Dodaj do ulubionych

Pod rozwagę dla matek

25.09.21, 19:34
Tekst linku

Ja wiem, ze plotek ale sama ja obserwuje na insta, pod rozwage dla wyśrubowanych wymagań w stosunku dla dzieci co dla niektórych.
Podziwiam akurat w tym panią Annę, ze miala sile i odwage na odciecie sie od toksycznych rodzicow.
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:42
      Kurcze, zawsze ją miałam za skrajną idiotkę i emocjonalnego popaprańca. Żal mi jej teraz. Dzięki za link.
      • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:48
        Jak kazdy popelnia blędy, cos dla Bergi- skonczyla Batorego😉, jak na taka sytuacje to swietnie daje rade kobieta.
        • kokokoko_euro_spoko Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:53
          sabek81 napisała:

> Jak kazdy popelnia blędy, cos dla Bergi- skonczyla Batorego😉, jak na taka sytu
          > acje to swietnie daje rade kobieta.

Nie obarczam winą nikogo. Ale nie grzeję się po wypowiedzi jedynie jednej ze stron. Rodzice raczej nie mają takiego dostępu do mediów.
        • bergamotka77 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 23:40
          Co dla Bergi... Kilka matek stąd ma czy miało dzieci w Batorym. Czytałam to o Ani i pomyślałam: O kurcze Wendzikowska jest ematka! big_grin Ciekawe ile tu jeszcze znanych/rozpoznawalnych babek siedzi.
    • pani07 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:46
      W sumie żal dorosłej kobiety i tego, jak odbiera dom. Jak czytałam wymagania jej rodziców, to mam w rodzinie taką kobietę- rok szkolny= mama nie odpuszcza dziecku, ciągle z nim "pracuje" i "uczy się" + 4 różne zajęcia w tygodniu. Trochę jej córka ma zrealizowac jej marzenia. To źle się skończy, może tak jak u pani Anny.
      • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:50
        Co ona musiala przejsc to sie w glowie nie miesci🤦‍♀️ Daje radę dziewczyna
        • gaskama Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:52
          Moim zdaniem nie daje. Teraz wiadomo dlaczego.
          • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:55
            Wszystkiego nie wiemy, ja opieram opinie tylko na tym co zamieszcza, i tak jest dzielna.
            • gaskama Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:59
              Nie obserwuje jej. Ale oglądałam w ugotowanych. Teraz jej xujowe zachowanie w 100% zrozumiałe.
              • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:29
                A tak pamiętam
                • kokokoko_euro_spoko Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:31
                  A opowiecie, co to było za zachowanie i dlaczego można je z nowej perspektywy usprawiedliwić? Nie oglądałam tego programu.
                  • gaskama Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:41
                    Cos jej nie wyszło, spaliło. Dostała histerii, uciekła ze studia. No był czad. Wszyscy ją pocieszali, ale ona odleciała normalne. Biedna....
                    • kokokoko_euro_spoko Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:55
                      Rozumiem, ale wspomnienie na insta w pytaniach, że rodzice byli wymagający i chcieli, żeby z każdego przedmiotu była szóstka, i budowanie na tym swojej "tragedii" jest IMHO nie fair. Za mało faktów, a rodzice są już pewnie grillowani na dzielni.
    • kokokoko_euro_spoko Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:49
      No, ale to tekst Pani Ani. Może rodzice powiedzieliby coś innego? Wysokie wymagania jeszcze do całkiem niedawna to większość rodziców miała.
      • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:51
        O i juz obarczanie winą ofiary, jakie to typowe.
        • kokokoko_euro_spoko Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:56
          sabek81 napisała:

> O i juz obarczanie winą ofiary, jakie to typowe.

Nie obarczam winą nikogo. Ale nie grzeję się po wypowiedzi jedynie jednej ze stron. Rodzice raczej nie mają takiego dostępu do mediów.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:52
        Dodam jeszcze, że znam dwie osoby, które za radą psychologa ucięły kontakty z matkami. Co ciekawe ich rodzeństwo ma normalny kontakt z tymi matkami, a matki jak matki- może nie anioły, ale też nie z horroru.
        • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:53
          Taaaa jasne
        • nagako Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 23:30
          Przez wiele lat moja siostra i ja miałyśmy zupełnie inną relację z naszą mamą.
          Aż przyszedł czas że matka zrozumiała że że mnie sługusa nie zrobi (byłam tą gorszą córką, przeznaczoną do służby w domu rodzinnym) i uznała że spróbuje z moją siostrą.
          Teraz mamy takie samo zdanie o rodzicielce.
      • alicia033 Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 08:41
        kokokoko_euro_spoko napisał(a):

> Wysokie wymagania jeszcze do całkiem niedawna to większość rodziców miała.

Że CO?
      • hanusinamama Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 14:10
        NO zapewne robili to dla jej dobra nie dla własnych abnicji i na 100% nie dla swojej dumy.
    • hrabina_niczyja Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:51
      Znam taka. Dwie córki, 5 i 2,5 roku. Dziewczynki nie oglądają telewizji, nie chodzą do kina i nie jedzą słodyczy. Za to uczą się języków, matematyki, czytają jakieś edukacyjne książeczki, układają puzzle i inne edukacyjne układanki i chodzą na różne dziwne warsztaty. Tam wszystko jest edukacyjne, a mi szkoda tych dzieci, że nie znają smaku lizaka i radości z bajki.
      • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:53
        Przykre to co piszesz, co czeka te dzieci w przyszlosci?
        • zerlinda Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 19:57
          Jak trafia na urodziny do rówieśników, to rzuca się na tort i chipsy. To je czeka.
          • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:04
            Napewno tylko to🤦‍♀️
      • ichi51e Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:32
        trzeba to zgłosic do opieki społecznej!
        • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 21:25
          Bardzo smieszne, nie nie trzeba ale co nedzie pozniej jak dzieci beda starsze? Moze nic a moze dazenie do bycia naj we wszystkim
      • princesswhitewolf Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 23:23
        2.5 roku uczy sie matematyki?

Tylko na ematce mozna takie rzeczy przeczytac. 🤣
        • hanusinamama Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 14:11
          Czemu? Sa nawet "kursy" matematyki dla takich dzieci. Ostatnbio widziałam programowanie dla 3 latków.
          • sol_13 Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 15:23
            Pewnie, że są, mam znajomą, która z 1,5 roczniakiem jeździła na angielski, także tego...
      • bene_gesserit Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 01:14
        hrabina_niczyja napisała:

> Znam taka. Dwie córki, 5 i 2,5 roku. Dziewczynki nie oglądają telewizji, nie ch
        > odzą do kina i nie jedzą słodyczy. Za to uczą się języków, matematyki, czytają

Moja przyjaciółka była tak chowana.
        Wszystkie wakacje nad książkami, nauka języków, w tym łaciny. Nikt nie chwalił jej za czerwony pasek, bo to była oczywistość. Noi obowiązkowo opieka nad niepełnosprawną siostrą w tak zwanym wolnym czasie. Miałyśmy czas na przyjaźń na przerwach w szkole i podczas powrotów ze szkoły do domu.

Kiedy zrobiła maturę, załatwiła sobie cichcem pracę za granicą i zwiała z domu rodzinnego. Kiedy wróciła - do wynajętego za zarobione pieniądze mieszkanie - matka musiała zrobić bardzo wiele, żeby znowu zaczęła się do niej odzywać. Teraz ich stosunki są poprawne, ale ona wychowuje swoje dzieci zupełnie inaczej.
        • hanusinamama Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 14:12
          Ja w szkole miałam koleżankę, która jak dostała w 7 klasie 4 z chemii na koniec to całe wakacje matka jej pwtórkę z tej chemii robiła.
    • la_bonne_cusine Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:11
      Nie no spoko. Babka sprzedaje światu wszystko na czym da się zarobić.
      • la_bonne_cusine Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:19
        Kiedyś grała w serialu "Dziki". Była dobra, mogła iść w stronę filmu. Wybrala jak wybrała, imo mniej trafnie.
        • akseinga1975 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:24
          Dobrze, ze osoba medialna poruszyla ten temat, moze jakis rodzic w pore sie opamieta.
          • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:31
            Oby
      • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:30
        Ale nie o tym wątek akurat, jej sprawa co robi
        • sabek81 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:31
          To bylo do postu wyzej
    • ania_z_zielonymii Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 20:28
      A mnie najbardziej zaintrygowała ta pamięć słuchowa, którą się chwali Anna W. Podejrzewam, że mój syn taką ma. Kiedy się uczy czytając podręcznik mało zapamiętuje, ma paskudne pismo i dużo wynosi z lekcji + talent do języków obcych. Dla mnie (typowego wzrokowca) to jest strasznie dziwne, bo uczyłam się za pomocą metod, które w ogóle nie sprawdzają się w przypadku syna. Najlepiej, żeby ktoś mu przeczytał albo powiedział regułkę do zapamiętania- wtedy dociera do mózgu. Jeśli sam przeczyta - kompletnie nie koduje. Nie wiem czy to takie fajne.
      • ophelia78 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 21:37
        To jest niefajne w polskiej szkole. Bo szkola nastawia się na wzrokowców. Te wszystkie ramki, podkreślenia, notatki...
        Sama jestem wzrokowcem. Syn ma pamięć słuchowo-kinetyczną. Czyli najlepiej zapamiętuje ze słuchu i w ruchu. Czyli często jego nauka wygląda tak ze ja mu czytam/opowiadam podrecznik a on niemal dynda na żyrandolu smile Zdalne wyglądało tak ze słuchał nauczyciela i układał klocki lego smile
        • ophelia78 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 21:39
          * kinestetyczna
        • eliszka25 Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 23:20
          O, to mój starszy syn też ma podobnie. Słówek z francuskiego uczył się tak, że ja mu czytałam, a on się kręcił na krześle obrotowym. Mnie się robiło niedobrze, a jemu pomagało w nauce.
        • huang_he Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 09:15
          Ja zawsze myślałam, że jestem wzrokowcem, ale na stare lata okazało się, że może tak, ale na krótką metę. Ze wzroku działa u mnie pamięć krótkowtrwała (zakuć, zdać, zapomnieć), a ze słuchu zostaje na zawsze. Dlatego wszystkie książki lekkie, kryminały itp. czytam, zaś popularno-naukowe - słucham. No ale zaraz przyjdą ematki, które wyśmieją audiobooki, ze to nie czytanie, gorsza forma itp.
      • bei Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 01:21
        Piszesz i o moim synu 😉- jest słuchowcem, z talentem do języków, świetnie zapamiętuje z lekcji i ma taką dysgrafię, ze sam siebie nie czyta.
      • jednoraz0w0 Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 03:39
        > Jeśli sam przeczyta - kompletnie nie koduje.

Kup mu gitarę czy klawisze czy coś i niech sobie układa melodyjki do regułek. Tzn a capella też może ale z instrumentem fajniej. Results guaranteed or your money back smile
    • ga-ti Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 23:31
      A według mnie to słabe jest takie pranie brudów, wylewanie żalów, w mediach społecznościowych. Dorosła kobieta, z nielitościwym prawem mediów zaznajomiona i takie gadki. Wygląda na celowe działanie.
      • gaskama Re: Pod rozwagę dla matek 25.09.21, 23:34
        Mógł psycholog doradzić. Myślę, że dziecko z reguły nie odcina się od ciepłego, normalnego i wspierającego domu.
      • kosmos_pierzasty Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 10:09
        Bardzo dobrze zrobiła (choć nie kojarzę pani 😁), ale nawet z tego wątku wyłania się jakiś obraz. Tekst o praniu brudów jest megatoksyczny i wstrętny. A pani wykonała krok w stronę naruszenia tabu. Brawo! Opinia że niby matka to zawsze kocha i wspiera, a zerwanie z nią kontaktu świadczy źle o dziecku jest powszechna, niesprawiedliwa i należy do minionej epoki. Świetnie że temat wypływa, pojawia się w świadomości społecznej. Nie tylko na emamie 😉
        • ga-ti Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 10:27
          Ta pani jest osobą medialną, czasem robi jakieś głupstwa. Myślę, że takie odpowiadanie w mediach społecznościowych, jakieś tam zaczynanie tematu, niedokończone myśli, coś powiedziane, ale z nutką niedopowiedzenia to początek medialnych wystąpień pani, szykowanie gruntu.
          Czy to doprowadzi do szerszej dyskusji o toksycznych związkach dziecko-rodzic? Oby. Jednak pesymistycznie zakładam, że raczej ma podnieść oglądalność, klikalność, chwilę sławy dla owej pani.
          • kosmos_pierzasty Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 14:01
            Ale wiesz, jedno nawet egoistyczne i cyniczne działanie, może pociągnąć za sobą inne, już odmienne. Tak to działa. A nuż finalnie coś dobrego z tego wyniknie, nawet jeśli w tym konkretnym przypadku masz rację.
      • hanusinamama Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 14:12
        Jakie pranie brudów? Pisanie o sytuacji w domu to pranie brudów?
    • furiatka_wariatka Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 00:51
      Patrząc na to jak się zachowuje, na jej przypadkowe związki, widać, że coś w niej w domu było nie halo. Ma braki emocjonalne, wiąże się z jakimiś popaprańcami, którzy tak samo jak ona nie są w stanie stworzyć związku. Szkoda mi jej córek, jej poniekąd też, ale nie da się jej lubić.
    • volta2 Re: Pod rozwagę dla matek 26.09.21, 16:24
      widziałam i nie wierzę, ale ja małej wiary jestem

kilka dni temu zabrałam syna na jazdę autem, przed zdawaniem egzaminu

zrobiliśmy jedną jazdę, nawet nie wyjechał z garażu, szło mu naprawdę fatalnie, usłyszał prawdę, i nie były to miłe słowa, raczej realne spojrzenie z boku.
      po godzinie i dwóch wyjechaliśmy drugi raz, jak się otrząsnął, przemyślał i przestał histeryzować (typu nie umiem jeździć, nie nadaję się, itp.), potem poszło mu dobrze, a nawet bardzo dobrze i też usłyszał stosowny do zaprezentowanej jazdy, komentarz.

w przekazie telefonicznym do moich rodziców, już po zdanym egzaminie, usłyszałam, że go nakrzyczałam i pobiłam. dziękuję, nie mam więcej pytań. (na pewno nie nakrzyczałam, mogłam mieć lekko uniesiony głos, mój syn wie, kiedy krzyczę i wie, jak to wygląda a o pobiciu to nawet nie ma co komentować).
      po prostu chciał podkręcić dramę, wywołać współczucie i zainteresowanie. nawet nie wie, czemu mu tak język poleciał (dodam, że to nie pierwszy raz, gdy tak konfabuluje).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka