Dodaj do ulubionych

Maid - Netflix. Polecam

04.10.21, 20:56
Któraś emama ogląda?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Maid - Netflix. Polecam 04.10.21, 21:08
      To o Kaiserze Wilhelmie? Czy inne?
      • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 04.10.21, 21:19
        O dziewczynie, która odchodzi od przemocowego partnera.
        • princesswhitewolf Re: Maid - Netflix. Polecam 04.10.21, 21:23
          A dzieki
    • zuzanna_a Re: Maid - Netflix. Polecam 04.10.21, 21:25
      Ja. Bardzo dobry. Fajnie sie zapowiada, jestem na drugim odcinku.
      Tą matke bym w tych farbach utopila i dobiła pędzlem wink
      • aguha Re: Maid - Netflix. Polecam 06.10.21, 08:39
        Obejrzałam pierwszy odcinek. Matka jest straszna. Co najciekawsze, aktorka grająca główną rolę jest faktycznie córką Andie MacDowell. 😃
        • troompka Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 14:25
          matka jest straszna....ale super zagrana, Andy robi świetną robotę, chciałoby by się ją udusic, tak jednoznacznie smile, miejmy nadzieję, że córka sie dopiero rozkręca i kolejne produkcje pójdą jej lepiej, tu mnie nie urzekła, a głównie wqurzyła.
          • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 14:38
            A ja uważam, że córka jest magnetyczna.
            • nangaparbat3 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.01.22, 23:09
              Oczywiście nie rozpoznałam Andy, co tym bardziej dowodzi,że świetna. Córka mnie zachwyciła.
    • ludborka Re: Maid - Netflix. Polecam 04.10.21, 21:30
      Ja. Bardzo dobry.
    • arkanna Re: Maid - Netflix. Polecam 04.10.21, 21:32
      Oglądam 3 odc i gdyby nie to że jutro do pracy to bym skończyła dziś cały sezon. Bardzo dobry,
      • zimnolistna Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 07:11
        Ja obejrzałam cały w weekend z chorym niemowlakiem przy piersi. Bardzo dobry i mądry serial.
    • mamaemmy Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 04:00
      Ogladam i ja, świetny
    • lizzybennett Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 06:52
      Nie wiedziałam, że jest film, dzięki. Polecam za to książkę - bardzo dobra.
      • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 06:55
        U mnie jest ten serial pt,,Sprzątaczka,,
    • skat_0 Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 17:53
      Mega, jestem na 6ym odcinku. Leje, buro i ponuro za oknem, wiec w klimacie
    • a23a23 Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 17:58
      Tak, polecam.
    • jowita771 Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 18:10
      Jeszcze nie, właśnie po przeczytaniu tego wątku obejrzałam zwiastun i na pewno obejrzę serial.
    • mari.sol Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 20:48
      Obejrzałam pierwszy odcinek i tak mnie zdołował, że nie wiem czy mam siłę na kolejne. Zastanawiałam się, co bym zrobiła na jej miejscu i nie wiem, chyba bym nie wyrobiła psychicznie. Małe dziecko i znikąd pomocy, straszne...
    • troompka Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 20:54
      Przedziwny film, nawet nie wiem co powiedzieć. Główna aktorka irytująca do bólu, jej gra aktorska, te miny....No nie wiem. I faktycznie mając lexusa mieszka się u nich w schronisku? Czy ten film ma coś wspólnego z rzeczywistością, bo nie wydaje mi się.. obejrzałam, ale niespecjalnie jestem nim zachwycona, myślę że częściowo przez główną bohaterkę.
      • a23a23 Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 21:35
        troompka napisała:

> Przedziwny film, nawet nie wiem co powiedzieć. Główna aktorka irytująca do bólu
        > , jej gra aktorska, te miny....No nie wiem. I faktycznie mając lexusa mieszka s
        > ię u nich w schronisku?

Tak, ten Lexusu to było coś, co mocno zwróciło moją uwagę. I nie wiem czy to product placement, czy celowy zabieg. Bo może właśnie chodziło o to, zeby pokazać, że wprawdzie Danielle (?) miała dobry samochód i sporo droższych rzeczy (ale kiczowatych, ale to już kwestia stylu), to wszystko to należało do jej partnera, który ją od siebie uzależniał także w ten sposób.
        • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 05.10.21, 21:43
          Też tak to rozumiem, również w kontekście jej dorabiania przy rzęsach. Gdyby miała jakiekolwiek własne pieniądze, raczej by nie potrzebowała chałturzyć.
          • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 06.10.21, 08:26
            Podbijam,bo ten film jest dla mnie magiczny...
        • kafana Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 03:22
          No przecież to miało pokazać ze przemoc to nie tylko domena złego statusu materialnego. Mało to maltretowanych żon w złotych klatkach, które tez nie maja znikąd pomocy?
      • zuzanna_a Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 09:19
        Nic dziwnego.
        Ogladam duzo programow ze stanow. Rozne, tematyka nieistotna, ale krecone z prawdziwymi ludzmi, zyjacymi bardzo biednie. Niskie domy, z byle jakich materialow tu cos
        Odpada, tu dziura w dachu, w ogrodzie śmietnik, zamiast lozka materac, kuchnia z odzysku, meble jak z oLx , zyjacy z zasilkow -
        Ale przed domem fajny duzy suv.
        Wielokrotnie na to zwracam uwage. Za duzo tego by to bylo sztuczne, ale tak faktyxznie jest. Moze te auta sa tanie? Nie wiem.
        • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 14:20
          Mogą być powypadkowe, wyklejane w przydomowych warsztatach, jak w Polsce.
          • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 14:38
            potworia116 napisała:

> Mogą być powypadkowe, wyklejane w przydomowych warsztatach, jak w Polsce.

wyklepane
        • hanusinamama Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 09:40
          A to nie jest tak ze tak to smiesznie tanie? Pamietam jak kolezanka pojechała do pracy na wakacje i kupiła sobie terenówke za 200 dolców.
        • black_magic_women Re: Maid - Netflix. Polecam 08.01.22, 21:34
          Córka jednego z legendarnych raperów, chyba Dr Dre jest wydziedziczona przez ojca, bezdomna, nie wiem czy opieka nie odebrała jej dzieci etc. i mieszka uwaga - w lexusie, czy innym ekskluzywnym wozie.
      • taje Re: Maid - Netflix. Polecam 11.10.21, 21:23
        A gdzie był ten Lexus? Oglądam wprawdzie dopiero drugi odcinek ale do tej pory widziałam bohaterkę w starym Subaru (+smutny koniec) a nie Lexusie.
        • a23a23 Re: Maid - Netflix. Polecam 11.10.21, 21:31
          taje napisała:

> A gdzie był ten Lexus? Oglądam wprawdzie dopiero drugi odcinek ale do tej pory
          > widziałam bohaterkę w starym Subaru (+smutny koniec) a nie Lexusie.

Później chyba, niż w pierwszym odcinku. Dziewczyna, która też mieszka w schronisku zawozi Alex Lexusem m.in. na wyspę.
          • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:12
            Nikt nie mówił, że przyjaciółka nie może mieć droższego auta. Sama mówi, że jest zdziwiona, że Alex pracuje za 37$. Plus auto może należeć do faceta, od którego odeszła, a który może być bogaty. Schronisko to tylko przejściowa miejscówka dla ofiar przemocy, nie noclegownia dla bezdomnych.
          • niennte Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 12:04
            Najpierw miała jakiegoś rzęcha, którego jej rozbili na drodze, a potem Nate pożyczył jej stare, trzydziestoletnie auto bodaj po swoim ojcu, stojące u niego w garażu. Jakiej firmy, nie zwróciłam uwagi. Ale auto to w Stanach nic takiego, za to można "podziwiać", w jakich warunkach żyła ta dziewczyna z partnerem, jak żyła jej matka w kamperze, jak później wyglądało to mieszkanie socjalne, które dostała.
      • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:13
        >I faktycznie mając lexusa mieszka się u nich w schronisku
        Leksus stanowi gwarancję, że nie doświadczysz przemocy domowej?
      • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:33
        jeszcze nie oglądałam więc nie wiem dokładnie o co chodzi z lexusem ale to całkiem prawdopodobne, może być tak, ze ktoś ma nowy samochód kupiony w lepszych czasach na kredyt i w danym momencie wisi za ten samochód więcej, niż kwota, która mógłby uzyskać za sprzedaż a jeździć i tak czymś musi.
      • piesekpustyni Re: Maid - Netflix. Polecam 08.01.22, 12:21
        To było schronisko dla ofiar przemocy domowej. Jeśli kobieta jest ofiara przemocy ekonomicznej (Danielle była również ofiara przemocy fizycznej) to jest w tak samo czarnej du.ie jak kobieta z biednej rodziny.
        Co gorsza - ma za przeciwnika faceta z kasa na prawników.
      • nangaparbat3 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.01.22, 23:11
        Ciekawe. Jest bardzo wrażliwa na miny, a nie pamiętam.
    • iberka Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 07:05
      Nie dałam rady nawet pierwszemu odcinkowi
    • trampki_w_kwiatki Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 07:32
      Pierwszy odcinek zdołował mnie do bólu. Sama odeszłam od męża gdy moje dziecko nie miało nawet dwóch lat, a ja nie miałam w tym czasie pracy umożliwiającej nam samodzielne przeżycie. Mimo wszystko byłam dorosła, wykształcona, miałam zaplecze i jako taką pomoc rodziny oraz moc wsparcia psychicznego. A i tak było mi cholernie trudno i chciałabym zapomnieć te czasy i te emocje. Na miejscu tej dziewczyny nie dałabym rady.
      • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 08:18
        Bardzo się zaangażowałam w ten serial,a Alex,siłaczka,meega pozytywna osoba,uwielbiam takie kobiety...😂😂
      • niennte Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 12:09
        trampki_w_kwiatki napisała:

> Pierwszy odcinek zdołował mnie do bólu. Sama odeszłam od męża gdy moje dziecko
        > nie miało nawet dwóch lat, a ja nie miałam w tym czasie pracy umożliwiającej na
        > m samodzielne przeżycie. Mimo wszystko byłam dorosła, wykształcona, miałam zapl
        > ecze i jako taką pomoc rodziny oraz moc wsparcia psychicznego. A i tak było mi
        > cholernie trudno i chciałabym zapomnieć te czasy i te emocje. Na miejscu tej dz
        > iewczyny nie dałabym rady.

Jak ja Cię rozumiem. Dwie noce nie mogłam spać po tym serialu. Byłam w podobnej sytuacji, z dwiema córeczkami. Wszystko do mnie wróciło, kiedy patrzyłam na jej partnera, widziałam te same (i gorsze) zachowania mojego byłego. Na szczęście miałam normalną, wspierającą matkę i nawet teściowie byli po mojej stronie.
    • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 10:47
      Im dłużej oglądam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu o słuszności stwierdzenia, że USA to najbogatszy kraj trzeciego świata.
      Jak widzę warunki pracy w firmie sprzątającej, w której pracuje bohaterka, to coś mną trzepie.
      • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 11:29
        Ja jestem dopiero przy drugim odcinku, ale uderzyła mnie scena wyrzucania tony jedzenia z lodówki bogatej pani sad I nasza bohaterka, która nic nie jadła od poprzedniego dnia, której córka nie wiadomo czy coś jadła, a tu lecą owoce, sery, torty…
        • troompka Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 14:21
          tez na to zwrocilam uwagę, to mnie dodatkowo utwierdziło w przekonaniu, że głowna bohaterka mimo wszystko jakas taka nieogarnieta jest. Inne przykłady na to, np.ten z coreczka w samochodzie, to mnie szlag trafiał jak to oglądałam. Nie potrafiłam mimo wszystko wykrzesać chocby nutki sympatii do niej.
          Czy ktoś widział tą aktorke w innych produkcjach? Te miny z wytrzeszczem oczu, to ona tutaj tak specjalnie robiła, czy po prostu tak ma?
          • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 14:45
            Wiesz, może być nieogarnięta bo mimo ze z white trashow, to jednak pierwszy raz jest w tak desperackiej sytuacji i próbuje się odnaleźć.
            A aktorka to młode dziewczę, możliwe, ze się dopiero rozkręca.
            • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 14:54
              Zwłaszcza, że w dalszych odcinkach widać, że nie poddaje się w sytuacjach, gdzie spora część ludzi już by tylko siadła i płakała.
            • majenkir Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 14:56
              To dziewczę to prawdziwa córka Andie MacDowell (Pauli), podejrzewam, że dlatego właśnie dostała ta rolę 😉
              • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 14:19
                A to drugi taki przypadek w moich ostatnich eksploracjach filmowych, w The souvenir córka Tildy też grała córkę Tildy.
                Uważam, że młoda jest świetna, żadnego wytrzeszczu nie zanotowałam.
          • jofin Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 14:59
            Ciekawe, jak różnie można odbierać ten sam film.
            Uważam, że film bardzo dobrze pokazuje różne mechanizmy w rodzinach gdzie jest przemoc i całą grę emocji u tych którzy tej przemocy doświadczają. A główna aktorka - wg mnie całkiem nieźle zagrała swoją rolę.

W sumie nie jest łatwo zrobić film o tej tematyce, tak aby nie był zbyt ciężki, ale tak, aby można było z niego czegoś się nauczyć.i wziąc coś dla siebie, szczególnie wtedy, gdy się tej przemocy samemu doświadcza. A tutaj mamy pełno różnych niuansów, które myśle świetnie pokazują, co się dzieje w związku przemocowym i alkoholowym zarazem. U mnie ten film zdobył 10/10.
            • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 07.10.21, 15:11
              Alex jest dla mnie objawieniem,napewno zapamiętam ją na długo..
              • rannala Re: Maid - Netflix. Polecam 15.10.21, 15:42
                Mnie również się bardzo podoba. Jestem w drugim odcinku.
          • hanusinamama Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 09:45
            Ale co ona miała zrobic? Przeciez jakby zabrała byłoby ze ukradła ( nie wazne ze włascicielka domu to wyrzucała)
            • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 09:54
              No i dlatego ta scena jest taka dołująca. Zreszta trochę podjadla, ale i tak zemdlała z głodu.
              • a23a23 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 12:24
                manon.lescaut4 napisał(a):

> No i dlatego ta scena jest taka dołująca. Zreszta trochę podjadla, ale i tak ze
                > mdlała z głodu.

Nie, nie zjadła. To tylko jej wyobrażenia były.
                • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 16:38
                  A chyba ze tak.
              • hanusinamama Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 17:25
                Nic nie zjadła, tylko sobie wyobrażała.
            • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 17:35
              hanusinamama napisała:

> Ale co ona miała zrobic? Przeciez jakby zabrała byłoby ze ukradła ( nie wazne z
              > e włascicielka domu to wyrzucała)
              >

Myślę, że tu być może częściowo chodzi o poczucie wstydu, upokorzenia - coś, czego ktoś, kto większość życia spędził we względnym dobrobycie może nie rozumieć i rozważać sytuację li i jedynie w kontekście emocjonalnie neutralnego pytania ("Regino, widzę, że nie potrzebujesz tego jedzenia, rozumiem, że to nie problem, jeśli je sobie wezmę?")
              Pamiętam, jak koleżanka, która doświadczyła w domu sporej biedy, opowiadała mi historię o butach zimowych. Była u kogoś z wizytą i ten ktoś skomentował "o jejku, takie cieniutkie masz te buty, pewnie ci w nich zimno?". Ja odebrałam to jako wyraz troski, ona wspomina to, jakby ktoś dał jej w twarz.
              To, co spodobało mi się w tym serialu to właśnie umiejętność dotknięcia tych niuansów.
            • berdebul Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 19:18
              Jak wynosiła worek, to mogła go zabrać? Przecież nie zostawiła go w koszu, żeby sobie gniło. Później zabiera jakieś puszki z jedzeniem, w innym domu.
              • hanusinamama Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 20:40
                Ale to jest jej pierwsza praca. Ona chce zarobic na jedzenie a nie je wynosić.
              • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:06
                >Jak wynosiła worek, to mogła go zabrać?
                Zabrałabyś wór z wymieszanymi owocami, resztami mięsa, tortu i sera...?

>Przecież nie zostawiła go w koszu, żeby sobie gniło.
                Nie, miała wynieść na kompost. Takie dostała polecenie.

>Później zabiera jakieś puszki z jedzeniem, w innym domu.
                Tak, ukradkiem i w fazie pewnego "buntu".
                • berdebul Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 23:39
                  Tam wcześniej jest mowa o kompoście, wiec powinna być sama zielenina. I tak, wtedy bym zabrała.
                  Ani mięsa, ani tortu nie wrzuca się na kompost.
                  • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 08:42
                    Pamietam, ze wrzucała to wszystko do pustego, czyli pewno czystego worka, powinna była zabrać. Ale to by była niezręczna sytuacja, bo to jej pierwsze spotkanie z Regina, której tez pewno było głupio zapytać, czy nie chce wziąć owoców czy tortu.
                    • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 10:38
                      Reginie to nawet przez myśl nie przeszło.
                      • hanusinamama Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 11:58
                        Tez tak myśle. 2 rózne światy
                        • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:14
                          Regina została solidnie potrząśnięta, w dodatku trafiło tam, gdzie samą ją bolało (dziecko), ale generalnie nadal w d... miała, że służąca przyjeżdża jej w nocy dopolerować szafki z rzekomych smug za 37$ łącznie za całą usługę.... Znamienne jest, że sprzątaczka mdleje z głodu, a ta daje jej baton... żeby miała jeszcze siłę wyszorować meble ogrodowe. Regina nie patrzyła nigdy dalej niż na czubek swojego nosa. I jestem w 100% pewna, że zrobiłaby aferę o wyniesienie truskawek z lodówki.
                          • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:38
                            Obejrzałas już do końca?
                            • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:31
                              Tak. I raczej zdania nie zmienię nt tej ppstaci. Regina żyje wygodnie w swojej banieczce i empatię umie wykrzesać z siebie w sytuacjach, w których sama doświadcza niemocy, w innych nie - raz mogła się poczuć jak "dobra pani" to się poczuła.
                      • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 12:04
                        Na początku, później i Regina okazała się być ludzka, ale podobało mi się, ze wcale to oznaczało, ze stała się psiapsiola od uścisków i wspólnego czesania włosów, zachowano realizm, dalej była raczej zimna, ale zależało jej na Alex. Podobała mi się scena, gdy w Święto Dziękczynienia wróciła wcześniej a Alex się trochę za bardzo poczuła jak u siebie i nie było żadnej złej reakcji z strony Reginy, tylko „nalej sobie jeszcze jeden kieliszek”. A ja aż krzyknęłam „zdejmij ten sweter!” smile Do swetra nawet wrócono w ostatnim odcinku - spolier alert.
                        • ponis1990 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:12
                          O, dzięki, bo ona wyszła przecież od niej w tych ubraniach i ześmy się zastanawiali czemu nie zwróciła jej uwagi, chyba ze ma aż tyle ciuchów, albo była tak załamanasmile
                          • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:39
                            Przekonasz się w ostatnim odcinku, ze zauważyła smile
                            • ponis1990 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 20:58
                              Dooglądałam. ,,1400 dolarów? A, to wezmę" big_grin big_grin
                        • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 08.01.22, 15:12
                          Myślę, że nie bylo " zlej reakcji", bo świat jej się właśnie zawalił na głowę i nie miala juz siły na robienie awantury służącej. Taki moment, kiedy wszystkie emocje zamarzają do zera absolutnego i wpadasz niemalże w kakatonię. Co nie znaczy, że nagle zmieniła zdanie w kontekście goszczenia się służby w jej własnym domu.
                  • lumeria Re: Maid - Netflix. Polecam 08.01.22, 19:02
                    > I tak, wtedy bym zabrała.

Wziąć coś bez pozwolenia właścicielki, nawet jeśli (dla niej) są to śmieci, jest uważane za kradzież.
                    • taje Re: Maid - Netflix. Polecam 08.01.22, 22:00
                      No i to jest dopiero niemoralne (i nieekologiczne) podejście. Lepiej wyrzucić do śmieci niż gdyby komuś się mogło przydać bo własność (śmieci) jest święta... Witamy w USA.
                      • piesekpustyni Re: Maid - Netflix. Polecam 09.01.22, 09:20
                        Ale to jest kwestia moralności dwóch różnych osób. Alex postąpiła zgodnie ze swoim poczuciem uczciwości.
                        Trudno obarczać ja odpowiedzialnością za brak moralności Georginy.
            • koronka2012 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:36
              hanusinamama napisała:

> Ale co ona miała zrobic? Przeciez jakby zabrała byłoby ze ukradła ( nie wazne z
              > e włascicielka domu to wyrzucała)

Nie wiem, pomyślmy… moze po prostu spytać czy mogę zabrać te rzeczy bo nie lubię marnować jedzenia? Albo że chętnie je zabiorę bo nie zdążyłam zjeść śniadania?
              • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 18:13
                No to by jej Regina powiedziała, że nie, nie może - żeby nie wzbudzać w służbie mylnego przekonania, że wolno im coś sobie zabierać.
            • mgla_jedwabna Re: Maid - Netflix. Polecam 09.01.22, 09:31
              Zapytać "hej, szkoda, żeby się zmarnowało, mogę sobie zabrać?". To, że nie zapytała (wstydziła się?), jest jeszcze jednym objawem braku kompetencji społecznych, który to brak wpędził ją w patologiczny związek.
              • fornita111 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.01.22, 09:39
                Ale kiedy ona zobaczyla, co ma wyrzucic (ze nie sa to np zepsute resztki) to Reginy z nia nie bylo. Zreszta za takie pytanie mogla wyleciec- to nie brak kompetencji spolecznych tylko strach- uzasadniony w jej sytuacji
      • hanusinamama Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 09:44
        Mam koleżanke w USA, Polka ale żyje tam juz 15 lat. Powiedziała, ze kiedyś myślała, ze Amerykanie budują tak duze domu bo tam na ogrzewanie duzo nie wydają...ale nie. Oni je budują bo praca sprzataczek jest śmiesznie tania. NIeporównywalnie z PL.
      • jan.kran Re: Maid - Netflix. Polecam 23.10.21, 18:09
        www.youtube.com/watch?v=NoMqvniiEkk
    • kafana Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 14:01
      Dla mnie ten serial to prawda o życiu między oczy. Każda z nas zna taka matkę siłaczke. Każda się zastanowi ile dzieli ja od głównej bohaterki.
      Jestem przekonana, ze niejedna Polkę jedna niewypłacona pensja.
      A ile nie odeszło z patozwiazku bo nie ma wsparcia z nikąd.
      Jakie to szczęście mieć stabilna rodzine pochodzenia i wsparcie w najbliższych.
      Jak trudno wygrzebać się na powierzchnie gdy od pokoleń się tonie.
      Tu nie ma złych bohaterów - są ludzie z ogromnymi deficytami, którzy próbuja przeżyć. Ranią bliskich tak samo jak ich raniono.
      Alex dla mnie mega bohaterka. Bardzo podoba mi się jaka dobrą i bliskosciowa mamą jest. Jak walczy o lepsze zycie dla córki. Momentami sobie myślałam ze zachowuje się niemal jak w „ zycie jest cudem” nie dając młodej odczuć w jak wielkiej d**** się znajdują.

• bywalec.hoteli Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 14:05
        czy serial dołujący?
        • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 14:41
          Wzruszający ,mnie nie zdołował🙂
        • rosapulchra-0 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 16:25
          Umiesz czytać? Ze zrozumieniem? Bucu.
          • srubokretka Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:44
            Forumowy krol infantylnych pytan
      • jowita771 Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 14:54
        Ja też ją podziwiam. Ciągle ląduje w sytuacjach, w których większość ludzi usiadłaby i płakała, a ona bierze się z życiem za bary. Ta dziewczyna jest nieprawdopodobnie silna. I pomyślałam sobie, ile mam szczęścia, że w sytuacji podbramkowej mam do kogo zadzwonić po pomoc, że moja mama wsiada w pociąg i przyjeżdża na dzień czy kilka dni, kiedy nie mam z kim zostawić dzieci, a muszę iść do pracy, a ja wiem, że te dzieci będą dopilnowane i nakarmione. Teściowie też przyjeżdżają zawsze, kiedy ich poproszę. To jest coś, o czym się nie myśli często, ale osoby, na których można polegać, które wyciągną rękę w trudnej sytuacji, są bardzo ważne.

A jak Alex weszła do pokoju dziecięcego w domu Reginy, to myślałam, że się poryczę, jak jej musiało być przykro, że jest tyle rzeczy, których ona nie może swojemu dziecku dać. I też uważam, że jest wspaniałą matką.
        • koronka2012 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:46
          Ja miałam taką refleksję po pierwszym odcinku że w Stanach masa ludzi jest zdana sama na siebie. Niekoniecznie nawet dlatego że mają dysfunkcyjnej rodziny, ale z racji odległości, czy rozwodów, więzi rodzinne wydają się słabe.

I słabe są też relacje międzyludzkie, być może jest to efekt mobilności, ale nie widać żeby bohaterka miała kogoś normalnego w otoczeniu.
        • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 21.10.21, 12:37
          wiesz, akurat jak masz małe dziecko i nie masz czym nakarmić to na ogół coś robisz żeby się uuutrzymac na powierzchni. Nie znasz matek-siłaczek, które mają absolutnie dość tego, ze wszyscy im mówią, ze podziwiają je, jakie one są silne, bo inni w ich sytuacji by nie dali rady? A ich jedynym marzeniem jest przestać w końcu musieć dawać radę i choć przez jeden dzień być słabymi?
      • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:02
        >Jak trudno wygrzebać się na powierzchnie gdy od pokoleń się tonie.
        Ale nie wiadomo, czy od pokoleń. Matka ma nieleczoną dwubiegunówkę i życie spaprane chorobą, a jak wyglądało życie wcześniejszych pokoleń- nie wiemy, niekoniecznie white trash. Tatuś to przecież kulturalny neofita, bardzo, bardzo porządny, tak porządny, że nie chce mieć nic wspólnego z "nieudaną" córcią...
        • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:07
          Też mi się wydaje, że ta historia współgra z degradacją i upadkiem dużej części amerykańskiej klasy średniej, zatem jest dość świeża.
        • a23a23 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 23:23
          memphis90 napisała:

> Tatuś to przecież kulturalny neofita, bardzo, bardzo porządn
          > y, tak porządny, że nie chce mieć nic wspólnego z "nieudaną" córcią...

Oglądnęłaś już cały?
        • a23a23 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 23:24
          memphis90 napisała:

> Tatuś to przecież kulturalny neofita, bardzo, bardzo porządn
          > y, tak porządny, że nie chce mieć nic wspólnego z "nieudaną" córcią...

Tzn chciałam zapytać, czy o porządnym Tatusiu piszesz na podstawie całości?
          • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:16
            Mówię o obrazie, jaki tatuś sprzedaje na zewnątrz.
        • chicarica Re: Maid - Netflix. Polecam 08.01.22, 13:11
          Potem dowiadujemy się co to za tatuś i co zrobiła matka Alex. Ja osobiście jednak nabrałam do niej trochę szacunku.
    • kkalipso Re: Maid - Netflix. Polecam 09.10.21, 15:04
      Jestem chyba na trzecim odcinku. Tak średnio mi się ten serial podoba, ale wszystko przede mną. Trochę nie rozumiem, dlaczego młoda atrakcyjna dziewczyna nie może znaleźć innej pracy. Dom, który sprzątały w drugim odcinku, nadawał się do wyburzenia nie sprzątania, długo się zastanawiałam czy kurtka była prana. Matka gra genialnie, ale chyba bym taką udusiła.
      • a23a23 Re: Maid - Netflix. Polecam 11.10.21, 21:33
        kkalipso napisała:

> Jestem chyba na trzecim odcinku. Tak średnio mi się ten serial podoba, ale wszy
        > stko przede mną. Trochę nie rozumiem, dlaczego młoda atrakcyjna dziewczyna nie
        > może znaleźć innej pracy.

A to nie jest tak, że ona ma w zasadzie zero kompetencji i formalnego wykształcenia kierunkowego (skończona ogólna szkola srednia, chyba kiepsko, bo wiele razy się przenosiła).
        • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 06:25
          Nie przenosiła się,raz, majàc 6lat była z Matką przez rok na Alasce,stąd przezwisko nadane przez chłopaka🙂
          • joana012 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 06:58
            Dziewczyna ma zerowe doświadczenie zawodowe i malutkie dziecko, ciężko jest w takich warunkach znaleźć pracę i zaopiekować się dzieckiem.
            Piękne kobiety i genialna gra. Spłakałam się pod koniec.
            Niesamowicie pokazana depresja i bezradnogdy niby rozmawiał z tym mężem i ojcem w przyczepie a miała wrażenie, że leży w ciemnym dole.
            Sppikój który z niej emanował w sytuacjach skrajnie ciężkich znam z doświadczenia. Przeżyłam to wiele razy gdy cios za ciosem od życia a wewnętrzna potrzeba przetrwania każe zachować spokój. Tak reagują osoby, które mierzą się z problemami od zawsze i jest to trochę jak szczepionka na rozpaczliwe momenty, odporność w postaci siły spokoju.
            Film super
            • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:36
              >Niesamowicie pokazana depresja
              A ja się zastanawiam, czy tam chodziło o depresję. Bo jeśli tak, to wymowa byłaby trochę nie za bardzo - w końcu Alex sama się ogarnela i sama wyczołgała z tej studni, co - jak wiemy - w przypadku depresji kompletnie nie działa, a "ogarnij się" i "weź się w garść" nikogo nie wyleczyło jak do tej pory.

