patir23 03.07.21, 11:58 Jak ubieracie na takie uroczystości. Wydaje mi się, że sztywny garnitur oraz pantofle odpada. Chociaż znajoma tak właśnie stroi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:00 Uważam, że bardzo ładnie go stroi. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:02 Spodnie, raczej materialowe i koszula. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:04 Na adidasy i oczywiscie jakies klapki bym nie pozwolila. Wazne, zeby byly wygodne i dobrze wygladaly do calosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:09 No, już w tym wątku jedna optowała, że białe adidaski są ELEGANCKIE.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:03 patir23 napisała: > Jak ubieracie na takie uroczystości. Wydaje mi się, że sztywny garnitur oraz p > antofle odpada. Chociaż znajoma tak właśnie stroi. Ja tak właśnie jak ta znajoma. Bardzo stosowne ubranie na wesele dla młodego nastolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:16 Biedne dziecko. Zdecydowanie bardziej na luzie byloby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:20 arabelax napisał: > Biedne dziecko. > Zdecydowanie bardziej na luzie byloby lepiej. No biedne, biedniusie. Najlepiej byloby w gaciach samych, na luzie jak Korwin w sklepie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:25 Ale czy wbijać w garnitur sztywny. Nie lepiej spodnie jakieś chinosy biała koszula. Ona jeszcze wkłada mu muchę itd. Wygląda trochę jak taki stary malutki. Taki garnitur też przeważnie jest zakupem jednorazowym. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:34 Ależ nie wbijaj 😀 I jeszcze ubrania kosztują - no to faktycznie, lepiej jak na podlaskiej wsi w xix wieku - dopóki niewyrośniety, niech chodzi w samej koszulinie, jak koszulina za krotka, to czas sprawić spodnie, buty wystarczą jedne na całą rodzinę, najlepiej od razu większy rozmiar, bo wiadomo, że noga urośnie 😀 Nie chcesz ubrać dziecka, bo ci szkoda kasy, to niech idzie w tym, co ma i ma co dzień nosi, po co przy tym deprecjonujesz znajomą i jej dziecko majace stroje na różne okazje, nawet jeśli z mich wytośnie zanim zedrze? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:04 Można mieć różne stroje na różne okazje a nawet należy. Inny strój pasuje do teatru, inny na plac zabaw, inny do cioci na imieniny. Co nie oznacza, że trzeba dzieciaka wbijać w garniak żeby wyglądał jak wójt koziej Wólki. Dopiero co był wątek o rodzicach przymuszających córki do strojenia się w kiecki w stylu ciotkowatym. Też byli przekonanie, że córeczka tak ślicznie wygląda, a ona wstydziła się rówieśnikom pokazać... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:33 Ale czaisz różnicę, między "impreza u koleżanki" a "wesele wujenki"? Bo gdyby mamusia trzynastolatka wbijała go w garniak na urodziny kolegi - to by była nienormalna. Ale nie mówimy o imprezie u kolegi. W garniturze on nie ma się "pokazywać kolegom", a pójść na bardzo oficjalne przyjęcie w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 02:17 patir23 napisała: > Ale czy wbijać w garnitur sztywny. A czemu sztywny? To nie można miękkiego/wygodnego kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:25 Sorry ale takie wbijanie dzieci w garnitury kojarzy mi się z tzw. wiejską elegancją Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:02 Wiekszosc 13/14 latkow, kolegow corki jest ode mnie sporo wyzsza i bardziej wygladaja na mlodych chlopakow niz dzieci. Zarowno mlodzi mezczyzni jak i starsi moga sie w garniturach swietnie prezentowac, jesli te sa dobrze skrojone, dopasowane i uszyte z materialow dobrej jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:33 Zarowno mlodzi mezczyzni jak i starsi moga sie w garniturach swietnie prezentowac, jesli te sa dobrze skrojone, dopasowane i uszyte z materialow dobrej jakosci. Prawda. Czyli za co najmniej 10 tysięcy za komplet garnitur + spodnie, jeśli tak samo rozumiemy dobrą jakość materiału i wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:24 13latek rośnie już jak na drożdżach. Kupowanie i dopasowywanie garnituru na jeden raz, to zabawa dla zamożniejszych. Chinosy, fajna koszula i ew. sportowa marynarka wystarczą na taką okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:10 Też tak uważam. Kupiłam kiedyś marynarkę raz miał tylko ubrana. Później nie bylo okazji i moment wyrósł z niej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 02:23 Aaa, czyli ci tylko o kasę chodzi? To nie kupuj garnituru, obowiązku nie ma, ale jak ktoś chce kasę wydać, żeby dziecko dobrze wyglądało, to co ci to przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:46 Ale marynarkę można nosić (nie ubierać) bez wielkiej okazji. Nawet na lody z rodzicami w niedzielę to nie frak, jak już ktoś zauważył... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:25 Podpisuję się w pełni z każdym słowem. Jeśli kogoś stać na porządny komplet i ma świadomość, że dziecko włoży ten garnitur 1-2 razy - nie widzę przeciwskazań. Ale zupełnie nie czuję konieczności brania kredytu na ten cel. Albo, jeszcze gorzej, wtłaczania 13-latka w niewygodny budżetowy (np. poliestrowy) garnitur. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:52 A jeśli kogoś stać na 5 garniturów, a uważa, że ubieranie 13-letniego dziecka w strój dla dorosłych jest zbędną przesadą i wygląda zwyczajnie pretensjonalnie, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:16 I też ma do tego prawo Osobiście też tak uważam ;p Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:44 Bez przesady z tymi cenami. Tu masz cenę garnituru szytego na miarę, w Wólczance wełniany garnitur (mówię o dorosłych) dużo taniej. Dla dzieciaków fajne stoje są np. w Zarze. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:27 Niby tak tyle ze rozmiarowka w Zarze w pewnym moemencie sie konczy (na 13-14 lat, 163cm) - i co wtedy? kupuje sie dziecku dorosle garnitury? Przeciez one na sto procent maja za dlugie rece… Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:09 Nie w gaciach, tylko sa opcje luzniejszego stroju. Zawsze mnie rozwala taka spinka. A on biedny jeszcze muche dostaje w pakiecie Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:13 Jest cos pomiedzy tym sztywnym garniturem z mucha, a korwinem w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 08:59 mam wrażenie ze niektórzy to albo zasuwają w brudnych gaciach albo odstawiają się w garnitur. No ludzie między tymi dwoma opcjami jest jeszcze sporo luzu.0 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:44 arabelax napisał: > Biedne dziecko. Biedne dziecko to by było, gdyby próbowali go wcisnąć we frak i koszulę z żabotem, a nie garnitur, który jest strojem noszonym przez mężczyzn na różne uroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 17:04 magdallenac napisała: > arabelax napisał: > > > Biedne dziecko. > > Biedne dziecko to by było, gdyby próbowali go wcisnąć we frak i koszulę z żabot > em, a nie garnitur, który jest strojem noszonym przez mężczyzn na różne uroczys > tości. Dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:07 Noszony był 30 lat temu. Teraz to relikt, ma uzasadnienie chyba tylko na własnym ślubie (ostatecznie na ślubie własnego dziecka). A już dzieciaki w garniakach wyglądają kuriozalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:51 W miastach wojewódzkich. Trzyma się jeszcze w małych miasteczkach i niektórych urzędach i kancelariach notarialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:21 Artykuł sprzed 3 lat: www.polityka.pl/tygodnikpolityka/ludzieistyle/1921940,1,koniec-garnituru.read Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:34 Nie moge przeczytac, wiec nie wiem co autorzy proponuja zamiast garnituru, jako stroj formalny. Mieszkam w okolicach duzego miasta i widuje takich facetow w garniturach, ze buty spadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:41 Tygodnik "Polityka" mnie nie przekonuje. Nie wiem jak z ematką. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 01:20 Właśnie kupiliśmy nowy garnitur. Po tym, jak na spotkaniu służbowym mąż był jedyną osobą bez garnituru. Również panie były w garniturach. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 07:32 Mąż to oczywiste, pewnie dawno skończył 13 lat. 13 nawet wzrostem wysoki, w garniturze wygląda jak stary malutki Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:37 No patrz... Większość polityków to relikty. Ok. Większość publicystów to relikty. Ok. Większość prawników, lekarzy itd, przynajmniej podczas oficjalnych wystąpień to relikty. Ok... Nie mam pytań. Serio nauczenie małolata, że CZASEM powinien przedłożyć savoir-vivre i umiejętność wyglądania stosownie do okazji nad wygodę własnego tyłka w porozciąganych dresach to będzie trauma? Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:11 Tak, biedny. Dostaje, jak jest napisane sztywny garnitur i muche! 13 latek. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:25 Nie no, bez jaj u nas 13 latkowie czesto sa dwa razy wieksi niz ich mamy, a kiedy graja w football, albo lacrosse, czy hokej tez nosza niewygodne ubrania i jakos nie przeszkadza im to trenowac po kilka godzin dziennie. Mowisz, ze przecietny 13 latek to male dziecko i sztywny garnitur go bedzie gniotl i uwieral?? Moze warto kupic chlopcu garnitur w jego rozmiarze? Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:40 Trzeba zapytac mlodego, co on na to. Chodzi o jego komfort na imprezie. I tak, szkoda mi chlopaka, jezeli czuje sie fatalnie w stroju w ktory matka go wbija. Sa inne opcje, w ktrych bedzie wygladac lepiej, a beda pasowac na wesele. /o ile zle sie czuje w tym stroju od matki/. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:51 Przyznaje, ze nie jest latwo wrzucam w google i Pinterest teen boys formal outfit i rzeczywiscie dla wczesnego nastolatka skombinowanie odpowiedniego stroju na wesele moze byc problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:16 Autorka pisze o wbijaniu w sztywny garnitur. Gdyby wygladal chlopak, jak ci z pintrest, to pewnie posta by nie zakladala. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:52 Jakie inne opcje opisz... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:51 Nie no jest masa facetów którzy na rózne eleganckie okazje zaołą dres lub jeansy i trampki...od małego byli wychowywani w konwencji "byle było wygodnie" jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:13 O matko!!! Zaraz wszystkie w skrajnosci I o dresie pisza. A dlaczego nie moze zalozyc spodni z materialu, chinosy i koszula po postu? Polska pcim dolny. To klimat typu dress code w korpo, gdzie nie ma kontaktu.z klientem, ale co tam garsonki, rajty, but słupek sredni etc Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:36 Moze założyć co chce...tylko śmieszy mnie, ze nagle 13latek to taki dziubdziaczek, które garnitu będzie upijać. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 09:12 To w koncu dziecko czy mężczyzna? Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 16:09 Tak, tak biedne. Niech idzie podkoszulku bez rękawów i spodenkach z napisem Lakers plus adidasy z siateczki. Będzie na luzie i nie gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 17:05 Fakt. Proponuję dresowe spodnie i luźny t-shirt. To będzie hit. Aaaaa.... I jeszcze jakieś wygodne klapki na białe skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 07:35 Naprawdę podobają się Wam dzieci w takich garniturach? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 08:28 Przecież to jest strój na rower, tylko na wesele. Na wesele - tak, podiba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 09:08 Odróżniam strój na riwer od stroju, który ma udawać strój dla dorosłych a dzieci wyglądają jak starzy malutcy, tylko pozy typowo jak modele. Normalni nastolatkowie tak nie stoją Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:11 Ten mniejszy ma taki garnitur, że nie ma specjalnej różnicy niż gdyby miał materiałowe spodnie i casualową marynarkę. Jedyna różnica, że z tego samego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:14 Te tenisówki mówią wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:52 Stoją dokładnie tak samo, z rękami w kieszeniach, nogi różnie 😂 u mnie tak stoją jak czekają na autobus, albo jak wracają ze szkoły, albo pod Makiem jak czekają na kolegów. Angielska młodzież szkolna w garniturach szkolnych. Dziewczyny też w marynarkach. Nie wyglądają na uciemiezonych, nawet na rowerach jeżdżą w tych strojach i na hulajnogach. Dlaczego zakładacie, że marynarka i spodnie są jakimś niezwyklym ubiorem? 🤔😂 Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 17:18 Biedne? Angielskie dzieci codziennie tak chodzą do szkoły i jakoś nie widać po nich traumy. Ale polski 13latek jednego wieczoru w marynarce nie wytrzyma 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:29 Angielski dzieci nie chodzą w garniturach. Mają marynarki/blezery do szkoły a to zupełnie co innego. U nas garnitury dla młodzieży to zazwyczaj poliestrowy koszmarek, Znacznie lepiej wygląda koszula bez krawata + fajna marynarka do np chinosów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:33 Amen. O tych "ślicznych garniturach pasujących do okazji" za 30 lat będą zakładać wyżalne wątki na ematce... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:52 To trzeba kupić dobry garniak i tyle a nie poliestrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:59 A czym jest garnitur, jeśli nie marynarką ze spodniami? No fakt, bez kamizelek chodzą do szkoły. I nie bądźcie śmieszni z tą traumą mundurkową odreagowywaną po pubach w Krakowie. Polska młodziez wychowana w chinosach i trampkach nie pije, co? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:36 (...) i jakoś nie widać po nich traumy Ach tak? To co odreagowują wieczorami w okolicach krakowskiego Rynku? A takie były grzeczne, umundurowane dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:27 Tak, tak to NA PEWNO przez garnitury i schludne ubranka do szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:40 Tak, tak to NA PEWNO przez garnitury i schludne ubranka do szkoly Ja tego wcale nie przesądzam. Wskazuję, że rozaliaolaboga pochopnie postawiła hipotezę, że angielska młodzież nie ma traumy po mundurkach. A może jednak ma...? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 09:21 Moj syn ma śliczny mundurek do szkoły i w zyciu nie kupie mu garnituru na wesele, dopóki sam nie poprosi. 13-latek, nawet jesli mierzy 180 cm, to wciąż dziecko - dziecięca twarz, dziecięce ruchy, a ja dzieci nie przebieram za dorosłych. Moje dziecko nosi materiałowe spodnie (czasami chinosy, czasami po prostu wełniane z jakas struktura - super w Massimo Dutti), do tego ksszula, mokasyny lub Chelsea boots (od 1 rz takie miał), gdy potrzeba, to sportowa marynarka. Ma tez co rok wełniany płaszczyk, aby mógł ładnie wyglądać. Ale jak ktoś chce, niech wbija dzieciaka w garnitur, ciekawe czy córce zaproponowałby buty na obcasie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:54 Jeśli chodzi o płaszczyki dla dzieci, to uwielbialam i kupowałam (teraz już nie namówiłabym na założenie). Śliczne, wełniane, nawet kolorowe udawało się kupić w GAPie czy lżejsze w Mothercare. Ale maluch w płaszczyku, to dopiero stary-maleńki. Przy eleganckim płaszczyku i odpowiednich do tego butach, chłopiec z lewej to szczyt luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:57 Ale to Ty napisałaś ELEGANCKI płaszczyk. Ja piszę o wełnianym płaszczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:12 Płaszczyki wełniane kojarzą mi się z wdziankiem eleganckim. Może zawsze takie rzucały mi się w oczy i do koszyka, bo na szybko nie kojarzę płaszczyka nieeleganckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:15 No Tobie się kojarzy i co z tego? Płaszcze mogą mieć tyle form oraz zmieniać swój charakter w zależności od reszty stroju, ale po co ja to tłumaczę, skoro dla ciebie płaszcz = elegancki (szczególnie na dwuletnim dziecku ). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:52 Dla mnie płaszcz wymusza np. rodzaj obuwia - nie założę adidasów i tak samo jest z dzieckiem. Podobnie - sportowa czapka. Dresów w ogóle nie uznaję za strój w którym się wchodzi na zewnątrz. Więc tak, mnie płaszcz kojarzy mi się z outfitem eleganckim. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:58 Ja z kolei jestem w stanie założyć każde obuwie mając na grzbiecie płaszcz - to po prostu zależy od reszty stroju. I mój syn nosił do wełnianego płaszczyka - sztyblety, jeansy, sweter. Normalne ubranie, na pewno nie eleganckie. Gdy wychodzą na miasto w galowym mundurku i reprezentują także swoim strojem wartości wyniesione ze szkoły, to muszą mieć też lepsze okrycie wierzchnie. Wszak mógłby iść w granatowej parce, ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:00 Ba, spokojnie zakładałam dresy, adidasy i płaszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:13 2 i 3 może bym się przemogła do tych butów, 1 nie ma takiej opcji, dres mnie pali, gryzie, drapie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:58 Dresy są rożne, ale rozumiem. Mam takie z wyściółka soft (firma muuv) - są mega. Buty mam m.in takie: Tekst linku Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:09 Adidasy mam tylko i wyłącznie na siłownię. Zmieniam w szatni, z i do domu inne buty. Dresu w zasadzie nie mam, po domu mam spodnie bawełniane a la do jogi - nogawki bez ściągacza. W stroju sportowym wychodzę tylko i wyłącznie na siłownię, ale nie jest to dres, tylko legginsy capri jak do biegania. Nie jestem w stanie w a la dresie nawet po bułki wyskoczyć, tak mam i już. Adidasy teoretycznie do dżinsów bym mogła założyć, ale też nie lubię obuwia sportowego poza siłownią. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:12 No i Ok, każdy ma swoj sposób na życie, chciałam ci tylko pokazać, ze płaszcz nie równa sie elegancki outfit. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:20 Moje dzieci mają takie dżinsy więc w sumie do płaszcza mogłyby założyć, ale ja nie. Nawet zwykłych dżinsów i płaszcza wełnianego nie zakładam razem, do trenczu może po zakupy spożywcze. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:23 Rozumiem, mamy po prostu inny styl; ja mam np. żółty płaszcz i słabo wyobrażam go sobie w stylizacji na serio. No i mam przeróżne fasony, kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:51 W kolorze żóltym nie mam nic. Z kolorów podobnych tylko 1 sweter kaszmirowy w kolorze kamelu, ale już w takim płaszczu, klasyczny kamel, wygladam bardzo źle. Nawet tiszertu żółtego nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:59 Dlatego mowię - nie sama nazwa „wełniany płaszcz” mówi o stylu outfitu, tylko cała reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:31 Ja tez jestem z opcji obuwie sportowe do sukienki i welnianego plaszcza- moim zdaniem wyglada to super. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:52 Ja generalnie jestem za doborem stroju do okazji, a że mam coraz więcej okazji, które do niczego mnie nie zobowiązują (bo tak ustalam sobie rytm tygodnia czy miesiąca), to dresy, bluza, płaszcz i sneakersy są super. Albo dżinsy. Albo cokolwiek na co w danym momencie mam ochotę. I zawsze negować będę takie przełożenia: nosisz dresy i wełniany płaszcz, to odwalasz się jak stróż w Boże Ciało na pogrzeb matki i ojca. No, nie. Ja doskonale wiem w którym momencie oraz co mogę założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 21:07 ja miałam fazę na takie pikowane kurteczki z nutą elegancji Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:04 Chyba inaczej pojmujemy elegancję Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:19 być może masz wyższy próg elegancji niż ja choć u dorosłych one widnieją jako kurtki do garnituru, więc jak dla mnie wystarczająco elaganckie jak na dziecko. Kilka lat temu dziecięce wersje miał i smyk i next i reserved, teraz chyba mniej popularne Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:10 No to co ze miały? To że cos było popularne nie czyni z tego produktu eleganckiego. Te kurtki NIE są eleganckie, a do garnituru... ekhm, cóż, moj maz założyłby płaszcz a nie takie cos. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:12 W zyciu nie kupiłabym czegoś takiego synowi, ale nie musiałam z niego robic „elegancika” jak pol waszego przedszkola. No sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:18 sama sobie rpzeczysz, raz twój syn w życiu by czegoś tkaiego nie założył i to nie jest eleganckie wcale a to wcale a drugi raz piszesz, że nie musiałaś robić z niego "elegancika" Zdecyduj się wreszcie hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:21 No bo piszesz ze pol przedszkola w tym chodziło. Ja nie musiałam robic elegancika, w twoim sensie - to wg ciebie jest eleganckie, hehe, nie według mnie, hle hle. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:24 ja nic o przedszkolu nie pisałam... Szczerze to aż tak nie sięgam pamięcią, by stwierdzić co wtedy w przedszkolu na wieszakach wisiało. MOje dziecko dawno po przedszkolu, by większy ode mnie. A obecny przedszkolak ma wśró kolegów wielu fanów spajdera z tego co widzę w szatni. Jakby wg ciebie nie uchodziło za strój elegancki nie pisałałbys, że nie musiałaś w ten sposob robic elegancika z niego a zwyczjanie, mnie się to nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:19 Na szczęście nie był to wymóg, bez którego nie zabrano dziecka na dwór 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:22 Na szczęście zupełnie inaczej pojmujemy elegancję, dla mnie kurtki myśliwskie nie są kurtkami eleganckimi. No ale co ja tam wiem, wełniany płaszcz zakładam do sneakersow. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:25 o rety nie chwal się już tak tymi wełnianymi wdziankami, już wiemy wszyscy, tylko wełna na następny sezon Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:09 Nie chwale sie, tylko opisuje to, co nosze. Rozumiem, ze pisanie o eleganckich pikowkach to były przechwałki? No cóż, w takim razie - każdy chwali sie tym, czym moze. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:14 bardziej wspominki niż przechwałki, ale może racja i czas do tego wrócić? Zakupić, skitrać w szafie, może na rozpoczęcie roku szkolnego będzie zimno i deszczowo Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 17:49 Aha, czyli u mnie przechwałki a u Ciebie wspominki - jakże to znamienne. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 20:10 tak, wspominki, bo aktualnie dziecko żadne z 2 nie posiada takiej kurtki, ostanią miało starsze kilka lat temu więc wspominki, wspomnienia dotyczą rzeczy minionych... Jeśli w najbliższym czasie znowu taką nabędę, to koniecznie odkopię ten wątek, by pochwalić się tym zakupem Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 22:25 Buahaha, wspominki nie mogą byc przechwalkami? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:16 No to, że było w czym wybierac i widać była na nie moda. Dawało się bezproblemowo kupić, jak nie w sklepie, A, to B, albo C... I dla mnie były właśnie tak jak napisałam, "z nutą elegancji" i w zupełności wystarczały dziecku na formalne okoliczności. Sprawdzały się lepiej niż zwykła sportowa kurtka. Niestety nie miałam na podorędziu wełnianego płaszczyka A twój syn może nosić co się wam podoba, nic mnie to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:20 To odzież myśliwska... ale niech bedzie, ze z nuta elegancji. Wiadomo, elegancka kurtka zawsze sprawdza sie lepiej do garnituru niż sportowa, a wiadomo, ze dzieci pomykają do przedszkola w garniturach, a do tego kurtki z nutka elegancji. Wełniane płaszczyki nie są obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:28 tak, odzież myśliwska jak idziesz na kuropatwy i zające w UK? A służący ci te wszystkie karbainy niesie? Bardzo pasuje do stylu w wełniany płaszczyk Bo u nas odzież mysliwska to bardziej coś moro z goretexem Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:32 Ech, z kim ja w ogóle rozmawiam. )) Niech bedzie, nos na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:36 nie mam ale chętnie kupię damską wersję na jesień. Przydałaby mi się. Do dzinsów bym zakładała Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:35 za szybko mi się wysłało. Jesteś baaaardzo w tyle z trendami chyba, co nie? Nie, żebym ja była tak bardzo na bieżąco, ale lata temu zdążyłam się zorientować, że moda ewoluuje i choć wywodzące się z angielskiej prowincji kurteczki służyły kiedyś do polowań, czy do czego tam sobie zechcesz, to zawędrowały że tak powiem - szczebel wyżej i teraz w sklepach z garniturami wiszą obok tak lubianych przez ciebie wełnianych płaszczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:48 Nie jestem z niczym w tyle, po prostu pikowana kurtka ma tyle wspólnego z elegancja, co ty z rozumieniem słowa czytanego (casual - zwykły, codzienny). I nie interesuje mnie co wisi w sklepach z garniturami, bo sklepy sprzedają to, co klient chce kupować - jesli chce chodzić w pikowanych kurtkach, to bedą one we wszystkich sklepach i kolekcjach. Teraz jest moda na dresy - w sklepach z garniturami wisza tez dresy. Czy to czyni je strojem wyjściowym lub eleganckim? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:52 w życiu w sklepie z garniturami nie widziałam dresów... No przyznam, bywam rzadko, ty chyba jeszcze rzadziej, ale ja to chociaż wystawy oglądam... Uświadomię cię, że marki garniturowe sprzedają także koszule, krawaty, stosowne obuwie, kaszkiety, płaszcze i właśnie owe kurtki. Jak coś pominęłam, to na pewno nie dresy Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:01 Bytom, Vistula - pierwsze z brzegu. )) Ale co ja tam wiem. Najważniejsze, ze jak cos sie sprzedaje w sklepie z garniturami, to od razu staje sie eleganckie, cos jak to, ze klient w krawacie jest mniej awanturujący sie. Wot, logika. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:03 Ale co ja tam wiem. Moj maz garnituru na oczy nie widział. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:23 Jak na przejściówkę i dostępność sprawdzały się całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:33 Luz, różne rzeczy sprawdzały sie całkiem dobrze, ale po co dorabiać D... uszy i nazywać pikowane kurtki takimi z nutka elegancji? Prosze cie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:37 odpowiedziałam wyżej ale zacytuję, za portalem śląska cieszyńskiego, mojej modowej wyroczni "Kurtka typu husky wywodzi się z angielskiej prowincji i perfekcyjnie wpisuje się w dzisiejsze trendy smart casual. Jeżeli kreujesz półformalną stylizację, chcesz wyglądać elegancko, a zarazem czuć się swobodnie i mieć termiczny komfort, postaw na ten model w różnych odcieniach do wyboru. Prezentowana wyżej zieleń khaki to tylko jedna z opcji. Dostępne są także klasyki, takie jak granat czy czerń, doskonale pasujące do brązowych botków czy sznurowanych mokasynów w zimowej odsłonie. Całość z elegancką kurtką pikowaną męską prezentuje się harmonijnie. I choć inspiracją dla współczesnych modeli husky była odzież łowiecka wybierana na polowania i do wędkowania, to dzisiaj jest ona synonimem dobrego gustu i wysmakowanego stylu. " Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:40 i od razu mi lepiej, że choć jedna osoba (autor cytatu) podziela moje zdanie, na tym kończę wywód na temat tak lubianych kiedyś przeze mnie kurteczek. A jak nadarzy się zaproszenie na wesele jesienną porą, to poszukam takiej młodszemu dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:45 Czy ty w ogole wiesz co znaczy słowo casual? I czym jest styl casualowy? I jak bardzo różni sie on od elegancji? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:54 Pozwól, że znowu posłużę się cytatem: Syl casualowy z języka angielskiego oznacza „codzienny” i powstał z połączenia mody sportowej z elementami klasycznymi. Ludzie go potrzebowali, gdyż chcieli większej swobody na co dzień i rozluźnienia formalnych i sztywnych fasonów. Dla miłośników sportowej elegancji styl casualowy to modowy raj. Upewniam się, że jesteś mentalnie w poprzedniej epoce. Gorset masz? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:00 Porozmawiamy kiedyś, jak juz zaczniesz odróżniać: casual od Smart casual oraz elegancję od Smart casual (a ta kurtka przecież wg ciebie jest elegancka). Wiec daj znac kiedy to nastąpi, bo widze, ze niestety dzis nie jest ten Dzien. Mentalnie jestem w tej epoce, w której przedszkolaka nie musze ubiera w eleganckie kurtki do przedszkola. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:09 Przyjdę zatem do ciebie na korepetycję, ze stylów casual, jeśli będzie mi to potrzebne bardziej niż obecnie. U mnie widać sklepy garniturowe mocno ubogo zaopatrzone, bo dresów nie mają w ofercie. No i co do ostatniego, to ja też nie muszę do przedszkola, ale na wyjście formalne się przydawało. Wygodniejsze dla przedszkolaka niż wełniany płaszczyk... W sumie do przedszkola by mi było szkoda, że zniszczy, a takie ładne Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:13 Po prostu nos na zdrowie, ale nie mow, ze kalosze są eleganckie, bo sprzedają Je w sklepie z garniturami. Nie rozmawiamy tu o twoim guscie (ten miej sobie jaki chcesz) a o stopniu formalności konkretnej odzieży. Nie znam dziecka dającego ubrać sie w cos, ci jest dla niego niewygodne, wiec daruj sobie te komentarze dotyczące komfortu; a co do zniszczenia - wszystko moze sie zniszczyć, nie dzieliłam ubrań na Lepsze i gorsze, ale rozumiem, ty owszem - i miałaś do tego pełne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:16 i dzielę nadal, mam np spodnie na działeczkę i uważam za gorsze. A kaloszy w garniturowym nie spotkałam... ani odzieży myśliwskiej ale kto wie w jakim kierunku moda podąży Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 00:26 No spoko, możesz dzielić, nikt ci nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 16:01 przepraszam ale kurtkę pikowaną w tym stylu to mój dziadek zakładał jak szedł na zakład, no był kierownikiem mleczarni ale nie nazwałabym tego elegancja... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 17:48 Ale chociaż w sklepie z garniturami kupił??!! Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 20:12 podejrzewam, ze to kufajka była heh Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:36 Zara miała fajne, granatowe ze zlotym zamkiem. Pół przedszkola miało. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:38 ja mam wrażenie, że w pewnym momencie wszystkie sieciówki je miały, tchibo, h&m kojarzę jeszcze. Teraz albo dawno nie widziałam, albo jakoś nie zwracam uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:30 A potem mamy małolatów zdumionych, że na rozmowę o pracę należałoby wciągnąć na tyłek coś bardziej oficjalnego niż wyświechtane dżinsy i t-shirt. No bo skoro się dzieciaka nie uczy, że są okazje, na które po prostu wypada włożyć coś "na galowo" to kiedy ma się tego nauczyć? Jak mu jakiś HR-owiec z politowaniem wyjaśni "Ty wsiowy ćwoku, ubierz się jak człowiek a nie jak od chlewa oderwany to będziesz miał szanse!"? Myślisz, że to będzie dla niego fajniejsze, niż jakby go mamusia już nawet jako kilkulatka nauczyła, że na spotkania "oficjalne" należy się ubierać "oficjalnie"? Że powyciągane dresy, choćby najwygodniejsze na świecie, nie są stosownym ubiorem ani na czyjś ślub, ani na zakończenie roku? Tak mi się przypomniałao: jeszcze przed pandemią widziałam wychodzących z kościoła "państwa młodych" z otoczeniem. Młoda miała piękną suknię, młody w mundurze, świadkowa w odpowiedniej malinowej garsonce, a świadek... Szary t-shirt z plamami od potu (obrzydlistwo!), poszarpane przy nogawkach dżinsy (nie pocięte bo moda - po prostu wystrzępione nad kostką!) i obłocone buciska (dzień był letni, więc nie biegł przez błoto tego akurat dnia). I tak myślę, że ów świadek - to właśnie taki małolat, którego mamunia broniąc przed potwornym stresem garniaka nauczyła "miej w doopie jak wyglądasz, bo TOBIE ma być wygodnie i TY masz się dobrze czuć! A reszta niech spier..."... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:55 A czy para młoda była głęboko urazona i wstrzasnieta tym widokiem? Czy może znali świadka, wiedzieli jaki jest i mieli to gdzieś? W pierwszym wypadku owszem strój nie na miejscu. W drugim - cóż, skoro im to pasuje, co mi do tego. Tak sobie myślę, uczenie twardych zasad wykutych w granicie to chyba ma sens w przypadku dzieci ze spektrum autyzmu. Bo trzeba podać zasadę, nie bawić się w niuanse i gotowe Normalny dzieciak się zmienia, w pewnym wieku coś nosi, potem wyrasta, do pewnych rzeczy dorasta. Uczy się obserujac oteczenie, media. Nie zapominajmy o społecznym dowodzie słuszności. Jest tyle możliwości poza garniturem. I to jest fajne. Chciałabym by moje dziecko korzystali z tych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:03 Przecież tutaj, na ematce, co jakiś czas jak bumerang wracają pytania: w czym na rozmowę, w czym na wesele a w czym na ślub do USC, czy na pogrzeb muszę na ciemno. I potem licytacja: nie mam bluzki koszulowej czy koszuli, nie mam marynarki, nie mam spodni w kant czy jednego ciemnego kompletu. Może pan świadek był po prostu partnerem ematki. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:06 Nie, nie ma prostego przełożenia - 13 latek w garniturze na weselu to automatycznie świetnie odnajdujący się w odzieżowych konwenansach dorosły. Na odwrót - też nie. Ale zawsze możecie pomarzyć, że to tak wygląda i ubierając dzieci w garnitury od maleńkości gwarantujecie sobie ich ubraniowe obycie w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:26 > A potem mamy małolatów zdumionych, że na rozmowę o pracę należałoby wciągnąć na > tyłek coś bardziej oficjalnego niż wyświechtane dżinsy i t-shirt. No bo skoro się dzieciaka > nie uczy, że są okazje, na które po prostu wypada włożyć coś "na galowo" to kiedy ma się > tego nauczyć? Jak mu jakiś HR-owiec z politowaniem wyjaśni "Ty wsiowy ćwoku, ubierz > się jak człowiek a nie jak od chlewa oderwany to będziesz miał szanse!" hm. na moich (nielicznych) rozmowach kwalifikcyjnych w "wielkim swiecie" to ja (kandydat) bylam zdecydowanie najlepiej i najbardziej elegancko ubrana osoba. ci "prezesi" i "HRowcy" spotykali sie ze mna w ubraniach brudnawych, nieswiezych, nawet z dziurami (w spodniach lub marynarkach). zaden nie mial garnituru, nawet koszule nie przewazaly. czy moglam im powiedziec "Ty wsiowy ćwoku, ubierz się jak człowiek a nie jak od chlewa oderwany to będziesz miał szanse!" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:31 Ja w ogóle okazję typu rozmowa w sprawie pracy czy egzamin uwazam za okazję wymagajace specjalnego "kostiumu" a nie stroju. Nienaturalnego, niesprzyjającego wygodzie ale realizującego zadanie spełnienia czyich oczekiwań. Przebieram się za egzamiowanego czy kandydata. Kończy się wydarzenie i mogę wrócić do normalnego ja. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:33 Jesli dla kogos jedyna okazja zeby roznicowac strój jest wesele l pogrzeb badz rozmowa o prace to trudno dyskutować. Tymczasem przecietne dziecko chodzi do szkoly w niedziele do kosciola czasem do babci z wizyta czasem do teatru bywa na basenie w cyrku na płazy lodowisku i trampolimach. Okazji zeby nauczyc sie roznicowac strój - ma w pyte Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:39 Z tym kościołem to nie wiem, my już dawno wypadliśmy z systemu Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:29 w szafie ma granatowe chinosy i koszule różne, może by założył białą a może błękitną w jakiś tam ciemniejszy rzucik, to już wybrałby sobie sam, którą woli. Buty byłyby o tej porze takie z ccc jak na zdjęciu, w porze bardziej jesiennej skórzane grantowe geoxy może takie zamszowe. Jakby było chłodno to i marynarkę stosowną by zarzucił, marynarka styl casual a nie od garnituru Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:32 Właśnie mam podobne zdanie . Skąd te buty na zdjęciu? Możesz podać link lub nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:36 mogę, to ccc lanetti, pasują na wąską stopę dziecięcą. Na żywo są ładniejsze. Dzieciorowi pasują i mąż też takie nosi, co roku od 7-8 lat (tyle pamiętam wstecz) jest ten model w ofercie ccc, w kolorze grant i szary. NIc się nie dzieje po sezonie, ale dziecku starczają na 1 sezon bo wciąż rosnie stopa, a mąż nosi je rzadko więc jak z wytrzymałością to do końca nie wiem ccc.eu/pl/meskie/buty/polbuty/polbuty-lanetti-205081-d-granatowy?snrai_campaign=iXyS4z811Rax&snrai_id=4d5ae79b-c77a-440e-86c8-b9b38b42c612 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:32 moj dziecior w tym wieku to osiągnął ze 170 cm więc i koncówka rozmiarówki dziecięcej by pasowała, rozmiary dziecięce 170-176 i już wchodził w męskie najcześciej jakieś S/28 krój slim Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:32 Fajny zestaw, choć koszule wybrałabym inna niż białą, ta druga fajniejsza. Ale mnie się nigdy nie podobali mali, przeważnie chudzi chłopcy w garniturach (jeszcze w kamizelkach). Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 20:56 ja nie wiem, która bardziej by się podobała dziecku. Dlatego dałabym do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:20 Racja, napisałam tak jakbym sama miała to założyć 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:05 Dokładnie tak ubieram syna (8 lat, wzrost 140 cm) na formalne wyjścia. Nawet buty ma podobne. On bardzo lubi nosić koszule, lubi wyglądać elegancko i dorośle. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:45 ja granatowe chinosy i ze 2-3 koszule w szafie mam zawsze i dla przedszkolaka i dla nastolatka. Kupuję na wyprzedaży kolejne rozmiary żeby nie padł argument, że nie kupię koszuli na 1 raz... bo na wyprzedaży w sieciowce taka koszula to ze 20 zł, a i w lumpie nieraz trafię niezniszczoną za grosze Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:33 od maleńkości ten sam Zmienia się tylko delikatnie wzór koszuli kolorowej, zależy co tam wypuszczą sieciówki Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 12:37 Garnitur i pantofle. To wesele, czyli jedna z tych wielkich uroczystości, na którą zakłada się właśnie garnitur. Czułabym się dziwnie (i syn też) jeśli ubrałby się inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajak Re: Strój 13 latka na wesele 25.07.21, 08:58 W życiu mąż nie był w garniturze na weselu, co za mit. Nigdy nie czuł się idiotycznie, za to w przeciwieństwie do reszty panów - zawsze wygodnie i swobodnie. A już nastolatka tak ubierać? Krawat też założy pod kolor sukienki mamusi? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 25.07.21, 09:15 Naprawdę nie ma się czym chwalić. PS Garnitur to nie zbroja,.można kupić taki, który jest wygodny. Sama chodziłam w garniturach do pracy (przed pandemią), wiem,, o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:15 Mój był elegancikiem (i nadal chyba tak ma) i ze szczęściem wbijał się w garnitur, koszulę, pantofle i krawat (muchy chyba nie posiadał). Ja nie musiałam go wbijać jedynie co, to prasowałam koszulę. Ale rozumiem, że 13 latek może się zaprzeć, uprzeć i nic i nikt go w garnitur nie wbije. Rozumiem, że rodzicom może być szkoda kasy na garnitur dla 13 latka, wszak do egzaminu ósmoklasisty wyrośnie A więc taki młody nastolatek w porządnych spodniach (niepodartych) i koszuli nie wzbudza mego oburzenia Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:22 A jeżeli garnitur to myślicie, że taki z sieciówki h&m czy Reserved? Mój nie lubi takich typowo garniturowych ubrań. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:26 Wyprasz zatrzęsienie tego. Nie są jak dla starszych panów, są z nuta luzu hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:19 Jakie garnitury są "jak dla starszych panów", a jakie są "z nutą luzu"? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 10:46 Takie, że 13 latek nie wygląda jak kopia ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 23:10 Poproszę o przykłady na ZDJĘCIACH. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Strój 13 latka na wesele 06.07.21, 00:40 Mysle, ze Gryzeldzie moze chodzic o cos takiego: vs To sa po prostu dwa rozne style, dostosowane do dwoch roznych stylow ceremonii. Pierwszy do bardzo formalnej ceremonii, drugi do ceremonii w luzniejszym letnim stylu, jakich robi sie dzisiaj pelno. Grunt to nie odstawac od reszty wystepujacej w nadanym stylu, zeby ne zepsuc zdjecia 😛 czyli sie doinformowac Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 06.07.21, 00:50 Syn Małgorzaty nie dość, że jak miniatura Radzia, to chyba spodnie ma niedopasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Strój 13 latka na wesele 06.07.21, 06:00 Rozmowa jest o ubraniach. Nie chodzi o wartosciowanie, bo te rozne ubrania maja swoje zastosowanie, tylko o pokazanie przykladow dla autorki. Nie hejtuj wiec pod pretekstem watku, jesli nie jestes trolem. Mozna tez kumulowac z mniej formalnym sposobem noszenia/dodatkami. Gdyby pierwszy chlopiec z moich zdjec wyzej pokombinowal, to mogloby mu wyjsc prawie jak w ponizszych niegarniturowych stajlach Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:31 Dzięki To nie tak, że on cierpiał, no lubił wyglądać dobrze, nie wiem, skąd mu się to wzięło, bo my raczej na luzie, choć z drugiej strony, okazja to okazja. Młody udzielał się w szkolnych uroczystościach dość aktywnie więc i garnitur mu się przydawał wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:45 Mój starszy też typu "elegant". Młodszy woli zdecydowanie luźniejszy styl. Na wesela nie chodzą, ale pewnie byłby "garnitur". Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 16:13 I bardzo dobrze. Ostatnio obejrzałam zdjecia z wesela znajomych ,a atm wśród gości grubawy na oko 30 latek w spodniach, które mają gumki w kostce (ściagacze).Nie dres, ale takie materiałowe. Masakra. Do tego koszula z rękawami szerokimi - taka lniana chyba z trzema guzikami wypuszczona na te gacie. Oraz mokasyny na gołe stopy Takie niby boho po męsku No, ale grunt że luzno mu było Ani stroju nie dobrał do okazji ani nie wyflądał dobrze ( do własnych 100 kg dodałsobie strojem z 10) Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:14 Taka koszula a la chłop rosyjski za caratu? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:50 Chyba chodziło mu o minimalizację kosztów i wygodę, bo piszesz "grubawy", zatem garnitur mógł nabyć. Na miejscu państwa młodych bym się obraziła. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:50 W sensie - w jego rozmiarze je produkowano. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:09 Nie wiem, może myślął że wygląda fajnie . No i po co się wydatkować na garnitur? Dlatego wybrał wygodny strój, który pasował raczej do sesji zdjęciowej na dzikiej łące lub w stodole a nie do eleganckiego lokalu. Plus dodał sobie tą ogromną koszulą z 10 kg i skrócił nogi ściągaczami na kostkach Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 21:44 kornelia_sowa1 napisała: > Nie wiem, może myślął że wygląda fajnie . No i stąd się biorą zasady. Bo niektórzy myślą, że wyglądają fajnie topless w centrum Sopotu (nad morzem wszak). No i po co się wydatkować na garnitur > ? > > Dlatego wybrał wygodny strój, który pasował raczej do sesji zdjęciowej na dziki > ej łące lub w stodole a nie do eleganckiego lokalu. > Plus dodał sobie tą ogromną koszulą z 10 kg i skrócił nogi ściągaczami na kostk > ach Możliwe, że jeszcze optycznie je w ten sposób pogrubił. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:04 mój tak samo, uwielbiał wreszczie taki dzień, gdy mógł założyć garniak sam widział, ile mu dodaje do urody (a i tak dość urodziwy zawsze był) i stylu prosił, by po przeprowadzce do polski znaleźć mu szkołę w której obowiazkowy byłby granitur i krwawat (nie znalazłam takiej w okolicy, więc wykorzysytwał tylko dni na galowo i wesela właśnie) Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 13:21 Miał garnitur z jakiejś sieciowkii buty coś jak linkowane wyżej, ale były materiałowe. Koszula biala. Bardzo dobrze wyglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 A ile lat ma wybranka? 03.07.21, 16:33 patir23 napisała: > Jak ubieracie na takie uroczystości. Moje dzieci się pobierały w późniejszym wieku. S. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 20:42 Jesli ma garnitur ( w tym wieku to niekonieczne, do uzycia gora 3xrok, z komunijnego wyrosl, do egzaminow daleko ) to uwazam ze jak najbardziej ok. No chyba ze trafi sie mega upal to juz odpuscilabym marynarke. Jesli nie ma to materialowe spodnie+koszula tez ok, nie kupowalabym extra. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:11 W ogóle nie widziałabym potrzeby obecności trzynastolatka na weselu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:40 A 13-latek tę wizję akceptuje. Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:02 Właśnie nie bardzo. Dlatego może na takim weselu będzie z godzinę lub nawet nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:14 Jest duże prawdopodobieństwo. W domu jeszcze młodszy 7 latek więc chyba tymbardziej młodszego nie ma co ciągnąć na takie imprezy? Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:30 Rok temu zostawiłam wtedy 12 latka w domu. I dobrze zrobiłam. Było chyba dwoje dzieci w tym wieku. Całe wesele siedziały z telefonem w łapie i nudziły się jak mopsy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:41 patir23 napisała: > Jest duże prawdopodobieństwo. W domu jeszcze młodszy 7 latek więc chyba tymbard > ziej młodszego nie ma co ciągnąć na takie imprezy? 13-latka bym nie ciągnęła jeśli nie chce (no chyba, że młodej parze bardzo by zależało na jego obecności, ale to raczej mało prawdopodobne), 7-latka- jeśli nie będzie dla niego towarzystwa, też bym nie brała. Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 08:52 Na weselu dzieci ma nie być. My wyjątek bo rodzina bliższa. Ale co mają też dzieci robić na weselu. Zaraz będzie... kiedy wracamy Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:15 Swoją drogą - kobieta może mieć sukienkę krótką, bez ramion. Facet musi mieć długie spodnie i rękaw. Mój zawsze się męczy, szkoda że nie ma bardziej letnich wersji eleganckich strojów dla mężczyzn. Współczuję im, serio casualism.pl/koszula-z-krotkim-rekawem-poradnik/ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 22:54 Zdecydowanie krótka kiecka bez ramion tez jest nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:13 ale kobietki noszą. Sama panna młoda najczęściej ma suknię bez ramion. Faceci mają wszystko długie i nie mają zamienników Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:50 Moga miec lekkie garnitury lekkie. Skoro juz wydajemy lekka reka te 3/4k na garnitur jtory jest na kilka razy to w sumie nalezaloby kupic dostosowany do pory roku. Jakis miks jedwabiu z lnem np Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:38 Nosić sobie mogą co chcą. Poza tym pisałaś krótka i bez ramion...najczęsciej kiecki ślubne sa bez ramion ale jednak długie. Pewnie jest skostniałą konserwą w tym temacie ale albo krótka albo ramiona odsłoniętę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:20 Koleżanki syn, od przedszkola lubi ubierać się w garnitury na wszelkie imprezy. Więc nie zawsze to matka wciska dzieciaka, czasami to dzieciak"wymusza" taki strój 😄 (obecnie 18-latek). Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 21:42 A ten garnitur niby dlaczego sztywny? Bo wykrochmalony? Moi noszą garnitury, noszą marynarki do spodni materiałowych, koszule. Ale zauważyłam, że dla niektórych strój dostosowany do okazji, jeśli tylko nie jest dresem, to znaczy, że jest sztywny. Nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Strój 13 latka na wesele 03.07.21, 23:29 Dresy pasują przedszkolakom, do szkoły już trochę nie wypada zakładać. Garnitury pasują wujkom w wieku 50+. Kiecki z tafty z gorsetem były super na wesela jeszcze około roku 2000, teraz kobieta tak ubrana byłaby przesadnie wystrojona. Wszystko ma swój czas. Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 00:16 Jeszcze może pantofle lakierki. Nie byłam na weselu kilka lat. Co jest teraz na czasie dla kobiet. Sama rozmyślam czy założyć sukienkę gładka czy motyw kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 03:05 Kamin mam wrazenie, ze zyjesz w otoczeniu wujkow z urzedu gminy, ktorzy w tym samym wyswieconym garniaku smigaja od poczatku lat 90-tych, a pod spod nosza koszule z krotkim rekawem. Tak, masz racje takie garnitury sa passe . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:41 Ja sie zastanawiam czy jej facet nie ma ani jednego garnituru?? Moj ma 2. Nie wyobrazam sobie zeby facet w swojej garderobie nie miał chociaz jednego, do tego kilku koszul i krawatów. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:43 moj ma z 5, coraz większe rozmiary i wcale nie ręczę, że najnowszy by pasował Muszę powywalać do kontenera, bo miejsce w szafie zajmują Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:57 MOj ma 2 pasujące, które nosi regularnie. Nie liczę garniaka z czasów studiów (niedoawno dopiero sie go pozbyłam) czy garniaka ze ślubu ( 10 lat temu). Mowie o takich noszonych teraz. Teść jest rolnikiem, od rana do wieczora jeździ traktorem..ale ma 2 porządne, dopasowane garnitury, z zestawem koszul i krawatów. Jak trzeba (odpowiednia sytuacja) jest ubrany odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 21:03 mój mąż też jest ubrany odpowiednio, po prostu jak nadarza się okazja założyć garnitur, to kupuje sobie większy Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:02 MOj trzyma jedną formę od dawna. Ten z czasów studiów tez byłby ok rozmiarowo...tylko juz nie był modny. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:06 tylko pogratulować My rozrastamy się wszerz Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:39 MOja maż ma 37 a garnitur mu pasuje. Kuzyn ma 29 i codziennie w garniaku do pracy chodzi, tez mu pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 05:04 Zawsze ubierałam dzieciaczka na wesela w garniturek lub co najmniej spodnie garniturowe i koszule. Zarówno jak miał 4,5,6,7 jak i 12 lar. Buty wizytowe do kościoła jak miał powyżej 6 lat, na weselu zmieniałam mu na sportowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 08:57 wydaje mi się ze bardzo zależy od tego jak to dziecko wyglada. Np moje ma 8 lat (jeszcze) 155 cm i generalnie dorosły wygląd. Jak będzie miał 13 w tym tempie to będzie wyższy ode mnie - wtedy jak najbardziej garnitur będzie mu leżał. Ale w wypadku drobnego dziecka - spokojnie wystarczy wyjściowe ubranie nie będące garniturem - w garniturze mali chłopcy często wyglądają jak karzeł odstawiony do spóźnionej przierwszej komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:16 ichi51e napisała: > w garniturze mali chłopcy często wyglądają jak karzeł odstawiony d > o spóźnionej przierwszej komunii. 🤣 W punkt Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:11 > garniturze mali chłopcy często wyglądają jak karzeł odstawiony do spóźnionej przierwszej komunii. Rozwiń temat i jeszcze opisz jak wyglądają dziewczynki poprzebierane za panny młode, które idą do pierwszej komunii w długiej białej kiecce na halce z kołem. Tylko elegancko ubrani chłopcy Ci przeszkadzają, a poprzebierane dziewczynki już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 18:04 Dziewczynki w strojach malych krolewien mi sie przeszkadzaja - jak nie teraz to kiedy bedzie miec okazje zasuwać w sukience na kole i tiulu? Jak bedzie spasiona nastolatka? Warto zauwazyc ze o ile dziewczynki same sie rwą do sukienek na kole znalezc chlopca ktory lubi w garniturze i krawacie nie jest latwo… Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:43 Ale córki nie masz?? Rwą sie jak mają 5-6 lat. Ja mam 9 latkę i dobrze, ze do komunii nie idzie bo w domu byłby dramat jakby miała założyć białą kiecke z koronką czy czyms takim. Juz widzę tez jej minę na widok białej alby z złotym krzyżem...Z koleżanek tylko jedna pewnie by się cieszyła z kiecki komunijnej... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:16 Oczywiście że nie garnitur. Materiałowe spodnie, koszula i ewentualnie jakąś lekka casualowa marynarka. I do tego casualowe buty, a nie garniturowe. I na całe szczęście miałabym całkowicie w trąbce co sądzą na ten temat inni. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:57 beataj1 napisała: > Oczywiście że nie garnitur. Materiałowe spodnie, koszula i ewentualnie jakąś le > kka casualowa marynarka. I do tego casualowe buty, a nie garniturowe. > O jasne, samo okreśenie "casualowy" prowadzi nas do wniosku, jak bardzo jest to stosowne odzienie na czyjś ślub czy inną uroczystość > I na całe szczęście miałabym całkowicie w trąbce co sądzą na ten temat inni. > No oczywiście. W tym celu jednakowoż nie ma potrzeby zakładać wątków - chyba, że jednak z tą trąbką to nie do końca tak i ci "inni" mają mieć jednak konkretne zdanie, do którego będziesz ich przekonywać ze wszystkich sił 😂😂😂 Dlaczegoż ach dlaczego 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:13 Ale wiesz, że rozmowa może polegać na prezentacji SWOJEGO zdania, bez potrzeby wpływania na czyjeś zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:15 Nigdy nikogo nie przekonuje. Posiadanie takich pierdół w trąbce obejmuje tez innych. Jest mi absolutnie obojętne co zakładają inni. Nie spadnie mi korona z głowy jak ja ubiorę się elegancko a inni nie. I na odwrót. I tak, dla mnie 13 latek w casualu na weselu jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:46 Beataj1 mysle podobnie - casualowe spodnie i buty. Koszula. I tyle. Akurat mam 13latka w domu Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:14 Biała koszula z krótkim rękawem i spodnie garniturowe to jedyny akceptowalny strój na eleganckich imprezach typu czyjś ślub. Jeśli kogoś nie stać na eleganckie ubranie dla dziecka, bo 500+ przeżera zamiast wydawać na dziecko, to znaczy że nie stać go by pójść na wesele. Zamiast wydawać na prezent dla młodych niech kupi dziecku porządne ubrania. Będzie jak znalazł na rozpoczęcie roku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:17 Akceptowalny ))) Sorki, okazja typu wesele nie jest dla mnie zupełnie okazja zmuszająca mnie do kupowania czegos co uwazam że jest bez sensu. I tu nie chodzi o zawartość portfela a sensowność wydatku. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:19 Są różne opinie o koszulach z krótkim rękawem Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:22 No właśnie. Koszula z krótkim rękawem na weselu to dopiero wiocha. No ale jak ktoś uważa że to akceptowalne... Sorki, musiałam się powyzlosliwiac. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:40 Miało być jedyny akceptowalny casualowy. Sorry, ale czyjś ślub czy rozpoczęcie roku szkolnego to są uroczystości, gdy nie wypada dziecka ubrać inaczej niż elegancko. Krótkie spodnie u chłopców nie są akceptowalne, podobnie jak góra inna niż koszula. Na weselu, gdy większość sobie popije i zluzuje, możesz go przebrać w polo i chinosy. Na ślubie powinien być elegancko ubrany. Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:10 Na ślub to kościoła nie będzie szedł jak już to tylko na wesele albo może i wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:45 Po wuj go ciągniesz?? Na ślub nie idzie (czemu?) ale na wesele ciagniesz dzieciaka mimo ze nie bedzie miał towarzystwa? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:48 NO ale ona jest casualowa...włśnie. Chyba ze nie rozumiecie słowa casual. Koszula z krótkimk rękawem nie pasuje na uroczystość jak ślub czy wesele..ale tez nie zakłada sie na taką uroczystośc stroju casualowego. Gdyż ponieważ casual clothes- ubranie codzienne... Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:09 Mój 13 latek nie akceptuje krótkich koszul. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:14 Koszule z krotkimi rekawami sa straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:47 Ale ty rozumiesz słowo casual?? Bo to jest codzienny, nieformalny strój. Czyli co ubrałabys casualowo? Czyli tak jak łazi do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 10:57 Zalezy tez od pogody. Wg mnie materialowe wadkie spodnue i do tego ładne polo z krótkim rękawem, biale, adidasy biale żadne trumniaczki. To dziecko.kadnue i casualowo. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:36 A czy Wy w ogóle rozumiecie słowo casual? Że to codzienny? Wesele nie jest codzienne, więc i strój powinien być odświętny. Jak dla mnie to nawet możecie zakładać na siebie na wesela worek po ziemniakach, tylko wtedy po co pytać "co założyć", "czy pasuje tylko garnitur". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:49 No tez mnie fascynują te casualowe ubrania na wesele...czyli dzieciak idzie tak jak chodzi do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:52 marynarki w stylu sportowym są w dziale casual, garnitur to garnitur. Dla 13latka marynarka casual będzie całkiem wystarczająca na wesele. NIe bedzie robił za karykature doroslego w garniturze www.google.com/search?q=marynarka+casual&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjg88niisrxAhXxkYsKHcXCAvIQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1536&bih=712 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:57 13latek często wyglada jak dorosły...nie mowimy o 5 latku. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 21:01 13 latek wygląda jak nastolatek, nie jak dorosły. Przeważnie to chude patyki, ot i tyle. NIe znam żadnego, który wyglądałby jak dorosły. A mam nastolatka w domu, z racji czego obserwuję np jego kolegów z klasy. Ty zdaje się masz 2 córki i to młodsze Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 21:02 13-łatce kupiłabys szpilki, bo sama je nosisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 16:10 może i tobie wyglada ale 13 jest szczuplejszy niż dorosły facet nie mówiąc już o tym ze ma inne proporcje. wg siatki centylowej 50 centyl to 45 kg i 150cm Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 17:48 To takie same gadanie jak to o fotelikach, że są też dorośli poniżej 150 cm i jakoś w fotelikach nie jeżdżą - ludzie nie rozumieją, ze dzieci i dorośli maja różna budowę, a 13-latek - nawet jeśli ma 180 cm - to wciąż dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:54 tak, są codzienne marynarki, pod tym nazewnictwem masz tzw marynarki sportowe, czyli nie od kompletu garniturowego i tak, uważam, że to spoko strój dla 13latka www.google.com/search?q=marynarka+casual&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjg88niisrxAhXxkYsKHcXCAvIQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1536&bih=712 Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 14:52 No właśnie... niektórym to już peron całkiem odjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:04 Dla nastolatka? Czemu nie: Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:23 Ten strój to może być na niedzielny spacer po molo, a nie ma wesele. Wtedy białe adidasy (które obecnie królują wśród młodych) pasują. Ale nie na wesele. A o weselu rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:59 Na nd spacerze w takim stroju wyglalby jak stroz w boze cialo 😛 let's agree to disagree. Na szczescie nikt ze znajomych slubu nie bierze, nie musimy psuc estetyki strojami... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:06 A co, na spacer twoim zdaniem w adidaskach, t-shircie i spodenkach? Bardzo ładny strój na spacer, chociaż lepsze byłyby trochę porządniejsze spodnie. Te wydają się mieć za dużo elastanu i za kiepski krój. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Strój 13 latka na wesele 05.07.21, 10:36 moj syn, ba my wszyscy na spacer - zdecydowanie w T-shirt i szorty/spodenki plus buty sportowe... Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:04 Pewnie lakierki powinien miec 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:09 Nie, normalne skórzane buty sznurowane męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:31 Gdyby wesele było na łące, to od biedy może być. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 22:44 To NIE JEST trzynastolatek, osobnik w takim wieku powinien na wesele wdziać garnitur. I buty do garnituru, a nie półtrampki. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:01 Ty tak serio? Ok, lopatologicznie: zdjecie przykladowe, zeby pokazac stroj, ktory moj nastolatek zalozylby na wesele Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 23:09 Twój nastolatek ile ma lat? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:08 Załóż mu wyjściowy dres i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 11:44 Między garniturem a dresem jest jeszcze całe morze możliwości.. Mój miał granatowe spodnie chinosy, koszulę białą w delikatny niebieski rzut, muszkę i trampki Conversy. Miał wtedy 12 lat, wyglądał bardzo ok. Nikt nie poczuł się urażony Odpowiedz Link Zgłoś
rita03 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 12:31 Ja też uważam, że dzieci ( bez względu na płeć) warto i powinno się uczyć, że należy się ubierać stosownie do okazji, jak w powiedzeniu: "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci". Mój syn w każdym okresie życia, miał i ma w szafie jakieś ciemne materiałowe spodnie i kilka koszul, które mógł zakładać na większe okazje, a nawet casualową marynarkę. W wieku 13 lat, to nie musi być sztywny garnitur z krawatem zaciśnietym pod szyją, ale jednak coś bardziej eleganckiego niż ubranie codzienne. Takie nawyki wynosi się z domu. Miałam kiedyś chłopaka, który uparł się żeby na wesele, dość eleganckie, iść z dżinsach i t-shirtcie. Był moją osobą towarzyszącą, a ja miałam wizytową sukienkę. Nawet sobie nie chcę przypominać ile nerwów mnie kosztowało, żeby go przekonać, że powinien założyć materiałowe spodnie i jakaś koszulę... Nie chciałam się najeść wstydu. Dorosły facet nie miał innych spodni niż dżinsy, o marynarce nie wspominając. Musiał sobie kupić 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 14:46 Cóż, dorosłe kobiety, jak widać z wątków na forum, też nie mają ciemnych ubrań nie będących strojem sylwestrowym, bieliźnianym lub roboczym i na pogrzeb muszą w neonach w kwiatki, bo zmarlemu wszystko jedno, na wesele też nie mogą znaleźć nic innego niż w kolorze białym lub czarnym, a jak się komu nie podoba, to trudno, za to rybaczki na ulicę na co dzień - o co to, to nie! Koszmar i niech się nikt nie tlumaczy wygodą, bo przecież na zakupach w lidlu Trzeba Jakoś Wyglądać. No grunt to priorytety i poczucie stosowności 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:30 Państwa rodzice też zapewne myśleli, że szkoda kasy na jednorazowy strój na jakieś wesele, bez przesady. Pogrzeb (Piotra Woźniaka-Staraka) również nie był okazją, na którą wypada się ubrać. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:35 Serio, to zdjęcie z pogrzebu? To nawet nie ma co komentować Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:38 Tak, słynne zdjęcie z pogrzebu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:16 Mnie nie jest szkoda kasy a na ubrania syna wydawałam i wydaje od zawsze mega kasę a garnituru mu nie kupie, bo nie lubie wyglądających pretensjonalnie dzieci. I zapewniam Cie, ze moj syn ubierze sie stosownie zarówno na pogrzeb jak i na wesele. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:20 Mnie podobaja sie lnianie lekkie marynarki, ale rozumiem, ze ktos nie chce dziecku na jedno wyjscie takiej kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:24 Dla mnie mogą być spodnie materiałowe i koszula. Martynarka nie od garnituru (ale pasującą do materiału spodni) może być ale nie musi. Może być lekko sportowy garniturek. Na pewno nie adidasy ani koszula z krótkim rękawem ani dżinsy. Nie wiem, coś się tak tego garnituru uczepiła. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:38 Bo o garniturze jest ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:46 O stroju 13-latka na wesele. Garnitur jako jedna z opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:56 Garnitur jako jedyna opcja GWARANTUJĄCA odnajdowanie się w odzieżowych niuansach i konwenansach w przyszłości. Powtarzam - sama to robisz ("Państwa rodzice też zapewne myśleli, że szkoda kasy na jednorazowy strój na jakieś wesele, bez przesady." Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 18:25 Dla wielu osób buty inne niż sportowe dla dziecka są zbędne. Moja koleżanka dziecko na rocznicę komunii do kościoła posłała w adidasach, bo bez sensu kupować inne buty, gdzie on będzie w nich chodzić. W tym wątku też zakup marynarki na wesele jest zakupem na jeden raz. Innej koleżanki dziecko chodzi non stop w conversach - smutno wygląda dzieciak w trampkach na zakończeniu roku. Nie raz i nie dwa padało tutaj, że bez przesady biała koszula - zakup na jeden raz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 18:54 No i? Jak to się ma do tych twoich uwag, że rodzice Zawieruchy żałowali mu na garnitur? To naprawdę nie są zerojedynkowe przełożenia. Moje dziecko ma po kilkanaście par butów rocznie, od kiedy zaczął chodzić - w tym butów nietypowych, np. sztybletow a garnituru mu nie kupię, ani spodni i marynarki do tzw. kompletu, bo to wg mnie pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 19:09 Wg ciebie to pretensjonalne, wg innych nie. Sama nie raz i nie dwa kupowałam rzeczy na jeden raz, ale cóż, taka potrzeba byla na daną okazję i tyle. Nie nalegałabym, że 13-latek ma pójść na wesele w garniturze, jeśli sam by nie chciał, jeśli by chciał - kupiłabym. Natomiast wymagałabym na pewno odpowiedniego ubrania. Już pisałam, w tym duecie bardsiej szokuje pani (pan też, ale nie aż tak bardzo, może przy niej wydaje się całkiem przyzwoicie odziany). Kończę dyskusję, nie wiem dlaczego do mnie się przyczepiłaś, bo nigdzie nie twierdzę, że garnitur dla wczesnego nastolatka it's a must. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 19:44 No właśnie, wg mnie pretensjonalnie, wg ciebie nie. Wg mnie z kolei nie ma to żadnego przełożenia na przyszłość. Ja z kolei nie kupuję ubrań na jeden "raz", bo takich opcji w naszym życiu nie ma i nie żałuję dziecku niczego, a już na pewno nie schludnego ani odpowiedniego do sytuacji wyglądu - nie oblatuje w adidasach lub butach za kostkę zimowych/letnich zobowiązujących okoliczności, tak jak wiele dzieciaków, ale nie robię z niego starego-maleńkiego, a z tym kojarzą mi się garnitury na chłopcach, którym nawet wąs pod nosem jeszcze nie urósł. Nie przyczepiłam się do ciebie tylko ci odpowiadam, że twoje uwagi: "rodzice nie nauczyli" są śmieszne. W tym duecie nie ma opcji gorsza/lepsza, obydwoje są ubrani nieodpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:14 Dla mnie opcją na jeden raz była choćby kiecka ślubna i takież buty. Nigdy więcej ani jednego ani drugiego nie założyłam. Nie znam pani ani pana, być może rodzice faktycznie się starali, a oni zechcieli pokazać się jako kontestatorzy dress-codu, ale jednak takie rzeczy wynosi się z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:20 Przeceniasz moc sprawczą rodziców, ale to w sumie piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:32 Rozenek na komunii syna. Strój do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 20:39 Ksieza tez chodza w kolorowych sukniach, ale fakt, maja dluzsze te suknie Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:14 Tak tak, oczywiście, jak nie kupujemy 13 latkom garniturów, to chodzimy ubrane różowo na pogrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:25 Raczej mowa o stosownym stoju, nikt nie postuluje, żeby bez garnituru nastolatka do kościoła nie wpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 17:54 Nikt nie postuluje, żeby nie wpuszczać, za to sugeruje, ze dzieci, które nie noszą garniturów na wesele w wieku 13 lat nie odnajdą się w ubraniowych konwenansach w przyszłości. Sama to robisz wklejając zdjęcie Zawieruchy i sugerując, ze to wina rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 18:19 Akurat bardziej szokuje partnerka Zawieruchy; on też nie bardzo, ale ona wręcz skandalicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 16:47 Chinosy, koszula, sportowa marynarka, trampki lub mokasyny. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Strój 13 latka na wesele 04.07.21, 18:12 Nastolatki na weselach z przestrzeni ostatnich 5 lat najczesciej mialy chinosy, jakas koszule - niekoniecznie biala, trampki i czasem marynarke. Dla mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 19:48 Pomóżcie kobiety z butami. Chinosy mamy granatowe , biała koszula w delikatną błękitną karteczkę oraz marynarka casualowa. Wszystko z Reserved. Problem.z butami. Rozmiar 37. Jakie buty kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 21:08 nie w temacie, ale bardzo mała stopa. 13 lat to już sznurowane ale takie małe rozmiary to w większości jeszcze rzepy jeśli chodzi o buty niegarniturowe. Serio 37, nie pomyliłaś się? Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 23:00 Nie. 37 numer. Drobny chłopiec. Ale ogólnie poza tym pomijając inne pytania wszystko ok. W klasie ma jeszcze mniejszych wzrostem kolegow. 37 góra 38 . Zależy też jakiej firmy obuwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 23:43 37 jest problematyczne bo dziecieca rozmiarowka sie skonczyla a zaden dorosly takiej nogi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 23:45 Ja bym chyba szla w mokasyny… Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Strój 13 latka na wesele 25.07.21, 10:06 No wlasnie Chyba mokasyny ewentualnie może trampki jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Strój 13 latka na wesele 25.07.21, 18:08 a tam, daj se spokoj, kup granatowe sneakersy żeby potem normalnie pochodził do szkoły, przypadkowe z allegro geoxy sznurowane. Chętnie bym pomogła ale serio mam trochę z tym problem bo 37 to u mnie nosił syn jak miał z 7-8 lat, więc w rzepowych jestem biegła allegro.pl/oferta/polbut-sportowy-geox-anthor-j723hb-r-37-10611894749 Odpowiedz Link Zgłoś
leia33 Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 21:13 Ja kiedyś syna ustroiłam w garnitur, sztywną koszulę i jeszcze (kretynka) założyłam mu drewnianą muszkę. Masakra. Biedny dzieciak pół wesela tak wytrwał, zanim tatuś wpadł na pomysł, że może mu niewygodnie i zdjął tę nieszczęsną muszkę i marynarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 22:32 Drewnianą muszkę? 🙄🙄🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 24.07.21, 23:45 Skąd wzięłaś SZTYWNĄ koszulę? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 25.07.21, 22:58 Nakrochmaliła. To może nie należało krochmalić? Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Strój 13 latka na wesele 25.07.21, 18:41 Rany co za dyskusja. A dziewięcioletnie dziubdziusie do się ubiera na komunię? W dresy? Bo co, bo padną od garnituru przez jeden wieczór? Niżej jest fajna opcja z gajerkiem i trampkami do tego, trochę nastolatkowego luzu do oficjalnego stroju. Dla mnie bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajak Re: Strój 13 latka na wesele 26.07.21, 18:54 Nie, najlepiej dwuletniego dziubdziusia odstroić w spodnie z szelkami, koszulę, muchę, mokasynki i jeszcze ten przekomiczny beret. Ma wyglądać a nie czuć się swobodnie! I tutaj kłania się Hiacynta 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Strój 13 latka na wesele 26.07.21, 23:08 No zryło dziewczynie beret. Mąż na weselu nigdy w garniturze nie był, zawsze za to na wygodnie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajak Re: Strój 13 latka na wesele 27.07.21, 21:43 Berecik dla bombelka, obowiązkowo. Albo chusta taka księżniczki egipskiej. Polecam życie według swoich reguł, nie czyniąc innym krzywdy, życie jest piękne i bez garniturów Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Strój 13 latka na wesele 27.07.21, 23:32 Jaka to jest "chusta księżniczki egipskiej" i co ci się nie podoba w berecie? Beret to akurat NIEFORMALNE, LUŹNE nakrycie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś