mysiulek08 29.11.21, 20:32 ser znaczy Magda, nie masz sie czego bac! dzialaj! ps Prince, nie rozpoczynamy wojny nabialowej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 13:27 dokladnie wg tego pracowniaserow.pl/ser-feta/ z tym, ze nie kroje na kawaki Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 13:41 A po co robić erzatz czegoś co można kupić w sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 13:46 Dziwne pytanie...Ja mam w sklepie nawet ugotowane jajka na twardo, a wciąż przyrządzam swoje własnoręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 14:47 Złe porównanie. Chodzi o próby robienia czegoś, co nigdy nie będzie oryginałem. Równie dobrze można próbować robić domową goudę albo roqueforta. Ale po co? Chyba że się ma dużo dużo dużo czasu jako niepracująca pani domu i zabija się nudę miedzy sesjami na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 14:54 Żeby mnie nuda dopadła, to doba musiałaby liczyć 48 godzin i musiałabym nie spać. Ostatnio wręcz mi brakuje czasu😄 I tak, u mnie w całym stanie nie uświadczysz białego sera, albo twarogu, więc robię swój. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 15:16 Eeee, bo akurat to żaden problem zrobic w domu goudę... I nie jest to żaden "erzac" Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 15:21 mleko, mezofile,podpuszczka, sol, mleko czego tu nie ma a jest w oryginale? ale rozumiem, klasyczne czepiactwo ps gulasz z pieczarkami tez nazywaja stroganowem Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 13:46 mysiulek08 napisała: > dokladnie wg tego > > pracowniaserow.pl/ser-feta/ > > z tym, ze nie kroje na kawaki > Czyli zrobiłaś podróbkę sera feta. I pokrój na kawałki, bo to na zdjęciu wygląda najdelikatniej mówiąc nieapetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 15:19 W Poslce tak czy inaczej w markecie kupisz "podróbkę sera feta". Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 17:59 W markecie można kupić też oryginalną fetę. U mnie nieopodal jest np. na wagę w zalewie za 30 zł/kg. No i paczkowana. oryginalna grecka. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 13:44 Piękna feta! Jaką ma konsystencję? Mam teraz mały remont w kuchni, ale zamówiłam te wszystkie specyfiki i też spróbuję przed świętami. Mysiulek, wcięło mi ten przepis na ser biały z dużym garnkiem i maślankami, mogłabyś wrzucić jeszcze raz? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 14:38 po pierwsze nie erzac (tyle, ze mleka krowiego, z takiego grecy tez robia) po drugie, nie ma u mnie ani fety ani dobrych serow miekkich Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 14:42 taka jak miec powinna, miekkosprezysta, na razie sie solankuje pozniej Ci wklepie dorwalam w piatek na bazarku pania od mleka, takiego prawdziwego, zwinelam jej ze straganu 16L, zaplacilam jakies grosze wymienilysmy sie telefonami i bede produkowac kwasna smietane,maslo i sery rozniste znalazlam sklep stanach, ktory do mnie wysyla przynajmniej teoretycznie, ale jakby co, to bede do Ciebie pisac ps duzy gar tez musialam sobie sprawic Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 14:51 Pisz, pisz, tylko mi daj znać, bo nie sprawdzam skrzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 15:39 wyrob nabialowy wyslalam na maila, zeby uniknac jatki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 15:22 Muszę też się odważyć. Na razie produkuję sobie koryciński i jogurty, czeka kultura na mozarellę... Muszę sobie kultury starterowe do fety kupić.. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 15:40 mnie zostaly ostatnie zapasy kultr fety, wiec robie Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 17:38 Czemu takie obślizgły ten produkt? Feta jest matowa i śnieżnobiała Podziwiam za inwencję Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 17:41 bo wyjety z pierwszej solanki i oplukany, suszyl sie, plus swiatlo, plus fota z komorki po osuszeniu i przekrojeniu jest matowa i sniezniobiala, jak to ser Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 17:51 Ja też grzecznie zaczepiam, lubię się z Asmą poprzekomarzać- wczoraj ze mną zaczęła i sobie poszła 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 17:49 Juz miałam smaka.Patrzę w przepis i bez odrobiny martwego cielaka nie da rady tej fety zrobić. Niestety ale nadal sklepową będę jesc... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 18:03 mozna kupic roslinna podpuszczke allegro.pl/oferta/podpuszczka-wegetarianska-do-sera-mleka-ser-domowy-8685320779 tez bym takiej uzywala ale u mnie niedostepna a jak sciagne ze swiata (w stanach jest w tabletach) to mi sluzby zarekwiruja Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 18:04 a w sklepowej nie masz tego cielaka? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 18:10 No właśnie???? A domowa feta wygląda bardzo smakowicie. Zazdroszczę kulinarnego zacięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 20:59 z mlekiem matki wyssalam i w spadku genowym dostalam milosc do kucharzenia, co poradzic Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fetę zrobilam 30.11.21, 20:38 Przecież możesz użyć podpuszczki mikrobiologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś