swiezynka77 26.08.21, 14:30 co najlepiej pomaga? męczy mnie ze 2 tyg. mam przepisane przez lekarza leki do brania na czczo ale chyba nie pomagają zbytnio. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z.szarych.stron Re: zgaga 26.08.21, 14:36 Doraźnie pomaga to mleczko do picia, Alugastrin chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: zgaga 26.08.21, 15:00 swiezynka77 napisał: > co najlepiej pomaga? Łyżeczka sody na szklankę wody. Wymieszać energicznie i wypić. Przynosi natychmiastową,długotrwałą ulgę - sprawdzone osobiście. Soda oczywiście oczyszczona a nie kaustyczna Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: zgaga 26.08.21, 15:29 już próbowałam i ni pomaga, podobnie migdały Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: zgaga 26.08.21, 15:36 swiezynka77 napisał: > już próbowałam i ni pomaga, podobnie migdały > Jakie migdały? Soda zobojętnia soki żołądkowe i nie ma możliwości żeby nie pomogła na zgagę. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: zgaga 27.08.21, 17:00 Soda pomaga doraźnie a potem jest znacznie gorzej. Jeśli masz pojęcie o patomechanizmach . Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: zgaga 27.08.21, 17:07 lwica_24 napisała: > Soda pomaga doraźnie a potem jest znacznie gorzej. Jeśli masz pojęcie o patomec > hanizmach . Nie mam pojęcia o patomechanizmach. Mnie soda likwiduje zgagę w ciągu kilku sekund. Ale ja nie mam ciągłej zgagi, tylko czasem mnie dopada. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: zgaga 26.08.21, 15:04 Nie wiem czy Ci pomogą, ale ja ze swojej strony polecam: www.ceneo.pl/90639771 Wyglądają niepozornie (ot owocowe pastylki - byłam sceptyczna, ale musze przyznać, że dobrze działają. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: zgaga 27.08.21, 09:38 kupiłam podobny lek, trochę pomaga, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: zgaga 26.08.21, 17:00 zgage miewam rzadko, pomaga... jablko wspoldomownik meczy sie z refluksem, inhibitory pompy protonowej nie pomagaja, troche lagodza gaviscony i podobne, najlepiej jednak dziala dieta, jest na dosc wybiorczej, ale czasami zwykla kanapka z pomidorem wyzwala zgage, rozwiazania kilku doktorow nie znalazlo, wiec trzyma sie diety i gavisconow Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: zgaga 27.08.21, 09:19 Ja pochodze z rodziny tzw zoladkowcow i mam GERD oraz wrzody zoladka, a zgagi dostaje nawet po wypiciu wody . Cale szczescie u mnie IPP brane stale dzialaja, ale w okresie zaostrzenia musze brac powojna dawke. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: zgaga 27.08.21, 09:39 a jak ja nigdy nie miałam a teraz od 2 tygodni non stop to o czym może świadczyć? lekarz nie zapisał mi żadnych badań... Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: zgaga 27.08.21, 19:45 Zrob badania w kierunku Helicobacter pyroli zanim zaczniesz lykac te wszystkie specyfiki zobojetniajace kwas zoladkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: zgaga 27.08.21, 09:38 niestety tych płynnych nie jestem w stanie przełknąć, obrzydliwe Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: zgaga 27.08.21, 09:44 Maalox rzeczywiscie, ale Alugastrin jest pyszny. Szkoda, bo działają natychmiast. A leki z pantoprazolem, jest ich mnowstwo na rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: zgaga 27.08.21, 09:54 Ja bym poprosiła lekarza o badania. Dostanie mi się za ten wpis ale młodszy brat mojej przyjaciółki miał zgagę, długo, brał malox , który nie pomagał. Lekarz wysłał go na badania kiedy zaczął wymiotować. Rak żołądka Lepiej więc dmuchać na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: zgaga 27.08.21, 11:41 Na zgagę najlepszy jest ocet jabłkowy. Łyżka na szklankę wody. Wiem jak duża to ulga więc musisz dziękować Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: zgaga 27.08.21, 17:04 Masz prawdopodobnie zlecone inhibitory pompy protonowej - byc może jest to zbyt mała dawka. Podejrzewam, że jest to np. Omeprazol w dawce 20 mg raz dziennie na czczo. Proponowalabym zwiększyć dawkę do 40 mg i ograniczyć ostre przyprawy, nabiał, czekoladę ( w ogóle słodycze), alkohol, papierosy. Powinno pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: zgaga 27.08.21, 21:42 Zdiagnozuj czy nie stoi za tymi objawami nic poważnego. A dodatkowo relaksacja, joga, ćwiczenia oddechowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: zgaga 27.08.21, 22:35 Zbyt duże porcje posiłków powodują cofanie się pokarmu, podrażnienia przełyku. Zmienić nawyki żywieniowe, małe porcje i nie przed snem kiedy leżymy Odpowiedz Link Zgłoś