princesswhitewolf 03.10.21, 14:58 Przeczytalam taki oto artykul o ilosci pestycydow w winogronach, pomaranczach, mango i marchwii itd. Czy ematka kupuje zywnosc hodowana bez pestycydow ( organic, biologique) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
picathartes Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:09 Żywność “organic” jak najbardziej zawiera pestycydy. Biopestycydy. Mniej przebadane i kontrolowane mniej niż zwykłe. Niestety często również szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:12 Co to sa biopestycydy? Mowisz ze jak podlewam pomidory drozdzami to sa to sskodliwe biopestydycy i jak opryskuje śliwkę wywarem z czosnku i breja z pokrzywy to tez szkodliwe biopestycydy? Masz jakies informacje o tym z google? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:17 Biopestycydy to substancje na bazie mikroorganizmów. Najczęściej grzybów lub bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:20 No czyli moje drozdze to biopestycyd? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:23 Też, ale ty se uprawiasz dwa pomidorki. Jak ktoś ma ich 200 hektarów, to leje nieco bardziej skomplikowane substancje. I te właśnie substancje używane są w ogromnych ilościach, ze względu na niestabilność biologiczna, wolne działanie, wrażliwość na warunki środowiskowe i to, że działają tylko profilaktycznie, ich skuteczność w przypadku wystąpienia choroby/szkodników jest nikła. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:09 W tym roku mialam 120 krzaczkow pomidorow. Polowe z tego papryk. Duzo ogorkow fasolki, oberzyne, cukinię poziomek i mase drzew owocowych. Chwalic sie dalej? Z pomidorami organic w wielohektarowych hodowlach to jest tak ze sa hodowane nie w ziemi ale w szklarniach w specjalnej wacie. Tak najtaniej i najbezpieczniej. Z pomidorami to nie tyle szkodniki ale tzw zaraza ziemniczana czyli grzyb jest najbardziej grozny Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:11 Hydroponika rulez w UK Hi-tech tomatoes growing in a greenhouse the size of 11 football pitches | ITV News Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:21 Poguglaj sama, proszę - nie chce mi się na komórce. Info na ten temat jest cała masa od wielu wielu lat. Było sporo procesów sadowych, część biopestycydów została wycofana z użytku. Najgorsze że jest to rynek niekontrolowany tak rygorystycznie jak zwykłe pestycydy, więc hulaj dusza 😱 Mój sasiad w Stanach był prawnikiem specjalizujacym się w żywności. Na moje pytanie, czy kupuje organic, tylko się zaśmiał i powiedział, że absolutnie nie 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:25 USA wala pestycydy na wszystko co sie da a Twoj sasiad to nie wyrocznia. Poczytaj zalaczony artyku Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:18 Dostarczasz później swoje plony do sieci marketów, gdzie są sprzedawane z nalepka bio/organic? Jeśli tak, to znasz odpowiedz, jaki nie, to twoje drożdże i breja z pokrzywy nie są odpowiedzią na to, czym nawożone są warzywa eco na masowa skale. Tak jak picarthes napisała, te nawozy często są tak samo szkodliwe jak tradycyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:42 Rozmawiamy o szkodliwosci grzybow na uprawy ekologiczne. Nie znalazlam nic o szkodliwosci biopesticides. Chyba to artykuly produkowane przez producentow pestycydow tradycyjnych cos jak " toksyczna soja" sponsorowany przez przemysl miesny. W UK nie ma w sprzedazy pestycydow w oparciu o mikroorganizmy i szkoda bo szukalam. Mam problem z jednym.drzewem i miedzian nie pomaga. Chyba zetne bo nie chce chemia go traktowacl Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:03 ale szkodliwe z jakiego punktu widzenia? ludzi czy środowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:05 Myśle, ze obu, choć nie będę się spierać. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:13 U was w UK jest lepiej, bo zła UE nie narzuca wam już swoich norm i nie musicie stosować pestycydów, więc nie musisz się już tym martwić u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:24 Normy pozostaly takie same is nawet e niektorych sprawach ostrzejsze ( RODO ma tu obszerna czesc dotyczaca dzieci)BSI standards na ktorych sie opierają normy EU z UK sie w koncu wywodzi. Zreszta w prasie byl swego czasu dramat z amerykanskim Kurczakiem GMO karmionym. No i nie, nie bedzie kurczakow GMO karmionych. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:25 no piszę przecież, że u was jest lepiej niż w UE Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:22 Nie, gdyż albowiem w Polsce rolnictwo ekologiczne to farsa. Poza tym produkty bio często są skażone grzybami. Najbardziej przemawia do mnie idea produkcji integrowanej, ale ona słabo przyjęła się w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:27 No skazam pomidory grzybami spryskujac je drozdzami piekarskimi i...? Odpowiedz Link Zgłoś
lichon Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:47 princesswhitewolf: Ale ty jesteś dużym dostawcą, którego bioprodukty można kupić w marketach i sklepach z bio żywnością? Bo jeśli nie, to nie wiem co twoje pomidory mają do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:04 Ze drozdzami karmie i ...zyje. nie zaszkodzily mi. Odpowiedz Link Zgłoś
lichon Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:21 To ładnie, ale co mnie to obchodzi? Twoich pomidorów jadła nie będę, a te sklepowe mogą być karmione całkiem czym innym. Nie mówiąc już o tym, że generalnie od żadnych pomidorów się nie umiera, od tych z pestycydami również nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:58 No i tu odsylam do pytania i artykulu Odpowiedz Link Zgłoś
lichon Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:12 Przeczytałam i jestem rozczarowana. W artykule nie ma słowa na temat tego co mogą zawierać bio pomidory. Dopóki się tego nie dowiem, to i odpowiedzi nie udzielę, bo musiałabym zrobić porównanie jakie szkodliwe substancje zawierają zwykłe, a jakie bio, oraz w jakiej są one ilości i na tej podstawie decydować jedzenie których się bardziej opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:20 Nie wiem co w Polsce moga ale w UK jest tylko 26 pestycydow ktore mozna uzywac w hodowli bio. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:22 Ja myśle, ze tak. Princess to kobieta renesansu i zajmuje się również uprawa bioproduktów. Oczywiście tylko do UK wiec nie wiem, czy jesteś szczęściara i masz szanse odżywiać się pomidorkami nawozonymi drożdżami czy skazana jesteś na polska/UE truciznę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:26 No zajmuje sie własnym ogrodkiem warzywnym. Nie wierze w wieksza trucizne w UE niz w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:35 Ale jesteś w stanie pojąć że producenci, którzy żyją z hodowli warzyw nie stosują metod, o których napisałaś? Podlewaj sobie czym chcesz, to nic nie wnosi do dyskusji bo nie ma związku. Wierzę że jesteś w stanie to ogarnąć, ale pewności nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:43 A ty wiesz co stosuja? Mow mow... Baba na targu sprzedajaca mi pietruszke mowisz ze stosuje biopestycydy...? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:59 I jakze tym pokrzepilas swa dusze. You welcome. Anytime Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:54 Przecież to oczywiste, ze żaden rolnik, który utrzymuje się z tej pracy, musi swoje rośliny odpowiednio nawozić, gdyż od tego zależy życie, dom, rachunki i tysiąc innych rzeczy niezbędnych jego i jego rodzinie. W przeciwieństwie do popołudniowo-weekendowej ogrodniczki nie będzie nawozić kilku hektarów pomidorow drożdżami, ponieważ niewypał będzie miał dla niego fatalne konsekwencje. Ogrodniczka co najwyżej zamiast zjeść plony ze swojej domowej uprawy, pójdzie do hipermarketu, gdzie kupi pomidory eko. Od niego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:57 Ale nawozy sa najmniejszym problemem w organic , eko hodowli roslin bo spisuja sie idealnie nawozy ekologiczne typu konskie goofno, pokrzywa its Azot, Fosfor wszystko jest. Tu z resztek zarcia robia tes kompost. Znacznie trudniejsza sprawa sa pestycydy i och " wybuchowe mieszanki" i o tym jest artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:15 Akurat co pod pietruszkę leje baba na targu, to się nigdy nie dowiesz 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:22 Ta baba z targu to taka weganka nazistka. Tzn ja odnniej kupuje ale ja mam jej dosc jak zaczyna mnie meczyc ze mam z wegetarianizmu przejsc na weganizm. Od lat meczy. A o pestycydwch tez potrafi godzinami albo mszycach Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:26 princesswhitewolf napisała: > Ta baba z targu to taka weganka nazistka. Widzisz ile może zrobić właściwy pijar 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:42 No ale mam do niej wstret przez to. A jedt mi po drodze w soboty... Weganie bywaja gorsi od Hitlera Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:35 Jaką tępą dzidą trzeba być, żeby nie kumać różnicy między babą, co sprzedaje pietruszkę na targu a wielkimi wielosethektarowymi gospodarstwami. Princess, idź nasikaj pod pomidorki i już się nie kompromituj. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:41 Jaka tepa dzida trzeba byc by zakladac ze zalozylam watek tylko i wylacznie o zywnosci z wielohektarowych gospodarstwie. Mnie nie interesuje gdzie kupujesz żywność eko czy w PGR czy u baby ma rogu. Pytam sie czy kupujesz. Nie. Ale tepa dzids musi myslec TYLKO o hektarach i kolchozach. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:48 Ale to jest istotne gdzie sie kupuje, jakie sa zrodla. A fakty sa takie ze zywnosc organic nie jest pesticides free. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:04 Organic mass produced ale te 26 pestycydow w organic o jednak nie 122. Every Littlr counts jak mawia Tesco I dlatego Abel Cole podbili rynek. Oczywiscie jest istotne dlatego tepa dzida pieniaca sie o wielohektarowe uprawy ( o nicku przystanek tramwajowy) powinna ruszyc swoje szare tepe komorki i dowiedziec sie ze ludzie kuouja w roznych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 15:50 cosmetic.wipes napisała: > Nie, gdyż albowiem w Polsce rolnictwo ekologiczne to farsa. Bosz, ale ta Polska to niezwykły kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:12 Ktoś Cię strasznie okłamał, organic, bio, eko i inne marketingowe buzzwordy NIE są uprawiane bez pestycydów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:44 Jak artykul wyraznie stawia chodzi o ilosc i jakie pestydcydy. Uzywaja wyrazenia " koktaj pestycydow". W ekonhodowli mozna uzywac 26. A w nie eko jakies 200 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:45 I co tego? Za to uzywa sie czesciej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:07 Haha a ta teza skad? ejj no na ogrodnictwie sie znasz? Wcale nie. Ilosc i co określa Defra. Poza tym koszt wiaze sie z corocznymi stratami. Duzo tez zalezy od tego jak sie hoduje np organiczne truskawki nie sa na ziemi ale w skrzyniach na metalowych nogach i przez to nie ma wielkiej potrzeby pestycydow. Różne metody stosuja Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:12 To wygooglaj sobie na czym to polega. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:17 No nie wygoogluje bo stezenie pestycydow w ziemi jest kontrolowane w organic farming i inspektorzy przychodza. Wielkie supermarkety maja product control i jesli w lab wyjdzid że organic ma za wys stezenie pestycydow to bye bye, producent traci kontrakt. tesco sainsbury etc.maja za duze ryzyko strat z Food Agency ktora sprawdza czy dane warzywo udaje organic czy nie. A jak udaje to penalty. Ciagle sa historie w necie za co to Tesko zaplacilo kare Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:23 Princesswhitewolf ale to nadal nie jest food pesticides free. A tak w ogole to skoro cala reszta taka szkodliwa wrecz zabojcza to moze powinien byc nakaz upraw i hodowli organic. Jednak nie ma, mamy za to dwa rodzaje zywnosci jedna cacy a druga be, ta cacy za to kosztuje krocie. Hmm.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:26 122 i wybuchowy bezkarny koktajl a 26 w kontrolowanym stezeniu i niklym wplywie na zdrowie nie sprawia ze 122 szkodliwosc taka sama jak 26. Wcale nie krocie. Zobacz na Amazon Fresh. Calkiem tanio. Abel Cole tez sie oplaca Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:47 Nie jest wcale calkiem tanio. A poza tym ludzie zyja coraz dluzej i coraz wiecej dozywa wieku blizej 90 niz 80 pomimo ze cale zycie jedli to zabojcze napakowane pesticides jedzenie. Nadal tez nie widze dlaczego pozwala sie na 'trucie' ludzi? Tyle ze to nie w tym rzecz a trendzie organic i jak zwykle chodzi o pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 18:55 Moze jednak warto przeczytac artykul startowy. Tak zyja ale sa po licznych operacjach i z problemami zdrowotnymi Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 19:05 Bzdura. Wszyscy jedza od dekad jedzenie z pestycydami, antybiotykami itd i jedni umra wczesniej a inni dozyja sedziwego wieku. A trend jest ze coraz wiecej ludzi go dozywa. Natomiast to 'organic' to jak wszystko inne, money, money 💰 princesswhitewolf Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 19:09 Czytałam ze sadownicy tak sprzedają jabłka Rozdzielają je : - ładne do marketów za normalna cenę - takie nieurodziwe, Krzywe z wypustkami , maleńkie karzełki mniej smaczne idą do sklepów biologicznych za miliony Z tego samego drzewa i tak samo hodowane Czy to nie piękne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 19:33 No niestety nie bo supermarkety tu w UK maja dyszaca na plecach agencje zywnosci cos jak sanepid co lata i sprawdza zawartosc pestycydow w tym co sprzedawane jest jako organic. Sa ilosci zezwolone i jakie to pestycydy. 26 z 122. No i jak dorwa cos co nie spelnia kryteriów to siup i kara na miliony. A prasa sie rozpisuje ze ho ho . Wiec taki supermarket tez bada kazda jedna partie towaru. Maja cale laboratoria A brzydkie jablka ida na nie ekologiczne dzemy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 19:42 Princesswhitewolf ales ty naiwna Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 22:41 >Princesswhitewolf ales ty naiwna Nie. Po prostu najma nie ma pojecia o temacie. Mam dwoje znajomych w branzy. Jedna pracuje wlasnie w Tesco jako Food Inspector a drugi jest Compliance Manager w Ocado. Kiedys pracowalismy nad sprzetem do analizy probek mleka przy pomocy podczerwieni co sie zowie Dairy Guard i tak sie poznalismy. Otoz im wierze absolutnie. Zas najma to jakas pomoc nauczycieli wiec moze uwierze w cos dotyczacego funkcjonowania szkol srednich ale nie w kwestii sprawdzania zawartosci pestycydow w zywnosci Sorry. To tak po krotce Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:12 Jakie laboratoria w markecie przecież oni nie wożą tych jabłek 1000 km ale biorą od lokalnego sprzedawcy, Serio ktoś lata po biedronkach w małych wioskach i bada wszystkie jabłka Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:17 >Jakie laboratoria w markecie przecież oni nie wożą tych jabłek 1000 km ale biorą od lokalnego sprzedawcy Asma ja nie mam pojecia jak wyglądają te sprawy w Polsce ale w UK sprzedawane sa rozne jablkam np Pink Lady sa sprowadzane az z Australii . Mase tez lokalnych jablek. A jablka sa bardzo narazone na trzepanie jch pestycydami bo dlugo wisza Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:02 To to Asmy. Przecież żeby sprzedawać żywność jako eko trzeba mieć certyfikaty. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:07 Nie jestem tym sadownikiem jak sie domyślasz Ale Domyślam się że nikt mu za plecami nie stoi i nie patrzy które jabłka gdzie daje, Jakiś tam certyfikat papierek chyba sobie może załatwić gdzieś w gminie, Posadzić ze dwa drzewka niby ekologiczne dla niepoznaki i może interesy kręcić….. Tak jak wszyscy piszą przecież te żywność ekologiczna to taki trochę Pic na wodę i wyciąganie pieniędzy Chyba że hodujesz jabłka albo żywność ekologiczną to się podziel z nami swoją wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 22:34 Przy zbieraniu pewnie nikt na ręce nie patrzy, ale certyfikat dostaje najpierw. Zanim zacznie zbierać plony jego uprawa musi spełnić odpowiednie warunki i na pewno nie ma tak, że zasadzi obok dwa drzewka powiesi kartkę, że to eko i uwierzą mu na słowo. Dla przykładu w Belgii żaden pszczelarz nie ma certyfikatu ekologicznego dlatego, ze to mały kraj i pszczelarz nie może zagwarantować, że jego pasieka znajduje się w odległości x km od drogi szybkiego ruchu lub od pół nawozonych pestycydami itd. Czyli kontrola istnieje. To nie jest jakiś świstek, który wyda ci wójt Pcimia Dolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:09 ritual2019 napisał(a): > Bzdura. Wszyscy jedza od dekad jedzenie z pestycydami, antybiotykami itd i jedn > i umra wczesniej a inni dozyja sedziwego wieku. A trend jest ze coraz wiecej lu > dzi go dozywa. Natomiast to 'organic' to jak wszystko inne, money, money 💰 pri > ncesswhitewolf Akurat trend się odwraca, od kilku lat notuje się nieznaczny spadek średniej długości życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:16 U mnie sie niczego takiego nie notuje www.macrotrends.net/countries/GBR/united-kingdom/life-expectancy Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:27 Według tych danych w Polsce długość też się wydłuża, najwyraźniej GUS ma jakieś inne dane i podaje, że spada. Pamiętam dokładnie, bo kilka lat temu była to tak szokująca wiadomość, że mówiono o tym w radiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:38 Hmmm, widocznie ma jakies inne dane Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:13 Nie zawsze, ale nie kupuje ani winogron ani mango, szczegół id te pierwsze to jedne z najbardziej trutych owoców... A zjada się je ze skórką. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:29 Tak, po winogronach jest mnóstwo zgonów, a dzieci rodzą się upośledzone do piątego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:45 Lojezu, ludzie jedli olowiowymi lyzkami i tuz po zjedzdniu tez nie bylo zgonow na olowice. Co nie znaczy ze nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:54 Łyżkami to raczej cynowymi... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:17 Nie, bo takiej zywnosci nie ma. Nie mam zamiaru przeplacac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:27 Nie ma zywnosci organic w sklepach? Czytalas artykuł- nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:34 Zywnosc organic nie oznacza pesticides free. www.johnson.k-state.edu/lawn-garden/agent-articles/environment/organic-does-not-mean-pesticide-free.html Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:37 To jest link z USA. Tam maja organic gdzies. The Department for Agriculture and Rural Affairs (DEFRA) states that: ‘Organic food is the product of a farming system which avoids the use of man-made fertilisers, pesticides; growth regulators and livestock feed additives. Irradiation and the use of genetically modified organisms (GMOs) or products produced from or by GMOs are generally prohibited by organic legislation. Organic agriculture is a systems approach to production that is working towards environmentally, socially and economically sustainable production. Instead, the agricultural systems rely on crop rotation, animal and plant manures, some hand weeding and biological pest control’. **Taken from DEFRA - Crown Copyright Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 16:43 UK www.bbc.co.uk/food/articles/organic_food_health#:~:text=Almost%20400%20pesticides%20are%20used,been%20approved%20for%20organic%20farming.&text=They%20all%20undergo%20a%20comprehensive,for%20pesticide%20residue%20every%20year. Odpowiedz Link Zgłoś
juzjesien Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 17:03 Tak zawsze staram się kupować produkty bio z zielonym listkiem Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Zywnosc bez pestycydow 03.10.21, 20:23 Zależy, jakie produkty. Nasze, rodzime kupuje zwykłe, wychodzę z założenia, że rośliny przystosowane do konkretnych warunków nie wymagają takiego nawożenia, jak ich fikuśne siostrzane odmiany. Staram się unikać produktów importowanych z Ameryki Południowej, czy dalekiej Azji. Jeżeli już kupuję, to wybieram te bio, ewentualnie szukam zamienników z bliższych kierunków. To samo dotyczy zbóż. Mięsa nie jemy. To, co mnie wkurza, to że często na produktach nie ma nazwy producenta, ani opisu skąd pochodzi produkt i/lub składniki użyte do jego przygotowania (np mąka, mleko itp.), a pochodzić mogą z różnych stron świata, niekoniecznie tych, na które bym się świadomie zdecydowała. Odpowiedz Link Zgłoś