hanusinamama 12.09.21, 14:42 Ktoś tu pisał, ze zamiast obgotować można zamrozić. Mam wielką głowę (taką płaską) kapusty a najwiekszy gar pożyczyłam koleżance. Na ile trzeba wsadzić do zamrażarki? Potem rozmrozić i mozna zawijać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hasty Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 15:22 Ja mroze ugotowane liście (al dente) ,wiem , nie pomogłam, ale może w mikrofali spróbuj? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 15:30 Nie pomogę, bo nigdy takiej metody nie stosowałam, ale podbijam wątek. Też się chętnie dowiem, jak się to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 16:18 Ale tej płaskiej nie trzeba gotować, wystarczy sparzyć. A obiera się doskonale na surowo, wiec po parę liści wkładam do wrzątku na 3 sekundy i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 16:24 Słyszałam też, że można po prostu wsadzić kapustę do mikrofali. Nie sprawdziłam, bo nie mam mikrofali, ale brzmi realnie. Ja, jeśli już zabieram się za gołąbki, gotuję główkę w soku z kiszonej kapusty (efekt przypomina całe kiszone główki kapusty, których w Polsce dostać nie można raczej). I nie zawijam gołąbków, tylko robię coś w rodzaju lazanii gołąbkowej. Mniej pracy, efekt podobny, chociaż nie wizualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:27 A po co wkładasz liscie do tego wrzątku po sciagnieciu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:31 Ja nie mowie o gotowaniu. Ja jej nie moge sparzyc bo do gara nie wejdzie. Juz siedzi w zamrażarce. Zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 16:29 Podczepię się tu z pytaniem kulinarnym, co by nie tworzyć osobnego wątku. Czy jak podszykuję i złożę dzisiaj lazanię z zamiarem włożenia jej do piekarnika jutro wieczorem to będzie ok? Boję się, że makaron rozmięknie i wyjdzie ciapa. Kapustę na noc do zamrażarki, rano wyjąć i po południu można zwijać gołąbki. Metoda z mikrofalówką jest o niebo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 16:47 Moim zdaniem przegryziona lazania jest lepsza. Mi tam nie rozmięka, płaty lekko tylko obgotowuję, parę minut. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 20:52 Ja wole taką lasanie ktora poleży troche w lodówce znaim sie upiecze. Czesto robie wieczorem, a pieke na drugi dzien. Wiem ze mikrofalówka lepsza..ale mam kapuche, która nie wejdzie do mi do mikrofali Taka dostałam wielka i płaska. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 17:18 Moja mama wkłada całą główkę do zamrażarki na noc, rano wyciąga i zabiera się do szykowania nadzienia, zanim skończy, to już można zawijać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 17:36 Z zamrazarką nie pomogę, odkąd wyczytałam tutaj na forum o mikrofali, inaczej już nie sparzam kapusty (max moc na 10 minut), ktoś jeszcze pisał o piekarniku, ale nie pamiętam, jak. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 20:52 NO ja nie wsadze tej kapuchy do mikrofali. za duza jest Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:14 A jakbyś ściągnęła parę wierzchnich liści, to nie da się wcisnąć? Najlepsze gołąbki i tak wychodzą z wewnętrznych. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:26 Jeżeli to ta specjalna do gołąbków (okrągła, duża średnica i płaska) to odrywaj liście i wrzucaj po kilka do wrzątku. Dosłownie na 3 minuty. Te liście bardzo ładnie odchodzą, nawet jak ci się z 2-3 wierzchnie porwą to kolejne już będą ładnie odchodzić od głąba. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:33 NO trudno nastepnym razem tak zrobie. Wsadziłam o 16 do zamrazarki, wyjme jutro i zobaczymy. Akurat luz w zamrażarce miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:35 O Ty też? Po co do tego wrzątku wrzucasz liscie po ściągnięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:40 slonko1335 napisała: > O Ty też? Po co do tego wrzątku wrzucasz liscie po ściągnięciu? > Właśnie czasem się zastanawiam, czy bez sparzenia też by nie wyszły. Nie wiem czemu mam tak wpojone to sparzanie, że machinalnie szykuję garnek z wrzątkiem i wkładam te liście bo przecież się połamią bez tego... Ale teraz spróbuję bez sparzania liści. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 21:43 A wiesz że może rzeczywiście po sparzeniu można ja bardziej naciągnąć. Bo ja nie sparzam i moja jest taka dość luźna na nich a u teściowej zawsze opięta ale ja nie wpadłam na to że to od sparzania a rzeczywiscie ona chyba taka bardziej elastyczna sie robi . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 12.09.21, 23:28 Bo po sparzeniu są bardziej elastyczne, łatwiej je zawinąć i mozna krócej gotować gołąbki. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Mrożenie kapusty do gołąbków- help 13.09.21, 09:01 Do wody po to, żeby były bardziej elastyczne i pozwalały na wygodniejsze formowanie gołąbków. Bez łamania się liści. Zawsze sparzam. Mrozona moim zdaniem jest kiepska, próbowałam i z mrożonej nie smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś