nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 18:17 sophia.87 napisała: > To świadczy o tym, że belkoczesz To jak z tym strzelaniem do migrantow? Masz ochotę ? Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 19:15 Mam ochotę na to żeby granice były ochraniane SKUTECZNIE, obojętnie jakimi metodami. Czy Ci się to podoba czy nie, obecne realia nijak się mają do tego co było w przeszlosci, Europa jest w stanie i nigdy nie będzie w stanie przyjąć każdego kto będzie miał ochotę się tu osiedlic. Nawet nie będzie w stanie przyjąć prawdziwych uchodźców. W którymś momencie przyjdzie czas na radykalne działania albo na upadek Europy. Przyjmij to wreszcie do wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 18:20 nota_bene a zmieniajac temat zamiast sie powystrzelacie z wirtualnych kalasznikowow, wiesz ze ten 150km plot juz powstal w 3/4 na granicy bialorusko polskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 18:44 princesswhitewolf napisała: > nota_bene a zmieniajac temat zamiast sie powystrzelacie z wirtualnych kalasznik > owow, wiesz ze ten 150km plot juz powstal w 3/4 na granicy bialorusko polskiej Odpisałam ci w sąsiednim wątku co to za "płot", kiedy powstał, na ile jest użyteczny i ile warty. Nie chce mi się powtarzać. Zdjęcie poglądowe : Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:13 Inaczej wyglada na linku ze zdjecia. Jest to potezna rolka Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:22 princesswhitewolf napisała: > Inaczej wyglada na linku ze zdjecia. Jest to potezna rolka Bo ty ją widziałaś na żywo....😄 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:32 Niom ty ponoc pracowalas na granicy lol i dlatego wkleilas drut z granicy wegiersko serbskiej Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:36 princesswhitewolf napisała: > Niom ty ponoc pracowalas na granicy lol i dlatego wkleilas drut z granicy wegie > rsko serbskiej Nie twoja sprawa gdzie pracowałam/pracuje i z jakiej granicy pochodzi ta concentrina. Pokazuje ci, ile jest warta. Tyle warte są te płoty, o których tak piejesz, co na wklejonych przeze mnie zdjęciach. Lol. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:34 princesswhitewolf napisała: > Inaczej wyglada na linku ze zdjecia. Jest to potezna rolka To jest dokładnie ta sama "potężna rolka", co w twoich linkach, trzy zwoje concentriny, a nie żaden płot. Ale oglądaj sobie te swoje "potężne rolki" i dalej śnij o płocie. 😄😅 O masz tu inne zdjęcie twojej "potężnej rolki" z granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 21:57 nota_bena napisała: > O masz tu inne zdjęcie twojej "potężnej rolki" z granicy. Tak to się rozkłada zazwyczaj, widziałem nawet rzadsze w poważnych miejscach. Dwie kłody rzucone na to i już jest przejście. Tylko widać w zagrabionym terenie, którędy ktoś przechodził, ale wątpię, żeby ktoś wysypał piaskiem na granicy, nawet na tym kawałku 50 km. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 22:07 bistian napisał: > nota_bena napisała: > > > O masz tu inne zdjęcie twojej "potężnej rolki" z granicy. > > Tak to się rozkłada zazwyczaj, widziałem nawet rzadsze w poważnych miejscach. > Dwie kłody rzucone na to i już jest przejście. Tylko widać w zagrabionym tereni > e, którędy ktoś przechodził, ale wątpię, żeby ktoś wysypał piaskiem na granicy, > nawet na tym kawałku 50 km. To jest autentyczne zdjęcie granicy. Tak wygląda pas orny pas, przyległy do linii granicy Nie wszędzie oczywiście jest, ale na większości odcinka - tak. To nie jest wysypany piasek, tylko zaorane i zbronowane podłoże. Na zdjęciach, które pojawiają się w internecie widać fragmenty pasów ornych na innych podłożach. Dwie kłody na tym drucie i można chodzić w tę i we w te. Ale księżniczka jest tym "płotem" zachwycona i do tego że tak szybko powstał.... Szok, jacy ludzie są naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 18:48 princesswhitewolf napisała: > nota_bene a zmieniajac temat zamiast sie powystrzelacie z wirtualnych kalasznik > owow, wiesz ze ten 150km plot juz powstal w 3/4 na granicy bialorusko polskiej? Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 19:57 Kto by sie tam Zosieńko w szczegóły twoich wynurzeń wgłębiał. Sprowadzają się one do tego że wykreowałaś sobie wroga w postaci uchodźców I nie widzisz problemu w strzelaniu do nich Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:40 W usnarzu górnym - kobiety i dzieci utknęli na wąskim pasie ziemi między bialorusia a Polska, nikt ich nie chce a służby graniczne obu krajów nie dopuszczają organizacji humanitarnych. Wniosków azylowych polscy nie przyjmują bo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:43 A to pech. Na pewno same kobiety i dzieci. Wzruszyłam się... nie, jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 20:46 Nie musisz udowadniać ze jesteś pozbawiona empatii - wiemy to od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 12:45 71tosia napisała: > Nie musisz udowadniać ze jesteś pozbawiona empatii - wiemy to od dawna Nie myl empatii z głupotą! Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 18.08.21, 22:19 Tekst linku Czy chodzi o te utknięte kobiety i dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 02:27 Napiszę na szybko, bo nie mam czasu czytać 300 postów. Byłam tam wczoraj w nocy i pękło mi serce. Usnarz to wiocha, gdzie jest kilka domów i na stałe mieszka garstka osób (chyba poniżej 10). W nocy było zimno i czarno. Pozwolili nam podejść na ok. 20-30 m. Widzieliśmy ognisko, leżące kobiety z dziećmi. Dla facetów chyba nie wystarczyło śpiworów, stali dookoła ognia (ja żałowałam, że nie wzięłam grubej kurtki, w 3 bluzach się trzęsłam). Nad nimi drzewa, wyżej wszystkie gwiazdy świata, droga mleczna i spadające perseidy. Płakało małe dziecko. Z naszej strony ciężarówka z chłopakami ze Straży Granicznej. Jeszcze byli mili, rozmawiali z nami normalnie, mówili, że bardzo im żal migrantów, kupowali im z własnych pieniędzy jedzenie, nawet słodycze dla dzieci, przywozili koce. Ja przekazałam im zgarnięte na szybko artykuły higieniczne (podpaski, papier toaletowy, pieluchy, chusteczki). Po stronie białoruskiej mundurowi z bronią. To trwało 9 dni (!). Dzisiaj, po tym, jak udało nam się ściągnąć media SG przestała przekazywać rzeczy. Nie możemy w żaden sposób pomóc, ludziom z Fundacji Ocalenie powiedziano nawet, że jak przerzucą do nich śpiwór to zostanie to potraktowane jako przemyt. Za to zniknęły gdzieś kobiety i dzieci, podobno białorusini pozwolili im wejść do nich. Od dwóch tygodni przeszło u nas ponad tysiąc migrantów. Wszyscy byli spokojni, nie było żadnych incydentów, aktów agresji etc. Narracja lokalnych, wojewódzkich władz i władz państwowych jest koszmarna. Najgorsza jest bezsilność. Może jutro uda mi się napisać więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 02:32 stwory_z_mchu napisała: > Napiszę na szybko, bo nie mam czasu czytać 300 postów. > Byłam tam wczoraj w nocy i pękło mi serce. > Usnarz to wiocha, gdzie jest kilka domów i na stałe mieszka garstka osób (chyb > a poniżej 10). W nocy było zimno i czarno. Pozwolili nam podejść na ok. 20-30 m > . Widzieliśmy ognisko, leżące kobiety z dziećmi. Dla facetów chyba nie wystarcz > yło śpiworów, stali dookoła ognia (ja żałowałam, że nie wzięłam grubej kurtki, > w 3 bluzach się trzęsłam). Nad nimi drzewa, wyżej wszystkie gwiazdy świata, dro > ga mleczna i spadające perseidy. > Płakało małe dziecko. > Z naszej strony ciężarówka z chłopakami ze Straży Granicznej. Jeszcze byli mili > , rozmawiali z nami normalnie, mówili, że bardzo im żal migrantów, kupowali im > z własnych pieniędzy jedzenie, nawet słodycze dla dzieci, przywozili koce. Ja p > rzekazałam im zgarnięte na szybko artykuły higieniczne (podpaski, papier toalet > owy, pieluchy, chusteczki). Po stronie białoruskiej mundurowi z bronią. > To trwało 9 dni (!). Dziękuję Ci za ten wpis. Nie czytaj lepiej tego wątku, bo serce Ci pęknie kolejny raz. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:35 > Dziękuję Ci za ten wpis. Nie czytaj lepiej tego wątku, bo serce Ci pęknie kolejny raz. Tez dziekuje i wiedz ze czytaja wdzieczni ci ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 07:11 stwory_z_mchu napisała: ). > To trwało 9 dni (!). Z tego co widzę, to byłaś tam przedwczoraj.... Skąd masz informację, że koczowisko trwało 9 dni? Wybacz, bo ja mam inne informacje, mianowicie, że owszem, w tym miejscu jest kocioł, ale wygląda to tak, że przychodzą wciąż nowe osoby, a nie że te same osoby koczują po 9 dni. Mogłabyś doprecyzowć? > Dzisiaj, po tym, jak udało nam się ściągnąć media SG przestała przekazywać rzec > zy. I wcale się nie dziwię. Podziękujmy zatem mediom. Za wiele się nie przydało to, że zostały ściągnięte, niestety. A przez swoje pisanie możesz jeszcze narobić problemów tym chłopakom, którzy ewentualnie coś przekazywali na drugą stronę, kupowali, pomagali. Mam nadzieję że zdajesz sobie z tego sprawę. Ja rozumiem odruchy serca, ale pomagać też trzeba z głową. Przecież obecność mediów nie sprawia że ci ludzie się do nas teleportują. A SG ich nie wpuści, bo nie może, choćby chciała z dobrego serca. >Nie możemy w żaden sposób pomóc, ludziom z >Fundacji Ocalenie powiedziano na > wet, że jak przerzucą do nich śpiwór to zostanie to potraktowane jako przemyt. Bo to prawda. Przez granicę nie można nic podawać, ani przyjąć, wyciągnąć ręki, ani postawić stopy, żeby to było legalne. A można wiedzieć, po co faktycznie tam jechaliście i tą fundacja? Chyba macie świadomość, że obecność fundacji na granicy nie sprawią magicznie, że znikną przepisy, które obowiązują funkcjonariuszy. Jeśli nie możecie pomóc na granicy z to nie przeszkadzajcie, błagam. Fundacje zapraszamy do Ośrodków dla Cudzoziemców. Tam jest dopiero, co robić i jak pomagać. Każda paczka pieluch jest na wagę złota. > Za to zniknęły gdzieś kobiety i dzieci, podobno białorusini pozwolili im wejść > do nich. I nie dziwi Cię wobec tego faktu, że to "koczowisko" w ogóle tam jest? Przecież ci wszyscy ludzie są na Białorusi legalnie. Mają dokumenty z hoteli, mają wizy bialoruskie. Gwarantuję Ci że żaden żołnierz białoruski nie pozwoliłby przejść tamtędy nikomu, żeby było inaczej. Oni na Białorusi są legalnie. U nas - niestety nie mają prawa pobytu. Dlatego SG nie może ich wpuścić i pozwolić, żeby na ich oczach doszło do przerzuty ludzi. > Od dwóch tygodni przeszło u nas ponad tysiąc migrantów. Wszyscy byli spokojni, > nie było żadnych incydentów, aktów agresji etc. To prawda. Oprócz takich incydentów jak dobijanie się do drzwi, proszenie o jedzenie, wodę, podwózkę, nie było żadnych aktów agresji wobec miejscowej ludności lub y bardziej funkcjonariuszy. > Narracja lokalnych, wojewódzkich władz i władz państwowych jest koszmarna. Niestety, ale poniekąd ta narracja wynika z tego, że każdy boi się powiedzieć o jedno słowo za dużo i tym samym narazić się opinii publicznej, zarówno jednej jak i drugiej stronie. Bo z jednej strony są tacy jak Ty, którzy widzą w migrantach biednych, nieszczęśliwych przybyszów i wpuściłby ich wbrew przepisom, żeby nie koczowali. A z drugiej strony przecież są ludzie, którzy zwyczajnie obawiają się napływu takiej liczby migrantów i życzą sobie, żeby granica była chroniona zgodnie z przepisami. > Najgorsza jest bezsilność. Ta bezsilność i patowa sytuacja wynika z obowiązujących przepisów. Już pisałam, że SG nie może pozwolić, żeby na ich oczach doszło do nielegalnego przerzutu ludzi na nasze terytorium. Nie mogą działać wbrew przepisom, bo to otwarta już furtka do łamania innych przepisów i zasad... Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 07:47 A po co pojechałaś akurat w nocy ? Zbyt mądre to nie jest Na miejscu sg to bym was pogoniła Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:04 stwory_z_mchu napisała: Opis bardo dramatyczno- romantyczny, zwłaszcza te gwiazdy itd...ale tak się wciąż zastanawiam...po co to było?Wymień mi jedną korzyść, która przyszła z tej wycieczki krajoznawczej. Żeby przekazać papier toaletowy i chusteczki? Serio? >Nad nimi drzewa, wyżej wszystkie gwiazdy świata, >dro > ga mleczna i spadające perseidy. > nocy było zimno i czarno. Pozwolili nam podejść na ok. 20-30 m Brzmi intrygująco.... Ktoś wam w nocy, po ciemku, pozwolił podejść do granicy? Brzmi intrygująco, wręcz nieprawdopodobnie, ale jeśli to prawda, to może nie pisz o tym na publicznym forum, taka moja prośba. Ok? > Dzisiaj, po tym, jak udało nam się ściągnąć media SG przestała przekazywać rzec > zy. Rozwaliłaś system. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 13:24 nota_bena napisała: > > Dzisiaj, po tym, jak udało nam się ściągnąć media SG przestała przekazywa > ć rzec > > zy. > > Rozwaliłaś system. Powiedziałbym, że takie typowe lewackie zwycięstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 14:33 dyzurny_troll_forum napisała: > nota_bena napisała: > > > > > Dzisiaj, po tym, jak udało nam się ściągnąć media SG przestała prze > kazywa > > ć rzec > > > zy. > > > > Rozwaliłaś system. > > Powiedziałbym, że takie typowe lewackie zwycięstwo... > I dzięki temu właśnie nie zostanie już nic podane od naszych "pomagaczy", na drugą stronę, żadna pomoc rzeczowa. Dziękujemy mediom, dziękujemy stworom. Uchodźcy również dziękują. 🤦♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:01 Nie wierzę w tę rzewną historyjkę... Pojechali, SG ich wpuściła, ot tak, bo czemu by nie ? Porozmawiali i z chłopakami ("nawet normalnie rozmawiali!") . Przekazala złapane chusteczki, a "noc była CZARNA" 😂 I dzieciątko płakało....(pewnie z głodu i chłodu ). Po czym odjechała wśród gwiazd w CZARNEJ I ZIMNIEJ nocy a uchodźcy szlochała, machając chusteczkami które im przywiozła. Wymyśl coś bardziej prawdopodobnego ... Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:22 konsta-is-me napisała: > Nie wierzę w tę rzewną historyjkę... > Pojechali, SG ich wpuściła, ot tak, bo czemu by nie ? > Porozmawiali i z chłopakami ("nawet normalnie rozmawiali!") . > Przekazala złapane chusteczki, a "noc była CZARNA" 😂 > I dzieciątko płakało....(pewnie z głodu i chłodu ). > Po czym odjechała wśród gwiazd w CZARNEJ I ZIMNIEJ nocy a uchodźcy szlochała, m > achając chusteczkami które im przywiozła. > Wymyśl coś bardziej prawdopodobnego ... A ja nawet wierzę, że udało jej się podejść do kordonu SG Przez pierwsze dni istnienia koczowiska pełno tam się kręciło takich asów, jak autorka tego dramatycznego posta. To Jachira i Sterczewski team. Przez nich właśnie SG miała jeszcze więcej niepotrzebnej roboty, bo oprócz pilnowania granicy, musiała pilnować jeszcze pajaców, żeby sobie krzywdy nie zrobili i nie musieli spędzić kilku tygodni w białoruskim areszcie po przekroczeniu granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:19 Ci ludzie stali się narzędziami w rękach szaleńca. Oczywiście, że będzie wysyłał matki z dziećmi na granicę. Oczywiście, że będzie testować wytrzymałość psychiczną naszej SG. Tyle, że jeśli dziś wpuścimy do Polski 10 osób to za miesiąc na granicy będziemy mieć 1000-osobowy obóz matek z dziećmi. Bo po drugiej stronie siedzi szaleniec i dla osiągnięcia politycznych celów będzie tym biednym Arabom obiecywał złote góry w Polsce. Polska to nie Grecja, gdzie ludzie mogą sobie pomieszkiwać w domku z dykty przez okrągły rok. Zaraz zrobi się zimno. Jeżeli teraz da się tym ludziom nadzieję to coraz więcej i więcej będzie ich przebywać w podlaskim lesie. I wtedy nie da się uniknąć sytuacji, gdy dzieci zaczną umierać z zimna. Wyobrażasz sobie jaki hejt spłynąłby w takiej sytuacji na Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 08:34 lauren6 napisała: > Ci ludzie stali się narzędziami w rękach szaleńca. > Dokładnie tak jest. Celowo rozdawane wizy i wysyłane samoloty do Iraku po migrantow, żeby ich podwieźć pod granicę. > Oczywiście, że będzie wysyłał matki z dziećmi na granicę. Oczywiście, że będzie > testować wytrzymałość psychiczną naszej SG. Tyle, że jeśli dziś wpuścimy do Po > lski 10 osób to za miesiąc na granicy będziemy mieć 1000-osobowy obóz matek z d > ziećmi. Bo po drugiej stronie siedzi szaleniec i dla osiągnięcia politycznych c > elów będzie tym biednym Arabom obiecywał złote góry w Polsce. > > Polska to nie Grecja, gdzie ludzie mogą sobie I wtedy nie da > się uniknąć sytuacji, gdy dzieci zaczną umierać z zimna. Wyobrażasz sobie jaki > hejt spłynąłby w takiej sytuacji na Polskę? Przy czym cały czas podkreślam, że migranci na tej Białorusi są LEGALNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 09:57 > Przy czym cały czas podkreślam, że migranci na tej Białorusi są LEGALNIE. Oczywiście, że tak. Jak inaczej by pokonali 4000 km drogi lądowej od Afganistanu do Polskiej granicy? Na nielegalu to by nie przeszło. Btw na Litwie powstały obozy dla imigrantów, którzy przekroczyli granicę litewsko białoruską i podobno już w tych obozach wybuchają zamieszki. Widać, że Litwa nie jest krajem docelowym dla tych ludzi i zrobią wszystko by uciec z obozu i przedostać się na zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 09:59 nie wiem sld ten wniosek. Ty rozumiem siedziałaby grzecznie w obozie dla uchodźców do samej śmierci i pilnowała żeby reszta nie fikala? Zaiste dziwne ze w obozie wybuchają zamieszki... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:02 Gdybym uciekała przed głodem i wojną - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:31 Morawiecki na żywo o sytuacji na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 15:19 ichi51e napisała: > nie wiem sld ten wniosek. Ty rozumiem siedziałaby grzecznie w obozie dla uchodź > ców do samej śmierci i pilnowała żeby reszta nie fikala? Zaiste dziwne ze w obo > zie wybuchają zamieszki... Sorry ichi, ale procedura azylowa to nie koncert życzeń czy opcja wycieczki, gdzie wybierasz sobie kierunek i warunki zakwaterowania. Azyl jest dla uciekających przed wojną. W obozie dla uchodźców, takie są warunki, jakie są. Ktoś się oburza? Niech weźmie kilku azylantów do siebie. Pisałam to w uchodźczych wątkach wielokrotnie i jakoś nie ma chętnych. Migranci takie mają wyroki sądów, żeby siedzieć w osrodkach/ tymczasach, więc powinni tam siedzieć. Warunki są bardzo słabe, ale kule nad głowami nie latają. Jeśli wybuchają w tych obozach zamieszki, to znaczy właśnie, że oczekiwania migrantow ekonomicznych rozjechały się z rzeczywistością i ta wymarzona Europa nie jest jednak rajem na ziemi. Uchodźcy wojenni cieszą się, że mają spokój, nawet w marnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 10:42 Legalnie czyli za przyzwoleniem a nawet aprobatą władzy i pograniczników, bo paszporty oczywiście pozabierali im przemytnicy. Jak mnie denerwują takie "odruchy serca" jak opisała stwory z mchu. Po co ludzie tam łażą pod tą granicę? Pooglądać ludzką tragedię? To nie jest ludzkie zoo!! Stwory, chciałaś się pogapić? Czy poprawić sobie samopoczucie wręczając papier toaletowy? Pojechała taka na granicę w sumie nie wiem po co. I jeszcze ten dramatyczny opis, o spadających gwiazdach i drodze mlecznej....żenada. Tam dzieje się dramat. Funkcjonariusze starają się to jakoś ogarniać ze wszystkich sił. A taka jedzie, żeby sobie popatrzeć. Jedyne, co osiągnęła to to, że teraz funkcjonariusze, którzy z odruchu serca coś tam tym ludziom podawali, nie będą już tego robić, bo się narażają na poważne konsekwencje służbowe, a wszędzie są kamery. Brawo Ty, stwory z mchu. Dzięki twojej "interwencji", oprócz tej sytuacji, którą pogranicznicy mają do ogarnięcia z migrantami, muszą pilnować takich plątających się pod granicą "pomagaczy". Gratuluję pomysłu. Ludzie. Jak chcecie pomagać tym migrantom, to róbcie to z głową. I zastanówcie się, czy przypadkiem bardziej nie szkodzicie, niż pomagacie. Myślicie, że od waszej obecności na granicy zmienią się przepisy? Stwory, zgłoś się do Ośrodka. Zdaje się jesteś z Krynek, to masz blisko. Pomagaj faktycznie, a nie poprawiasz sobie samopoczucie dramatycznymi opisami drogi mlecznej i papierem toaletowy. Weź ten papier toaletowy, te chusteczki czy co tam chcesz i przydaj się na coś. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 12:27 > Pomagaj faktycznie, a nie poprawiasz sobie samopoczucie dramatycznymi opisami drogi mlecznej > i papierem toaletowy. Weź ten papier toaletowy, te chusteczki czy co tam chcesz i przydaj się na coś. Nota, po co te zlosliwosci? Piszesz madrze, ale czasami ci sie przelewa i wylewasz frustracje na niewinnego. Kazdy pomaga jak umie, dlaczego ci ten papier i droga mleczna taki przeszkadza. Oko.Press jest juz na granicy i tez dramatycznie raportuje, wszystkim chcesz zamknac usta i dyktowac jak maja raportowac. Rob swoje i nie piekl sie ze ktos inaczej robi. A wyzywaj sie najlepiej na tych ktorzy proponuja strzelanie do uchodzcow, im grzecznie umiesz tlumaczyc niestosownosc. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 14:24 asia.sthm napisała: > > Pomagaj faktycznie, a nie poprawiasz sobie samopoczucie dramatycznymi opi > sami drogi mlecznej > > i papierem toaletowy. Weź ten papier toaletowy, te chusteczki czy co tam > chcesz i przydaj się na coś. > > Nota, po co te zlosliwosci? Piszesz madrze, ale czasami ci sie przelewa i wylew > asz frustracje na niewinnego. Te złośliwości są dlategoz że nie lubię takiej bezmyślności. Do niektórych nie dociera inaczej. Nie wylewam frustracji, tylko stawiam do pionu tychże którzy myslą, że rolką papieru toaletowego faktycznie komuś pomogą. Zobacz, co ona zrobiła. Sama pisze że narobiła zamieszania i jedyne co spowodowała to to, że pogranicznicy przestali tym ludziom pomagać. Czy to nie jest bezmyślność ? > Kazdy pomaga jak umie, dlaczego ci ten papier i droga mleczna taki przeszkadza Bo papier toaletowy to żadna pomoc, a w takich okolicznościach jak opisała autorka , tylko niepotrzebne zamieszanie i kłopot. Chciała być dobrą panią? Są na to inne sposoby, lepsze. I nie przyjmuje do wiadomości że "każdy pomaga tak jak umie" , bo można tym przynieść więcej szkody niż pożytku, jak widać na przykładzie opisanym przez stwory. > . Oko.Press jest juz na granicy i tez dramatycznie raportuje, wszystkim chc > esz zamknac usta i dyktowac jak maja raportowac. To było tylko kwestią czasu, aż się zlecą media na granicę wraz ze swoją sieczką. I co to daje tak właściwie? Przecież od obecności mediów tym ludziom się nie polepszy, a wręcz pogorszy. Zaczęliście nich traktować jak ludzkie zoo, panie najbardziej pikające. > Rob swoje i nie piekl sie ze ktos inaczej robi. > A wyzywaj sie najlepiej na tych ktorzy proponuja strzelanie do uchodzcow, im g > rzecznie umiesz tlumaczyc niestosownosc. > Pozwól że nie zastosuje się do twojej rady i jeśli widzę w jakichś działaniach, nawet podyktowanych szlachetnymi pobudkami, głupotę i debilizm, to będę to nazywała po imieniu. Ci, któryś marzą o strzelaniu do uchodźców są niereformowalni. Ich spisałam na straty. Mam wciąż jednak nadzieję, że do tych pikających serduszek biegnących na granicę z papierem toaletowym, garnkiem leczo i pizzą, coś jednak dotrze, bo odruchy są dobre. P.S. Leczo było z kiełbasą, a pizza z szynką . Uchodźcy tego nie zjedzą, nawet gdyby SG im to podała, ale to trzeba coś wiedzieć o tych ludziach, a nie pławić się w swojej zajebistości. To jest nienormalna sytuacja i beznadziejny sposób na pomaganie. I ja to mogę ocenić, bo jestem z tymi uchodźcami, czy mi się to podoba, czy nie. I ponad miesiąc temu już pisałam, że to tak się właśnie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 14:40 Wypowiadasz sie bardzo autorytatywnie. ale tu to zwyczajnie pieprzysz: Przecież od obecności mediów tym ludziom się nie polepszy, a wręcz pogorszy. Zaczęliście nich traktować jak ludzkie zoo, panie najbardziej pikające. Chcesz miec patent na jedynie sluszna postawe, karcisz kazdego...ale zeby za papier to zaczyna to juz sie robic irytujace. Odczep sie chociaz od tego papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 14:56 asia.sthm napisała: > Wypowiadasz sie bardzo autorytatywnie. Tak. Przezkadza Ci to? Nie do Ciebie pisałam. Nie musisz odpowiadać. Kogoś ubodło to że piszę autorytatywnie?? To dobrze. Może ktoś się zastanowi, zanim zacznie "pomagać" w bardzo głupi sposób. > ale tu to zwyczajnie pieprzysz: > Przecież od obecności mediów tym ludziom się nie polepszy, a wręcz pogorszy. > Zaczęliście nich traktować jak ludzkie zoo, panie najbardziej pikające. > > Chcesz miec patent na jedynie sluszna postawe, karcisz kazdego...ale zeby za p > apier to zaczyna to juz sie robic irytujace. Odczep sie chociaz od tego papie > ru. > Nie odczepieę się od papieru, bo dostarczanie go na granicę jest po prostu bezdennie GŁUPIE. I tak SG nic tym ludziom już nie poda. I mówię to z perspektywy osoby która zna temat z bliska i to nie od dwóch dni, ale od dawna. Zjebka za papier jest jak najbardziej adekwatna. Naależą się zjeby za tego typu pozorowane działania, bo nie poprawiają niczyjego losu na tej granicy. Poprawiają jedynie samopoczucie dostarczających papier i można umieścić zdjęcie na fejsiku, jak to się pięknie pomaga. Tak jak napisałam, niektórzy zrobili sobie lans na tragedii ludzkiej. To jest pomaganie ? To jest kpina. Takie jest moje zdanie i nie zapraszam cię ,żebyś je podzielała. Nie pisze do Ciebie. Może ktoś wyciągnie z moich słów jakieś wnioski. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 15:43 Nie piszesz autorytatywnie tylko agresywnie i chamsko. Wobec jedynej osoby w wątku, która coś zrobiła i okazała człowieczeństwo. Nie starcza ci jaj by stanowczo odpisać tym, które piszą o strzelaniu do ludzi i budowaniu muru, im odpisujesz spokojnie. Za to na osobę, która pomogła jak umiała, jak człowiek drugiemu człowiekowi, napadłaś jak na przestępcę. Ona zrobiła co mogła. Jakoś straż pozwoliła podać te pieluchy i papier, wiec widać były potrzebne. Jeśli było to nielegalne, straż mogła tego od ludzi nie przyjąć, ludzie maja prawo nie wiedzieć, kierują się ludzkim odruchem. Natomiast bardzo dobrze, ze zawiadomili prasę, rządowi nie uda się dłużej zamiatać tej sprawy pod dywan a ona się sama nie załatwi. Nie musisz odpisywać, nie podejmę rozmowy z agresywną osobą której się wydaje, ze wie wszystko. Napisałam to tylko po to by Stwory-z-mchu wiedziała, ze nie każdy ma takie poglądy jak Ty na człowieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:00 panna.nasturcja napisał(a): > Nie piszesz autorytatywnie tylko agresywnie i chamsko. > Wobec jedynej osoby w wątku, która coś zrobiła i okazała człowieczeństwo. > Nie starcza ci jaj by stanowczo odpisać tym, które piszą o strzelaniu do ludzi > i budowaniu muru, im odpisujesz spokojnie. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:06 snakelilith napisała: > panna.nasturcja napisał(a): > > > Nie piszesz autorytatywnie tylko agresywnie i chamsko. > > Wobec jedynej osoby w wątku, która coś zrobiła i okazała człowieczeństwo. > > Nie starcza ci jaj by stanowczo odpisać tym, które piszą o strzelaniu do > ludzi > > i budowaniu muru, im odpisujesz spokojnie. > > > Brawo! > O, następna pomagająca, co to chętnie by pomagała, ale uchodźcy do domu nie weźmie, bo ma tylko 90m2 🤦♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:46 nota_bena napisała: > O, następna pomagająca, co to chętnie by pomagała, ale uchodźcy do domu nie weź > mie, bo ma tylko 90m2 🤦♂️ Powoli zaczynam wątpić w twoje mentalne umiejętności, bo nie wiem, ile można tłumaczyć, że NIKT nie musi przyjmować uchodzców do swoich domów. NIe robią tego też ludzie żyjący w krajach, gdzie takich ludzie się przyjmuje milionami. Ale przypuszczam, że kierują tobą tylko zła wola i prymitywny egoizm. Czego się tak boisz? Że ta kupka ludzie coś ci zabierze? Głodujesz? Nie masz na ogrzewanie zimą? Oglądasz każdy grosz dwa razy, bo brakuje ci na leki? Nie? No to qrwa jakich chamem trzeba być, by odmówić ludziom w potrzebie schronienia i jakiś ochłapów do życia? I to w tym pyerdolonym katolickim kraju? Jak już naprawdę nie wiem, kto tu jest niecywilizowaną dziczą, ale na pewno nie ci muzułmanie w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:55 Poproszę o dowody, że to są uchodźcy. Póki co mówimy o grupie randomowych ludzi, w większości bez papierów, którzy zostali przyprowadzeni pod granicę przez ludzi Łukaszenki. Nie ma żadnych dowodów na to, że to są uchodźcy z Afganistanu. Równie dobrze to mogą być talibowie, których dyktator z Białorusi celowo chce przerzucić do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 17:33 lauren6 napisała: > Równie dobrze to mogą być talibowie, których dyktator z Białorusi celowo chce przerzucić do UE. Talibowie z planami terrorystycznych zamachów nie chodzą pieszo przez zieloną granicę. Ci przyjeżdżają do Europy legalnie, na legalnych paszportach przeróżnych arabskich krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 17:37 snakelilith napisała: > lauren6 napisała: > > > Równie dobrze to mogą być talibowie, których dyktator z Białorusi celowo > chce przerzucić do UE. > > Talibowie z planami terrorystycznych zamachów nie chodzą pieszo przez zieloną g > ranicę. Ci przyjeżdżają do Europy legalnie, na legalnych paszportach przeróżnyc > h arabskich krajów. Nie masz zbladego pojęcia gdzie chodzą Talibowie i jakie środowiska monitorują. Zamilcz. > Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 17:42 nota_bena napisała: > Nie masz zbladego pojęcia gdzie chodzą Talibowie i jakie środowiska monitorują. > Zamilcz. Sama zamlicz. Popisujesz się tu pseudowiedzą dla zmylenia swoich prawdziwych motywów. Szerzysz tylko antyuchodźczą propagandę i za każdym razem, gdy ktoś zgasi cię faktami ( jak forumka, która przy granicy była) wybuchasz agresją. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 17:50 snakelilith napisała: > nota_bena napisała: > > > > Nie masz zbladego pojęcia gdzie chodzą Talibowie i jakie środowiska monit > orują. > > Zamilcz. > > Sama zamlicz. Popisujesz się tu pseudowiedzą dla zmylenia swoich prawdziwych mo > tywów. Szerzysz tylko antyuchodźczą propagandę i za każdym razem, gdy ktoś zga > si cię faktami ( jak forumka, która przy granicy była) wybuchasz agresją. > Jasne, jasne. Natomiast ty szerzysz swoją prouchodzczą propagandę z perspektywy swojego wygodnego fotela i 90m2, na które jakoś nie chcesz ( bo nie musisz ) przyjąć żadnego uchodźcy. Hipokryzja level master. A ta forumka przy granicy nie zgasiła mnie, bo od wczoraj nie nie odezwała. I dobrze. Mam nadzieję że płonie że wstydu. Taki mój mały wkład w to, żeby przemyślała swoje "pomaganie". > Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 18:14 To nie milcz i odpowiedz w końcu na moje pytanie: jakie masz dowody na to, że panowie koczujących na granicy Polski i Białorusi to uchodźcy z Afganistanu. Wiesz co? Uchodźcy dzisiaj przylecieli samolotem do Polski. Tłumacze, współpracownicy polskich wojsk stacjonujących w Afganistanie, współpracownicy Polskiej Akcji Humanitarnej. To są afgańscy uchodźcy, którzy znajdą w Polsce azyl. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 18:41 lauren6 napisała: > To nie milcz i odpowiedz w końcu na moje pytanie: jakie masz dowody na to, że p > anowie koczujących na granicy Polski i Białorusi to uchodźcy z Afganistanu. > > Wiesz co? Uchodźcy dzisiaj przylecieli samolotem do Polski. Tłumacze, współprac > ownicy polskich wojsk stacjonujących w Afganistanie, współpracownicy Polskiej A > kcji Humanitarnej. To są afgańscy uchodźcy, którzy znajdą w Polsce azyl. Domyślam się, że to nie do mnie, choć drzewko szwankuje. Ludzie koczujący na granicy z Białorusią to nie tylko uchodźcy. To nie jest czarno- białe. Tam są różni ludzie- również tacy, którzy podają się za Afgańczyków, ale w ich języku nie umieją powiedzieć ani słowa. Wśród ludzi koczujących są też tacy, którzy wyrwali się z AFG jakieś 2-3 miesiące temu. Dużo wcześniej niż zaczęły spływać do nas dramatyczne obrazki z lotniska z Kabulu. Nie jesteśmy w stanie zweryfikować, kto jest prawdziwym uchodźczą, a kto migrantem. Moim zdaniem , jeśli ktoś rozmawia w języku paszto/ dari, z dużym prawdopodobieństwem pochodzi z AFG i powinien dostać azyl ( NA PRZEJŚCIU GRANICZNYM), natomiast jeśli ktoś udaje AFG - tutaj nie powinien dostać azylu. Może ewentualnie się starać o inne formy ochrony. Niektóre dyskutantki nie radzą sobie ze złożonością tej sytuacji i starają się niektóre wypowiedzi wtłoczyć w pewne ramy. Tak jest łatwiej ogarnąć im umysłem to co się dzieje. W jednym wątku uchodźczychm jestem "pikającym serduszkiem" oraz kreaturą , która prowadzi narrację antyychodźczą. 😅😅 . Ja to nawet rozumiem. Ludzie nie znający tematu nie potrafią ogarnąć złożoności problemu i potrzebują schematów , żeby się nie pogubić. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 18:57 Skoro poseł Maciek jest idiota, to powiedz czemu okazało się, że jednak można przekazać potrzebne artykuły koczującym? Czemu jednak można było z nimi porozmawiać? I pytanie, na które mi do tej pory nie odpowiedziałaś: pas ziemi granicznej. Połowa jest w Polsce, połowa na Białorusi? Czy ja czegoś nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:20 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > Skoro poseł Maciek jest idiota, to powiedz czemu okazało się, że jednak można p > rzekazać potrzebne artykuły koczującym? Czemu jednak można było z nimi porozmaw > iać? > I pytanie, na które mi do tej pory nie odpowiedziałaś: pas ziemi granicznej. Po > łowa jest w Polsce, połowa na Białorusi? Czy ja czegoś nie rozumiem? Odesłałam do LEXa Isapa. Tam są wszystkie informacje na temat ochrony granicy i pojęć z tym związanych. Myślałam , że to wystarczy.. pomyliłam się. Zatem... podejmuje pracę u podstaw.... Linia granicy jest jedna. To jest umowna bariera, która dzieli przestrzeń dwóch państw. Na lądzie, w powietrzu i pod ziemią. Pas drogi granicznej to jest 5- 15 metrowy odcinek , który służy do wykrycia śladów przekroczenia granicy, zaorany i utrzymywany przez SG. Polska ma swój pas , Białoruś ma swój zaorany pas, na ich terenie. To co na nim robią i to, że zganiają tam ludzi, to jest ich polityka. Powtarzam. Linia granicy jest jedna. Nie ma dwóch linii. Nie ma żadnej ziemi niczyjej. Zadaniem S G jest niedopuszczenie do przekroczenia granicy, bo do tego ich obliguje prawo. Nie ma żadnej ziemi niczyjej. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:49 nota_bena napisała: > wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > > Linia granicy jest jedna. To jest umowna bariera, która dzieli przestrzeń dwóc > h państw. Na lądzie, w powietrzu i pod ziemią. > Pas drogi granicznej to jest 5- 15 metrowy odcinek , który służy do wykrycia > śladów przekroczenia granicy, zaorany i utrzymywany przez SG. > Polska ma swój pas , Białoruś ma swój zaorany pas, na ich terenie. To co na nim > robią i to, że zganiają tam ludzi, to jest ich polityka. > Powtarzam. Linia granicy jest jedna. Nie ma dwóch linii. Nie ma żadnej ziemi ni > czyjej. Unikasz niewygodnych pytań jak widzę. Dlaczego pomoc koczującym wczoraj była nielegalną a dziś jest? Kto złamał twoje ukochane przepisy? Odpowiesz czy dalej będziesz mnie uświadamiać, że wszystko jest w porządku i to wina Białorusi? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 20:06 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > nota_bena napisała: > > > wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > > > > Linia granicy jest jedna. To jest umowna bariera, która dzieli przestrze > ń dwóc > > h państw. Na lądzie, w powietrzu i pod ziemią. > > Pas drogi granicznej to jest 5- 15 metrowy odcinek , który służy do wy > krycia > > śladów przekroczenia granicy, zaorany i utrzymywany przez SG. > > Polska ma swój pas , Białoruś ma swój zaorany pas, na ich terenie. To co > na nim > > robią i to, że zganiają tam ludzi, to jest ich polityka. > > Powtarzam. Linia granicy jest jedna. Nie ma dwóch linii. Nie ma żadnej zi > emi ni > > czyjej. > > Unikasz niewygodnych pytań jak widzę. Dlaczego pomoc koczującym wczoraj była ni > elegalną a dziś jest? Kto złamał twoje ukochane przepisy? > Odpowiesz czy dalej będziesz mnie uświadamiać, że wszystko jest w porządku i to > wina Białorusi? Nie unikam niewygodnych pytań. Po prostu ty nie rozumiesz odpowiedzi. Ta pomoc ani wczoraj ani dziś nie była legalna. Po prostu wczoraj SG robiła to nielegalnie. Dziś natomiast w świetle reflektorów nie będzie tego robić, bo nikt nie ma zamiaru płacić własną głową za to zamieszanie, które narobiły pikające serduszka. Już rozumiesz ? Czy powinnam ci to narysować ? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 20:40 nota_bena napisała: > wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > > > nota_bena napisała: > > > > Nie unikam niewygodnych pytań. Po prostu ty nie rozumiesz odpowiedzi. > Ta pomoc ani wczoraj ani dziś nie była legalna. Po prostu wczoraj SG robiła to > nielegalnie. Dziś natomiast w świetle reflektorów nie będzie tego robić, bo n > ikt nie ma zamiaru płacić własną głową za to zamieszanie, które narobiły pikają > ce serduszka. > Już rozumiesz ? Czy powinnam ci to narysować ? Teraz to już naprawdę ordynarnie kłamiesz albo w ogóle nie masz pojęcia co dzieje się na granicy. Proszę, cytat, relacja z DZIŚ, kiedy to SG nie chciala łamać prawa w świetle reflektorów: Maciej Konieczny Jak widzisz nawet w świetle reflektorów zgodzono się na udzielenie pomocy koczujących na granicy. Pytam raz jeszcze: złamano prawo dziś, tak otwarcie? Dlaczego kłamiesz? Powinnaś przeprosić stwory z mchu, bo to dzięki niej i innym takim osobom udało się przekazać śpiwory koczujących ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 01:47 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > nota_bena napisała: > Czyli co? To stwory kłamią, mówiąc że straż graniczna przestała podawać rzeczy, kiedy ona ściągnęła media? Ty się zorientuj w jakiej odnodze wątku bierzesz udział może. > Powinnaś przeprosić stwory z mchu, bo to dzięki niej i innym takim osobom udało > się przekazać śpiwory koczujących ludziom. Śpiwory....litości. Ok....2 śpiwory i dobre samopoczucie zapewnione. 🤦♂️ Przekazaliście jeszcze leczo z kiełbasą i pizzę z szynką, kretyni. Nie powinnaś mi mówić co mam robić i jak nazywać głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 01:49 nota_bena napisała: > Śpiwory....litości. Ok....2 śpiwory i dobre samopoczucie zapewnione. 🤦♂️ > Przekazaliście jeszcze leczo z kiełbasą i pizzę z szynką, kretyni. Może przeczytaj post Stworów niżej? Obie potrawy były wegetariańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 03:11 panna.nasturcja napisał(a): > nota_bena napisała: > > > Śpiwory....litości. Ok....2 śpiwory i dobre samopoczucie zapewnione. 🤦 > ♂️ > > Przekazaliście jeszcze leczo z kiełbasą i pizzę z szynką, kretyni. > > Może przeczytaj post Stworów niżej? Obie potrawy były wegetariańskie. Jasne 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 03:50 A mogłabyś jakoś rozsądnie uzasadnić dlaczego miałabym wierzyć tobie a nie Stworom? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 05:46 panna.nasturcja napisał(a): > A mogłabyś jakoś rozsądnie uzasadnić dlaczego miałabym wierzyć tobie a nie Stwo > rom? Ale skąd kuriozalny pomysł, że mi zależy na tym, żebyś mi uwierzyła? Jak dla mnie możesz sobie wierzyć w wegetariańskie leczo....😅 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 11:50 Rozumiem, czyli piszesz bzdury dla pisania. W wegetariańskie leczo nie muszę wierzyć, znam z doświadczenia, wyłącznie takie gotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 12:30 panna.nasturcja napisał(a): > W wegetariańskie leczo nie muszę wierzyć, znam z doświadczenia, wyłącznie takie gotuję. > I to jest najlepsze podsumowanie wątku. Nota_bene próbuje poruszać się w kontekście precyzyjnych pojęć i obowiązującego prawa, odróżniać rzeczywistą pomoc od przynoszących więcej złego niż dobrego porywów serca, po czym jeżdżą po niej wzmożone emocjonalnie osoby, które widzą tylko słodkie kotki na ziemi niczyjej (czymkolwiek ona jest). "Wegetariańskie leczo" to ratatouille. Leczo zawsze jest przynajmniej na tłuszczu zwierzęcym i z mięsem (osobno) lub kiełbasą (wmieszaną). Wasza wizja co powinny zrobić władze albo Straż Graniczna (bo przecież nie Wy same) to właśnie takie "wegetariańskie leczo" Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:30 matacznik napisał: > panna.nasturcja napisał(a): > > > W wegetariańskie leczo nie muszę wierzyć, znam z doświadczenia, wyłącznie > takie gotuję. > > > I to jest najlepsze podsumowanie wątku. > Nota_bene próbuje poruszać się w kontekście precyzyjnych pojęć i obowiązującego > prawa, odróżniać rzeczywistą pomoc od przynoszących więcej złego niż dobrego p > orywów serca, po czym jeżdżą po niej wzmożone emocjonalnie osoby, które widzą t > ylko słodkie kotki na ziemi niczyjej (czymkolwiek ona jest). "Wegetariańskie le > czo" to ratatouille. Leczo zawsze jest przynajmniej na tłuszczu zwierzęcym i z > mięsem (osobno) lub kiełbasą (wmieszaną). Wasza wizja co powinny zrobić władze > albo Straż Graniczna (bo przecież nie Wy same) to właśnie takie "wegetariańskie > leczo" Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:41 Ani słowa nie napisałam o pasie ziemi niczyjej, wiedziałam jak wyglądają granice Polski od kilkudziesięciu lat, nie od wczoraj. Choć rozumiem, ze ludzie maja prawo tego nie wiedzieć i jak w telewizji słyszą to powtarzają. A Ty na początku wniosłaś tu trochę wiedzy a potem niestety skompromitowałas się arogancją. I to, jak nazwa się wegetariańskie leczo, naprawdę niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:53 matacznik napisał: > "Wegetariańskie leczo" to ratatouille. o ratatouille masz pojęcie takie, jak nota_bena o przepisach i sytuacji na granicy poslko-białoruskiej. Świetnie się dobraliście! Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 14:02 alicia033 napisała: > > "Wegetariańskie leczo" to ratatouille. > > o ratatouille masz pojęcie takie, jak nota_bena o przepisach i sytuacji na granicy poslko-białoruskiej. > Świetnie się dobraliście! > Zgadzam się. Polecam dział Variantes w tym wpisie: fr.wikipedia.org/wiki/Ratatouille Jak widać leczo to (zdaniem Francuzów) węgierska odmiana ratatouille'a. Tylko niewegetariańska. Więc wegetariańskie leczo to właśnie ratatouille. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 07:36 panna.nasturcja napisał(a): > Rozumiem, czyli piszesz bzdury dla pisania. > W wegetariańskie leczo nie muszę wierzyć, znam z doświadczenia, wyłącznie takie > gotuję. Piszę rzeczy istotne, bo są tu ludzi, którzy chcą to czytać, żeby wyrobić sobie jakiś pogląd na sprawę. Nie mam złudzeń, że przekonam ciebie do czegokolwiek. Nie jesteś pępkiem świata. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 12:11 > Ale skąd kuriozalny pomysł, że mi zależy na tym, żebyś mi uwierzyła? Wiec tak sie tylko obficie produkujesz sobie a muzom. Stracilas wiarygodnosc, a zyskalas etykietke bezlitosnego demagoga. I to, ze masz tyle wolnego czasu moze wzbudzac zazdrosc ludu pracujacego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 12:49 asia.sthm napisała: > > Ale skąd kuriozalny pomysł, że mi zależy na tym, żebyś mi uwierzyła? > > Wiec tak sie tylko obficie produkujesz sobie a muzom. Stracilas wiarygodnosc, a > zyskalas etykietke bezlitosnego demagoga. Produkuje się żeby pokazać, ze wie lepiej. I owszem, zrobiła dobre wrażenie tylko szybko jej się narracja sypneła, gdy odezwał się ktoś, kto tam był, widział i ma trochę co innego do powiedzenia. Agresja wobec Mchów mówi sama za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:28 panna.nasturcja napisał(a): > asia.sthm napisała: > > > > Ale skąd kuriozalny pomysł, że mi zależy na tym, żebyś mi uwierzyła > ? > > > > Wiec tak sie tylko obficie produkujesz sobie a muzom. Stracilas wiarygodn > osc, a > > zyskalas etykietke bezlitosnego demagoga. > > Produkuje się żeby pokazać, ze wie lepiej. > I owszem, zrobiła dobre wrażenie tylko szybko jej się narracja sypneła, gdy ode Bo wiem lepiej i nie mogę już czytać bzdur o "pasach ziemi niczyjej" , papierze toaletowym organizowanym naprędce w porywie serca i kotkach, podróżujących za swoją rodziną z Afganistanu do Europy, który nie dał się odgonić przez tysiące kilometrów....🤦♂️🤦♂️ > zwał się ktoś, kto tam był, widział i ma trochę co innego do powiedzenia. Ja też tam byłam/jestem/będę. I nie dostałam raptem wzmożenia emocjonalnego 3 dni temu, jak ta forumka od papieru toaletowego. Różnica polega na tym, że ja problem znam dużo dłużej i z różnych stron, czy mi się to podoba czy nie. I ja będę z tymi ludźmi jak wam wzmożenie opadnie i kamery sobie pojadą. I gwarantuję, że wówczas nie będzie już papieru toaletowego od was i leczo i nie będzie też was. Dlatego irytują mnie takie bezsensowne, nic nie wnoszące odruchy serca, bo nie ma was tam gdzie naprawdę jesteście potrzebne. I nie będę wam z tego powodu klaskać. Klaszcie sobie nawzajem. Gdzie była ta fundacja, i te biegające pod granicą wzruszone damy, kiedy problem się zaczynał? czyli grubo ponad 1,5 temu? I media o tym informowały też wówczas. W Centrach Rejestracji , w Ośrodkach dla Cudzoziemców brakuje wszystkiego już od dawna. Od papieru toaletowego, ma materacach kończaąc. Ale lepiej się polansowac na granicy i zebrać oklaski. A zbierajcie sobie, ale nie nazywajcie tego pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:46 To jest Twoja praca, dopóki jej nie zmienisz to jest to Twój obowiązek i tyle. Innych forumowiczek nie, one maja swoją pracę. Pasem ziemi niczyjej się nie wykręcaj, nie o to się tu ludzie z Tobą kłócą. A papier toaletowy, jak i inne środki higieniczne, zawsze jest w takich sytuacjach potrzebny, tutaj, jak widać, tez był. Nie zachęcisz nikogo do pracy na rzecz uchodźców chamstwem i agresją, a to właśnie prezentujesz w tym wątku. Mogłaś byc pomocna, ale straciłaś tę szansę woląc być najmądrzejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 04:50 panna.nasturcja napisał(a): > To jest Twoja praca, dopóki jej nie zmienisz to jest to Twój obowiązek i tyle. > Innych forumowiczek nie, one maja swoją pracę. > Pasem ziemi niczyjej się nie wykręcaj, nie o to się tu ludzie z Tobą kłócą. > A papier toaletowy, jak i inne środki higieniczne, zawsze jest w takich sytuacj > ach potrzebny, tutaj, jak widać, tez był. > Nie zachęcisz nikogo do pracy na rzecz uchodźców chamstwem i agresją, a to właś > nie prezentujesz w tym wątku. > Mogłaś byc pomocna, ale straciłaś tę szansę woląc być najmądrzejsza. Ja nie zachęcam do pracy. Ja zniechęcam do przeszkadzania tym którzy pracują. A jeśli ktoś uważa że papierem toaletowym uratuje uchodźców, to mi ręce opadają. Ja obnażam hipokryzję i nawet się nie łudzę że ktoś do tego pomagania o którym piszę faktycznie się zgłosi. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 05:40 panna.nasturcja napisał(a): > To jest Twoja praca, dopóki jej nie zmienisz to jest to Twój obowiązek i tyle. A białe jest białe. Dziki za tą światłą myśl 😅. Wiem co należy do moich obowiązków, a co nie. I które rzeczy są robione ponad obowiązkami. Nie rozpędzaj się. > Innych forumowiczek nie, one maja swoją pracę. To niech się nią zajmą i nie przeszkadzają innym swoimi wycieczkami pod granicę z papierem toaletowym. A jeśli naprawdę chcą pomagać, to zapraszamy tam, gdzie ta pomoc faktycznie jest potrzebna. > Pasem ziemi niczyjej się nie wykręcaj, nie o to się tu ludzie z Tobą kłócą. Tyle razy, ile prostowałam tą bzdurę, to tylko ja wiem. > A papier toaletowy, jak i inne środki higieniczne, zawsze jest w takich sytuacj > ach potrzebny, tutaj, jak widać, tez był. Tak. Niezbędny wręcz. Do poprawienia sobie samopoczucia. > Nie zachęcisz nikogo do pracy na rzecz uchodźców chamstwem i agresją, a to właś > nie prezentujesz w tym wątku. Powtarzam. Ja nie zachęcam, tylko piszę jakie są możliwości i potrzeby jeśli ktoś faktycznie ma ochotę pomagać a nie uprawiać działania pozorowane. > Mogłaś byc pomocna, ale straciłaś tę szansę woląc być najmądrzejsza. A ja msyślę, że jest kilka osób, które czytając moje wpisy uświadomiło sobie, ile znaczą puste gesty pomagierów z papierem i jak mogą być szkodliwe. I do tych osób pisałam, a nie do niereformowalnych, wzmożonych serduszek. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 07:38 panna.nasturcja napisał(a): > To jest Twoja praca, dopóki jej nie zmienisz to jest to Twój obowiązek i tyle. > Innych forumowiczek nie, one maja swoją pracę. > Pasem ziemi niczyjej się nie wykręcaj, nie o to się tu ludzie z Tobą kłócą. > A papier toaletowy, jak i inne środki higieniczne, zawsze jest w takich sytuacj > ach potrzebny, tutaj, jak widać, tez był. > Nie zachęcisz nikogo do pracy na rzecz uchodźców chamstwem i agresją, a to właś > nie prezentujesz w tym wątku. > Mogłaś byc pomocna, ale straciłaś tę szansę woląc być najmądrzejsza. Nie odpowiedziałaś na pytanie, gdzie według ciebie była fundacja która się lansuje pod granicą , kiedy już od miesiąca wiadomo, że jest kryzys? Że są potrzebni tłumacze ? To jest jeden z ważnych aspektów tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:37 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > Skoro poseł Maciek jest idiota, to powiedz czemu okazało się, że jednak można p > rzekazać potrzebne artykuły koczującym? Czemu jednak można było z nimi porozmaw > iać? > I pytanie, na które mi do tej pory nie odpowiedziałaś: pas ziemi granicznej. Po > łowa jest w Polsce, połowa na Białorusi? Czy ja czegoś nie rozumiem? Nie ma czegoś takiego jak pas ziemi niczyjej. Inna jest też trochę rola straży granicznej niż się to wojującej foremce, która zjadła wszelkie rozumy wydaje, tu jest ogólnie wyjaśnione: konkret24.tvn24.pl/polska,108/migranci-na-pasie-ziemi-niczyjej-nie-sa-na-terytorium-ktoregos-panstwa,1074439.html Nie tylko można im podać żywność i środki czystości, ale wręcz należy. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:44 panna.nasturcja napisał(a): > wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > > > Skoro poseł Maciek jest idiota, to powiedz czemu okazało się, że jednak m > ożna p > > rzekazać potrzebne artykuły koczującym? Czemu jednak można było z nimi po > rozmaw > > iać? > > I pytanie, na które mi do tej pory nie odpowiedziałaś: pas ziemi graniczn > ej. Po > > łowa jest w Polsce, połowa na Białorusi? Czy ja czegoś nie rozumiem? > > Nie ma czegoś takiego jak pas ziemi niczyjej. > Inna jest też trochę rola straży granicznej niż się to wojującej foremce, która zjadła wszelkie rozumy wydaje, tu jest ogólnie wyjaśnione: konkret24.tvn24.pl/polska,108/migranci-na-pasie-ziemi-niczyjej-nie-sa-na-terytorium-ktoregos-panstwa,1074439.html > > Nie tylko można im podać żywność i środki czystości, ale wręcz należy. 🤣🤣 Dotarło do świadomości publicznej, że nie ma "ziemi niczyjej". Bardzo dobrze. Za chwilę dotrze również to, że SG nie może podawać w świetle przepisów nic przez granicę. Trzeba tylko trochę czasu, żeby dotarło do opornych. To pisałam ja, wojująca forumka 🤫😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:46 To przeczytaj jeszcze raz komentowany artykuł, tym razem ze zrozumiem fragmenty o podawaniu żywności, bo brednie wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 15:42 nota_bena napisała: > Niektóre dyskutantki nie radzą sobie ze złożonością tej sytuacji i starają się > niektóre wypowiedzi wtłoczyć w pewne ramy. Tak jest łatwiej ogarnąć im umysłem > to co się dzieje. > W jednym wątku uchodźczychm jestem "pikającym serduszkiem" oraz kreaturą , któ > ra prowadzi narrację antyychodźczą. 😅😅 . > Ja to nawet rozumiem. Ludzie nie znający tematu nie potrafią ogarnąć złożoności > problemu i potrzebują schematów , żeby się nie pogubić. nie niektóre tylko większość, dzięki za twoje wypowiedzi, nieliczny głos wiedzy i rozsądku w bezmyślnym ujadaniu tłumu, ale ludzie zawsze tacy byli i będą... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 18:34 snakelilith napisała: > nota_bena napisała: > > > > Nie masz zbladego pojęcia gdzie chodzą Talibowie i jakie środowiska monit > orują. > > Zamilcz. > > Sama zamlicz. Popisujesz się tu pseudowiedzą dla zmylenia swoich prawdziwych mo > tywów. Szerzysz tylko antyuchodźczą propagandę i za każdym razem, gdy ktoś zga > si cię faktami ( jak forumka, która przy granicy była) wybuchasz agresją. > Dokładnie. W sąsiednim moim wątku wciąż czekam na odpowiedź czy poseł Maciek Konieczny kłamie czy też nota_bena rozminęła się z prawdą, tak samo jak w przypadku tego, że uchodźcy mogą wrócić na Białoruś. Przyciśnięta potwierdziła, że mają odciętą drogę powrotną, natomiast "formalnie mogą wrócić". Wg nota_beny na granicy nie ma dzieci (są) ani kobiet (są) oraz, że są po stronie białoruskiej (nie są). Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 18:51 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > > > Nie masz zbladego pojęcia gdzie chodzą Talibowie i jakie środowiska > monit > > orują. > > > Zamilcz. > > > > Sama zamlicz. Popisujesz się tu pseudowiedzą dla zmylenia swoich prawdziw > ych mo > > > Dokładnie. W sąsiednim moim wątku wciąż czekam na odpowiedź czy poseł Maciek Ko > nieczny kłamie czy też nota_bena rozminęła się z prawdą, tak samo jak w przypad > ku tego, że uchodźcy mogą wrócić na Białoruś. Przyciśnięta potwierdziła, że maj > ą odciętą drogę powrotną, natomiast "formalnie mogą wrócić". Wg nota_beny na gr > anicy nie ma dzieci (są) ani kobiet (są) oraz, że są po stronie białoruskiej (n > ie są). Poseł Maciek est idiotą , który nie rozumie przepisów, które obowiązują w PL w zakresie ochrony granicy. Jak widzę, nie jest osamotniony. Ja juz wytłumaczyłam jak wygląda to w świetle naszych przepisów, które są dostępne. iSAP nie boli, Do LEXa też można wykupić dostęp. Nie ma czegoś takiego jak "ziemia niczyja" , czy "pasek ziemi". Nie wiem, kiedy do kretynów dotrze. migranci o których mowa są na Białorusi legalnie. Uchodźcy SĄ NA BIAŁORUSI. Nie na żadnej "ziemi niczyjej". Mogą tam wrócić bo mają wydane wizy. Łukaszenka ich nagonił na tą granicę i trzyma pod bronią. SG działa zgodnie z krajowymi i międzynarodowymi przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:14 > Wg nota_beny na granicy nie ma dzieci (są) ani kobiet (są) oraz, że są po stronie białoruskiej (nie są). Bo ona w sumie malo wie. Pisze z pozycji urzednika, suchego urzednika i nic wiecej. Prawo, przepisy i wiecej przepisow. Jak na osobe przebywajaca na samiutkiej granicy ma wybitnie duzo czasu na forumowe popisy i to od paru dni bez przerwy. Tyle ciezkiej roboty na granicy, a tu klawiatura do czerwonosci rozgrzana. Wedlug ostatnich wiadomosci przez wschodnia granice Polski przedostalo sie 139 uchodzcow z Afganistanu, a ona osobiscie poznala 150-ciu. I tak bez przerwy nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:22 Bardzo dobrze że nota_bena pisze, to cenna wiedza niedostępna przeciętnemu Kowalskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:40 primula.alpicola napisała: > Bardzo dobrze że nota_bena pisze, to cenna wiedza niedostępna przeciętnemu Kowa > lskiemu. Niestety, pisze głównie to, co jej się wydaje, niekoniecznie jest wiedzą. Tutaj an przykład informacja o podaniu tym ludziom żywności: konkret24.tvn24.pl/polska,108/migranci-na-pasie-ziemi-niczyjej-nie-sa-na-terytorium-ktoregos-panstwa,1074439.html Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:33 asia.sthm napisała: > > Wg nota_beny na granicy nie ma dzieci (są) ani kobiet (są) oraz, że są po > stronie białoruskiej (nie są). > > Bo ona w sumie malo wie. Wiem dużo więcej niż ty w tym temacie. Pisze z pozycji urzednika, suchego urzednika i nic > wiecej. Prawo, przepisy i wiecej przepisow. Złamanie przepisów w tej kwestii byłoby tragicznym precedensem. Zatem będę uświadamiać pikające, że te przepisy istnieją i obowiązują. > Jak na osobe przebywajaca na samiutkiej granicy ma wybitnie duzo czasu na foru > mowe popisy i to od paru dni bez przerwy. .. Nie jesteś osobą kompetentną żeby rozliczać mnie z mojego czasu pracy. Myślę że robię więcej od ciebie dla tych ludzi i nawet mam czas na forum. Wyobraź sobie, że tych 139 uchodźców ktoś , gdzieś dziś rejestruje i umieszcza. Dlatego w ogóle posiadasz takie dane. P.S. masz nieaktualne info Teraz znam więcej AFG niż 150. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:51 > P.S. masz nieaktualne info Teraz znam więcej AFG niż 150. I tyle ci czasu zwywa ze niebawe, dosiegniesz 1000ca. Ekspert, co dal sie poznac z najgorszej strony. Nawalilas Nota, dobrze ci na poczatku szlo ale teraz dajesz plame za plama. Wszyscy to idioci tylko ty jedna wszystkie rozumy pozjadalas. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 20:00 asia.sthm napisała: > > P.S. masz nieaktualne info Teraz znam więcej AFG niż 150. > > I tyle ci czasu zwywa ze niebawe, dosiegniesz 1000ca. Nie rozumiem co bełkoczesz. > Ekspert, co dal sie poznac z najgorszej strony. > Nawalilas Nota, dobrze ci na poczatku szlo ale teraz dajesz plame za plama. > Wszyscy to idioci tylko ty jedna wszystkie rozumy pozjadalas. Nie obchodzi mnie Twoje zdanie, bo bełkoczesz... Nie mam ambicji, żeby spełniać twoje oczekiwania na forum. Kto się chciał czegoś dowiedzieć, to się dowiedział. Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji, co już to napisałam Tobie kilka dni temu. Nie rozumiem dlaczego znów się przyplątałaś i w ogóle do mnie piszesz, po takim komunikacie. > Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 20:44 > > P.S. masz nieaktualne info Teraz znam więcej AFG niż 150. > > I tyle ci czasu zwywa ze niebawe, dosiegniesz 1000ca. > Nie rozumiem co bełkoczesz. skup sie, juz teraz literowek nie narobie I tyle ci czasu zbywa, ze niebawem dosiegniesz 1000-ca. > Nie obchodzi mnie Twoje zdanie, bo bełkoczesz... Ciebie jak widac niczyje zdanie nie obchodzi, ale sama masz parcie na wydawanie gromkich werdyktow tonem nie znoszacym sprzeciwu. W pracy nie daja tak rzadzic, ze tu musisz opieprzac kazdego kto ci sie nawinie? > Kto się chciał czegoś dowiedzieć, to się dowiedział. No i na tym moglabys juz zakonczyc tokowanie. Teraz wez uchodzce do domu, skoro zalecasz to tak gorliwie twierdzac ze zadna inna pomoc humanitarna sie nie liczy. Papier toaletowy kup. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 03:15 asia.sthm napisała: > > > P.S. masz nieaktualne info Teraz znam więcej AFG niż 150. > > > > I tyle ci czasu zwywa ze niebawe, dosiegniesz 1000ca. > > > Nie rozumiem co bełkoczesz. > > skup sie, juz teraz literowek nie narobie > > I tyle ci czasu zbywa, ze niebawem dosiegniesz 1000-ca. > > > Nie obchodzi mnie Twoje zdanie, bo bełkoczesz... > > Ciebie jak widac niczyje zdanie nie obchodzi, ale sama masz parcie na wydawani > e gromkich werdyktow tonem nie znoszacym sprzeciwu. W pracy nie daja tak rzadzi > c, ze tu musisz opieprzac kazdego kto ci sie nawinie? > Twoje na pewno nie. Może wstaw jakieś archiwalne zdjęcie w porywie serca. > > > No i na tym moglabys juz zakonczyc tokowanie. Ja Cię do tej dyskusji nie zapraszam. Wręcz przeciwnie. Już dawno temu napisałam, że nie jesteś dla mnie partnerem do poważnej dyskusji. Nie rozumiem, czemu się przyczepiłaś. Teraz wez uchodzce do domu, sko > ro zalecasz to tak gorliwie twierdzac ze zadna inna pomoc humanitarna sie nie > liczy. Papier toaletowy kup. > Nie twierdzę, że ŻADNA INNA pomóc się nie liczy. W tej odnodze nawet podałam propozycje , jak można pomagać z głową. Ale żeby to zrozumieć, to trzeba umieć czytać przede wszystkim. Nie liczy się pomóc typu bieganie z papierem toaletowym i leczo pod granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:39 asia.sthm napisała: > > Wg nota_beny na granicy nie ma dzieci (są) ani kobiet (są) oraz, że są po > stronie białoruskiej (nie są). > > Bo ona w sumie malo wie. Pisze z pozycji urzednika, suchego urzednika i nic > wiecej. Prawo, przepisy i wiecej przepisow. Dokładnie. W jednym zdaniu pisze, że są na Białorusi i mogą tam wrócić a w drugim, że na granicy trzymani są pod bronią. No to faktycznie mogą sobie wrócić, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:46 panna.nasturcja napisał(a): > asia.sthm napisała: > > > > Wg nota_beny na granicy nie ma dzieci (są) ani kobiet (są) oraz, że > są po > > stronie białoruskiej (nie są). > > > > Bo ona w sumie malo wie. Pisze z pozycji urzednika, suchego urzednika > i nic > > wiecej. Prawo, przepisy i wiecej przepisow. > > Dokładnie. W jednym zdaniu pisze, że są na Białorusi i mogą tam wrócić a w drug > im, że na granicy trzymani są pod bronią. No to faktycznie mogą sobie wrócić, p > rawda? Bo to sytuacja patowa którą stwórz Łukaszenka. Najpierw wydał im wizy ( są legalnie na Białorusi ) a później postanowił trzymać och pod bronią pod granicą. Czego nie ogarniasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 17:36 snakelilith napisała: > nota_bena napisała: > > > > O, następna pomagająca, co to chętnie by pomagała, ale uchodźcy do domu n > ie weź > > mie, bo ma tylko 90m2 🤦♂️ > > Powoli zaczynam wątpić w twoje mentalne umiejętności, bo nie wiem, ile można tł > umaczyć, że NIKT nie musi przyjmować uchodzców do swoich domów. Nikt nie musi przyjmować uchodźców w chatach. Nikt też nie musi biegać z papierem toaletowym po granicy. Po prostu zdumiewa mnie ta hipokryzja wśród pikających serduszek... Puste gesty nic nie kosztują i nie mają nic wspólnego z realną pomocą. Realna pomoc to właśnie wzięcie kogoś na chatę. Nie musisz, ale możesz. ta kupka ludzie coś ci zabierze? Niczego takiego się nie boję. Ta "kupka" ( cóż za obrzydliwa dehumanizacja) będzie rosła. Dlatego cały czas pisze, że jeśli pomagać to w sensowny sposób. Głodujesz? Nie masz na ogrzewanie zi > mą? Oglądasz każdy grosz dwa razy, bo brakuje ci na leki? Nie? No to qrwa jaki > ch chamem trzeba być, by odmówić ludziom w potrzebie schronienia i jakiś ochłap > ów do życia? A kto im odmawia schronienia debilko? Ja cały czas pisze, że pomagam jak mogę i w miarę moich możliwości i w miarę procedur. I tak, żeby im samym nie zrobić krzywdy. Ja piszę cały czas, że powinni mieć coś więcej niż ochłapy. Ile jesteś w stanie z odruchu serca wygospodarować z tych swoich 90 M2? Nie musisz, ale miło by było. I to w tym pyerdolonym katolickim kraju? Jak już naprawdę nie wiem > , kto tu jest niecywilizowaną dziczą, ale na pewno nie ci muzułmanie w lesie. Nie pouczaj jak inni mają pomagać tylko zrób coś oprócz tego że płacisz podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:05 panna.nasturcja napisał(a): > Nie piszesz autorytatywnie tylko agresywnie i chamsko. Nie popłacz się. Piszę tak, jak na to te "pomagiery" zasługują. Jedna biega z papierem toaletowym po granicy, a druga wkleja archiwalne fotki sprzed kilku lat. I na tym pomóc się kończy. To jest wręcz szkodliwe i na taką ocenę zasługuje. > Wobec jedynej osoby w wątku, która coś zrobiła i okazała człowieczeństwo. Okazała głupotę. Tam ludzie naprawdę pracują, w ośrodkach ludzie nie wiedzą w co ręce włożyć, a ta lata po granicy z papierem, jeszcze bardziej szkodząc niż pomagając. > Nie starcza ci jaj by stanowczo odpisać tym, które piszą o strzelaniu do ludzi Żebyś prześledziła moje wpisy w uchodźczych wątkach, zauważyłabyś, ile energii zmarnowałam na stanowcze pisanie co sądzę o strzelaniu do tych osób, więc nie wygłupiaj się takimi stwierdzeniami. > i budowaniu muru, im odpisujesz spokojnie. Nie zamierzam się tłumaczyć co piszę i do kogo. > Za to na osobę, która pomogła jak umiała, jak człowiek drugiemu człowiekowi, na > padłaś jak na przestępcę. Nie jak na przestępcę, tylko na osobę, która próbowała pomóc, ale "nie umiała". Zobacz, że samą napisała ( bardzo wzruszająco) że pojechała pod tą granicę wlaściwie sobie popatrzeć. Po nic więcej. Nie była nawet przygotowana. Dopiero w pośpiechu później organizowała te podpaski i ten papier. O czym to świadczy ? Uwazamz że jesli nie umiesz, nie pomagaj, bo przynosi to więcej szkody niż pożytku. W tej sytuacji nie ma "ojej, pomogłam jak umiałam, a że spier....łam, to nic" , bo tam są żywi ludzie, a nie obiekt do poprawiania waszego samopoczucia. > Ona zrobiła co mogła. > Jakoś straż pozwoliła podać te pieluchy i papier, wiec widać były potrzebne. Jaaaasne. Straż Graniczna ma ten papier i ma te pieluchy. I pomagała bez tych waszych "darów" I podawała je faktycznie, póki mogła. Ale przylazły takie Stwory, ściągnęły media ...i już nie będą podawać. Zaiste, cudowna pomoc. > Jeśli było to nielegalne, straż mogła tego od ludzi nie przyjąć, ludzie maja pr > awo nie wiedzieć, kierują się ludzkim odruchem. To jest nielegalne, ale Straż Graniczna ma też ludzkie odruchy i jak sama "pomagaczka" napisała, naginali je, póki nie było mediów. A ona cała dumna jest że "media ściągnęła", więc SG nie będzie już nic podawać. Trzeba myśleć i przewidywać, jak taką "pomoc" odbije się na potrzebujących. Napisałam wyżej, odruchy są dobre, ale wykonanie - masakra. > Natomiast bardzo dobrze, ze zawiadomili prasę, rządowi nie uda się dłużej zamia > tać tej sprawy pod dywan a ona się sama nie załatwi. Sama pisałam już miesiąc temu o problemie. Jestem jak najbardziej na nagłaśnianiem. Ale nie tak, nie w ten sposób. Naprawdę , da się inaczej, nagłaśniać, niż pokazywać tych ludzi w takich warunkach i w takich okolicznościach. To jest nieetyczne. To szkodzi, przeszkadza ludziom w pracy i sieje dezinformację. > Napisałam to tylko po to by Stwory-z-mchu wiedziała, ze nie każdy ma takie pogl > ądy jak Ty na człowieczeństwo. Ja mam jasno określone poglądy na człowieczeństwo, ale też na głupotę ludzką. Nie poprawianie sobie kosztem tych ludzi samopoczucia. Nie róbcie z nich widowiska. To nie jest człowieczeństwo, bo się wam wydaje, że dobrze robicie. Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. Możesz nie odpisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:13 Dla mnie straciłaś wiarygodność za zjebanie stworów z mchu. To, że nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś ma po prostu ludzkie odruchy świadczy o tym, że sama ich nie masz, nie wierzysz w coś, co jest ci po prostu obce. Nagłośnienie sprawy być może sprawi, że sytuacja zostanie rozwiązana zanim szalony Baćka każe tych ludzi tam zostawić żeby zamarzli. W nocy jest 10 kur... stopni. Widziałaś relację Maćka Koniecznego? Tam są dzieci, wbrew temu co piszesz w różnych miejscach, są kobiety i dzieci, zepchnięte na pas graniczny i nie mają możliwości cofnąć się do Białorusi (kolejne twoje kłamstwo). Wybacz, ale wierzę ludziom, którzy tam są, których znam. Stworom z mchu jeszcze raz dziękuję za interwencję i podzielenie się wiadomościami. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:25 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > Dla mnie straciłaś wiarygodność za zjebanie stworów z mchu. Nie obchodzi mnie to za bardzo. Głupotę trzeba nazywać po imieniu. > To, że nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś ma po prostu ludzkie odruch > y świadczy o tym, że sama ich nie masz, nie wierzysz w coś, co jest ci po prost > u obce. Potrafię przyjąć do wiadomości, że ktoś ma "odruch". Pochwaliłam, przecież, że odruch dobry. Natomiast oprócz odruchów pomagacze powinni mieć też rozum, bo bez tego same odruchy po prostu są szkodliwe. > Nagłośnienie sprawy być może sprawi, że sytuacja zostanie rozwiązana zanim szal > ony Baćka każe tych ludzi tam zostawić żeby zamarzli. A jak wyobrażasz sobie rozwiązanie? SG ma ich wpuścić wbrew przepisom? Oni mogą stamtąd odejść w głąb Białorusi i stawić się na przejście po azyl. Tam wejdą w procedurę uchodźczą. Nie muszą koczować w lesie. Są na Białorusi legalnie. Robią to dlatego, że Białoruś trzyma ich w sidłach. Oni łamią prawo międzynarodowe. Nie my. W nocy jest 10 kur... sto > pni. Widziałaś relację Maćka Koniecznego? Tam są dzieci, wbrew temu co piszesz > w różnych miejscach, są kobiety i dzieci, zepchnięte na pas graniczny i nie maj > ą możliwości cofnąć się do Białorusi (kolejne twoje kłamstwo). Kolejne kłamstwo? No no... Nieźle. W sumie ignorancja nie boli. A czyja to wina, że ci migranci nie mogą się cofnąć? Nasza? Czy Białoruskich żołnierzy?. Według procedur powinni dać im się cofnąć. Oni są na terenie Białorusi. Legalnie Pomyśl. Ja nie kłamię, bo nie mam w tym interesu. Ja piszę jak jest z pierwszej linii. Nsi Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:30 No jednak rozmijasz się z prawdą. W kilku miejscach pisałaś, że "przecież mogą wrócić na Białoruś, mają tam hotele i ważne wizy", a rzeczywistość jest taka, że NIE MOGĄ SIĘ COFNĄĆ, bo drogę powrotną mają zamkniętą przez białoruskich pograniczników. Nie interesuje mnie w tej chwili, że "to oni łamią prawo, nie my", interesuje mnie los tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:36 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > No jednak rozmijasz się z prawdą. W kilku miejscach pisałaś, że "przecież mogą > wrócić na Białoruś, mają tam hotele i ważne wizy", a rzeczywistość jest taka, ż > e NIE MOGĄ SIĘ COFNĄĆ, bo drogę powrotną mają zamkniętą przez białoruskich pogr > aniczników. Mogą wrócić w rozumieniu formalnym. Proceduralnym. W świetle przepisów. Rozumiesz różnicę? Ale że ich Białoruś trzyma pod tą granicą, to nie nasza wina. Nie my łamiemy prawo w tej sytuacji. Zrozum, że my ich w takiej sytuacji wpuścić NIE MOŻEMY. > Nie interesuje mnie w tej chwili, że "to oni łamią prawo, nie my", interesuje m > nie los tych ludzi. No i właśnie dlatego masz kompletnie wykrzywiony obraz sytuacji, bo to jest sedno tego problemu. Sedno cię nie interesuje, więc nie ma o czym gadać. Polska Straż Graniczna nie może ich wpuścić. Może zatem wyślij list protestacyjny do Mińska, że brzydko robią, nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:57 Tyle dobrego przyszło z wpuszczenia mediów pod granicę, że teraz każdy może na własne oczy sobie sprawdzić czy są tam dzieci czy sami młodzi mężczyźni. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 17:27 lauren6 napisała: > Tyle dobrego przyszło z wpuszczenia mediów pod granicę, że teraz każdy może na > własne oczy sobie sprawdzić czy są tam dzieci czy sami młodzi mężczyźni. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:43 wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a): > Dla mnie straciłaś wiarygodność za zjebanie stworów z mchu. > To, że nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że ktoś ma po prostu ludzkie odruch > y świadczy o tym, że sama ich nie masz, nie wierzysz w coś, co jest ci po prost > u obce. Dokładnie tak. Artykuły w necie, których jest dziś sporo, też podważają wiarygodność wielu wpisów tej foremki. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:48 Artykuły w necie nie odróżniają pojęć pas drogi granicznej od strefy nadgranicznej i jerdolą coś o jakiejś ziemi niczyjej. Wystarczy kilka ruchów a w google, żeby sprawdzić wiarygodność tych artykułów z przepisami prawa. Ale niektórym się nie che. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 15:39 Ona ma rację. Przekazywanie czegokolwiek migrantom to naruszenie granicy państwa. Póki nie było kamer strażnicy mogli podrzucać migrantom jedzenie. Teraz nikt się nie podłoży, bo jeszcze go nagrają i będzie oskarżony o złamanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 16:11 lauren6 napisała: > Ona ma rację. Przekazywanie czegokolwiek migrantom to naruszenie granicy państw > a. Póki nie było kamer strażnicy mogli podrzucać migrantom jedzenie. Teraz nikt > się nie podłoży, bo jeszcze go nagrają i będzie oskarżony o złamanie prawa. Nie dociera, jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 19:03 Nie można otwierać granicy dla wszystkich, którzy tego chcą. Pierwszemu, który podejmie taką decyzję wróżę trybunał. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 00:15 Gwoli wyjaśnienia: 1. Nie pojechałam na granicę "sobie popatrzeć" - pojechałam bo zadzwonił do mnie ktoś, kto tam był i organizował pomoc i poprosił, żeby przyjechać z żarciem i kawą dla nich. Powiedział, że są małe dzieci i warunki sanitarne beznadziejne. Byłam tam raz, potem zrobił się szum i już nie byłam potrzebna. SG wzięli ode mnie artykuły higieniczne bo rzeczywiście im brakowało. 2. Nic nie robienie dawało to, że przez 9 dni ludzie sobie tak siedzieli pod karabinami z każdej strony. Padał deszcz, było zimno. Jak pojawiły się media białorusini wpuścili chociaż kobiety z dziećmi. Nie mam podstaw, aby sądzić, że stała im się krzywda, ale prawdopodobnie będzie wyjaśniane, co się z nimi zadziało. 3. Liczę na to, że to, co się dzieje sprawi, że jednak sytuacja rozwiąże się szybciej i ci ludzie nie będą musieli siedzieć na granicy kolejne 10 dni. Z tego, co tu na miejscu słyszymy i z relacji Afgańczyków wynika, że już byli po naszej stronie granicy. Z całej tej sytuacji wynika też kilka rzeczy, które były potrzebne, a nikt do tej pory nie zamierzał się tym zająć. Chociażby to, że jako mieszkańcy dostaniemy porządną informację, co robić w sytuacjach, jakich się znajdujemy i jak reagować. Bo ci świetnie wyszkoleni ludzie jakoś zapomnieli nas powiadomić, jak reagować na migrantów, którzy od dwóch tygodni przechodzą przez granicę. Spotykamy ich codziennie. Z perspektywy siedzenia w Warszawie albo gdzieś indziej wygląda to bardzo prosto. A my nie mamy żadnej informacji o tym, co się dzieje. Nad głowami latają nam helikoptery, jest pełno wojskowych wozów, widzimy ludzi kryjących się po krzakach. We wsi niedaleko matka z dziećmi trzy dni ukrywała się pod mostem. Ludzie rozpuszczają plotki, ze migranci kradną rowery i samochody (udało nam się dowiedzieć, że nie było żadnego aktu kradzieży, wandalizmu i agresji ze strony migrantów). My widzimy przerażonych ludzi z dziećmi, którzy chowają się w lesie jak tylko widzą samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 00:25 A. I jeszcze z relacji osoby, która przywiozła leczo i pizze - były wege. Migranci mówią w dari. G*wno wiesz, nota_bene. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 00:27 I jeszcze: "Nieoficjalnie! - Dzisiaj w nocy mają być poczynione ruchy przyjęcia uchodźców do Polski - informacja od posła związanego z partią rządzącą. Chodzi o uchodźców z Usnarza Górnego." za P. Czaban Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 00:39 Notabena bedzie musiala za kare wlasna sluzbowa czapke zjesc. Dzieki Stworyzmchu, ze jestes. Szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 03:25 asia.sthm napisała: > Notabena bedzie musiala za kare wlasna sluzbowa czapke zjesc. > > Dzieki Stworyzmchu, ze jestes. Szacunek. > Nic nie muszę zdejmować. Zobaczymy ile z tych deklaracji będzie. Jeśli ktoś utworzy tymczasowy punkt graniczny, wtedy pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 03:29 stwory_z_mchu napisała: > I jeszcze: > > "Nieoficjalnie! > - Dzisiaj w nocy mają być poczynione ruchy przyjęcia uchodźców do Polski - info > rmacja od posła związanego z partią rządzącą. > Chodzi o uchodźców z Usnarza Górnego." > za P. Czaban > Oczywiście. Jak to w nocy. Nasi rządzący są przyzwyczajeni do nocnej pracy. Będą musieli zawiesić zatem obowiązywanie ustawy. Na naszych oczach utworzy się zatem precedens. Jeśli można w nocy zmienić na chwilę prawo, to można będzie wszystko. Będziecie jeszcze płakać, że ta furtka się otworzyła. Ale....poczekajmy aż to się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 03:24 stwory_z_mchu napisała: > A. I jeszcze z relacji osoby, która przywiozła leczo i pizze - były wege. Weź się nie pogrążaj. Migra > nci mówią w dari. G*wno wiesz, nota_bene. W Dari czy w paszto? To spora różnica. Znasz ten język ?!Gadałaś z nimi? Jeśli tak, zapraszamy do centrów rejestracji. Przydasz się jako tłumacz do czynności procesowych i administracynych i codziennych. O! I to będzie realna pomoc tym ludziom! Tłumaczy to akurat dramatycznie brakuje. Bardziej niż papieru toaletowego. Bardzo mnie interesuje, skąd wiesz, że oni mówią w dari... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 00:38 dzięki za informacje, stwory! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 01:20 Stwory, dzięki za relację. I za to, co robisz, za to, że widzisz człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 03:44 stwory_z_mchu napisała: > > 2. Nic nie robienie dawało to, że przez 9 dni ludzie sobie tak siedzieli pod ka > rabinami z każdej strony. Padał deszcz, było zimno. Jak pojawiły się media biał > orusini wpuścili chociaż kobiety z dziećmi. Nie mam podstaw, aby sądzić, że sta > ła im się krzywda, ale prawdopodobnie będzie wyjaśniane, co się z nimi zadziało > Widzisz co ty piszesz? Białorusini łaskawie wpuścili. Ty nie rozumiesz, że oni są na ich terenie i psim obowiązkiem Białorusinów jest ich wpuścić wgłąb Białorusi i umożliwić im stawienie się na przejściu? Wszystkim. Nie tylko kobietom i dzieciom. > 3. Liczę na to, że to, co się dzieje sprawi, że jednak sytuacja rozwiąże się sz > ybciej i ci ludzie nie będą musieli siedzieć na granicy kolejne 10 dni. Jesteś bardzo naiwna. Nawet jeśli to koczowisko zostanie rozwiązanej jutro pojawi się następne i następne. Obowiązkiem SG jest chronić granicę, a wy im robicie krecią robotę. Z tego, > co tu na miejscu słyszymy i z relacji Afgańczyków wynika, że już byli po nasze > j stronie granicy. Jaaaasne. Z relacji Afganczyków...😅I podobno gadałaś z nimi w dari. Podejrzewam,że wątpię. Ale jeśli faktycznie znasz ten jezyk- zapraszamy w roli tłumacza. Podejrzewam że się nie odniesiesz do mojej propozycji i w tym momencie dyskusji nastanie cisza. > Chociażby to, że jako mieszkańcy dostaniem > y porządną informację, co robić w sytuacjach, jakich się znajdujemy i jak reago > wać. A jakiej informacji oczekujesz i od kogo? Reaguj mądrze i z głową , żeby nie zaszkodzić. To jedyna sensowna rada. Bo ci świetnie wyszkoleni ludzie jakoś zapomnieli nas powiadomić, jak reag > ować na migrantów, którzy od dwóch tygodni przechodzą przez granicę. Spotykamy > ich codziennie. Nie zapomnieli, tylko mają ważniejsze sprawy na głowie niż kolędowanie po chatach, żeby was uświadamiać. Co wy, niepiśmienni jesteście, nie potraficie sobie znaleźć informacji? To nie jest rola SG żeby was niańczyć. Bezpieczeństwem wewnętrznym i informowaniem mieszkańców powinna zająć się policja i samorząd. > Z perspektywy siedzenia w Warszawie albo gdzieś indziej wygląda to bardzo prost > o Nie wiem jak to wygląda z perspektywy Warszawy. Jestem bliżej Krynek niż Warszawy i możliwe (niestety), że się przy tej granicy z czasem spotkamy, jeśli będziesz dalej tam się plątać. Dla twojej informacji. Ten cały Usnarz to mała kropla w morzu problemów, które są na całym odcinku granicy, no ale najbardziej medialny. . A my nie mamy żadnej informacji o tym, co się dzieje. Nad głowami latają nam > helikoptery, jest pełno wojskowych wozów, widzimy ludzi kryjących się po krzak > ach. No cóż ...uroki mieszkania przy granicy. Z choinki się chyba nie urwałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 00:35 nota_bena napisała: > stwory_z_mchu napisała: > > > > > 2. Nic nie robienie dawało to, że przez 9 dni ludzie sobie tak siedzieli > pod ka > > rabinami z każdej strony. Padał deszcz, było zimno. Jak pojawiły się medi > a biał > > orusini wpuścili chociaż kobiety z dziećmi. Nie mam podstaw, aby sądzić, > że sta > > ła im się krzywda, ale prawdopodobnie będzie wyjaśniane, co się z nimi za > działo > > > > Widzisz co ty piszesz? Białorusini łaskawie wpuścili. Ty nie rozumiesz, że oni > są na ich terenie i psim obowiązkiem Białorusinów jest ich wpuścić wgłąb Białor > usi i umożliwić im stawienie się na przejściu? Wszystkim. Nie tylko kobietom i > dzieciom. Z relacji migrantów wynika, że byli złapani przez SG po stronie polskiej, po czym znów zagnani na granicę. Podejrzewamy, ze to jedna z większych grup, które były złapane właśnie ok. 10-11 dni temu w miasteczku. Nie mamy wpływu na to, co zrobią Białorusini. Mamy wpływ na to, co zrobią nasi. > > 3. Liczę na to, że to, co się dzieje sprawi, że jednak sytuacja rozwiąże > się sz > > ybciej i ci ludzie nie będą musieli siedzieć na granicy kolejne 10 dni. > > Jesteś bardzo naiwna. Nawet jeśli to koczowisko zostanie rozwiązanej jutro poja > wi się następne i następne. Obowiązkiem SG jest chronić granicę, a wy im robici > e krecią robotę. To chyba Ty jesteś bardzo naiwna. Bo następni i poprzedni już tu są. I to są ich setki. Tylko nich ich nie przetrzymuje bez możliwości załatwienia swoich potrzeb na wąskim pasie ziemi i nie głodzi ich. Oni piją wodę z Usnarki, mają rozwolnienie, nie mają nawet gdzie załatwić swoich potrzeb. > Z tego, > > co tu na miejscu słyszymy i z relacji Afgańczyków wynika, że już byli po > nasze > > j stronie granicy. > > Jaaaasne. Z relacji Afganczyków...😅I podobno gadałaś z nimi w dari. Podejrzewa > m,że wątpię. Ale jeśli faktycznie znasz ten jezyk- zapraszamy w roli tłumacza. > Podejrzewam że się nie odniesiesz do mojej propozycji i w tym momencie dyskusji > nastanie cisza. Rozmawiali z tłumaczką ściągniętą przez Fundację Ocalenie. Chętnie pomogłabym, gdybym znała dari. > > Chociażby to, że jako mieszkańcy dostaniem > > y porządną informację, co robić w sytuacjach, jakich się znajdujemy i jak > reago > > wać. > > A jakiej informacji oczekujesz i od kogo? Reaguj mądrze i z głową , żeby nie za > szkodzić. To jedyna sensowna rada. > Czyli jak? > Bo ci świetnie wyszkoleni ludzie jakoś zapomnieli nas powiadomić, jak reag > > ować na migrantów, którzy od dwóch tygodni przechodzą przez granicę. Spot > ykamy > > ich codziennie. > > Nie zapomnieli, tylko mają ważniejsze sprawy na głowie niż kolędowanie po chata > ch, żeby was uświadamiać. Co wy, niepiśmienni jesteście, nie potraficie sobie z > naleźć informacji? To nie jest rola SG żeby was niańczyć. Bezpieczeństwem wewnę > trznym i informowaniem mieszkańców powinna zająć się policja i samorząd. Chyba sobie jaja robisz. Tu jest bardzo dużo osób, które z komputera nie korzystają, mało gdzie jest jakikolwiek zasięg. Byłaś w ogóle kiedyś na podlasiu? Byłąś w przygranicznych wioskach, gdzie żyje 6-8 osob? Gdzie ludzie rozmawiają po swojsku? Policja i samorząd nie wykonały żadnego ruchu. A teraz uwaga: oto strona naszego lokalnego oddziału SG: www.podlaski.strazgraniczna.pl/ Znajdź tam jakieś informacje, jak ludność cywilna powinna postąpić. A jak już znajdziesz i będziesz w okolicy to spróbuj wyjaśnić jak to znaleźć pani w sklepie. > > Z perspektywy siedzenia w Warszawie albo gdzieś indziej wygląda to bardzo > prost > > o > > Nie wiem jak to wygląda z perspektywy Warszawy. Jestem bliżej Krynek niż Warsza > wy i możliwe (niestety), że się przy tej granicy z czasem spotkamy, jeśli będzi > esz dalej tam się plątać. > Dla twojej informacji. Ten cały Usnarz to mała kropla w morzu problemów, które > są na całym odcinku granicy, no ale najbardziej medialny. Nie wiem, na jakiej granicy jesteś, ale wygląda na to, że nie wiesz, co się tu dzieje. I to nie wiesz kompletnie. > . A my nie mamy żadnej informacji o tym, co się dzieje. Nad głowami latają nam > > helikoptery, jest pełno wojskowych wozów, widzimy ludzi kryjących się po > krzak > > ach. > > No cóż ...uroki mieszkania przy granicy. Z choinki się chyba nie urwałaś. Uroki mieszkania przy granicy to przemytnicy bimbru i wyrywkowe kontrole SG. Urokiem mieszkania przy granicy nie jest oglądanie, jak ludzie pod ostrą bronią pędzą innych ludzi w kolumnie. Urokiem mieszkania przy granicy nie jest sytuacja w Usnarzu. Urokiem mieszkania przy granicy nie jest oglądanie polowań na ludzi, z psami, noktowizorami i helikopterami. Mam nadzieję, ze jesteś w stanie spojrzeć w lustro. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 05:28 stwory_z_mchu napisała: . > > Z relacji migrantów wynika, że byli złapani przez SG po stronie polskiej, po cz > ym znów zagnani na granicę. Aaaa.....z relacji migrantów.....🤦♂️🤦♂️🤦♂️ Posłuchaj ...oni bedą mówić WSZYSTKO co chcesz i wszystko co im każą przemytnicy i Bialoruskie wojsko. Migranci zapłacili po 4-7 tys euro przemytnikom, żeby się dostać do Europy. Zdajesz sobie sprawę jak to wpływa na determinację i wiarygodność ? Zawsze wierzysz we wszystko co ci powiedzą przypadkowi ludzie w lesie? Podejrzewamy, ze to jedna z większych grup, które b > yły złapane właśnie ok. 10-11 dni temu w miasteczku. To już nie podejrzewaj, bo źle podejrzewasz. Bo tamta grupa jest już w ośrodkach w Kętrzynie i Białymstoku. Podejrzewam, że mogłam osobiście brać udział w czynnościach z nimi. > Nie mamy wpływu na to, co zrobią Białorusini. >Mamy wpływ na to, co zrobią nasi. Nie mamy wpływu na to, że Białoruś robi sk....stwo. Mamy wpływ na ochronę naszej granicy i to robimy. Nie odpowiadamy za sku...stwa wszystkich świrów tego świata. > > To chyba Ty jesteś bardzo naiwna. Bo następni i poprzedni już tu są. I to są ic > h setki. Ja to wiem. Pisałam o tym miesiąc temu. Nie obudizalm się przedwczoraj, tak jak ty. Tylko nich ich nie przetrzymuje bez możliwości załatwienia swoich potr > zeb na wąskim pasie ziemi i nie głodzi ich. Oni piją wodę z Usnarki, mają rozwo > lnienie, nie mają nawet gdzie załatwić swoich potrzeb. > Naprawdę mam świadomość ciężkiej sytuacji tych ludzi, ale to nie jest nasza wina że Białorusini ich tam spędzili. SG ma za zadanie ochronić granicę. Litować się mogą ewentualnie prywatnie i tylko w takim zakresie który nie koliduje z ochroną granicy. > > Podejrzewam że się nie odniesiesz do mojej propozycji i w tym momencie dy > skusji > > nastanie cisza. > > Rozmawiali z tłumaczką ściągniętą przez Fundację Ocalenie. Chętnie pomogłabym, > gdybym znała dari. Powiedz pani tłumaczce , że jeśli faktycznie chce się przydać, niech weźmie udział pro bono w czynnosiach procesowych i administracyjnych z tymi ludźmi z którzy są w ośrodkach. Plątać się pongranicy to wszyscy chętni . A za faktycznie potrzebna robotę pani tłumaczka wystawi fakturę 170 zł/h . Do dupy taką pomoc. Niech wyśle swojego maila z propozycją tłumaczenia PRO BONO do ośrodków i placówek SG. Ale już Ci gwarantuje że tego nie zrobi. > > > > > Czyli jak? Doraźnie zamknąć drzwi na klucz i wezwać policję/ SG. Nie podchodzić, nie fotografować, unikać. Zawiadamiać służby. Myślałam że to wie średnio ogarnięty mieszkaniec miejscowości przygranicznej. Przede wszystkim dzwonić na 112. Jeśli otwierasz, dajesz jedzenie czy inna pomoc - gwarantuję że jutro pod Twój adres przyjdą kolejni i będzie ich 3 razy więcej, a zdjęcia twojej chaty będą Whatsappem rozsyłane do innych migrantow. > Chyba sobie jaja robisz. Tu jest bardzo dużo osób, które z komputera nie korzys > tają, mało gdzie jest jakikolwiek zasięg. Byłaś w ogóle kiedyś na podlasiu? Ja na tym Podlasiu mieszkam i pracuję od zawsze, w przeciwieństwie do Ciebie. I znam takie wsie jak własną kieszeń. > Policja i samorząd nie wykonały żadnego ruchu. To miej pretensje do nich. Powinni wykonać ten ruch. SG też powinna, ale nie wie w co ręce włożyć, dodatkowo między innymi przez twoje popisy na granicy. > A teraz uwaga: oto strona naszego lokalnego oddziału SG: www.podlaski.strazgraniczna.pl/ > Znajdź tam jakieś informacje, jak ludność cywilna powinna postąpić. A jak już z > najdziesz i będziesz w okolicy to spróbuj wyjaśnić jak to znaleźć pani w sklepi > e. Nie ma..Tobie bez instrukcji w necie nie wystarcza wyobraźni, żeby wiedzieć jak się zachować ? > > > Nie wiem, na jakiej granicy jesteś, ale wygląda na to, że nie wiesz, co się tu > dzieje. I to nie wiesz kompletnie. Wwiem, co się dzieje, tylko mam dłuższe doświadczenie w patrzeniu na problem , bo nie urwałam się z choinki dwa dni temu tak jak ty. > > > > No cóż ...uroki mieszkania przy granicy. Z choinki się chyba nie urwałaś. > > > Urokiem mieszkania przy granicy nie jest oglądanie, jak ludzie pod ostrą bronią > pędzą innych ludzi w kolumnie. Przestań używać obozowego języka manipulantko. Oni nie są "pędzeni", tylko zabezpieczani i transportowani, żeby ci do chaty nie wleźli. > > Urokiem mieszkania przy granicy nie jest oglądanie polowań na ludzi, z psami, n > oktowizorami i helikopterami. Podla manipulacja za pomocą języka. Ktoś na tych ludzi "poluje" noktowizorem? Szczuje psami? Puknij się w durny łeb. To co? Nie łapać, nie zatrzymywać ? Nie używać noktowizorów? Może tobie pod chatę przywieźć? Zastanów się co piszesz i na kogo szczujesz, bo jesteś po prostu szkodliwa. Wsi spokojna wsi wesoła się skończyło. Przeprowadziłaś się pod granicę, to się zapoznaj z przepisami i doczytaj, że ludzi, którzy są nielegalnie na terenie RP się zatrzymuje. RÓWNIEŻ przy użyciu noktowizorów i psów, jeśli jest taka konieczności. Przeprowadziła się paniusia pod granicę i nie ma pojęcia czym ta granica jest. Ręce opadają. Jeśli nie będą zatrzymywani, przyjdą do ciebie do chaty. Chcesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 12:48 stwory_z_mchu napisała: > Nad nimi drzewa, wyżej wszystkie gwiazdy świata, dro > ga mleczna i spadające perseidy. > Płakało małe dziecko. A gdzieś tam w oddali niósł się trzepot skrzydeł pradawnego smoczyska.... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 13:02 Ja wiem, że temat poważny, ale kocham wasze poczucie humoru Odpowiedz Link Zgłoś
volcel_nie_incel Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 15:54 Mamy się uginać przed Łukaszenką i Putinem i przyjmować od nich niechciane prezenty? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Uchodźcy u bram 19.08.21, 20:25 będziemy mieć kryzys humanitarny i tak jak my kiedyś wypięliśmy się na Włochów i Greków, tak teraz oni wypną się na nas Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:00 >Czyżby teraz kwestia uchodźców mogła ich zaorać? Niestety nie uważam tak, nowy wróg to woda na młyn PIS-u. Doświadczenie uczy, że PIS umie w ideologie i rozumie emocje swoich wyborców. Ich zaorze dopiero realne widmo biedy ludzi, jak się przestanie spinać. A potem pewnie będą jeszcze próbować różnych reasumpcji bez żadnego trybu. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 13:08 Dokładnie tak. Jeśli PiS celuje w przedterminowe wybory, to dostał od Łukaszenki znakomity prezent, który skwapliwie wykorzysta. Będziemy mieli powtórkę z 2015, czyli straszenie brudasami w spotach i polityków grzmiących na wyborczych wiecach, że ochronią Polskę przed inwazją. I nie tylko beton to łyknie, podobnie jak nie tylko beton to łyknął wtedy. Ten i ów da się przekonać. Co widać też po forum. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 15:20 Wiadomości z dzisiaj poranny.pl/migranci-przekroczyli-granice-i-utkneli-na-bagnach-w-puszczy-bialowieskiej-ratowali-ich-pogranicznicy-strazacy-i-zolnierze/ar/c1-15764144 To nie są uchodźcy z Afganistanu, to migranci ekonomiczni Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 16:13 nocnamagia napisał(a): > To nie są uchodźcy z Afganistanu, to migranci ekonomiczni Nie-mo-żli-we. Kto by się spodziewał? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 21:08 nocnamagia napisał(a): > to migranci ekonomiczni no patrz, to tak samo, jak pomstująca na brytyjską politykę migracyjną w wątku obok adriana.cerva oraz trzy miliony Polaków, którzy w ostatnich dwudziestu latach wynieśli się z na Zachód z tego miodem i mlekiem płynącego raju nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 08:24 alicia033 napisała: > nocnamagia napisał(a): > > > to migranci ekonomiczni > > no patrz, to tak samo, jak pomstująca na brytyjską politykę migracyjną w wątku > obok adriana.cerva oraz trzy miliony Polaków Ty też mieszkasz za granicą. Przebywasz tam legalnie, czy włamałaś się tam pod osłoną nocy przechodząc przez zieloną granicę? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 19:22 lauren6 napisała: > Ty też mieszkasz za granicą. Przebywasz tam legalnie legalnie dlatego, że miałam szczęście przyjść na świat w takim miejscu i czasie, że to było możliwe. Ci koczujący na polskiej wschodniej granicy tego szczęścia nie mieli. To raz. Po drugie: tu akurat chodziło konkretnie o to, żeby tych ludzi na granicy zdyskredytować jako "emigrantów zarobkowych". IMO to głupota w stanie czystym, biorąc pod uwagę bardzo świeżej proweniencji emigrację zarobkową z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 19:47 Jest różnica między emigracją zarobkową a emigracją celem pobierania zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 20:06 nocnamagia napisał(a): > Jest różnica między emigracją zarobkową a emigracją celem pobierania zasiłków. a polska straż graniczna posiada szklaną kulę i dzięki niej wie, że ci wszycy, co znajdują się i znajdą na polskiej granicy to emigracja po zasiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 20:18 Straż graniczna nikogo nie powinna wpuszczać, od tego są oficjalne procedury. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 20:35 nocnamagia napisał(a): > Straż graniczna nikogo nie powinna wpuszczać, od tego są oficjalne procedury. zdecyduj się: albo są oficjalne procedury (co oznacza wpuszczenie ludzi, składających tu wnioski o azyl na przykład) albo straż graniczna nie powinna nikogo wpuszczać (i wtedy nie ma problemu z azylantami, bo nikogo nie wpuszczono). Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 22:30 To ty się zastanów, czy Ci, którzy wpadli do bagien przy zalewie Siemianówka składali oficjalnie wnioski o azyl czy nielegalnie przekroczyli granicę. Chyba wiesz gdzie to jest skoro jesteś z Podlasia, prawdopodobnie z Białegostoku, skoro twoi rodzice to profesorowie belwederscy. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 25.08.21, 21:48 alicia033 napisała: > nocnamagia napisał(a): > > > Jest różnica między emigracją zarobkową a emigracją celem pobierania zasi > łków. > > a polska straż graniczna posiada szklaną kulę i dzięki niej wie, że ci wszycy, > co znajdują się i znajdą na polskiej granicy to emigracja po zasiłki. > SG nie posiada szklanej kuli. Nie ma też podstaw do wpuszczania migrantowi ekonomicznych czy też socjalnych bez ważnych dokumentów wjazdowych poza przejściami granicznymi. Koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 23:04 nota_bena napisała: > SG nie posiada szklanej kuli. Nie ma też podstaw do wpuszczania migrantowi ekon > omicznych czy też socjalnych bez ważnych dokumentów wjazdowych poza przejściami > granicznymi. Koniec, kropka. Nie ma szklanej kuli. Dlatego ma obowiązek wpuścić do Polski wszystkich deklarujących chęć złożenia wniosku o azyl i już w Polsce ich wnioski są rozpatrywane i podejmowane są decyzje co do ich dalszych losów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 03:19 snajper55 napisał: > nota_bena napisała: > > > SG nie posiada szklanej kuli. Nie ma też podstaw do wpuszczania migrantow > i ekon > > omicznych czy też socjalnych bez ważnych dokumentów wjazdowych poza przej > ściami > > granicznymi. Koniec, kropka. > > Nie ma szklanej kuli. Dlatego ma obowiązek wpuścić do Polski wszystkich deklaru > jących chęć złożenia wniosku o azyl i już w Polsce ich wnioski są rozpatrywane > i podejmowane są decyzje co do ich dalszych losów. > > S. Puknij się. To po co w ogóle jest SG, skoro i tak powinna wg ciebie wpuścić wszystkich jak leci? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 10:58 > To po co w ogóle jest SG, skoro i tak powinna wg ciebie wpuścić wszystkich jak leci? Nie wpusci, nie ma obaw Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:06 asia.sthm napisała: > > To po co w ogóle jest SG, skoro i tak powinna wg ciebie wpuścić wszystkic > h jak leci? > > Nie wpusci, nie ma obaw > > > I bardzo dobrze. Nie wpuści, a jeśli się przedrą, to wyłapie i wdroży procedurę. Od tego jest SG. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:09 > asia.sthm napisała: > > > > > > Znowu wklejasz obrazeczki, które obserwuję na żywo i to od dłuższego czasu. Przynajmniej w miarę aktualne. Poprawilaś się. 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 01:38 nota_bena napisała: > Puknij się. To po co w ogóle jest SG, skoro i tak powinna wg ciebie wpuścić ws > zystkich jak leci? Nie wiesz po co jest SG??? To może poczytaj w końcu ustawy, które definiują obowiązki SG? Podpowiem ci, że nie jest zadaniem SG uniemożliwianie uchodźcom składania wniosków o azyl, czym się ostatnio zajmują. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 06:16 snajper55 napisał: > nota_bena napisała: > > > Puknij się. To po co w ogóle jest SG, skoro i tak powinna wg ciebie wpuś > cić ws > > zystkich jak leci? > > Nie wiesz po co jest SG??? To może poczytaj w końcu ustawy, które definiują obo > wiązki SG? Podpowiem ci, że nie jest zadaniem SG uniemożliwianie uchodźcom skł > adania wniosków o azyl, czym się ostatnio zajmują. > > S. Ja bardzo dobrze znam ustawy definiujące obowiązki SG. Ty zaledwie napisałeś czym się nie zajmują. A czym się zajmują? - nie masz pojęcia. Dla mnie EOT, ignorancie. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:23 Co trzeba mieć we łbie, żeby porównywać migracje ludzi w obrębie tego samego kręgu kulturowego do Talibów lub Afganistanczykow do Europy ? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:35 konsta-is-me napisała: > Co trzeba mieć we łbie, żeby porównywać migracje ludzi w obrębie tego samego kr > ęgu kulturowego do Talibów lub Afganistanczykow do Europy ? Przeciąg Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 21:15 Powinni zostać deportowani do krajów pochodzenia. Ani w Egipcie ani w Iraku wojny nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 00:43 wyglada na to ze sprawnie dzialajace Polskie panstwo i dobrze oplacane sluzy bezpieczenstwa nie sa w stanie sprawdzic skad jest te kilkanascie osob (i ich kot)?Dzis w TVN-ie prof Wawzyk, wice minster spraw zagranicznych, raz twierdzil ze wie (Afganczycy?) a pozniej ze nie wie (bo przyslal ich Lukaszenka). Moze jednak warto przyjac wnioski azylowe i przprowadzic dochodzenie, zamiast trzymac pod bronia tych ludzi z kotem? A jak kot ucieknie to beda do niego strzelac? A do ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 09:11 Oni są legalnie na Białorusi. Tam wojny nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 18:48 Tak to formalnie wyglada, ze jacys ludzie przyjechali sobie na wakacje na Bialorus, najzupelniej zgodnie z prawem i nagle, przebywajac w kraju, ktory rzecz jasna ostoja wolnosci i demokracji nie jest, w ktorym jednak wojny nie ma i nikt ich nie przesladuje postanowili udac sie na pobliska granice i z wczasowiczow zamienic sie w uchodzcow zadajac przepuszczenia ich przez ta granice w miejscu do tego nieprzrznacxonym. Czy jesli kupie all inc w Meksyku, polece tam sobie Dreamlinerem, nastepnie wyrzuce paszport i stawie sie na granicy z USA twierdzac ze jestem Afganka ( najpierw przefarbuje wlosy i lizne troche opalenizny ) to mnie wpuszcza i obdaruja prawem pobytu ? Racje maja wszyscy ktorzy twierdza ze tych 30 nie wolno wpuszczac rowniez w trosce o to aby kolejnych setek czy tysiecy nie narazac na prozne koczowanie po krzakach. Przekaz musi byc jednoznaczy-tedy tak sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 19:54 julita165 napisała: > Tak to formalnie wyglada, ze jacys ludzie przyjechali sobie na wakacje na Bialo > rus, najzupelniej zgodnie z prawem i nagle, przebywajac w kraju, ktory rzecz ja > sna ostoja wolnosci i demokracji nie jest, w ktorym jednak wojny nie ma i nikt > ich nie przesladuje postanowili udac sie na pobliska granice i z wczasowiczow z > amienic sie w uchodzcow zadajac przepuszczenia ich przez ta granice w miejscu d > o tego nieprzrznacxonym. Czy jesli kupie all inc w Meksyku, polece tam sobie Dr > eamlinerem, nastepnie wyrzuce paszport i stawie sie na granicy z USA twierdzac > ze jestem Afganka ( najpierw przefarbuje wlosy i lizne troche opalenizny ) to m > nie wpuszcza i obdaruja prawem pobytu ? > Racje maja wszyscy ktorzy twierdza ze tych 30 nie wolno wpuszczac rowniez w tro > sce o to aby kolejnych setek czy tysiecy nie narazac na prozne koczowanie po kr > zakach. Przekaz musi byc jednoznaczy-tedy tak sie nie da. Prawo mówi, że mamy obowiązek ich wpuścić. S. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 10:09 snajper55 napisał: > Prawo mówi, że mamy obowiązek ich wpuścić. > > S. Europejski Trybunal Praw Czlowieka jest przeciwnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 22:35 azalee napisał(a): > snajper55 napisał: > > > Prawo mówi, że mamy obowiązek ich wpuścić. > > > > S. > > Europejski Trybunal Praw Czlowieka jest przeciwnego zdania. ETPC nie zajmuje się tym, że Polska nie stosuje się do obowiązującego w Polsce polskiego prawa. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 03:20 snajper55 napisał: > azalee napisał(a): > > > snajper55 napisał: > > > > > Prawo mówi, że mamy obowiązek ich wpuścić. > > > > > > S. > > > > Europejski Trybunal Praw Czlowieka jest przeciwnego zdania. > > ETPC nie zajmuje się tym, że Polska nie stosuje się do obowiązującego w Polsce > polskiego prawa. > > S. Ty się najlepiej nie zajmuje tym, na czym kompletnie się nie znasz, bo wychodzi śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Uchodźcy u bram 21.08.21, 19:17 71tosia napisała: > A jak kot ucieknie to beda do niego strzelac? kot mały, żaden tygrys, więc przy poziomie "wyszkolenia" zwłaszcza w punkcie "ostrzelanie" polskich służb ma na szczęście dużą szansę przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 25.08.21, 21:53 alicia033 napisała: > 71tosia napisała: > > > A jak kot ucieknie to beda do niego strzelac? > > kot mały, żaden tygrys, więc przy poziomie "wyszkolenia" zwłaszcza w punkcie "o > strzelanie" polskich służb ma na szczęście dużą szansę przeżyć. > Póki co "polskie służby" radzą sobie na tyle dobrze, że nie ma konieczności strzelania. Kotek może przejść na polską stronę, jeśli chce. Przepisy nie dotyczą zwierząt. Żubry też przechodzą i nikt nie pyta czy ryczą po białorusku czy po polsku, jeśli już idziemy w absurd. 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Uchodźcy u bram 25.08.21, 22:09 Miałam dziś protest pod oknami. Całkiem ładnie bębnili Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Uchodźcy u bram 25.08.21, 22:25 nota_bena napisała: > Póki co "polskie służby" radzą sobie na tyle dobrze, że nie ma konieczności str > zelania. Polska została zobowiązana do dostarczenia żywności, wody i ubrań migrantom koczującym na granicy polsko-białoruskiej. Taką decyzję podjął Europejski Trybunał Praw Człowieka. W związku z sytuacją na granicach Polski i Łotwy Europejski Trybunał Praw Człowieka nałożył na te kraje środki tymczasowe. Polska jest zobowiązana do dostarczenia żywności, wody i ubrań koczującym na granicy polsko-białoruskiej. Ma także udzielić tym osobom tymczasowego schronienia, jeśli to możliwe, oraz zapewnić opiekę medyczną. To samo ma zrobić Łotwa. Środek tymczasowy został nałożony na Polskę i Łotwę na trzy tygodnie - ma obowiązywać do 15 września 2021 roku włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Uchodźcy u bram 25.08.21, 22:36 Zastanawiajace ze.dzis u tych migrantow byl przedstawiciel UNHCR. Dostal sie od bialoruskiej strony, w asyscie przedstawicieli bialoruskich sluzb jednoznacznie potwierdzajac ze znajduja sie oni na terytorium Bialorusi. Nijak nie pojmuje czemu Polska ma zapewniac opieke ludziom przebywajacym w innym panstwie. Moze glodnych na Vanuatu tez mamy dozywiac. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 01:07 julita165 napisała: > Nijak nie pojmuje czemu Polska ma zapewniac opieke ludziom przebywajacym w innym panstwie. Bo jesteśmy ludźmi. Oni też. I wbrew temu co piszą niektóre osoby nie mogą sobie spokojnie odejść w przeciwnym niż Polska kierunku, bo nie po to ich Białoruś wpuściła by ich u siebie mieć. Jest zimno, mokro, oni za moment zaczną umierać. Nikt Polsce nie nakazuje ich przyjąć. Tylko zatroszczyć się o naprawdę podstawowe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 17:54 Oni mają zaspokojone podstawowe potrzeby, nie mają żadnego powodu siedzieć na ziemi w krzakach!! Nie na żadnej potrzeby biegać truchtem z chusteczkami i gorąca herbatka "w środku czarnej nocy "i poić "zziębnięte dzieciątko". Ktoś im podpowiedział że w ten sposób wymusza azyl . I za nimi przyjdą tysiące i tysiące, bo jak widać to dobry sposób I tak- BIALORUS jest za nich odpowiedzialna , nie my!! Cisnie mi sie-"stara baba ,a głupia jak ..." gdy ciebie czytam. Może masz serduszko, ale móżdżek raczej już zanikł... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 01:35 konsta-is-me napisała: > Ktoś im podpowiedział że w ten sposób wymusza azyl . Azylu nie trzeba wymuszać. Osobę zgłaszającą chęć wystąpienia o azyl mamy obowiązek wpuścić i rozpatrzyć taki wniosek. Tak mówi nasze prawo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 08:08 I KTO im zabrania wnioskować o azyl ??? I uświadom sobie że "wnioskowanie o azyl" NIE równa się obowiązkowi go przyznania, jak ci się teraz wydaje. To nie jest tak, że każdy może sobie wystąpić o azyl i każdy kraj ma "obowiązek" mu go udzielić, bo snajper tupie nóżka i rozkazuje wszystkim wykonywać swoje zachcianki. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 08:22 Nie jest problemem nieudzielenie azylu, problem jest z deportacja osoby, która tego azylu nie dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 09:40 konsta-is-me napisała: > I KTO im zabrania wnioskować o azyl ??? > I uświadom sobie że "wnioskowanie o azyl" NIE równa się obowiązkowi go przyznan > ia, jak ci się teraz wydaje. > To nie jest tak, że każdy może sobie wystąpić o azyl i każdy kraj ma "obowiązek > " mu go udzielić, bo snajper tupie nóżka i rozkazuje wszystkim wykonywać swoje > zachcianki. Bo on to wyczytał w małym, wyrwanym z całości fragmenciku ustawy o cudzoziemcach, której nie rozumie. Wczoraj nazywał ją "ustawą o obcokrajowcach". Dziś próbuje ją cytować i interpretować ....żal. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 21:03 panna.nasturcja napisał(a): > Bo jesteśmy ludźmi. > Oni też. > I wbrew temu co piszą niektóre osoby nie mogą sobie spokojnie odejść > w przeciwnym niż Polska kierunku, bo nie po to ich Białoruś wpuściła by ich u siebie mieć. To po co ich wpuściła? > Jest zimno, mokro, oni za moment zaczną umierać. Ale to jest ich wybór. > Nikt Polsce nie nakazuje ich przyjąć. Tylko zatroszczyć się o naprawdę > podstawowe potrzeby. Jakie i w jaki sposób, skoro przebywają na terenie Białorusi? I dlaczego tych potrzeb nie może zaspokoić Białoruś? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 01:18 julita165 napisała: > Zastanawiajace ze.dzis u tych migrantow byl przedstawiciel UNHCR. Dostal sie od > bialoruskiej strony, w asyscie przedstawicieli bialoruskich sluzb jednoznaczni > e potwierdzajac ze znajduja sie oni na terytorium Bialorusi. Nijak nie pojmuje > czemu Polska ma zapewniac opieke ludziom przebywajacym w innym panstwie. Moze g > lodnych na Vanuatu tez mamy dozywiac. Ponieważ do Polski zwrócili się o azyl i zgodnie z prawem Polska ma obowiązek się nimi zająć. Wiem, dziś w Polsce prawo to śmieć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 06:36 snajper55 napisał: > julita165 napisała: > > > Zastanawiajace ze.dzis u tych migrantow byl przedstawiciel UNHCR. Dostal > sie od > > bialoruskiej strony, w asyscie przedstawicieli bialoruskich sluzb jednoz > naczni > > e potwierdzajac ze znajduja sie oni na terytorium Bialorusi. Nijak nie po > jmuje > > czemu Polska ma zapewniac opieke ludziom przebywajacym w innym panstwie. > Moze g > > lodnych na Vanuatu tez mamy dozywiac. > > Ponieważ do Polski zwrócili się o azyl i zgodnie z prawem Polska ma obowiązek s > ię nimi zająć. Wiem, dziś w Polsce prawo to śmieć. > > S. Kto się zwrócił? Kiedy? Gdzie? Na tej granicy zielonej ktoś się zwrócił o azyl? To nie za dobrze, bo tak się nie robi. Byli na Białorusi, nocowali w Mińsku. To trzeba było cisnąć do ambasady a nie na granicę zieloną. Ewentualnie od razu na przejście graniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 15:54 nota_bena napisała: > Kto się zwrócił? Kiedy? Gdzie? Na tej granicy zielonej ktoś się zwrócił o azyl > ? To nie za dobrze, bo tak się nie robi. Byli na Białorusi, nocowali w Mińsku. > To trzeba było cisnąć do ambasady a nie na granicę zieloną. Ewentualnie od razu > na przejście graniczne. Tak, na granicy się zwrócili. I Polska ma obowiązek ich przyjąć i rozpatrzyć ich wnioski. S. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 16:02 A dokąd ich odeśle w przypadku gdy nie otrzymają azylu? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 16:47 snajper55 napisał: > nota_bena napisała: > > > Kto się zwrócił? Kiedy? Gdzie? Na tej granicy zielonej ktoś się zwrócił > o azyl > > ? To nie za dobrze, bo tak się nie robi. Byli na Białorusi, nocowali w Mi > ńsku. > > To trzeba było cisnąć do ambasady a nie na granicę zieloną. Ewentualnie o > d razu > > na przejście graniczne. > > Tak, na granicy się zwrócili. I Polska ma obowiązek ich przyjąć i rozpatrzyć ic > h wnioski. > > S. Nie ma możliwości, żeby w takich warunkach ubiegać się o azyl i to skutecznie. Oni są legalnie na Białorusi, czyli w kraju, gdzie w świetle przepisów nie grozi im prześladowanie. Po drodze ze swojego kraju pochodzenia mieli też kilka krajów bezpiecznych, o ile podróżowali droga lądowa. Jeśli podróżowali samolotem- w Mińsku jest ambasada. To właściwy adres. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 16:52 nota_bena napisała: > Nie ma możliwości, żeby w takich warunkach ubiegać się o azyl i to skutecznie. > Oni są legalnie na Białorusi, czyli w kraju, gdzie w świetle przepisów nie groz > i im prześladowanie. Po drodze ze swojego kraju pochodzenia mieli też kilka kra > jów bezpiecznych, o ile podróżowali droga lądowa. Jeśli podróżowali samolotem- > w Mińsku jest ambasada. To właściwy adres. To jest dobry adres i nie ma znaczenia gdzie byli po drodze. Cudzoziemca chcącego zwrócić się o azyl Polska ma obowiązek wpuścić. Ustawa o cudzoziemcach mówi: Art. 28. 1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gdy: (...) 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do cudzoziemca, który: 2) podczas kontroli granicznej: a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/U/D20131650Lj.pdf S. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 17:21 snajper55 napisał: > nota_bena napisała: > > > Nie ma możliwości, żeby w takich warunkach ubiegać się o azyl i to skutec > znie. > > Oni są legalnie na Białorusi, czyli w kraju, gdzie w świetle przepisów ni > e groz > > i im prześladowanie. Po drodze ze swojego kraju pochodzenia mieli też kil > ka kra > > jów bezpiecznych, o ile podróżowali droga lądowa. Jeśli podróżowali samol > otem- > > w Mińsku jest ambasada. To właściwy adres. > > To jest dobry adres i nie ma znaczenia gdzie byli po drodze. Cudzoziemca chcące > go zwrócić się o azyl Polska ma obowiązek wpuścić. Ustawa o cudzoziemcach mówi: > > Art. 28. > 1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gd > y: (...) > > 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do cudzoziemca, który: > > 2) podczas kontroli granicznej: > > a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej > > isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/U/D20131650Lj.pdf > > S. No idio..ta! Przecież tłumacze ci,że przepisy art 28 UOC odnoszą się do odprawy granicznej, która jest przeprowadzana w legalnych przejściach granicznych.....🤦♂️ Przeczytał jeden artykuł ustawy, o której istnieniu wcześniej nie miał pojęcia i myśli że posiadł wszystkie mądrości. Jeśli chcesz pajacować - nie ma dyskusji. Jeśli chesz się czegoś dowiedzieć - to oprócz artykułu 28 UOC przeczytaj jeszcze 23,24, 25, 26 i 27, bo one wszystkie się ze sobą wiążą. A najlepiej przeczytaj cały 3 dział regulujący warunki wjazdu i ubiegania się i azyl na terytorium RP a nie tylko jeden wyrwany artykuł Dowiesz się, gdzie, jak i na jakich warunkach moża to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 19:53 nota_bena napisała: > Jeśli chesz się czegoś dowiedzieć - to oprócz artykułu 28 UOC przeczytaj jeszcz > e 23,24, 25, 26 i 27, bo one wszystkie się ze sobą wiążą. No idiotka! 23, 24 i 25 nie dotyczą osób ubiegających się o azyl. Uważasz że taka osoba ma mieć wizę i ubezpieczenie zdrowotne??? 27 dotyczy wycieczek szkolnych. Ty w ogóle wiesz co piszesz? > A najlepiej przeczytaj cały 3 dział regulujący warunki wjazdu i ubiegania się i > azyl na terytorium RP a nie tylko jeden wyrwany artykuł Dowiesz się, gdzie, j > ak i na jakich warunkach moża to robić. O obowiązku wpuszczenia cudzoziemca ubiegającego się o azyl mówi artykuł, który zacytowałem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 08:07 snajper55 napisał: > nota_bena napisała: > > > Jeśli chesz się czegoś dowiedzieć - to oprócz artykułu 28 UOC przeczytaj > jeszcz > > e 23,24, 25, 26 i 27, bo one wszystkie się ze sobą wiążą. > > No idiotka! > > 23, 24 i 25 nie dotyczą osób ubiegających się o azyl. Uważasz że taka osoba ma > mieć wizę i ubezpieczenie zdrowotne??? 27 dotyczy wycieczek szkolnych. Ty w og > óle wiesz co piszesz? > > > A najlepiej przeczytaj cały 3 dział regulujący warunki wjazdu i ubiegania > się i > > azyl na terytorium RP a nie tylko jeden wyrwany artykuł Dowiesz się, gd > zie, j > > ak i na jakich warunkach moża to robić. > > O obowiązku wpuszczenia cudzoziemca ubiegającego się o azyl mówi artykuł, który > zacytowałem. > > S. Nosz kur.... Te artykuły które wymieniłam odnoszą się DO TEGO, JAK MA WYGLĄDAĆ LEGALNY WJAZD na terytorium RP. Nie ma odrębnych przepisów dla tych którzy przez chaszcze się chcą przdostać w celu uzyskania azylu. Azylanci też obowiązani są czekać w kolejeczce na przejścii. Mówi o tym nie tylko ustawa o cudzoziemcach, ( która ty nazywasz ustawa o obcokrajowcach laiku). Mówi też o tym Kodeks Graniczny Schengen i Ustawa o ochronie granicy państwowej. Wyrwałeś sobie kawałeczek jednego artykułu z jednego aktu prawnego i wydaje ci się że mas rację. Nie masz. Te wszystkie akty prawne zawierają wspólne pojęcia ustawowe. Proponuje zacząć od lektury tychże. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 08:10 Niewyraźnie się wkleiło, więc wklejam jeszcze raz dla snajpera, który nie umie sam sobie znaleźć ustawy.... Ustawa o ochronie granicy państwowej Rozdział 3 Przekraczanie granicy państwowej Art. 14. 1. Przekraczanie granicy państwowej jest dozwolone na podstawie dokumentów uprawniających do jej przekroczenia. 2. Dokumenty, o których mowa w ust. 1, określają odrębne przepisy, w tym umowy międzynarodowe, których Rzeczpospolita Polska jest stroną, lub przepisy prawa Unii Europejskiej. 3. Przekraczanie granicy państwowej stanowiącej granicę wewnętrzną w rozumieniu przepisów kodeksu granicznego Schengen następuje na zasadach określonych w kodeksie granicznym Schengen. 4. W przypadku tymczasowego przywrócenia lub przedłużenia kontroli granicznej osób na granicy państwowej stanowiącej granicę wewnętrzną w rozumieniu przepisów kodeksu granicznego Schengen do tej kontroli stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące kontroli granicznej na granicy państwowej stanowiącej granicę zewnętrzną w rozumieniu przepisów kodeksu granicznego Schengen. Art. 14a. (utracił moc) Art. 15. 1. Osoby przekraczające granicę państwową stanowiącą granicę zewnętrzną w rozumieniu przepisów kodeksu granicznego Schengen są obowiązane poddać się kontroli granicznej, w zakresie określonym kodeksem granicznym Schengen oraz innymi przepisami odrębnymi, wykonywanej przez funkcjonariuszy Straży Granicznej. Wszystkie artykuły z ustawy o cudzoziemcach zawierają ten sam zestaw pojęć co cytowana tu ustawa. Nie istnieją w oderwaniu od wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uchodźcy u bram 27.08.21, 23:01 nota_bena napisała: > Nosz kur.... > Te artykuły które wymieniłam odnoszą się DO TEGO, JAK MA WYGLĄDAĆ LEGALNY WJAZD > na terytorium RP. Nie ma odrębnych przepisów dla tych którzy przez chaszcze s > ię chcą przdostać w celu uzyskania azylu. Ależ oczywiście są odrębne przepisy dla osób chcących wystąpić o azyl. Tak jak są odrębne przepisy dla, na przykład, członków załóg statków. Wyraźnie widać w tych przepisach szczególny status takich osób, odróżniających ich od pozostałych cudzoziemców, wobec których stawia się wiele wymagań, które nie obowiązują ludzi chcących wystąpić w Polsce o azyl: Art. 28. 1. Cudzoziemcowi odmawia się wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, gdy: 1) nie posiada ważnego dokumentu podróży, ważnej wizy (...) 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do cudzoziemca, który: 2) podczas kontroli granicznej: a) zadeklarował zamiar złożenia wniosku o udzielenie ochrony międzynarodowej Deklarujący zamiar złożenie wniosku nie musi mieć dokumentu podróży, nie musi mieć wizy, nie musi mieć ubezpieczenia zdrowotnego itd. Nie dotyczą go wymogi, które musi spełnić cudzoziemiec chcący wjechać na teren Polski. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 03:31 snajper55 napisał: I gdzie tam mas napisane, że to występowanie o azyl może mieć miejsce wszędzie , w lesie , w chaszczach , w bagnie, po środku Bugu? Do ciebie nie dociera, że te rzeczy reguluje szereg ustaw, które nie istnieją w oderwaniu od siebie? Nie dociera. Występowanie o azyl może mieć miejsce tylko w określonych warunkach. Jeśli tego nie rozumiesz, to trudno. I tak wykazałam się dużą cierpliwością, żeby to wytłumaczyć, ale zaparłeś się jak świnia racicami i nic nie dociera. Znam i stosuję te przepisy od wielu lat, a przychodnia tu jakiś domorosły znafffca ustawy i wymyśla świat od nowa. Tonem eksperta wypowiada się o tym że Straż Graniczna przez tyle lat źle wykonuje swoją pracę i to jeszcze za przyzwoleniem ETPC. 😄😄 Skoro wniosek o azyl można wg ciebie złożyć zdalnie, zza granicy, nie będąc nawet w kraju, to może też można korespondencyjnie? Albo mailem?.😄😄 Nie ma nic w przepisach że nie można tak robić, więc może można ? 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 11:03 snajper55 napisał: > > Deklarujący zamiar złożenie wniosku nie musi mieć dokumentu podróży, nie musi m > ieć wizy, nie musi mieć ubezpieczenia zdrowotnego itd. Nie dotyczą go wymogi, k > tóre musi spełnić cudzoziemiec chcący wjechać na teren Polski. > > S. Nie musi mieć wizy, paszportu czy ubezpieczenia ALE... musi tą deklaracje złożyć na terytorium RP, czyli w przejściu granicznym, w ambasadzie lub wewnątrz kraju. Te przepisy które cytujesz odnoszą się do odprawy granicznej, która ma miejsce w określonych warunkach, a nie do dowolnego miejscu w lesie czy na bagnie. Póki tego nie pojmiesz, sam jesteś w lesie. Według twojego toku rozumowania, w zasadzie o azyl można poprsić zdalnie i wszędzie. Może mailem? Myślisz w ogóle co piszesz? Nie wiem czy celowo siejesz dezinformację , czy po prostu jestem mało rozumny. P.S. Właśnie miała miejsce wizyta UNHCR na Białorusi w obozowisku migrantów. Jakoś media o tym głośno nie mówią, bo ta wizyta przeczy narracji część mediów na temat sytuacji? Bo gdyby migranci byli po naszej stronie granicy, i mieli prawo do azylu, to przedstawieli UNHCR odwiedziłby ich obóz od naszej strony, a nie Białorusi. Logiczne? Czy ci to narysować? "Sam przedstawiciel UNHCR nie rozmawiał z mediami. Według GPK (Państwowy Komitet Graniczny) obcokrajowcy, koczujący na granicy, mieli oświadczyć, że nie mają życzenia "powrotu na Białoruś", a chcą się udać do UE. Czyli oni chcą do UE, a my mamy się im podporządkować i ustąpić. Niestety jak raz się ustąpi to potem będzie trzeba i kolejny raz, i kolejny, i kolejny raz. I tak z 30 osób szybko może się zrobić 100, potem 300, a następnie 1000, 2000 czy 5000 osób, bo pójdzie przekaz, że pod wpływem szantażu i przymusu Polska wpuszcza przez granicę każdego... " Cyt. za Tekst linku Co więcej, przedstawiciele UNHCR nie dostarczyli im żywności, koców, śpiworów, leków, ubrań. Nie żądali zabrania do szpitala tych osób, które potrzebują pomocy. Nie poprosił w imieniu ONZ, aby Białoruś wpuściła na swoje terytorium polski konwój z pomocą humanitarną, który czeka na granicy. Do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 16:51 snajper55 napisał: > Tak, na granicy się zwrócili. I Polska ma obowiązek ich przyjąć i rozpatrzyć ic > h wnioski. > > S. Aby zlozyc wniosek o azyl nie bedac uchodzca, nalezy przedstawic odpowiednie dokumenty. Oni ich nie maja. Nie moga wiec zlozyc wnioskow o azyl. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 26.08.21, 06:34 snakelilith napisała: > nota_bena napisała: > > > > Polska została zobowiązana do dostarczenia żywności, wody i ubrań migrantom koc > zującym na granicy polsko-białoruskiej. Taką decyzję podjął Europejski Trybu > nał Praw Człowieka. [b]Polska jest zobowiązana do dosta > rczenia żywności, wody i ubrań koczującym na granicy polsko-białoruskiej. Dlaczego manipulantko wycielaś ze swojego cytatu kluczowe zdanie ? Pełna wersja brzmi tak : "Europejski Trybunał Praw Człowieka zdecydował w środę, że Polska musi zapewnić migrantom koczującym przy jej granicy żywność, ubrania, opiekę medyczną i, jeśli to możliwe, tymczasowe schronienie. Jednocześnie środki te nie powinny być rozumiane jako wymóg by Polska wpuściła tych migrantów na swoje terytorium - dodał ETPC. Tak brzmi pełna wersja. Nie wierze że nie doczytałaś. Pani konwój z żywnością, ubraniami, namiotami stoi właśnie na granicy w Bobrownikach i czeka na wjazd na Białoruś. Polska podjęła wszelkie środki, aby zapewnić to co wskazuje ETPC. Zgodnie z przepisami, a nie szmuglując przez granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 15:40 isokolka.eu/szudzialowo/40059-w-usnarzu-gornym-szpaler-bialorusinow-z-tarczami-i-w-helmach-imigrantow-ubylo-posel-rozmawial-z-funkcjonariuszami-sg-foto Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Uchodźcy u bram 20.08.21, 17:39 Były dziennikarz GW , był korespondentem w Moskwie, wie, co pisze: Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 22:25 Calkiem przypadkiem trafilam na czlowieka o pseudonimie Naval. To jest byly zolnierz GROM, od kilku lat na emeryturze, pisze ksiazki, udziela wywiadow itp. Spedzil 2l w Afganistaniw, w kilku prowincjach, zajmowal sie tez szkoleniem afganskiej armii. No, w odroznieniu od wielu dziennikarzy czy innych "aktywistow" wie co mowi. Poznal Afganczykow "oko w oko" a nie ma jakies wyobrazenia. W kilku wywiadach podkresla jak bardzo my w Europie nie zdajemy sobie sprawy z gigantycznych roznic kulturowych. To nie jest kwestia wiary "w innego boga" tylko kompletnego rozjechania sie naszych swiatow. 60% Afganczykow zyje poza miastami w warunkach przypominajacych nasze srrdniowiecze. Facet mowi o wioskach do ktorych nie dotarla informacja o amerykanskiej interwencji. Wioskach, w ktorych jedyny kontakt ze swiatem zewnetrznym to jedno jedyne stare radio na baterie. Maksymalnie dosadnie, zebysmy zrozumieli przepasc ktora nas dzieli, mowi o miejsczch w ktorych nie wiedza co to majtki bo one do tradycyjnego stroju nie naleza. Podkresla ze zwlaszcza na obszarze zamieszkanym przez Pasztunow nie ma absolutnie zadnej roznicy miedzy talibem a zwyklym wiesniakiem. Talib to ten kto walcxy ale swiat pojec i wartosci jest taki sam. Zwraca tez uwage ze tych 30% zyjacych w miastach absolutnie nie mozna zaliczyc do jakiejs zeuropeizowanej elity, moze 10% z nich czyli ze 3% calej populacji jakos tam otarlo sie o europejska kulture i w ogole rozumie o co nam chodzi, czym sa pojecia demokracji, wyborow, praw jednostki. Reszta odbiera to tak jak gdyby nam cos wyjasniac w jez. klingonskim. Mowi o tym aby podkreslic jak gigantycznym problemem jest proba asymilacji tych ludzi do kultury europejskiej. Jakim szokiem poznawczym jest dla nich to jak tu zyjemy. Poczawszy od warunkow materialnych po system wartosci. Odniosl sie tez do tych zdziwien w Europie ze samoloty ewakuacyjne pelne sa mlodych facetow a nie kobiet i dzieci. Dla niego jest to oczywiste bo 99% Afganczykow gdyby dac im do wyboru zabrac zone czy osla wybraloby osla. Bo wiecej uniesie. Oczywiscie on podkresla ze wspolpracownikow trzeba zabrac ( choc zwraca uwage ze to raczej my pomagalismy im wyrwac sie z tego sredniowiecza i dolaczyc do wspolczesnego swiata, choc przyznaje ze przepasc jest tak ogromna ze 20l to stanowczo za malo ) ale radzi unikac wiekszej migracji bo to nie przyniesie nic dobrego. Nie ma mowy o zadnej asymilacji tylko o ogromnej frustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 22:46 Przecież to jest oczywiste dla każdego myslacego człowieka. Nie wspominając już o tym, że Europa nie jest z gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Uchodźcy u bram 28.08.21, 22:53 Wprost mowi, ze przywozac ich do Europy zrobimy im krzywde bo oni sie tu nie odnajda. Mowi np ze 30-40l facet ktory cos u siebie znaczyl.bo byl.kims w swoim klanie ale jest analfabeta bedzie mial gigantycznego psychicznego dola kieduly tu do niczego nie bedzie sie nadawal. I nie ma opcji sprawic aby sie nadawal. Mowil.o afganskich zolnierzach, oficerach, rzekomo "czytatych i pisatych" ktorym nie dalo rady wyjasnic jak czytac mapy. Jakis pojec w jego siatce pojeciowej po prostu brakowalo, czasem nawet trudno europejczykowi pojac o co chodzi, w czym jest problem bo chodzi o kwestie mimowolnie przyswajane w Europie na etapie przedszkola. Zwraca uwage nawet na tak przyziemne kwestie jak sposob mieszkania. Typowe afganskie domostwa tzw kalaty powszechne nawet w miastach to cos obejmujacego spoda przestrzen. Zamkniecie och w wielopuetrowym budunku na 50 m.kw mieszkania samo w soboe spowoduje pptezny dyskomfort. Przywoluje przyklad swojego wlasnego tlumacza ktory przedstawil sie jako lekarz. Okazalo sie ze byl po jakims kursie pierwszej pomocy. I gosc wcale nie kumal dlaczego kwestionuja kego kwalifikacje medyczne. To jest jakis kompletnie inny swiat i pare godzin lotu to jak podroz do innej galaktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 00:46 Dokładnie Julita. Jak czytam te brednie "pomóżmy im się zasymilować" to mi się nóż w kieszeni otwiera. I to piszą osoby inteligentne, z dostępem do Internetu. Nie wiem czy to idealizm, naiwność czy zwykła głupota. Notabene, dzięki za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 06:31 pade napisała: > Dokładnie Julita. Jak czytam te brednie "pomóżmy im się zasymilować" to mi się > nóż w kieszeni otwiera. I to piszą osoby inteligentne, z dostępem do Internetu. > Nie wiem czy to idealizm, naiwność czy zwykła głupota. > Notabene, dzięki za wyjaśnienia. Spoko. Po tym wątku widać, jak bardzo podzielone jest społeczeństwo. Nawet wobec jednoznacznej sprawy niektórzy nie są w stanie zawiesić swojego spolaryzowanego myślenia. Coś na zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Żeby tylko "być przeciwko". Będą biegać pod granicą z bananami w torbie i z konserwami z szynką. Byle tylko "być przeciwko". Wbrew logice, wbrew zdrowemu rozsądkowi, wbrew przepisom. Mogę przynajmniej tyle, że w tej sieczce medialnej, serwowanej przez zdawałoby się poważne tytuły, zwrócę uwagę na kretynizmy typu "pasy ziemi niczyjej". Albo zwrócę uwagę na zasady przekraczania granic UE oraz przepisy azylowe, które nawet RPO interpretuje po swojemu i wbrew prawu międzynarodowemu. Może ktoś przeczyta i się zastanowi, ile jeszcze chłamu informacyjnego nam serwują w tym temacie. Może ktoś zastanowi się, dlaczego w mediach głównego nurtu nie ma np nic na temat niedawnej wizyty przedstawiciela ds. Uchodźców z ramienia ONZ, który był u tych ludzi NA BIAŁORUSI? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 08:04 Niestety, społeczeństwo jest bardzo podatne na manipulacje i to prymitywne manipulacje w stylu "pas ziemi niczyjej" ... Albo rzewnym nagłówkom w gazetach . A najśmieszniejsze , że wystarczyło rzuci haselkiem " to nie po chrześcijańsku..."- w domyśle "katolicku" żeby wszyscy rzucili się walczyć z ...nie wiadomo czym i dlaczego , ale pewnie to ma coś wspólnego z walka z klerem 😂 No poziom umysłowy czasem powala na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 11:56 pade napisała: > Nie wiem czy to idealizm, naiwność czy zwykła głupota. Nasz - realizm, wasza głupota. W ciągu najbliższego ćwierćwiecza z Azji i Afryki napłynął tu dziesiątki milionów, wygnane przez zmiany klimatyczne. Albo będziemy przygotowani i gotowi na przerabianie ich na naszą zachodnią modę albo nas zaleją. Innego wyboru nie ma, bo to będą ludzie walczący o życie. Przez takich durniów jak wy, których "myślenie" sprowadza się tylko i wyłącznie do panicznego wycia "NIE" pogrążymy się wszyscy w chaosie. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 12:10 Mylisz się, to wasza głupota, nie można przerobić na nasza mode kogoś kto tego nie chce. A jeśli będzie ich tu zbyt wielu to oni zaczną przerabiać nas, silowo. Jak dotąd nigdzie w Europie nie udało się przerobic muzułmanów na zachodnia mode, naprawdę nie daje Ci do powodu do zastanowienia się? Za to przez takich durniow jak Ty są tylko problemy i zupełnie zbędne koszty, które powinny być przeznaczone na skuteczną ochronę granic Przyjmij do wiadomości, że Europy także nie omina zmiany klimatyczne, więc dodatkowa ludność będzie zupełnie zbędna Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 16:36 Dostałaś dziesiątki argumentów, 99% argumentujących udowadniało, że prawo to prawo i co mówi konkretny przepis - fanatyk za to dowodził, że "wcale nie", że jest inaczej bo w "gazecie napisali" i nawet cytat z konkretnym przepisem nie daje rady ( za trudne do zrozumienia) że wymiar tej sprawy jest wielowątkowy - kontekst polityczny, że celowy, że destabilizacja, że ciemne interesy - fanatyk - nieee " to są ludzie" ( przypominam, że dla większości krzyczących tu pozytecznych idiotek, w poprzednich dyskusjach np. głosujący na PIS to nie ludzie, pobierający 500+ - to nie ludzie...) że przyjmowanie migrantów czy uchodźców ( strasznie ciężko jest trafić do fanatyka z konkretną definicją - kto jest kim) to nie jest prosta sprawa, że trzeba przemyśleć, oprzeć na doświadczeniach innych krajów, nie działać pochopnie, że argumenty za tym są takie a takie - fanatyk jak mantrę powtarza "bo wy nie chcenie, bo wy mówicie nie" - tak pade masz rację - to zwykła głupota ludzi z medialną papką zamiast mózgu, robocików, którym trzeba powiedzieć co mają myśleć, czuć i robić inaczej zaczynają się gubić. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 23:27 Realizmem nazywasz naiwną wiarę w asymilację? Skąd w ogóle pomysł, że komuś żyjącemu w średniowieczu spodoba się nasza "nowoczesność"? Skąd pomysł, że ktoś wychowany w takiej a nie innej kulturze, w zupełnie odmiennych od naszych wartościach, przestawi się na "nasze" jak się bardzo postaramy? Chyba znamy z historii przypadki cywilizowania "dzikich"? Jak się one skończyły? Ci ludzie nie będą chcieli żyć "po naszemu". A znając polityczną poprawność unii będą mieli więcej przywilejów niż rdzenni Europejczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Uchodźcy u bram 30.08.21, 09:21 Ja to tak lubie poszukac ingormacji u zrodla. Bardzo dobrze skuzy temu tt. Weszlam wiec sobie na profil jednego afganskiego dziennikarza ( znalazlam go poprzez jakas ameryk stacje ktora go cytowala ) kgory podal info ze talibownie oglosili iz chlopcy i dziewcznki musza uczyc sie osobno. Mozna powiedziec news jak news w zasadzie nikt niczego innego sie nie spodziewal. Ale dyskusja pod nim to jest zloto! Killadziesiat jak nie wiecej wpisow nt zalet tego podzialu, dywagacje czy musza byc osobne budynki czy klasy czy wystarczy zaslona i czy to ma byc sciana czy jakas firanka. A wszystko podpierane przykladami z zycia profoka, jego zon i kumpli. Serio rozwazaja czy maloletnia zona Aisza jak odppwiadala na pytania to siedziala tu czy tam czy sie slyszeli czy odpowiadala przez posrednikow itd itp. A to wszystko w nienagannej angielszcxyznie bo dziennikarz newsa podal po angielsku. Nie rozmawiaja wiec wiesniacy gdzies z Hindukuszu tylko ichnia "elita". Jeden jedyny przedstawiajacy sie jako wykladowca kabulskiego uniw. skrytykowal pomysl. No ale trzeba szukac pozytywow, w zasadzie nikt nie kwestionuje ze dziewcxynki powinny sie uczyc czyli 20l nie poszlo calkiem w piach. Jeszcze ze 200 i byloby normalnie. I jak takich ludzi asymilowac do europejskich spoleczenstw ? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 16:26 Fajnie, że napisałaś o kontekście kulturowym! Dzięki za głos rozsądku i wiedzę! Fanatyczki, pikające serduszka w większości nic z tego nie zrozumiały a są to osoby niby wykształcone i uważają siebie za taaaakie dobre ( "to ludzieeee") i takie oświecone. Różnice kulturowe są istotne, również między krajami arabskimi/ muzułmańskimi, nie da się postawić znaku równości między Syryjczykiem i Afgańczykiem, ani Irakijczykiem i Marokańczykiem. Inne tradycja, kultura, zwyczaje, inny poziom społeczeństw.... Tak macie rację - poziom umysłowy jest fatalny, podatność na manipulacje medialne - ogromna, absolutnie ślepa wiara bo to co mówi gazeta czy TV ( nieważne która, ważne że ślepa) = upadek cywilizacji i postęĻująca idiokracja, chciałoby się rzec "włącz myślenie" ale wiadomo to hasło jest passe. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 17:24 Moze to nie do tego watku ale masz rację, media( z każdej strony politycznej) tak uwierzyły, że ludzie są głupi że nawet nie starają się na kamuflaż że to manipulacja bo są pewne, że nikt nie sprawdzi FAKTÓW. Liczy się dla nich klikalność. Sprzedają albo rzewne historyjki zakrawające na grafomaństwo albo historyjki podlane narodowym sosem pomieszanym z wypaczonym pojęciem katolicyzmu. Natomiast ogromnie dziwię się ludziom, którzy na przedstawione fakty ( i akty prawne ) mają odpowiedź "tym gorzej dla faktów" i "ja wiem lepiej bo tak i już" Zwłaszcza jeśli ci ludzie mieli dlugi ogólny proces edukacyjny ( bo nie kończyli np. edukacji ogólnej po podstawowce) i rozumieją co to jest analiza informacji. madami :"...Tak macie rację - poziom umysłowy jest fatalny, podatność na manipulacje medialne - ogromna, absolutnie ślepa wiara bo to co mówi gazeta czy TV ( nieważne która, ważne że ślepa) = upadek cywilizacji i postęĻująca idiokracja, chciałoby się rzec "włącz myślenie" ale wiadomo to hasło jest passe..." " Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Uchodźcy u bram 29.08.21, 11:46 taa.. www.youtube.com/watch?v=LF4aqj2B3jw Odpowiedz Link Zgłoś