Dodaj do ulubionych

Covid okiem praktyka-2

30.11.21, 21:39
To, ze chorują też zaszczepieni już wiadomo. Część osób zaszczepionych nie kojarzy swoich objawów typu stan podgorączkowy, objawy zatokowe, bóle mięśniowe z covidem.
W POZ większość lekarzy już nie sprawdza statusu zaszczepienia, tylko przy takich objawach zleca test. Przebieg infekcji u zaszczepionych jest zdecydowanie lżejszy. Wśród zaszczepionych pacjentów-(moich i kilku moich znajomych lekarzy) nie było zgonów u osób poniżej 85 lat.
Niezaszczepieni- przebieg bywa dramatyczny, zgony 30, 40 latków. Dwudziestokilkulatki przeniesione na OIOM.
Obserwuj wątek
    • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 21:48
      Zaszczepieni z objawami infekcji zgłaszają się dość szybko, nie mają problemu z wykonaniem testu.
      Osoby niezaszczepione zgłaszają się później, wyczekują, ze może gorączka ustąpi, „to na pewno nie covid”, „proszę mi dać antybiotyk”, na teleporadzie potrafią rzucić słuchawka na sugestię wykonania testu.
      • daisy Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 21:56
        Jednym słowem, zaszczepieni to ludzie dobrzy i rozsądni, a niezaszczepieni - źli, głupi i zaraz umierają.
        Kimkolwiek jesteś z zawodu, naprawdę nie wiem, po co to piszesz. To jest głupie. Głupie, tendencyjne, panikarskie, propagandowe i nikogo do niczego nie przekona. (Czyżbyś należała do niezaszczepionych?)
        Jeżeli jesteś faktycznie lekarzem - zgroza.
        • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:07
          Żaden z moich pacjentów nie otrzymał ode mnie złego komentarza na temat jego niezaszczepienia i każdy zostaje przyjęty. Tyle ze jeśli zgłasza się późno (duszność, niska saturacja) to często jedyne co mogę zaoferować to skierowanie do szpitala.
        • agjot Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:58
          100/100
          • agjot Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:59
            To do Daisy było
          • lauren6 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 09:41
            Raczej 0/100.
            • agjot Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 10:12
              Tak to sobie tlumacz
              • lauren6 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 11:17
                Co szurku, boli cię, jak pandemia wygląda z punktu widzenia lekarza?
                Tego na grupach płaskoziemców nie piszą, co?
                • agjot Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 11:21
                  Sama jesteś sznurkiem i dostajesz spazmów ze inni mogą inaczej. Mam jedna dawkę i jestem ozdrowiencem, wiec się ode mnie odpinkol.
                • hope_25 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 13:30
                  lauren6 napisała:

> Co szurku, boli cię, jak pandemia wygląda z punktu widzenia lekarza?
                  > Tego na grupach płaskoziemców nie piszą, co?

Nie szurku, boli mnie jak inne szurki o anonimowych nickach zakładają wątki bez sensu. Link do danych proszę. Skoro ktoś twierdzi, że jest lekarzem i pracuje w szpitalu, to na poparcie swoich słów niech włoży tu takie pismo potwierdzające te rewelacje, jakie szpital w Siemianowicach wydał. A jak nie to wypad smile
                  • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:26
                    Nie twierdzę, ze pracuję w szpitalu. Szpital w Siemianowicach jest dość mała próbką, inne szpitale maja po 250 chorych.
        • mallgosia76 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 09:09
          Autorka napisała całą prawdę, nie ma co się oburzać
        • nangaparbat3 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 13:58
          Nuka nic takiego nie pisze, nie sugeruje. Ale ludzie nieszczepiący się z przekonania (a nie ze wskazań mdycznych) mają do ewentualnego zachorowania bardzo silny stosunek emocjonalny. Nie zło i głupota, tylko okoliczności.
          To co pisze Nuka nie jest panikarskie ani tendencyjne, jest po prostu opisem sytuacji, z tego co słyszę od znajomych lekarzy - powściągliwym.
          • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:27
            Dzięki, gdybym chciała być tendencyjna, nie pisałabym, ze szczepieni też chorują.
            • cegehana Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:47
              Gdybyś to napisała w maju lub czerwcu to miałabyś dziś znacznie większy kredyt zaufania.
              • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:01
                cegehana napisał(a):

> Gdybyś to napisała w maju lub czerwcu to miałabyś dziś znacznie większy kredyt
                > zaufania.
                Wiedza bierze sie z doświadczenia. Wszyscy uczymy sie nowej choroby i tego na jak długo skuteczne są szczepionki.
                W maju i w czerwcu nie spotkałam żadnego zaszczepionego chorego na covid - zdążyli być zaszczepieni grupa 0, nauczyciele ( druga dawka Astry w maju), seniorzy. Jeśli w domu seniora byłli chorzy domownicy nie zarażał się. Sporo takich rodzin miałam pod opieką, gdzie dzieci chorowały ciężko, w szpitalu, a senior nie zachorował.
                Z czasem wirus zmutował, stał sie znacznie bardziej zakaźny, do tego upłynął czas od szczepien/ większość osób druga dawke miała maj/czerwiec. Stad potrzeba doszczepiania trzecia dawka
                • cegehana Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:36
                  Otóż to - wiedza bierze się z doświadczenia. Wszyscy się uczymy i warto to podkreślać na każdym etapie komunikacji z pacjentami.
            • dzikka Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 13:31
              ale co to da, tutaj słowa lekarza nie mają znaczenia. Ja tez jestem pracownikiem służby zdrowia (nie szpital). W firmie zaszczepionych 99% załogi. Owszem, niektórzy chorowali ale przechodzili jak łagodne przeziębienie. Wczoraj zabrali jedną osobę do szpitala, to ta z tego 1% niezaszczepionych.....
              Przecież antyszczepy i tak tego sobie do serca nie wezmą....
      • z.szarych.stron Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:08
        Od kiedy lekarze chetnie kieruja na testy??
        Ja sama, doradzilam wlasnej siostrze aby wymusila skierowanie. Bo ponad tydzien chodzila z covidem a lekarz uznal, ze to nie to ( bo nie stracila wechu).
        • elenelda Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:40
          Na test nie musi kierować lekarz. Wystarczy zarejestrować się przez ikp
          • myelegans Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:05
            elenelda napisała:

> Na test nie musi kierować lekarz. Wystarczy zarejestrować się przez ikp

ale przeciez test antygenowy mozna w kazdym supermarkecie kupic.... i sa czule... kupilam partie jak bylam w Polsce i po znajomych porozdawalam bo tanie w porownaniu...
            • bigzaganiacz Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:36
              W porownaniu z czym
              Te smieci walaja sie na kazdej stacji benzynowej za jakies grosze
            • fibi00 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 08:02
              myelegans napisała:

> elenelda napisała:
              >
              > > Na test nie musi kierować lekarz. Wystarczy zarejestrować się przez ikp
              >
              >
              > ale przeciez test antygenowy mozna w kazdym supermarkecie kupic.... i sa czule.
              > .. kupilam partie jak bylam w Polsce i po znajomych porozdawalam bo tanie w por
              > ownaniu...

Taaaa... Moi teściowe się pochorowali, kaszel, osłabienie, utrata smaku i węchu. Kupili sobie testy w aptece. Wyszły negatywne więc covida nie mają (tzn takie jest ich zdanie).
        • tilijka123 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 13:12
          z.szarych.stron napisała:

> Od kiedy lekarze chetnie kieruja na testy??
          > Ja sama, doradzilam wlasnej siostrze aby wymusila skierowanie. Bo ponad tydzien
          > chodzila z covidem a lekarz uznal, ze to nie to ( bo nie stracila wechu).

ale po co skierowanie od lekarza jak na ikp można w 2 minuty wygenerować sobie skierowanie samodzielnie?

Choruję od 3 tygodni na jakąś parszywą infekcje dróg oddechowym. Sama sobie wygenerowałam skierowanie na test i do lekarza poszłam już z negatywnym wynikiem w ręku. Nie chciałam tracić czasu na wizytę która skończy się wypisaniem skierowania na test.
      • cegehana Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:11
        Skąd wiesz jeśli większość lekarzy POZ nie sprawdza statusu zaszczepienia?
        • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:29
          cegehana napisał(a):

> Skąd wiesz jeśli większość lekarzy POZ nie sprawdza statusu zaszczepienia?
          Nieprecyzyjnie się wyraziłam, lekarz widzi w systemie czy pacjent jest zaszczepiony. Tyle ze większość znanych mi lekarzy (osobiście lub z grup lekarskich) przy objawach infekcji u pacjenta kieruje na test z powodu obajwow a nie faktu zaszczepienia lub nie. Pisałam o tym bo wiele osób zarzucało lekarzom dyskryminację osób niezaszczepionych.
          • pulcino3 Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:54
            Mój syn w pełni zaszczepiony , we wrześniu mając objawy korony, nie był wysłany na test, był leczony na grypę.i tyle w temacie wysyłania na test zaszczepionych.
            • mia_mia Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 07:45
              Nie mógł sam się skierować na test? To jakaś minuta pracy?
              • gryzelda71 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 08:19
                Co zmieniantest? Jak się leczy pacjenta z kowidem?
            • chersona Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 08:17
              dokładnie jak napisała Mia. Córkę zgłosiłam na test przez ikp, była niedziela, po kilkunastu minutach smsem przyszło potwierdzenie z miejscem i godziną, test był zrobiony przed 10.00, wynik około 15.00.
              Nie wiem, czemu nikt tej możliwości nie dostrzega. Sama mam znajomych, którzy podkreślają, że lekarz nie skierował ich na szczepienie.
              • alpepe Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 10:11
                Cóż, moi bratankowie byli przetestowani w ten sposób, wynik negatywny, dziwnym trafem bratanek akurat stracił węch. Tyle w temacie testów.
                • lauren6 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 11:19
                  To nie wina testu, tylko osoby pobierającej. Bardzo często te osoby mają opory przed badaniem dzieci i wsadzają im patyczek za płytko.
                • mia_mia Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 17:03
                  Córka siostry miała test (chora), lekarka wezwana do domu, przed wynikiem spytała jej czy bolało, powiedziała, ze nic nie poczuła, na to lekarka, to wynik będzie ujemny (i tak było)
                  • naszybko21 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 17:04
                    ?
                    Coraz lepiej w kraju nad Wisłą.
            • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:30
              Mysle ze od września podejście do testowania zaszczepionych znacznie się zmieniło
      • marianna1960 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 19:44
        Opis typowego foliarza u szura, wie wszystko o wirusach. Polak. Niezaszczepiony. Jeżdżący bezpiecznie. Nie do końca przekonany o kulistości ziemi. Lubi piwo i czipsy. Wnukowi da na imię Brajan. Ma tatuaż. Lubi góry na Krupówkach. Słucha Kizo Disney.
        • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 19:56
          Uzupełnię ten obraz: co niedzielę chodzi do kościoła a blixniego swego w kropli wody by utopił. Wszystko wie najlepiej: "ja wiem, ja wiem, ja powiem tylko...o co chodzi".
          Oszukuje w drobnych i mniej drobnych rzeczach, za granicą ( i nie tylko) zachowuje się tak, że wstyd przyznać się do przynalezności do tej samej nacji. Nie zna żadnego, albo prawie żadnego języka oprócz narzecza znad Wisły.
          Smierdzi przetrawiona wódka i czosnkiem.
          Rzadko się myje. Ma próchnicę. No i wszystko mu "sienalezy".
    • daisy Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:05
      Według danych rządowych, w pierwszych czterech miesiącach tego roku, od początku stycznia do końca kwietnia 2021, zmarło 411 osób w wieku do 40 rż.
      Tymczasem w ciągu ostatnich trzech miesięcy było takich osób 162.
      • alfa36 Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:12
        Jest gdzieś strona z podziałem na województwa i wiek zmarłych na covid w kolejnych miesiącach. Tylko co po tych statystykach...
      • bigzaganiacz Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:37
        od początku stycznia do końca kwietnia 2021, zmarło 411 osób w wieku do 40 rż.
        Tymczasem w ciągu ostatnich trzech miesięcy było takich osób 162.

Znaczy szczepioneczka dziala
      • hanusinamama Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:58
        U mnie w mieście zrednia wieku na respiratorach to 52 lata, srednia wieku zgodnów na Covid za pąździenik to 55 lat.
        • alicia033 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 11:17
          hanusinamama napisała:

> U mnie w mieście zrednia wieku na respiratorach to 52 lata, srednia wieku zgodnów na Covid za pąździenik to 55 lat.

a teraz poprosimy link do tych danych...
      • lauren6 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 09:48
        Powtórzę po raz kolejny: statystyki zgonów nie oddają sytuacji. 1 osoba na 3 umiera pod respiratorem. Pozostałe 2 spod tego respiratora wyjdą jako kaleki. Część ludzi, którzy wyjdą ze szpitala spod tlenu również po kilku tygodniach się dowie, że mają zniszczony olbrzymi % powierzchni płuc i czeka ich rewolucja w życiu. To też są straszne dramaty, gdy żona musi zajmować się małymi dziećmi i mężem młodym rencistą.
        • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:34
          lauren6 napisała:

> Powtórzę po raz kolejny: statystyki zgonów nie oddają sytuacji. 1 osoba na 3 um
          > iera pod respiratorem. Pozostałe 2 spod tego respiratora wyjdą jako kaleki. Czę
          > ść ludzi, którzy wyjdą ze szpitala spod tlenu również po kilku tygodniach się d
          > owie, że mają zniszczony olbrzymi % powierzchni płuc i czeka ich rewolucja w ży
          > ciu. To też są straszne dramaty, gdy żona musi zajmować się małymi dziećmi i mę
          > żem młodym rencistą.
          Właśnie tacy pacjenci do mnie przychodzą do poradni.Część nawet nie przychodzi do przychodni, tylko my idziemy na wizytę do domu, bo pacjent nie jest wstanie dojść, w domu musi mieć koncentrator tlenu.
    • fandorina Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:09
      Daj już sobie spokój z tymi propagandowymi wątkami, nikogo nimi nie przekonasz.
    • skumbrie Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 22:34
      >Niezaszczepieni- przebieg bywa dramatyczny, zgony 30, 40 latków. Dwudziestokilkulatki przeniesione na OIOM.

Cała sala zaczęła klaskać. Ile można ten kit próbować wcisnąć i komu? Covidianie już zaszczepieni, spokojnie większość po trzecią dawkę pójdzie wink
      • pulcino3 Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:21
        Dokładnie, u mojego dziecka jedyna 12latka w klasie zaszczepiona i co? Chora , covid plus, cała klasa na kwarantannie, później okazuje się że kilka osób już tym razem niezaszczepionych też się zarazili, pozytywni. Wszyscy chorują tak samo objawowo . Wręcz rzekła bym na ch.. było to szczepienie?
        • mia_mia Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 08:01
          U nas kolejna kwarantanna, przetestuję dziecko po raz kolejny, ale tylko 1/4 klasy przechorowała (mają zajęcia stacjonarne), nikt nie był zaszczepiony, bo wiek nie pozwala. Chorujący przechodzili bezobjawowo.
          Mój syn jeśli wierzyć testom z Lidla nigdy nie złapał, a okazji było mnóstwo, gdzieś tu musi w grę wchodzić genetyka, bo znam wielu chorych, ale w naszej rodzinie nikt nie chorował, ani przed ani po szczepieniu.
          • ela.dzi Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 21:55
            Test z Lidla okazał się miarodajny u mojego dziecka, co potwierdził PCR (pozytywny).
    • fitfood1664 Re: Covid okiem praktyka-2 30.11.21, 23:05
      a co z tymi wszystkim zaszczepionymi którzy na covid nie zdążyli zachorować?
      • alfa36 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:17
        A co ma byc?
        • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:23
          alfa36 napisała:

> A co ma byc?
          Autorce pewnie chodziło, ze umarli po szczepieniu
    • q_fla Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 06:49
      Rzyg.
      • naszybko21 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:23
        Do talerza i spowrotem. Utrata minerałów może powodować anemię, podwyższać tętno a nawet powodować arytmię.
    • alessa28 [...] 01.12.21, 08:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • hope_25 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 11:15
      nuka_2 napisała:

> To, ze chorują też zaszczepieni już wiadomo. Część osób zaszczepionych nie koja
      > rzy swoich objawów typu stan podgorączkowy, objawy zatokowe, bóle mięśniowe z
      > covidem.
      > W POZ większość lekarzy już nie sprawdza statusu zaszczepienia, tylko przy taki
      > ch objawach zleca test. Przebieg infekcji u zaszczepionych jest zdecydowanie lż
      > ejszy. Wśród zaszczepionych pacjentów-(moich i kilku moich znajomych lekarzy) n
      > ie było zgonów u osób poniżej 85 lat.
      > Niezaszczepieni- przebieg bywa dramatyczny, zgony 30, 40 latków. Dwudziestokilk
      > ulatki przeniesione na OIOM.

A idź już stąd trollico, niedobrze się robi czytając taką nachalną propagandę. Masz pecha, bo nie tylko ty jesteś lekarzem (o ile w ogóle jesteś) i informacje o leżących na oddziałach można od nich dostać. Jakże inne od twoich.
    • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 16:57
      Nuka, potwierdzam, z tym, że ja nie mam styczności z pacjentami ambulatoryjnymi. O tym co piszesz wiem od kolegów pracujących w POZ-ach. Natomiast pacjenci szpitalni, a więc tacy, którzy przchodzą covid ciężko, są w zasadzie zawsze niezaszczepieni. A zaszczepieni to ci, którzy mają mnóstwo chorób współi stniejąych ( u nas kardiologicznych).
      Coraz ciężej i coraz częściej choruja młodzi ludzie.
      Nawet nie chce sie już pytać dlaczego się nie zaszczepili...
      Nie, nie wszyscy umierają, ale zgony się zdarzają. Niepotrzebne zgony. Nie wszyscy trafiają na OIOM-y, chociaż coraz więcej łóżek respiratorowych jest zajętych. Natomiast nie widzi się pacjentów 30-40 letnich, wysportowanych, bez nadwagi, którzy poca sie przy najmniejszym ruchu. Ozdrowieńców, dla których przemierzenie 50 metrów jest wysiłkiem.
      • nangaparbat3 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 17:18
        Natomiast nie widzi się pacjentów 30-40 letnich, wysportowanych, bez nadwagi, którzy poca sie przy najmniejszym ruchu. Ozdrowieńców, dla których przemierzenie 50 metrów jest wysiłkiem

Nie chciałaś napisać, że właśnie się takich widzi?
        • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 17:20
          Oczywiście, że widzi!!!!! Widzi a nie nie widzi. Mea culpa.
          • nangaparbat3 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:13
            Jaka tam culpa - ale mogą się przyssać.
      • naszybko21 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 17:31
        Widzi się.
      • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:43

> Nuka, potwierdzam, z tym, że ja nie mam styczności z pacjentami ambulatoryjnymi
        > . O tym co piszesz wiem od kolegów pracujących w POZ-ach. Natomiast pacjenci sz
        > pitalni, a więc tacy, którzy przchodzą covid ciężko, są w zasadzie zawsze nieza
        > szczepieni. A zaszczepieni to ci, którzy mają mnóstwo chorób współi stniejąych
        > ( u nas kardiologicznych).
        > Coraz ciężej i coraz częściej choruja młodzi ludzie.
        > Nawet nie chce sie już pytać dlaczego się nie zaszczepili...
        > Nie, nie wszyscy umierają, ale zgony się zdarzają. Niepotrzebne zgony. Nie wszy
        > scy trafiają na OIOM-y, chociaż coraz więcej łóżek respiratorowych jest zajętyc
        > h. Natomiast nie widzi się pacjentów 30-40 letnich, wysportowanych, bez nadwagi
        > , którzy poca sie przy najmniejszym ruchu. Ozdrowieńców, dla których przemierze
        > nie 50 metrów jest wysiłkiem.
        Ja pracuję w przychodni, przyjaciółka w Szpitalu Tymczasowym. Wczoraj przynosiła osobę poniżej 30 rz na OIOM. Dokładnie tak jak piszesz, to ze ktos wyszedł żywy ze Szpitala, nie znaczy, ze jest zdrowy i będzie w stanie żyć jak sprzed choroby.
      • nikki30 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:47
        Dwa dni temu żona naszego kolegi , wysłała mi SMS czy szpital, w którym leży pod respiratorem jej L (lat 37) jest ok? Czy znamy tam kogoś, bo ona nie może się tam dodzwonić. Sześć dni temu zaczął chorować na Covid, po trzech trafił do szpitala w 5 dniu choroby miał zajęte już 75 % płuc! L nie był zaczepiony (żona i dzieci byli zaszczepieni).Wiecie co jej napisał jej w ostatnim SMS -ie - że jak tylko wyjdzie ze szpitala to on się już na pewno zaszczepi! Jak wyjdzie...Tylko 20 % osób podłączonych do respiratora wychodzi z tego. Na OIT w szpitalu, w którym leży średnia wieku pacjentów 30 lat...Nie ma żadnego zaszczepionego.
        Także trzymajcie za L. kciuki, oby miał tą szansę się zaszczepić. L chorował na Covid w maju 2020 roku. Nie zaszczepił się dlatego, że był ozdrowieńcem.
        • nuka_2 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:04
          Niestety przechorowanie daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Miejmy nadzieję, ze jednak z tego wyjdzie.
          • nikki30 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 17:12
            No chyba jednak się nie uda... Pomimo wdrożonego leczenia w ciągu kilku godzin ma być podpięty pod ECMO. Szukają wolnego miejsca. Ze względu na wiek dostanie szansę no ale tu jego szanse spadają z 20 % do 1-2 %. Jestem w szoku, że w tej fali jeśli ktoś się zarazi to kurczę choroba postępuje piorunująco...Zdrowy młody człowiek.
            Wiem, że przechorowanie daje złudne poczucie bezpieczeństwa. Chorowałam dwa razy i jestem zaszczepiona. Po żadnym przechorowaniu Covid nie miałam tak dużej liczby przeciwciał jak po szczepieniu właśnie.
            • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 18:02
              Trzymajcie się! Wygląda to marnie, ale cuda w medycynie sie zdarzają. Miałam kilku(nastu) pacjentów, którzy nie mieli prawa przeżyć a jednak sie udało.... Trzymam kciuki
              • nikki30 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 18:12
                Dzięki! Smutne to bardzo no ale każdy ma wolną wolę...Wiem, że cuda się zdarzają ale nie oszukujmy się Lwico, że on wyjdzie z OIT w pełni sprawny...
                • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 18:33
                  Trzeba być realistą-, jesli wyjdzie to pewnie płuca bedą w tragicznym stanie, ale jeśli została podjęta decyzja o ECMO to jest jakas szansa. Miejcie z tyłu głowy rózne scenariusze - także te lepsze. Trzymajcie się.
        • nangaparbat3 Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:15
          Trzymam.
          To są straszne tragedie, ale mam wrażenie, że dopóki nie spotkają kogoś, kogo się zna osobiście, nie robią wrażenia na tyle, by zmienić postawę.
    • zerlinda Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 18:45
      Rozmawiałam dziś z koleżanką pracującą w szpitalu. Jej oddział właśnie przekształcają w covidowy. Mówiła, że mają głównie ludzi niezaszczepionych 40-60 lat.
      Jak alesska czy inne Hope złamie nóżkę lub dostanie ataku wyrostka to będą zdziwione, że do szpitala trzeba jechać gdzieś dalej. I jeszcze czekać w kolejce. No jak to tak?
      • dzikka Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 13:50
        No co ty? uważaj, bo zaraz hope zwyzywa cie od trolicsmile Niestety niektórzy są całkowicie ślepi i im już nic nie pomoże....
        • hope_25 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 16:58
          No tobie na pewno nie pomoże.
    • myfaith Re: Covid okiem praktyka-2 01.12.21, 19:54
      Ze szczepienia działają przekonali się moi synowie - bardzo się integrowali z osobami które 2 dni po tej integracji tak zle się poczuły ( gorączka 39 stopni, kaszel,) ze poszły na testy które wykazały covid. Dodam tylko ze te osoby ( które zachorowały) są niezaszczepione. Moi synowie - jeden szczepiony początek lipca - tylko odczuł jakby przeziębienie go chciało złapać i tylko przez jeden dzien, drugi nic ( szczepiony w sierpniu) u nas szczepienie zadziałało.
    • memphis90 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 13:40
      Moja statystyka z ostatniego tygodnia - 15 rozpoznanych covidow u dzieci, z czego 14 to nieszczepieni, 1 szczepiony. Objawy łagodne u wielkości.
    • dzikka Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 13:51
      No i przykre....może przynajmniej ta śmierć nie pójdzie na marne i niektórzy przejrzą na oczy
      portal.abczdrowie.pl/zmarl-marcus-lamb-guru-antyszczepionkowcow-mial-covid-19
      • alicia033 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 14:19
        A co, dzięki jego śmierci szczepionki staną się skuteczniejsze?
        Nie? No właśnie. To z jakiego powodu ktoś miałby tu zmienić zdanie?
        • mia_mia Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 16:37
          Bo każdy może być na jego miejscu, zwłaszcza nieszczepiony. Gdyby podjął inną decyzję najprawdopodobniej nadal by żył.
    • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 16:28
      Z dziś ( nas w Klinice): mężczyzna 20++ bez chorób współistniejących w stanie średnio ciężkim ; kobieta 49 lat z nadcisnieniem tętniczym i niewielka nadwagą 25,3 BMI w stanie ciężkim. Pozostali w róznym wieku, ale z obciążeniami głównie ze sttrony układu krążenia.
      Wspomniana wyżej dwójka oczywiście nieszczepiona , nie powinna znaleźć się w szpitalu.
      • hope_25 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 17:01
        lwica_24 napisała:

> Z dziś ( nas w Klinice): mężczyzna 20++ bez chorób współistniejących w stanie ś
        > rednio ciężkim ; kobieta 49 lat z nadcisnieniem tętniczym i niewielka nadwagą 2
        > 5,3 BMI w stanie ciężkim. Pozostali w róznym wieku, ale z obciążeniami głównie
        > ze sttrony układu krążenia.
        > Wspomniana wyżej dwójka oczywiście nieszczepiona , nie powinna znaleźć się w sz
        > pitalu.

Z dziś u znajomego doktora na oddziale: 40 latek szczepiony, bez obciążeń stan ciężki, kobieta 51 letnia szczepiona z lekkką nadwagą, stan krytyczny. Ogólnie pacjentów pół na pół (szczepieni/nieszczepieni), ale łączy ich jedno - wcześniej nie chorowali na covid. Tyle w temacie co dają szczepionki smile
        • nikki30 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 17:14
          Ach ta Leśna Górabig_grin
          • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 18:03
            U mnie nie.... Niestety.
            • nikki30 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 18:11
              >U mnie nie.... Niestety

Hope sobie może zaklinać rzeczywistość, pisać bzdury, ale 99 % na OIT - ach to ludzie niezaszczepieni. Z L. leżą dwie osoby zaszczepione na 32 łóżka covidowe- jedna z dystrofią mięśniową, druga w trakcie leczenia SM. Średnia wieku na OIT 33 lata!
              • zerlinda Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 18:30
                Przecież Hope nie bywa na OIOM ach. To żaden medyk. Nawet nie salowa że szpitala. Tyle wie, co wyczyta na szurskich stronach. Socha, zięba, itp.
              • hope_25 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 19:22
                nikki30 napisała:

> >U mnie nie.... Niestety
                >
                > Hope sobie może zaklinać rzeczywistość, pisać bzdury, ale 99 % na OIT - ach to
                > ludzie niezaszczepieni. Z L. leżą dwie osoby zaszczepione na 32 łóżka covidowe
                > - jedna z dystrofią mięśniową, druga w trakcie leczenia SM. Średnia wieku na OI
                > T 33 lata!
                >

No dalej, dawaj te statystyki. Czy jednak przy dowodach anegdotycznych zostaniesz? big_grin
                • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 19:51
                  Czasami wydaje mi sie, że w doborze naturalnym coś jest. Nieszczepieni mają większą szansę na obuszczenie tego świata. więc...niech się nie szczepią, będzie mniej głupców.
                  • q_fla Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 19:56
                    Typowa hitlerowska mentalność.
                    • lwica_24 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 20:00
                      Udowodnij....
        • mia_mia Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 18:19
          Przecież odrzucasz dowody anegdotyczne, to po co je przytaczasz? Czy tak przy okazji chcesz dać nam znać, że na tą niegroźną choróbkę ciężko chorują zdrowe wcześniej osoby, nie tylko stare grubasy?
        • marianna1960 Re: Covid okiem praktyka-2 02.12.21, 19:28
          Sp.. laj szurze foliaro jedna ku.. gdzie moderacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka