gargamelja 07.09.21, 11:09 Wiecie moze, czy zeby nabyc spadek po babci, musze najpierw zrobic sprawe spadkowa po ojcu? Ojciec nie mial rodzenstwa, ja rowniez jestem jedynaczka. Babcia zmarla wczesniej niz tata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwles Re: Nabycie spadku 07.09.21, 11:21 tak, najpierw sprawa o nabycie spadku po babci, będzie tam umieszczony Twój tata, jako spadkobierca. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nabycie spadku 07.09.21, 11:38 Musisz zrobić po ojcu, ale możesz to zrobić w 1 postępowaniu spadkowym przed sądem jeśli ten sam sąd będzie właściwy miejscowo (właściwy jest sąd ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego/zmarłych). Rozpisujesz: 1) wnoszę o stwierdzenie nabycia spadku po Anieli Kowalskiej- wymieniasz spadkobierców (ojca) 2) wnoszę o nabycie spadku po Janie Kowalskim (wymieniasz siebie i pozostałych spadkobierców) 2 opłaty Można zrobić u notariusza, ale czasem (zależy m.in od tego kiedy zmarła babcia) - nie da się notarialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamelja Re: Nabycie spadku 07.09.21, 12:07 Dzieki za odpowiedz. No, wlasnie nie da sie notarialnie. Czyli moge sprawe zalatwic na jednej rozprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nabycie spadku 07.09.21, 12:20 Generalnie proste SNS (stwierdzenie nabycia spadku) jeśli wszystkie strony się stawią i nie objawi się żaden testament czy podstawa stwierdzenia niegodności dziedziczenia, robi się na 1 rozprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamelja Re: Nabycie spadku 07.09.21, 12:41 Strony sie stawią, bo jestem tylko ja. O testamencie nic mi nie wiadomo. Jakos, te przedziwne czasy spowodowaly u mnie potrzebe, uporzadkowania spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Nabycie spadku 07.09.21, 12:46 I słusznie. Takie sprawy najlepiej szybko załatwiać, bo niezałatwione -albo się magicznie komplikują, albo trzeba je potem robić w panice, bo już natychmiast potrzebne jest postanowienie spadkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nabycie spadku 07.09.21, 12:51 gargamelja napisała: > Strony sie stawią, bo jestem tylko ja. Dopytam tylko: Czy mąż babci nie żyje ? I czy żona taty też nie żyje ? (albo są po rozwodzie?) Odpowiedz Link Zgłoś