mashcaron 22.11.21, 21:25 Takie szybkie pytanie- czy to jest wygodne w użyciu? Nie trzeba się tą kostką namachać żeby się nasmarować? Zdjęcie dla uwagi 😁 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 21:28 Ja nie wiem, czemu to "do ciała" mi umknęło i zaczęłam się zastanawiać, dlaczego pytasz o maslo w kostce-najnormalniejszą rzecz pod słońcem. Ech, idę spać Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 21:32 To na załączonym zdjęciu nawet jakąś czakrę otwiera 😂 Dobrej nocy 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 21:33 Dzięki. Otwarta czakra by mi się jutro przydała 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 23:17 Przy takiej ilości tarcia, to Ci sie nawet drzwi do innego wymiaru otworzą Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 23:20 Tak właśnie podejrzewałam 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 23:00 Ja się zaczęłam zastanawiać nad ciałem w kostce o_O Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 08:57 > Ja nie wiem, czemu to "do ciała" mi umknęło i zaczęłam się zastanawiać, > dlaczego pytasz o maslo w kostce-najnormalniejszą rzecz pod słońcem. ba, ja sie niedawno obudzilam i od poczatku czytam "maslo do CIASTA w kostce" i sie zastanawiam, co Maszkaron piecze Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 21:39 Prawidłowo zrobione powinno się roztapiać pod wpływem ciepła skóry. Odpowiedni stosunek tłuszczów płynnych do stałych robi robotę. Czasem się w takie bawię dla znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 07:43 A jak to ocenić czy jest odpowiedni stosunek? Czego powinno być więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 09:26 Nie ocenisz, bo na opakowaniu nie masz procentowego składu przecież. Pozostaje ci kupić w ciemno. Jeśli się roztapia pod wpływem ciepłej skóry, najlepiej po wyjściu spod prysznica, i przejechanie po łydce wystarczy, żeby noga była balsamem muśnięta, stosunek jest OK. Jeśli musisz się napracować i trzesz nogę jak głupia, producent przesadził z tłuszczami stałymi i woskami w składzie. Jeśli kostka lezy w pudełku w łazience i się roztapia - za dużo olejów. A jeśli chcesz sama się w balsamy w kostce pobawić, wejdź na grupy mydlarskie na FB, tam różnych przepisów znajdziesz co najmniej kilkanaście (na szampony w kostce i mydła przede wszystkim tez). Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 22:04 Nie lubię, twarde, trudno się wchłania. Szamponów i odżywek w kostkach tez nie lubię, biorę tylko do samolotu, bo nie liczą się jako płyny. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 22:35 Szampony dla mnie są ok, odżywek nie używałam. Próbuję zminimalizować objętość smarowideł, a że lubię różnych na zmianę używać, to myślałam sobie że trzy takie kostki o różnych zapachach zajęłyby mniej miejsca niż trzy pełnowymiarowe masła/ balsamy. Tylko właśnie obawiam się czy to jest wygodne w użyciu, bo jednak ma mi to jakąś przyjemność sprawiać, inaczej nie będę używać jak znam siebie:p Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 00:32 Też się obawiam, że to nie zda egzaminu i będzie coś w rodzaju masła shea z lodówki, też trzeba się namachać, by się tym nasmarować. Wolę konsystencję kremu, miziam się po każdym prysznicu i musi iść szbko. Szampony w kostce, najlepiej takie 2in1 bardzo sobie jednak chwalę. Na początku używał nawet co jakiś czas płynnego szamponz, teraz już tego nie robię. Zastanawiam się nad kostką do mycia ciała, moim szamponem też się czasem w całości myję. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 07:02 Nie wiem czy jest różnica między kostką do ciała a mydłem, ale Cztery Szpaki, Hagi, Ministerstwo Dobrego Mydła mają obłędne mydła w kostkach. Uwielbiam, również te pilingujące. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 17:48 primula.alpicola napisała: > Nie wiem czy jest różnica między kostką do ciała a mydłem, Tym, że mydło ma w składzie zwykle jakieś "sodium" i jest zasadowe, a kostki mają ph neutralne albo w pobliżu neutralnego i nie zmieniają ph skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 17:56 Moje ukochane ma taki skład: kład: Zmydlone: olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło shea, olej rycynowy, pestki dyni, olejek eteryczny cytronellowy, olejek eteryczny cytrynowy, olejek z mięty pieprzowej. INCI: Sodium Cocoate, Sodium Olivate, Sodium Shea Butterate, Sodium Castorate, Pumpkin Seed, Cymbopogon Winterianus Herb Oil, Citrus Limon Peel Oil, Mentha Piperita Oil, Limonene*, Citral*, Citronellol*, Geraniol*, Linalool*, Eugenol*, Farnesol*. *składowe naturalnych olejków eterycznych Ok? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 19:24 primula.alpicola napisała: > Ok? Jak dla ciebie ok, to ok. Dla mnie jest to mydło z zasadowym ph. Zasadowe ph zaburza naturalną kwaśną barierę skóry, a moja skóra tego nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 19:52 Na szczęście mojej skórze to nie przeszkadza i zgadza się z tym: braciamydlarze.pl/blog/ogolny/jakie-jest-ph-mydla Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 19:57 Możesz się z tym zgadzać. Ja się nie zgadzam. Ale wielu ludziom mydło nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 09:29 off top - zamówiłam Niyok, w końcu "uzbierałam" zakupy na ecco-verde (bo filtr REN się tam pojawił, w najlepszej znanej mi cenie bez promocji) Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 09:39 Miałam pastę do zębów Niyok, z olejem kokosowym. Odruch wymiotny,poszła do moczenia stópek. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 09:44 Ja próbuję szamponu z odżywką w kostce Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 10:00 Daj znać jak jest, może się skuszę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 10:05 Ok, jak dotrze. Snake zachwalała, a ja lubię szampony w kostce , ten w dodatku jest z odżywką. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 17:43 Ja go lubię, mój mąż też, ale niestety, forum już wiele razy pokazało, że to co jednemu pasuje, innemu nie podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 18:19 To oczywiste, wzięłam tylko jedną kostkę. A "chwalę się" bo w końcu udało mi się uzbierac ten koszyk - wcześniej nie miałąm ochoty płacić 25 zl za dostawę kostki wartej też 25 zł Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 09:26 Stan wyjściowy - włosy cienkie z tendencją do oklapu. Kostka nie pachnie niczym i dosyć tępo się "namydla", ale to częste w przypadku kostek. Efekt na 4+ w skali 1-6. Może nawet ciut bliżej 5. Włos stosunkowo błyszczący (odżywka), "zdrowy" w dotyku i wyglądzie. Jedyna wada: znam kostki/szampony, które lepiej unoszą włosy, dodają objętości. Będę kupować tylko przy okazji, jeżeli będę robiła jakieś zakupy w eccoverde, specjalnie raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 13:11 Nie pachnie niczym? Ok, wiem, że mam nadwrażliwość węchową. Dla mnie te kostki są bardzo intensywnie pachnące. Kupuję wersję witamina, bo ten owocowy zapach lubi mój mąż. Marka ma też wersję sensitiv bez zapachu (nie na ecco verde) następnym razem chyba ją kupię dla siebie. Co do objętości nie jestem najlepszym doradcą, bo mam dużą objętość z natury, oklap to ja mam tylko, jak zmoknę. Ale jak samodzielnie wyschną, to mam znowu lwa. Przypuszczam jednak, że produkty 2 in 1 nie są dobre dla oklapujących włosów, bo mogą je długoterminowo przeciążać. Dla mnie ta kostka jest dobra dlatego, że myję włosy codziennie, nie stosuję produktów stylizujących, włosy mi się nie przetłuszczają i zależy mi słabszym działaniu oczyszczającym. Tylko tylko, by odświeżyć skórę głowy. Mycie samą odżywką się nie sprawdza, a ta kostka to taki kompromis myjąco-odżywiający, choć chętnie używam dodatkowo na długości odrobinę odżywki leave in. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 13:18 Też myję codziennie (odżywki tylko od czasu do czasu). Ale kiedy użyję 3-4 raz pod rząd tego samego produktu to ten oklap jakoś sam mi się robi nawet przy uzycie produktu, który w zasadzie tego nie robi. Nie wiem od czego to zależy. Dlatego mam zwykle 2-3 produkty do mycia włosów otwarte na bieżąco. Sprecyzuję; Niyok nie powoduje oklapu, raczej słabiej dodaje objetości. Stan włosów oceniam od oklap poprzez natura do optycznie powiększenie objetosci uneisienie. Niyok jest pomiędzy natura a powiększenie. Co do zapachu - nic specjalnego nie czuję (w przeciwiństwie do innej kostki, którą przy okazji kupiłam do sprawdzenia - tu zapach niemal ogłusza - Terra Naturi Szampon w kostce Fresh & Clean) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 14:40 Terra Naturi nie próbowałam, ale te wszystkie Alverdy i Alterry z drogerii mi śmierdziały jak kostki klozetowe. Na szczęście te zapachy szybko wietrzeją, ale dla mnie te tańsze kostki były poza tym zbyt agresywne. Podobnie zresztą jak Sante, Lavera i Logona. Dlatego trzymam się tego Niyoka i raz na kilka tygodni myję włosy płynnym szamponem Alverde (Pur) i nakładam po nim bogatszą odżywkę. Ale to jak mi się przypomni i ostatnio coraz rzadziej. Niyok nie zmywa też specjalnie oleju, czasem wcieram trochę arganowego na długości na noc. Jak zapomnę to rano zemulgować odżywką, to mam trochę strąki, ale tylko takie zauważalne dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 17:41 Ja niczego Terra Naturi nie miałam do tej pory. Z innych kostek próbowałam FriendlySoaps i byłam bardzo zadowolona. Na pewno do nich wrócę. Do Niyoka jak się skonczy też. Teraz szukam urozmaicenia "kostkowego". I w ogóle jeżeli ktoś ma jakieś polecenia to chętnie poczytam. Dobry w miarę krótki skład , do cienkich włosów, wszystko jedno czy z zapachem czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek_k Re: Masło do ciała w kostce 22.11.21, 23:35 W kostce nie używałam, ale taka pomada jest fajna Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 09:20 Mam taką z Ministerstwa i właśnie chciałam odradzać, niewygodne to, nieefektywne, za twarde, mizianie tym trwa wieki Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 17:50 Mam taki sztyft z innej firmy - to jak smarowanie nogi swiecą Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 19:05 Celne- dokładnie takie mam odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 08:10 maszkaron się nudzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 08:20 Możesz mi wytłumaczyć, po co wchodzisz w babskie wątki o kosmetykach? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 08:48 żeby się pośmiać z maszkarona i jego pseudoproblemów. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 08:57 W przeciwieństwie do ciebie, ja nie mam problemów 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 10:58 Ja mam wyzwania. A Ty się nudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 10:59 problemy też mam - chyba każdy ma - więc nie piszę o pierdołach. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 11:31 Różnica między nami jest taka, że mnie gówno obchodzisz ty, twoje problemy i to, o czym piszesz. A ty za mną łazisz jak pies i w każdym moim wątku piszesz to samo zdanie. Jak już musisz być upierdliwy, to chociaż wykrzesaj trochę kreatywności. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 17:59 To jest tylko twoja interpretacja. Jesteś egzaltowanym dziwadełkiem zatruwającym to forum cały czas pierdołami - a to włosy lewoskrętne a to włosy prawoskrętne a to pies a to masełko. Masz widać za dużo wolnego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 18:00 Spierdalaj bywalec, to ty trujesz.Won do swoich "wyzwań", mały fiutku. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 18:11 Mam bardzo dużo wolnego czasu, bo tak sobie ułożyłam życie, że mnie na to stać, biedny cieniasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 18:16 A swoją drogą, to bardzo dziwne, że taki człowiek sukcesu, ż życiem pełnym wyzwań spędza wolny czas na forum dla kobiet, na którym nikt go nie lubi 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 11:37 bywalec.hoteli Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 10:59 problemy też mam - chyba każdy ma - więc nie piszę o pierdołach. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 09:57 Bardziej ostra kobieta niż mashcaron powiedziała by ci krótko w*******. Znasz takie powiedzenie jak pies nie ma co robić ........Żona w pracy ,a ty dalej się zajmujesz dziećmi i rajcuje cię przywalanie się do kobiet w babskim wątku.Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 09:12 Masło w kostce, jak wszystko co olejowe bez fazy nawilżającej, może docelowo wysuszyć. Miałam różne masła ale żadne nie zagościło u mnie na dłużej, wszystkie prędzej czy później irytowały mnie swoją niefunkcjonalnością. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 10:50 Jakoś tak się zawiesiłam i zaczęłam zastanawiać, że kremacja, ok, ale żeby ciało skostkować? No i co ma do tego masło? Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkucozadzien Re: Masło do ciała w kostce 23.11.21, 17:50 Maselniczki tańsze od urn i większy wybór jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 11:18 Sorry Maszkaronku, że tu wszedłem, ale chciałem sprawdzić co jest w kostce, masło, czy ciało. 🙃 Pozdrawiam i spadam! Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 18:27 Zieeeew. Czy ty coś robisz poza pielęgnacją urody? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Masło do ciała w kostce 01.12.21, 18:53 Kupuję ciuchy i uprawiam seks. I nie muszę pytać obcych typów w necie jakie cipki im się podobają 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś