mia_mia 29.06.21, 15:35 Zginęły dwie matki i trójka dzieci 4-9, jakiś koszmar☹️ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thank_you Re: Elżbietowo 29.06.21, 15:42 No masakra, w zeszłym tygodniu na autostradzie pod Szczecinem tuż przed nami dachował samochód - gdy biegłam z pomocą, to byłam przekonana, że do trupów, a pomagałam wysiadać chłopakom - wszyscy przeżyli... Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:01 thank_you napisała: > No masakra, w zeszłym tygodniu na autostradzie pod Szczecinem tuż przed nami da > chował samochód - gdy biegłam z pomocą, to byłam przekonana, że do trupów, a po > magałam wysiadać chłopakom - wszyscy przeżyli... Mogli chłopaki jechać jeszcze szybciej. Tylko że pewnie jechali złomem, który nie pozwalał na szybszą jazdę. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 21:41 thank_you napisała: > Wiesz ile jechali? A ty wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 21:54 thank_you napisała: > Wiem, jechałam za nimi. No to jaka była prędkość? I na autostradzie dachowali? Z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 13:12 thank_you napisała: > Przecież ty wyżej podałeś powód. Nie podałem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 13:16 "Mogli chłopaki jechać jeszcze szybciej. Tylko że pewnie jechali złomem, który nie pozwalał na szybszą jazdę." Ale szkoda mi na takiego pajaca jak ty swojego czasu, możesz teraz w samotności oddać się brandzlowaniu nad każdym słowem, którego dosłownie nie napisałeś i wcale, ale to wcale, niczego nie sugerowałeś. No, ale pa! Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 13:38 thank_you napisała: > "Mogli chłopaki jechać jeszcze szybciej. Tylko że pewnie jechali złomem, który > nie pozwalał na szybszą jazdę." Ale szkoda mi na takiego pajaca jak ty swojego > czasu, możesz teraz w samotności oddać się brandzlowaniu nad każdym słowem, któ > rego dosłownie nie napisałeś i wcale, ale to wcale, niczego nie sugerowałeś. No > , ale pa! Jazda złomem nie oznacza automatycznie dachowania na autostradzie. Widziałaś wypadek więc napisz dlaczego dachowali i z jaką prędkością jechali. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Elżbietowo 30.06.21, 19:02 Swojej szklanej kuli pytaj. Może być ta cylindrycznie wydłużona z zawartością. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 15:10 thank_you napisała: > No masakra, w zeszłym tygodniu na autostradzie pod Szczecinem tuż przed nami da > chował samochód To był ten wypadek? goleniow.naszemiasto.pl/dachowanie-na-s3-strazacy-z-goleniowa-i-okolic-ratowali/ar/c16-8334136 To by znaczyło że nie odróżniasz drogi ekspresowej od autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 15:32 thank_you napisała: > Nie, nie ten - umiesz czytać? Nie mogę nic w google znaleźć o dachowaniu w zeszłym tygodniu na autostradzie pod Szczecinem. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 16:20 thank_you napisała: > No i? No i sobie myślę że nie było takiego wypadku na autostradzie pod Szczecinem. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:16 thank_you napisała: > Ha ha ha. Pośmiali się, pożartowali, to teraz daj link do tego wypadku. Albo jakieś dane (data, miejsce) to może sam znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:24 No ale po co ci to? 😂 Zadzwoń do zachodniopomorskiego RSO i zapytaj o zeszłotygodniowe komunikaty, jelopie, bo widze ze nie masz co ze swoim życiem robic, tylko sprawdzasz, czy jakas forumka nie wymyśliła sobie dachowania (Ojp!). Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:32 thank_you napisała: > No ale po co ci to? 😂 Po to żebym wiedział czy kłamiesz czy nie. Zadzwoń do zachodniopomorskiego RSO i zapytaj o zeszłoty > godniowe komunikaty, jelopie, bo widze ze nie masz co ze swoim życiem robic, ty > lko sprawdzasz, czy jakas forumka nie wymyśliła sobie dachowania (Ojp!). Sama sobie dzwoń i sprawdź czy jakaś forumka (czyli ty) nie wymyśliła dachowania. Dasz linka to cię przeproszę i padnę na ziemię ucałować twoje brudne nogi. Nie dasz linka, to znaczy że fantazjujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:43 Hahaha ale Po co ja mam szukać jakichś linków? 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:44 Bo mi jakiś internetowy Byt zarzuca konfabulacje? 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:48 thank_you napisała: > Bo mi jakiś internetowy Byt zarzuca konfabulacje? 😅 Tak to już jest w internecie, że jakiś jeden byt pod nazwą thank_you kłamie i nie potrafi udowodnić że nie kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:49 Nie, nie umiesz znaleźć informacji. Tylko to. Janusz, nie poddawaj sie, Noc jeszcze młoda. 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:52 thank_you napisała: > Nie, nie umiesz znaleźć informacji. Tylko to. Janusz, nie poddawaj sie, Noc > jeszcze młoda. 😅 Jaka noc? Czyżbyś piła metylak? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:45 thank_you napisała: > Hahaha ale Po co ja mam szukać jakichś linków? 😂😂😂 Żeby mi udowodnić że nie kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:47 A skąd ten szalony pomysł, ze miałabym ci cokolwiek udowadniać? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:49 Mnie nie obchodzi czy ty mi wierzysz, tak jak nie obchodzą mnie internetowe wzmianki o wypadkach, które widziałam. Najwidoczniej nie umiesz szukać. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:51 thank_you napisała: > A skąd ten szalony pomysł, ze miałabym ci cokolwiek udowadniać? 😂 Twierdzę że kłamiesz. Gdyby mnie zarzucono kłamstwo, to starałbym się udowodnić że nie kłamię. Ale ja to ja a nie byt internetowy "thank_you". Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:52 Ale ja nie jestem tobą, wiec nie obchodzi mnie, co ty byś zrobił gdybys był na moim miejscu. Niestety nie umiesz korzystać z Google - ale nie przejmuj sie, wszystko przed tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:55 Janusz, my tu gadu gadu, a 159 km samo sie nie zrobi. Daj znac co RSO powiedziało! Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:55 thank_you napisała: > Ale ja nie jestem tobą, wiec nie obchodzi mnie, co ty byś zrobił gdybys był na > moim miejscu. Niestety nie umiesz korzystać z Google - ale nie przejmuj sie, ws > zystko przed tobą. A ty nie umiesz nawet kłamać. Ale starasz się, więc może kiedyś się nauczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl [...] 30.06.21, 19:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 20:18 Jeszcze w życiu takiego idioty nie spotkałam 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 20:47 thank_you napisała: > Jeszcze w życiu takiego idioty nie spotkałam 😂 Z każdym kolejnym wpisem potwierdzasz swój idiotyzm. Emama może być idiotką? Jak widać może. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:38 No jasne, ze moze byc. Ale tylko moze byc. A ty jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 20:44 thank_you napisała: > 😂😂😂 Hahaha. 😂 Jakiś nerwowy ten twój śmiech. Czyżbyś się czegoś bała? Na przykład tego że ktoś ci udowodni kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Elżbietowo 01.07.21, 06:48 thank_you napisała: > A udowodniłeś? 😂😂😂 Cały wątek rozmawiasz z facetem. Masz słabość do emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl [...] 01.07.21, 07:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 01.07.21, 09:05 Udowodnij to w koncu, a nie tak bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl [...] 29.06.21, 15:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Elżbietowo 29.06.21, 15:48 Tak, ich sąsiedzi, ta katastrofa wydarzyła się w moim województwie, więc całkiem blisko, a ja mam dziecko w tym wieku, czy daje mi to prawo do bycia zszokowaną tragedią? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl [...] 29.06.21, 15:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:16 "A co mnie jakieś elżbietowowo obchodzi?" To po ch... włazisz w wątek, który się tak nazywać, i jeszcze w nim piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl [...] 29.06.21, 16:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Elżbietowo 29.06.21, 21:37 januszekxxl napisał > A co mnie jakieś elżbietowowo obchodzi? Rozważ upierdolenie sobie rączek, bo takie pierdy wstawiasz, że każdy inny poyeb przy tobie to intelektualista. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Elżbietowo 29.06.21, 15:46 Dlatego wszędzie powinny być ronda, albo światła. ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 15:53 berdebul napisała: > Dlatego wszędzie powinny być ronda, albo światła. ☹️ Ronda to zło. Wprowadzają zamieszanie, bo ludzie nie wiedzą jak jeździć po rondach. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:02 Jeżeli ktoś ma problem z jeżdżeniem po rondzie, to powinien mieć natychmiast odebrane prawo jazdy i zakaz prowadzenia pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:09 feel_good_inc napisał: > Jeżeli ktoś ma problem z jeżdżeniem po rondzie, to powinien mieć natychmiast od > ebrane prawo jazdy i zakaz prowadzenia pojazdów. > Oczywiście. Tylko że problemy z jazdą po rondzie mają nawet instruktorzy/egzaminatorzy na prawo jazdy. Potem sąd prostuje ich krzywe pojęcie o jeździe na rondzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:17 Pierdolisz. Z rondem mają problem ci co je nie zauwarzą i przelatuja je. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:53 m_incubo napisała: > Co zrobią? Coś w tym stylu: Wypadek // Rondo Rąbień // Lot nad rondem // Suzuki Swift GTA // I BELIVE I CAN FLY Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:24 kryzys_wieku_sredniego napisał(a): > Pierdolisz. > Z rondem mają problem ci co je nie zauwarzą i przelatuja je. Gdybym pierdolił to by mi się grzywka trzęsła. Instruktorzy i egzaminatorzy nie wiedzą jak jeździć na rondzie. To jest wina tworzących przepisy. Bo przepisy są takie, żeby zwykły obywatel musiał korzystać z pomocy adwokata. I nie pisz "zauwarzą", bo się kompromitujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:17 Rondo właściwie zawsze generuje korek, jeżeli łączy drogę główną z mniejszą. Jak nie ma świateł to przejazd zajmuje koszmarnie duzo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Elżbietowo 30.06.21, 17:54 Przecież ronda właśnie upłynniają ruch... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elżbietowo 30.06.21, 17:57 To chyba nie widziałaś korków na warszawskim Ursynowie - zwłaszcza przy Roentgena. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Elżbietowo 30.06.21, 19:52 Rozumiem, że poza Ursynowem swiat juz nie istnieje i jak gdzieś na jednym Ursynowie robią się korki, to "rondo zawsze generuje korek". Zawsze. Wszędzie. Na całym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elżbietowo 30.06.21, 17:58 A chodzi o ronda łączące "główną drogę" czyli tam gdzie jadą samochody cały czas i w dużych ilościach z drogą mniejszą. Ci z tej mniejszej nie mogą się na rondo wcisnąć. Zwłaszcza jak ze 300-400 metrów za rondem na drodze głównej są światła. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Elżbietowo 30.06.21, 20:54 Dokładnie, ronda sa dobre zamiast świateł przy dwóch porównywalnych ruchem ulicach, np Postępu/Cybernetyki. Nie dla takich skrzyżowań jak w wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:11 Postępu i Cybernetyki nie są porównywalne. Cybernetyki, szczególnie rano i popołudniu jest jednak bardziej oblegane Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:27 Trochę bardziej, tak, niemniej tam to rondo znajduje zastosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:05 berdebul napisała: > Dlatego wszędzie powinny być ronda, albo światła. ☹️ I jeszcze maszerujący z czerwoną flagą przed autem! Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:52 Nie, wystarczą światła/światła do bezkolizyjnych skrętów, prawdziwe foteliki, a nie mandatochrony i już śmiertelność, zwłaszcza wśród dzieci spadnie. Plus zakaz sprzedaży poddupnikow, ewentualnie dla dzieci 11+ i wyłącznie montowanych na isofix. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Elżbietowo 29.06.21, 17:13 Z tego auta musieli wycinać ludzi, foteliki raczej by dużo nie dały w tym wypadku. Doczytałam na lokalnych stronach że to skrzyżowanie z dobrą widocznością, może po prostu zagapienie się, z tragicznymi konsekwencjami... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Elżbietowo 29.06.21, 18:22 Mamy jedną z wyższych śmiertelności dzieci w wypadkach samochodowych w Europie, konieczne są zmiany w przepisach, w tym obowiązkowe rwf do 4 roku życia, jak w Skandynawii. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:48 Zgadzam się z tobą jeżeli chodzi o foteliki. Moja 9 latka ma 134cm, i jest jedną z niewielu w klasie wożoną w foteliku. Takim pożądnym. Wiekszość jeździ na poddupnikach albo nawet bez tego. dzieciaki nie są wyższe a auta rodziców drogie... Natomiast tutaj najelpszy fotelik by nic nie dał bo pani z prędkością świtła wjechała pod ciężarówkę. Współczuje kierowcy ciężarówki Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:58 Mój 9 latek ma jakieś 135 cm, jest chudy, był nawet w fotelik.info na przymiarkach i nie mieścił się w żaden fotelik. Ramiona mu się nie mieściły. Kupiliśmy dobry poddupnik. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Elżbietowo 30.06.21, 22:05 Też mam chudego 9-latka 134 cm wzrostu. Normalnie się mieści w Kiddy Cruiserfix 3. Młodsza siostra ma taki sam, tylko zagłówek opuszczony niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elżbietowo 01.07.21, 13:11 Nie żartuj. Sa foteliki i dla wiekszych dzieci...trzeba było dobrze poszukać. Sasiadka barczystego 10 latka wozi w Kiddy Cruiserfix 3 i spokojnie dzieciak się mieści. Sa foteliki dla dzieci powyzej 150 wzrostu Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Elżbietowo 30.06.21, 22:08 Hanusinamama, tak! Ilekroć wieziemy jakiegoś kolegę z klasy to jest zdziwienie ooo macie foteliki?? I nie siadają w fotelik (mam dwa a drugi pusty bo mała w przedszkolu), tylko pomiędzy nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elżbietowo 01.07.21, 13:12 Znajoma pediatra wozi swoją 9 latkę na poddupniku albo bez niczego. Ojciec ortopeda...nie wiem moze wyszli z założenia ze jak coś to sobie nowe Bobo zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 01.07.21, 00:06 Moj ma 147 i jeździ w foteliku i jeszcze Bedzie jezdzil... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 01.07.21, 00:59 Nie ma takiego obowiązku - moj bedzie jezdzil, bo nie ma budowy dorosłego człowieka i fotelik osłania głowę dziecka. On nawet nie wie, ze można bez fotelika jeździć (nie zwraca uwagi na to, ze koledzy jeżdżą bez). Nie nasza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elżbietowo 01.07.21, 13:14 Moja mowi ze jest jej wygodnie. Ostatnio jak uusiadła na zwykłym fotelu zeby coś wyjąć z tego schowanka z przodu to sie jej nogi przykleiły do siedzenia (skózane siedzenia ona w szortach) i sama powiedziała, ze w foteliku lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Elżbietowo 30.06.21, 16:30 berdebul napisała: > Dlatego wszędzie powinny być ronda, albo światła. ☹️ Tak, i gumowe drzewa do tego. Przecież ona nawet nie zwolniła! A tam był stop. Znak stop! Wyjeżdżała z podporządkowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Elżbietowo 01.07.21, 00:26 Śmiem twierdzić, że nawet bez tego tira, pani mogłaby mieć kraksę. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 15:49 mia_mia napisał(a): > Zginęły dwie matki i trójka dzieci 4-9, jakiś koszmar☹️ A może jakiś link do tego dramatu podasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:00 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27267065,mazowsze-zderzenie-osobowki-z-ciezarowka-zginelo-piec-osob.html#s=BoxOpImg9 Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:26 To jakieś szczególnie niebezpieczne miejsce, trudny wyjazd z drogi podporządkowanej czy jadący główna przekraczają prędkość? Skoro tyle osób zginęło ktoś musiał jechać bardzo szybko, nie podejrzewam że była to kobieta w osobowym Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:31 runny.babbit napisał(a): > To jakieś szczególnie niebezpieczne miejsce, trudny wyjazd z drogi podporządkow > anej czy jadący główna przekraczają prędkość? Skoro tyle osób zginęło ktoś musi > ał jechać bardzo szybko, nie podejrzewam że była to kobieta w osobowym No bo kobieta musi być niewinna, nie to co facet naładowany testosteronem. A jednak: Ze wstępnych ustaleń wynika, że kierująca pojazdem osobowym, wyjeżdżając z drogi podporządkowanej, nie ustąpiła pierwszeństwa kierującemu pojazdem ciężarowym, który poruszał się drogą z pierwszeństwem. Doszło do zderzenia pojazdów. Niestety śmierć na miejscu poniosły wszystkie osoby podróżujące autem osobowym. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27267065,mazowsze-zderzenie-osobowki-z-ciezarowka-zginelo-piec-osob.html#s=BoxOpImg9 Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Elżbietowo 29.06.21, 16:48 Nic nie wiemy jak to wygląda, chociażby jaka jest tam dozwolona prędkość. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Elżbietowo 29.06.21, 21:33 Kobieta wymusiła pierwszeństwo, niestety źle oceniła sytuację na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:36 Źle oceniła sytuację??? Zapierdzielała jak dzika i zignorowała znak stopu. Kretynka zamordowała czworo niewinnych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Elżbietowo 29.06.21, 21:40 runny.babbit napisał(a): > Nic nie wiemy jak to wygląda, chociażby jaka jest tam dozwolona prędkość. Ale co nie wiemy? "nie ustąpiła pierwszeństwa kierującemu pojazdem ciężarowym, który poruszał się drogą z pierwszeństwem" - tak to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Elżbietowo 29.06.21, 23:54 Widziałam już film że zdarzenia więc teraz już wiem jak to wyglądało. Prawie jak samobójstwo, niestety. Ale z samego zdania o wymuszeniu pierwszeństwa nic nie wynika, bo w polskich warunkach może równie dobrze oznaczać że ktoś pędził w miejscu gdzie powinien zwolnić, uniemożliwiając kierowcy z podporządkowanej ocenę sytuacji. W tym akuratprzypadku dzięki filmowi wiemy że tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Elżbietowo 30.06.21, 00:30 namasce.pl/nagranie-z-wypadku-w-elzbietowie-auto-osobowe-jechalo-z-bardzo-wysoka-predkoscia-wideo/ Jest w tym artykule. Im dłużej o tym myślę, tym bardziej sklaniam się do myśli, że to chyba było samobójstwo, bo jak można tak wjechać na pełnej na skrzyżowanie?! Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 00:36 runny.babbit napisał(a): > namasce.pl/nagranie-z-wypadku-w-elzbietowie-auto-osobowe-jechalo-z-bardzo-wysoka-predkoscia-wideo/ > Jest w tym artykule. Im dłużej o tym myślę, tym bardziej sklaniam się do myśli, > że to chyba było samobójstwo, bo jak można tak wjechać na pełnej na skrzyżowan > ie?! Samobójstwo z dziećmi w samochodzie? Raczej bezmyślność. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Elżbietowo 30.06.21, 01:32 w podobny sposob exowi wyjechala ( a raczej wjechała )z podprzadkowanej kobieta z dwojka dzieci, na szczescie ofiar w ludziach nie bylo, ale nasze auto nadawalo sie do kasacji, kobieta nie miala prawa jazdy i jechala 'tylko' po zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 01:39 mysiulek08 napisała: > w podobny sposob exowi wyjechala ( a raczej wjechała )z podprzadkowanej kobieta > z dwojka dzieci, na szczescie ofiar w ludziach nie bylo, ale nasze auto nadawa > lo sie do kasacji, kobieta nie miala prawa jazdy i jechala 'tylko' po zakupy > I najczęściej robią tak kobiety. No sorry, ale faceci tak nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Elżbietowo 30.06.21, 02:16 ale faceci tak nie robią. robia, robia Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Elżbietowo 30.06.21, 06:29 W podobny sposób czyli jak? Z olbrzymią prędkością, nie zatrzymując się przed znakiem stop, ani nie hamując przed naczepą ciężarówki? Ten filmik sugeruje albo samobójstwo rozszerzone, albo awarię hamulców. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:08 lauren6 napisała: > > > Ten filmik sugeruje albo samobójstwo rozszerzone, albo awarię hamulców. Przy awarii hamulców zwykle nie ma problemów ze skręcaniem. Ludzie depczą po pedale hamulca szarpiąc jednocześnie kierownicą. Na filmiku tego nie widać żeby samochód choć lekko "meandrował" po drodze. Ale mogę się oczywiście mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Elżbietowo 30.06.21, 11:17 ten filmik pokazuje, że pani liczyła na to, że zdąży przed tirem, i jeszcze w decydującym momencie wdepnęła gaz. widać, że zabrakło jej bardzo niewiele, żeby ten manewr jej się udał Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Elżbietowo 30.06.21, 11:25 Poza tym skoda chyba z definicji nie ma takiego przyspieszenia... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:00 >W podobny sposób czyli jak? Z >olbrzymią prędkością, nie >zatrzymując się przed znakiem stop, Oczywoscie. Są przekonani, że zdążą, a jak docisną, to zdążą 2x. Mam w pobliżu wąski przejazd pod wiaduktem, notorycznie mężczyźni wymuszają tam pierwszeństwo, bo przecież zdążą, a jak nie, to ten z pierwszenstwem na pewno zahamuje.. Raz mi się wladowal gość z przyczepą, nawet nie zahamował i jeszcze machal łapami, jak go obtrąbiłam (po awaryjnym hamowaniu, inaczej byłaby stłuczka...). Odpowiedz Link Zgłoś
cku1 Re: Elżbietowo 30.06.21, 07:55 Rzeczywiście... Zero hamowania przed skrzyżowaniem... Podobnie jak to auto z 4 osobową rodziną jakus czas temu co na pełnej prędkości wjechało do wody... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 08:15 Jest różnica między trafieniem w ruchomy a nieruchomy cel. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Elżbietowo 30.06.21, 08:15 a ja myślę, że się zagadała, zagapiła..........straszne, chwila moment i nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Elżbietowo 30.06.21, 10:30 jak się jedzie samochodem i wiezie dzieci to sie skupia na drodze 100 razy bardziej niż jak się jedzie samemu i prędkość też na pewno powinna była zmniejszyć Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:04 Na zaplanowane samobójstwo mi to nie wygląda (jak zaplanować taki wjazd pod tira nie wiedząc, że się tam pojawi). Mimo wszystko trochę trudno zgrać przy tej szybkości zderzenie z tirem dokładnie na środku drogi. Ułamek sekundy wcześniej i by ją lekko drasnął w przód. Ułamek sekundy później i zahaczył by tylko bagażnik. Mało ostateczne. Bardziej do samobójstwa pasowało by zderzenie czołowe. Impuls? Tak myślę, że gdyby to był impuls na widok tira (tak, zrobię to teraz, teraz) to kierująca by nieświadomie przyspieszyła a tego na nagraniu nie widać. Jak dla mnie fatalne zagapienie bo widoczność wydaje się być bardzo dobra w tym miejscu. Szkoda mi tego kierowcy tira. Niezłą traumę musi mieć po takim wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:11 Dobrze, że opublikowano ten film, bo pewnie na kierowcę tira wylewały się hektolitry hejtu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:17 lauren6 napisała: > Dobrze, że opublikowano ten film, bo pewnie na kierowcę tira wylewały się hekto > litry hejtu. To tragedia, ale żal mi tego kierowcy tira, bo nawet jak nie jego wina, trudno będzie żyć ze świadomością smierci 5 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:20 Też mi się wydaje, że źle skalkulowała, wydawało jej się, że przejedzie. I naprawdę niewiele brakowało i by przejechała. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:23 Może źle skalkulowała. Aż trudno uwierzyć, że ktoś jeździ tak szybko i ryzykownie mając dzieci w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:10 No trzeba bardzo dokładnie kalkulować, żeby się władować idealnie wprost w pędzącego tira... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:48 lauren6 napisała: Aż trudno uwierzyć, że ktoś jeździ tak szybko i ryzykown > ie mając dzieci w samochodzie. I to w dodatku kobieta! Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:24 Ale tu nie było kalkulacji. Będąc na podporządkowanej masz obowiązek się zatrzymać i wtedy oceniasz, kalkulujesz Tu nie było tego manewru, zagapiła się , zaglądała, zapomniała.... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:32 Ale jest obowiązek jazdy zgodnie z warunkami. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:34 > Będąc na podporządkowanej masz obowiązek się zatrzymać i wtedy oceniasz, kalkulujesz Odnoszę się do tego fragmentu. Nie, nie ma OBOWIĄZKU zatrzymania się. Znak A7 ostrzega o konieczności ustąpienia pierwszeństwa, czyli przepuszczenia pojazdów jadących drogą poprzeczną (główną). W zależności od sytuacji na skrzyżowaniu, czasem (kiedy na skrzyżowaniu będzie pusto) nie trzeba nic robić, czasem trzeba tylko zwolnić, w innym wypadku konieczne może być zatrzymanie pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Elżbietowo 30.06.21, 10:05 Podobno tam jest znak stop, więc tym bardziej powinna była się zatrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 11:54 Nie odnoszę sie do znaku stop, a do wypowiedzi, ze jesli podporządkowana to należy sie zatrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Elżbietowo 01.07.21, 03:45 No właśnie takie są skutki takiego rozumowanie,. Nie jeden idiota zginął i zabił bo zwolnił zamiast się zatrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 01.07.21, 05:27 Chyba zartujesz, ze bede sie zatrzymywała na każdej podporządkowanej, szczególnie na takiej jak ta babka, gdzie widac WSZYSTKO (przy czym u niej był znak stop). Po to są przepisy. Niejeden idiota to zginał z powodu swojej nieuwagi Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Elżbietowo 01.07.21, 07:31 Ja na każdej podporządkowanej, nawet mając pierwszeństwo zachowuję się tak jakbym miała minąć się ze ślepym i pijanym kierowcą. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Elżbietowo 01.07.21, 07:34 Na podporządkowanej nie ma się z definicji pierwszeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Elżbietowo 01.07.21, 09:05 Nie zatrzymuj się, kto ci każe, idiotów nie sieją Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Elżbietowo 01.07.21, 01:06 thank_you napisała: > Nie istnieje taki obowiązek. Tak po prostu, bo podporządkowana, to nie, ale po pierwsze - trzeba zachować szczególną ostrożność, a po drugie, w tym konkretnym przypadku, to był tam znak STOP, który babka całkowicie zignorowała. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 01.07.21, 01:14 No wiem, dlatego pisałam ogólnie o podporządkowanej (dzisiaj jechałam za takim co sie przed dwoma rondami - pustymi - zatrzymał) ale lepiej zeby sie 10 razy zatrzymał bez sensu niż raz wymusił pierwszeństwo. Makabryczny ten wypadek, po prostu makabryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Elżbietowo 30.06.21, 13:52 Asiu, co źle skalkulowała? Tam jest znak stopu, ono powinna się była zatrzymać a nie cokolwiek kalkulować. Ona prawdopodobnie gadała, dość długo jechała „główną” drogą i na nic nie zwróciła uwagi, pojechała całkiem bezmyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:47 asia_i_p napisała: > Też mi się wydaje, że źle skalkulowała, wydawało jej się, że przejedzie. I napr > awdę niewiele brakowało i by przejechała. > Co ty pierdolisz, tam byl znak stopu🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Elżbietowo 01.07.21, 12:31 No był. I powinna się była zatrzymać. Co nie zmienia postaci rzeczy, że Asia ma rację: niewiele brakowało, a by się jej upiekło, bo by zdążyła przed tirem. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Elżbietowo 01.07.21, 13:08 katriel napisała: > No był. I powinna się była zatrzymać. > Co nie zmienia postaci rzeczy, że Asia ma rację: niewiele brakowało, a by się j > ej upiekło, bo by zdążyła przed tirem. Nie ma racji, tam nie bylo zadnego kalkulowania, tam bylo albo totalne zagapienie albo udar, czy zawał🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Elżbietowo 30.06.21, 16:31 runny.babbit napisał(a): > Nic nie wiemy jak to wygląda, chociażby jaka jest tam dozwolona prędkość. Jest nagranie. Nie zatrzymała się na stopie. Nawet nie zwolniła. Wjechała z impetem pod tira. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Elżbietowo 30.06.21, 16:34 Szczęście faceta stojącego przy słupie - niewyobrażalne. Mogła być 6-ta ofiara. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Elżbietowo 30.06.21, 09:31 To była wina właśnie kobiety w osobowym. Na Onecie jest nagranie. Wjechała z podporzadkowanej pod tira. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Elżbietowo 30.06.21, 10:15 Wypadki zdarzaja sie codziennie. Dlatego koszmarnie boje sie szybko jezdzic . Moja ciotka zginela z wlasnej winy- wjechala centralnie pod tira, bo poklocila sie z mezem w aucie (zawsze sie klocili). Od tamtej pory na dlugie trasy wole bezpieczny pociag czy samolot, a nie autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Elżbietowo 30.06.21, 10:26 tak, to koszmar. Jednak gdyby ta kierująca nauczyła się prawidłowo jeździć to wszyscy by żyli. Fakty są takie , że wymusiła pierwszeństwo i to wcale nie znaczy, ze nie zal tych ludzi, tylko jak się nie potrafi jeździć to nie powinno się tego robić , bo to się kończy śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Elżbietowo 30.06.21, 14:31 kto jest bez winy niech pierwszy.....nidgy sie nie zagapiłas?, nie pomyliłas? chodzący ideał? Tu akurat skutki straszne, ale mam dziwne wrazenie, że kazdemu (jakkolwiek by sie teraz z wygodnego krzesełka człowiek nie zapierał) mogłoby się zdarzyć. Ja o mały włos w podobny sposób mogłam zaliczyć zgon, kiedy koleżanka (dobry, wieloletni kierowca) jadąc szybko ale w granicach legalności, miała lewoskręt, a była tak zagadana z pozostałymi uczestnikami podróży, że nie zajarzyła, że naprzeciw jedzie szybko dostawczak, w ostatnim momencie chwyciłam za kierownice, inaczej wpakowałby się w bok gdzie akurat siedziałam. Dziewczyna zaraz zjechala i poprosila o zmiane bo była tak roztrzęsiona, że nigdy jej sie to nie zdarzyło, a tu wystarczyłby moment....to była nauczka, niestety tamta kierujaca takiej nauczki nie dostala Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Elżbietowo 30.06.21, 14:57 Dobry kierowca i była tak zagadana, że nie widziała co się na drodze dzieje? Albo jedno albo drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Elżbietowo 30.06.21, 15:03 Przy prędkości z jaką wpadła na ciężarówkę, to musiałaby zasnąć z cegłą na pedale gazu . Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Elżbietowo 30.06.21, 15:09 Patrz na co odpisujesz, ja pisałam do Troopmki i odnosiłem się do sytuacji, która ona opisała a nie do wypadku z pierwszego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:13 >nidgy sie nie zagapiłas?, nie pomyliłas? Tak żeby wjechać wprost pod tira? Nie. Żeby się nie zatrzymać/nie zwolnić na podporządkowanej? Nie. Żeby nie zauważyć zmiany pierwszeństwa, czerwonego swiatla? Nie. Żeby wymusić pierwszeństwo? Też sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:16 A ja dwa razy trzasłam bokiem we własny garaż. Poczułam się zbyt pewnie i tylky błotnik złamałam. Oby tylko takie mieć sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Elżbietowo 01.07.21, 15:15 Kilka razy mialam sytuacje, ze od mojego refleksu i uwagi zalezalo zycie moje i kilku innych osob. I nie mowie to o zwyklej codziennej jezdzie, ale sytuacjach, ktore byly o 1/10 sekundy od wypadku smiertelnego. A raz sama bylam powodem takiej sytuacji, i to w sposob cholernie podobny do tej z wypadku w E. Jechalam po miescie, przed poludniem (zaden szczyt, kilka aut na kazdy kilometr drogi), bylam wypoczeta, mialam wygodne buty do prowadzenia, nie sluchalam radia ani nie rozmawialam przez telefon (jechalam sama), slonce mi nie swiecilo w twarz, deszcz nie padal, no wymien jakie chcesz niedogodnosci - wszystko bylo idealnie. Mala droga osiedlowa podjezdzalam do skrzyzowania z wieksza (rondo, duze), po lewej mialam trawnika tyle, ze auta na tej duzej drodze widzialam kilkaset metrow wczesniej. Jechalam jakies 30km/h, a na glownej bylo 50km/h i samochod jadacy glowna i zblizajacy sie do skrzyzowania wiecej pewnienie jechal, awiec jak na warunki drogowe, to wszystko dzialo sie w dosc wolnym tempie. Mialm przed soba trojkat i pelna swiadomosc oraz plan ze sie zatrzymam, bo na skrzyzowaniu znalezlibysmy sie praktycznie w tym samym momencie, a ten dugi samochod mial pierszenstwo. I wiesz czym to sie skonczylo? Z cala maca jaka fabryka dala wlecialam na rondo tuz przed tym drugim autem, po drodze rejestrujac katem oka jego zszokowany wyraz twarzy. Nieidealna ja, z 15-letnim doswiadczeniem i duza praktyka, trzezwa, wyspana, zadowolona z zycia i niczym nie rozproszona az do sekundy przed, nagle pomylilam hamulec z gazem. Nie mialam zawalu, ani wylewu, po pierwszym wystrzeleniu jak z katapulty zdazylam na tyle ogarnac sytuacje, ze nie przelecialam przez to rondo na wprost, nie hamowalam od razu (dostalabym w tyl), zdazylam w odpowiednim momencie wykrecic i na szoku i strachu sie skonczylo. A jedna sekunda pozniej i juz bysmy tu nie rozmawialy. Nigdy nie mialam wypadku smiertelnego, ale czy nigdy nie przegapilam zmiany pierszenstwa, to juz nie wiem. Logiczne jest, ze skoro przegapilam, to o tym po prostu nie wiem (na tym polega istota przegapienia). Nie wiem tez, czy zauwazylam wszystkie zmiany swiatla, wiem tylko o tych, ktore zauwazylam. I jestem pewna, ze to samo dotyczy Ciebie, memphis, oraz wszystkich innych uczestnikow ruchu drogowego. Nie kazdy musi sie pomylic tak spektakularnie jak ja, ale im dluzej i wiecej jezdzisz, tym wieksza szansa, ze masz za soba pomylke lug zagapienie sie, o ktorym nie wiesz (i ktore na szczescie nie mialo zadnych konsekwencji). Od kobiety z E. rozni wiec nas glownie to, ze jej blad byl bardziej kosztowny. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Elżbietowo 01.07.21, 15:28 Zaraz dostaniesz w du...ę ty pokraczna kierowczynio i zobaczysz jaka jesteś marna. Tu same takie, co się nie mylą nigdy, a są takimi uważnymi matkami, takimi hop do przodu, takimi nieomylnymi do końca życia i podkresliły to tyle razy protekcjonalnie w tym wątku, ze wprost dziwić się, ze nie leżą w Sevres pod Paryżem jako wzory tych idealnych matek kierowców Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Elżbietowo 01.07.21, 16:42 Jak sie chce pisac na ematce, to trzeba byc gotowym na lincz. Ja tamta sytuacje pamietam bardzo dobrze, przeanalizowalam ja wiele razy, i wciaz nie wiem jak to sie stalo, ze zamiast wyhamowac do konca (bo ja nawet zaczelam zwalniac), nagle depnelam gaz do dechy (i to doslownie). Jakos tak malo po ematkowemu Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Elżbietowo 01.07.21, 22:37 Jestem gapowata za kółkiem, też parę głupot odstawiłam, na szczęście moje anioły stróże pracują full time. Nie lubię prowadzić, jeżdżę krótkie odcinki i tyle. Wolę być wożona. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Elżbietowo 02.07.21, 10:01 lot_w_kosmos napisała: > Tu same takie, co się nie mylą nigdy, a są takimi uważnymi matkami, takimi hop > do przodu, takimi nieomylnymi do końca życia i podkresliły to tyle razy protekc > jonalnie w tym wątku, ze wprost dziwić się, ze nie leżą w Sevres pod Paryżem ja > ko wzory tych idealnych matek kierowców Jak ci kierowca zapitalający 100km/h wyjedzie z podporządkowanej i rozsmaruje dzieci na asfalcie to też będziesz mówiła "ojej, on się tylko pomylił no zdarza się!"? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Elżbietowo 02.07.21, 10:37 Dobrze, że przynajmniej kierowcy tira nic się nie stało. Równie dobrze tą drogą mogła jechać kolejna rodzina. Przy tej szybkości i sile uderzenia też pewnie by nie przeżyli. To nie był zwykły błąd, że ktoś się w korku zagapił i wjechał w doopę samochodowi przed sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Elżbietowo 01.07.21, 15:42 Jprdle, ja kiedys wjechalan w autobus z predkoscia 20 km/h na godzinę. Ale bylam wtedy poczatkujaca kierowcą oraz uwazam, ze właśnie ta minimalna predkosc spowodowala takie rozkojarzenie. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Elżbietowo 02.07.21, 09:59 kautokeino napisał(a): > Od kobiety z E. rozni wiec nas glownie to, ze jej blad byl bardziej kosztowny. Nie "nas" tylko ciebie. Ja nie uważam, że naciśnięcie gazu zamiast hamulca to takie "ojej pomyliłam się no big deal". Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Elżbietowo 30.06.21, 19:41 troompka napisała: > kto jest bez winy niech pierwszy.....nidgy sie nie zagapiłas?, nie pomyliłas? c > hodzący ideał? Tu akurat skutki straszne, ale mam dziwne wrazenie, że kazdemu ( > jakkolwiek by sie teraz z wygodnego krzesełka człowiek nie zapierał) mogłoby si > ę zdarzyć. Cooooo?? Przestań głupio tłumaczyć. Przypominam spot społeczny. to cię nie tłumaczy Jak można coś takiego usprawiedliwiać?? Jak nie jesteś w stanie skupić się na jeździe i stosować do przepisów, to nie wsiadaj za kierownicę! Każda decyzja na drodze może skończyć się śmiercią lub kalectwem. Każda. I przestanmy w końcu wszystko usprawiedliwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:50 NIgdy tak nie wjechałam na skrzyżowanie. I dobrze bo ja i moje dzieci żyjemy nadal.. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Elżbietowo 01.07.21, 00:42 Jeżdżę bardzo ostrożnie, ale właśnie przeraża mnie to, ze jeden błąd na 25 lat może mieć takie koszmarne skutki. OT, dziś przy wysiadaniu z samochodu wiatr wyrwał mi z ręki drzwi, jakaś głupia pinda postanowiła mi strzelić pogadankę o patrzeniu w lusterka i innych zasadach, jak ja zaczynałam jeździć to jej szukali w kapuście Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Elżbietowo 30.06.21, 11:09 Jest wideo z samego zajścia - to nawet nie jest kwestia nieustąpienia pierwszeństwa; babka zap.lała tak, jakby w ogóle nie zauważyła istnienia krajówki. Gościu w TIRze chyba nawet nie zdążył pomyśleć o hamowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Elżbietowo 30.06.21, 14:45 Dokładnie, po prostu wyleciała z drogi wprost na niego Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:50 I tego faceta mi szkoda...bo nie jego wina ale jednak w wypadku zgineło 5 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Elżbietowo 30.06.21, 16:43 tu jest nagranie - nawet nie zwolniła :{ Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:45 pelissa81 napisała: No to nie ma zadnego usprawiedliwienia, po prostu wyskoczyla na pelnej kurwie z podporzadlkowanej🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Elżbietowo 30.06.21, 16:50 A jakie durne komentarze pod artykułem. Ludzie filmiku nie oglądali ale swoje zdanie mają Jakiś de.bil napisał, że może ją wystraszyło lub zdekoncentrowało jedno z dzieci i dlatego wpadła na skrzyżowanie bez zatrzymania. Nooo, jeśli ktoś tak się potrafi wystraszyć dzieckiem , że zapierdziela prawie 100 na godzinę prosto pod tira to znaczy, że nie powinien mieć prawa jazdy. Mam trójkę dzieci z różnicą 5 lat między najstarszym a najmłodszym. Dzieci ruchliwe, szturchające się i kłótliwe między sobą. Jakoś nigdy mi się nie zdarzyło tak przestraszyć i zdekoncentrować żeby przejechać kilkadziesiąt metrów i wyskoczyć na główną drogę bez zatrzymania! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:18 Z dziećmi to się raczej wolniej niż szybciej jedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:19 Jako matka myślę sobie, że w sytuacji kryzysowej (typu dziecko przestaje oddychać, rzyga niczym w Egzorcyście albo właśnie wbiło sobie słony paluszek w tętnicę udową), to pierwszym odruchem jest hamować, hamować, natychmiast się zatrzymac! Więc zrozumiale byłoby, gdyby ktoś wladowal się matce z dzieckiem w samochodową d..., a nie wlotka na skrzyżowanie na pełnym gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:20 Dokładnie, ale jeszcze gorsze są te, w których jadą i oskarżają kierowcę tira, jakby on tu czymkolwiek zawinił Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:34 Tak, facet ma przerąbane. A jeżeli jeszcze nie jechał w całkowitej zgodności z przepisami, to będzie sobie wyrzucał do końca życia 😟 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elżbietowo 30.06.21, 19:35 Mam taką nadzieję - dla dobra jego psychiki Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:35 Tak, filmik szokujący, babka jak pocisk wystrzelila z tej podporzadkowanej. Wyglada to tak jakby nie wiedziala, ze tam jest jakas inna droga a już że główna - zapomnij. Bylam w szoku, że to tak wyglądało, myslalam, że ruszyla i niezauważyła że tir jedzie, ale tutaj ona niewiedziała chyba, ze to skrzyżowanie jest juz teraz, albo samobój. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Elżbietowo 30.06.21, 18:31 Widzę że tu się kilku dyskutantkom należą tłuste medale z ziemniaka. Takie matki, takie skoncentrowane, takie uważne i nieomylne, że ho ho! Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Elżbietowo 30.06.21, 19:43 Serio będziesz bronić babki która zignorowała znak stop i wjechała na pełnej na skrzyżowanie? Mogła wjechać w inną rodzinkę i zabić ich także. Można próbować zrozumieć kogoś kto przynajmniej zwolnił i źle oszacował sytuację, prędkość drugiego pojazdu etc. Ale w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Elżbietowo 30.06.21, 19:47 lot_w_kosmos napisała: > Widzę że tu się kilku dyskutantkom należą tłuste medale z ziemniaka. > Takie matki, takie skoncentrowane, takie uważne i nieomylne, że ho ho! A żebyś wiedziała! Tak, 20 lat jeżdżę bez żadnej stłuczki. Taka jestem umordowana, że padam na ryj jak dojadę do celu. Bo myślę za siebie i za takich kretynów. I niczego bardziej się nie boję, jak takich zdekoncentrowanych kretynów, których pełno na drodze. I może inaczej byś gadała, gdyby walnęła w osobówkę z twoimi bliskimi w środku. Też byś tak usprawiedliwiała? Pewnie tak samo bezmyślnie się zachowujesz na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Elżbietowo 30.06.21, 19:52 jakis_wolny napisał(a): Bo myślę za siebie i za takich kretynów. I niczego bardzie > j się nie boję, jak takich zdekoncentrowanych kretynów, których pełno na drodz > e. Jakich kretynów? To jest temat kretynce. Która zabiła siebie i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:31 Współczuję ojcom dzieci, jednemu i drugiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Elżbietowo 30.06.21, 21:12 Tez jezdzisz jak popierdolona ,ze taka oburzona jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Elżbietowo 01.07.21, 09:52 Miałam rację. Maryjki z obrazka z poświatą wokół głów. Oby was ta buta nie zgubiła kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elżbietowo 01.07.21, 10:36 Naprawdę wyjeżdżasz z podporządkowanej nawet nie zwalniając. Kurrrr, znak STOP do czegoś służy - i nie, nie jest to uzupełnienie krajobrazu. Kobieta miała się zatrzymać. Jeżeli nie umiała jednocześnie gadać i prowadzić - powinna z jednej czynności zrezygnować. Jak jechałam z dziećmi to ZAWSZE byłam podwójnie uważna i skupiona. Jechałam wolniej, dłużej, robiłam częściej przerwy - żeby dojechać bezpiecznie. Nie mówimy o przekroczeniu prędkości o 10-15-20 km czy więcej - mówimy o nie zareagowaniu na znak STOP. On naprawdę do czegoś służy. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Elżbietowo 01.07.21, 11:50 weź tu nie kurwiaj skąd wiecie co się stało? same jasnowidzące, które już orzekły co było przyczyną i wydały wyrok na kierowcę a może dostała zawału albo pękł jej tętniak? miała 47 lat , ryzykowny wiek a przy okazji tu się wszystkie zareklamowały : "a ja to taka jestem doskonała" "a ja to zawsze ", "a ja to nigdy", " a ja to uważna, a ja to nieomylna" nie znając przyczyn zdarzenia natychmiast okazały swoją wyższość, lepszoość i wszechdoskonałość na czyimś nieszczęściu rzyg Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Elżbietowo 02.07.21, 09:51 lot_w_kosmos napisała: > weź tu nie kurwiaj > skąd wiecie co się stało? > same jasnowidzące, które już orzekły co było przyczyną i wydały wyrok na kierow > cę > a może dostała zawału albo pękł jej tętniak? miała 47 lat , ryzykowny wiek Że kurwa co?ryzykowny wiek?zawał?chyba ci się coś popierdoliło ,zresztą niejedno. Tętniak nie zależy od wieku a zawał to wciąż częściej faceci,palacze ,otyli .masz jakieś dane na temat pani że była w grupie ryzyka? Idź pyerdolic gdzie indziej i usprawiedliwiać brawurę . > > a przy okazji tu się wszystkie zareklamowały : "a ja to taka jestem doskonała" > "a ja to zawsze ", "a ja to nigdy", " a ja to uważna, a ja to nieomylna" > > Myślę że nie chodzi o to.ale jechanie na pełnej kur#wie ,jak to było widać na filmiku,trudno czymkolwiek usprawiedliwić Chyba że naprawdę dostała ataku padaczki i była przypadkiem jednym na milion Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Elżbietowo 01.07.21, 13:07 głupie baby się zebrała jak na łąwce na wsi pod krzyżem pfrzed litanią i sie chwalą która lepsza żenada Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Elżbietowo 01.07.21, 13:59 Nie jestem zadna maryjka, ale na znakach stopu sie zatrzymuje, a jezdzac z dzieckiem, albo co gorsza z obcymi dziecmi zachowuje maximum ostroznosci i absolutnie nie przekraczam dozwolonej predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Elżbietowo 01.07.21, 15:24 Skąd wiesz co tam sie stało w aucie, ze tak wydajesz sądy lekką ręką? Przy okazji siebie stawiając za przykład? Serio sądzisz, ze jesteś tak wspaniała, ze masz prawo do oceniania martwej kobiety , zanim zabrali się za to biegli? I uważasz, ze twoja wspaniałość jako kierowcy powinna nam być tu podana na talerzu, jako przykład znakomitości ? Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Elżbietowo 01.07.21, 22:50 Pokaz mi w ktorym momencie w tym watku osadzilam ta kobiete, a ostrozna jazda z obcymi dziecmi i zatrzymywanie sie przed znakiem stopu to najzwyczajniej w swiecie zdrowy rozsadek, a nie epatowanie swoja zajebistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Elżbietowo 02.07.21, 09:55 lot_w_kosmos napisała: > Skąd wiesz co tam sie stało w aucie, ze tak wydajesz sądy lekką ręką? Przy okaz > ji siebie stawiając za przykład? Serio sądzisz, ze jesteś tak wspaniała, ze mas > z prawo do oceniania martwej kobiety , zanim zabrali się za to biegli? I uważas > z, ze twoja wspaniałość jako kierowcy powinna nam być tu podana na talerzu, jak > o przykład znakomitości ? A co się tak prujesz w tym wątku?sama zapyerdalasz bezmyślnie i poczułaś się wywołana do tablicy? Twój problem.tylko się nie dlaw tak jadem bo to niezdrowo 💁 Odpowiedz Link Zgłoś
megwhite25 Re: Elżbietowo 30.06.21, 20:03 Pytanie co się stało że kierująca jechała z dużą prędkością zignorowała znak stop , od razu widać że była.na drodze podporządkowanej nawet bez znaków drogowych. Absurdalny pośpiech ,samobójstwo rozszerzone ? Sorry ale jak się wiedzie 3 dzieci styl jazdy ma się inny , tym bardziej że prowadziła kobieta i w samochodzie była druga która też mogła zareagować . Dziwna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Elżbietowo 30.06.21, 20:30 Dla mnie to wygląda na "spokojnie zdążę przed tirem". Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elżbietowo 30.06.21, 20:35 Tylko, że tam jest znak "stop". Trzeba się zatrzymać, nawet jak droga jest pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Elżbietowo 01.07.21, 17:00 Samobójstwo? To by wbiła na czołowe, a tu- jak niby miała przewidzieć że ten zestaw się tam pojawi? Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Elżbietowo 01.07.21, 07:53 Ale zapier..... z ładna prędkością. To były jej rejony? Nie wie ze tam jest skrzyżowanie i wypadałoby zwolnić? Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Elżbietowo 01.07.21, 14:28 No to ja nie mam slow, gdyby nie dziecko, można by ją nominować do nagrody Darwina. Zabiła cztery osoby. Dobrze, że walnęła w TIRa a nie inną osobówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Elżbietowo 01.07.21, 15:41 "Zginęły dwie matki i trójka dzieci 4-9, jakiś koszmar" Codziennie ginie na drogach osiem osób. Na czym polega koszmar? Że pięć w jednym wypadku, a nie pięć w trzech wypadkach? I tak jest super, bo parę lat temu ginęło codziennie 17-18 osób, a nie skromne osiem Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Elżbietowo 01.07.21, 16:59 To mogłabym być ja...gdybym jeździła na takich trasach. Ale ponieważ znam swoje ograniczenia, to jeżdżę po swoim powiecie, i starczy. Makabryczny wypadek. Współczuję kierowcy ciężarówki, mam nadzieję, że wszystko miał bez zarzutów, tachograf, stan techniczny itd. Odpowiedz Link Zgłoś