Dodaj do ulubionych

Świadectwo pracy

08.12.21, 15:32
Dziewczyny, czy jeśli w tym roku wykorzystałam jeden dzień urlopu a za okres w którym pracowałam przysługiwały mi 24, więc za 23 mam mieć wypłacony ekwiwalent to na świadectwie pracy powinno być to wyszczególnione i rozróżnione tzn. "w roku 2021 wykorzystano 1 dzień urlopu, za 23 dni wypłacono ekwiwalent" czy też może być wpisane: "wykorzystano 24 dni urlopu" a o ekwiwalencie ani słowa?
I drugie pytanie: kiedy powinien zostać wypłacony ekwiwalent za urlop? Ostatniego dnia pracy? Nie widzę żadnych przepisów na ten temat, czy to zwyczajowa data? Ja odebrałam świadectwo 30 listopada i powiedziano mi, że ekwiwalent dostanę 10 grudnia, a znowuż w świadectwie cisza na ten temat i tak się zastanawiam czy mnie nie wyrolują.
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Świadectwo pracy 08.12.21, 15:52
      Na świadectwie pracy nie umieszcza się informacji o ekwiwalencie (jest liczony jako wykorzystany urlop).
      Prawo do ekwiwalentu nabywa się z dniem zakończenia umowy i tego dnia w zasadzie tego dnia powinien być wypłacony, ale zrozumiałabym kilkudniowy poślizg, bo rachuba płac też trwa chwilę.
    • profes79 Re: Świadectwo pracy 08.12.21, 15:53
      - w świadectwie pracy nie wykazuje się urlopu/ekwiwalentu a tylko sam urlop - urlop za który wypłacono ekwiwalent traktuje się jako wykorzystany.
      - nie ma określonego terminu, chociaż wskazuje się, że powinien on być wypłacony po ustaniu stosunku pracy. Nie masz się co bać o "rolowanie" bo przecież masz świadectwo, masz roszczenie i w najgorszym razie sąd pracy wskaże pracodawcy co zrobił nie tak.
      • silenta Re: Świadectwo pracy 08.12.21, 15:57
        Zaczęłam się nad tym zastanawiać ponieważ na świadectwie pracy z poprzedniej firmy miałam to wyszczególnione. Ale jak piszecie, że to norma to czekam cierpliwie na jego wypłatę. Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka