ktos.pl 25.05.12, 14:58 czy ktoś zna rozkład atrakcji na tegoroczny festyn parafialny? Dziękuję z góry za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
motorrek Re: Festyn parafialny 25.05.12, 16:07 Dla mnie ten festyn to browarniane chamskie potańcówki Odpowiedz Link
wygadana Re: Festyn parafialny 25.05.12, 19:00 Czyżby znowu parafia walczące ponoć z alkoholizmem organizuje pijackie imprezy? Odpowiedz Link
doa227 Re: Festyn parafialny 25.05.12, 19:30 motorrek napisał: > Dla mnie ten festyn to browarniane chamskie potańcówki Niezla jazda, bierzesz coś? Jeśli tak to znam dobrego terapeute, ktory pomaga zerwac z nalogiem, daj znać a podam namiary. Jeśli chodzi o mnie, to dla mnie ten festyn, po dniach J-L, czyli majowkach, to kolejna okazja do dobrej zabawy w weekend. Ja imprezować zaczne juz około 15-tej w sobotę na działce na grillu z rodziną i znajomymi, mam nadzieję ze bedzie ladna pogoda. O 17-tej na festynie będą świtezianie, ale ten zespół sobie odpuszczę, znam ich repertuar, a teraz podejrzewam, że zaspiewają koko koko euro spoko, osobiście nie chce tego sluchać. Pojawie sie po 18-tej na kabarecie, duża dawka śmiechu podziala na mnie relaksujaco. Mam nadzieje, ze bedzie piast, to piwko wchodzi mi najlepiej. Oby ceny nie byly zbyt wysokie, zobaczymy. Na majowkach 0,4 kosztowalo chyba 5 zl? To bylo przegiecie. Ale czego się nie robi dla dobrego browara... Aha, myslę że ten festyn to bedzie dobra okazja do spotkania sie nas forumowiczów. Wszystkich. Jeśli ktos by chciał porozmawiać na żywo o wewnętrznych sprawach naszego miasteczka, czyli o tym o czym rozmawia się na tym jadnym z lokalnych forów, to ja chetnie się sie dołączę. Co wy na to? Odpowiedz Link
kasjan007 Re: Festyn parafialny 25.05.12, 19:58 Współczuję mieszkańcom bloków przy ul. Oławskiej(tych żółtych). Tam mieszkają przeważnie młodzi ludzie i repertuar, jaki jest na festynie serwowany co roku, chyba nie przypadnie im do gustu, a zwłaszcza maluchom.Trudno będzie dzieci uśpić przy takim repertuarze. Odpowiedz Link
doa227 Re: Festyn parafialny 25.05.12, 20:12 OO, dobrze, ze o tym wspominasz. Ja tez mieszkam calkiem niedaleko. Dobrze miec w poblizu taki plac gdzie czasami odbywaja sie imprezy. Blisko do domu. Faktycznie ostatnio jak były strachy na lachy to nie wszyscy sąsiedzi uchylali okna z tego co wiem, ale umowmy się - ich repertuar jest bardzo specyficzny, nie dla każdego... Ale ogolnie nie spotkalem nikogo kto by narzekał Ps. Pozdrawiam sąsiadów z bożka Odpowiedz Link
petit7 Re: Festyn parafialny 26.05.12, 06:31 Kościół nie powinien organizować imprez alkoholowych! Wręcz przeciwnie, powinien pokazać, ze ludzie potrafią się dobrze bawić bez alkoholu. Maj to miesiąc komuni, księża apelują, aby były bezalkoholowe, a u nas jest festyn piwny.... Odpowiedz Link
hersst Re: Festyn parafialny 26.05.12, 11:04 W cywilizowanym świecie piwo jest napojem - jak każdy inny. Jeżeli ktoś widzi problem w serwowaniu piwa na otwartych imprezach plenerowych - nawet takich festynach to widać ma problem ze sobą. Normalni cywilizowani ludzie na pewno potrafią się w tym znaleźć - i myślę, że jest ich większość. Wątek ten jest ciągle podnoszony - i co dziwne nie przez obrońców kościoła lecz przez jego wrogów - ciekawe nie ? Odpowiedz Link
kasjan007 Re: Festyn parafialny 26.05.12, 19:06 Ciekawe,ciekawe. Na przykład mnie ciekawi dlaczego wpieprzacie się w nasze życie. Na tej samej zasadzie my możemy wypowiadać się o was ,waszym zakłamaniu i hipokryzji.Tylko wam się wydaje,że będzie tak trwać i pluć. Wyobraź sobie,że inni też tak potrafią. Przeszkadza? Boli? Tak więc nie obrażaj,jeżeli nie chcesz być obrażany. Nie zaprzeczyłeś,że cechuje was hipokryzja, czyli z tym się zgadzasz. Krew cię zalewa tylko dlatego,ze inni to widzą. Ale to problem twój i tobie podobnych. Odpowiedz Link
j.laskowice Re: Festyn parafialny 26.05.12, 20:06 To, że jest piwo to tylko z chęci zysku. Można było pokazać, że impreza może odbyć się bez piwa ale mniej kasy by zebrano. Nie dorabiajcie ideologii. Wielu chętnie by przyszło na bezalkoholowy festyn, a tak zostali w domu. Kościół cały czas traci przez swoją pazernośc. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: Festyn parafialny 27.05.12, 19:37 Z tym się zgadzam i dodam, że brakuje na tego typu imprezach odpowiednika piwa dla kierowców - np. chętnie napiłbym się zimnego podpiwka lub kwasu chlebowego. Najpierw nie proponuje się nic zastępującego piwa, a potem dziwi się ilu pijanych kierowców. Gdyby na imprezie były tylko napoje bezalkoholowe a policja i ochrona pilnowała by nie łamano prawa i nie spożywano tam napojów alkoholowych to może na kilku pierwszych imprezach zarobiono by mniej, ale o ile byłoby spokojniej i bezpieczniej [na imprezie i poza nią]. Mam nadzieję, że dotrze to w końcu do decydentów. Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow Re: Festyn parafialny 26.05.12, 21:44 A w jaki sposób katolicy wpieprzają ci się w życie ? Bo mi jako ateiście jakoś nie. Nikt mi niczego nie nakazywał. Chyba, że masz dużą przestrzeń życiową, jesteś przewrażliwiony, albo że w ogóle wierzący istnieją? Krew cię zalewa, że istnieją? Jak już pisałem: ty nie jesteś ateista ty jesteś cham. Chamom przeszkadza wszystko poza nimi. Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: Festyn parafialny 26.05.12, 22:40 Chyba ty bardziej wpieprzasz się w życie wielu innych, twoja dulszczyzna bije po oczach. A ja się dziś dobrze bawiłem na festynie z moimi wnukami, nawet wypiłem piwo bo dobre. Nie uważam picia/ sprzedaży piwa za coś demoralizującego. Inteligentny człowiek ma umiar, wie jak się zachować. Odpowiedz Link
bezimienna333 Re: Festyn parafialny 28.05.12, 17:05 może faktycznie sprzedając piwo na festynie liczy się na zysk. Ale czy w tym coś złego ? skoro zbiera się na jakiś konkretny cel to wszystko jedno co się sprzedaje - a było wszystko i piwo, i jedzenie i słodycze...Ja nie widzę w tym nic złego. Kto nie chce niech nie pije. A jeśli ktoś ma ochotę to sobie kupi - czy na festynie czy w sklepie. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, żyjemy w XXI wieku więc chyba nic dziwnego, że na imprezach plenerowych jest dostęp do alkoholu. A z drugiej strony - gdyby nie to piwo to na festynie byłoby nas pewnie o połowę mniej ;d Ale cały czas mówimy o piwie i piwie, ale czy to była jedyna atrakcja na festynie ? jak wrażenia ? mi osobiście wydawał się jako jeden z lepszych. Kabarety niby mało znane ale niektóre skecze były śmieszne. Zespoły oryginalne i w końcu nie jakieś "disko polo" tylko coś normalnego. Nie mówiąc o pięknym akcencie kończącym sobotni dzień. Poza tym bardzo dużo dobrego jedzenia, zimne piwko, loteria fantowa a więc szansa na nagrody rzeczowe i bardzo dużo atrakcji dla dzieci. Ja z całą rodziną bawiłam się dobrze, właściwie przez cały niedzielny wieczór Odpowiedz Link
kolo-9988 Re: Festyn parafialny 15.06.13, 19:45 Mi akurat przeszkadza. Nie otworzysz okna bo nie uśpisz dzieci i jak jest na dworze 25st to masz zaduch. Otworzysz to wiejskie przyśpiewki i inne wrzaski. Może od razu zamówimy Behemota gdzie jak dali koncert we Wrocławiu na olimpijskim to w zoo zwierzęta biegały w szoku bo głośno. Tutaj by się kozy w Oławie przestraszyły. Zastanawia mnie po co tyle decybeli na grupkę kilkudziesięcioosobową oddaloną od sceny 10m.... Mieszkam na Bożka w tych nowych budynkach i widzę, że każdy weekend będzie przejebany przez pazerność kościoła. Tydzień temu festyn parafialny dziś co jest festyn parafialny powtórka ? Jest tyle miejsca w JL aby robić takie imprezy z dala mieszkańców i nie trzeba ich robić między blokami. Ciekawo co by mówiły osoby jakby im przed nosem odpalali co weekend do nocy koncert. To nie kurwa rynek we Wrocławiu, że kupując mieszkanie wiesz co Cię czeka... Tylko normalne blokowisko nie przypuszczałem, że na pastwisku po drugiej stronie ulicy vis a vis moich okien będzie scena koncertowa 24h/dobę i każda majówka nic tylko wyjazd z tego zapyziałego miejsca + inne festyny wiejskie gdzie delikatnie mówiąc trąca myszką. Najbardziej mnie rozbawia ta sama karuzela co roku - czekam tylko kiedy te łabędzio-dinozaury się urwą i stanie się tragedia - swoją drogą ktoś z dorosłych zanim posadził swoje pociechy na tej "karuzeli" sprawdził chociaż wzrokowo stan techniczny - a jest opłakany - gwarantuję. Odpowiedz Link
olaniemakota Re: Festyn parafialny 31.05.12, 23:30 i co z tym podejrzeniem o koko mądralo Odpowiedz Link
agam-1973 Re: Festyn parafialny 02.06.12, 15:32 Zawsze znajdą się tacy co im coś nie pasuje a na naszym forum jest kilku zagorzałych przeciwników kościoła i czepią się byle czego żeby tylko sobie ulżyć. Ja ze swoją rodziną bawiłam się doskonale na festynie,dzieci się wyszalały,pojadły smacznych potraw,my dorośli wypiliśmy po kilka zimnych piwek(bardzo dobrze że są serwowane na festynie)i nie widzę w tym nic zdrożnego.Wszystko jest dla ludzi ale z rozsądkiem.Skoro niektórzy z forumowiczów picie piwa kojarzą jednoznacznie z burdami,pijakami to powiem tylko tyle:Zazwyczaj każdy ocenia według siebie.I zostawię to bez komentarza. Była niezła zabawa i choć przez dwa dni zostawiłam tam 400zł nie żałuję bo poszły te pieniądze na szczytny cel.Mam nadzieję że na przyszły rok będzie festyn i równie ciekawie. Odpowiedz Link
makler4 Re: Festyn parafialny 07.06.13, 20:46 Jutro kolejny festyn parafialny koło basenu. Mam nadzieję, że nie będzie na nim sprzedawany alkohol. "Spójrzmy dziś z wdzięcznością i refleksją na setki festynów parafialnych, które odbywają się w całej Polsce. Nie ma tam alkoholu, a tak wiele osób bawi się ... " www.domacyny.sandomierz.opoka.org.pl/archiwum/68-sierpien-abstynencja.html Mam nadzieję, że będą kasy fiskalne: www.gloswielkopolski.pl/artykul/645481,kontrola-skarbowki-na-lokalnym-festynie-czyli-paragon-musi,id,t.html?cookie=1 Odpowiedz Link
j.laskowice Re: Festyn parafialny 08.06.13, 18:53 Może jestem starej daty, ale uważam, że księża nie powinni organizować festynów. Wydaje mi się, że mają inny zakres obowiązków. Odpowiedz Link
kasjan007 Re: Festyn parafialny 08.06.13, 19:57 "parafialny" - mnie już to odstrasza. ale moja wnuczka ,małolata,pobiegła w podskokach., A kasę na to wybulił kto?Oczywiście ja,dziadek. Osobiście nie biorę udziału w tego rodzaju imprezach. Odpowiedz Link
librys Re: Festyn parafialny 10.06.13, 20:58 U mnie w pracy po tym festynie dwóch nie przyszło do roboty. To skandal, że księża nie umieją zrobić imprezy dla ludzi bez alkoholu. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Festyn parafialny 10.06.13, 22:46 Przepraszam, ale co księża mają do tego, że ktoś chciał się po prostu "nawalić jak szpadel"? Myślę, że jak ktoś tak lubi, to i festynu do tego nie potrzebuje... Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: Festyn parafialny 11.06.13, 10:35 Kasjan007 napisał: ,"parafialny" - mnie już to odstrasza. ale moja wnuczka ,małolata,pobiegła w podskokach., A kasę na to wybulił kto?Oczywiście ja,dziadek. Osobiście nie biorę udziału w tego rodzaju imprezach; Biedny kasjan Wychodzi jednak na to,że pośrednio wziąłeś udział w zbiórce na szlachetny cel! Dorkasz1 ma rację. Osobiście widziałam jak kręciło się kilku panów na festynie już ładnie wstawionych ale będąc jedną z pierwszych osób widziałam też,że panowie Ci przyszli już w takim stanie.I tak szczerze mówiąc,nachodziły mnie dziwne myśli,czy to aby nie mixerek lub jemu podobni ,był którymś z tych osobników i przyszli węszyć aby móc pózniej bzdety na forum pisać jak to alkoholizm na parafialnym się szerzy. Odpowiedz Link
