Dodaj do ulubionych

Czy da się? Praca.

16.07.21, 16:11
W związku z natłokiem pracy oraz związanym z tym obciążeniem od sierpnia potrzebuję restartu.
1 pół roku zwolnienie lekarskie psychiatryczne.
2 powrót do pracy na jeden dzień nabywając prawa urlopowe .
3 wykorzystuję zaległy urlop i aktualny W tym nadgodziny co załóżmy daje 50 dni roboczych .
4 wracam ok kwietnia ad 2022 na jeden dzień i zaczynam znowu od zwolnienia lekarskiego od tego samego lekarza. Różnica tylko w braku nadgodzin. Da się?
Obserwuj wątek
    • krypteia Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:17
      Uwielbiam czytać twoje wątki kadrowo-pracowe...jednak zostałaś w starej firmie?
    • profes79 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:17
      I natychmiast masz na karku kontrolę zusowską którą mam nadzieję ściągnie ci pracodawca.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:18
        Jest zakaz chorowania na depresję?
        • januszekxxl Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:20
          zuleyka.z.talgaru napisała:
          > Jest zakaz chorowania na depresję?

Jak się tak ciężko choruje to się idzie na rentę a nie udaje/oszukuje że pracuje.
        • profes79 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:22
          Nie ma. Ale jak się choruje w taki sposób to zapala się lampka "oszust" to raz a dwa - jak się choruje w taki sposób to się idzie na rentę i się kibluje w domu a nie się wozi dwa lata na zwolnieniach lekarskich.
        • cosmetic.wipes Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:30
          Ona ma depresję? I to w dodatku zaplanowaną na dwa lata?
          • zuleyka.z.talgaru Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:37
            A jak jej udowodnią, ze nie?
            • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:43
              Naślą kontrolę ZUS, orzecznik raczej będzie w stanie się zorientować, czy ma depresję.
              • savignonblanc Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:42
                Nie, nie będzie.
                • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:15
                  Serio uważasz, że nie wzbudzi żadnych podejrzeń, że będzie chora, później zdrowa, później znów chora? Akurat w ostatnim czasie ZUS bardzo szuka kasy i jak tylko ma cień podejrzeń, od razu wstrzymuje płatności.
              • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:13
                🤣
            • sofia_87 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:20
              I dlatego właśnie nie jest to wiarygodna choroba.
              Mając do czynienia z tego rodzaju pracownikiem od razu szukalabym pretekstu do zwolnienia go
            • cosmetic.wipes Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:26
              zuleyka.z.talgaru napisała:

> A jak jej udowodnią, ze nie?

Czyli nie ma.
        • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:58
          Ona jest chora na natłok pracy i obciążenie. Już planuje, że od sierpnia będzie chora.
    • asia.sthm Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:20
      > Da się?

da się, tylko trzeba wstawać rano - na tym polega odpowiedzialność
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:11
        Gdyby to było złe, to bóg inaczej by świat stworzył.
    • stara_i_brzydka Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:24
      I dlatego mali pracodawcy boją się zatrudniać. Mali pracodawcy, bo duuuża firma jakoś sobie z tym poradzi. Dla małego to jest duże obciążenie. Wiem, wiem, Janusze, Grażyny biznesu itd.
      • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:49
        Masz rację. Przyjęliśmy takiego delikwenta, dostał odzież roboczą, porządną dodam, popracował cztery dni i poszedł na L4. Wykorzystał ile się dało, wrócił i złożył wniosek urlopowy pierwszego dnia (początek nowego roku) Urlopu nie dostał, więc wyszedł i wziął kolejne zwolnienie na inną chorobę. Potem mu się na szczęście skończyła umowa. Odzieży nie oddał, dostał też ekwiwalent za urlop. Serio, to jest trudne do udźwignięcia dla niedużej firmy.
        • zosia_1 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:43
          Poszedł na l4 po 4 dniach? Przecież jest okres wyczekiwania 30 dni bodajże?
          • silenta Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:16
            Ale poprzednio mógł pracować gdzie indziej więc ma kontynuację.
      • leosia-wspaniala Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:06
        >I dlatego mali pracodawcy boją się zatrudniać.

Biedactwa. I jak sobie z tym radzą?
        • mail-na-gazecie Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:13
          leosia-wspaniala napisał(a):

> >I dlatego mali pracodawcy boją się zatrudniać.
          >
          > Biedactwa. I jak sobie z tym radzą?

Nie zatrudniają.
        • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:18
          Nie zatrudniają na UOP. Po ostatniej pannie, która tak się próbowała bawić, ale słabo jej wyszło mam dziewczynę, studentkę na zleceniówce.
          • sofia_87 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:22
            Dokładnie, jak zwykle przez oszustów tracą uczciwi
    • migafka357 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:39
      Nie da się. Po długim zwolnieniu pracodawca nie udzieli ci od razu urlopu (chyba że masz u niego specjalne względy), a przepisy zus-owskie, które w międzyczasie wejdą w życie, uniemożliwią drugie zwolnienie od razu po pierwszym.
    • cosmetic.wipes Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:43
      Umknęło ci, że po takim zwolnieniu lekarz musi cię dopuścić do pracy.
      • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:50
        Nie musi. Może badań kontrolnych nie przejść.
        • rb_111222333 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:12
          No ale jak nie przejdzie badań, to nie będzie mogła wrócić do pracy i wziąć urlopu, prawda?
          • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:25
            No owszem.
        • cosmetic.wipes Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:29
          trampki-w-kwiatki napisała:

> Nie musi. Może badań kontrolnych nie przejść.

Chujowo sformułowalam zdanie 😁
          Ona musi poddać się "przeglądowi".
    • pitupitt Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:45
      5 poszukać mniej stresującej pracy zamiast kombinować. To się da na pewno.
      • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:16
        Tylko po co? Tutaj mam umowę, płacą mi składki.
        • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:23
          Ale ta umowa łatwo może zostać rozwiązana. Chyba nie sądzisz, że ktoś będzie dwa lata czekać, aż wrócisz?
        • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 22:58
          Tak było. Dobra, teraz wiem, że trollujesz.
          • pitupitt Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 00:27
            Jak to mówią, nie ma ludzi niezastąpionych. Mam nadzieję, że twój pracodawca w końcu to zrozumie, bo to chyba jakiś miękki siusiek, skoro pozwala na takie akcje.
        • pitupitt Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 00:25
          Przy takim podejściu zaraz jej możesz nie mieć.
        • z_lasu Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 09:50
          Ale kolejny pracodawca dostanie Twoje kombinacje na świadectwie pracy jak na talerzu.
    • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:51
      Powodzenia.

A nie, jednak nie. To jest chore.
    • sumire Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:53
      la_bonne_cusine napisał(a):

> W związku z natłokiem pracy

Czy to ta praca, w której byłaś bardziej wydajna od innych zaczynających dzień od kawusi?...
      • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:11
        Tak.
    • mail-na-gazecie Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 16:58
      Po pierwszym punkcie przestałam czytać. Zwolnienie psychiatryczne, aha..
    • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:01
      Przecież nie dostaniesz pół roku zwolnienia, po 182 dniach jeśli nadal będziesz niezdolna do pracy, mogą przyznać ci świadczenie rehabilitacyjne. Już nie wspominam o stosunkowo krótkim okresie zasiłkowym. Cały plan, jaki i sam pomysł jest wzięty z d... Na miejscu pracodawcy robiłabym wszystko, żeby cię zwolnić.
      • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:02
        Ale ja będę zdolna do pracy. Stawie się w kolejnym dniu i będę wykorzystywć zaległy urlop wypoczynkowy i nadgodziny .
        • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:05
          Skąd wiesz, że dostaniesz zdolność do pracy? I czemu akurat po tym pół roku masz ją odzyskać? Jasnowidz?
        • sumire Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:10
          A czemu nadgodziny?
        • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:17
          Aha nadgodzin byś nie dostała, ponieważ ja stosuje miesięczny okres rozliczeniowy. Mogłaś wybierać jak był czas 😛
        • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:27
          Już widzę jak ci pracodawca urlopu udzieli. Chyba, że na wypowiedzeniu.
        • georgia.guidestones Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 19:02

> Ale ja będę zdolna do pracy. Stawie się w kolejnym dniu i będę wykorzystywć za
          > legły urlop wypoczynkowy i nadgodziny .
          Poza tym zaden lekarz nie wypisze Ci 182-dniowego zwolnienia. 2 tyg max.
    • alpepe Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:01
      Ja nie w temacie, to świństwo.
    • swinka-morska Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:06
      Przypomnę, że urlop jest udzielany za zgodą pracodawcy.
      Jak wrócisz po długim zwolnieniu, niekoniecznie pracodawca zgodzi się na natychmiastowe wykorzystanie urlopu, zwłaszcza bieżącego (bo na zaległy co do zasady powinien się zgodzić).
      Możesz też natychmiast po powrocie dostać wypowiedzenie.
      • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:10
        Umowa na czas nieokreślony. 😜
        • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:13
          No i? Muszą tylko wskazać przyczynę i nara.
        • tt-tka Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:16

> Umowa na czas nieokreślony. 😜

Spoko luz. Pracodawca zlapie oddech, gdy przestaniesz go napastowac, nim jeszcze zdjal plaszcz i migiem zrobi
          reorganizacje tylko po to, by zlikwidowac twoje stanowisko tongue_out
        • sumire Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:19
          Umowa na czas nieokreślony nie oznacza, że cię zwolnić nie można.
          • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:03
            To podaj podstawy zwolnienia.
            • swinka-morska Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:12
              Długotrwałe zwolnienie lekarskie dezorganizujące pracę zakładu.
              I wystarczy.
              Naprawdę umowa na czas nieokreślony to nie jest cyrograf, dla żadnej ze stron.
            • arwena_11 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:13
              Spokojnie, przez pół roku pracodawca coś znajdzie.
            • sumire Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:20
              Likwidacja stanowiska pracy na przykład.
              Pracodawca może też podsunąć ci papierek o rozstaniu za porozumieniem stron, a wierz mi, na takie coś w odróżnieniu od dyscyplinarki nie trzeba dramatycznych powodów.
            • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:29
              Moja droga, jeśli przez pół roku twojej nieobecności firma ogarnie się bez ciebie, to spokojnie mogą nawet zlikwidować Twoje stanowisko pracy.
            • tt-tka Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:52

> To podaj podstawy zwolnienia.

Likwidacja twojego stanowiska pracy.
            • gulcia77 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 18:50
              Obniżenie wymiaru zatrudnienia. Właśnie z dniem pierwszego lipca pozbyłam się tak kombinatoryki.
    • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:09
      Ale to wszystko jest zgodne z prawem. Nie uwzględniam jeszcze 60 dni na opiekę nad dzieckiem.
      • abecadlowa1 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:13
        Wyłudzenie zasiłku chorobowego nie jest zgodne z prawem.
        • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:04
          Jakie wyłudzenie? Prawo mi pozwala.
          • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:30
            Będziesz truć dziecko, żeby dostać na nie zwolnienie czy jak?
          • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:31
            Ale przecież ty nie jesteś chora, a chcesz iść na chorobowe. Czyli będąc zdolną do pracy, brać zasiłek. Nie, nie jest to zgodne z prawem, ile razy jeszcze trzeba napisać?
      • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:13
        Nie, nie jest zgodne z prawem.
      • mail-na-gazecie Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:15
        Donosy do ZUS są coraz bardziej powszechne, ale nie kłopocz tym swojej pięknej główki. Na pewno masz miłych ludzi wokół wink
      • angazetka Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:14
        Wyłudzanie zwolnień nie jest zgodne z prawem.
        Oraz przy okazji robisz koło pióra ludziom, którzy naprawdę mają depresję.
    • princesswhitewolf Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 17:47
      w Uk takich ludzi delkiatnie sie usuwa dajac odprawe.
    • ga-ti Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:00
      Jesteś moją koleżanką z pracy? Chociaż chyba nie, ona przychodzi na dzień, dwa i idzie na zwolnienie lub opiekę na dziecko. Chyba nie przepracował w ciągu tego roku 2 tygodni ciurkiem. Robimy zakłady, jak długo popracuje w danym tygodniu smile niepokoimy się gdy zbliża się czwartek, a koleżanka w pracy big_grin
      Choć z drugiej strony to wk.rw narasta, bo ktoś musi ją zastąpić. Kierownik rozkłada ręce, nikt z dyrekcji nie może podważyć decyzji lekarza. Zostaje donos, ale chyba też nikomu się nie chce w to bawić.

Jeśli pracujesz w dużym zakładzie pracy to jakoś sobie poradzą, pewnie już rozdzielili Twoje obowiązki, ale jeśli to mały zakład pracy to współczuję Twoim współpracownikom.
      • swinka-morska Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:13
        Pracodawcy nie wykorzystują możliwości kontroli zwolnień.
        A w przypadku takich seryjnych zwolnieniobiorców, powinni to robić.
    • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:15
      Da się. U mnie po pół roku l4 miałabyś już gotowe wypowiedzenie wręczone od razu w progu, a twoje stanowisko pracy zostałoby dawno zlikwidowane. Plus kontrole zusowskie, które ubarwiłyby ci to nudne chorowanie.
      • kachaa17 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 23:00
        Tzn. jeśli ktoś u Ciebie zachoruje I jest na zwolnieniu pół roku to już nie ma po co wracać? Trochę to słabe.
        • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 23:14
          Zostań pracodawca, zacznij zatrudniać ludzi i im płacić to będziesz bardziej wyrozumiała.
          • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 00:39
            Dokładnie, po co komu pracownik który cały rok się buja od zwolnienia do zwolnienia.
            • kachaa17 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 06:50
              No ale ludzie chorują, naprawdę. Nie chodzi mi o udawanie ale i faktyczną chorobę.
              • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 07:54
                Jeśli ktoś jest faktycznie chory, to idzie na zwolnienie, później na świadczenie rehabilitacyjne i rentę. Albo zdrowieje i wraca. Po pewnym okresie nieobecności można go legalnie zwolnić.
                • kachaa17 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 09:15
                  To ja piszę o takim przypadku, że człowiek zachorował, leczy się i wraca. Ale nie, tu po pół roku już czeka wypowiedzenie bo zlikwidowali stanowisko pracy. Mój eks mąż spadł że schodów i złamał sobie kręgosłup. Był na zwolnieniu przez pół roku a potem jeszcze drugie tyle na świadczeniu rehabilitacyjnym. Potem wrócił do pracy. Gdyby jego szef miał takie podejście jak wyżej to nie miałby do czego wracać.
                  • profes79 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 09:23
                    Złamanie kręgosłupa to trochę inna kategoria schodzenia niż "jestem wypalona; wezmę se pół roku L4 a potem trzy miesiące urlopu".
                  • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 09:23
                    Tyle, że to zupełnie inna sytuacja niż ta u autorki wątku. Ona wcale nie zamierza wracać do pracy, tylko "odzyskać" zdolność po to, by odebrać urlop i znów "zachorować". Poza tym przy złamaniu kręgosłupa raczej trudno wykonywać pracę, a rehabilitacja może dużo pomóc. Choroby psychiczne, zwłaszcza depresja, wcale nie wykluczają z automatu bycia niezdolnym do pracy, są też zwykle trudne do wyleczenia.
                    • kachaa17 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 11:21
                      Ale ja się odniosłam do wypowiedzi Hrabiny, która pisała, że nie pozwala na długie chorowanie. Nie napisała, że w takim jak opisywany przez autorkę przypadku.
                      Nie chcę się czepiać ale depresja nie jest chorobą psychiczną tylko zaburzeniem. I czasem tak jest, że człowiek nie może się skupić, ma zaniki pamięci np. i nie nadaje się do pracy.
                  • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 12:30
                    To by nie miał i musiałby szukać nowej pracy. Po co mi pracownik, którego rok nie ma? Jeszcze przy złamanym kręgosłupie to wiadomo, że l4 będzie długie i można kogoś zatrudnić na zastępstwo. Ale takie cykane po 2 tygodnie i znowu? Poza tym licz koszty moje jako pracodawcy, pierwszy miesiąc l4 mój koszt, urlop mój koszt. Po roku chorowania muszę zapłacić za kolejne 26 dni urlopu. Dziękuję, ludzie chorzy niech sobie otworzą działalność i przestaną zyc na koszt pracodawców. Też byłam kiedyś etatowcem i l4 nie nadużywałam, a w razie jakbym musiała to bym się liczyła z tym, że nikt rok nie będzie za mnie pracował.
                    • tt-tka Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 12:58
                      hrabina_niczyja napisała:

> licz koszty moje jako pracodawcy, pierwszy miesiąc l4 mój koszt, urlop mój k
                      > oszt. Po roku chorowania muszę zapłacić za kolejne 26 dni urlopu.

... i nadgodziny pracownikom wykonujacym prace nieobecnej osoby. Albo normalna placa osobie na zastepstwie.

.
                      • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 13:16
                        U mnie to nawet nie ma kto takiej osoby zastąpić, muszę ja. Dlatego chorowici niech sobie szukają zamożniejszych pracodawców 😄
                    • kachaa17 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 13:25
                      Ludzie zwykle są zdrowi ale bywają takie okresy w życiu, że chorują. U każdego .
                      • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 13:40
                        I nikt nikomu chorować nie broni, nie zmusza do przychodzenia do pracy. Tylko niech chorują na własny koszt, a nie cudzy. Poza tym dla obłożnie chorych są renty.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:19
      Cwaniactwo.
      I konkretne chamstwo.
      Zrezygnuj z pracy a nie udawaj że chcesz pracować.
      • sumire Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:22
        No przecież ona miesiąc temu pisała, że jest pracownikiem stulecia i inni się opyerdalają, podczas gdy ona od rana czatuje na szefa i komentuje cudze nieobecności. Długo ta pracowitość nie potrwała big_grin
        • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:30
          Mam nadzieję, że wypowiedzenie będzie na nią czekać
        • trampki-w-kwiatki Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:34
          Ale o innych mówiła jakie to lenie i nieroby bo nie zaiwaniają na nadgodzinach.
          • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:47
            Ja już w jej poprzednim wątku mówiłam, że to jest typowe cichociemne chamidło, które mało umie, ale lubi podpier..ć innych, żeby samemu stwarzac pozory pracy. Swoją drogą kto normalny zezwala na tyle nadgodzin. Rozumiem 1-2 dni w miesiącu mogą się uzbierać, ale nie więcej.
        • silenta Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:40
          Wg mnie to nowe wcielenie trolla Mildenhurst. Teraz bawi się w złego pracownika.
    • aurinko Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 18:35
      Nie, nie da się. Twój plan nie jest doskonały, popełniłaś malutki błąd dzięki któremu ZUS będzie miał podstawy do odmowy wypłacenia zasiłku chorobowego za kolejne zwolnienie. Szczegółów nie podam, wystarczy że wskazówkę dostałaś za free.
      • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:12
        Zbyt optymistyczne podeszłas . ZUS do niczego się nie przyczepi 😉
        • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:19
          Nie dość, że przewidujesz, że za miesiąc zachorujesz, później ozdrowiejesz, a później znów zachorujesz, to jeszcze wiesz, że ZUS tego wałka nie zakwestionuje? Zajmij się lepiej wróżbiarstwem.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:59
          Mam bliską osobę pracująca w zusie.
          Zapewniam Cię, że teraz, od czasu covida bardzo kontrolują takie sytuacje.
          Pracownik jest chory, nagle zdrowy urlopuje i nagle znowu choroba
          Przyjdzie kontrola do domu, Ciebie nie zastana, i dziękujemy, lecisz na zbity pysk
          Cwaniactwo wcześniej czy później wyjdzie na jaw
          • pani_libusza Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 20:22
            To ze jesteś na L4 nie znaczy ze musisz siedzieć w domu.
            Nie oceniam zachowania autorki, zastanawiam się jak wyglada podważanie zwolnienia lekarskiego przez ZUS, zwłaszcza od psychiatry. Popatrzą na nią i powiedzą ze nie ma depresji?
            • tt-tka Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 20:37
              Inaczej. Ale nie zdradze jak tongue_out
            • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 20:40
              Skontrolują dokumentację medyczną? Sprawdzą, w jaki sposób się leczy? Czy i jakie leki bierze? Czy korzysta z terapii? Czy robi wszystko, żeby wrócić do zdrowia?
              • pani_libusza Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 00:35
                Skoro lekarz sam wysyłał ja na zwolnienie to zakładam ze nie jest kretynem i prowadzi dokumentacje medyczna pacjentki. Jeśli będzie na dłuższym L4 to musi chodzić po kolejne czyli korzysta z terapii. Nie chodzi mi o te konkretna forumke, nie kojarzę jej postów, tylko zastanawiam się jak ZUS udowadnia pacjentom na L4 od psychiatry ze wcale nie maja depresji. Na razie są same odpowiedzi w stylu wiem ale nie powiem.
                • tt-tka Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 01:08
                  pani_libusza napisał(a):

> Skoro lekarz sam wysyłał ja na zwolnienie to zakładam ze nie jest kretynem i pr
                  > owadzi dokumentacje medyczna pacjentki. Jeśli będzie na dłuższym L4 to musi cho
                  > dzić po kolejne czyli korzysta z terapii. Nie chodzi mi o te konkretna forumke,
                  > nie kojarzę jej postów, tylko zastanawiam się jak ZUS udowadnia pacjentom na L
                  > 4 od psychiatry ze wcale nie maja depresji. Na razie są same odpowiedzi w stylu
                  > wiem ale nie powiem.

Bo nie powiem : P
                  Zatrudnij sie w ZUS albo zacznij symulowac depreche, to sie dowiesz
                  • pani_libusza Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 16:02
                    Fantastyczna dojrzała odpowiedz, na poziomie trolla.
                    • tt-tka Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 18:37
                      Dokladnie taka, na jaka zasluzylas. Sadzisz, ze bede symulantce podpowiadac, co i jak moga skontrolowac ? Zapomnij.
                • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 12:32
                  Normalnie, przychodzi stara baba specjalizacji reumatolog i daje papier, że jesteś zdrowa. U mnie tak było, a naprawdę nie udawałam. Nic z tym nie zrobiłam, bo i tak miałam już wracać do pracy.
          • joyce_byers Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 20:39
            Raczej słabo kontrolują. Dobrze znana mi osoba po nowotworze i zwolnieniu pół rocznym wróciła do pracy. To było 3 lata temu. Od tego czasu pracuje max 3 tyg i idzie na kolejne l4 (kręgosłup najczęściej). Teraz była pół roku na l4 bo rodzinny wystawił l4 gdyż osoba ta bala sie covida. Wróciła na 2 tyg. Znowu l4 na kręgosłup. Potem naprawdę dostała covid i znowu 6 mcy l4. Obecnie planuje wrócić na miesiąc znowu l4. Nie miala ani jednego wezwanie do zusu na komisję w celu weryfikacji zwolnienia. L4 przeplatały soe od lek rodzinnego z l4 wystawionymi przez szpital (covid), potem po covidzie znowu l4 wystawił lek rodzinny. Nie było l4 od żadnych specjalistow.

Tymczasem ja mając l4 szpitalne po operacji układu pokarmowego na 3 tyg i biorąc jeszcze 1 tydzień l4 od lek rodzinnego kontynuując tą samą jednostkę mialam weryfikację zusu.

• asia_277 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 22:32
              Różnie to bywa. Moją znajomą ZUS skontrolował i kazał jej wrócić do pracy. Miała 3 miesiące zwolnienia, wróciła po dwóch. Nie wiem jak w erze covida, ale jeszcze 2 lata temu właśnie dużo częściej były te kontrole.
            • arwena_11 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 09:05
              Do 5 lat po zakończeniu leczenia ZUS toleruje częste zwolnienia. Po 5 latach uznaje się, e człowiek jest zdrowy
          • kachaa17 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 23:03
            Akurat na zwolnieniu od psychiatry to można wychodzić a jeśli się ma depresję to spacery są nawet zalecane.
        • aurinko Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 21:05

> Zbyt optymistyczne podeszłas . ZUS do niczego się nie przyczepi 😉

Nie chodzi o czepianie się. Po prostu nie wypłaci ci zasiłku i to z banalnego powodu o którym nie pomyślałaś smile
    • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:31
      Łatwo ocenia się , prawda? A jak ja wielokrotnie pisałam o problemach z "koleżankami korzystającymi z prawa" to byłam zła i okrutna.
      Napisałam na podstawy tego co one robią . 🤔.
      Btw. Polecam moje wątki pracowe. Może nie ocenicie mnie tak bardzo źle.😉

• marta.graca Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 19:36
        Serio uważasz, że jak wszyscy kradną, to twoja kradzież robi się usprawiedliwiona?
        • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 20:00
          Życzę Ci, żeby pracodawca Cię pożegnał.
          Nikomu nie potrzeba lewego pracownika
      • sundace46 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 20:02
        Idż, okradnij, pobij kogos, albo niech ktoś okradnie kogoś z twojej rodziny. Wszak inni tez tak robią. OJP
        • la_bonne_cusine Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 20:59
          Ojp. Bez zrozumienia tematu rzucasz na oślep szykany. Raz jeszcze wróć do tematu przewodniego i bez emocji przeczytaj.
          • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 21:02
            Bez emocji dziewczyny ci dziewczyny mówią że pracodawca ma prawo Cię wykopac
            • asia_277 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 22:41
              Nie wspominając, że nie jest powiedziane, czy dostanie to zwolnienie na pół roku. Lekarze teraz już tak chętnie nie dają, zwłaszcza długich. Może dostać na 3 tygodnie, receptę na tabletki antydepresyjne i koniec pieśni. Tak miała moja siostra cioteczna, a depresję miała prawdziwą, nie udawaną. Lekarz wręcz powiedział, że teraz nie mogą wystawiać od razu na długi okres, tylko najwyżej przedłużać co kilka tygodni.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 23:15
        Daj linki do tych wątków.
    • backup_lady Re: Czy da się? Praca. 16.07.21, 23:08
      serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/1406455,zwolnienie-pracownika-na-zwolnieniu-lekarskim-2019.html

pl.vgd.eu/newsroom/news-kiedy-pracodawca-moze-zwolnic-pracownika-bedace-na-zwolnieniu-lekarskim/
    • palaczka_zwlok Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 00:34
      Życzę ci żeby ci sie udało. Ale pracodawca po pół roku L4 predzej cie zwolni niż udzieli urlopu.
      Ale na pół roku L4 spokojnie możesz iść. Mi psychiatra wypisywała bez większego gadania.
      Nie przejmuj się gdakaniem tych kwok poniżej. Forum emama to głownie osoby które zostały zakażone w latach 90 neoliberializmem i kultem zapierdolu oraz stawianiem interesów firmy przed swoimi.
      Na początek idź na L4. Pół roku płatnego odpoczynku dobrze ci zrobi.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 08:19
        Kolejna leniwa naciągaczka
      • januszekxxl Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 09:34
        palaczka_zwlok napisała:
        > Ale na pół roku L4 spokojnie możesz iść. Mi psychiatra wypisywała bez większego
        > gadania.

Po pobycie w szpitalu?
      • kasia.wilk9 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 13:33
        Wreszcie normalna odpowiedź na zadane pytanie, a nie odreagowywanie emocjonalne sfrustrowanych grażyn biznesu.
        • kasia.wilk9 Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 13:34
          To do palaczki zwłok było
        • hrabina_niczyja Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 13:42
          Szkoda tylko, że żadna z tych chorowitych sama nie wpadła na pomysł zostania grażyna biznesu. Za to chętnie by pochorowała na koszt tych Grażyn 😄
        • marta.graca Re: Czy da się? Praca. 17.07.21, 13:46
          Jak masz takie dobre serduszko, to pewnie sama zatrudniasz tylko kobiety w ciąży i chorych, prawda? Pomyliłaś chyba prowadzenie firmy z byciem instytucją dobroczynną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka