika, kwiaty, ogrody to i owszem, ale trawnik mi się nie zdarzył Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:11 Jeśli zasiejemy trawę i ograniczymy się do koszenia, to nie ma dużo roboty. Po kilku latach mamy raczej zielnik, ale wiciąż zielony. Przy upałach trawa schnie, koniczyna i inne ziola są nadal zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:21 Moj cały czerwiec i lipiec nie jest koszony. Wtedy nie potrzebuje czestego podlewania i nie niszczy sie tak od upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:23 Generalnie obserwuje że ludzie to chamy i egoiści. Tylko ja i moja dupa się luczy. To jest koszmar. Ludzie nie potrafią żyć w grupie. Nie liczą się z innymi. Gril, koszenie, wydzierające się dzieci to tylko przykłady. Szeregowce to patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:29 To sie wyprowadz jak masz tyle patologii wokol. Ciekawe, co o Tobie sasiedzi mowia Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:33 Fuck logic, nie ten uprzykrzający ma się wyprowadzić, tylko ten, co mu hałas w niedzielę przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:44 Ale nie wiemy, jak się zachowuje prosbaoporade, może w jakiś sposób też uprzykrza życie sąsiadom, chociażby awanturami, bo zawsze i wszystko mu przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:52 Nie uprzykrzam i miło byłoby żyć wśród ludzi z minimum kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:40 Jakimi awanturami? Są tacy, co nie dość, że uprzykrzają życie sąsiadom, to na próbę zwrócenia uwagi reagują niezadowoleniem i fochem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:54 marta.graca napisała: > Jakimi awanturami? Są tacy, co nie dość, że uprzykrzają życie sąsiadom, to na p > róbę zwrócenia uwagi reagują niezadowoleniem i fochem. > Ale to chyba nie ten przypadek. Tutaj akurat wyzywa ten, któremu przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 16:55 Z posta nie wynika, żeby kogokolwiek wyzywała w twarz, opisała go tylko na forum w taki sposób, że o tym nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:48 tak, tak zawsze najbardziej uprzykrzaja życie ci co lubia cisze i spokój. Potrafią tak cicho siedziec, ze oszaleć mozna! Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:34 Nie fuck logic, tylko autorce przeszkadza nie tylko ta kosiarka, ale tez grille, dzieci, wiec chyba lepiej dla niej jak sie przeprowadzi na odludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:37 Da się żyć tak by inni też mogli spokojnie żyć. Próbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:52 arabelax napisał: > Nie fuck logic, tylko autorce przeszkadza nie tylko ta kosiarka, ale tez grille, dzieci, wiec chyba lepiej dla niej jak sie przeprowadzi na odludzie. Mnie też przeszkadza hałas, głośna muza, kosiarka, wydzieranie się dzieci, niszczenie, brudzenie, palenie na balkonach, szczekanie psów, smrodzenie gotowaniem (zwłaszcza późnym wieczorem). Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 16:56 A jak żona mieszka z mężem, który ją bije i jej to przeszkadza, to też powinna się wynieść od niego? Czy to on powinien się wyprowadzić przymusowo? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 17:04 marta.graca napisała: > A jak żona mieszka z mężem, który ją bije i jej to przeszkadza, to też powinna > się wynieść od niego? Czy to on powinien się wyprowadzić przymusowo? > No jesli maz ja bije, to maz powinien zostac wyprowadzony przymusowo. Ale jesli maz w niedziele, w ciagu dnia, skosi trawnik (albo dzieci poskacza na trampolinie) a jej to tak strasznie przeszkadza to powiedzialabym, ze jednak dobrze, zeby to ona sie wyprowadzila Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 17:08 Hmm, dobry przykład z dziećmi. Jeśli dzieci robią w domu jesień średniowiecza, to nie należy ich uczyć, że komuś to może przeszkadzać i że trzeba być nieco ciszej, tylko niech ten komu przeszkadza, spier...? Oby jak najmniej takich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 17:32 No tak, należy uczyć dzieci, żeby skacząc na trampolinie cichutko i kulturalnie się śmiały Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 18:30 Co innego śmiać się, co innego drzeć się tak, że aż w uszach dzwoni i biegać jak opętane stado słoni. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:40 Oprócz mitycznych przepisów prawnych, jest też coś takiego jak niepisane normy współżycia społecznego. Plucie i chrychanie na podłogę, też nie jest zabronione prawem, ale nie robi się tego, przynajmniej publicznie w obecności innych. Głośne prace remontowe i ogrodowe w niedzielę, kiedy większość osób ma wolne i chce sobie dłużej pospać są właśnie naruszeniem takich norm. Był taki wierszyk Paweł i Gaweł. jak sąsiad już koniecznie musiał kosić wtedy, ładnie z jego strony byłoby uprzedzić. No i rzeczywiście, nie kosi się trawnika w takie upały, a jeśli już koniecznie trzeba, to pod wieczór, a potem trzeba solidnie podlać na noc. Wróżę klepisko ze zrudziałą trawą. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:46 Dokładnie o to mi chodzi. Podstawy kultury i podstawy życia w społeczeństwie. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:51 Tiaaaa A w niedzielny wieczór będziesz mieć gości i znowu kosiarka będzie ci przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:54 W niedzielę po prostu nie powinno wykonywać się głośnych prac ogrodowych. Nie rozumiesz. Trudno. Wpisujesz się w ten schemat. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:42 prosbaoporade napisała: > W niedzielę po prostu nie powinno wykonywać się głośnych prac ogrodowych. Nie r > ozumiesz. Trudno. Wpisujesz się w ten schemat. Niektórzy tylko w niedzielę mają czas i możliwości. Nie każdy musi dzień swiety świecić. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:25 nie chodzi o święcenie czegokolwiek ale o szacunek dla sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:44 I ci "niektórzy" to zawsze ematki albo ich sąsiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 21:54 O, a teraz to ty narzucasz swoje normy religijne innym. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:58 prosbaoporade napisała: > Dokładnie o to mi chodzi. Podstawy kultury i podstawy życia w społeczeństwie. Nic więcej. W Polsce postępowanie tak, by jak najmniej mniej być uciążliwym wywołuje wielką krytykę, a w najlepszym razie wielkie zdziwienie. No jak, to tak, nie hałasować innym, nie smrodzić, nie puszczać głośnej muzy, nie zniszczyć tego co np. miasto zrobiło dla mieszkańców i jest ogólnie dostępne, ale nikt tego nie pilnuje. Jak to może być i być i by ludzie z tego mogli korzystać. Trzeba zniszczyć, zepsuć, pobrudzić. Uciążliwcy mają wszystkie prawa, a nieuciążliwcy mają się wyprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:05 aisia-loi, popłynęłaś. Zeby zrównać dbanie o własny trawnik z niszczeniem przyrody wspólnej. Jakimi krętymi ścieżkami podąża twoja logika? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:23 iwles napisała: > Zeby zrównać dbanie o własny trawnik z niszczeniem przyrody wspólnej. > Jakimi krętymi ścieżkami podąża twoja logika? Nie widzę tu braku logiki. Generalnie chodzi o nieliczenie się z innymi czy to hałasowaniem, czy to niszczeniem, brudzeniem. W Polsce niestety jest przyzwolenie na hałasowanie, smrodzenie, wandalizm. Jak komuś to przeszkadza to ma się wyprowadzić. Uciążliwcowi wolno wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:26 Nie, nie w porządku jest stawianie w jednym rzędzie opisanej sytuacji i wandalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:14 Asia-loi ma rację, nawet w tym wątku to świetnie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:18 a kto ją stawia w jednym rzędzie? Przecież pisze, że jest przyzwolenie na hałasowanie, smrodzenie, wandalizm. Po przecinku wymienia kolejne upierdliwości życia jakie nam fundują wyznawcy wolnoć tomku w swoim domku (i nie tylko w domku) Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:25 asia-loi ma rację. Panuje ogólne przyzwolenie na chamstwo. Na szczęście niektóre sprawy można rozwiązać bez dyskusji z chamem, np. zastawianie oznaczonej drogi ewakuacyjnej przez samochody. Telefon do straży miejskiej i stosowna fotka dokumentująca robią cuda. Cham bowiem nakręca się taką rozmową a po co sobie nerwy psuć? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:09 alewcale napisała: Na szczęście niektóre sprawy można rozwiązać bez dyskusji z chamem, np. zastawianie oznaczonej drogi przez samochody. Telefon do straży miejskiej i stosowna fotka dokumentująca robią cuda. Moim zdaniem tu jest właśnie problem. W Polsce są przepisy zakazujące hałasowania, niszczenia, złego parkowania, itd. tylko służby mają to gdzieś. Jak człowiek dzwoni na policję czy do straży miejskiej, to interwencji albo nie ma, albo jest tak późno, że sprawców już dawno nie ma. Kary są śmieszne lub brak kar. Ja nigdy nie mieszkałam poza Polską, ale wiem od rodziny czy znajomych, czy nawet z tego forum, że w innych krajach jak ktoś prosi o interwencję służby, to ta interwencja jest i jest szybka i skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:24 asia-loi napisała: Uciążliwcy mają wszystkie prawa, a > nieuciążliwcy mają się wyprowadzić. > Dokładnie taką porade otrzymałam kilka dni temu w wątku o dostawach do żabki, w którym opisywałam uciążliwość mieszkania vis a vis myjni całodobowej Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 12:44 tenjedennick napisał(a): > Oprócz mitycznych przepisów prawnych, jest też coś takiego jak niepisane normy > współżycia społecznego. Plucie i chrychanie na podłogę, też nie jest zabronion > e prawem, ale nie robi się tego, przynajmniej publicznie w obecności innych. Gł > ośne prace remontowe i ogrodowe w niedzielę, kiedy większość osób ma wolne i ch > ce sobie dłużej pospać są właśnie naruszeniem takich norm. Był taki wierszyk Pa > weł i Gaweł. jak sąsiad już koniecznie musiał kosić wtedy, ładnie z jego strony > byłoby uprzedzić. > > No i rzeczywiście, nie kosi się trawnika w takie upały, a jeśli już koniecznie > trzeba, to pod wieczór, a potem trzeba solidnie podlać na noc. Wróżę klepisko z > e zrudziałą trawą. Dokładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:06 Bo dlatego m.in. ludzie kupują szeregówki, żeby mieć trawnik, dzieci mogły się bawić a dorośli zrobić grila. jak chcesz mieć ciszę i blogi spokój to chatka pod lasem jest idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:09 Nie chcę ciszy absolutnej. Mówię o PODSTAWACH kultury i zasad życia w grupie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:06 Ale jednocześnie tych podstaw również tobie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:04 stephanie_harper2 napisał(a): > Bo dlatego m.in. ludzie kupują szeregówki, żeby mieć trawnik, dzieci mogły się > bawić a dorośli zrobić grila. Ale trawnika nie trzeba pielęgnować o świcie, dzieci nie muszą drzeć buziek jak opętane, a dorośli wydzierać się po pijaku na grillu do późna w nocy. jak chcesz mieć ciszę i blogi spokój to chatka po > d lasem jest idealna. Aha, czyli jeśli jesteś osobą, która bierze pod uwagę innych ludzi i tego samego od nich oczekuje, to wyprowadź się do lasu? Bo społeczeństwo takich uważających nie potrzebuje? świetna rada! Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:12 Ale trawnika nie trzeba pielęgnować o świcie (...) Ty w ogóle wiesz, o której godzinie w Polsce w czerwcu wschodzi słońce? Szach i mat. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:48 > Ty w ogóle wiesz, o której godzinie w Polsce w czerwcu wschodzi słońce? > Szach i mat. Dzis w Warszawie o 04:14 U mnie 03:30. Cos ty sie tak okreslenia świt przyczepil zeby od razu szach matem publicznie epatowac? Blady świt to okreslenie metaforyczne, czepialski Drochu. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:35 Oczywiście, możemy uznać, że słowa nie mają żadnego znaczenia i 8 rano to w czerwcu świt. Ale takie odwracanie kota ogonem wprowadza do dyskusji element walenia na oślep cepem. Przecież właśnie chodzi o to, że pan wcale nie odpalił kosiarki o świcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:41 Boże drogi, zamień sobie świt na rano, jak Ci to tak bardzo przeszkadza i skup się na sensie wypowiedzi a nie na jednym słowie bo tak wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:58 Boże drogi, zamień sobie świt na rano, jak Ci to tak bardzo przeszkadza i skup się na sensie wypowiedzi a nie na jednym słowie bo tak wygodniej. Ale ja nic nie poradzę, że uważasz że 8 rano w czerwcu w Polsce to świt, a następnie na tym budujesz swoją argumentację. O to właśnie chodzi, żeby w dyskusji nie pleść bzdur i brać odpowiedzialność, za to co się pisze. Z błędnych przesłanek można wyciągnąć dowolne wnioski. Zupełnie inna rozmowa jest o tym, czy wypada kosić trawę o świcie, a inna - czy rano. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:11 Rozmowa jest o tym, że ludzie, którzy mają wzgląd na innych, winni się wg co poniektórych przeprowadzić do lasu. A nie o tym, o której wschodzi słońce w czerwcu. Nie buduję argumentacji na świcie tylko na uwzględnianiu potrzeb innych i nie hałasowaniu w niedzielę. Jeśli tego nie widzisz, a dostrzegasz tylko jedno słowo 'świt', to radzę udać się do okulisty. Bo na naukę czytania ze zrozumieniem i bez czepiania się słówek jest już najwidoczniej za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:35 Jeśli tego nie widzisz, a dostrzegasz tylko jedno słowo 'świt', to radzę udać się do okulisty. Zamiast przyznać się do pisania bzdur, strasz się brylować na forum poprzez argumenty ad personam. Ziew. A nie o tym, o której wschodzi słońce w czerwcu. Oczywiście, że to w tym przypadku ma pierwszorzędne znacznie, ponieważ co innego kosić trawę o świcie, a co innego rano. Możesz sobie sama dokończyć zdanie "(...) a jeśli dalej tego nie rozumiesz, to (...)". Swoją drogą, kupienie domku szeregowego i oczekiwanie, że sąsiad będzie kosić trawnik jak już wyśpimy się, a najlepiej jak nas nie będzie, jest bardzo optymistyczne. Ale trawnika nie trzeba pielęgnować o świcie, dzieci nie muszą drzeć buziek jak opętane, a dorośli wydzierać się po pijaku na grillu do późna w nocy. Nie buduję argumentacji na świcie tylko na uwzględnianiu potrzeb innych i nie hałasowaniu w niedzielę. Wskażesz w powyżej słowo "niedziela"? Bo "świt" to chyba widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:51 "Swoją drogą, kupienie domku szeregowego i oczekiwanie, że sąsiad będzie kosić trawnik jak już wyśpimy się, a najlepiej jak nas nie będzie, jest bardzo optymistyczne." Optymistyczne ale nie głupie. Można zlewać sąsiadów, owszem, tylko jaką się z tego będzie miało korzyść? I co, jeśli się ktoś "odwdzięczy"? I po raz ostatni : w tym wątku buduję argumentację na (...). Zazwyczaj nie zawieram wszystkiego, co mam do powiedzenia w jednym poście. Łopatologiczniej nie potrafię, sorry. I bądź łaskaw się już ode mnie odbimbać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:34 I bądź łaskaw się już ode mnie odbimbać. Nie, wschodni model wolności słowa, w którym niektórych wpisów (lub wpisów niektórych osób) nie wolno komentować nie odpowiada mi. Z góry zatem informuję, że nie wiem, czy spełnia twoją prośbę. A co do meritum, napisałaś "o świcie", czy nie napisałaś? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:52 droch napisał: > > A co do meritum, napisałaś "o świcie", czy nie napisałaś? ;p A czy ja gdzieś twierdzę, że nie napisałam? Uczepiłeś się tego świtu jak rzep psa i w kółko brzęczysz: ale rano to nie świt, ale rano to nie świt, świt, świt, świt ... Pisze do Ciebie Asia, że to metafora, ja, że zamień sobie na ranek, a Ty dalej swoje. To nie jest normalne chłopie. Przyjmij zatem do wiadomości, że jestem typową sową i dla mnie 8 rano to świt. Może to będzie jakaś ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 22:33 Pisze do Ciebie Asia, że to metafora, ja, że zamień sobie na ranek, a Ty dalej swoje. To nie jest normalne chłopie. No i wciąż kusisz i wodzisz na pokuszenie, pisząc nieprawdę. Asia napisała, że ty napisałaś o "bladym świcie", co przy pewnej życzliwości można by uznać za metaforę. Ale "blady świt" to akurat nie twoje słowa... Rozumiem, w dyskusji na emama ani kroku wstecz Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:00 Swoją drogą, kupienie domku szeregowego i oczekiwanie, że sąsiad będzie kosić trawnik jak już wyśpimy się, a najlepiej jak nas nie będzie, jest bardzo optymistyczne. Tak, ja wlasnie tego oczekuje. Sasiad nie musi wiedziec kiedy ja spie, ale musi wiedziec, ze w weekend ludzie przewaznie naogol maja szanse i staraja sie wyspac bez stresujacego budzika. Mnie tylko raz sasiad dal taki numer o 8 rano w weekend - jak wyskoczylam na swoj taras w koszuli nocnej z wielka myszka Miki na froncie i machaniem jakiejs szmaty dalam znac o sobie, gdyz huk jego kosiarki wykluczyl darcie sie. Pokazalam na przegub (w domysle zegarek) i gest time out ale on pewnie zrozumial ze bede podcinac gardlo, czy cus. Przestraszyl sie zatrzymal kosiarke i uciekl do domu. Kolo 10 wznowil prace i to bylo juz okej. Przy najblizszej okazji spotykajac go poprosilam: - Sasiedzie, litosci! i pogadalismy chwile. I to byl koniec naszych nieporozumien, nigdy wiecej juz sie nie zagapil. Sasiedzi maja sobie pomagac a nie zatruwac zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:36 Przestraszyl sie zatrzymal kosiarke i uciekl do domu. Nie zawsze trafia się na lękliwego sąsiada. Sasiad nie musi wiedziec kiedy ja spie, ale musi wiedziec, ze w weekend ludzie przewaznie naogol maja szanse i staraja sie wyspac bez stresujacego budzika. Podobnież jak ty możesz wziąć pod uwagę, że koszenie trawy w 30-stopniowym upale nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:44 > że koszenie trawy w 30-stopniowym upale nie ma sensu. Drochu ja sie na trawnikach znam jak malo kto i dobrze wiem co ma sens, a co nie ma. Odpalanie kosiarki w weekend o 8 rano to jest grzech, wstyd i narazanie sie sasiadom. To oczywiscie w cywilizowanych krajach, w cywilizowanym srodowisku, wsrod cywilizowanych ludzi. I odczep juz sie od wschodow slonca. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 22:29 Drochu ja sie na trawnikach znam jak malo kto i dobrze wiem co ma sens, a co nie ma. Tak, siła tego argumentu przekonuje mnie. I odczep juz sie od wschodow slonca. A czy ktoś już tobie wyjaśnił, że polecenia możesz wydawać swoim podwładnym, czy to wciąż przed tobą? Innych możesz o coś poprosić, nie kazać. Wschód słońca, wbrew pozorom, jest bardzo ważnym punktem w czasie. Zasadniczo w żniwa w pole wyjeżdża się o wschodzie słońca, nawet jeśli mieszczuchy na włościach chcą sobie jeszcze pospać w ciszy. Pisanie zatem z oburzeniem o koszeniu trawy o ósmej budzi moje politowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 23:08 > Zasadniczo w żniwa w pole wyjeżdża się o wschodzie słońca, nawet jeśli mieszczuchy na włościach chcą > sobie jeszcze pospać w ciszy. Musisz sie zdecydowac czy chcesz rozmawiac o uprawie roli czy malego ogrodu w miescie, bo jesli to pierwsze to nie ten watek. Troche tak jakbys z armaty chcial strzelac do wrobli. To tez metafora, jakbys teraz nabral checi do dyskusji o militariach. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 22.06.21, 14:30 "Musisz sie zdecydowac czy chcesz rozmawiac o uprawie roli czy malego ogrodu w miescie, " a to ludzie w mieście mają inną wrażliwośc słuchową ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 22.06.21, 15:22 > a to ludzie w mieście mają inną wrażliwośc słuchową ? Za cholere nie wiem jak koniecznosc wyjechania w pole kombajnem o swicie i kaprys odpalenia kosiarki w miescie na wlasnym trawniczku przy szeregowcu ograniczylas jedynie do porownania wrazliwosci sluchowej wsiowych czy mieszczuchow, Zaiste genialna komprymacja elementow myslenia Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:18 droch napisał: > Oczywiście, możemy uznać, że słowa nie mają żadnego znaczenia i 8 rano to w cze > rwcu świt. Dla uproszczenia (bo upał i widać ze cieżko się myśli w takiej temperaturze) uznajmy, że chodzi o niedzielę. Całą. ja jestem ciekawa dlaczego ceny nieruchomości przy przelotówkach są niższe, czyżby wielbicielki hałasu były mniejszością czy może jednak hałasować to my im a nie oni nam? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 19:15 A przy lotniskach jakie tanie nieruchomości! Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:27 Czyli Twoi sasiedzi nie powinni robic grilla? A Twoje dzieci /jezeli masz/ to zawsze grzeczniutko w ciszy sie bawia lub bawily jak mlodsze byly? Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:32 Można żyć tak by nie uprzykrzać innym ich życia. Da się. Spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:12 No to bawiły się te twoje dzieci cichutko jak myszki czy nie, bo nie odpowiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 21:55 Przecież wiesz, że nie odpowie, "bo te sytuacje są nieporównywalne" Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:09 droch napisał: > Przecież wiesz, że nie odpowie, "bo te sytuacje są nieporównywalne" Ktoś miał kiedyś w sygnaturce o własnym kwilącym dzieciątku i bachorach sąsiada drących mordę 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:14 m_incubo napisała: > No to bawiły się te twoje dzieci cichutko jak myszki czy nie, bo nie odpowiedzi > ałaś? > Moje dziecko pod moja opieką bawiło się cicho, nie pozwalalam na wydzieranie się. Kiedy sąsiadka poskarżyła się na trzaskanie drzwiami córka została przeze mnie upomniana. Nie wydziwialam, że głupia starucha upierdliwa jest i nie zastanawiałam się nad pora trzaskania - czy jest zgodne z prawem czy nie. Jak można coś robić tak aby nie być uciążliwym dla innych to się to po prostu robi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:31 To zależy od sąsiadów. Robić grilla ma prawo każdy. Natomiast nikt nie ma prawa wydzierać się przy tej okazji po pijanemu na cały powiat. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:40 W tych grillach nie chodzi o wydzieranie, tylko o to że pańciom śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:56 cruella_demon napisała: > W tych grillach nie chodzi o wydzieranie, tylko o to że pańciom śmierdzi. > Grille są zakazane przez spółdzielnie ze względów pożarowych. A palenie papierosów nie, a też jest pożar od nich. I palacze palą co chwila, a grila odpala się co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:02 A także że względu na dym, który wpada inny m do mieszkań. Ten wątek jest niesamowity, dużo tłumaczy dlaczego w Polsce tak kiepsko się czasem mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 23:13 asia-loi napisała: > cruella_demon napisała: > > > W tych grillach nie chodzi o wydzieranie, tylko o to że pańciom śmierdzi. > > > > Grille są zakazane przez spółdzielnie ze względów pożarowych. A palenie papiero > sów nie, a też jest pożar od nich. I palacze palą co chwila, a grila odpala się > co jakiś czas. > > O to to....Ja grilla na balkonie odpalić nie mogę...A takie kopciuchy smrodziuchy że wszystkich stron...I tu im wolno smrodzic....oni zagrożenia pożarowego nie stwarzają...No skądże....już kiedyś przy okazji innego wątku pytałam...potrzebuje jakiegoś smrodu żeby ich wkulsonić 😡 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Chamstwo wszędzie 22.06.21, 07:03 beata985 napisała: potrzebuje jakiegoś smrodu żeby ich wkulsonić 😡 > No nie, w tej kategorii nie masz szans. Przecież to ludzie z upośledzonym węchem - zapytaj którego chcesz, to będzie Cię przekonywał, że skoro "nie pali w mieszkaniu" (ciekawe czemu...) to "zupełnie nic nie czuć" i absolutnie nie jest tak, że on i wszystkie rzeczy, które są w jego lokum są przesiąknięte smrodem 😂 Jak już kiedyś pisałam - na tych chamów nie ma bata, zawsze któryś musi odpalić smroda a to na balkonie, a to w oknie (a sąsiadom leci do mieszkań...) - miałam kiedyś sąsiadkę palącą na klatce schodowej (!!!) i nie pomagały żadne prośby bardziej i mniej uprzejme, w końcu umarła i dopiero wtedy skończył się smród na korytarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:36 A gdyby zaczal 10 min pozniej - czyli o 8:00 - to juz byloby dobrze? Te 10 minut by cie uratowalo? Czy 8:00 to tez za wczesnie? O ktorej wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:41 Myślę, że tak 10-11 byłaby już ok, albo po południu. O 8 w niedzielę duża część ludzi jeszcze śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:44 Akurat. O jedenastej pani będzie piła kawkę i tez jej hałas przeszkadzał. Jak się żyje wśród ludzi to się słyszy cudze dziwić, kosiarki, czuje zapach grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:27 cudze dzieci, których też nikt nie uczy nie drzeć się pod oknami. Te nauczone darcia próbują się drzeć nawet na lekcji a potem mamusia okazuje niezadowolenie, że dziecko na zajęciach przeszkadza. To przecież ZAWSZE wina nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:37 alewcale napisała: > cudze dzieci, których też nikt nie uczy nie drzeć się pod oknami. Te nauczone darcia próbują się drzeć nawet na lekcji a potem mamusia okazuje niezadowolenie, Dokładnie. Też mam takie obserwacje. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:22 Dokładnie tak. Teraz takie mamy społeczeństwo, wszystko wszystkim wolno. A dzieci nie są wychowywane tylko "chowane". Przynajmniej w większości. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:50 Niedziela to dzień odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:54 prosbaoporade napisała: > Niedziela to dzień odpoczynku. Kurde, przez takie myślenie mamy pozamykane sklepy w nuedziele. To teraz nawet we własnym domu nie można nic robić??? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:57 Dla Ciebie. Sąsiad może mieć inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:54 Niektórzy w niedzielę pracują, a wolne mają w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:32 Może pan odpoczywa przy koszeniu 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 21:56 Nie dla wszystkich, np. dla Żydów to sobota. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:48 Oczekiwanie, że ktoś w taki upał będzie kosił trawę o 11 jest mocno nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:56 Ale. On może nawet o 6 zacząć, ale w dzień pracujący, no ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:02 Nie wytłumaczysz. Tak samo jak nie wytłumaczysz temu z kosiarką. To jest stan maksymalnego egoizmu. Walka z wiatrakami i znak naszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:27 Niech kosi. I tak mu w upały zaraz uschnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:38 alewcale napisała: > Niech kosi. I tak mu w upały zaraz uschnie. Ale to koszenie przeszkadza innym. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:44 shmu napisała: > Ale. On może nawet o 6 zacząć, ale w dzień pracujący, no ludzie... W dzień pracujący to sąsiad pewnie pracuje. Żeby się wyrobić przed pracą musialby zacząć kosić o 4 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:42 Może w sobotę albo w dzień pracujący po południu czy wieczorem. Sorry, ale w niedzielę rano kosić trawę to jakiś kosmos dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:09 Dla mnie też. Wkurza mnie ten wątek, ale jednocześnie pokazuje, ile osób nie liczy się zupełnie z innymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:31 A mnie ten wątek pokazuje jak różne rzeczy ludzie uważają za chamstwo. Dla mnie chamstwem jest palenie grilla w takim miejscu, że czują go sąsiedzi (uważam, że w mieście powinien być całkowity zakaz na terenie osiedli mieszkalnych). Chamstwem jest głośne puszczanie muzyki w bloku (nieważne o której godzinie). Ale nie są dla mnie chamstwem normalne czynności życiowe w godzinach od 8.00 do 22.00. A dla moich oponentek grill jest OK, a chamstwem bywa praca zarobkowa, chamstwem bywa odkurzanie (bynajmniej nie w środku nocy) czy koszenie (też nie w środku nocy). Dla mnie to jest pomysł z kosmosu, że odkurzanie własnego mieszkania o godzinie 8.00 może być uznane za chamstwo. Więc to chyba nie jest tak, że "tyle osób nie liczy się zupełnie z innymi ludźmi", tylko ludzie w różny sposób postrzegają naruszanie cudzych granic przez daną czynność. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:53 Ekhm, jak będzie zakaz to przyjedziemy na grilla do Ciebie. Jesteś pewna, że tego chcesz? Oczywiście, że czynności "życiowe" nie są chamskie same w sobie. Chamscy są ludzie, którzy znając mniej więcej swoje otoczenie (że np. na dole mieszka starsza pani, albo jest malutkie dziecko, albo obok są ludzie, którzy pn-pt są w pracy od rana do wieczora) wykonują te czynności nie bacząc na innych. Bo po prostu chcą i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:01 > albo obok są ludzie, którzy pn-pt są w pracy od rana do wieczora No i na przykład ja też jestem w pracy pn-pt od rana do wieczora, więc kiedy Twoim zdaniem mam odkurzać? W sobotę do południa to ja robię zakupy (nie mam innego wyjścia, skoro po południu już część sklepów zamknięta, a w niedzielę wszystkie). Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 22.06.21, 13:39 Ok, po pierwsze: mieszkasz sama? Po drugie zawsze możesz komuś zapłacić żeby to zrobił za Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:07 Uciekło mi: > Ekhm, jak będzie zakaz to przyjedziemy na grilla do Ciebie No, do mnie ludzie przyjeżdżają na grilla (znajomi oczywiście), a ja mam pewność, że nikomu poza uczestnikami nie smrodzę. Pomijam już, że grill to nie jest czynność niezbędna, jak ktoś nie ma warunków, to nie robi grilla, tak samo jak nie robi ogniska, nie rozstawia basenu w mieszkaniu w bloku i nie zakłada plantacji truskawek. Ale skoro ludożerka ma taką nieodpartą potrzebę to wyznaczyć jakieś miejsca publiczne do grillowania z dala od zabudowań (tak jak są miejsca do plażowania, pola namiotowe itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:15 pade napisała: > Oczywiście, że czynności "życiowe" nie są chamskie same w sobie. Chamscy są lud > zie, którzy znając mniej więcej swoje otoczenie (że np. na dole mieszka starsza > pani, albo jest malutkie dziecko, albo obok są ludzie, którzy pn-pt są w pracy > od rana do wieczora) wykonują te czynności nie bacząc na innych. Bo po prostu > chcą i kropka. Ale na boga, 8 rano w niedziele to nie jest jakas niesamowita godzina. U wiekszosci ludzi (zwlaszcza tych z malymi dziecmi) wszyscy sa juz na nogach. Zgadzam sie z tym ze nie nalezy generowac zbednego halasu i nie uprzykszac zycia sasiadom, ale kosmiczne jest dla mnie przekonanie ze nie moge wlaczyc pralki czy odkurzacza u siebie w mieszkaniu o 8 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:20 Ha, to zależy gdzie i czym Jak mieszkasz w patodeweloperce i masz ściany z karton gipsu, to odkurzanie o 8 rano w niedzielę kulturalne nie jest. Zwłaszcza wybitnie hałaśliwym urządzeniem. Ale jeśli masz normalne ściany, w miarę ciche urządzenia to raczej nikomu szkody tym nie czynisz. Zresztą, zapytaj swoich sąsiadów co sądzą na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:25 pade napisała: > Ha, to zależy gdzie i czym A teraz odwracasz kota ogonem, bo wedlug wpisow w tym watku jest to ABSOLUTNIE niekulturalne, obojetnie od grubosci scian (a raczej ze taki halas pokona wszelkie sciany). Mowa byla tez o blenderze czy o mlynku do kawy. Ciekawa jestem o ktorej godzinie moge w niedziele spuscic wode we wlasnej ubikacji zeby nie wyjsc na ostatnia chamke. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:31 Odwracaniem kota ogonem jest uczepienie się jednego wpisu bez zwracania uwagi na pozostałe. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:38 Wlasnie ci zacytowalam o czym jest mowa w pozostalych wpisach. A okreslenie "swit" w odniesieniu do 8 rano padlo kilkakrotnie w calym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 19:18 Dla sów (do których się zaliczam) 8 rano to jak najbardziej świt, zwłaszcza w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:36 Ciekawa jestem o ktorej godzinie moge w niedziele spuscic wode we wlasnej ubikacji zeby nie wyjsc na ostatnia chamke. W niedzielę dozwolony jest wyłącznie Toi-Toi... Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:31 marta.graca napisała: > Myślę, że tak 10-11 byłaby już ok, albo po południu. O 8 w niedzielę duża część > ludzi jeszcze śpi. > Wystarczy chodzic spac przed polnoca i problem sie rozwiaze. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:43 No przecież, to oczywistość, że w niedzielę z samego rana się kosi 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:33 Ta, najlepiej po dobranocce. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:52 O 10 -11 małe dzieci zbierają się fo drzemki, może w ogóle zakazać koszenia trawy, bo generuje hałas? Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:56 Ty tak serio? W niedzielę nie robi się remontów i nie kosi się trawy, ani wykonuje innych głośnych czynności. Wiadomo ludzie są w domach i chcą odpocząć. Niech sobie kosa ręczna kosi. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:00 No to konsekwentnie należy też zrezygnować z grilli i spotkań rodzinnych w ogrodzie czy na działce. Ludzie chcą odpocząć, a nie słuchać cudzych imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:04 Imprezy w gronie rodziny czy znajomych tez mogą różnie wyglądać. Dla jednych to spotkanie, a dla innych muzyka na ful i alkohol na maksa. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:06 Wystarczą dwie rodziny z dziećmi plus basen ogrodowy i już masz hałas gorszy od kosiarki. Nawet nie trzeba alkoholu ani muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:22 O, to. Wczoraj byłam na działce u rodziny, gdzie za płotem stado bombelków skakało do basenu, a potem zaczął się mecz i rodzice zabrali się za kibicowanie. Nie różni się to zbytnio od kosiarki, a może trwać o wiele dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:45 O 7.50 rano w niedzielę? Widzicie różnice pomiędzy niedziela a innym dniem pracującym czy sobota? Jeszcze raniutko? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:59 07:50, nawet w niedzielę to nie jest raniutko Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:35 W mieście jest. W mieście raniutko trwa tak do 9-10. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:00 shmu napisała: > O 7.50 rano w niedzielę? Widzicie różnice pomiędzy niedziela a innym dniem prac > ującym czy sobota? Jeszcze raniutko? Ja widze roznice miedzy dniem pracujacym a niedziela, natomiast nie widze zadnej roznicy miedzy sobota a niedziela. Dla wiekszosci ludzi sa to dwa dni wolne od pracy, w ktorych zajmuja sie swoim zyciem prywatnym. Jak sobie poukladaja prywatne zajecia, to ich sprawa. Z mojego podworka mam takie wnioski, ze w sobote, po 5 dniach zapieprzu w biurach i fabrykach, ludzie padaja na twarz i pierwsze co robia, to odpoczywaja. W niedziele moga sie juz znowu zajac czyms bardziej aktywnym. A juz pomysl, ze wszystkie glosniejsze czynnosci mamy przeniesc na sobote, doprowadzi do tego samego, co niedziele wolne od handlu. Kiedys czesc robila zakupy w niedziele, czesc w sobote i dalo sie te zakupy zrobic. Od kiedy wszyscy zmuszeni zostali do tego, zeby robic to w sobote - stalo sie to katorga. Rozumiem fakt, ze katolicy maja swoje zakazy religijne, ale im mniej to dotyczy nie-katolikow, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:02 shmu napisała: > O 7.50 rano w niedzielę? Widzicie różnice pomiędzy niedziela a innym dniem prac > ującym czy sobota? Jeszcze raniutko? No i - na boga - my mowimy o godzinie prawie osmej. Nie o piatej czy szostej. Osiem godzin snu to raczej kazdemu wystarcza kto nie jest juz niemowlakiem. I do polnocy, to chyba mozna pojsc spac. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:35 Najwyraźniej jesteś typem skowronka, ale nie wszyscy są. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:08 Czemu niby sobota i niedziela miałby się jakoś różnić? Dla mnie to dokładnie to samo - dzień wolny od pracy/szkoły. I mi akurat to częściej się zdarza w niedzielę pracować niż w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:49 Czyli niedziela to idealny czas np. na betonowanie fundamentów, cięcie pilarką drewna, spawanie przęseł ogrodzenia, skuwanie betonu młotem udarowym. Pracujesz w tej branży? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 19:37 Nie. Ale nie robi mi różnicy, że ktoś piłuje w niedzielę zamiast soboty. Bo dla mnie te dni niczym się nie różnią. Za to zdaję sobie sprawę, że niektórzy w soboty pracują i na takie sprawy zostaje im tylko niedziela. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:02 A dla mnie się różnią, Taka kultura cywilizacja i tradycja, w której wyrosłam. Czytałam gdzieś, że bolszewicy budując nowy w0osaniały świat, chcieli znieść niedziele i wprowadzić "dziesiętnice", ale nawet i oni nie zamierzali zniećć dnia odpoczynku. A jak ktoś w soboty pracuje, to niech to robi w piątek albo wtorek. Albo w sobotę po pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:59 To idź i zaproponuj, że zrobisz za niego, skoro przeszkadza ci jak robi to w niedzielę. Możesz wtedy i we wtorek i w piątek. Serio myślisz, że ktoś wybiera sobie akurat niedzielę rano, tak fanaberyjnie, specjalnie po to, żeby powkurzać sąsiadów, a nie dlatego, że w innym terminie nie miał na to czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:34 arthwen napisał(a): > Serio myślisz, że ktoś wybiera sobie akurat niedzielę rano, tak fanaberyjnie, specjalnie po to, żeby powkurzać sąsiadów, a nie dlatego, że w innym terminie nie miał na to czasu? Niektórzy też nie zdają sobie sprawy z tego, że swoim zachowaniem, swoim hałasowaniem komuś przeszkadzają. Zwłaszcza jak im nikt nic nie mówi, to wtedy już w ogóle myślą, że oni robią dobrze. Gdyby sąsiad sąsiadowi powiedział, że to i tamto przeszkadza to może byłoby inaczej. Oczywiście są sytuację że powiedzenie, prośby też nie pomagają. A że rzadko kiedy nieuciążliwiec odpłaca uciążliwcom pięknym za nadobne, to jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:15 w niedzielę xxuj nie powinien kosić, niedziela to tradycyjnie dzien odpoczynku, nawet jeśli jakiś tłuman wyimaginował sobie że w ten sposób wyrazi sprzeciw wobec kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:19 Skoro dzień odpoczynku i ma być cisza, to dlaczego kościół od bladego świtu napierdziela dzwonami? U mnie już o 7 rano dzwonią. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:42 U moich dziadków o 6 rano, od zawsze. Zawsze mnie to budziło i klęłam pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:08 to kościół napierdziela, nie mieszkańcy, zauważ, btw się kościoła zapytaj, nijak go nie reprezentuję dzisiejsze pokolenie nie myśli wogóle o tym czy cos komukolwiek przeszkadza, takie są fakty miałam sąsiada, napie*dalał umca umca o 1 w nocy bo on jest młody i musi się wyszaleć, mąż poszedł na interwencję i sąsiadowi rura zmiękła, na chama tylko chamstwo działa Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:46 No tu się zgadzamy. Kościoły też nie powinny bić dzwonami rano, choć szczerze to wolę dzwony niż kosiarkę. Przyjemniejszy odgłos. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:27 sasanka4321 napisała: > A gdyby zaczal 10 min pozniej - czyli o 8:00 - to juz byloby dobrze? Te 10 minu > t by cie uratowalo? Czy 8:00 to tez za wczesnie? O ktorej wolno? tydzien ma caluśkie 7 dni. Trzeba byc totalnym baranem i ignorantem zeby wybrać niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:36 mid.week napisała: > > tydzien ma caluśkie 7 dni. Trzeba byc totalnym baranem i ignorantem zeby wybrać > niedzielę. W tygodniu większość ludzi pracuje. A odkąd Pis wprowadził zakaz handlu w niedzielę, musiałam przeorganizować swoje zycie: sobota na zakupy, prace ogrodniczo-domowe w niedziele. Wcześniej robiłam odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:40 mało kto pracuje 24h/dobe, zawsze zostaje czas na skoszenie trawy po pracy. Kwestia chęci i poczucia obciachu, którego niestety ludzom brak. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:44 mid.week napisała: > mało kto pracuje 24h/dobe, zawsze zostaje czas na skoszenie trawy po pracy. Kwe > stia chęci i poczucia obciachu, którego niestety ludzom brak. Jestem niemal więcej niż pewna, że gdyby kosil w sobotę o 20, tez znaleźliby się sąsiedzi, którym przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:50 Kończysz prace w sobote o 20? współczuję. Kup sobie robota do koszenia, odbębni za ciebie o normalnej porze. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:50 mid.week napisała: > mało kto pracuje 24h/dobe, zawsze zostaje czas na skoszenie trawy po pracy. Kwe > stia chęci i poczucia obciachu, którego niestety ludzom brak. Ano. Czlowiek wraca z pracy o 17:00-18:00, ogarnia dzieci, ich lekcje, posilki, kapiele, zakupy, siadzie z kawa na godzine i juz o 21:00 moze sie wziac za koszenie trawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:25 Chodz kochana skos mi 1500m2 trawy po pracy... Ahhh zapommialam, zyje wsrod sąsiadów gdzie kazdy robi cos w weekend. Bosz. Jakie spiecie tu panuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:47 mid.week napisała: > tydzien ma caluśkie 7 dni. Trzeba byc totalnym baranem i ignorantem zeby wybrać > niedzielę. No tak, bezrobotni maja caluskie 7 dni na koszenie. Jednoczesnie maja caluskie 7 dni na odpoczywanie, dlaczego upieraja sie w tej sytuacji, ze beda odpoczywac w niedziele? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 18:01 Można sobie racjonalizowac chamstwo niemniej ono nim pozostanie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:40 A dlaczego Ty musisz pisać o ludziach „debil”? Przyczyna jest dokładnie ta sama. A biorąc pod uwagę pogodę to i tak grzecznie się wstrzymał z tym korzeniem, wygodniej by było o piątej nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:49 Jeśli ktoś w upały kosi trawę to jest debilem. I nie dlatego, że hałasuje przed 8. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:44 jesteś sąsiadką mojej koleżanki? jak powstawało osiedle szeregowców, to ludzie kupowali te segmenty i w jej budynku ostatni kupiła taka stara baba. Najpierw zrobiła wywiad kto tu mieszka, jaka średnia wieku, ile dzieci a potem kupiła i narzekała, że tyle dzieci i hałas ciągle. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:51 Współczuję. Jest to wbrew zasadom sv. Tam samo jak pranie w niedzielę, czy jakiekolwiek hałasy. Tyle że nic nie da się z tym zrobić, takie czasy że trzeba tolerować ignorantów zakłócających spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:56 a co złego jest w niedzielnym praniu? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:29 w niedziele się nie pracuje tylko odpowczywa. W niedziele praca w gowno się obraca - nie znasz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:53 jak do tej pory żadne pranie mi sie w gówno nie obróciło. Ja nie piorę ręcznie, tylko wkładam do pralki i wybieram program. Uwielbiam prać w niedzielę bo mam cały dzień na to. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:07 bywalec.hoteli napisał: > W niedziele praca w gowno się obr > aca - nie znasz tego? Oby się spełniło w przypadku księży 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 21:59 To nie pracuj, ale nie zaglądaj do cudzej pralki - to też elementarny SV. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:56 Masz rację. Nawet tu widać, że są osoby, dla których to nie jest jasna sprawa. To jest przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:59 A co Ci przeszkadza cudze pranie? Hałasu nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:28 panna.nasturcja napisał(a): > A co Ci przeszkadza cudze pranie? Hałasu nie robi. A to zależy jak pralka głośno wiruje. W dzień nie przeszkadza, ale w nocy już tak. Ja właśnie dzisiaj w niedzielę, zrobiłam pranie. Myślę, że nikomu nie przeszkadzałam, bo prałam między 9-10. Pranie też powiesiłam na balkonie cicho. Ale widziałam, w niektórych blokach wywieszone kartki z prośbą, aby nie prać w nocy, bo bardzo słychać pralkę. I wiem od moich sąsiadów z niższego piętra, że jak sąsiadka za ich ścianą pierze w nocy (a pierze w nocy ma ma tańszą taryfę na prąd), to oni wszystko słyszą w swojej sypialni. Bo ich sypialnia graniczy ścianą z jej łazienką. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:21 O to, że nie powinno się prać w niedzielę, jeżeli mamy sąsiadów za ścianą. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:28 Racja, takie było dawniej wychowanie, gdzie człowiek innych szanował. Szanowało się ciszę nocną, odpoczynek sąsiadów, uciszało się dzieci i nie robiło prania w niedzielę. Mieszkałam na blokowisku z wielkiej płyty, ale każdy każdego szanował i było miło. Teraz mieszkamy w domach z pustaków/cegieł/silikatów (i obojętnie z czego tam jeszcze, gdzie powinno się mniej słyszeć), a hałas czasami jest nie do zniesienia (patrz wątek niżej: kotlety o 6 w niedzielę) Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:01 [i]Mieszkałam na blokowisku z wielkiej płyty, ale każdy każdego szanował i było miło.[i] Pozwolę sobie wyrazić sceptycyzm to tego cukierkowego obrazu mieszkania w bloku z wielkiej płyty Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:37 Pranie w niedzielę jest wbrew zasadom s-v? A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 09:40 Nie wiem, nie ja pisałam poradnik sv. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 09:46 taki-sobie-nick napisała: > Pranie w niedzielę jest wbrew zasadom s-v? A dlaczego? dlatego że SV jest starszy niż nowowczesne pralki, suszarki, zmywarki, odkurzacze. Kiedyś wirowanie Polaru było słychac w całym pionie, teraz ja nie słyszę swojej własnej pralki stojacej tuż za aneksem. Nie było ultrasilencera do odkurzania tylko wyjec afrykański. W SV chodziło o unikanie hałasu, a nie unikanie pracy i trochę się przez rozwój technologii zdezaktualizował. Natomiast niestety nie wynaleziono jeszcze bezgłośnych wiertarek, kosiarek, tłuczków do schabowych itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:53 7.50? to ja w piątek o tej porze dwie siekiery miałem złamane. Przed 6 włączyłem piłę aby ściąć gruszę. Całe szczęście że nikt mi nie nawtykał Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 11:59 Piątek to dzień roboczy. Niedziela to dzień wolny. Nie rozumiesz. W piątek o tej godzinie pracuję. W niedzielę chciałabym odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:05 A jak ktoś pracuje w niedzielę, a piątek ma wolny to uszanujesz i powstrzymasz się cały dzień od hałasu? Czy tylko komfort pracujących pn-pt się liczy? Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:07 Niedziela to zwyczajowy dzien odpoczynku. Nie rozumiesz również. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:32 No i co? Zwyczajem się najesz? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:40 Są ludzie pracujący w systemie czterobrygadowym lub innym, wolne wypada im w różne dni tygodnia, oni nie mają zwyczajowego dnia odpoczynku. Są też pracujący w nocy, koszenie o 7 rano w czwartek również im przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:43 W takim razie należy zrobić 7 dni roboczych. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:47 Może wszyscy bez wyjątku wolne w sobotę i w niedzielę? Szpitale, policja, stacje paliw czy choćby obsługa systemów 24/7. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:48 Ja proponuję dać wolne adminom! I nie będzie gdzie narzekać Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:12 może zacznijmy wszyscy napie*dalać kiedy i jak się nam podoba, lać w mordę tych którzy nam przeszkadzają i s*ać gdzie popadnie, nie na tym polega wolność??? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:20 fitfood1664 napisał(a): > może zacznijmy wszyscy napie*dalać kiedy i jak się nam podoba, Nie. Wystarczy cisza nocna 21:00-8:00. To zadowoli 90% spoleczenstwa. Wszystkich zadowolic sie nie da. Jesli autorka tego watku pojdzie spac przed polnoca, to sie do osmej obudzi. Przy okazji na zdrowie jej to dobrze wplynie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:23 "Wystarczy cisza nocna 21:00-8:00. To zadowoli 90% spoleczenstwa. " Cisza nocna w sobotę o 21 ? Raczej wątpię 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:38 Coś ty się tak uparła przy chodzeniu wcześnie spać? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:40 Nie chciałabym abyś była moją sąsiadką. No chyba, że na tylko na forum jesteś tak agresywna. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:17 W czwartek rano większośc ludzi jest w pracy i nie kosi żadnej trawy... Ten po nocnej zmianie bardziej wyśpi się w czwartek, niż w weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:46 Na osiedlu obok strasznie narzekali na hałasy w ciągu dnia pracującego, bo oni przez pandemię mają pracę w domu. Narzekali na kosiarki, na bawiące się dzieci, na wszystko A potem narzekali na te same dzieci w niedzielę, bo oni chcą odpocząć, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:10 liczy się prawo większości, choć jesli jesteś normalnym człowiekiem to starasz się być niekłopotliwa w każdy dzien i o każdej porze, niektórzy się nie starają Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:40 fitfood1664 napisał(a): ... jesli jesteś normalnym człowiekiem to starasz się być niekłopotliwa w każdy dzien i o każdej porze, niektórzy się nie starają 100/100 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:43 Moment. Co to znaczy niekłopotliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:17 kropkacom napisała: > Moment. Co to znaczy niekłopotliwa? > Np. nie hałasuję sąsiadom głośną muzą, bo muzę można słuchać ciszej, lub zakładać słuchawki na uszy i słuchać wtedy na full, nie prowadzę rozmów telefonicznych na balkonie, nie palę na balkonie. Nie mielę kawy w nocy czy wcześnie rano, nie odkurzam w nocy, nie piorę w nocy, bo u sąsiadów słychać wirująca pralkę, nie trzepać dywanu po 22, itd i wiele innych głośnych czynności. Naprawdę się da, trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:22 asia-loi napisała: > kropkacom napisała: > > > Moment. Co to znaczy niekłopotliwa? > > > Np. nie hałasuję sąsiadom głośną muzą, bo muzę można słuchać ciszej, lub zakład > ać słuchawki na uszy i słuchać wtedy na full, nie prowadzę rozmów telefonicznyc > h na balkonie, nie palę na balkonie. Nie mielę kawy w nocy czy wcześnie rano, n > ie odkurzam w nocy, nie piorę w nocy, bo u sąsiadów słychać wirująca pralkę, ni > e trzepać dywanu po 22, itd i wiele innych głośnych czynności. Naprawdę się da, > trzeba tylko chcieć. A wzdychać głośno, przy otwartym oknie, mogę czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 16:50 A czemu akurat przy otwartym oknie musisz wzdychać? Później na forum będzie wątek o sąsiadach, co wzdychają np. przy seksie Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 17:23 Zostań moją sąsiadką, proszę. Mam podobne zasady, będzie nam dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 19:25 marta.graca napisała: > Ja też chcę > Byłoby fajnie. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:51 Liczy się komfort wszystkich, ale większość ludzi śpi w niedzielę rano, a jak już nie śpi to chce mieć spokój. Wiadomo, nie da się wszystkim zrobić dobrze, ale wszystkich wkur... to już łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:19 Akurat w niedzielę trafiła się sąsiadka i spytałem się o ten hałas w piątek . stwierdziła że nic nie słyszała. Oczywiście że wszystko rozumiem ale skoro może od 7:00 nawet w niedzielę hałasować to hałasuje mam kolegę który mieszka w mieście i handluje prawdziwym obornikiem sąsiad mu się wprowadził postawił wypasiony dom a to leci gnojem trochę się awanturował to jak ten sąsiad grilla robił ze znajomymi to kumpel piłę spalinową wyprowadzał i ciął drzewa tam ci od razu uciekali ale robił to w godzinach poza nocnych Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:02 Ja mieszkam nad pralnia i ludzie też zaczynają pranie bardzo wczesnie. Ale cisza kończy się o 7,wiec nic I tak z tym nie zrobię. Wydaje mi się że trzeba po prostu mieć dużo wyrozumiałości zamiast się tak wszystkim irytować. Mi pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:16 prosbaoporade napisała: Niedziela godz 7:50 szeregowce. Pierwszy debil zaczyna koszenie trawy. Niedziela (dzisiaj) godz. 5.50 jeden ze śmietnikowych żuli, wybiera skarby ze śmietnika, głośno hałasując. Zgniata plastkiowe butelki przez kilkanaście minut i zabiera je. Wczoraj robił to kilka minut po 5.00 rano. Przy otwartch oknach wszystko słychać w mieszkaniach. Tych śmietnikowych żuli jest kilku. Przychodzą o róźnych porach, po 23, po 24, 2 lub 3 w nocy, w dzień też. Żeby jeden przed drugim zdążył zabrać te "skarby" ze śmietnika. Kiedyś jednego ochrzaniłam. Dzwonienie na policję nic nie da, bo za nim policja przyjedzie to żula już nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:00 Posegreguj im te śmieci wieczorem, powieś w siatce. Przyjdą, wezmą i pójda Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:10 zosia_1 napisała: > Posegreguj im te śmieci wieczorem, powieś w siatce. Przyjdą, wezmą i pójda Ale ja nie wiem jakie skarby zbierają. Na pewno butelki plastikowe i papier, bo wyciągają z dzwonów. Kiedyś jeden w nocy napierdzialał jakimś metalowym prętem w coś metalowego. Hałas okropny. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:11 Chcialas na policję dzwonic, bo zul wybiera butelki ze smietnika? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:18 arabelax napisał: > Chcialas na policję dzwonic, bo zul wybiera butelki ze smietnika? Jakby wybierał po cichu, to może zabrać wszystkie śmieci. Ale te żule hałasują bardzo głośno i nie da się spać. A ponieważ jest ich kilku, to co godzinę czy co półtorej jakiś żul hałasuje, a przy otwartych oknach wszystko słychać. Zakłócają ciszę nocną. Kiedyś w nocy żule zrobili głośną awanturę, bo jeden drugiemu podebrał śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:36 Zrobcie ogrodzone śmietniki z kluczem dla mnieszkancow i problem zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:42 arabelax napisał: > Zrobcie ogrodzone śmietniki z kluczem dla mnieszkancow i problem zniknie. Mamy taki pomysł z sąsiadami. Tylko większość sąsiadów uważa, że to nic nie da. Nam jeszcze ludzie z domów jednorodzinnych podrzucają dużo śmieci, a my płacimy za większość ilość śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:47 Dlatego chyba warto zrobic. Bedzie tylko dla Was smietnik. Moze sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 19:09 No właśnie nie zniknie. U mnie śmietniki są zamykane, ale po tygodniu wszystkie żule już miały swoje klucze. I nadal buszują od świtu. Nie wiem czy to klucze, czy jakiś wytrych, ale wchodzą do śmietników bez problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 19:43 U nas nie, niby skąd by mieli wziąć klucze? Owszem, przez krótki okres czasu po założeniu zamka było tak, że ci zbieracze zapychali nam zamek jakimś syfem. Ale potem im przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:35 O tak... u mnie to też często spotykane. Żule hałasujące w śmietnikach przed 6 rano w niedzielę (w inne dni tygodnia także, ale wtedy mi to nie przeszkadza). Może gdybym nie mieszkała na parterze to by mi to nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 16:14 rozwiane_marzenie napisała: > O tak... u mnie to też często spotykane. Żule hałasujące w śmietnikach przed 6 rano w niedzielę (w inne dni tygodnia także, ale wtedy mi to nie przeszkadza). > Może gdybym nie mieszkała na parterze to by mi to nie przeszkadzało. Wyżej też słychać. Mieszkam na trzecim piętrze i mam wrażenie, że bardziej słychać niż niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:16 Nie potrzeba żuli. Mieszkańcy walą przed 6 rano w tygodniu butelkami do tych dzwonów śmieciowych, bo akurat idą do pracy. Tylko, że nie wszyscy wstają do pracy o 5 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:27 Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Oczywiście wiem, że są państwa gdzie nawet prysznica nie weźmiesz po 22. Zastanawiam się czy akurat tego bym chciała. Nie wiem. Czasami w lato, rano, w weekend też koszą u nas trawę aby nie robić tego w największy upał. Nie przeszkadza. Przeszkadza mi za to jak sąsiedzi palą na balkonie papierosy czy trawkę, bo cały smród ląduje u nas. No cóż, do pana Boga na skarg. Dla wielu weekend to nie jest dzień odpoczynku... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:36 W największy upał to akurat trawy nie powinno się kosic...niezależnie czy to niedziela czy środa...no chyba że ktoś lubi klepisko Ale to po coi w takim razie siał trawę? Zaorac zadeptać i spokój...bez kosiarki bez roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:50 beata985 napisała: > W największy upał to akurat trawy nie powinno się kosic...niezależnie czy to ni > edziela czy środa...no chyba że ktoś lubi klepisko > Można, tylko nie na najnizszym poziomie. Wieczorem nawadniasz, z odżywką i masz ladną trawę, nie klepisko. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 09:56 Tak, oczywiście macie rację tylko, że ja nie widzę w tym sensu kompletnie....kosic trawę do południa, bo później upał, marnować prąd ew. Paliwo po to, żeby wieczorem lać wodę, żeby klepiska nie było....A podobno dążymy do oszczędzania m.in wody, dbamy o środowisko, ematka która nie segreguje śmieci to niemalże wyklęta ....nie lepiej odpuścić to koszenie i skosic jak się ochlodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:29 Jest taki wynalazek jak automatyczne nawadnianie. Jak Cie stac i masz - to klepisko mozesz podziwiać jedynie u mniej ogarnietych sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
prosbaoporade Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:35 Wpisy w tym wątku pokazują, że ludzie nadający się do życia w społeczeństwie to rzadkość. Będzie tylko gorzej. Dzieci patrzą i uczą się. Dziękuję za wpisy. Udanej niedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:12 w Polsce panuje źle pojęta wolność Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:35 Takie mamy społeczeństwo. Miejscami ludzie zachowują się wręcz jak motłoch. To widać już po dzieciach, ale madki zachwycone są "przedsiębiorczością" pociechy, która bez świadomości obciachu idzie po trupach, robi z kolegami lincz nad płaczącym kolegą, któremu dopiero rozbił głowę.... Na ulicy każdy pcha się przed siebie, z autobusu cię nie wypuszczą ,bo się pchają. 3 magiczne słowa też nie są używane. Po wakacjach się zacznie jak dzieci pójdą do szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:55 Myślałam że to tylko ja jestem przewrażliwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:24 alewcale napisała: > Takie mamy społeczeństwo. Miejscami ludzie zachowują się wręcz jak motłoch. To > widać już po dzieciach, ale madki zachwycone są "przedsiębiorczością" pociechy, > która bez świadomości obciachu idzie po trupach, robi z kolegami lincz nad pł > aczącym kolegą, któremu dopiero rozbił głowę.... Na ulicy każdy pcha się przed > siebie, z autobusu cię nie wypuszczą ,bo się pchają. 3 magiczne słowa też nie > są używane. W jakimś dziwnym kierunku idzie dyskusja o koszeniu własnego trawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 16:48 Nawet w przepisach cywilnych jest mowa o tym, że ze swojej własności trzeba korzystać z zachowaniem zasad współżycia społecznego. A nie, że jak mój trawnik, to będę tam hałasował tak, żeby wszystkim poszło w pięty. I w sumie dziwne i smutne jest to, że tak dużo osób dziwią te zasady funkcjonowania w społeczeństwie. Ja się niedawno przeprowadziłam do bloku i niektóre zachowania ludzi są takie, że zastanawiam się, czy ktoś ich w ogóle uczył kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:38 Ósma rano? U mnie dwa dni temu kosili po 22... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:46 memphis90 napisała: > Ósma rano? U mnie dwa dni temu kosili po 22... > A u mnie po 7, 22, 23 - trzebią dywany ( w dzień też), choć pisze jak byk w regulaminie spółdzielni, że trzepanie dywanów do 20.00. A koszenie trawy przez spółdzielnię, to też horror. Niby w dzień, ale robią to przez kilka dni pod rząd przez 8 godzin dziennie. Przychodzą np. w 2-3 osoby ze sprzętem hałasującym, to jeden kosi, a dwóch siedzi i gada. Później ta gadająca dwójka kosi, a ten co kosił wcześniej nic nie robi. I tak hałasują przez wiele godzin. A jakby cała trójka kosiła równocześnie, to szybciej by skosili i krócej hałasowali. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:48 Nie wiem jaka masz spółdzielnię, moja to typowo PRL twór, niestety nawyki pracy z tamtego okresu są wciąż mocne. Nie liczy się żeby było zrobione, tylko żeby robić- tak by się nie narobić. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:04 runny.babbit napisał(a): > Nie wiem jaka masz spółdzielnię, moja to typowo PRL twór, niestety nawyki pracy z tamtego okresu są wciąż mocne. Nie liczy się żeby było zrobione, tylko żeby robić- tak by się nie narobić. Tak samo jest u mnie. Spółdzielnia istniała już w PRL-u, więc nawyki mają. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:03 To gdzie Ty mieszkasz, że 3 osoby kilka dni po 8 h kosi te trawę , przy stadionie dziesięciolecia? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:13 zosia_1 napisała: > To gdzie Ty mieszkasz, że 3 osoby kilka dni po 8 h kosi te trawę , przy stadion > ie dziesięciolecia? Na dużym osiedlu, gdzie jest całkiem sporo trawy. I nawet jak nie koszą tuż pod moim oknem, a koło innych bloków to i tak wszystko słychać. A później chodzą sprzątaczki i taką hałasującą rurą zbierają tą trawę z chodników. Bo miotły wziąć w ręce i pozamiatać nie raczą. Okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:16 asia-loi napisała: > > > A później chodzą s > przątaczki i taką hałasującą rurą zbierają tą trawę z chodników. Bo miotły wzią > ć w ręce i pozamiatać nie raczą. > Szok ! Kto śmie ułatwiać sobie pracę i korzystać z dobrodziejstw techniki, zamiast zatrzymać się na starych sprawdzonych miotłach 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:32 iwles napisała: Szok ! > Kto śmie ułatwiać sobie pracę i korzystać z dobrodziejstw techniki, zamiast za > trzymać się na starych sprawdzonych miotłach 🤣 > Te rury zostały wymyślone po to, aby z trudno dostępnych miejsc wydmuchać śmieci czy jakieś liście. A nie po to, aby z równego chodnika i czy trawnika przedmuchiwać liście czy trawę w inne miejsce. Wystarczy że zawieje wiatr i liście znowu lądują tam gdzie były. To jest syzyfowa robota, duży hałas i zatruwanie środowiska spalinami. Bo nie wszystkie te rury mają pojemniki to których zbiera się te liście czy trawę. Po to jest miotła, żeby zebrać te liście czy trawę nie hałasując innym. Ciekawe jestem czy na własnym podwórku sprzątaczka też by tak przerzucała liście z miejsca na miejsce, bez efektu, hałasując i płacąc za paliwo do tych rur. Czy może jednak trochę by myślała. Są już miasta, spółdzielnie gdzie taka bezsensowna robota jest zakazana. Chyba Warszawa już to wprowadziła, a radni w moim mieście nad tym się zastanawiali. Nie wiem jaką decyzję podjęli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:27 "Te rury zostały wymyślone po to, aby z trudno dostępnych miejsc wydmuchać śmieci czy jakieś liście." Kto ci tak nakłamał? Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:04 To prawda. Miejskie służby przedmuchują liście z miejsca na miejsce, a i tak zbierają je w końcu grabiami. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:23 Asia_loi ma rację i żadne podśmiewajki z niej tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 16:20 Jesteś pewna, ze te sprzątaczki nie maja takich a nie innych zaleceń? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 17:59 kropkacom napisała: > Jesteś pewna, ze te sprzątaczki nie maja takich a nie innych zaleceń? > Dlatego jak zobaczyłam co sprzątaczka z tą rurą wyprawia, zadzwoniłam do administracji spółdzielni i na drugi dzień sprzątaczka do zbierania liści używała miotły i grabi, a zebrane liście pakowała do worka. Mnie przeszkadzał hałas. Bo jak dla mnie to mogłaby te liście przedmuchiwać z miejsca na miejsca do usr.... nej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:16 asia-loi napisała: > > > > Dlatego jak zobaczyłam co sprzątaczka z tą rurą wyprawia, zadzwoniłam do admini > stracji spółdzielni i na drugi dzień sprzątaczka do zbierania liści używała mio > tły i grabi, a zebrane liście pakowała do worka. > Mnie przeszkadzał hałas. > > JPRDL. Sprzątaczka zdmuchuje liście z chodnika na trawnik, bo z trawnika łatwiej jest liście zgrabić, niż grabiami szurać po chodniku. Chyba cie tam już nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:37 iwles napisała: > asia-loi napisała: > > JPRDL. Sprzątaczka zdmuchuje liście z chodnika na trawnik, bo z trawnika łatwiej jest liście zgrabić, niż grabiami szurać po chodniku Sprzątaczka zdmuchuje liście z chodnika na trawnik, odwraca głowę w drugą stronę, a liście znowu na chodniku, bo zawiał wiatr i tak w koło Macieju. A to co zdmuchnęła tą hałasującą rurą zostawia na trawniku. Wcale nie zbiera tych liści do worka. Na drugi dzień powtórka z rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:29 iwles napisała: > asia-loi napisała: > > > > > > > > A później chodzą s > > przątaczki i taką hałasującą rurą zbierają tą trawę z chodników. Bo miotł > y wzią > > ć w ręce i pozamiatać nie raczą. > > > > > > Szok ! > Kto śmie ułatwiać sobie pracę i korzystać z dobrodziejstw techniki, zamiast za > trzymać się na starych sprawdzonych miotłach 🤣 > I to najlepiej takich plecionych z wierzbowych witek 🤣🤣 od razu będzie eko🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:38 cruella_demon napisała: > > > I to najlepiej takich plecionych z wierzbowych witek 🤣🤣 od razu będzie eko🤣? A te hałasujące rury to są eko? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:42 A kogo to obchodzi? Ułatwiają pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:04 cruella_demon napisała: > A kogo to obchodzi? > Ułatwiają pracę. > Zależy komu. Ponieważ teraz pracuję w domu, to mi ten hałas przeszkadza, a sprzątaczce pasuje. Nic bym nie mówiła, gdym nie widziała tej syzyfowej pracy, a widziałabym sens. Ok. hałas był, ale liście szybo zebrane. A tu liście jak były tak są, tylko trochę w innym miejscu, a do tego mnóstwo hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:57 A ja uważam, że w niedzielę kosiarką burczeć nie wypada, tak samo wykonywać innych głośnych prac. Po prostu, niezależnie od wyznania, niedziela uznawana jest zwyczajowo za dzień wolny, dzień na odpoczynek. Tak, są ludzie pracujący w niedzielę, którzy chcą odpocząć w poniedziałek i nie mogą, tak, ale cóż, decyduje większość. Ba, uważam, że w sobotę po południu też dobrze by było powstrzymać się od głośnych prac, niech sobie sąsiedzi odpoczną. Tak, wrzeszczące dzieci, czy ujadające psy są upierdliwe o każdej porze dnia i tygodnia. Swoje uciszam, cudze znoszę z cierpliwością i nadzieją, że szybko wyrosną. Trzeba rozsądnie podejść, z jednej strony "wolność Tomku w swoim domku", z drugiej "nie rób drugiemu, co tobie nie miłe". Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 21:47 Podpiszę się. U mnie w bloku też mam problematycznych sąsiadów, sobota/niedziela i już od 6-7 rano odkurzanie, używanie głośnego miksera (czy tam blendera). Przeszkadza, wkurza, połączone jest to z dzikimi piskami dzieci. Rozumiem, małe dziecko trudno uspokoić, ale to odkurzanie naprawdę można sobie darować i z godziny 6 przenieść na 11 lub później. Aa, takie odkurzanie jest dzień w dzień, w tygodniu też. Więc to nie jest tak, że ujadam na sąsiadów, którzy akurat raz, dwa razy musieli odkurzać wczesnym rankiem w weekend, bo dzieciak wysypał im mąkę, pies rozsypał wór karmy itp. Po prostu mają swoją rutynę i w tyłku fakt, że w sobotę i niedzielę w okolicach 6/7 sąsiedzi są w łóżku i chcą się porządnie wyspać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:05 Po prostu, niezależnie od wyznania, niedziela uznawana jest zwyczajowo za dzień wolny, dzień na odpoczynek Nieprawda. To akurat bardzo mocno zależy od wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:22 Nie znam na tyle języków, by przytoczyć akty prawne, dlatego posłużę się polskojęzycznymi artykułami, np. www.polishexpress.co.uk/prawo-w-uk-o-ktorej-godzinie-halasliwi-budowlancy-moga-przerwac-twoj-spokoj-1 dojczland.info/cisza-nocna-w-niemczech/ W Polsce nie mamy odgórnego zakazu, ale można by się wzorować na sąsiadach Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:28 Hmmmm. Rozumiem hałas wytwarzany przez niemowlę (jak to fajnie brzmi), ale to poniekąd implikuje, że nie trzeba uciszać dzieci starszych, drących się na cały powiat - czy co tam Niemcy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:30 Mimo że godziny, w których dozwolone są hałaśliwe zajęcia, różnią się w zależności od decyzji władz lokalnych, to istnieją godziny standardowe, w czasie których hałaśliwa praca jest dozwolona. Oto one: - od poniedziałku do piątku między godziną 8 rano i 18 wieczorem - w soboty od godziny 8 rano do 13 po południu - w niedziele i Bank Holidays – żadna hałaśliwa praca nie jest dopuszczalna To jest dobra propozycja. Lepiej w soboty od 10 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 08:28 Przypominam, że w UK są dozwolone zakupy w niedziele i Bank Holidays. Jeśli komuś wydaje się, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego, to, owszem, ma... Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 12:57 Na mojej wsi niedziela dniem świętym nikt nie śmie kosić ani nawet prania na zewnątrz wywiesić Ale w soboty hałas jest, bo każdy zasuwa na zewnątrz z robotą - czy to koszenie, czy jakaś piła do cięcia drewna, wiadomo. Facetowi nie dziwię się, że kosi o tak wczesnej porze w takie upały, choć w niedzielę to dość nieprzyjemne. Jeśli nie może w inny dzień (bo np pracuje) to mógłby chociaż uprzedzić i z góry przeprosić za niedogodności. Ew zlecić jakiemuś nastolatkowi z sąsiedztwa koszenie w sobotę za kasę. Przy szeregówce jest tego trawnika co kot napłakał, koszenie pewnie trwa max 15 min. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:07 W niedzielę bym nie kosila, ale pierwsze koszenie trawy robilismy jak już byla prawie po kolana, i to w któryś majowy czwartek i pt. po 18h, bo wczesniej nie bylo czasu. Obecna trawa byla koszona w pn. o 17h -20h. No nie ma nas w sobotę do 12h, chyba że o 6h bym wyskoczyla z kosiarką albo dopiero 18. Ale wtedy u większosci sąsiadów imprezy ogrodowe i jest mi ich szkoda, ze zamiast meczyku to będzie kosiarka. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:53 Kosiary to jest totalne przekleństwo osiedli domków i przyblokowych ogródków. Wystarczy sobie obliczyć ile jest sobót w miesiącu oraz ilu się ma sąsiadów i ile godzin koszenia przypada na sąsiada, żeby zrozumieć ile upierdlistwa czeka nas przez całe lato. Wychwalam pod niebiosa popularność robotokosiarek w Szwecji i presję społeczną, jakiej poddawani są kosiciele metodami tradycyjnymi na to, żeby kupili sobie robota koszącego i dali innym żyć. Już od dość dawna nie słychać tu warkotu kosiarek. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 13:54 Mam dom na wsi. Co więcej wykańczam dom do mieszkania na stałe. I jest niepisana zasada. W niedzielę nie używamy urządzeń mechanicznych. W sumie fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:25 Mam dom w mieście. Nie hałasuje się u nas w niedzielę i mam nadzieję, że ten zwyczaj zostanie na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 17:00 U nas mamy niepisana zasade, ze nikt nie odpala kosiarek, lodzi motorowych, a w zimie odsniezarek przed 9 rano, bo wielu sasiadow jest na HO i spia🤷♀️Wszyscy sie stosuja, bez wyjatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 17:39 niemożłiwe, to kiedy wy robicie zakupy???? Odpowiedz Link Zgłoś
leia33 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:03 Mieszkam na wsi, obok ogródki działkowe. NIKT nie kosi w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 16:24 Ogródki działkowe w polu. Najbliższe domy kilka km oddalone. Zawsze kosimy w niedzielę, bo nie ma kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:22 Wiecie, ja na przykład rozumiem, że ktoś musi zrobić remont, każdy czasem remontuje. Ale u mnie sąsiedzi budujący wiatę zaczęli o 22 rozstawiać reflektory w ogrodzie i rżnąć piłą drewno, jak zwróciłam uwagę, to uslyszalam, że jest "za pięć" i im wolno rżnąć. W ogrodzie. Albo wystawiają psa na 12h i ten pies wyje. Cały czas. Albo wystawiają dziecko na balkon, żeby tam oddstawialo histerie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 14:55 Przydomowy trawnik, zwłaszcza w szeregówce ma taką wielkość, że koszenie to kwestia 45 minut małą elektryczną kosiarką. Można to zrobić w dowolny dzień tygodnia po południu albo wieczorem. No ale w ematkowym świecie, każdy pracuje od poniedziałku do piątku od świtu do północy i mieszka samotnie i w ogrodzie o wielkości hektara więc nie ma innego domownika, który by skosił Zostaje więc niedziela, kiedyś niewiadomo dlaczego przez społeczeństwo uznana jako dzień odpoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:10 niemaznaczenia napisał(a): > Zostaje więc niedziela, kiedyś niewiadomo dlaczego przez społeczeństwo uznana j > ako dzień odpoczynku Jak widzisz po tym watku, spoleczenstwo sie zmienia. I to nie koniecznie na gorsze. Moja babcia nie pozwalala mi przyszyc guzika, ktory mi wlasnie odpadl, w niedziele. No bo jak to - niedziela - to obraza dla Pana Boga. Z przeszkadzaniem innym nic to nie mialo wspolnego. I ten dzisiejszy watek tez nic nie ma wspolnego z przeszkadzaniem. Koszenie przeszkadza. Zawsze. I w piatek wieczorem, i w sobote i w niedziele. Jedyne co ma sens, to nierobienie tego w czasie, kiedy wiekszosc ludzi spi. Definitywnie nie jest to osma rano, niezaleznie od dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 19:47 No ja o 8 śpię - i w niedzielę i sobotę i w każdy inny dzien tygodnia, o ile nie muszę zawieźć dziecka do szkoły. Ale koszenie mi nie przeszkadza, zamykam okna i tyle. Ale dla odmiany, jak się kładę spać o 2 czy 3 to nie trzaskam drzwiami i nie hałasuję, bo ja jeszcze nie śpię. Pranie natomiast wstawiam o dowolnej godzinie, bo mam tak cichą pralkę, że w naszym mieszkaniu nie słychać wirowania, więc sąsiedzi nie powinni słyszeć go tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:55 Electrolux EW8T3372P PerfectCare 800 Plus takie podkładki wygłuszające pod spód. Jak jesteś w tym samym pomieszczeniu to słychać, owszem, ale za zamkniętymi drzwiami to już ledwo ledwo. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:12 Facet ma cię pytać o pozwolenie, by skosić swój trawnik? Chyba jaja sbie robisz. Zresztą cisza nicna obowiązuje między 22 w nocy do 6 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 19:52 Poczytaj o immisjach i skończ z tym idiotycznym przekonaniem, że na swoim terenie można sobie hałasować, smrodzic i w różne sposoby utrudniać życie sąsiadom. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:08 Jeśli kosiarka została dopuszczona w PL to obrotu to możemy założyć, że wolno jej używać we własnym ogródku, Więc część twoich argumentów odpada w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:07 Nie ma takiego przepisu jak "cisza nocna". Przynajmniej w obowiązującym prawie. A jak ktoś sobie "ciszę": uchwali, czy to wspólnota, czy kółko szachistów, to i tak nie ma mocy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 20:13 niemaznaczenia napisał(a): > Nie ma takiego przepisu jak "cisza nocna". Przynajmniej w obowiązującym prawie. > A jak ktoś sobie "ciszę": uchwali, czy to wspólnota, czy kółko szachistów, to > i tak nie ma mocy prawnej. Tak, nie ma takiego przepisu. Nie zakłócanie miru domowego właściwie obowiązuje całą dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:39 Raczej trudno pod zakłócanie miru podciągnąć koszenie własnego podwórka dopuszczoną do obrotu kosiarką o 8 rano, albo gotowanie obiadu wieczorem bo asi śmierdzi. Jesteście z autorką typem zwykłych pieniaczy, których z reguły większość sąsiadów nienawidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:49 cruella_demon napisała: > Jesteście z autorką typem zwykłych pieniaczy, których z reguły większość sąsiadów nienawidzi. > Sąsiedzi to mają z takimi jak my dobrze, bo my im nie uprzykrzamy życia i nie odpłacamy wet za wet. A co do przepisów to jest to chyba paragraf 51. Także nawet w dzień nie wolno puszczać głośno muzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:17 A co ma muza do koszenia, czy tez gotowania? Bo to tobie przeszkadza że sąsiedzi jedzą coś więcej niż suche buły. Wydzwanianie po policję bo żul zgniótł puszkę, albo z awanturą do administracji, żeby pani sprzątaczka koniecznie bardziej poza#$ierdalała fizycznie, mimo że może sobie tą pracę ułatwić, nie jest niby pieniactwem😂😂😂 P.S. u mnie też używają tych rur do sprzątania chodników. Uważam że przejaskrawiasz delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:54 cruella_demon napisała: > > P.S. u mnie też używają tych rur do sprzątania chodników. Uważam że przejaskrawiasz delikatnie mówiąc. > Niektóre samorządy/gminy zakazały już używania tych dmuchaw, a inne mają dopiero zakazać. Odpowiedz Link Zgłoś
sattwaguna Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 17:34 Taa mieliśmy taką nienarzucającą się sasiadke. Znającą wszystkie przepisy i traktująca je literalnie. Po tym jak po raz kolejny wezwała policję na straszliwe ognisko rozpalone przez sąsiadów sam policjant kiwał głową z politowaniem. Byla upiorna i upierdliwa, bo wszystko jej nie pasowało. Po czym, jak złodzieje wyprowadzali jej rowery z podwórka reszta sąsiadów nie zrobiła absolutnie nic. Bo nie ma przepisu by się zainteresować tym co się dzieje na podwórku sasiada. Na szczęście rozwiedli się z mężem i sie wyprowadziła i wszystkim ulzylo. I jakios potrafimy ze sobą zyc w zgodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:16 U mnie, jak co niedzielę, sąsiadka nade mną ubijała kotlety o 6.02. I zawsze jak otwieram wtedy oczy to sobie myślę, czy już teraz będą te kotlety żreć? Choć zwykle nie używam tego typu słów i raczej jestem miła i uczynna dla wszystkich. I tak co niedzielę od tylu już lat. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 15:23 Już widzę te nagłówki w gazetach po tym jak pewnego razu nie zdzierzysz. ,,To była miła i uczynna dla wszystkich osoba. Nikt nie spodziewał się, że zamorduje sąsiadkę jej tłuczkiem do mięsa". Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:15 > że zamorduje sąsiadkę jej tłuczkiem do mięsa" Ja bym zabila. Raz to zaden raz, dwa razy to juz o dwa razy za duzo, jakos tak to idzie. Zeby ktos co niedziele musial juz o szostej rano ubijac kotlety, to jest zwyrodnialcem i trzeba swiat od niego uwolnic. Zreszta gosc koszacy trawe w niedziele o 7:50 tez powinien zjesc za kare cala te skoszona trawe. Dlaczego nie mogl pracowitego, niedzielnego ranka rozpoczac od odkurzenia chalupy? Zonka by go patelnia po glupim lbie naprala, dzieci sie wyrzekly? Mogl pomyc okna, pomalowac plot, przyciac roze, to nie, kosiarke musi raniutko odpalic. Ja bym mu te kosiarke popsula tluczkiem do miesa. Ladnie zaokraglilam temat, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:21 Dolary przeciw orzeszkom, że ci kosiarze odkurzacza nie tykają. Do domu kupią rumbę, ale po ogrodzie popylają z warkotem, bo jak to tak samobieżną kupić. Kosę by kupił, mięśnie porobił, ale nie, najważniejszy głośny silnik. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:32 Z wątku wynika, że odkurzać w niedzielę też nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:41 Za chwile będzie afera bo rolnicy za plotem zniwa w niedzielę robia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:43 z_lasu napisała: > Z wątku wynika, że odkurzać w niedzielę też nie wolno. > Wolno, ale cały czas chodzi o normalne godziny. Wszystko wolno robić w domu, tylko w normalnych godzinach. Należy mieć na względzie, że nie mieszkamy sami w bloku, nie mieszkamy na odludziu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:44 8 rano to jest normalna godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:46 8.00 rano to jest normalna godzina. W szczególności do prac fizycznych na zewnątrz przy obecnej pogodzie (o 10.00 już jest 30 st.). Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:00 > 8.00 rano to jest normalna godzina. Ale odpalanie warczacych maszyn w weekend o tej porze sasiadowi za plotem nie jest normalne. No chyba ze chce sie wojny z sasiadami, wtedy tak, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:07 > Ale odpalanie warczacych maszyn w weekend o tej porze sasiadowi za plotem nie jest > normalne. Jest. Nienormalne byłoby o 5.00. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:20 > Jest. Nienormalne byłoby o 5.00. Ty mieszkasz w lesie, prawda? Twoi sasiedzi tez z lasu i pewnie jakos sie dogadujecie. Zreszta nie chce mi sie wierzyc, ze o osmej rano w niedziele zamiast ptaszkow lubicie posluchac kosiarki lub pily lancuchowej. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 08:35 Wypowiedziałam się na ten temat w osobnym poście. Tak, mieszkam w lesie i dlatego mogę spojrzeć na tę sprawę z zewnątrz, bo kompletnie mnie nie dotyczy (mam do sąsiada kilkaset metrów). Ale jak już pytasz, to tak - sąsiad odpala piłę w weekendy od rana, bo tnie zarobkowo, ale w tygodniu pracuje na etacie gdzie indziej, więc może to robić tylko w weekend albo w tygodniu późnym wieczorem - uważam, że chamstwem byłoby mieć do niego o to pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 09:58 Nie, nie byłoby chamstwem miec pretensji. Miło że jesteś wyrozumiała, możliwe ze dlatego, że przez pozostałe dni możesz cieszyc się ciszą i masz jej dużo więcej niz ludzie w mieście. Tu jest ciagły, uporczywy hałas. Uliczny i ludzki. Cały dzień szmery rozmów ludzi i urywajace się telefony w pracy. Zgrzyt tramwajów, sygnały karetek, policji, straży pożarnej. Trąbienie, pisk hamulców. W sklepach debilne muzyczki i komunikaty (chyba zacznę robic zakupy w godzinach dla autystyków) Za scianą sąsiac z sound bufferem, inny z wiertarką. Po prostu nie ma w mieście czegoś taiego jak cisza. Ludzie zyją w ciągłym i bardzo niezdrowym otoczeniu. Zasada jednego, jedynego dnia odpoczynku dla głowy od tego wszytskiego jest jak wentyl bezpieczenstwa. Ale nie, najlepiej w imię trawnika zakrzyczeć tych, którzy się odpoczynku i możłiwości odespania domagają, a potem bulić coraz większe podatki na leczenie depresji, nerwicy i otyłości która wynika z zajadania poprzednich chorób.... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 10:15 Koszenie trawnika przez sąsiada przyczyną otyłości Tak, w mieście jest tłok i hałas. Takie uroki mieszkania w mieście. Na wsi są inne uciążliwości. Niestety są tacy, którym w mieście przeszkadza miasto, a na wsi wieś i wiecznie mają pretensje do innych, że im źle. Mnie też wkurza jak sąsiad puszcza disco polo na całą wieś, ale odróżniam prace zarobkowe i gospodarcze od rozrywek. Te pierwsze to konieczność, a 8.00 rano to jest zupełnie przyzwoita godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 11:17 Koszenie trawnika przez sąsiada przyczyną otyłości big_grin nie ma to jak sprowadzić dłuższy ciag przyczynowo-skutkowy do formy absurdalnej. Koszenie trawnika nie jest koniecznością, a koszenie go z samego rana w niedziele tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 11:21 Tu nawet nie o sam trawnik chodzi a o demonstrację wolnoć Tomku i kompletny brak poczucia przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 11:26 nie ma to jak sprowadzić dłuższy ciag przyczynowo-skutkowy do formy absurdalnej Ale to przecież Ty doprowadziłaś ten ciąg do takiej a nie innej puenty. Tak, jest on absurdalny. > Koszenie trawnika nie jest koniecznością, Owszem jest, są na to przepisy. 8.00 to nie jest "z samego rana". Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 12:23 > 8.00 to nie jest "z samego rana". Dla kogos kto wstaje do dojenia krow takze w niedziele to moze nie jest, ale dla innych ludzi juz bardzo tak. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:42 Jak 30 lat mieszkam w tym miejscu tak nikt nigdy nie miał krowy. Cóż, chyba nie dojdziemy do porozumienia. Dla mnie chamstwem jest robienie grilla tak, że sąsiad go czuje (nie ważne o której godzinie - grill to nie jest konieczność), a nie wykonywanie zwykłych, okołożyciowych i koniecznych czynności o godzinie 8.00. Owszem, teoretycznie można je wykonać później, ale która to jest później? O 8.00 śpi prosbaoporade, o 10.00 kto inny słucha Radia Maryja, o 12.00 niemowlęta mają drzemkę, o 14.00 sąsiad z drugiej strony ma sjestę, o po południu przecież "każdy" ma gości. Chamstwem byłoby koszenie o 5.00, ale godzina 8.00 jest tak samo dobra jak każda inna. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 13:29 mid.week napisała: > Nie, nie byłoby chamstwem miec pretensji. Miło że jesteś wyrozumiała, możliwe z > e dlatego, że przez pozostałe dni możesz cieszyc się ciszą i masz jej dużo więc > ej niz ludzie w mieście. Tu jest ciagły, uporczywy hałas. Uliczny i ludzki. Cał > y dzień szmery rozmów ludzi i urywajace się telefony w pracy. Zgrzyt tramwajów > , sygnały karetek, policji, straży pożarnej. Trąbienie, pisk hamulców. W sklep > ach debilne muzyczki i komunikaty (chyba zacznę robic zakupy w godzinach dla au > tystyków) Za scianą sąsiac z sound bufferem, inny z wiertarką. Po prostu nie ma > w mieście czegoś taiego jak cisza. Ludzie zyją w ciągłym i bardzo niezdrowym o > toczeniu. Zasada jednego, jedynego dnia odpoczynku dla głowy od tego wszytskieg > o jest jak wentyl bezpieczenstwa. Ale nie, najlepiej w imię trawnika zakrzyczeć > tych, którzy się odpoczynku i możłiwości odespania domagają, a potem bulić cor > az większe podatki na leczenie depresji, nerwicy i otyłości która wynika z zaja > dania poprzednich chorób.... Brawo Mid! Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:05 "Pozwalanie" komuś na pracę zarobkową to wyrozumiałość??? Ja rozumiem, że teraz nikt nie chce w tym wątku wyjść na chama, ale naprawdę przeginacie dziewczyny. A Mid.week (po moim wpisie) sama zauważyła, że jej tok rozumowania (od koszenia trawnika przez sąsiada do leczenia otyłości) jest absurdalny. Napiszę raz jeszcze, choć to truizm: każde miejsce zamieszkania ma swoje uciążliwości. Naprawdę oczekiwanie, że inni ludzie w mieście będą niezauważalni jest nielogiczne. Do tej pory myślałam, że osoby, które przeprowadzają się na wieś i mają pretensje, że na wsi są inni ludzie i zwierzęta biorą się z nieznajomości realiów życia na wsi. Po waszych wpisach zaczynam podejrzewać, że są to osoby, którym wszędzie i wiecznie jest źle i wszyscy im wszędzie przeszkadzają. Dlatego wyprowadzają się z miasta, bo tam jest tak okropnie ("Tu jest ciagły, uporczywy hałas. Uliczny i ludzki. (...) Zgrzyt tramwajów, sygnały karetek, policji, straży pożarnej. Trąbienie, pisk hamulców...") i po przeprowadzce na wieś robią sąsiadom piekło (pretensje o pracę zarobkową - sic!), bo przecież oni się tu przeprowadzili, żeby mieć ciszę, samotność i zapach łąki. No nie, to tak nie działa. Kluczem do decyzji kiedy jakie czynności wykonywać nie jest to czy akurat nowa sąsiadka lubi pospać do 9.00 czy może do 12.00. Tak, wszelkie czynności należy wykonywać w sposób jak najmniej uciążliwy dla otoczenia. Ale na litość, nie da się spełniać wszystkich zachcianek wszystkich sąsiadów. Cisza nocna w Polsce standardowo zawsze była od 22 do 6. No niech będzie, że w niedzielę do 8.00. Ale wymaganie od całego świata, żeby po 8.00 chodził na paluszkach, bo ja lubię pospać - no, nie. Rozumiem oczekiwanie, że sąsiad powstrzyma się od uciążliwych przyjemności (grill, darcie ryja po pijaku), ale nie od czynności koniecznych jak gotowanie, odkurzanie czy koszenie trawy. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:15 To ja też o oczywistościach: gdzieś i kiedyś od tych uciążliwości, od tego przebodźcowania trzeba odpocząć. Jeśli nie będziemy tego robić, nie będą tego robić nasze dzieci, szybko się wypalimy. Cisza naprawdę nie zabija. Jeśli coś przełożymy, czegoś nie zrobimy wokół domu świat się nie zawali. Serio. A gdy ludzie będą mogli odpoczywać, chociaż przez kilka godzin, będą zwyczajnie dla siebie milsi. ps. z_lasu, nie zauważyłaś, że ten wątek dotyczy bliskiego sąsiedztwa a nie mieszkania w lesie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:23 > "Pozwalanie" komuś na pracę zarobkową to wyrozumiałość??? Czy ty nawiazujesz do prywatnego tartaku twojego sasiada, w ktorym pracuje w weekendy gdyz w tygodniu ma inna posade? Owszem. Majac dzialalnosc gospodarcza na swojej posesji nalezy miec pozwolenie i dostosowac sie do pierdyliona przepisow. Nie kazda dzialalnosc nadaje sie do posesji sasiadujacej z budynkami mieszkalnymi. Wiec tak, ja mialabym obiekcje do weekendowego tartaku za plotem chyba zebym specjalnie szukala domu przy tartaku, albo kamieniolomie, albo ślusarni, ze o kuzni nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:28 z_lasu, zgadzam się w pełni! Dochodzimy już do jakichś totalnych absurdów, w wątku pojawiły się już nawet coniedzielne kotlety (ubijane o 11.00, nie o północy) oraz odkurzacz i blender, a nawet młynek do kawy Oczywistym jest, że kulturalny człowiek stara się nie być uciążliwy ani w mieście, ani na wsi, ani na trawniku przed szeregówką ale żądanie, by wszyscy wokół chodzili na palcach 24/7 jest roszczeniem z czapy. To, że komuś nie wystarcza sen do 8.00, to jego prywatna sprawa, inny chodzi spać po "dzienniku", a jeszcze inny pracuje na noce i co wtedy? Zwyczajowo cisza nocna w PL była 22-6 i gdyby facet zaczynał kosić o 4.30, to bym zrozumiała obiekcje, ale 8.00 rano? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:47 Iwoniaw, ja mam nadwrażliwość słuchową. Ja muszę mieć absolutną ciszę, żeby w ogóle funkcjonować. Ale właśnie dlatego TO JA mieszkam na odludziu, a nie mieszkając w centrum miasta wymagam od całego świata, żeby był absolutnie bezdźwięczny. Dla mnie to oczywiste, że ludzie wokół będą gotować, sprzątać, kosić i remontować wtedy, kiedy IM to pasuje, a nie wtedy kiedy mnie nie ma w domu (bo przecież jak śpię, to nie wolno i jak odpoczywam po pracy to też nie wolno, a jak pracuję w domu to rozumiem, że nigdy nie wolno). Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:33 "Pozwalanie" komuś na pracę zarobkową to wyrozumiałość??? Ja rozumiem, że teraz nikt nie chce w tym wątku wyjść na chama, ale naprawdę przeginacie dziewczyny. A Mid.week (po moim wpisie) sama zauważyła, że jej tok rozumowania (od koszenia trawnika przez sąsiada do leczenia otyłości) jest absurdalny. Midłik stwierdziła ze absurdalnie głupie jest twoje niezrozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:56 Nie wierzę, że piszesz to serio. Człowiek, który raz skosił trawę w niedzielę o 8.00 (bo może akurat nie mógł inaczej) jest winny otyłości sąsiada??? Przecież to jest wywód w stylu "gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości ". Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:27 z_lasu napisała: > Nie wierzę, że piszesz to serio. Człowiek, który raz skosił trawę w niedzielę o > 8.00 (bo może akurat nie mógł inaczej) jest winny otyłości sąsiada??? Przecież > to jest wywód w stylu "gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości ". > Zabawna jesteś Od jednorazowego koszenia trawy przez sąsiada nikt nie tyje, to jest logiczne. Ale z nieustannego "mam w dupie innych" bierze się rozdrażnienie, irytacja, wściekłość i przebodźcowanie. A to ma swoje skutki w dalszej przyszłości. Nie rozumiem, to chcemy lepszego świata dla naszych dzieci, chcemy by były zdrowe psychicznie czy nie? Przecież to się nie bierze z powietrza tylko z naszego zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 15:34 Ale koszenie o 8.00 to nie jest "mam w dupie innych". Mając sąsiadów za ścianą nie kosiłabym ani nie odkurzała między 22 a 6, właśnie dlatego, że NIE mam w dupie sąsiadów. Ale naprawdę nie rozumiem dlaczego nie miałabym odkurzać o 8.00. Co w takim razie NIE jest wdupiemaniem sąsiadów i skąd to wiedzieć? Pytać każdego z osobna? To się może okazać, że w ogóle nigdy nie wolno mi odkurzać ani kosić ani smażyć ryby ani tłuc kotletów. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:43 Mnie w ogóle zastanawia przekonanie, że na wsi jest cicho. Znaczną część pandemii przesiedziałam pod miastem, dźwięki pił, kosiarek i innych urządzeń, czy też warczenie traktorów słyszane od wczesnego poranka to całkowicie normalna rzecz, zwłaszcza latem. Nie oceniam, czy to dobre, czy niedobre, po prostu tak jest. Pominę już fakt, że autorka pisze o zabudowie szeregowej, która z definicji nie jest oazą ciszy i spokoju - ludzie zaglądają sobie nawzajem do ogródków, więc sobie i nawzajem hałasują, inaczej się nie da. Każdy chce mieć ciszę i spokój, no dobra, prawie każdy, ale to jest niewykonalne w sytuacjach, gdy żyje się blisko innych. O ile sąsiad codziennie z tą kosiarką nie lata, a nie sądzę, to raz czy dwa w roku można mu chyba niedzielne koszenie wybaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 14:48 > Każdy chce mieć ciszę i spokój, no dobra, prawie każdy, ale to jest niewykonalne w > sytuacjach, gdy żyje się blisko innych. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 09:50 8 rano jest normalna ale warkotanie innym pod oknem jest o tej porze niekulturalne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 08:31 8 rano wygląda latem na normalną godzinę, gdy słońce wschodzi ok. 04:30. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:44 Dlaczego nie mogl pracowitego, niedzielnego ranka rozpoczac od odkurzenia chalupy? Może dla tego, że nie chciał kosić w 40 stopniowym upale 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:52 cruella_demon napisała: > > Może dla tego, że nie chciał kosić w 40 stopniowym upale 🤔 > To może w następną niedzielę odpłacić sąsiadowi pięknym za nadobne i też kosić trawę wcześnie rano. 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:56 > Może dla tego, że nie chciał kosić w 40 stopniowym upale 🤔 Jak dlugo twa koszenia trawniczka przy szeregowcu? Gora 15 minut. Nie ugotowal by sie gdyby odczekal do 10tej na przyklad. Dlaczego o osmej rano nie zajmie sie cicha robota? Moze cos okopac, pomalowac, przyciac sekatorem. Sekator nie warczy. Nie ma wytlumaczenia dlaczego facet musi odpalac maszyny tak wczesnie. trawniczek mu nie ucieknie, a wkurwiona sasiadka moze mu krzywde zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 22:47 U mnie punkt 11. Zegarek mozna w niedziele nastawiac Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Chamstwo wszędzie 20.06.21, 23:28 aniani7 napisała: > U mnie punkt 11. Zegarek mozna w niedziele nastawiac Ale to też źle, czy o 11.00 już można? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Chamstwo wszędzie 21.06.21, 00:15 Mnie nic nie przeszkadza, tylko smieszy ta punktualnosc i monotonnia niedzielnych obiadkow. Odpowiedz Link Zgłoś