jlaskowice32 Re: Festyn parafialny 11.06.13, 11:03 zdjęcia z festynu można ozbaczyć na jelczlaskowice.naszemiasto.pl Odpowiedz Link
przystojna Re: Festyn parafialny 11.06.13, 18:37 W niedziele byli u mnie znajomi z Tarnowa. Wyszliśmy na spacer i przechodzilśmy obok festynu. Jak im powiedziałam, że to festyn parafialny to nie mogli uwierzyć. Widzieli pijących piwo. U nich też są organizowane takie festyny, ale zawsze bez alkoholu. Odpowiedz Link
3plastek3 Re: Festyn parafialny 12.06.13, 08:20 Widocznie są jeszcze księża dla których kasa nie jest na pierwszym miejscu Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Festyn parafialny 13.06.13, 07:20 Witam, a mnie nurtuje jedno, może naiwne, pytanie. Na czym polega parafialność festynu, który odbył się w miniony weekend? Czy nazwany tak został ponieważ: 1. Jest organizowany wyłącznie przez proboszcza i radę parafialną? To znaczy, że bardzo ścisłe grono ludzi decyduje jak całość ma wyglądać? 2. Zyski trafiają do "kieszeni" parafii? I co oznacza ta umowna kieszeń? Realizowanie z niej potrzeb proboszcza? Czy parafian? Czyli de facto ludzi, którzy te zyski generują? 3. Organizowany jest na terenie parafii? To znaczy, że uczestniczą w nim członkowie parafii? Czy też oznacza to tylko miejsce imprezy (obok kościoła)? 4. Czy "parafialny" zastąpił używane niegdyś słowo "ludowy"? I oznacza, że w organizację angażuje się szeroka grupa osób niekoniecznie związana z kościołem? A zyski przeznaczane są na potrzeby niekoniecznie kościelne? Która z tych odpowiedzi jest prawdziwa? Będę wdzięczna za oświecenie mnie. Mile widziane odpowiedzi osób, które wiedzą jak jest, a nie wydaje im się. Przepraszam za moją niewiedzę w tym i w wielu innych zakresach, ale liczę na to, że ci lepiej zorientowani będą chcieli się ze mną swoją wiedzą podzielić. Tak, jak to miało miejsce wielokrotnie w przeszłości i za co, życząc miłego dnia, serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: Festyn parafialny 13.06.13, 20:33 dorkasz1 napisała: > Witam, a mnie nurtuje jedno, może naiwne, pytanie. Na czym polega parafialno > ść festynu, który odbył się w miniony weekend? Czy nazwany tak został ponie > waż: > > 1. Jest organizowany wyłącznie przez proboszcza i radę parafialną? To znaczy, ż > e bardzo ścisłe grono ludzi decyduje jak całość ma wyglądać? > 2. Zyski trafiają do "kieszeni" parafii? I co oznacza ta umowna kieszeń? Realiz > owanie z niej potrzeb proboszcza? Czy parafian? Czyli de facto ludzi, którzy te > zyski generują? > 3. Organizowany jest na terenie parafii? To znaczy, że uczestniczą w nim członk > owie parafii? Czy też oznacza to tylko miejsce imprezy (obok kościoła)? > 4. Czy "parafialny" zastąpił używane niegdyś słowo "ludowy"? I oznacza, że w or > ganizację angażuje się szeroka grupa osób niekoniecznie związana z kościołem? A > zyski przeznaczane są na potrzeby niekoniecznie kościelne? > > Która z tych odpowiedzi jest prawdziwa? Będę wdzięczna za oświecenie mnie. Mile > widziane odpowiedzi osób, które wiedzą jak jest, a nie wydaje im się. P > rzepraszam za moją niewiedzę w tym i w wielu innych zakresach, ale liczę na to, > że ci lepiej zorientowani będą chcieli się ze mną swoją wiedzą podzielić. Tak, > jak to miało miejsce wielokrotnie w przeszłości i za co, życząc miłego dnia, s > erdecznie dziękuję. Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiadania bo to wszystko moje zdanie: 1. Jest organizowany przez proboszcza, radę parafialną, centrum kultury oraz innych "niezrzeszonych" zatem nie każdy jest ściśle związany z kościołem bo pracownik centrum kultury może być np. Łemkiem- zatem nie jest to wąska grupa, a myślę, że gdybyś chciała dołączyć lub miała swoje pomysły, chętnie by ich wysłuchano. 2. Zyski zawsze szły na konkretny, parafialny cel- a to dzwony, a to ławki, teraz organy. Zresztą, pewnie w niedzielę proboszcz przeczyta ile zebrano, komu dziękuje itp. Zawsze też w powiatowej były podziękowania. 3. Organizowany jest na terenie parafii, na terenie miasta koło kościoła. Uczestniczy kto chce, zatem ciotka z Nowego Sącza też może lub kuzyn z Irlandii uczestniczyć. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Festyn parafialny 13.06.13, 22:37 mszczyglod_1 napisał: > Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiadania Oj tam, oj tam... skoro wiesz, a nie przypuszczasz, że tak mogłoby być, to jak najbardziej > 1. Jest organizowany przez...zatem nie jest to wąska grupa, Czyli taki bardziej ludowy niż typowo parafialny. > 2. Zyski zawsze szły na konkretny, parafialny cel No i dobrze, ludzie chodzą do kościoła, więc mają jakieś potrzeby. Realizacja celu służy dużej części społeczeństwa, więc jest ok. > 3. Organizowany jest na terenie parafii, na terenie miasta koło kościoła. Uczes > tniczy kto chce, zatem ciotka z Nowego Sącza też może lub kuzyn z Irlandii ucze > stniczyć. Dziękuję za wyjaśnienia Trafiłeś z ciotką w Nowym Sączu, ale w Irlandii mam tylko znajomych No chyba, że nie wiem iż jakiś kuzyn mi się tam zawieruszył Odpowiedz Link
librys Re: Festyn parafialny 15.06.13, 06:48 Kościół nie jest od organizowania pikników dla swoich parafian! A organizowanie takich zabaw, które organizuje się w celach zarobkowych jest wielce naganne. Czy na pewno nam konieczne są tak drogie organy, dlaczego tak długo buduje się ten kościół, jak rozliczane są pieniądze zbierane od ludzi? Odpowiedz Link
hersst Re: Festyn parafialny 15.06.13, 20:05 librys napisał: > Kościół nie jest od organizowania pikników dla swoich parafian! A organizowani > e takich zabaw, które organizuje się w celach zarobkowych jest wielce naganne. > Czy na pewno nam konieczne są tak drogie organy, dlaczego tak długo buduje się > ten kościół, jak rozliczane są pieniądze zbierane od ludzi? Nie ośmieszaj się człowieku ... Odpowiedz Link
makler4 Re: Festyn parafialny 15.06.13, 20:09 Librys ma racje i zadaje logiczne i ważne pytania. Odpowiedz Link
jlaskowice32 Re: Festyn parafialny 17.06.13, 20:05 za nami kolejny festyn tym razem w biskupicach. wręczono tam kolejne tytułu zasłuzony dla biskupic otrzymali je pan Kawłko, Dudkowski i Stajszczyk, można także było spróbować wiele smkołyków tutaj są zdjęcia jelczlaskowice.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1899231,biskupice-olawskie-kto-otrzymal-zloty-klos-certyfikat-i,id,t.html#17793d338d2a8f95,1,3,2 Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Festyn parafialny 17.06.13, 20:33 Przegapiłam. A wybierałam się... Szkooooda. Odpowiedz Link
librys Re: Festyn parafialny 22.07.13, 21:28 Polski Kościół wzywa do wprowadzenia całkowitego zakazu reklamy alkoholu, ograniczenia liczby miejsc sprzedaży oraz podniesienia cen napojów alkoholowych - informuje "Gazeta Polska Codziennie". Ciekawy jestem co na to propa, skończy z alkoholowymi festynami? www.sfora.pl/Kosciol-idzie-na-wojne-z-alkoholem-Musi-byc-drozszy-a57885 Odpowiedz Link