ajauwazam
26.06.21, 20:51
Czy któraś z emam nosiła aparat ortodontyczny i musiała uzupełnić brak zęba ?
Od roku noszę aparat ortodontyczny, plan leczenia zakładał że brakująca górna 6 zostanie uzupełniona implantem, żeby leczenie się utrzymało i zęby nie rozjechały,
Dzisiaj byłam na konsultacji z implantologiem i po obejrzeniu tomografu stwierdził że implant jest możliwy ale po przeszczepie kości i jakiś jeszcze kilku innych zabiegach, całkowity koszt wyniesie ok 20 tys. i przesunie całe leczenie o kolejny rok a i to że implant się przyjmie też nie jest 100 % pewnie. No trochę mnie trafiło lekko mówiąc. Ortodontka twierdzi że sama retencja nie wystarczy, by utrzymać zęby na skorygowanym poziomie i całe leczenie szlak trafi.
Szukam innego rozwiązania na uzupełnienie brakującego zęba, może jakaś proteza, most, itp.
Ktoś? coś ? Będę oczywiście jeszcze konsultowała opcje z moją ortodontką ale chciałabym się też przygotować do rozmowy. Trochę nadszarpnęła moje zaufanie tym że takiej konsultacji nie zaleciła przed rozpoczęciem leczenia, bo jeśli nie znajdę innego rozwiązania a na przeszczep i implant się nie zdecyduję 2 letnie leczenie będzie do d...y