esperantza Re: MISMAP dylematy matki maturzystki 16.07.22, 12:06 Skończyłam biotechnologię na PW ponad 20 lat temu. Wtedy wszyscy się w głowę pukali bo królował marketing . Potwierdzam ze w pl pracy w stricte zawodzie jest mało . Jest kilka firm (sama w takiej pracuje) które faktycznie prowadzą poważniejsze badania. I uczelnie. Wiec prawdziwa kariera i pieniądze to zdecydowanie poza pl. Można znaleźć bardzo dobre pieniądze w obszarach szeroko rozumianego life Science ale to już nie będzie praca w nauce . Ja nie narzekam ale zajmuje się jednak czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: MISMAP dylematy matki maturzystki 16.07.22, 13:57 A nie pomylilaś biotechnologii z analityką medyczną? Tak jakby jednak nieco inny kierunek studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: MISMAP dylematy matki maturzystki 16.07.22, 14:11 Mam koleżankę po chemii i ona od zawszecwkręcona w naukę, nigdy laborantką nie chciała być. Publikuje, bierze udział w międzynarodowych projektach, przez ostatnie 10 lat to może z rok byla w polsce. Zarabia dobrze, ale nie miliony w dolinie krzemowej, bo zawsze interesowały ją badania naukowe, kocha mieszkać i pracować w różnych miejscach. Czy znam jakiegoś lekarza co pracuje po świecie? Hmmmm.... nie, tylko dentystę bogatego na maxa i podróżujacego kilka razy w roku ... reszta pracuje na etacie i jie ma urlopu ;P Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: MISMAP dylematy matki maturzystki 16.07.22, 18:25 Biotechnologia to nie tylko badanie g... w powiatowym szpitalu🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: MISMAP dylematy matki maturzystki 16.07.22, 18:55 Córka sąsiadów poszła na medycynę. Po roku przerwała, (bnie wiem, może dziekankę wzięła) poszła na biotechnologię. Po roku wróciła na medycynę i to wg niej najlepsza decyzja życia. Odpowiedz Link Zgłoś