agonyaunt Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 13:11 W sensie na Ali? Nie. Tę atrakcję dla córki już kupiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 13:39 Już nie kupuję. Po pierwsze, artykuły nigdy nie wyglądają w realu tak ja na zdjęciach. Kupowałam tam trochę gadżetów do tańca brzucha, bo wydawały mi się tańsze, niż te w europejskich sklepach, ale to była ruletka i ciuchy szyte są na osoby z niższym wzrostem. Po drugie, jak coś nie dojdzie, to nie masz szans na odzyskanie forsy. Oni wiedzą, że możesz im naskoczyć, komunikacja ze sprzedawcą, to jakiś żart. Albo dostajesz jakieś automatyczne, nic nie wyjaśniające odpowiedzi, albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 15:04 >Po drugie, jak coś nie dojdzie, to nie masz >szans na odzyskanie forsy No to akurat nie jest prawdą. Jeśli towar nie dojdzie i zalozysz dyskusje (czyli zgłosisz na czas, że nie doszedł), to masz automatyczny zwrot środków na konto. Sprzedawca nie dostanie żadnych pieniędzy dopoki Ty nie potwierdzisz, że otrzymałaś towar. U mnie raz listonosz ukradł przesyłkę, łącznie z wpisaniem fikcyjnego adresu i fikcyjnego podpisu odbiorcy, więc figurowała jako dostarczona- zgłosiłam, dostałam zwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 15:26 memphis90 napisała: > No to akurat nie jest prawdą. Jeśli towar nie dojdzie i zalozysz dyskusje (czyl > i zgłosisz na czas, że nie doszedł), to masz automatyczny zwrot środków na kont > o. To zależy jak się płaci i gdzie się kupowało. I czy zdąży się zareklamować na czas. Ostatnim razem kupowałam maseczki w chińskim sklepie na niemieckim amazonie. Amazon nakazywał najpierw komunikację ze sklepem, a tam długo zbywano mnie automatyczną wiadomością, że przesyłka się przedłuża ze względów organizacyjnych. Po czym okazało się, że na reklamację przez amazon jest za późno. Pieniądze ściągnięto już na samym początku, więc nie ma mowy o jakimś zwrocie. Co dla mnie jest nauczką, by nie kupować niczego w Chinach, nawet jak kupuje się na portalu, który teoretycznie jest bezpieczny. Nie mówię, kupowane z Chin produkty na niemieckm ebayu w większości przychodziły, ale akurat ten jeden raz może cię zniechęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 16:39 To moze ja mam twoje maseczki. Przyszły do nas z Amazons nie zamawiane. Napisaliśmy maila, że nic nie zamawialiśmy, mieli wysłać druk do zwrotu i tak pół roku leżą. Jak sie skończą te co mamy, to otworze ta paczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
wybior Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 14:03 Ja kupuje od kilku lat, ale coraz mniej. Nie dlatego, ze jestem eko-frendli, itd, ale jakosc towarow (aliexpress) jest fatalna. Teraz ograniczam sie do ('niezbednych') drobiazgow, niezbyt skomplikowanych technicznie, gdzie szansa, ze cos sie zepsuje / spruje / zlamie od patrzenia, jest niewielka, no i gdy cena w Europie jest np. 4-5 x wyzsza. Gdy sie w koncu zorientowalem, ze 'ten, co tanio kupuje, dwa razy kupuje', wyznaczylem sobie gorna granice ok. 20 usd (ok.) ale i to okazalo sie zbyt wysokim pulapem jakosci dla braci-Chinczykow. Teraz nic drozszego niz ok. 10 usd (a staram sie nie przekroczyc kilku usd). Czytam tez uwaznie komentarze NEGATYWNE. Swoja droga plaga (falszywych) komentarzy dotyczy amazon, ale to inna bajka. A swojej mlodej uleglem z kupnem w chinskim sklepie raz czy dwa, ale zauwazylem u niej po tym poczatki nalogu 'kupowactwa' i musialem zdecydowanie zastopowac. A co do eko, ostatnio dostalem dwa zamowienia wyslane wspolnie i jeden z przedmiotow byl w PIECIU szarych woreczkach. Normalnie, chinska matrioszka Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 14:13 Tylko rzeczy tanie i niepotrzebne. Bo czasem nie mogę się oprzeć. Weź nie kup sobie czegoś takiego: pl.aliexpress.com/item/33012271594.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.45115403zdVTlA&algo_pvid=495644af-650c-43e8-bb4a-6006904a38ab&algo_exp_id=495644af-650c-43e8-bb4a-6006904a38ab-1 To czym za ponad 20 lat będzie się bawić moja wnuczka/wnuczka cioteczna??? Minimalistycznym kolczykami od blogerki za 350 pln sztuka? Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 14:15 Kupuje i to dużo. Ale tylko takie rzeczy, które u nas są niedostępne. Buty, ubrania, plecaki. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 14:31 Ja kiedyś kupiłam na ali plecaczek dla córki, bardzo charakterystyczny. Kilka miesięcy później widziałam taki sam w jednej z sieciówek, w cenie 2x wyższej. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 14:49 amast napisała: > Ja kiedyś kupiłam na ali plecaczek dla córki, bardzo charakterystyczny. Kilka m > iesięcy później widziałam taki sam w jednej z sieciówek, w cenie 2x wyższej. To jeszcze o niczym nie świadczy. Chińskie przysłowie mówi, że kopiowanie jest najwyższą formą uznania, więc Chińczycy nie mają żadnych oporów przed kradzieżą przemysłową. Masowo produkują więc tanie kopie markowych produktów, często nawet logo podrabiają, bo jaki to problem? To nie znaczy jednak, że użyto tych samych, sprawdzonych technicznie materiałów, albo, że szwaczka pracuje w warunkach nie urągających ludzkiej godności, czyli jeszcze gorszych niż w tych innych i tak już parszywych fabrykach, gdzie produkuje się artykuły na europejski rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 15:24 > Chińczycy nie mają żadnych oporów przed kradzieżą przemysłową. No tutaj to Chińczycy musieliby wpaść w niezłego time loopa. Nie unoś się tak. Z tymi materiałami, warunkami i całą otoczką też nie ma co przesadzać. Wiesz kiedy Chińczycy zarabiają niebotyczne kwoty? W jeden dzień w roku, 11.11 kiedy robią przeceny na dzień singla. Wszystkie europejskie i nie tylko sieciówki rzucają się wtedy na Alibabę na zakupy. A potem wszyscy rzucają się na śliczne prezenty gwiazdkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 15:34 To sobie kupuj, ale nie wmawiaj ludziom pieprzniętych teorii spiskowych, że kupujesz te same rzeczy, które są produkowane na europejski rynek. Akurat różnice mogą być znaczące, jak stwierdzono kiedyś porównując niby identyczne zabawki. Wizualnie niczym się nie różniły, a jednak te z chińskich portali nie spełniały podstawowych standardów bezpieczeństwa wymaganych na europejskim rynku, Wykonane były np z łatwo palnych materiałów i zawartość metali ciężkich przekraczyła europejskie normy. Także trwałość pozostawiała do życzenia, plastik tych tanich bardzo szybko zaczął się kruszyć, co zwiększało ryzko, że dzieci się kawałkami zabawki zakrztuszą. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 15:47 Nie ma się co śmiać, bo Snake ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 16:09 Amast pewnie z tych co się zawsze "zmieszczą", a ceryfikaty, testy i procedury bezpieczeństwa są dla idiotów, najważniejsze, że się zaoszczędzi parę grosików. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 16:15 Dużo wiesz o mnie, napisz coś jeszcze. Bedzie tak samo zbliżone do prawdy jak to, co wiesz na temat światowego handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
wybior Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 14:35 ja kupilem kurtke dla dziecka raz. Wygladala niezle, zaczela sie pruc bardzo szybko. Plecaki z ali dwukrotnie. Pierwszy lezy w ciemnicy a ja staram sie nie pamietac, ze wyrzucilem pieniadze (zaczal sie sypac na pierwszym, dziennym spacerze). Drugi... mialem nadzieje, byl lepszej jakosci, lale... chyba juz obie naprawy (w Polsce kosztowaly wiecej, niz sam plecak. Dlatego - nigdy wiecej. A niestety nie mam dojsc do chinskich fabryk, gdzie produkuja markowy sprzet Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 15:07 Mnie się jeszcze nie zdarzyło, to co opisujesz, za to kupiłam przez internet w pl buty, które okazały się "chińską podróbką". W dodatku z zaniżonym numerem (czyli typowa chińszczyzna), o czym sprzedający nie poinformował. Za to opowiem zdarzenie z plecakiem. Kupiłam w Pl plecak dla syna antykradzieżowy za prawie 500zł. Wytrzymał prawie rok. Potem zobaczyłam ten sam plecak na ali, a że syn chciał go nadal - kupiłam za niespełna 60zł z gratisową wysyłką. I co się okazało? To ten sam plecak, za który tyle zapłaciłam w Pl. Ten z Ali wytrzymał półtora roku i jeszcze służy, jakość dokładnie taka sama jak tego poprzedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
sheppa Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 14:25 przeciez wiekszosc produktów w europejskich sklepach też pochodzi z Chin Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 15:16 Nie robię, ale nie ma to jakiegoś podbudowania ekologicznego czy patriotycznego, nie mam małych dzieci, więc odpadają mi zakupy różnych pierdół typu zabawki, czy jakieś gadżety. Wszelkiego rodzaju laptopy, aparaty foto, telefony kupuję na miejscu bo nie chce mi się bawić z jakimiś reklamacjami na odległość, do domu mało co kupuję, a jeśli już to lubię sklepy duńskie i skandynawskie, ubrania w większości producenci polscy, dla kotów na zooplusie, właściwie to nie wiem czego bym mogła szukać na all czego nie kupię na miejscu, mam swoje sprawdzone firmy z dobrą jakością i ich się głównie trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 16:35 Ale te z Chin mogą zawierać substancje niedopuszczone w eu. Ja dla Dzieci nie kupiłabym nic od chinola. Czym mogłoby sie bawić lub na siebie zakładać. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Zakupy z Chin 07.07.21, 17:05 Nie. Bojkotuję . I choćby się ludzie śmiali: nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś