pasquda77 29.07.21, 11:47 Robione wg przepisu- łyżka soli na litr wody, dałam czubatą łyżkę, wieczorem wstawione, a dziś rano stwierdziłam, że jednak za mało solne 😉 Wymienić wodę, czekać, może jeszcze " przejdą" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 11:50 Ale co za mało słone? Ogórka spróbowałaś? To spokojnie czekaj. Przejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 11:51 Spróbuj natomiast solanki, mogłaś się pomylić, mogłaś mieć mało słoną sól (wiem jak to brzmi, zawartość cukru w cukrze). Jeśli solanka jest dla ciebie mało słona to wtedy wymień wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:04 To nie mało słona sól, a sprawa objętości. Drobno zmielona sól ma małą objętość przy tej samej wadze, grubo zmielona np. sól kamienna, albo morska zajmuje więcej miejsca, więc posługiwanie się łyżką jako miarki może być mylne. Wtedy potrzeba więcej niż jednej łyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 11:56 dosyp soli i pobełtaj. czemu nie stosować najprostszych metod? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 11:59 Łyżka soli na litr, to optymalna ilość soli. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:01 saszanasza napisała: > Łyżka soli na litr, to optymalna ilość soli. > A i jeszcze jedno na przyszłość. Jeżeli chcesz miec bardziej słone malosolne, to odkrój końcówki. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:08 Odkrojnie końcówek przyśpiesza tylko proces przechodzenia solanki do ogórków. Równie dobrze nie trzeba obcinać, a po prostu poczekać dzień dłużej. Po jednej nocy, to ogórki nie są jeszcze małosolne, a smakują jakby zostawiło się sałatkę z wieczora na następny dzień. Proces kiszenia jeszcze się praktycznie nie zaczął Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:17 snakelilith napisała: Po jednej n > ocy, to ogórki nie są jeszcze małosolne, a smakują jakby zostawiło się sałatkę > z wieczora na następny dzień. Jak dla kogo. Dla mnie na drugi dzien są już małosolne i jem wtedy w opór. Trzeciego dnia są już praktycznie ukiszone i takich organicznie nie znoszę. Tylko na ogórkową, Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 14:21 No nie, w trzy dni nijak nie zrobisz kiszonych ogórków Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 08:38 Tylko na ematce, kiszone ogórki w trzy dni Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:00 Po jednej nocy ogórki małosolne smakują w zasadzie jeszcze jak świeże. Poczekaj do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:08 Ok, wstrzymam się do jutra, sól była grubo ziarnista, najwyżej jutro będę dosalać😉 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:11 Smak ogórków małosolnych, to nie tylko sól, ale także bakterie z kiszenia. A to zależy od wielu czynników. Bywało, że woda już po pierwsezj nocy się u mnie burzyła, a czasem trzeba było czekać nawet 2 dni, by coś zaczęło się dziać. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 01:30 Jak przesoli, to będą nici z bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 12:07 Po prostu dosyp soli do naczynia wg uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 14:43 Zawsze daję dwie łyżki soli. Jedna łyżka to niesłone Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 29.07.21, 14:47 Nienawidzę małosolnych, ale kiszone takie mega słone uwielbiam 🤩🤩🤩🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 01:31 Nienawiść to mocne słowo, ale poza tym 100%. A czosnek z kiszoniaków jest najlepsiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 07:45 A ja idę na łatwiznę. Kupuję malosolne z biedronki, bo bardzo mi smakują. Potem do tej samej wody wkładam własne ogórki i tak przez tydzień, dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 08:37 To nawet nie można tego małosolnymi nazwać. Moczysz ogórki w jakiś popłuczynach. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 08:43 Wykorzystywanie tej samej wody i dokładanie kolejnych ogórków to przecież nie jest mój wynalazek. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 08:44 Dlaczego zalewa z poprzednich ogórków po wyjęciu ogórków staje się popłuczynami? Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 08:50 Bo te kupne to syf? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 09:38 Kupne ogórki kiszone najczęściej nie kisną naturalnie tylko poprzez dodanie różnych enzymów czy czegoś tam. Smakują wtedy inaczej, ale nie wiem, czy te z biedronki też takie są. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:12 W składzie nie podali nic takiego, no ale mogli nie podać. Skład normalny, woda, czosnek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:37 mama-ola napisała: > W składzie nie podali nic takiego, no ale mogli nie podać. Skład normalny, woda > , czosnek itp. > > Nigdy nie kupowałam ogórków z biedronki, dlatego napisałam, że nie wiem, jakie są. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:26 Nieprawda. Skład masz na opakowaniu. Kupuję w różnych miejscach, dotąd nie trafiłam na mityczne ogórki zakwaszane octem czy zawierające tajemniczy "syf". Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:33 memphis90 napisała: > Nieprawda. Skład masz na opakowaniu. Kupuję w różnych miejscach, dotąd nie traf > iłam na mityczne ogórki zakwaszane octem czy zawierające tajemniczy "syf". > No i w składzie są przyprawy. Skąd wiadomo czy nie chemiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:43 memphis90 napisała: > Nieprawda. Skład masz na opakowaniu. Kupuję w różnych miejscach, dotąd nie traf > iłam na mityczne ogórki zakwaszane octem czy zawierające tajemniczy "syf". > Ale co jest w moim wpisie nieprawdą? Bo ja napisałam, że nie wiem jakie są ogórki akurat z biedronki. Nie napisałam też, że wszystkie kupne ogórki są kiszone z enzymami, więc nie wiem, w którym miejscu mój wpis jest nieprawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 12:48 "dotąd nie trafiłam na mityczne ogórki zakwaszane octem czy zawierające tajemniczy "syf"." A ja dotad nie trafilam na kupne ogorki kiszone, ktore smakowalyby, jak domowe. Gdzie tkwi haczyk? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 14:23 >Kupne ogórki kiszone najczęściej nie kisną naturalnie tylko poprzez dodanie różnych enzymów Mówisz, ze producentowi dosypanie tajemniczych "enzymów" wychodzi taniej, niż dodanie soli? Plus kara za fałszowanie składu na opakowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 20:31 Ja mowie, ze kupne smakuja chujowo, gdzie jest haczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 21:04 W wiaderkach kisza a potem z wiaderek pakują do sloikow? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 22:07 Ja kiedys czytalam, ze firmy nie podaja wszystkich skladnikow na produktach ale nie wiem czy to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 08:42 🤮🤮🤮 łooo matko nigdy nie kupuję gotowych malosolnych . Jakoś mnie to obrzydza po prostu. A my je uwielbiamy i jemy dużo już w zasadzie jak tylko ostygną😁 No i uważam że nikt nie zrobi takich dobrych jak ja😉 Ja daję dwie płaskie łyżki soli na litr, zawsze daje sól kamienną, zawsze obcinam końcówki i zalewam gorącą wodą wtedy szybciej przechodzą i zaraz po ostygnięciu można degustować No ale jak wiadomo każdy lubi co innego ...jak wyjdą mało słone to dosypać trochę soli zamieszać i już Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 09:05 Ogórki na kiszenie zalewane gorącą wodą 😳. Ty nie robisz żadnych nałosolnych tylko gotowane słone ogórki Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 09:24 Zawsze zalewam wrzątkiem nawet a nie tylko gorącą i bardzo dobre wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 09:35 Pierwsze słyszę o zalewaniu kiszonek wrzątkiem, serio, a moja mama kisi ogórki i kapustę dłużej niż ja żyję, więc zakładam, że się zna. Poza tym ogórki zalane wrzątkiem tuż po wystygnięciu, to nie są żadne małosolne, jak twierdzi inez, bo w gorącej wodzie proces kiszenia nie zachodzi. On się zaczyna dopiero po wystygnięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:27 Wrzątkiem? To jest gotowany ogórek, a nie kiszony... Odpowiedz Link Zgłoś
szarakratka Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:41 Można zalać wrzątkiem, można zimną wodą. Nie ugotują się. Obie wersje praktykuję. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 22:04 Ale goraca woda zabija witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:21 Zawsze się zalewa gorącą wodą szybciej sie kiszą od lat tak robie i są super i koniecznie dwie łyzki soli. W tym przepisie też zalewa wrzątkiem aniagotuje.pl/przepis/domowe-ogorki-malosolne Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:35 ja tez znam zalewane goraca woda i pycha wychodza. Nakrojone wzduz po jednym dniu juz wyzeram, nie sa to wprawdzie jeszcze idealne malosolne ale mnie juz smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 09:08 Przez jedną noc, to ci się w życiu nie zrobią małosolne. Proces kiszenia się jeszcze pewnie nawet dobrze nie zaczął. Spróbuj tych ogórków po 2-3 dobach od włożenia w słoiki, a nie po kilku godzinach 🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:30 jak chcesz juz na drugi dzien jesc, to trzeba te kilka z wierzchu nakroic na krzyz tak do 3/4 dlugosci. Wg mnie beda dobre ale musisz jeszcze poczekac. A jak lubisz bardzej slone to rozpusc troche soli w malej ilosci wrzaatku i dolej i zamieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 10:35 Dosypałam wczoraj soli, dziś zaczynają smakować jak należy 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 11:23 Możesz też spróbować przepisu bez wody. "Oddaszfartucha" chwali się, że jego małosolne są gotowe w pół dnia. Robiłam je 3 razy. Są faktycznie szybkie i smaczne. www.youtube.com/watch?v=-6wiQVsIlQE Już ich nie robię, bo przeszkadza mi to, że trzeba zgromadzić dużo składników, a potem chwila moment - i zjedzone. Gdy się robi/kupuje ogórki w wodzie, to można wrzucić kolejną partię, co jest i taniej, i szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 12:42 Tu gdzie ja mieszkam w zasadzie większość ludzi zalewa małosolne wrzątkiem😁może to zależy od regionu Polski. I nie nie są one po tym ugotowane A po prostu szybciej przechodzą solą i przyprawami aromatem kopru i właściwie po ostygnięciu nadają się do podjadania😃 I nie chodzi tu o ich ukiszenie wcale one najlepsze są do dwóch maksymalnie trzech dni po zalaniu bo potem są już za bardzo kwaśne Jak mam ochotę na kiszone to takie kupuję albo robię małosolne to wogole inna liga i smak😁 Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 30.07.21, 12:45 Aaa a Jeszce znam osoby które jak ogórki ostygną to w drugiej dobie wystawiają je do lodówki żeby zatrzymać proces kiszenia i żeby pozostały one słone i aromatyczne A nie kisiły się....ja nie wstawiam raczej bo zimne mi.nie smakują😆 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 12:41 Ja tak robię pod dwóch dniach wstawiam do lodówki i małosolne mam przez dwa tygodnie a nie przez pare dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 11:27 Po co robić małosolne jak można robić kiszone, dużo lepsze? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak dosolić małosolne?🙈 31.07.21, 14:15 nie znasz sie, malosolne sa lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś