Dodaj do ulubionych

Utożsamiane się z firma

08.09.21, 19:28
Może są tutaj dziewczyny pracujące w HR.

Co to znaczy, że ktoś się utożsamia z firmą? Czy utożsamianie z firmą jest konieczne?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 19:34
      W dupie mam firmę i jej interesy. Chcę odpękać swoje godziny i dni i iść do domu i mieć weekend.
      Nie chce się uczyć nowych rzeczy, być proaktywna i jeździć na spędy integracyjne.
      Firmę traktuje jak społeczeństwo. Jakies 90% ludzi to kretyni.
    • trampki-w-kwiatki Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 19:41
      Takich ludzi poznałam chyba tylko z jakichś emelemów. Tylko oni potrafili z pasją mówić "soki owocowe to ja!"
      • bialeem Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:36
        Ja się w pewien sposób utożsamiam ze swojąsmile Może nie z jej każdą częścią i wszystkimi ruchami, ale ludzie mają pasję i chcą dobrze. Relatywnie nie sekta, ale nazywają ją jądrem ciemności i źródłem wszelkiego złasmile
        • tiszantul Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 01:05
          Pracujesz w Gwieździe Śmierci?
          • bialeem Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 01:28
            Wg twojej definicji na pewno. Wyobraź sobie trzy najgorsze i najbardziej szkodliwe polskie firmy(wg ciebie). Moja zapewne znajdzie się w tym zestawieniu.
            • kandyzowana3x Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 07:41
              ale fajny konkurs : KK, TVP, wojsko
              • bialeem Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 10:33
                lista tiszki na pewno wygląda inaczejbig_grin
            • kiddy Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 11:09
              Ministerstwo Edukacji, Ministerstwo Zdrowia, Sejm. Trafiłam?
            • chicarica Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 12:18
              Proszę księdza? big_grin
              • bialeem Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 12:22
                Niech zgadnę - tischkę macie ukrytąbig_grin
                • malia Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 18:17
                  aaa jak to pytanie do tiszki to ja zgaduje - pracujesz w gazecie big_grin
                  • bialeem Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 18:45
                    Dla właściciela gazety. Taksmile
        • alicia033 Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 06:49
          bialeem napisał:

> ale nazywają ją jądrem ciemności i źródłem wszelkiego złasmile

a to tylko wasza megalomania przerastająca wielkością Himalaje...
    • szare_kolory Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:00
      Czy się komuś utożsamianie nie pomyliło z zaangażowaniem? Utożsamianie, jeśli już, to może z wartościami firmy. Ale z firmą jako taką, to chyba za dużo atrakcji.
      • adriana.la.cerva Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:03
        Tak, dokładnie, utożsamianie się wartościami firmy.
        • szare_kolory Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:16
          Utożsamianie się z wartościami to co innego niż utożsamianie się z firmą.
          No to od początku: co jest konieczne w pracy to określa jej regulamin. Oprócz tego firmy czasem określają sobie kodeksy zachowań i bywa, że zobowiązują pracownika do przestrzegania. I teraz: jeśli firma ma zestaw wartości i zobowiązuje pracownika do ich przestrzegania to raczej wszystko jasne. Jeżeli np. jedną z wartości firmy jest uczciwość i zostanie dowiedzione, że pracownik był nieuczciwy to może liczyć się z karą. Nie wydaje mi się natomiast żeby pracownik miał obowiązek deminstracyjnie, na codzień okazywać czy przypominać, że on się z tą uczciwością utożsamia.
          • adriana.la.cerva Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:21
            Dobrze, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Ale np. Jedna z wartości firmy która wymaga od swoich pracowników jest pozytywne nastawienie. Cześć z pracujących wzięła sobie chyba za bardzo do serca i wygląda jak za przeproszeniem na haju.

Inna wartością jest duma- czyli pracownicy mają chodzić dumni jak pawie czy co?

Napietnowane jest na przykład zadawanie "trudnych" pytań...
            • borsuczyca.klusek Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:16
              Ale kto i komu miałby zadawać te trudne pytania?
              • adriana.la.cerva Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:19
                Pracownik menedzerowi
                • borsuczyca.klusek Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:28
                  Brak zadawania pytań, zwłaszcza przez nowych pracowników, może generować błędy. Po coś w końcu ten menadżer jest. Kogo mają pytać jak jest jakiś problem?
                  • conena Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 11:40
                    ale tu nie chodzi o merytoryczne pytania, tylko o "trudne".
                    rozumiem menadżera, bo mnie też wcoorwiają "trudne" pytania.
                    • szare_kolory Re: Utożsamiane się z firma 10.09.21, 07:35
                      No ja też rozumiem, że ludzie zadają czasami głupie pytania, od których człowieka w środku skręca: "a dlaczego mamy być dumni, skoro nie jesteśmy dumni. A ja nie widze powodów do dumy itd, itp." Ale jednak od tego jest manager żeby umiał odpowiedzieć i na głupie pytania a jednocześnie niekoniecznie pokazać, że go w środku skręca. Bo swoją reakcją nakręca takiego pytacza jeszcze bardziej. A życie pokazuje, że tacy pytacze, choć wybitnie dręczą, to jednak mocno się angażują w pracę i po prostu im zależy. Więc jest to też kwestia odpowiedniego zachowania managera.
                      No i pytanie jak w tej firmie odpowiada się na pytania. Bo jest różnica między wrogim "nie interesuj się tym" a poirytowanym "porozmawiamy o tym póżniej" oraz w miarę neutralnym: "kierujemy się takimi i takimi wartościami. Wszyscy się na to zgodziliśmy, spróbujmy znaleźć taki model pracy i zachowania, który nam wszystkim będzie odpowiadał". Tu coś mi się wydaje, że mamy do czynienia raczej z wrogością. Wtedy lepiej naprawdę nie tracić czasu tylko znaleźć sobie nową robotę. No trudno.
            • szare_kolory Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:17
              No to kiepsko to wygląda. Generalnie pewnie jest jakiś dokument, który określa co wolno pracownikowi a co nie. Nie sądzę, żeby kotś zmuszał do siedzenia przez cały dzień z kretyńskim uśmiechem. Ale skoro zadawanie pytań jest źle widziane to nie za dobrze, pewnie taka kijowa kultura w tej firmie.
              Ogólnie rzecz biorąc, jeśli to korpo to pewnie jest jakaś instancja, do której możesz zgłosić ewentualne naruszenia. Jeśli dobrze pamiętam jesteś nowa w tej pracy, może to kwestia przyzwyczajenia. Ale raczej kiepsko to wygląda, wtedy poprostu zagryź zęby, przetrwaj jakiś czas żeby zdobyć doświadczenie i śmigaj stamtąd.
            • tiszantul Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 01:09
              "Jedna z wartości firmy która wymaga od swoich pracowników jest pozytywne nastawienie. Cześć z pracujących wzięła sobie chyba za bardzo do serca i wygląda jak za przeproszeniem na haju.

Inna wartością jest duma- czyli pracownicy mają chodzić dumni jak pawie czy co?"

Korpobełkot i robienie z ludzi idiotów, czyli "wartości firmy" w praktyce. Albo bierzesz udział w cyrku, albo zmieniasz pracę
              • kropkaa Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 17:50
                A wy jakie wartości macie na farmie trolli, Tiszka?
        • lajtova Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:17
          Ale firmy nie mają żadnych wartości. Są po to by zarabiać pieniądze kosztem pracowników, środowiska, żwierząt, ludzi, okradając podatników.
          • szare_kolory Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:22
            Co na ten temat myślimy to inna kwestia. Nie uważam aby zarabianie było czymś nagannym, moje serce nie leży po lewej stronie. Natomiast nie uważam też, że cały ten cyrk z wartościami i zaangażowaniem był potrzebny. Dla mnie jest śmieszny i zbędny.
        • kropkaa Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 11:14
          Bardzo chętnie bym się utożsamiała z wartościami firmy (moja ma taki kodeks etyczny, że wprost marzę, by być takim człowiekiem i żeby każdy był takim człowiekiem), gdyby tylko firma dawała przykład i sama się ze swoimi ideami utożsamiała.
    • pyza-wedrowniczka Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:24
      Ja całe życie pracuję w małych firmach, tak 10-25 osób. I raz zdarzyło mi się utożsamiać. W sensie takim, że lubiłam moją firmę, czułam się jej częścią, używałam "u nas w X" itp. Nie miałam poczucia, że jestem tak tylko żeby zrobić swoje i zarobić kasę. Ale pewnie to zaleta małych firm z fajnymi ludźmi, gdzie wszyscy budujemy markę w jednakowym stopniu.
    • abecadlowa1 Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:24
      Jeżeli fryzjerka Danuta prowadzi salon nazywający się "U Danusi" to jest dla mnie oczywiste, że utożsamia się ze swoją firmą. Tak samo ​jeżeli ktoś prowadzi działność pod firmą "Kowalski i syn".
      • adriana.la.cerva Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:28
        No to oczywiście tak. Ale jeżeli ja Adriana pracuje w zakładach mięsnych "prosiaczek" I noszę fartuch z logo I mnie przełożeni zmuszają do utożsamiania się z firmą to co wtedy?
        • abecadlowa1 Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:32
          A nie lubisz mordować świnek?
          • adriana.la.cerva Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:40
            No nie
            • dyzurny_troll_forum Re: Utożsamiane się z firma 10.09.21, 10:29
              adriana.la.cerva napisał(a):

> No nie

To chyba powinnaś zmienić pracę...
        • aqua48 Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:13
          To kwiczysz ile sił.
    • m_incubo Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:40
      To znaczy, że ma zaburzone priorytety.
    • borsuczyca.klusek Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 20:43
      Typowe dorabianie dupie uszu 🙄
    • scarlett74 Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:15
      Nie utożsamiam się firmą.
    • krypteia Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:20
      Hmm czy dobrze rozumiem że ktoś każe ci się utożsamiać z tym więzieniem w którym niedawno zaczęłas się pracować?
      • adriana.la.cerva Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:23
        Haha no nie, nie chodzi o mnie. Trudno utożsamiać się z więzieniem 🙉
    • molik28 Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:24
      Taki tam korporacyjny bełkot. Weź to olej na miękko. Jakieś mega mundre cymbały po siedmiu fakultetach wymyślają żeby za coś brać kasę. Jak lubisz swoją pracę i ludzi z którymi pracujesz, kasa się zgadza, nie siedzisz po godzinach to możesz przyjąć, że się utożsamiasz.
    • k.messi Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:36
      Utożsamiam się z firmą, w której pracuję.

Mam bardzo fajną pracę, fajne kierownictwo i fajne koleżanki. Usługa, którą sprzedajemy, jest naprawdę dobra - sama korzystam i bardzo sobie chwalę. Wiem, że sprzedaję coś dobrego i wartego swojej ceny, więc nie ma mowy o 'wciskaniu' czegokolwiek komukolwiek - to klient zgłasza się do nas, nie my do klienta. 'Duma' z tego, gdzie pracuję, to może zbyt górnolotne określenie, ale z pewnością jestem bardzo zadowolona ze swojego stanowiska i otwarcie o tym mówię (zapytana).

W okresie największego zapie**olu (teraz) czasem trzeba zostać w pracy dłużej - jeśli mogę, to zostaję bez mrugnięcia okiem: nadgodziny są do odebrania w dowolnym dniu, a premia wypłacana bez zająknięcia. Za to, że teraz pracujemy na obrotach 200%, dostaniemy nie tylko godne pensje, ale też możliwość odpoczęcia, kiedy szał się skończy i nadejdzie spokojniejszy okres (grudzień, styczeń).

Zdecydowanie utożsamiam się ze swoją firmą, o ile to, co napisałam powyżej zaliczycie do utożsamiania się smile
      • przepio Re: Utożsamiane się z firma 10.09.21, 09:01
        k.messi napisała:

> Zdecydowanie utożsamiam się ze swoją firmą, o ile to, co napisałam powyżej zali
        > czycie do utożsamiania się smile

Ja zaliczę. I bardzo zazdroszczę.
        Obecnie moja firma robi wszystko, by było dokładnie odwrotnie.
    • ludzikmichelin4245 Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:42
      Dzień, w którym zacznę utożsamiać się z moją firmą będzie dniem mojego ostatecznego moralnego upadku wink
      • dyzurny_troll_forum Re: Utożsamiane się z firma 10.09.21, 10:31
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Dzień, w którym zacznę utożsamiać się z moją firmą będzie dniem mojego ostatecz
        > nego moralnego upadku wink

1000 / 10
    • madame_edith Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 21:49
      Była tu niedawno koleżanka, która była przekonana, że pracowanie w miejscu X czyni z niej lepszego kupca na dom właśnie dlatego, że na dźwięk tej nazwy sprzedającym majty spadną. Może o ten poziom utożsamiania chodzi 😁

A serio to wiadomo, że to trochę bełkot, ale z drugiej strony ja tam jakoś rozumiem, że można swoją firmę (także duże korpo) lubić i cenić. Być dumnym z jakichś określonych jej inicjatyw i działań prospołecznych. Ja tak mam trochę z moją fabryką i nie powstrzymuje mnie to od krytycznej oceny innych jej aspektów.
    • abecadlowa1 Re: Utożsamiane się z firma 08.09.21, 22:13
      Trudno się utożsamiać z korpo, w ktorym klepie się tabełki w excelu.

Co innego jak jesteś wspólnikiem w spółce adwokatów, żołnierzem sił specjalnych, dyrektorem teatru, wykładowcą akademickim, dziennikarzem związanym z konkretną stacją radiową czy redakcją, pilotem airbusa, sędzią sądu najwyższego itp. Można wykonywać zawód, który wpływa na Twoją tożsamość czy wiąże się z pełnieniem jakiejś ciekawej roli społecznej lub wykonywać swoją pracę w miejscu, które uchodzi za prestiżowe - wtedy łatwiej o utożsamianie się z firmą. Dziwne, że ematka wonskaspecjalistka kpi sobie z tego.
      • tiszantul Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 01:16
        "Co innego jak jesteś wspólnikiem w spółce adwokatów, żołnierzem sił specjalnych, dyrektorem teatru, wykładowcą akademickim"

Wykładowca ma taką wiedzę o życiu wewnętrznym uczelni, ze raczej trudno mu się z utożsamiać, chyba że sam siedzi w tym po uszy, czerpie zyski, ale i wtedy nie bardzo może zdradzić przyczyny dumy komuś z zewnątrz smile
        • abecadlowa1 Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 18:30
          tiszantul napisała:

> Wykładowca ma taką wiedzę o życiu wewnętrznym uczelni, ze raczej trudno mu się
          > z utożsamiać, chyba że sam siedzi w tym po uszy, czerpie zyski, ale i wtedy nie
          > bardzo może zdradzić przyczyny dumy komuś z zewnątrz smile

A po co ma mieć wiedzę o życiu wewnętrznym uczelni? Ma podać swoją afiliację przy każdej publikacji, udziale w konferencji naukowej, badaniach, aplikowaniu o grant czy stypendium.
    • lot_w_kosmos Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 05:52
      W 3 przypadkach na 4 z moich prac utożsamiałam się z firmą i ludźmi.
      Było mi tam dobrze i błogo.

Tylko w jednym przypadku nie i to była katorga pracować tam.
      Były pieniądze i prestiż a jednocześnie udręka i niechęć do życia.

Zatem dla mnie konkluzja jest jedna .
      • ajaksiowa Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 06:39
        A to nie jest.zwykła lojalność?
    • savignonblanc Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 07:05
      Ja mam tak, że (pomijając jedna duuuza fabrykę) zawsze czuję się częścią zespołu i firmy. I jestem lojalna. Nie potrafię tak od do i koniec.
    • sandy_cheeks Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 07:13
      U mnie jest pare takich gornolotnych hasel, ktorymi mamy sie kierowac w robocie: odwaga, integralnosc, doskonałosc i jakies pierdy, ze razem dazymy do lepszego 😁 co roku musze zaliczac jakis kurs z tych wartosci i podnosic kompetencje.
      Czy ma to jakiekolwiek wplyw na moj stosunek do tej firmy - nie, rowniez sie z nia nie utozsamiam. W sumie tyram tam juz ponad 3 lata i ciagle sie czuje jakbym wpadla tam na chwile i przez pomylke...
    • notting_hill Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 12:18
      To może chodzić o sposób, w jaki firma chce być postrzegana.
      Niedawno była duża dyskusja na profilu Życie stewardesy, która zamieściła ogłoszenie o naborze do pracy liniach Emirates. Jednym z warunków jest nieposiadanie tatuaży i ludzie się dziwili o co cho. Tam w ogóle są ostre warunki dotyczące tzw. "prowadzenia się", można wylecieć za byle głupstwo. No, to to są te wartości, o jakie może chodzić.

W przypadku firm Januszex SA, które wyewoluowały z małych, rodzinnych i dorobiły sobie cały ten marketingowy bullshit typu misja i wizja, to można olać.
    • jednoraz0w0 Re: Utożsamiane się z firma 09.09.21, 17:46
      Kiedyś pracowałam w dwóch firmach, jedną współtworzyłam i byłam z nią kojarzona, do drugiej przyszłam gdy miała juz pozycje na rynku i ona miała prezesa takiego w klimacie "mówisz Amazon, myślisz Bezos" (nie ta skala, ale ta relacja). I jak wróciłam po urlopie i zadzwoniłam do niego i powiedziałam "skoczę najpierw do mnie do firmy X na chwile a potem do was" to się strasznie obraził, bo jego zdaniem to świadczyło o tym, że utożsamiam się z tamtą firma a nie z tą. Ale czy ja wiem? Obu poświęciłam tyle samo. Choć faktycznie nieutożsamianie się z tą drugą to byłby wyraz instynktu samozachowawczego, bo za dużo w niej zależało od kaprysu jednego człowieka.

Natomiast kiedyś usłyszałam teorię i zgadzam się z nią, że człowiek utożsamia się z tym (krajem czy miejscem pracy), za które się wstydzi. No i pod tym kątem to za żadne miejsce pracy się nie wstydziłam (a niektóre, zwłaszcza wielkie korpo, miały swoje trupy w szafach). Gdyby ta całkiem pierwsza nagle też wywlokła trupa to faktycznie byłoby mi nieprzyjemnie, choc może bardziej dlatego, że nadal jestem w serdecznych kontaktach z tymi, co tam pracują i byłoby mi przykro ze względu na nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka