Dodaj do ulubionych

coś dla siebie

07.12.21, 00:01
Hej, od 4 lat nie pracuje, mam 2 dzieci, w tym mlodsze niepelnosprawne. Juz sie nieco otrząsnelam, choć nadal zmagam sie z depresja. Chcialabym zacząc robic coś dla siebie. Moje zycie teraz to glownie rehabilitacja, turnusy, lekarze, operacje. Ale mam nianie na troche, córka zaczela przedszkole. Kiedys bylam lektorka angielskiego, troche tlumaczylam. Nie jestem juz na bieząco, zal mi bardzo. Myslalam o jakichs studiach podyplomowych ale nie wiem czy podołam, moze jakies kursy tlumaczeniowe, cos by miec mala odskocznie i troche intelektualnie sie wysilic. Uwielbialam uczyć kiedys. Troche bym chciala ale tez wiele wątpliwości mam. Podpowiedzcie coś prosze.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: coś dla siebie 07.12.21, 00:06
      A może zaczęłabyś dawać korepetycje dla młodzieży? Miałabyś przy okazji trochę kontaktu z młodymi osobami (inna energia, świeżość), a że wpadłoby trochę grosza .... lepiej byś się poczuła, że jednak zarabiasz, masz na swoje potrzeby pieniądze, itd.
      A może coś dla ciała? pomyślałam o jodze, która wycisza, i odpręża, a w rezultacie daje powera...
      • escollo Re: coś dla siebie 07.12.21, 00:11
        Myslalam o tym... Ale ja dostaje swiadczenie pielegnacyjne i legalnie nie moge zarabiac. Dostaje ok. 2100 więc nie oplaca mi sie z tego zrezygnować bo w mojej sytuacji raczej tyle nie zarobie.
        • piesekpustyni Re: coś dla siebie 07.12.21, 07:09
          Nie znam chyba żadnego korepetytora z DG
        • mid.week Re: coś dla siebie 07.12.21, 07:11
          Mysle, ze zadna z korepetytorek mojej corki nie miala DG smile
          • dr.amy.farrah.fowler Re: coś dla siebie 07.12.21, 07:39
            A tłumaczeń, dla odmiany, już się właściwie w Polsce nie da wykonywać bez DG (no może książki).
    • magdallenac Re: coś dla siebie 07.12.21, 02:57
      Poprzeglądaj sobie ofertę kursów na coursera.org. Mnóstwo darmowych i prowadzonych pod parasolem świetnych uczelni. Ja gorąco polecam, osobiście zrobiłam chyba z 10, związanych właśnie z angielskim.
      • escollo Re: coś dla siebie 07.12.21, 09:40
        O, dziekuje bardzo, popatrzę.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: coś dla siebie 07.12.21, 07:38
      Próg wejścia do branży tłumaczeniowe jest w tej chwili dość wysoki (narzędzia), a spora część tego, się robi, to i tak MTPE. Nie lepiej iść w korepetycje?
      • escollo Re: coś dla siebie 07.12.21, 09:42
        Ja skończyłam studia tłumaczeniowe i całkiem niezle sobie radziłam. Ale może i korepetycje byłyby fajne bo chyba potrzebuje kontaktu z ludźmi. Myślałam bardziej o dorosłych, kiedyś prowadziłam kursy w firmach, to były super czasy. Tylko potrzebuje odświeżyć wiedzę.
        • jdylag75 Re: coś dla siebie 07.12.21, 10:42
          Korepetycje, szczególnie na początek, na rozruch, to najbardziej elastyczna forma. Bedziesz miała kontakt z ludźmi plus przygotowanie do lekcji z Twojej strony też na penwo będzie interesujące - sama skorzystałabym z takich korków językowych przez teamsa/skypea itp.
          A żeby wyciszyć ciało joga, medytacja.
    • asfiksja Re: coś dla siebie 07.12.21, 09:52
      Takie ogólne kursy tłumaczeniowe to bym sobie darowała, no chyba że postedycja tłumaczeń maszynowych (rynek tłumaczeń się zmienił, może nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo). Natomiast jeśli lubisz uczyć, masz chęć "wyjścia do ludzi" i uprawnienia to idź do DOBREJ szkoły, choćby na kilka godzin. Bardzo brakuje dobrych, niewypalonych nauczycieli języków, ogłoszeń jest mnóstwo, można przebierać. No i są korki.
    • migafka357 Re: coś dla siebie 07.12.21, 10:20
      Ja się na kursach dla lingwistów nie znam, ale myślę, że cokolwiek wybierzesz, dobrze by było, żeby to się łączyło z wyjściem z domu, a nie było on-line. Żebyś miała odskocznię od codzienności.
    • fitfood1664 Re: coś dla siebie 07.12.21, 12:44
      z doświadzczenia powiem ci, dbaj o ciało, bo bycie matką niepełnosprawnego dziecka na dłuższą metę wykańcza, są nawet badania naukowe a ten temat, przedwczesne zgony to chleb powszedni
      poza ciałem, ja zawsze chciałam nauczyć się angielskiego, znalazłam czas, teraz mam znajomych w USA i GB z którymi wymieniamy się kompetencjami językowymi, to też jakaś odskocznia, pogadać można, przy tym język podszkolić...
    • jammer1974 Re: coś dla siebie 08.12.21, 00:12
      Czy byloby to naprawde cos dla Ciebie? Czy tylko proba pozostania na rynku pracy przykryta "cos dla mnie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka