Dodaj do ulubionych

Boomersi vs milenialsi

• marinella Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 11:54
      Jako starszawy millenials dostrzegam kilka różnic mentalnych z boomersami, ale najważniejsza to „nie rodzi się po 40”. Widać pokolenia Stefana Karwowskiego i pokolenia kolejne.

Pamietam wcześniej tez „graniczną 30” - u starszawych boomersow - na bycie „stara panną”.
      • konsta-is-me Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:08
        Tak!
        Ale to i u millenialsow się zdarza.
    • purchawka2020 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 11:55
      Jestem starszym millenialsem i mam wszystkie wskazane cechy.
      Ze zdumieniem obserwuję osoby w przedziale wieku 45-50 lat , czyli niewiele starsze ode mnie, osoby pracujące, wykształcone, inteligentne które wykazują zacofanie cyfrowe.
      - nie potrafią złożyć wniosku o 300+ za pomocą internetu - do tej pory biegały z papierem do urzędu a teraz zonk!,
      - nie obsługują cyfrowo konta w banku ( nie mam odwagi pytać czy z przelewami za media stoją na poczcie),
      - zdarzają się tacy, którzy - owszem - umieją wysłać maila ale przerasta ich dodanie załącznika,
      - umieją użyć google ale nie umieją wpisać adresu do wyszukiwarki wiec czasami mnie proszą, żebym "włączyła im gazetę",
      Do tej pory uznawałam to za skutek lenistwa umysłowego ale może faktycznie jest tak, że jak ktoś w czasie studiowania nie załapał się na internet to już potem mu trudno zrozumieć sposób działania.
      Przeciw temu świadczy fakt, że mój 78 letni ojciec używa internentu w sposób charakterystyczny dla dzisiejszej młodzieży a moja 80 - letnia matka( do tej pory nie obsługuje komputera) odkryła na smartfonie watsappa, youtuba i teraz katuje wszystkich naokoło dziwnymi piosenkami biesiadnymi i zdjęciami kwiatków, kaw i kota - jej cyfrowe życie towarzyskie z innymi emerytami hula.
      • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:16
        Ja w temacie internetu i cyfryzacji miałam chyba największe szczęście, jeśli chodzi o rocznik. Internet pod strzechami i komórki pojawiły się, kiedy byłam na tyle dorosła, by to docenić i dostrzec różnice, a na tyle młoda, by szybko się w tym odnaleźć i traktować, jako coś oczywistego. Ale pamietam te ekscytacje, ze można szybko i kilkoma kliknięciami wyszukać praktycznie wszystko, ze można posłuchać muzyki na zadanie zamiast czekać na ulubione utwory na jakimś vh1, ze można pogadać z ludźmi za bezpieczna zasłona ekranu komputera.
        Jednoczenie pamietam przelewy na poczcie, pamiętam nawet ulatwienie jakim stały się bankomaty smile Pamietam tez coś, czego młodszym zetkom nie dane było zaznać, czyli telefon stacjonarny i kultura jego użytkowania smile Młodzi nie doświadczyli nigdy dzwonienia do swoich nastoletnich sympatii czy kumpli na domowy telefon stacjonarny smile I tego, czy należy się przedstawić, albo jakichś zabawnych anegdot związanych z ksywkami, nieznajomością nazwiska, nie mówiąc już o głuchych telefonach i pomyłkach. Szukanie w książce telefonicznej to inna historia - moja pierwsza sympatia znała moje imię i numer telefonu i przeszukał książkę telefoniczna, żeby znaleźć nazwisko mojej mamy i adres. Nazwisko na S smile
        • purchawka2020 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:24
          Ha, chyba jesteśmy w podobnym wieku.
          Otarłam się też o budki telefoniczne.
        • tilijka123 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:24
          manon.lescaut4 napisał(a):

> Jednoczenie pamietam przelewy na poczcie, pamiętam nawet ulatwienie jakim stały
          > się bankomaty smile Pamietam tez coś, czego młodszym zetkom nie dane było zaznać,
          > czyli telefon stacjonarny i kultura jego użytkowania smile Młodzi nie doświadczyl
          > i nigdy dzwonienia do swoich nastoletnich sympatii czy kumpli na domowy telefon
          > stacjonarny smile I tego, czy należy się przedstawić, albo jakichś zabawnych aneg
          > dot związanych z ksywkami, nieznajomością nazwiska, nie mówiąc już o głuchych t
          > elefonach i pomyłkach. Szukanie w książce telefonicznej to inna historia - moja
          > pierwsza sympatia znała moje imię i numer telefonu i przeszukał książkę telefo
          > niczna, żeby znaleźć nazwisko mojej mamy i adres. Nazwisko na S smile

I telewizja bez reklam. Pamiętam zdumienie mojej młodszej o 10 lat siostry ciotecznej" "Jak to nie było reklam? To co wtedy było?" No była: plansza z Chopinem, biegające kurczaczki w okresie wielkanocnym ... Szok i niedowierzanie.
        • hungaria Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:30
          I to, ze przegranie czy pozyczenie kasety/plyty czesto bylo swietnym pretekstem do kontaktu smile Pamietam tez dlugie rozmowy prowadzone z budek telefonicznych.
          • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:43
            Przegrywanie płyt, kaset, budki telefoniczne! Pamietam na wakacjach na czekanie na telefon z domu do budki smile I telewizja, sprawdzanie w piątek w nowej gazecie, co ciekawego w tym tygodniu. A jak się pojawiła możliwość ściągania filmów z sieci - raczej nielegalnie, na długo przed Netflixem, to było szaleństwo.
      • erzulie Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:41
        U mnie podobnie. Ale nie do końca smile Zastanawialiśmy się niedawno z przyjaciółką po co nam był net te 20 i więcej lat temu. YouTube nie było, więc muzyki nie dało się wyszukać, Wikipedia i Google raczkowały i mało co można było wyszukać, o zakupach internetowych nikt nie słyszał, bankowość online tez weszła do powszechnego uzytku pozniej, dostępnych baz naukowych czy książek tez w necie nie było, z serwisów informacyjnych jakieś początki onetu. Najprzydatniejsza w tamtym czasie chyba było poczta, ale maile i tak były tak rzadko używane, że plusnet miał powiadomienia sms o nowych mailach.
        • beataj1 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:46
          Chaty, chaty były upojne. Ile ja nocy przegadałam na chatach. Pewnie dlatego teraz tak kocham forum smile
          • erzulie Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:48
            A tak, były chaty. Prawie zapomniałam 😅
          • str8.up Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:05
            Ja też pisałam na czatach! I czytałam forum muzyka i moda. A teraz mi tylko emama została. Natomiast nie załapałam się na IRCa, to był wynalazek wcześniejszego pokolenia.
          • borsuczyca.klusek Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:07
            Czaty to było życie 😃
            • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:30
              Pamięta może któraś z was takie dziwactwo jak rozmowy, co ważne, głównie podryw, czyli pisanie do obcych ludzi, o których co najwyżej wiadomo takie podstawy jak płeć i wiek, zdjęcie rzadko, przez… gadu gadu? Matko jakie to było głupie, brak Tindera doskwierał smile Moja koleżanka zaliczyła w ten sposób znajomosci, ale ona była dosyć zdesperowana, ja raz jakiegoś gościa pozwodzilam. Ale to było dla mnie dziwne i nachalne, komunikator powstały by łączyć znanych sobie ludzi czy rodzine jako narzędzie podrywu osób, o których dosłownie nic nie wiemy smile
              • tilijka123 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:39
                manon.lescaut4 napisał(a):

> Pamięta może któraś z was takie dziwactwo jak rozmowy, co ważne, głównie podryw
                > , czyli pisanie do obcych ludzi, o których co najwyżej wiadomo takie podstawy j
                > ak płeć i wiek, zdjęcie rzadko, przez… gadu gadu? Matko jakie to było głupie, b
                > rak Tindera doskwierał smile Moja koleżanka zaliczyła w ten sposób znajomosci, ale
                > ona była dosyć zdesperowana, ja raz jakiegoś gościa pozwodzilam. Ale to było d
                > la mnie dziwne i nachalne, komunikator powstały by łączyć znanych sobie ludzi c
                > zy rodzine jako narzędzie podrywu osób, o których dosłownie nic nie wiemy smile

Pamiętęm te zaczepki zarówna na czatach i na gg. O ile na gg łatwo było taką osobę zablokować to na czatach potrafili wielokrotnie wracać z nowymi loginami i nękać wiadomościami prywatnymi albo atakując na głownym. Raz nawet pomógł mi z takim debilem znajomy, który wysłał mu wiadomość prywatną, że jest moim mężem i jak sie nie odczepi to pożałuje.
              • borsuczyca.klusek Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:41
                Moja bliska koleżanka ma męża z Gadu-Gadu. Ja też parę podrywów i nawet randek zaliczyłam, ale to wszystko było takie niewinne i nieporadne ☺️
                • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:03
                  Mówię, ze brakowało wtedy jakiejś prostej w obsłudze uslugi randkowej jak dzisiejsze tindery, bez zadęcia portali randkowych, gdzie trzeba jednak założyć profil, dokładnie go przemyśleć i w międzyczasie stracić zapał smile Myśle ze podrywy przez gg wymagały dużej odwagi i przygotowania na to, ze po drugiej stronie może być ktoś kompletnie nam nieodpowiadający smile Ale koleżanka zaliczyła kilka romansów, jeszcze więcej niewypałów, w końcu założyła profil na sympatii smile Koniec końców związała się z facetem znanym w realu i to z czasów przedinternetowych smile
                  • simply_z Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 15:51
                    sympatia to bylo i jest jakies straszne kuriozum. Stronka z koszmarnymi panami haha. moja kolezanka umawiala sie z na randki z sympatii..o raju, cudowne byly jej historie.
                    • ponis1990 Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 09:27
                      Moja koleżanka ma męza z sympatii ;p Ale to świeża sprawa, bo z 2016 ;p A na gadu gadu się załapałam i ja, na IRC już nie bo za młoda byłam.
          • tilijka123 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:25
            beataj1 napisała:

> Chaty, chaty były upojne. Ile ja nocy przegadałam na chatach. Pewnie dlatego te
            > raz tak kocham forum smile
            >

Też tęsknie za czatami
        • kura17 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:50
          > Zastanawialiśmy się niedawno z przyjaciółką
          > po co nam był net te 20 i więcej lat temu.

no bo net nie powstal dla Was wink
          • erzulie Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:01
            Wiem, że nie dla nas, ale z jakiegoś powodu uznałyśmy to za przydatną sprawę. Komputery były drogie, sam net tez, w dodatku zawodny, nic tam nie było wink nawet mieszkania na studiach szukało się przez papierowe gazety.
        • tilijka123 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:16
          erzulie napisała:

> U mnie podobnie. Ale nie do końca smile Zastanawialiśmy się niedawno z przyjaciółk
          > ą po co nam był net te 20 i więcej lat temu. YouTube nie było, więc muzyki nie
          > dało się wyszukać, Wikipedia i Google raczkowały i mało co można było wyszukać,
          > o zakupach internetowych nikt nie słyszał, bankowość online tez weszła do pows
          > zechnego uzytku pozniej, dostępnych baz naukowych czy książek tez w necie nie b
          > yło, z serwisów informacyjnych jakieś początki onetu. Najprzydatniejsza w tamty
          > m czasie chyba było poczta, ale maile i tak były tak rzadko używane, że plusnet
          > miał powiadomienia sms o nowych mailach.

Muzykę ściągało się wtedy z różnych serwisów, np. audiogalaxy.
          Ja głownie korzystałam wtedy poczty, komunikatorów: ICQ, GG oraz czatu - pamiętam, że mieliśmy wtedy bardzo fajną stałą ekipę na czacie wp Warszawa i przez wiele miesięcy co tydzień spotykaliśmy się w jednym z warszawskich klubów.
          • purchawka2020 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:03
            A te długotrwałe próby "wdzwonienia" się do internetu przez telefon stacjonarny....luuudzieeee....
          • erzulie Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 16:10
            A tak, pamietam to ściąganie mp3 z jakichś dziwnych stron. Zwykle kiepskiej jakości, czasami niepoprawnie zatytułowane i ściągało się coś innego, niż się oczekiwało. Czasem takie ściąganie trwało trochę, bo net był wolny.
      • pade Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 00:02
        purchawka2020 napisał(a):

> Jestem starszym millenialsem i mam wszystkie wskazane cechy.
        > Ze zdumieniem obserwuję osoby w przedziale wieku 45-50 lat , czyli niewiele sta
        > rsze ode mnie, osoby pracujące, wykształcone, inteligentne które wykazują zacof
        > anie cyfrowe.
        > - nie potrafią złożyć wniosku o 300+ za pomocą internetu - do tej pory biegały
        > z papierem do urzędu a teraz zonk!,
        > - nie obsługują cyfrowo konta w banku ( nie mam odwagi pytać czy z przelewami z
        > a media stoją na poczcie),
        > - zdarzają się tacy, którzy - owszem - umieją wysłać maila ale przerasta ich d
        > odanie załącznika,
        > - umieją użyć google ale nie umieją wpisać adresu do wyszukiwarki wiec czasami
        > mnie proszą, żebym "włączyła im gazetę",
        > Do tej pory uznawałam to za skutek lenistwa umysłowego ale może faktycznie jest
        > tak, że jak ktoś w czasie studiowania nie załapał się na internet to już potem
        > mu trudno zrozumieć sposób działania.
        > Przeciw temu świadczy fakt, że mój 78 letni ojciec używa internentu w sposób c
        > harakterystyczny dla dzisiejszej młodzieży a moja 80 - letnia matka( do tej por
        > y nie obsługuje komputera) odkryła na smartfonie watsappa, youtuba i teraz ka
        > tuje wszystkich naokoło dziwnymi piosenkami biesiadnymi i zdjęciami kwiatków, k
        > aw i kota - jej cyfrowe życie towarzyskie z innymi emerytami hula.

eee, serio? osoby w wieku 45-50 lat? Nie pomyliły Ci się cyferki?
        Nie znam nikogo w tym wieku, kto nie potrafiłby zrobić tych rzeczy, o których mówisz.
    • mallard Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:37
      Cóż, - 40 lat temu też uważałem, że to, że jestem młody załatwi mi wszystko... 🙃
    • escott Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 12:52
      Jeśli młodzi naprawdę tak mają z ciuchami, to cudownie <3 Bardzo się staram też tak mieć.
    • konsta-is-me Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 13:05
      Jesteś pewna że rozumiesz co to są boomerzy albo milenialsi ?...
      Chodzi o osoby które wtedy wchodzily (2000) w dorosłość, nie o rok urodzenia...
      Czyli ja ,mając 43 jestem millenialsem (starszym)
      Boomerzy to raczej nasi rodzice.
      • ludzikmichelin4245 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 15:44
        Częsty błąd, wynikający wydaje mi się stąd, że w warunkach polskich nastąpiło nieco przesunięcie pokoleniowe w stosunku do USA. W moim odczuciu poglądy, które doczekały się popularnej w internetach riposty "OK, boomer", w Polsce prezentowane są jeszcze przez pokolenie 45+, a nie kończą się na pokoleniu wyżu powojennego.
        • ludzikmichelin4245 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 15:47
          Innymi słowy, w Polsce imo bardziej boomerskie (w tym symbolicznym znaczeniu) jest pokolenie X, niż rzeczywiste pokolenie wyżu powojennego.
          • konsta-is-me Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 23:45
            Pewnie trochę też, ale Polska i ogólnie Europa ma też inne pokolenia (każde) niż USA i żadne nie pasuje do tych definicji.
    • triss_merigold6 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:07
      Zgodnie z opisami, jestem pokoleniem X, o ponad dekadę starszym od millenialsów i młodszym od boomerów.
      Nie, nie byłabym w stanie, przynajmniej na użytek publiczny. Dorastałam z tymi wersjami "Elle" i "Cosmopolitan", które na okładkach miały piękne kobiety w rozmiarze 32 i z kodem zadbanej matki, która szyla sukienki, garsonki i płaszcze u krawcowej.
      O ile domowo mam wyrąbane i chodzę bez makijażu, w dresach czy szlafroku (wersja zimowa), o tyle jednak kupuję ciuchy dobrane do figury i z elementami maskująco- eksponującymi. Pewnych rzeczy już nie założę i o ile nie rzucam się do gardła grubym dziewczętom w mini czy półprzezroczystych legginsach, o tyle nie wzbudzają zachwytu na zasadzie "wow, jaka odważna i pełna samoakceptacji".
      No i mam kod stosownosci do okazji, do tego też trenuję dzieci. Mogą negować, ale mają wiedzieć jak się ubrać, w razie gdyby w przyszłości byłoby im to potrzebne.
    • madlola Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:29
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/191399030_344255390394635_545264040269618962_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-4&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=Mqv4nqjJzpAAX99x9_F&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=6acb1ae4c09d715ac895b5f107b14a2a&oe=613C9258
      • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:45
        Ci pomiędzy X a Y maja swoją nazwę, właśnie przez to, ze nie przynależą do żadnego z powyższych. Nazwa oczywiście wyleciała mi z głowy smile ale jest w mniej odniesienie do popkultury amerykańskiej, chyba serialu My so called life. Którego chyba w Polsce i tak nie emitowano. Jednak to mikro pokolenia chyba najlepiej oddaje moja własna przynależnośc, mimo ze mogę się już wcisnąć w oficjalnych millenialsow, ale co to za frajda być najstarsza z grupy smile
        • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:47
          Sprawdziłam. Xennials generation Catalano.
        • erzulie Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 15:49
          Emitowano ten serial chyba na niekodowanym paśmie Canal+. Oglądałam i uwielbiałam. Boski Jared Leto.
          • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 16:46
            Ja jestem Team Bh90210 smile ale chodzi za mną ten z Jaredem, może kiedyś do niego siądę, z tego co wiem, jest bardziej realistyczny niż cukierkowi Brendan & Brenda.
            • erzulie Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 19:46
              Moje tak zwane życie był króciutki, chyba kilkanaście odcinków i bardziej melancholijny, refleksyjny niz BH90210.
              • manon.lescaut4 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 20:37
                Zaraz poszukam, gdzie to jest aktualnie dostępne smile
    • iuscogens Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:45
      Offtop zrobię: jestem milennialsem, rocznik 84, czyli mam już 37 lat i jak patrzę na młodzież to się czuję stara jak żółw ninja big_grin i w sumie cieszę się, że miałam okazję dorastać w czasach przed internetowo-instagramowo-socialmediowych. Mimo mnóstwa ułatwień wydaje mi się, że teraz nie jest łatwo dorastać.
      • iuscogens Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:47
        A jeśli chodzi o ciuchy to tak kupuję ładne i takie w których mi jest ładnie i pasują do mojej figury i typu urody.
    • madame_edith Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 14:50
      Ja jestem pokoleniem X i to baaaardzo. Zwłaszcza w stosunku do roboty to widać i poczuciu nadodpowiedzialności za wszystko. Ubraniowo lubię wygodę, ale muszę również uważać, że w czymś dobrze wyglądam. Nie tam żaden efekt wow, ale zadowolona z siebie muszę być inaczej czuję się strasznie niekomfortowo. Tak samo z rozmiarem, czuję się gruba w rozmiarze 38 i nic tego nie zmieni (to przekonanie dotyczy wyłącznie mnie). Prze ye ba ne 🤦‍♀️
    • klaramara33 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 16:16
      Kiedyś miałam identyczne podejście jako 20 latka do ciuchów.
    • panna.nasturcja Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 17:51
      Ten jedyny przykład jaki podałaś w starterze stawia mnie po stronie milenialsów, choć jestem przekonana, ze w bardziej zasadniczych sprawach bym nie pasowała, to w końcu jest kolejne pokolenie, musi się różnic, zwłaszcza w tym wieku.
      Ale ja nie dałam się nauczyć, ze wyglada się dla innych, ze kobieta musi się malować, golić nogi, farbować siwe włosy itd. Robię z tego to, co chcę robić, od zawsze.
      • konsta-is-me Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 23:41
        Zdecydowanie nie powiedziałabym że pokolenie millenialsow albo genu Z (dzisiejsze 20-łatki) idzie w stronę "nie golenia nóg/abnegacji/dosłownej naturalności"...
        Chyba nie zrozumiałaś.
    • taje Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 18:49
      Miedzy boomerami a millenialsami jest jeszcze mnóstwo ludzi z Generation X (urodzonych mniej więcej miedzy 1965 a 1980). Ja bym powiedziała, że emama to głownie pokolenie X.
    • ponis1990 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 20:42
      Chyba nie, mimo że mam dopiero trzydziechę, to jestem jakby w rozkroku ;p Ale tych zupelnie mlodych to juz nie, nie moja bajka.
    • engine8 Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 21:08
      Toby mniej wiecej znaczylo ze 90+% amerykanow nawet w wieku 100 lat to millnials? smile
      Tu si exzawsze liczyla przede wszystkim wygoda i to wszedzie... Ma byc wygodne i dobrze jak jest ladne ale nigdy odwrotnie.
    • hexella Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 21:36
      Jestem pokoleniem X- wyhodowana na grunge'u - obszerne swetry, styrane jeansy, koszule i glany. Do dziś mi pozostała nonszalancja w stroju i niechęć do jakichkolwiek uniformów. Strój ma być taki jak mi się podoba, w jakim jest mi dobrze, wygodnie i ma mi pasować do nastroju. Wszystko. Nie rozumiem wbijania się w zbroje, w której nie mogę swobodnie kucnąć, nie rozumiem deformowania stóp wąskimi, wysokimi butami. Jestem przekonana, że za kilka lat kolejne pokolenia będą się dziwić, że kobiety chodziły dobrowolnie w szpilkach, tak jak teraz śmieszą ciasne gorsety.
      W kwestii stroju jestem więc tyćkę młodsza niż wskazuje pesel.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Boomersi vs milenialsi 13.08.21, 21:39
      20latki to nie milleanialsi na boga...
    • mail-na-gazecie Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 00:37
      Młodość broni się sama, więc akurat młodym jeszcze uchodzi bylejakosć, ale sa i wśród nich tacy, którzy mają styl. Ogólnie bylejakosć nie znoszę. Lubię ładnie ubranych ludzi i sama się też noszę elegancko, na własne życzenie od liceum. Włoski styl mi bardzo odpowiada.
    • kosmos_pierzasty Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 10:30
      A propos (coś więcej niż o ciuchach wink )
      granthshala.com/how-our-generation-shapes-who-we-are-infographics-reveal-how-smoking-and-drinking-habits-home-ownership-and-attitudes-to-marriage-and-sex-have-all-changed-between-baby-boomers-millennials-and-gen-z-2/

Zaskoczyły mnie dwie rzeczy, że jakby najmłodsi jednak stronili od alkoholu (mądre dzieci smile ) i że podejście do związków nieformalnych jest w sumie w kilku pokoleniach podobne aktualnie.
      Ciekawe, jak by takie badanie wyszło w Polsce.
      • triss_merigold6 Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 10:41
        Nie zastąpili przypadkiem alkoholu syntetycznymi narkotykami i lekami opiatowymi?
      • erzulie Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 13:36
        ”And despite passing through the golden age of tobacco advertising in the 1950s and 1960s, the pre-war generation in England is now the least smokers (only 5 percent of current smokers in England).”

To mnie rozbawiło 😄 Może raczej 75+ dożyli ci, co nie palili lub rzucili palenie i nie świadczy to o odporności tego pokolenia na reklamę.
    • cegehana Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 10:34
      Daleko mi do millenialsa a zupełnie nie byłam czegoś takiego nauczona.
    • leosia-wspaniala Re: Boomersi vs milenialsi 14.08.21, 13:47
      Millenialsi to ludzie urodzeni w latach 80. i 90, a zatem już nie tacy młodzi ogółem, bo najstarsi są już po czterdziestce tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka