Dodaj do ulubionych

Szukam koloru

• jednoraz0w0 Re: Szukam koloru 22.06.21, 20:48
      Jak chcesz takie nasycenie jak na tym rowerze to nie szukaj w ogóle różowych, tylko takich które na wzorniku wyglądają jak bardzo blado beżowe z lekko różowym tonem. Każdy kolor jest dużo intensywniejszy jak jest w masie.
      • chomiczanora Re: Szukam koloru 22.06.21, 21:04
        No właśnie doszłam do tego samego wniosku. Powinnam szukać w offwhitach i tu się robi problem, bo mam wrażenie ze te białe podbite czerwienią i beżem robia efekt brudnej szmaty sad
        Jednak mój różowy nie istnieje
        • jednoraz0w0 Re: Szukam koloru 23.06.21, 00:51
          po pierwsze:
          www.benjaminmoore.com/en-us/color-overview/find-your-color/color-families/pin/pink?source=%2Fen-us%2Fcolor-overview%2Ffind-your-color%2Fcolor-families
          po drugie:
          https://external-preview.redd.it/94Rh_GMwpou8cJbDs08q1y51JkRCH1PJp3zJIn8adE8.png?auto=webp&s=c8642908878605727a4e2ea153c297439c707940
        • georgia.guidestones Re: Szukam koloru 23.06.21, 02:07
          chomiczanora napisał(a):

> No właśnie doszłam do tego samego wniosku. Powinnam szukać w offwhitach i tu si
          > ę robi problem, bo mam wrażenie ze te białe podbite czerwienią i beżem robia ef
          > ekt brudnej szmaty sad
          > Jednak mój różowy nie istnieje
          Bladobeżowe z lekko różowym to np łososiowy.
    • chomiczanora Re: Szukam koloru 22.06.21, 21:14
      Moje drogie, TEN różowy jednak nie istnieje 😢. Bardzo dziękuję za podpowiedzi, wskazówki i poprawienie humoru.
      A może by tak zmienić koncepcję na blekitno/fioletowa utrzymana oczywiscie w konwencji zielonego roweru 🤔

• annajustyna Re: Szukam koloru 22.06.21, 22:11
        Ale jak nie istnieje, skoro Ty go widzisz przed oczami duszy swojej?!
      • hrabina_niczyja Re: Szukam koloru 22.06.21, 22:17
        No jak nie istnieje jak istnieje! Kup ten rower i postaw w kuchni. A jak się stary będzie czepiał to mu powiedz, że ma omamy wzrokowe, bo to nie rower, a szafki i nie zielone, a różowe.
        • chomiczanora Re: Szukam koloru 22.06.21, 22:23
          😁😁😁 no właśnie problem w tym, że stary ma ten rower i mnie skręca z zazdrości na jego widok (tzn koloru, nie roweru). A że nie lubię zielonego...
          • hrabina_niczyja Re: Szukam koloru 22.06.21, 23:27
            To wymień starego 😛😄
            • chomiczanora Re: Szukam koloru 22.06.21, 23:41
              Nie kalkuluje mi się sad
      • chomiczanora Re: Szukam koloru 22.06.21, 22:25
        No tak ale w starciu z paletę barw okazuje się, że to wybór między brudną szmatą a landryną
      • gama2003 Re: Szukam koloru 22.06.21, 23:37
        Musi istnieć.

Szukaj czegos w tym kolorze ( okladka ksiazki, ciuch, cokolwiek ) i zanies do sklepu z farbami.
        Tam pan ten kolor zczytuje i zrobi próbkę z mieszalnika.

Z kurtką męża tak poszliśmy ☺szukając idealnego odcienia granatu i wszystko sklepowe to bylo nie to i cały świat odcieni.
        I mam granat idealny z napisem - kurtka.

Ty będziesz mieć róż w kolorze zielonego roweru.

Nie poddawaj się !!!!!
        • chomiczanora Re: Szukam koloru 22.06.21, 23:45
          No ale ja w naturze takiego koloru nie spotkalam. Mam iść do sklepu z zielonym rowerem i mówić, że ma być taki tylko różowy?
          • daniela34 Re: Szukam koloru 23.06.21, 00:00
            chomiczanora napisał(a):

> Mam iść do sklepu z zielonym
            > rowerem i mówić, że ma być taki tylko różowy?

Idź, proszę Cię, idź!!! A potem zdaj relację z tej wyprawy na forum 🙃
            • chomiczanora Re: Szukam koloru 23.06.21, 00:11
              Wredna jesteś 😫
              • daniela34 Re: Szukam koloru 23.06.21, 00:22
                Nie, skądże! Z całego serca ci życzę, żebyś odnalazła ten swój koperkowy odcień różu. Ale dałabym wiele, żeby zobaczyć minę Pani/Pana od mieszalnika farb
                • chomiczanora Re: Szukam koloru 23.06.21, 00:30
                  W sumie ja też. Jednak brak mi odwagi, dlatego szukam wsparcia na forum, żeby dumnie wkroczyć na salony Benjamina Moor'a
                • lumeria Re: Szukam koloru 23.06.21, 23:10
                  > Ale dałabym wiele, żeby zobaczyć minę Pani/Pana od mieszalnika farb

https://i.gifer.com/L64O.gif

"Znowu ktoś kto nie wie czego szuka, ale wie, ze każdy kolor to nie to."
                  • kiddy Re: Szukam koloru 15.07.21, 15:58
                    A potem leniwym krokiem podejdzie do mieszalnika i kilkoma pewnymi ruchami wstuka kod idealnego odcienia 🙃. Nie doceniacie "ludzi od mieszalnika".
          • gama2003 Re: Szukam koloru 23.06.21, 05:53
            To spotkasz. Lataj i szukaj !
            Moze to potrwa, ale spotkasz.

Zacznij od tych wzorników pantone.
            Może się okazać, że poszukiwania będą krótkie. Tylko koniecznie ,, na żywo,,. Na komputerowo- monitorowo kolory są kłamliwe 😉 i zmienne.
            Musisz na wzorniku, albo czymś upolowanym ( ciucharnie ?) mieć dokłasnie TO
        • jednoraz0w0 Re: Szukam koloru 23.06.21, 00:50
          Nie musi. Ludzie rozpoznają najwięcej odcieni zielonego, więc nie będzie odpowiednika każdego zielonego w innych kolorach.
    • georgia.guidestones Re: Szukam koloru 23.06.21, 01:27
      Yyy widzislam dawno temu negatywy wywolanych klisz do fotografii analogowej, chodzi tak jakby o odwrotnosc tej zieleni w negatywie, a moze peron odjechau jeszcze dalej?
      • georgia.guidestones Re: Szukam koloru 23.06.21, 01:50
        wyszedl w negatywie ciemny fiolet, trzeba by zrobic do niego jakąś pasującą paletę kolorystyczną z różem
        O to chodzi, czy nie?
        • georgia.guidestones Re: Szukam koloru 23.06.21, 01:56
          Fiolecik z negatywu (tekst jest tam linkiem) to mulled wine, internety pokazują np icolorpalette.com/mulled-wine-and-mulled-wine
          • georgia.guidestones Re: Szukam koloru 23.06.21, 02:03
            Pantone 2015 C, ten "łososiowy" - nie jest różem.

Jeszcze cos takiego z kilkoma pasujacymi różami:
          • chomiczanora Re: Szukam koloru 23.06.21, 08:45
            Wow! Szacun, ale widzisz wychodzi coś burego, a nie elektryzujący róż. Mój kolor nie istnieje 😭
    • mdro Re: Szukam koloru 23.06.21, 11:12
      Po pierwsze - żaden Internet. Monitory pokazują różnie, poza tym ekran świeci i odbiór koloru jest inny. Jedyne wyjście to wzorniki kolorów na żywo (sklepy z farbami)
      Po drugie - każdy kolor wygląda inaczej w zależności od towarzystwa innych kolorów, oświetlenia, materiału. To też trzeba wziąć pod uwagę.
      Po trzecie - jak już znajdziesz we wzorniku ten wymarzony wink, to pamiętaj, że będzie wyglądał inaczej na małej próbce, a inaczej na większej powierzchni.
    • mashcaron Re: Szukam koloru 23.06.21, 11:32
      ?
      • black_magic_women Re: Szukam koloru 01.01.22, 19:39
        Piękny odcień. Myślałam, że to w tym kolorze jest ostatnią suknia Lewandowskiej, ale jednak chyba w zwykłym majątkowym.
    • cosinuss Re: Szukam koloru 23.06.21, 15:36
      fajny rower smile a że to niejako moja działka to uprzejmie odpowiem, co trzeba zrobić, żeby mieć wymarzony kolor.
      ncs to wzornik techniczny i obejmuje wszystkie kolory, oczywiście z przeskokiem co 10% w tej wersji drukowanej, więc Twój kolor istnieje. Nie szukaj koloru w komputerze i nie używaj pantonu - ten wzornik nie jest w żadnej bazie farbiarskiej, czyta się z pantonu kolor spektofotometrem, ale nie każdy sklep ma sprzęt w cenie w sumie auta.
      Minimalizując czas i koszty idź do sklepu Tikkurili z mieszalnikiem i spektofotometrem - ta firma ma największy na rynku dodatkowy wzornik - Opus i program do którego da się podłączać spektofotometr, co bardzo ułatwia sprawę, najsensowniejsze pigmenty. Wzorniki można pożyczyć - zostawia się kaucję i kontemplujesz w domu - weź opusa. Jak już coś wybierzesz to kup 0,5l puszkę farby do mebli - Everal aqua. Zastanów się nad stopniem połysku. Te z 10 na puszce są matowe i dają trochę efekt takiej tępej faktury, 40 to półmat, a 80 połysk, ale głębszy połysk uzyskuje się poprzez lakierowanie bezbarwnym na końcu i tak jest na rowerze. W sklepie możesz porównać wymalowania połysków i zobaczysz, ze w zależności od kąta padania światła będzie jaśniej, ciemnie, chłodniej i co tam jeszcze widzisz. Więc przy okazji pierwszej próbki zobaczysz jaka opcja tego sinokoperkowego Ci odpowiada. Farba schnie kilka minut, kolory wytrawiają się kilka godzin, więc decyzja dzień później. Jak trafiłas to fajnie, a jak nie, to mówisz w sklepie co jest nie tak. I wtedy kolor się skanuje spektofotometrem i na wzornku odnajduje propozycje bardziej jakieś czyli ciemniejsze/jaśniejsze/ zółciejsze itp. Albo mówisz, że kolor zasadniczo ok, ale np za mało szary i wtedy dostajesz dolewkę korekcyjną do puszki. Jak za ciemny to nowa puszka. I tak 3 puszki( i 100 zł) później masz swój wymarzony kolor z jak najbardzej powtarzalną recepturą. Nie do powtórzenia na farbach dla stolarzy, bo tam są tylko opakowania 10l i ta procedura byłaby dość kosztowna. Ale możesz tę farbę zanieść do stolarza ( zachwycony nie będzie, bo produkty "przemysłowe" schną błyskawicznie i szybko są twarde, więc nie zajmują miejsca w suszarni), albo pomalować sama.
      • m_incubo Re: Szukam koloru 23.06.21, 15:52
        I właśnie za to uwielbiam ematkę!
        • mid.week Re: Szukam koloru 23.06.21, 16:12
          Miałam to samo napisac! big_grin
      • azalee Re: Szukam koloru 23.06.21, 16:16
        Az sobie skopiowalam smile Dzieki !
      • chomiczanora Re: Szukam koloru 23.06.21, 17:12
        Zaniemówiłam 😍 Dziękuję - to za mało. Z chęcią zaprosiłabym Cię na obiad
      • lumeria Re: Szukam koloru 23.06.21, 23:25
        O ile ten poszukiwany kolor istnieje we wzorniku.

Problem w tym, ze to co wydrukowane na kartce nigdy nie będzie wyglądało tak jak lakier na trój-wymiarowym obiekcie i vice versa. Autorka pisze, ze ten kolor na rowerze ma jakąś szczególną poświatę - wiec możliwe, ze zawiera jakieś drobinki bądź farba jest kładziona warstwami.

To tak, jakby lakier na aucie chcieć odtworzyć malując ścianę w domu farbami emulsyjnymi.
      • jednoraz0w0 Re: Szukam koloru 24.06.21, 18:46
        Bardzo słabo nasycony różowy/czerwony istnieje ale wygląda jak odcień brązu/beżu czy się tego chce czy nie, przynajmniej dla naszych oczu. Słabo nasycony zielony to nadal zielony.
    • mama0208 Re: Szukam koloru 23.06.21, 17:58
      Flamingo kolor - mam ściany w tym kolorze z beckersa
    • joann_80 Re: Szukam koloru 06.07.21, 14:47
      Takie coś?
    • bei Re: Szukam koloru 01.01.22, 21:52
      Chodzi o odcień, taki, ale różowy- lekko rozmyty, matowy, lekko pastelowy.

Taki, tylko jeszcze jaśniejszy?

fashioncolors.pl/dzianina-petelkowa-gladka-260-gr/1227-brudny-roz-ciemny.html
    • bei Re: Szukam koloru 01.01.22, 21:53
      www.castorama.pl/good-home-kyoto-glitter-ef-2-5l-id-1105457.html?exactc=ce240f9f2a47116b9b47afa07e636ce3&keyword=pla_wszystkie_drogie_pm&gclid=Cj0KCQiAlMCOBhCZARIsANLid6butbHpXsxQMP-CSuPgXhXDlfQjveoXcWJLt-8_FRs8MaViCi6XXhwaAjAzEALw_wcB
    • chomiczanora Re: Szukam koloru 01.01.22, 23:10
      Drogie Panie, miłe dziewczęta. Bardzo dziękuję za zangażowanie w poszukiwanie koloru, ale póki co to wszystko krew w piach. Nadmiar kłopotów życiowych zepchnął pomysły inwestycyjno-remontowe na dalszy plan. Na pocieszenie kupię sobie kredkę w kolorze odnalezionym przez Asię, może na żywo to będzie właśnie to. Dobroci w 2022 dla wszystkich 😘

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka