tanebo001 20.09.21, 22:13 natemat.pl/371348,jak-ubieraja-sie-polki-psychostylistka-o-problemach-kobiet-z-ubieraniem robi z igły widły. To tylko ubranie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
21mada Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 20.09.21, 23:59 Ubranie może wiele zmienić. A Polki ubierają się na czarno i granatowo. Nie wiem z czego to wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 00:14 Zmieni humor na 5 min. W srodku jest ten sam czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 00:28 Ubranie może sprawić że będziesz wyglądać zjawiskowo albo jak kopciuch. Zmienia postrzeganie cię przez otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:05 Nie chcę martwić, ale 99% ludzi ma totalnie w dooopie, w co są ubrani inni ludzie i zapomina o tym 5 minut po zniknięciu osoby z widoku. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 15:35 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > Nie chcę martwić, ale 99% ludzi ma totalnie w dooopie, w co są ubrani inni ludz > ie i zapomina o tym 5 minut po zniknięciu osoby z widoku. > A tam w 5 minut. W minutę Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 15:51 kub-ma napisała: > dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > > > Nie chcę martwić, ale 99% ludzi ma totalnie w dooopie, w co są ubrani inn > i ludz > > ie i zapomina o tym 5 minut po zniknięciu osoby z widoku. > > > > A tam w 5 minut. W minutę > > Eee, naprawdę świetnie ubrane osoby trzymam w głowie do godziny/dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:11 Z tego co mówi wynika, że chciałaby też zmieniać wnętrze klientek i ich sposób myślenia o sobie. Inna sprawa na ile jej się to udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:22 runny.babbit napisał(a): > Z tego co mówi wynika, że chciałaby też zmieniać wnętrze klientek i ich sposób > myślenia o sobie. Otóż to. Bo opisywany punkt wyjścia to jest dramat... Dorosła kobieta, która nie wie, co lubi, a kieruję się w swoich wyborach programami w TV?! Bardzo przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:31 Nie wiem co w tym przykrego. Nie każdy się interesuje moda, jeden się zda na siebie, drugi podejrzy w tv, trzeci poprosi o pomoc koleżankę, czwartemu w ogóle obojętne czy dobrze wyglada... żaden dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:34 To jak się nie interesuje, to po licho mu porady stylistek? Nie trzeba interesować się modą, by mieć swój styl. IMO ona właśnie o tym mówi. I dla mnie to jest niedobrze, że kobiety mają tak mało zaufania do swych wyborów, a mówimy tu tylko o ciuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:19 No właśnie po to. Tak jak komuś, kto się nie interesuje urządzaniem wnętrz a chce lub z jakiegoś powodu musi mieć estetycznie w domu, przyda się porada architekta itd. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:25 No jak mogą mieć zaufanie do swoich wyborów, skoro pani kwestionuje ich życzenia (np. "chcę wyglądać dobrze nie rzucając się w oczy", "nie zależymi na podkreśleniu urody, tylko profesjonalności") - w gruncie rzeczy robi dokładnie to samo, co matki/babcie "dziewczynce nie wypada/dziewczynka powinna", tylko ma iną wizję tych powinności. Przecież to jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:35 Jak to ujęła genialna D. Masłowska: "Nareszcie zaakceptuj siebie i całkowicie się zmień" Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:40 O to, to. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 11:01 Z tego co zrozumiałam, ona chce znaleźć motywy tych życzeń i ustalić czy są naprawdę ich. Przecież nic w tym złego nie ma. Jakieś przykłady podać musiała, a do każdego pewnie można by się przyczepić. Wydaje mi się, że jeśli te życzenia wstępne są takie mocne i całkowicie własne, to klientka od nich nie odstąpi ot tak, bo ktoś jej kazał. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 11:54 Nie demonizuję tego fragmentu, choć bardzo mi zazgrzytał, w końcu nasłuchałam się nieraz od życzliwych ciotek: "jesteś taką ładną dziewczyną, dlaczego nie chcesz tego podkreślić". Natomiast zdaję sobie sprawę, że jest multum kobiet, które chciałyby a boją się, może to o nie psychostylistce chodziło. Zasadniczo mówi sporo trafnych, choć nie do końca pogłębionych rzeczy, ale też nie jest socjolożką ani psycholożką, świadczy pewne usługi i ma w związku z tym pewne refleksje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 15:39 Jak sie moja sasiadka nie interesuje ogrodem to zatrudnia ogrodnika. Bo chce miec ładny ogród. Tu to samo...serio musisz miec ciekawe życie kosmos, ze to jest dla ciebie "dramat"... Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 07:16 Może chcą naśladować Włoszki 😜 Mnie kolor nie przeszkadza za to mało się przywiązuje uwagi do sylwetki tak aby ubrania dobrze leżały, podkreślały atuty. Były świeżo wyprasowane, buty czyste - a nie rozdeptane balerinki które nie widziały pasty przez całe użytkowanie Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 07:48 Jak nie wiem jak się ubrać - ubieram się na czarno. A w granatowym mi ładnie bo mam jasne oczy i ciemne włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 07:48 Ale lubię też kolor śliwkowy z niebieskim. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:07 Z tego, ze czarny wyszczupla Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:16 Dawno w Polsce nie byłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:25 Polki na czarno i granatowo? Może jakieś starsze owdowiałe kobiety, albo młode zbuntowane nastolatki. Mało widzę ludzi w czerni na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:20 Mnie jest bardzo dobrze w granacie. W ostrych, jaskrawych kolorach ginę i źle wyglądam. Będę więc nosić to w czym dobrze się czuję Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 00:20 Nie. Ubranie odzwierciedla wiele rzeczy -społeczny status, temperament, świadomość estetyczna i ekologiczną, zahamowania, samoidentyfikację, styl życia, seksualność. Jest mocnym, częściowo świadomym, częściowo bezwiednym komunikatem i najbardziej demokratyczną formą twórczej kreacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 07:47 ladnie wam marketingowcy poryli beret Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 17:31 Jak się człowieka wytresuje, to tak myśli i się słucha. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 18:09 No, niektórzy nie myślą wcale Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:26 Tak, ale ważny jest też kontekst. Ta sama osoba może w różne dni ubrać się bardzo różnie. I o ile może pewne cech temperamentu i tak będą widoczne, to cała reszta już niekoniecznie. Czy świadomość ekologiczna widać to też dyskusyjne, bo nie wiesz, czy ktoś nosi rzeczy z pierwszej ręki czy preloved, a to wiele zmienia. No chyba że ma tylko najnowsze modele, ale to wtedy ty musisz być w stanie to wychwycić, a większość osób tego nie zrobi, w tym ja. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:38 Nie wszystkie informacje zawarte w ubraniu są widoczne dla osób postronnych, co nie znaczy, że ich tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:42 Przeczytałaś że zrozumieniem 😉? Chyba nie. Bo pisałam zupełnie o czymś innym, niż toże komunikacja za pośrednictwem ubioru także odbywa się na różnych poziomach - mniej i bardziej oczywistych. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:54 Chyba rzeczywiście nie, ja w ogóle często mam problem ze zrozumieniem twoich postów, kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:03 Ok, chodziło mi o to, że ktoś może np. do sklepu z działki wyskoczyć w dziurawych ogrodniczkach, a innego dnia wejdzie do tego sklepu w garniturze od projektanta, bo właśnie wraca z ważnego spotkania biznesowego. W obu sytuacjach inne komunikaty odczytasz z ubioru. To oczywiście skrajny przykład, ale starałam się pokazać możliwie jasno, co mam na myśli 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:14 A ja z kolei, pisząc "ubranie odzwierciedla" nie miałam na myśli tego, że każdy, kto rzuci okiem na człowieka, jest w stanie rozpoznać, co stoi za takim a nie innym wyborem. Jesteśmy w naszym oglądzie mocno ograniczeni i ułomni, ponadto skłonni do uogólnień i powierzchownych osądów. Jest związek pomiędzy moja dwudziestoletnią bluzą z małpą, a tym, kim jestem - sentyment do ofiarodawcy, sympatia dla szympansów, estetyczny zachwyt nad unikalnym musztardowo-miodowym odcieniem, niechęć do wyrzucania, pewna nonszalancja wobec tego, jak mnie postrzegają postronni. A postronni najczęściej myślą: "ot, fleja", w czym również jest odrobina prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:18 Też fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 06:44 "Tylko" ubranie...? Bzdura, ubranie to coś o wiele więcej niż zakrycie nagości. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 07:47 glownie ochrona przed warunkami atmosferycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:34 Czy ja wiem, czy głównie... Na pewno jest to ważne (zwłaszcza tam, gdzie pogoda nie rozpieszcza), ale nawet wśród zwierząt wygląd gra ogromną rolę. Po co pawiowi jego bajeczny i zupełnie niepraktyczny ogon? A lwu grzywa? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:52 odpowiednikiem grzywu u lwa jest fizycznosc , niech juz bedzie to wasze 2 metry wzrostu kwadratowa szczeka szerokie bary a nie przykrotkie obcisle spodenki u kobiet bufet, junk in the trunk , talia a nie szmaty z hama Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:04 bigimax4 napisał: > > u kobiet bufet, junk in the trunk , talia a nie szmaty z hama Czyli jednak ubranie ma znaczenie większe niż tylko ochrona przed pogodą....w niektórych fasonach figura jest ukryta 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:09 No ale przecież bez tej grzywy lew byłby i tak większy i bardziej umięśniony od lwicy, a jednak dodatkowo wyhodował sobie grzywę, która pełni rolę li i tylko estetyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:23 Pawi ogon nie jest dla dobrego samopoczucia pawia tylko w celu poderwania partnerki. On ma się podobać szarej i niepozornej samicy Grzywa jest wyrazem witalności, krzepy i zdrowia lwa i też ma zwracać uwagę lwic. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:53 Grzywa chroni przed małżeństwami jednopłciowymi wśród lwów, hello! Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 17:11 Hahaha, no bez tego byłoby trudno Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 17:14 Ale jak taki paw znajdzie partnerkę to na pewno ma dobre samopoczucie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 06:52 bo kobieta ma być po pierwsze ładna! po co się oszpecać 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 06:54 Nie, przede wszystkim ma się dobrze czuć; i jeśli do tego jest jej potrzebne ubranie i torebka, to co? Chcesz to wyśmiać? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:11 primula.alpicola napisała: > Nie, przede wszystkim ma się dobrze czuć; i jeśli do tego jest jej potrzebne ub > ranie i torebka, to co? Chcesz to wyśmiać? Póki co to pani psycho-stylistka (hehe) krytykuje kobiety, które "nie chcą podkreślać, że są ładne i wolą być postrzegane jako mądre" imputując im m.in. "dysfunkcyjne rodziny" pochodzenia - to jest twoim zdaniem ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:28 Dysfunkcyjne rodziny dotyczyły wszystkich, nie tylko tych mających obawy, o jakich wspominasz. Nota bene te 90 proc. jest szokujące... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:34 kosmos_pierzasty napisała: > Dysfunkcyjne rodziny dotyczyły wszystkich, nie tylko tych mających obawy, o jak > ich wspominasz. Nota bene te 90 proc. jest szokujące... > To 90% jej klientek, nie całej populacji. Jak ktoś jest zdrowy, to nie szuka lekarza, a w szpitalach też wszyscy chorzy przecież 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:38 90 procent kobiet w Polsce pochodzi z domów dysfunkcyjnych - tak jest napisane, a pani powołuje się na jakąś psycholożkę. Napisałam, szok, jeśli to prawda, no ale linku do artykułu naukowego raczej w takich tekstach się nie podaje (czasem szkoda). Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:49 kosmos_pierzasty napisała: > 90 procent kobiet w Polsce pochodzi z domów dysfunkcyjnych - tak jest napisane, > a pani powołuje się na jakąś psycholożkę. Napisałam, szok, jeśli to prawda, no > ale linku do artykułu naukowego raczej w takich tekstach się nie podaje (czase > m szkoda). > Moze doczytaj, ona ujela to tak, ze w to wlicza sie głównie kompleksy matek na punkcie wygladu a nie np. przemoc wobec dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:59 Jeśli nie nadużyła słowa 'dysfunkcyjny' to niewiele zmienia, bo te matki musiały mieć naprawdę spory problem. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:24 kosmos_pierzasty napisała: > Jeśli nie nadużyła słowa 'dysfunkcyjny' to niewiele zmienia, bo te matki musiał > y mieć naprawdę spory problem. > Babka sama kreuje wagę tego problemu, zeby sprzedać swoje usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:53 Nie wydaje Ci się, że trochę przekręciłaś? "Że jeśli ktoś jest ładny, to na pewno jest głupi. Trafiają do mnie atrakcyjne kobiety, które chcą za wszelką cenę się oszpecić albo pokazać, że są mądre, a nie ładne. Tworzy się wtedy ogromny dysonans: chcą wyglądać atrakcyjnie, ale boją się własnej urody. Boją się, że jeśli zrobią sobie paznokcie, będą super zadbane i, nie daj Boże, jeszcze podkreślą swoją sylwetkę, to usłyszą: "ładna, ale głupia". Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:29 Ależ ona właśnie mówi o czymś przeciwnym - że kobieta ma się dobrze czuć, nawet jeśli teoretycznie nie wygląda optymalnie w ciuchach, które wybrała. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 10:22 No wlasnie ona na zmiane mowi o tym ze trzeba sie dobrze czuc a potem ma pretensje ze kobiety nie chca wygladac ladnie. W wielu miejscach sama sobie przeczy Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 07:09 Nie, znam kobiety które mają nadwagę czy duży biust ukrywają za ubraniami. I jeszcze krytykują inne że chodzą w czymś dobranym bo dla nich nie ma rzekomo ubrań a te śmią chodzić w bajecznej bluzce w dekoltem w V. Jest dużo zawiści w tych źle ubranych kobietach o buty ze pewnie niewygodne, długość spódnicy bo zbyt zwiewna, za długa a nie kiedyś chodziły w mini bo nogi miały super, sukienkę bo kto to widział chodzić w sukienkach na codzien ale one na bal nosiły kiedyś extra i nawet mają zdjęcia w telefonie. One biedne muszą chodzić w szmatach bo nic dla nich nie ma w sklepach. A prawda jest taka że tkwią w przekonaniach które im matki wpoiły Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:21 Wprawdzie nazwa "coach stylu" mnie osłabiła, ale wbrew pozorom pani ma sporo racji, choć może czasami wysuwa za daleko idące wnioski. Btw to chyba ematka, nigdy w życiu nie powiedziałabym że ma 43 lata, doskonale wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 08:42 nuclearwinter napisała: > Btw to chyba ematka, nigdy w życiu nie powiedziałabym że ma 43 lata, doskonale wygląda. Nie wierz we wszystko, co widzisz na zdjęciach w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:08 No co ty nie powiesz. Pani ma dobre, młode proporcje twarzy, tutaj raczej filtrami wiele nie zadziała, to nie zmarszczki. Poza tym nie oceniam tylko po zdjęciach z artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:18 Nieprawda. Bardzo fajny tekst. Tylko, jeśli ona ma rację, to równie przygnębiający, jak ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:25 Ooo, lubię takie nadęte pańcie z przerostem ego i misją zbawiania świata za pomocą czegoś totalnie spomiędzy pośladków. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:40 A co Ci wadzi? Jej klientki pewnie są zadowolone, albo przynajmniej na starcie jej podejście wydaje im się zachęcające, skoro korzystają z jej usług. Takie krytykowanie dla samego krytykowania jest słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 09:57 Wizerunek to nie jest "coś spomiędzy pośladków", czy tego chcesz czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 11:13 Konkrety poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 14:05 Ten wywiad to piękny przykład stwarzania problemu na potrzeby własnego biznesu. Przecież skądś ta psychostylistka i coach stylu (piękne tytuły, swoją drogą) musi brać klientelę. I to podkreślanie, że styl koniecznie trzeba mieć. No trzeba. Co prawda w związku z własnymi upodobaniami, osobowością, blabla, bardzo fajnie, ale styl być musi. A jak go nie ma, to co się tak właściwie dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 14:24 kobietazpolnocy napisał(a): > > I to podkreślanie, że styl koniecznie trzeba mieć. No trzeba. Co prawda w związ > ku z własnymi upodobaniami, osobowością, blabla, bardzo fajnie, sale styl być mu > si. > A jak go nie ma, to co się tak właściwie dzieje? Nic. Nie chodzi się do stylistki. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 14:34 Ja wiem, że nic się nie dzieje. Mnie śmieszy ta pani, bo ona jest przede wszystkim "psycho". Innymi słowy, wmawia kobietom nieistniejące problemy duszy, by sprzedawać swoje usługi (bo te wszystkie jabłka, klepsydry i palety kolorystyczne to już internetowy mainstream, więc się na tym nie zarabia, ale na dysfunkcjach, lękach i odkrywaniu własnych pragnień najwyraźniej już tak). Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 15:16 Ja nie widzę problemu. Sama bym w życiu nie poszła, ale jak ktoś czuje potrzebę, to czemu nie? Chyba nie nagabuje obcych kobiet na ulicy i nie zaciąga ich tam siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 16:53 Ja się śmieję. Ale problem też widzę. To jest takie zaśmiecanie trochę rynku i próba stworzenia problemu tam, gdzie go nie ma. Nie lubię takich biznesów, uważam, że nie wnoszą nic dobrego na dłuższą metę. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 17:23 Nie postrzegam tego jako zaśmiecania, niby czemu? Taki trend i tyle. Kto chce analizy kolorystycznej i doboru fasonów ten ma w czym wybierać, jeśli ktoś chce pochylenia się nad własną niedecyzyjnością i kompleksami, uderza do pani, która się tak sprofilowała. Tezę, że kobiety mają zaburzony obraz własnej fizyczności i chwieją się w kapryśnych powiewach sprzecznych oczekiwań społecznych, uważam za trafioną. Choć oczywiście to nie dotyczy ematek 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 15:21 O ile sam tytuł istotnie pretensjonalny, to krytyka chyba przesadzona. Nikomu swoich usług nie wciska, znajdują się na nie chętne, kobieta dzieli się jakimiś, niegłupimi obserwacjami. Zacięcie psychologiczne mogą mieć też fryzjerki, manikiurzystki, kosmetyczki, instruktorki jogi i wszelkie doradczynie. I super, o ile się klientkom nie narzucają z diagnozami. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 16:56 Niby tak, ale coś mnie tu gryzie. Tu nie chodzi o coachowanie przy okazji malowania paznokci. Tu jest nacisk na psyche, to jest punkt wyjścia. Bo te stylizacje to głównie "podążanie za klientką i odrzucanie palet kolorystycznych". Czyli taka wolna amerykanka, jak zwykle przy rozterkach duszy. Trochę mnie złości promowanie tego typu contentu i biznesu. Ale targetem nie jestem, więc się złoszczę w imieniu innych.. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 20:01 Dokładnie jak napisałaś - to "conetent' i 'bznes'. Imo lepszy niż uprawiają mainstreamowe marki. To jest dopiero granda... Po prostu żyjemy w czasach, gdy - wbrew hasłom - prostota i uczciwość nie dadzą satysfakcjonującego dochodu. Taka trochę postkapitalistczna paranoja... Sprzedają się koncepcje - kto ma leszą, ten zarobi. Przy czym akurat koncepcja tej pani imo nie jest szkodliwa. Może nawet być budująca, o ile nie podejdzie się do niej na zasadzie "nie, bo nie, bo ja wiem lepiej, bo jestem taką super fajną racjonalistką, a ona mąci bez sensu". Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 20:06 A wg mnie pani kolcz fascynujaca sie NLP, bioraca sie zabawe w psychologa, jak najbardziej moze byc szkodliwa. To juz jest kategoria szarlatan nadajacy sobie "naukowo" brzmiacy tytul. Pani sama przyznaje, ze psychologii nie konczyla i dziala sobie zen-intuicyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 20:30 Jestem skłonna się zgodzić, że nie powinna używać przedrostka psycho- jeśli nie ma wykształcenia. Jednak, oddając jej sprawiedliwość, jest to konsekwenca braku regulacji prawnych, co jest rzeczywistym problemem, znacznie poważniejszym niż kwestia nazwy profesji tej konkretnej pani. A gdyby wymyśliła coś mniej zobowiązującego? Typu "indywidualne stylizajce", "stylizacje dla ciebie". "stylizacje z uwzględnieniem twojej historii i twojej wyjątkowości"... Nadal zasługiwałaby na krytykę? Czy sama idea jej działalności jest szkodliwa? Imo nie. Dopóki uczciwie mówi o swoich kompetencjach, uprawnieniach i założeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 20:43 A wg mnie nie tylko sama nazwa jest nie ok. Nie w porzadku jest bawienie sie w lekarza/psychologa/terapeute, jesli sie nie ma kwalifikacji. Dlatego jestem goraca przeciwniczka wszelkich kolczow i duchowych przewodnikow z bozej laski. Czasem pomagaja, czasem nie szkodza, ale tez nierzadko wlasnie szkodza, jak chocby Pawlikowska ze swoimi radami nt depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 22:24 Mam podobnie. Z pozoru pani nie pisze nic bulwersującego, ale jak się wczytać, to od razu widać, że ona na tych wszystkich kompleksach, dysfunkcjach i niepewności buduje swój biznes. Jest w tym dla mnie coś wstrętnego i szkodliwego. Jak wpędzanie w choroby celowo, by móc sprzedawać lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 22:30 Nie za bardzo nadążam.. Koncepcje się sprzedają od zawsze, to od nich zależy sukces wielu biznesów. Problemem tej pani jest to, że jej koncepcja jest a) szkodliwa i b) niekonsekwentna. A) bo żeruje na kompleksach i niepewności kobiet. B) bo jest wyraźnie niespójna: niby idziemy za klientką i jej pragnieniami, ale tak mimochodem tu i tak wtrącamy uwagi, że kobiety w Polsce (jak zawsze, tylko w Polsce, jakżeby inaczej) mają stłumioną kobiecość i ona ją pozwoli uwolnić. Nie znałam tej kobiety wcześniej. Domyślam się, że uroda i zadbanie bardzo jej w biznesie pomagają, bo na zdjęciach wygląda bardzo dobrze (z twarzy, bo akurat nie wszystkie jej ubrania mi się podobają). Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 16:17 A skąd biorą klientelę manicurzystki? Chodzą po ulicy i pokazują palcem - przyjdź do mnie? Toż to droga impreza takie cyklicznie robienie paznokci. Te same panie z hybryda czy żelem często są zaniedbane ubraniowo bo na wszystko nie starczy. Ja tam wolę wybrać dobry ciuch a paznokcie sama sobie piłuję i maluję Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 16:53 kobietazpolnocy napisał(a): > Ten wywiad to piękny przykład stwarzania problemu na potrzeby własnego biznesu. > Zgadzam się z Tobą w 100%. Ten wywiad to strategia marketingowa. Nawet w tym wątku widać, że niektóre forumki złapały przynętę Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 17:00 Ale malo subtelna ta reklama. "Uswiadomilam klientce, ze szuka milosci a nie niezaleznosci i juz po 2 miesiacach byla szczesliwie zakochana"? Kto sie na to zlapie? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 18:22 >Ten wywiad to piękny przykład stwarzania problemu na potrzeby własnego biznesu. Bardzo trafne spostrzeżenie. Kobieta jest tak wiarygodna, jak Zbigniew Ziobro jako prawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 19:55 Imo zwyczajnie każdy ma styl. To jest nie do uniknięcia, o ile nie dasz się zakrzyczeć modzie, temu co wypada, co nie, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 15:39 Yyyyy "psychostylistka"? Chyba pora umierac Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 15:47 Głodne teorie teoriami, ale jaka ładna kobieta! Wyglada bardzo świeżo, świetnie zrobiona twarz, lekkie, bezpretensjonalne ciuchy. Do takiej stylistki bym poszła. Ciekawa jestem jej opinii na temat mojej szafy, gdzie jest wszystko - od emerytowanej kolumbijskiej prostytutki przez nobliwe suknie po flejowate stylówy pani domu w depresji. Może by na tym poległa, rzuciła psycho i była tylko stylistką. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Psychostylistka o modowych problemach Polek 21.09.21, 18:45 Psychostylistka, coach stylu, OJP : D: D Pani stylistka trzyma się czerni, bieli i beżyków, no inspirujące w ch... Odpowiedz Link Zgłoś