Więc myślę, że bardziej chodziło o niemoc, samotność, brak wsparcia i bycie w d...
          • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 09:07
            ajaksiowa napisała:

> Nie przenosiła się,raz, majàc 6lat była z Matką przez rok na Alasce,stąd przezw
            > isko nadane przez chłopaka🙂
            >
            O wielokrotnych przenosinach jest mowa w scenie z pracownica społeczną, która ogląda jej dokumentację.
            • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 09:34
              potworia116 napisała:

> ajaksiowa napisała:
              >
              > > Nie przenosiła się,raz, majàc 6lat była z Matką przez rok na Alasce,stąd
              > przezw
              > > isko nadane przez chłopaka🙂
              > >
              > O wielokrotnych przenosinach jest mowa w scenie z pracownica społeczną, która o
              > gląda jej dokumentację.

Czyli one wröciły do domu pokoleniowego ?to mi umknęło..🤔
              • m_incubo Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 11:55
                Chodzi o jej wykształcenie, pracownica społeczna dziwi się, zerkając w jej papiery, że uczyła się w sześciu różnych szkołach średnich.
                Przenosiła się z matką.
          • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 20:58
            Tam pojawił się motyw bodajże 6 szkół średnich, więc chyba jednak się przenosiła...
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Maid - Netflix. Polecam 21.10.21, 10:29
          Nic nie umie i nie ma żadnego wykształcenia ani doświadczenia (dostała się do jakiegoś college'u, ale nie poszła).
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 08:14
      Dzięki za polecenie.
      Myślę, że ogrom osób na świecie może się identyfikować z bohaterką. Rozpaczliwa próba zatrzymania na sobie sztafety pokoleń.
    • stephanie.plum Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 16:56
      oglądałam, moim zdaniem wybitny.

postacie skonstruowane znakomicie, niebanalnie (może tylko główna bohaterka jest taka jednowymiarowa, ale też nie do końca...
      ktoś naprawdę ogarnął temat, bez wpadania w czarnobiałość.

a ta młoda ma oczy po Andie!
      • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 17:01
        Co masz na myśli, pisząc, że jednowymiarowa? Bo to ostatnie słowo, którym bym ją opisała.
        • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 17:28
          jedna mina przez cały film i jeden i ten sam wytrzesz oczu (o reszcie nie ma się co rozpisywać, reszta jest na filwebie)

że u nas małe różczki grają to jakoś jestem przyzywczajona ale że w holiłudzie (wiem, wiem, ale myślałam, że to się nieco ukróciło ostatnio)

serial fajny, ale nie z powodu głównej bohaterki
          • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 20:57
            O tak, Filmweb to rzeczywiście autorytet🤦
            • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:21
              znaczy, nie dopuszczasz, że komuś rola/gra tej panny się nie podobała i nawet nazwał ją jednowymiarową? no dajże spokój, dla mnie filmweb jest ok, często tam zaglądam, żeby poczytać, tobie może wystarczyć jematka. i też dobrze.
              • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:25
                Dlaczego nie dopuszczam? Pytam, co dana osoba przez to rozumie. I to nie ty jesteś tą osobą.
                • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:33
                  I to nie ty jesteś tą osobą.
                  straszne...
                  • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 00:12
                    volta2 napisała:

> I to nie ty jesteś tą osobą.
                    > straszne...

Bez przesady, miewałaś tu gorsze występy.
                    • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:18
                      ty chyba dopiero aspirujesz
          • troompka Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 13:42
            Uff czyli ktoś jednak też zauważył u niej te wytrzeszczone oczy, zwłaszcza w pierwszych odcinkach. Może to był celowy zabieg, na zasadzie dziwimy się jak działa ten świat, bo mimo pełnoletności Alex nie miała o nim bladego pojęcia, być może było to efektem odsunięcia jej przez męża jako tej nieporadnej, bo zapomniała czegoś tam opłacić, a może najzwyczajniej była nieporadna. Ona jak tylko wyszła w nocy z tego domu To przez cały film tylko odkrywala swiat, choć tindera znała hehe, reszty się uczyła.
            • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:20
              A cóż jest dziwnego w tym, że 18 czy 20latka nie ma pojęcia o procesach sądowych związanych z odbieraniem dzieci, domach dla ofiar przemocy, programach dofinansowania żywieniowego....?
              • m_incubo Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:27
                25 latka.
              • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:35
                No wiesz, ematka by wiedziała.
              • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:10
                A to zależy z jakiego typu domu wyszła. Jak z klasy średniej to do końca życia nie będzie wiedzieć bo na co jej to. Jak z domu przemocowego w ktorym interweniowały służby i/lub w ktorym była pomoc rządowa to zna reguły zanim skończy szkołę.
                • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:32
                  No, tu akurat widać, że mloda z systemu zasiłków korzysta po raz pierwszy (Paula by nie przebrnęła przez pierwszy próg papierologii) i dopiero z czasem sama siebie jest w stanie uznać za ofiarę przemocy (ojca nie pamięta, inni panowie mamusi byli raczej looserami niż przemocowcami).
                  • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:44
                    no dobra zaczęłam to oglądać i już na samym początku, glina jej mówi że nie może tu parkować a ona mówi „ok” zamiast „właśnie uciekam od przemocowca i potrzebuje pomocy”. Aaaaaa już czuje ze się będę wkurwiać przez resztę serialu.
                    • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:00
                      Aaaale cokolwiek o psychologii współuzależnienia i ofiarach przemocy psychicznej wiesz, prawda? Bo inaczej będziesz się denerwować do końca serialu 🙂.
                      • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:33
                        > Aaaale cokolwiek o psychologii współuzależnienia i ofiarach przemocy psychicznej wiesz, prawda?

tak, dlatego nie mogę uwierzyć w to, że pani social worker tak zareagowała jak zareagowała na wiadomość, że chłop bije. Bo oni też o psychologii współuzależnienia wiedzą smile

> Bo inaczej będziesz się denerwować do końca serialu 🙂.

too late. Już się denerwuję smile
                        • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:43
                          No ale przeciez w serialu jest wprost powiedziane, że w Waszyngtonie przemoc psychiczna nie jest uznawana za przemoc, więc co miała zgłosić...? Zresztą sama Alex to mowi "miałam iść na policję i zgłosić, że partner mnie NIE bije...?". 🤔
                          • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 15.10.21, 00:19
                            memphis90 napisała:

> No ale przeciez w serialu jest wprost powiedziane, że w Waszyngtonie przemoc ps
                            > ychiczna nie jest uznawana za przemoc, więc co miała zgłosić...? Zresztą sama A
                            > lex to mowi "miałam iść na policję i zgłosić, że partner mnie NIE bije...?". 🤔

"He blacks out and punches stuff. Last night was different and I got scared".
                            To wystarczy. I to nie jest tylko przemoc psychiczna.
                            To, że pan rozpieprza rzeczy a nie ludzi to jest drugorzędne, to znaczy to ma znaczenie o tyle, że nie będzie oskarżony o pobicie, ale oni doskonale wiedza, że następnym razem może rozwalić dziecko i przed tym mają je uchronić.
                            • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 15.10.21, 14:15
                              Przy czym jedną rzecz tu muszę podkreślić bo nie wiem, czy to jest jasne - te służby socjalne by w realu konkretnie zareagowały, bo tam jest małe dziecko i w takim wypadku się nie patyczkują i sprawdzają co jest grane i jak dziecku zapewnić bezpieczeństwo. Natomiast cała reszta z którą ona musiała sobie dać radę, cały ten paragraf 22 dotyczący opcji wyjścia z biedy, to, ze bycie biednym jest drogie (jeszcze nie doszłam do sceny w banku bo mi bombelki blokowały netfliksa od wczoraj ale zapewne okazało się, ze laska musi zapłacić za to, ze jej zrealizują czek, gdyż nie ma konta, a nie ma konia, gdyż nie ma wymaganego minimum kasy żeby konto mieć bez opłat, tak? nawet jak nie ma takiej sceny, to to tez jest jeden ze znanych problemów ludzi wychodzących z biedy w USA), problem z pogodzeniem pracy i opieki nad dziećmi, faktycznie jest słaba w realu. Parę lat temu było glosno o kobiecie w bardzo podobnej sytuacji - została skazana, bo idąc na interview do jakiegoś macdonalda zostawiła kilkuletnia córkę w parku obok, bo nie miała jej z kim zostawić, no a „z dzieckiem na interview?” tyle, ze tu akurat sprawa była na tyle głośna, ze masa ludzi się dla tej kobiety zrzuciła - już nie pamietam czy chodziło o grzywnę czy o co.
                • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:45
                  Ale ona nie była z domu, w którym interweniowały służby ani z domu, w którym była pomoc rządowa.
      • stephanie.plum Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 09:33
        napisałam "jednowymiarowa", bo ona wydaje się nie mieć żadnych wad. może po prostu nie ma czasu na posiadanie wad, tak bardzo musi zapierrdzielać i tyle dźwignąć...

na początku spodziewałam się biało-czarnego podziału na "złoli" i "dobroli", a tu super niespodzianka - nawet ten furiat i szalona matka są niejednoznaczni.
        • ajaksiowa Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 10:23
          stephanie.plum napisała:

> napisałam "jednowymiarowa", bo ona wydaje się nie mieć żadnych wad. może po pro
          > stu nie ma czasu na posiadanie wad, tak bardzo musi zapierrdzielać i tyle dźwig
          > nąć...
          >
          > na początku spodziewałam się biało-czarnego podziału na "złoli" i "dobroli", a
          > tu super niespodzianka - nawet ten furiat i szalona matka są niejednoznaczni.
          >

A ja dostrzegłam u niej zazdrość,kiedy na urodzinach córki ma pretensję do byłego że przyprowadził dziewczynę
          • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 12:31
            Ja nie sadze, żeby to była zazdrość, raczej zażenowanie zachowaniem tego towarzystwa i wstyd/strach przed właścicielkami domu. Zreszta stało się to, czego się obawiałam sad
            • piesekpustyni Re: Maid - Netflix. Polecam 08.01.22, 12:50
              Sceny z tej imprezy. Boże jak ja wiedziałam co ona czuje. Chodząca ofiara. Z jednej strony lęk i wstyd przed właścicielkami, a z drugiej strach / zero asertywności, żeby powiedzieć tym wszystkim śmieciom krótkie „wypie..dalać!”
        • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 10:37
          Robi mnóstwo błędów od zostawienia auta na drodze, po Tinder- randkę w domu zleceniodawców. Seks z eksem, choć zrozumiały jako rozpaczliwe szukanie bliskości w sytuacji nagłego załamania też do odpowiedzialnych zagrań nie należał. Ale masz rację - w sytuacji ekstremalnego stresu i mobilizacji nie ma raczej miejsca na folgowanie słabościom charakteru.
          • stephanie.plum Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:42
            właśnie! robi błędy, bywa naiwna. i to tworzy głębię tej postaci, inaczej byłaby jak z harlekina (przed spotkaniem pana na białym koniu, rzecz jasna).

dlatego napisałam, że nie jest do końca jednowymiarowa.

przy okazji, wiele osób krytykowało jej miny, ale mnie bardzo się podoba!
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:20
              Ja też doceniam oszczędność mimiczną. Zmrożenie.
            • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:34
              No, śliczna jest, niesamowicie intensywna przy tym. Pewnie dlatego niektórych drażni.
          • m_incubo Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:53
            Trochę za dużo spojlerujecie w tym wątku, nie wszyscy obejrzeli całość.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 16:02
              Jak oceniać bez spojlerowania?
      • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:41
        >a ta młoda ma oczy po Andie!
        Bo ja wiem... Andie ma silnie opadającą górną powiekę i dolna powieka dosłownie "leży" jej poziomo, a jej córka ma oczy o okrągłym kształcie i nieopadajace powieki. Zupełnie inny łuk brwi. Inny kolor - brązowe vs niebieskie. Obejrzałam nawet zdjęcia Andie z młodości i bardzo niepodobne do siebie są.
    • jowita771 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 17:22
      Obejrzałam całość. Podziwiam Alex, to prawdziwa bohaterka, nie każdy potrafi wykrzesać z siebie tyle siły, co ta dziewczyna. Matka mnie wkurzała, ale z czasem coraz mniej. Z początku myślałam, że ja bym się odcięła i zapomniala, że miałam matkę, ale jednak nie.
    • panna_lila Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 17:30
      czy Was też lektorka tak irytowała?
      • stephanie.plum Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 09:36
        oglądałam po rosyjsku (ćwiczę), oni mają znakomity dubbing.
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 11:37
        Jaka lektorka?
      • m_incubo Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 11:50
        Nie, nie oglądam nigdy z lektorem.
    • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 20:56
      Podoba mi się. I niby prosty zabieg, ale te tytuły dokumentów, które ona czyta "dofinansowanie dla białych śmieci", "jedzenie dla nieudaczników" itp, plus dialogi prawników "cośtam cośtam-prawo-prawo-prawo- więc-prawo - prawo". Niby nic, a jakie obrazowe big_grin
      • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:06
        I wieczne odliczanie i przeliczanie piniendzy, najczęściej na stacji benzynowej i najczęściej na minusie.
      • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:11
        W ogóle montaż, muzyka i niektóre zabiegi formalne dają temu ciężkiemu społecznemu obrazowi sundance'ową świeżość i lekkość, co razem wzięte buduje fajną filmową jakość.
        • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 12.10.21, 21:29
          potworia116 napisała:

>sundance'ową świeżość i lekkość

Ajlowju
    • piataziuta Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 11:29
      Mocne 3/10.
      Głupota głównej bohaterki, z odcinka na odcinek staje się coraz bardziej męcząca.
      Nierealność szczegółów serialu nie poprawia sytuacji.
      • ponis1990 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:22
        Które szczegóły były nierealne? Moim zdaniem postać autorki jest bardzo autentyczna, tak zachowują sie często ludzie z rodzin dysfunkcyjnych i związków przemocowych.
        • piataziuta Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:59
          Matka nie ma ubezpieczenia, nie ma dokumentów i pieniędzy, a operują jej w szpitalu rękę za darmo.
          Głupie wybory bohaterki:
          - woli być bezdomną z małym dzieckiem, niż przez chwilę pomieszkać w dobrych warunkach u ojca, tylko dlatego, że jej się nagle przypomniało, że kiedyś bił matkę
          - znalezienie ostatniej deski ratunku u faceta, który na nią leci, przyjmuje pod swój dach, daje samochód i opiekuje się jej dzieckiem, i opowiadanie mu, że nie było jej bo się bzyknęła z byłym
          - znalezienie wreszcie stabilnego i stałego źródła dochodu, w obliczu absolutnej finansowej nędzy i zaproszenie do domu klientki kolesia z tindera (rili?)
          - dawanie psychicznie chorej matce odpowiedzialnych zadań związanych z dzieckiem (m.in. nadzorowanie spotkania dziecka z ojcem)

Dużo tego było. Musiałabym przewinąć tego gniota, żeby wszystko wymienić.
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:13
            - możliwe, że był to szpital dla takich osób bez ubezp (fundacja?) ale fakt nie znam się i to mnie zaskoczyło, podobnie jak warunki psychiatryka (w porównaniu do polskich tego typu prybytków),
            - nie pozbawiony sensu wybór, żeby nie mieszkać u ojca - faceta, który ma sporo za uszami i specjalnie na niej mu nie zależy (bardziej współczuje exowi i z nim się identyfikuje a jej pomaga jako narzędziu w leczeniu kolesia, niczego nie żałuje, za nic nie przeprasza, to może być bariera nie do przejścia dla bohaterki),
            - zaskoczyła mnie tym wyznaniem wobec tego gostka ale ona po prostu była szczera i gotowa przyjąć pomoc bez podtekstów, a nie w pakiecie z kolejną osobą, która chce ją kontrolować i ograniczać.
            - tego gościa z tindera nie rozumiem, bo ja bym tak nie zrobiła ale z drugiej strony nie jest to sprzeczne z ogólnym rysem bohaterki, jest spragniona udawać, że jest kimś innym,
            - widocznie matka mimo swojej niestabilności była jedynym pewniejszym filarem i kimś po jej stronie - na bezrybiu i rak ryba.
            • piataziuta Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:24
              Acha. big_grin

Odniosę się tylko do jednego, bo do wszystkiego mi się nie chce:
              - masz małe dziecko, nie masz kasy, nie masz gdzie mieszkać, nie masz nikogo, w domu pomocy jest grzyb, a dziecko jest już bardzo długo chore
              - wyciąga do ciebie rękę z entuzjazmem ojciec z nową żoną, dają ciepłe łóżko, dach nad głową, gwarantują pomoc, jedzenie i opiekę nad dzieckiem - możesz skorzystać z tego, dopóki nie staniesz na własne nogi
              - ale nie, nagle ci się przypomina przykra scena z dzieciństwa, więc zabierasz to małe, chore dziecko i wybierasz bycie bezdomną

rili???
              • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 16:07
                Po Twojej wypowiedzi też chciałam napisać "aha".
                Może tak się objawia jej niezrównoważenie? Może nie była jeszcze na takim skraju, że lepiej się sprzedać niż dzieci miałyby umrzeć z głodu? Dla mnie nie jest to sprzeczne z logiką tej postaci.
                • piataziuta Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 16:36
                  No trochę popłynęłaś nad niedoróbami tego serialu, ale ok, na zdrowie! ;P
                  • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 16:52
                    Zakładam przemyślenie postaci przez twórców ale nie znam pierwowzoru książkowego.
                • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 20:16
                  o ojcu jest mowa, więc o jakim sprzedaniu się piszesz
                  ojciec naprawił swoje błędy z przeszłości, ma normalny dom, rodzinę itp. jeśli nie liczyć mignięcia zahukanych córek.
                  • geoardzica_z_mlodymi Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 20:21
                    Nie ojca miałam na myśli.
                  • niennte Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 12:25
                    volta2 napisała:

> o ojcu jest mowa, więc o jakim sprzedaniu się piszesz
                    > ojciec naprawił swoje błędy z przeszłości, ma normalny dom, rodzinę itp. jeśli
                    > nie liczyć mignięcia zahukanych córek.

Nie byłabym taka pewna. Sądząc właśnie po tych wytresowanych córkach i prawdopodobnie również żonie, wygląda na to, że może nie pije, ale przemocowy jest nadal. Przecież on cały czas staje po stronie jej partnera, a tego, jak traktował matkę Aleks, "nie pamięta". Z odcinka na odcinek widać wyraźniej, że tatuś jest taki sam, jak jej partner.
                    • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:11
                      absolutnie się nie zgadzam
                      żona nr 1 była stuknięta od zawsze, więc jej wyskoki mogły zdrzaźnić nawet świętego (sama jestem wariatką i histeryczką, wystawiam swojego męża na mega próby), mogła mu ręka polecieć i mógł z jej powodu zacząć się alkoholizować ponad miarę (wiem,wiem, victim blaming)

z normalną, wyciszoną kobietą jak widać mógł stworzyć dom, z tego co widać, całkiem udany. córki nie były wytresowane, gdyby były, to by odegrały przed gościem piękne dygnięcie i teatrzyk zrobiły jak tata życzy.

nie chciał tej starszej przenocować w domu z nieodkrytych dla mnie przyczyn, potem jak żona usłyszała o jej sytuacji, to sama wkroczyła z propozycją noclegu i pobytu. wytresowana żona by tego nie zaproponowała.

tatuś jest lata świetlne od jej partnera - nie mieszka w przyczepie, w domu czysto, w obejściu (migawki) też, dziwne było dla mnie to, że tak się angażuje w zięciunia - ale może widział w tym ratunek dla córki (tylko dla córki raczej nie alkohol był problemem a agresja, która oczywiście po alko się zmagała)
                  • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:59
                    >ojciec naprawił swoje błędy z >przeszłości
                    Naprawił? W jaki sposob? Przeprosił Paulę albo Alex za przemoc? Zainteresował się życiem swojego dziecka w jakikolwiek sposób - tak sam z siebie? Miał na to jakieś 20lat... Cala jego "pomoc" kończyła się na deklaracjach, a jak przychodziło co do czego, to wspierał kumpla od kielicha, bo on taki biedny i trzeba wspierać...
                    • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 19:15
                      no dobrze, a będzie ci pasować, że naprawił swoje życie?

bo to że nie przeprosił to się zgadza, że ją spławił - też (tu bym chętnie poczytała, czemu) ale on, jako on - wyszedł na prostą, i pilnuje, żeby tam nie wrócić. dla mnie postać w tym zakresie pozytywna. a zięciunio chyba nie był nigdy kumplem od kielicha tylko od terapii. dla ciebie - żadna różnica, co nie?
                      • ponis1990 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 23:34
                        A widziałaś ostatni odciek że pytasz, czemu tatus ją spławił gdy ona wprost zwrociła sie do niego o pomoc?
                        • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 23:39
                          widziałam, ale mogłam przysnąć, tego nie wykluczam, bo zaczynałam oglądanie w okolicach północy, albo mogłam już słabiej jarzyć, skoro drugi odcinek kończyłam w okolicach godziny 2. (czyli ostatni był bliżej drugiej niż północy)
                          i zdecydowanie nie pamiętam tłumaczenia się, czemu jej odmówił, łyknął historyjkę o tym promie i zasłonił się żoną i córkami idącymi do szkoły.
                          • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 23:45
                            Odmówił złożenia zeznania, że był świadkiem przemocy psychicznej (chociaż był), która to sprawa zadecydowałaby o możliwości wyjazdu Alex do koledżu mimo sprzeciwu męża. Odmowę tłumaczył czymś w stylu "wszystkie pary się czasem kłócą" i że nie może "zdradzić" męża Alex, bo toczy on trudną walkę z alkoholem, więc nie można mu dokładać stresów.
                            • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 15.10.21, 14:08
                              ale ja nie o tym, to to wiem, jak tłumaczył
                              mnie interesuje, czemu on nie zabrał jej na noc, kiedy ta wolała spędzić ją na dworcu promowym, łyknął to, choć chyba się domyślał, że jest bezdomna i z tym dzieckiem będzie tam koczować - czemu w najbardziej strategicznym momencie jej nie zgarnął

bo że nie chciał zeznawać i czemu to wiem, chodzi mi tylko o tę jedną sytuację. graniczną dla dziewczyny.
                • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:00
                  geoardzica_z_mlodymi napisała:

> Po Twojej wypowiedzi też chciałam napisać "aha".
                  > Może tak się objawia jej niezrównoważenie? Może nie była jeszcze na takim skraj
                  > u, że lepiej się sprzedać niż dzieci miałyby umrzeć z głodu? Dla mnie nie jest
                  > to sprzeczne z logiką tej postaci.

Jeśli pani jest AŻ TAK niezrównoważona i oderwana od realia to w USA na tym etapie wkraczają służby i organizują dziecku rodzinę zastępczą.
                  • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:25
                    Ale za co konkretnie by jej to dziecko odebrano, bo nie nadążam. Bo nie rzuciła się w łapy przemocowego religijnego świra, czy dlatego, że wywaliła kawę na ławę kolesiowi, który niechby i w dobrych intencjach próbował ją sobie kupić, wykorzystując sytuację?
                    Żadnego niezrównoważenia w tej postaci nie widzę, wszystkie motywacje się zgadzają.
                    • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:31
                      oni dzieci nie odbierają za karę tylko jak widzą że dziecko może być narażone na różne patologiczne czynniki. Z tym, ze oczywiście ten system nie działa idealnie. Niezrównoważenie jakoś wyczytałam z wpisów powyżej.
                      • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:57
                        Nie to, ty piszesz, że jest AŻ TAK niezrównoważona w kontekście ojca (Nate'a? Tindera?). I że w wypadku AZ TAK niezrównoważonej i oderwanej od reala osoby powinny interweniować służby.
                        A tymczasem z filmu wyłania się obraz kobiety cholernie zdeterminowanej i silnej, która próbuje manewrować pomiędzy jedną a drugą złą opcją. Oraz trzecią, jeszcze gorszą, ale znaną. Owszem, gdyby to było zaangażowane kino europejskie, albo choćby quasidokumentalna konwencja jak w Nomadland, mielibyśmy pełen obraz upadku, bezdomność, prostytucję i rozszerzone samobójstwo na końcu. Ale to nie takie kino, ani nie taka historia, widać że twórcy starają się zachować balans pomiędzy tonacją durową i minorową - co nie odbiera jej spójności narracyjnej i psychologicznej wiarygodności. Choć tu naturalnie opinie są - jak zazwyczaj - podzielone 🙂.
                    • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:58
                      potworia116 napisała:

> Ale za co konkretnie by jej to dziecko odebrano, bo nie nadążam.

już w pierwszej minucie rozmowy z tą social worker, kiedy ona jej mówi, ze są schroniska ale musiałaby zgłosić pobicie. To tak nie działa, oni doskonale wiedza, ze ofiary długo wypierają fakt ze są ofiarami i jak jest podejrzenie, ze dziecko jest narażone na przemoc to wkracza system i mogą odebrać dziecko aż matka się ogarnie, a matke w międzyczasie skierować na różne szkolenia i inne takie.
                      • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:04
                        Czyli w Stanach zabiera się dzieci matkom, co do których istnieje podejrzenie, że są ofiarami przemocy domowej? Z prasy i reportaży wyłania się nieco inny obraz.
                        • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:13
                          nie że matka jest ofiarą przemocy, tylko że dziecko jest ofiarą przemocy

matka może dać się prać, dziecka nikt nie ma prawa itp. itd.
                          • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:20
                            Mogłabym na potrzeby dyskusji udawać, że wierzę, że jakkolwiek się rzeczywiscie orientujesz w działaniu tego systemu, no ale nie wierzę ni huhu 🙂.
                            • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:00
                              a dlaczego nie wierzysz, że się orientuję?
                              • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:04
                                jednoraz0w0 napisał(a):

> a dlaczego nie wierzysz, że się orientuję?

To do Volty było.
                            • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:11
                              ale nie wierzę ni huhu
                              twoja wiara jest mi doskonale obojętna
                          • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:01
                            volta2 napisała:

> nie że matka jest ofiarą przemocy, tylko że dziecko jest ofiarą przemocy
                            >
                            > matka może dać się prać, dziecka nikt nie ma prawa itp. itd.

dokładnie tak.
                        • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:57
                          > Czyli w Stanach zabiera się dzieci matkom, co do których istnieje podejrzenie, że są ofiarami przemocy domowej?

W Stanach sytem jest wymyślony przytomnie, wąskim gardłem są ludzie, bo social workers nie zarabiają wiele więc nie idzie do tej pracy jakiś kwiat ogarnięcia. Generalnie jest tak, że jak jest sygnał, że dziecko jest zagrożone przemocą, to najpierw się dziecko zabezpiecza. Czyli: jeśli pani mówi, chłop nam wpierdolił, to pani z dzieckiem dostanie pomoc. Jeśli pani z jednej strony mówi, że był wpierdol, z drugiej, ze to przecież żadna przemoc i planuje tam wrócić, to odbiera się pani też, bo pani nie jest w stanie realnie ocenić sytuacji i zapewnić dziecku bezpieczeństwa. Jeśli pracownica socjalna, szkoła itd ma wyraźny sygnał i tak to zostawia i mówi "ale potrzebuje dwie wypłaty żeby pani pomóc", to ona/jej pracodawca ma kłopoty.

> Z prasy i reportaży wyłania się nieco inny obraz.

Oczywiście, że jest masa ludzi, którzy robią wałki w systemie, bo np. dziecko powinno być w jakiejś instytucji ale wtedy rodzice by nie dostali foodstamps albo pracownik socjalny był jebnięty albo był seksistą i nie widział problemu albo co, więc są patologie. Oraz system jest zaprojektowany tak, żeby był tak nieprzyjazny jak to możliwe, żeby za wiele osób nie chciało tego miodu popróbować.
                          • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:59
                            I zreszta ten sam zarzut był w wypadku "Big Little Lies". Wielu terapeutów się wypowiadało na temat sesji tam pokazanych i głosy były zgodne: bardzo realistycznie pokazane sesje i to, jak pani dochodzi do prawdy na temat sytuacji, w której się znajduje, ale kurła, żaden terapeuta by jej nie powiedział "miej mieszkanie na podorędziu na wszelki wypadek", jeśli w grę wchodzą dzieci, po dzieci by pojechały gliny, na cito.
                            • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:09
                              Ale tu sytuacja była inna - na progu instytucji pomocowej staje kobieta z dzieckiem, twierdzi, że właśnie odeszła od partnera. Przyczyn nie deklaruje, choć podejrzenie pojawia się automatycznie. Czy rzeczywiście system (załóżmy, że sprawnie działający) od ręki przejmuje dziecko?
                              Wadą takiego rozwiązania byloby to, że kobiety tym bardziej bałyby się zostawiać przemocowców.
                              • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:15
                                Deklaruje, deklaruje. Wprost powiedziała, że stary się upił a jak się upije to bije. Tak, system wtedy wkracza automatycznie. Nic nie poradzę na to, że nie wierzysz. W dalszej kolejności wkracza social worker i patrzy, co gdzie się da naprawić i na jakich warunkach pani może odzyskać dziecko. Jest możliwe wysłanie pani z dzieckiem do innego stanu z dala od przemocowca i tam umożliwienie jej startu.
                                • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:21
                                  ona tylko zapytała czy są dowdy/ zgłoszenia na policję bo najwyraźniej bez tego, trudniej jej legalnie pomóc
                                  ale nie ukrywa że jest agresja ze strony partnera, jedyne czego chyba nie deklaruje, że dziecko jest ofiarą wprost ( a jedynie że nie chce, by była jej świadkiem)
                                  • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:25
                                    > ona tylko zapytała czy są dowdy/ zgłoszenia na policję bo najwyraźniej bez tego, trudniej jej legalnie pomóc

no i to jest właśnie nieprawda.

> ale nie ukrywa że jest agresja ze strony partnera

I to wystarczy.
                              • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:20
                                potworia116 napisała:

> Wadą takiego rozwiązania byloby to, że kobiety tym bardziej bałyby się zostawia
                                > ć przemocowców.

owszem, ale jeszcze większą wadą jest zostawienie tego. A tu nie tylko kobieta może zgłosić pobicie, jeśli szkoła czy przedszkole zauważą coś co wygląda na ślady pobicia to od razu to muszą zgłosić.
                                • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:24
                                  Nie, nie byloby. Jeśli ofiara i dziecko są odizolowane od przemocowca, to rozdzielanie ich jest tylko piętrzeniem traum.
                                  Ślady przemocy u dziecka są podstawą do powiadomienia służb w każdym systemie. To inna sytuacja.
                                  • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:28
                                    > Nie, nie byloby. Jeśli ofiara i dziecko są odizolowane od przemocowca, to rozdzielanie ich jest tylko piętrzeniem traum.

Ale czytaj uchem a nie brzuchem. Wspiera się panią, odchodzącą z dzieckiem od przemocowca. Natomiast jeśli pani decyduje, że z nim jednak zostanie, to wtedy odbiera się dziecko, bo pani najwyraźniej nie chce lub nie potrafi zabezpieczyć dziecka przed narażeniem na pomoc.
                                    • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:34
                                      jednoraz0w0 napisał(a):

> > Nie, nie byloby. Jeśli ofiara i dziecko są odizolowane od przemocowca, to
                                      > rozdzielanie ich jest tylko piętrzeniem traum.
                                      >
                                      > Ale czytaj uchem a nie brzuchem. Wspiera się panią, odchodzącą z dzieckiem od p
                                      > rzemocowca. Natomiast jeśli pani decyduje, że z nim jednak zostanie, to wtedy o
                                      > dbiera się dziecko, bo pani najwyraźniej nie chce lub nie potrafi zabezpieczyć
                                      > dziecka przed narażeniem na pomoc.

No to przecież ta się zdecydowała odejść.
                                  • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:29
                                    > Ślady przemocy u dziecka są podstawą do powiadomienia służb w każdym systemie.

Wystarczy, że dziecko powie np. w szkole coś, co wzbudzi zaniepokojenie. nie muszą być sińce. A tu matka powiedziała, że ojciec pije i bije, tak wprost, że bardziej się nie da.
                                    • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:38
                                      Rozumiem i mam poczucie, że w przeciwieństwie do V. wiesz, o czym piszesz. Nie podzielam tylko przekonania, że rozdzielanie w tej sytuacji matki i dziecka jest rozwiązaniem służącym czemukolwiek, chyba że matka zdecydowanie o to prosi i ma gwarancję tymczasowości tej izolacji.
                                      • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:40
                                        rozdziela się jak nie ma innego wyjścia, tzn jak pani zdecydowanie wypiera co się dzieje i uważa, że mogą mieszkać z tata bo on obiecał, że już nie będzie i nawet zalał się łzami. Najbardziej w takiej sytuacji jest prawdopodobne, że pana wykopią z domu z zakazem zbliżania się, nawet, jeśli dom jest jego.
                                      • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:25

volta2 napisała:

> nie że matka jest ofiarą przemocy, tylko że dziecko jest ofiarą przemocy
                                        >
                                        > matka może dać się prać, dziecka nikt nie ma prawa itp. itd.

dokładnie tak.

biedulko, co ty chcesz podważac? obie tu mówimy to samo, tylko mi się nie chce rozpisywać (znaczy pracuję, więc nie mam tyle czasu co ty)
                                        • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:35
                                          Ja tobie, Volta, niczego nie chcę podważać, rili. Nawet kijem.
                                          • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 19:10
                                            oj, mam wątpliwości, latasz za moimi wpisami, aż iskrzy
                                        • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:35
                                          > biedulko, co ty chcesz podważac?

e?

> obie tu mówimy to samo, tylko mi się nie chce rozpisywać

no przecież mówię, ze dokładnie tak, więc ee?

> (znaczy pracuję, więc nie mam tyle czasu co ty)

eeee??????
                                          • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 19:10
                                            to nie do ciebie przeicież
                                    • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:57
                                      jednoraz0w0 napisał(a):

> > Ślady przemocy u dziecka są podstawą do powiadomienia służb w każdym syst
                                      > emie.
                                      >
                                      > Wystarczy, że dziecko powie np. w szkole coś, co wzbudzi zaniepokojenie. nie mu
                                      > szą być sińce. A tu matka powiedziała, że ojciec pije i bije, tak wprost, że ba
                                      > rdziej się nie da.

No, nie. Powiedziala, że przemoc, nie powiedziała, że bije (w końcu uderzył w ścianę, nie w nią), zdecydowanie zaprzeczyła, że przemoc dotyczy dziecka, do schroniska moze by chciała, ale "może to dla naprawdę potrzebujacych". Z czasem te wypowiedzi nabierały jednoznacznosc, na pewno nie były takie na wstępie.
                                    • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 18:06
                                      >A tu matka powiedziała, że ojciec >pije i bije, tak wprost, że bardziej się >nie da.
                                      To chyba nie oglądałaś uwaznie, bo wprost mówi, że NIE bije.
                                      • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 18:21
                                        w momencie, w którym zachodzi podejrzenie narażenia dziecka na przemoc, wkraczają służby i sprawdzają, czy faktycznie nie bije. Wyraźnie powiedziała, że pije banię i rozwala stuff a w ostatnią noc przesadził (czyli wiadomo, że przemoc zaczyna eskalować). Naprawdę wątpię, że w takiej sytuacji nie zaczęliby od tego, że wysyłają policję do pana.
              • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:53
                Uciekasz od przemocowca i nagle przypominasz sobie wyparte wspomnienie zakrwawionej matki - i wiesz, że trafiłaś do domu kolejnego przemocowca. Takiego, który nie tylko rzucał miskami, ale realnie bil po pysku. Zostajesz?
          • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 15:24
            W Stanach nie do końca jest tak, ze osoba bez pieniędzy i bez ubezpieczenia jest całkowicie pozbawiona opieki lekarskiej, a złamanej ręki nikt nie złoży. Są free clinics, jakieś charities, które pokrywają leczenie szpitalne, tak naprawdę mentalność Amerykanów nie pozwala wielu z nim z tego korzystać, z powodu dumy i wstydu. Amerykanie po prostu nie chcą powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego dla wszystkich. A w tym konkretnym przypadku mogło tez być tak, ze szpital najpierw leczy, a potem wysyła rachunek. Są ludzie z milionowymi długami zdrowotnymi.
            Co do Alex, to zgodzę się, ze jest po prostu zbyt szczera. Ona chyba nie umie kłamać, nawet w ramach instynktu samozachowawczego. Tez nie rozumiem, dlaczego przyznała się do seksu z byłym, a już całkowicie nie popieram zaproszenia tego kolesia z tindera do domu Reginy.
            • bywalec.hoteli Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 19:57
              No ale ktoś musi te wielkie rachunki typu 50k usd za zrobienie zlamanej ręki opłacać?
          • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 20:13
            mam identyczne odczucia,
            ogólnie serial mi się podobał, ale jak tylko dochodziło do próby analizowania, to te wszystkie kwiatki powodowały że przestawał być fajny.
            ale dla odmiany miło było popatrzeć na reality, choć jak ktoś przeanalizował na filmwebie - ten serial miał tyle z reality wspólnego co nic (biała sprzątaczka u murzynki to juz niezły hardcore)
            • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 09:51
              volta2 napisała:

> ale dla odmiany miło było popatrzeć na reality, choć jak ktoś przeanalizował na
              > filmwebie - ten serial miał tyle z reality wspólnego co nic (biała sprzątaczk
              > a u murzynki to juz niezły hardcore)

Yyy, co? Dlaczego niby to nierealne?
              • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 09:56
                Właśnie te postaci to dobra ilustracja niuansów uprzywilejowania i tego, że w niektórych sytuacjach uprzywilejowanie klasowe dominuje nad rasowym.
                Regina jest czarną kobietą i pewnie w swojej klasie spolecznej i środowisku zawodowym musiała przebijać niejeden sufit, ale mimo to jej rzeczywistość jest sto razy lżejsza, niż niż rzeczywistość białej Alex z working class.
                • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 11:50
                  Nie mówiąc o tym, że zamożne i wykształcone afroamerykańskie elity istniały w Stanach już od czasów wojny secesyjnej. Choć naturalnie była to bardzo wąska grupa ludzi, a ich uprzywilejowanie wiązało się z wieloma tożsamościowym i społecznymi uwiklaniami.

krytykapolityczna.pl/kultura/czytaj-dalej/kinga-dunin-czyta/negroland-elegia-dla-bidokow-recenzja/
                  • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 12:09
                    i zatrudniały biednych białych? acha...
                    • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 12:19
                      Zalezy od regionu i epoki, ale zatrudniały generalnie ludzi, szukających zatrudnienia na danym stanowisku. Nie wiem, co konkretnie tak cię w tym fakcie uwiera.
                      A Regina zatrudnia firmę sprzątającą.
                      • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:15
                        skąd założenie, że mnie coś uwiera?
                        • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:17
                          volta2 napisała:

> skąd założenie, że mnie coś uwiera?

Bo ponawiasz niedowierzające zapytania, jakbyś doświadczała dysonansu poznawczego.
                          • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:20
                            to wciąż nie jest uwieranie, wyciągasz wnioski z upy, dużą masz?
                            • potworia116 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:21
                              Niedużą. Może cię i nie uwiera, tak sobie beztrosko mnożysz znaki na klawiaturze 🙂.
                              • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:12
                                jak zwykle, po paru drineczkach, nie zauważyłaś tego jeszcze? co z twoją przenikliwościa dziś się stało?
              • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:04
                ludzikmichelin4245 napisał(a): (biała sprz
                > ątaczk
                > > a u murzynki to juz niezły hardcore)
                >
                >
                > Yyy, co? Dlaczego niby to nierealne?

Teoretycznie zakazu nie ma. W praktyce po pierwsze statystycznie majątek Czarnych to średnio 10% majątku białych więc dużo mniejsza szansa ze ich stać, choć oczywisuie są majętni kolorowi. Ale też oni by raczej dali pracę komuś ze swoich.
                • manon.lescaut4 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:12
                  Statystycznie jest jak jest, ale co jest nierealnego w tym, ze czarna wykształcona kobieta jest dobrze zarabiająca prawniczka i zatrudnia firmę do sprzątania, a z tej firmy trafiła jej się akurat biała dziewczyna white trash. Skandal to by był, gdyby sprzątaczka zaparla się i powiedziała, ze ona czarnej sprzątać nie będzie, ale to może byłoby możliwe 100 lat temu, nie teraz.
                  • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:33
                    przecież napisałam, ze choć statystycznie rzadsze, to realne. Na pewno realniejsze niż poprawno-polityczny scenariusz drugiego sezony „Annie with an e”. O tym, ze to firma sprzątająca to doczytałam później.
                • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:18
                  Ale też oni by raczej dali pracę komuś ze swoich.
                  właśnie to mam na myśli
                  fakt, tu była bardziej firma sprzątająca niż wolny wybór reginy, więc muszę wycofać swoje podejrzenia co do nierealności

to nie chodzi o to, że murzyn nie chce tylko że biały u murzyna nie chce, nawet jak będzie miał żaden wybór. ogólnie to w dokumentach o jacksonie czy withney jest poruszany ten motyw, dla czarnych zatrudnienie białych jest czymś więcej niż tylko zatrudnieniem pracownika
                  • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 18:21
                    volta2 napisała:

> to nie chodzi o to, że murzyn nie chce tylko że biały u murzyna nie chce, nawet
                    > jak będzie miał żaden wybór.

Boże, to forum jest czasami jak jakiś obwoźny teatr osobliwości.
                    Zdziwienie wywołują fakty, że:
                    1) Alex woli biedować, niż narażać dziecko na kontakt z przemocowym dziadkiem
                    2) że skoro literalnie pada z głodu, to nie urządza cyrku pt. kibla czarnych myć nie będę.

Ja się poddaję.
              • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 18:07
                Bo tak jakiś Polak na fimwebie wyobraża sobie juesej....
          • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 13:56
            to, ze realia netfliksowe są zupełnie na bakier z realiami medycznymi i ubezpieczeniowymi w USA to nie od dziś i po prostu trzeba na to przymknąć oko (choć fakt, są osoby które umieją w ten system, a ich rachunki szpitalne pokrywają jelenie z ubezpieczeniem). Ale ta reszta co piszesz to rzeczywiście słabo wygląda, no jeszcze rozumiej pierwszy dylemat (wszystko w zależności od tego co i jak pamięta) ale te pozostałe to faktycznie jakaś dupa.
            • piataziuta Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 14:02
              Ja lubię oglądać seriale i zawsze przymykam oko na dużo niedoróbek - żeby nie psuć sobie funu. Tu było tego po prostu za dużo.
          • memphis90 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 17:55
            >Matka nie ma ubezpieczenia, nie ma >dokumentów i pieniędzy, a operują jej w >szpitalu rękę za darmo.
            Przecież podala w banku numer, więc ma ubezpieczenie. Jest też takie coś jak obamacare, więc zwykłe zszycie ręki rozciętej szkłem raczej jest w zakresie dostępnych świadczeń.
            • jednoraz0w0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 18:24
              > Przecież podala w banku numer, więc ma ubezpieczenie.

w banku mogli ja pytać o Social Security, to jest co innego.

> Jest też takie coś jak obamacare

nie każdy się łapie

> zwykłe zszycie ręki rozciętej szkłem raczej jest w zakresie dostępnych świadczeń.

owszem, i jak masz deductible kilka tysięcy dolarów, to tyle zapłacisz za to zszycie.
          • koronka2012 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 21:22
            piataziuta napisała:
            > Głupie wybory bohaterki:
            > - woli być bezdomną z małym dzieckiem, niż przez chwilę pomieszkać w dobrych wa
            > runkach u ojca, tylko dlatego, że jej się nagle przypomniało, że kiedyś bił

No właśnie coś takiego mnie z miejsca odrzuca.
            Po prostu patrzę na to pod kątem prawdopodobieństwa że coś takiego miało miejsce. Ludzie robią różne głupie rzeczy ale jest jakaś granica absurdu, poza którą nie znajdą we mnie współczucia.

Naprawdę nie wydaje mi się że jakakolwiek matka mająca więcej niż dwie szare komórki skazałaby dziecko na bezdomność rezygnując z możliwości powolnego stawania na nogi pod wygodnym dachem

• ponis1990 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 23:47
              ale że z tatusiem który popiera jej byłego? Nie dając wsparcia córce? No nie wiem.
            • ludzikmichelin4245 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 23:53
              koronka2012 napisała:

> Naprawdę nie wydaje mi się że jakakolwiek matka mająca więcej niż dwie szare ko
              > mórki skazałaby dziecko na bezdomność rezygnując z możliwości powolnego stawani
              > a na nogi pod wygodnym dachem

Zostawiłabyś dziecko pod opieką kogoś, kto ma na koncie napady agresji?
              • koronka2012 Re: Maid - Netflix. Polecam 15.10.21, 00:04
                Ok, ale ta przemoc to chyba jest jakaś przeszłość a nie stan bieżący?

Przyznaje że odpisuje na cudze komentarze.
                Nie dojechałam jeszcze do tego odcinka, bo fabuła trochę mnie nudzi, mega przewidywalny rozwój sytuacji.
    • m_incubo Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 11:49
      Dzięki za polecenie, zajrzałam wczoraj w wątek, włączyłam wieczorem z ciekawości i o 1.30 w nocy byłam na czwartym odcinku wink
    • ponis1990 Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:04
      my, my oglądamy z mężem! smile Bardzo fajny serial. Na podstawie książki. Autorka pobłądziła w życiu, ale stanęła na nogi i teraz jest dziennikarką.
      • kafana Re: Maid - Netflix. Polecam 13.10.21, 14:53
        Chyba trudno powiedziec, że pobłądziła raczej wyszła na prosta po trudnym dzieciństwie i wczesnej młodości smile
        • taje Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 15:26
          Książka sporo różni się od serialu. Zaczynając, od tego, że autorka zachodzi w ciążę w wieku nie nastoletnim, tylko 28 lat i pochodzi z amerykańskiej klasy średniej, a przynajmniej tak sama się opisuje. I chyba jest jeszcze bardziej irytująca, ale i prawdziwa, w niektórych swoich wyborach niż serialowa Alex. Jestem dopiero na początku książki ale to co mnie uderza, niemalże obuchem, to niesamowita dysfunkcjonalność rodziny bohaterki i ogólnie amerykańskiego społeczeństwa. Na urodziny małej Mii (książkowa Maddy) zjeżdża się rodzina bohaterki - brat, ojciec i dziadek, matka z nowym mężem przylatuje z Europy. I jednocześnie nikogo z nich nie obchodzi, że siostra, córka i wnuczka mieszka z rocznym dzieckiem w schronisku dla bezdomnych i żyje z food stamps. Matka bohaterki nie ma ochoty zapłacić za nią 10 USD za burgera w restauracji, mimo, że ją na to stać (książkowa matka jest inna niż ta z serialu). Bo każdy jest kowalem swojego losu a Ameryka nie ma litości dla przegrywów. I nie, rodzina nie jest white thrash, dlatego to tak przejmujące. A jednocześnie bohaterka bywa irytująca - nie może się odnaleźć w domu przejściowym, gdzie dostaje mieszkanie z dwiema sypialniami i balkonem. Bo ściany cienkie i sąsiadka z dołu jest nieprzyjazna.
          • volta2 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 16:18
            no właśnie nie wiem, skąd to przeknanie, że młoda była white trash.
            babcia miała dom - swoją drogą świetny wątek lewego lokatora ( w hameryce!), - nie wiem, jak w książce?
            dziewczyna dostała się na jakiś uniwerek dawno temu, ojciec też w sumie się ogarnął (alkoholizm nie dotyka tylko dołów społecznych)
            dziewczyna umie formułować myśłi, notuje, obserwuje. do tego trzeba mieć coś więcej niż dwie ręce i nogi.

to, że nie interweniują bardziej mi własnie podchodzi do akceptacji cudzych wyborów, no może jeszcze ta chora psychicznie matka (w książce też stuknięta? czy to serialowa podbitka?)
            to co jej się pozwoliło podnieść i chcieć wyjść, to właśnie ta baza, którą dostała z domu
          • bywalec.hoteli Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 20:03
            mhm
          • rosapulchra-0 Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 21:33
            Taje, gdzie można znaleźć tę książkę?
            • taje Re: Maid - Netflix. Polecam 14.10.21, 21:38
              Na amazonie - ja kupiłam wersję na kindla tu ale Ty pewnie powinnaś szukać na amazon.uk www.amazon.fr/Maid-Hard-Mothers-Survive-English-ebook/dp/B07GDPGN96/ref=sr_1_2?__mk_fr_FR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=maid+stephanie+land&qid=1634240212&sr=8-2
          • kafana Re: Maid - Netflix. Polecam 15.10.21, 00:51
            A Ok! Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka