Dodaj do ulubionych

Gdzie sprzedać nowe książki

07.12.21, 08:31
No właśnie, mam kilkanaście mniej lub bardziej ambitnych czytadeł. Albo mam podwójne egz., albo papier i ebook, albo nietrafiony prezent.Poza tym nie mam na te książki miejsca. Wystawiłam w grupach książkowych na FB za mniej niż pół ceny, zero odzewu.
Antykwariat u mnie kazał przynieść, obejrzą może kupią do 10zl. szt...a niektóre książki kosztują 50zł. i wszystkie nowe. Paranoja. Nie chce mi się dżwigac na koniec miasta żeby się dowiedzieć ze 2-3 z 20 kupią.
Gdzie jeszcze można sprzedać. Nie, nie chcę nikomu podarować, tego mi nie doradzajcie, chcę sprzedać i uzbierać fundusze na kilka nowych, wybranych przeze mnie książek.
Na Allegro i OLX nigdy nie sprzedawałam. Warto się paprać z kilkoma egz....widziałam na Allegro, że zainteresowanie książkami jest znikome....
Może coś doradzicie.
Obserwuj wątek
    • lilia-anna Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 08:38
      Sprzedaje takie książki w skupszopie, wszystko działa sprawnie, ale z cenami też się szału nie spodziewaj... tyle że kurier odbierze je od Ciebie, wiec odpada chodzenie z ciężarami wink
      • lilia-anna Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 08:42
        Ps Sprzedawałam kiedyś na olx, ale do szału doprowadzali mnie ludzie zastanawiający się przez kilka dni nad książką za 10 zł albo targujący się z 10 zł na 8 zł, albo wręcz niepojawiajacy sie wcale po odbiór książek.
        • sundace46 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 08:47
          lilia-anna napisała:

> Ps Sprzedawałam kiedyś na olx, ale do szału doprowadzali mnie ludzie zastanawia
          > jący się przez kilka dni nad książką za 10 zł albo targujący się z 10 zł na 8 z
          > ł, albo wręcz niepojawiajacy sie wcale po odbiór książek.

No dokładnie. Tego chce uniknąć.
      • marta.graca Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:28
        Potwierdzam, korzystałam kilka razy, nie zależało mi na pieniądzach, tylko na pozbyciu się.
    • iwoniaw Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 08:39
      Odpowiedz sobie na pytanie, ile Ty byłabyś skłonna zaplacić za takie książki. To, że na okladce napisano "50 zł" nie znaczy, że ludzie je za tyle kupują. Mówimy, jak rozumiem, o książkach dostępnych, nie o jakichś białych krukach niewydawanych we wznowieniach od lat, ani nie o ograniczonych nakładach. Zobacz, ile kosztują na bonito, taniaksiążka, dedalus itp. Żeby sprzedać używaną, musisz mieć taniej niż tam, to oczywiste.

Prawda jest taka, że w miarę nowe czytadła są najmniej chodliwym towarem książkowym, bo promocji na nowe jest sporo, a i w bibliotece o takie najłatwiej, najwyżej w kolejce się chwilę poczeka. 50 zł to ja płacę (nieczęsto, częściej jednak mniej) za (nowe!) książki, które rokują na zostanie ze mną na dekady, a nie za jednorazową lekturę.
      • sundace46 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 08:49
        iwoniaw napisała:

> Odpowiedz sobie na pytanie, ile Ty byłabyś skłonna zaplacić za takie książki. T
        > o, że na okladce napisano "50 zł" nie znaczy, że ludzie je za tyle kupują. Mówi
        > my, jak rozumiem, o książkach dostępnych, nie o jakichś białych krukach niewyda
        > wanych we wznowieniach od lat, ani nie o ograniczonych nakładach. Zobacz, ile k
        > osztują na bonito, taniaksiążka, dedalus itp. Żeby sprzedać używaną, musisz mie
        > ć taniej niż tam, to oczywiste.
        >

Dlaczego piszesz o używanych ksiazkach. Ja wyraźnie pusze ze książki są nowe.
        Wiesz wpadłam na to żeby przejrzeć księgarnie on line, naprawdę. I moje ceny są niższe niż u nich.
        • mondaymorning1987 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:12
          Nowe ale jednak z drugiej ręki, to zawsze obniża wartość w oczach kupującego. Jest tyle promocji w księgarniach, że może być ciężko sprzedać, ja mogę polecić tylko olx, bo tam mi się czasem uda znaleźć tanio jakiś ciekawy egzemplarz.
          • iwoniaw Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:28
            mondaymorning1987 napisała:

> Nowe ale jednak z drugiej ręki, to zawsze obniża wartość w oczach kupującego.

No dokładnie o to mi chodziło. Jak ktoś ma do wyboru kupić w internetowej księgarni, gdzie mu nową spakują, przyślą do domu i ma prawo do reklamacji/ zwrotu a kupić u prywatnej osoby, o ktorej nie wie nic, to różnica w cenie nie może być kosmetyczna (a i tak komuś może się nie chcieć ryzykować)

J
            > est tyle promocji w księgarniach, że może być ciężko sprzedać, ja mogę polecić
            > tylko olx, bo tam mi się czasem uda znaleźć tanio jakiś ciekawy egzemplarz.

Słowo klucz - tanio. Czyli dokładnie w takiej cenie, ktorej autorka watku chce uniknąć (10 zł za coś, co ma cenę okładkową 50, jej nie zadowala). Przy czym ja nie mówię, że niemozliwe jest to sprzedać za więcej, tylko że jest to b. trudne, bo na olx ludzie szukają okazji. Lepszych niż w sklepach netowych, więc upust musi być konkretny w stosunku do veny okładkowej. Co innego, gdybyśmy pisały o wyczerpanych nakładach, wtedy ceny porafią zaskakiwać w drugą stronę, nawet przy niby zwykłych pozycjach.
            • daniela34 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:50
              Podpisuję się. Zdarzało mi się kupować książki na Allegro, ale albo za 10 zł właśnie, albo-jeśli nakład wyczerpany- za sporą kasę. Jeśli czytadło nadal jest dostępne w księgarniach, to żebym kupiła na Allegro, cena musi być naprawdę znacznie niższa od tej z księgarni internetowej.
              • daniela34 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:51
                Cd. Trzeba pamiętać o tym, że w przypadku Allegro do ceny książki dochodzą koszty wysyłki, podczas gdy wiele księgarń oferuje odbiór w sklepie za 0zł.
                • iwoniaw Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:06
                  daniela34 napisała:

> Cd. Trzeba pamiętać o tym, że w przypadku Allegro do ceny książki dochodzą kosz
                  > ty wysyłki, podczas gdy wiele księgarń oferuje odbiór w sklepie za 0zł.

A to swoją drogą. Co z tego, że ktoś sprzedaje książkę za 10, skoro najtańsza wysylka 6,99 - to z prostego rachunku wynika, że jeśli mogę odebrać za darmo po drodze za 17 lub mniej, to nie wybiorę tej za 10 (+6,99) z allegro. To też trzeba brać pod uwagę.
        • hiacynta.bukiet123 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:25
          sundace46 napisał(a):

> Dlaczego piszesz o używanych ksiazkach. Ja wyraźnie pusze ze książki są nowe.

Nowe to są książki w księgarni. Na fb czy olx zawsze są z drugiej ręki, bo nawet jeśli sprzedający napisze o towarze "nowy, nigdy nie użyty", to jaką ja mam pewność, że pisze prawdę? A zwrotów przy takim zakupie nie ma.

Sama nie zapłaciłabym 20zł za książkę od kogoś z fb.
    • asfiksja Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:20
      Ja wiele razy kupowałam na olx, często takie raz czytane, wyglądające na nowe. Z tym że sprzedający kierują się raczej misją ekologiczną niż chęcią zysku, bo tanio wystawiają.
    • kanna Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:27
      Teraz nawet nowe książki da się kupić - bez żadnego problemu - 25-30 % taniej. jka się postarasz (lub poczekasz parę miesięcy) ceny spadają jeszcze mocniej.

Nawet w takim Empiku, jeśli zamawiasz odbiór w salonie, płacisz taniej, niż kupując ren sam tytuł w tym samym salonie.

Cena 50 zł za "czytadło" to cena Empikowa, czyli z kosmosu.

Książki z drugiej ręki (nowa książka kupiona od kogoś jest książką z drugiej ręki) są średnio o połowę (lub przynajmniej 40 %) tańsze.
      • sundace46 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 09:58
        kanna napisała:

>
        > Cena 50 zł za "czytadło" to cena Empikowa, czyli z kosmosu.
        >
        > Książki z drugiej ręki (nowa książka kupiona od kogoś jest książką z drugiej rę
        > ki) są średnio o połowę (lub przynajmniej 40 %) tańsze.
        >
        >

Rozumiem, ale jeżeli za książkę z okładkowa ceną 49,99zl. w grupie FB oczekuję 18zl. to chyba nie jest dużo..przynajmniej tak sądze. Za czytadła w cenie 40zł. 14-15zł. Nie wiem, moze to za dużo...
        >
        • hiacynta.bukiet123 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:08
          To jest dużo, już kilka osób ci to napisało, a fakt, że nie możesz sprzedać też o czymś świadczy. Dolicz jeszcze koszty wysyłki i mamy 30zł za książkę z drugiej ręki. Za tyle można mieć w promocji nową, z paragonem i możliwością zwrotu, gdyby przyszła uszkodzona.
        • szafireczek Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:13
          Byłam świadkiem w hipermarkecie, jak była promocja na różne modne tytuły (poradniki róznego typu, książki kucharskie, powieści...) - cena okładkowa nawet 60 zł - tam szło wszystko po 10 zł, podeszła para z ogromnym wózkiem - wzięli starannie wybrane "najmodniejsze" nazwiska po 10 egz. każdego i twierdzili, że bez trudu sprzedadzą na fb 3x drożej.
          • daniela34 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:22
            No nie wiem, może z czasem. U mnie w markecie ze 2-3 lata temu w pudłach walało się sporo tomów Chmielewskiej ( z serii Królowa Polskiego Kryminału) po jakieś 5 zł. Jeśli ktoś dorwał te bardziej popularne (np."Wszystko czerwone") to może teraz odsprzedać drożej z tego co widzę na allegro. Natomiast nie bardzo wierzę w ten dochód z książek kucharskich. Tego jest pełno w każdym markecie.
            • szafireczek Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:50
              Ale to były książki m.in. Ani Starmach, Kuchnia świata National Geographic (czyli ślicznie ilustrowana), Bosackiej - chyba kuchnia polska (nie pamiętam tytułu), poradniki typu hygge, jakichś blogowych fashionistek, o urzadzaniu wnętrz - dużo modnychsmile aktualnie nazwisk, w cenie regularnej - bardzo wysokiej.
        • aqua48 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:27
          sundace46 napisał(a):

> jeżeli za książkę z okładkowa ceną 49,99zl. w grupie FB oczekuję
          > 18zl. to chyba nie jest dużo..przynajmniej tak sądze. Za czytadła w cenie 40zł.
          > 14-15zł. Nie wiem, moze to za dużo...

No chyba dostałaś już odpowiedź - zainteresowanie nikłe, czyli albo książki nieciekawe, albo cena za wysoka.
        • hanusinamama Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:36
          Ale ktoś musi te ksiązke chcieć kupić. Widać masz takie ktorych nikt nie chciał..
    • hanusinamama Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:34
      Cena jest taka jaką daje kupujący. Mozesz wystawić na 40...co z tego jak nikt nie kupi.
      Moze grupy czytelnicze na fb?? Ja jestem w grupie o skiązkach dla dzieci i młodzieży. Raz w miesiacu jest dzien "sprzedam/kupię". Sprzedaję jedne ksiązki, kupuje inne. Ale tu szału nie ma. Wczoraj spakołam pudło ksiązek po młodszej i wysłałam do rodzinnego domu dziecka (akurat szukali książek dla dzieci w tym wieku). Oddaje też do bibioteki.
    • volta2 Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:38
      jak chcę kupić używkę, zaczynam od allegro i olx. więc tam też bym wystawiała.
    • ichi51e Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:41
      wystaw w zestawach - po 3 np autorem albo podobnym klimatem.
    • 35wcieniu Re: Gdzie sprzedać nowe książki 07.12.21, 10:42
      Zależy jeszcze jakie książki.
      Ja od czasu do czasu takie książki sprzedaję na allegro, nowe schodzą na pniu - cenę daję o kilka zł niższą niż księgarnie na allegro, ale nie tak niską jak za używane. Przy czym nie mówię oczywiście o tytułach, o których nikt nie słyszal, bo te to wiadomo że mogą latami być wystawione bez skutku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka