Dodaj do ulubionych

ortodonta, implant

26.06.21, 20:51
Czy któraś z emam nosiła aparat ortodontyczny i musiała uzupełnić brak zęba ?
Od roku noszę aparat ortodontyczny, plan leczenia zakładał że brakująca górna 6 zostanie uzupełniona implantem, żeby leczenie się utrzymało i zęby nie rozjechały,
Dzisiaj byłam na konsultacji z implantologiem i po obejrzeniu tomografu stwierdził że implant jest możliwy ale po przeszczepie kości i jakiś jeszcze kilku innych zabiegach, całkowity koszt wyniesie ok 20 tys. i przesunie całe leczenie o kolejny rok a i to że implant się przyjmie też nie jest 100 % pewnie. No trochę mnie trafiło lekko mówiąc. Ortodontka twierdzi że sama retencja nie wystarczy, by utrzymać zęby na skorygowanym poziomie i całe leczenie szlak trafi.
Szukam innego rozwiązania na uzupełnienie brakującego zęba, może jakaś proteza, most, itp.
Ktoś? coś ? Będę oczywiście jeszcze konsultowała opcje z moją ortodontką ale chciałabym się też przygotować do rozmowy. Trochę nadszarpnęła moje zaufanie tym że takiej konsultacji nie zaleciła przed rozpoczęciem leczenia, bo jeśli nie znajdę innego rozwiązania a na przeszczep i implant się nie zdecyduję 2 letnie leczenie będzie do d...y
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: ortodonta, implant 26.06.21, 21:27
      u mnie ortodonta musial dopasowac plan leczenia do nowych warunkow. Nie mam jednej siodemki, niby osemka troche sie tam wsunela ale nadal jest przestrzen, na szczescie po latach sie nie poprzesuwalo.
    • lot_w_kosmos Re: ortodonta, implant 26.06.21, 21:50
      Za taką kasę mocno bym się zastanowila nad tym czy w szóstce potrzebny mi implant
      CY nie lepszy jakiś most
      Z drugiej strony implant blokuje przesuwanie zębów już a poziomie korzeni. Most tylko trzymałby korony....
      Idź do fachowców po radę.
    • taki-sobie-nick Re: ortodonta, implant 26.06.21, 23:03
      Można, są mosty, ale nie wiem, jak to wygląda w przypadku leczenia ortodontycznego.

Szlag, a nie szlak.
    • mrs.solis Re: ortodonta, implant 27.06.21, 01:11
      Ja i maz nie mielismy szostki, ale mielismy osemki. Ortodontka przesunela zeby i nie trzeba bylo robic uzupelnienia.
      • waleria_s Re: ortodonta, implant 27.06.21, 01:15
        Hm, ja bez obu górnych szóstek, a górne ósemki zatrzymane. Ortodontka tak przesunęła zęby, że nie ma szpar po 6-tkach i dzięki temu uniknęłam implantów i całego cyrku z tym związanego.
        • latowpelni Re: ortodonta, implant 07.08.21, 20:45
          Ja właśnie jestem po usunięciu górnej szóstki i jestem załamana. Mam 49 lat, ale na brak zęba nie jestem gotowa. Żyję tylko tym. Możesz mi powiedziać jak dokładnie wyglądało to leczenie, jaki aparat, jak długo, czy bolało. Jak sprawują się siódemki w miejscu szóstek, czy została jakaś szpara. Będę Ci ogromnie wdzięczna.
          • mrs.solis Re: ortodonta, implant 07.08.21, 21:15
            W twoim przypadku najlepiej bedzie zrobic implant , ale z watku na innym forum wiem, ze robisz z tego niesamowity problem. Leczenie aparatem stalym trwalo 2.5 roku pozniej aparat retencyjny na nastepnye 3 lata. Ogarnij sie i idz zrobic ten implant. W czasie zabiegu nic nie boli, a po zabiegu bol jest do ogarniecia tabletkami preciwbolowymi.
            • latowpelni Re: ortodonta, implant 08.08.21, 12:53
              Może i robię problem, ale czy niesamowity? Implant nie jest dla każdego. Z różnych powdów i wcale nie musi chodzić o cenę. To poważny zabieg, jak każdy zabieg chirurgiczny. Jest sporo przeciwskazań do implantacji m.in. niedoczynność tarczycy, a nawet stan psychiczny. Implant nie jest czymś naturalnym, nasze zęby nie są zrośnięte z kością, tak jak śruby implantu. Często po paru miesiącach, latach powstają stany zapane tkanek miękkich i kości i imlant trzeba usuwać. Więc takie ,,Idź zrobić ten implant".... No to nie jest taka prosta sprawa.
              • kropkaa Re: ortodonta, implant 09.08.21, 16:52
                Jeśli tak do tego podchodzisz, to faktycznie implant nie jest dla ciebie. Jak masz rozkminiać, że żyjesz z ciałem obcym, to najpierw ześwirujesz, a potem ogranizm odrzuci śrubę.
      • latowpelni Re: ortodonta, implant 07.08.21, 20:47
        A jak wyglądało to leczenie? Jaki to był aparat i na jak długo? Mam właśnie taki sam problem i desperacko szukam rozwiązania.
        • marsalla Re: ortodonta, implant 09.08.21, 13:52
          U mnie aparat samoligaturujący metalowy, plan leczenia na 2 lata. Noszę od 3 miesięcy. Siódemka ma być przesunięta na miejsce utraconej szóstki. U męża dokładnie tak samo. Koszt za 1 łuk 2500 zł. Wizyty co 2 miesiące 250 zł.
          • marsalla Re: ortodonta, implant 09.08.21, 13:56
            Co do bólu, to bolą zęby przez kilka dni po wizycie, wtedy się aparat reguluje. Ból w mojej ocenie 4/10, jak bardzo przeszkadza to paracetamol doraźnie i jeść coś miękkiego. Polecam.
          • latowpelni Re: ortodonta, implant 09.08.21, 17:47
            A była potrzebny implant ortodontyczny?
    • aandzia43 Re: ortodonta, implant 27.06.21, 02:41
      Za co te 20 tysięcy? Podnoszenie dna zatoki plus nawet rozszczepianie wyrostka tyle nie kosztuje. Z talerza kości biodrowej chcą ci przeszczepiać? Idź na konsultację do innego implantologa, może ma dla ciebie lepsze wieści.
      • minerallna Re: ortodonta, implant 27.06.21, 23:11
        Dobra rada. Na miejscu autorki tak właśnie bym zrobiła. Jeszcze nie słyszałam o implancie za 20 tysięcy, chyba że jakieś zdobienia ma typu brylancik 😃.
    • karola2122 Re: ortodonta, implant 27.06.21, 22:52
      Jakoś za drogo wychodzi... Pójdź na konsultację do innego (dobrego i polecanego) implantologa. Mi się wydaje, że można zmieścić się w 10 tys. albo i mniej, z tym że nie napisałaś, jakie to jeszcze inne zabiegi. I faktycznie, nikt nie da gwarancji, że się uda, ale na ogół się udaje, więc spokojnie. Pójdź na konsultację do innego implantologa. Podaj miasto, może będziemy mogły doradzić kogoś konkretnego.

Aha, most też wchodzi w grę. Znam osobę, która po leczeniu orto miałaby mieć za dużo przeszczepów kości pod implanty, więc zrobili jej mosty, i ostatecznie wyszło dużo taniej, niż przy implantach. Faktycznie, mosty raz na jakiś czas trzeba wymieniać, ale korony na implantach przecież też. Mosty mają jeszcze inne minusy, typu konieczność oszlifowania sąsiednich, zdrowych zębów, czasami ich przeleczenie kanałowe, czyli ogólnie mówiąc, ich zniszczenie, więc to wszystko naprawdę trzeba bardzo dobrze przemyśleć..
    • korniz Re: ortodonta, implant 09.08.21, 16:46
      Ja mam mostek. Dwójka mi wypadła po 35 latach bo jako dziecko miałam doceniany. Zdecydowałem się na mostek szybciej i taniej.
    • clk Re: ortodonta, implant 09.08.21, 18:01
      To ja tak miałam.
      Musiałam założyć aparat. Odbudować kość , tkanki , wstawić implanta.
      Tez mi się cena i długość zmieniła podczas leczenia.
      Za ta cała zabawę zapłaciłam wartość małego nowego praktycznie samochodu 🙈🙈
    • ajr27 Re: ortodonta, implant 09.08.21, 22:44
      Wcale nie będzie w piach ta korekta aparatem, zęby się trochę rozjadą, lepiej będą wyglądać. Nie daj się omamić bezczelnej zmowie ortodontów z implantologami! To, co teraz wyprawiają, żeby z ludzi ciągnąć grubą kasę w głowie się nie mieści.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka