12.12.21, 19:23
Dziewczyny kochane,
polećcie, proszę, dobry, lekki i jednocześnie ciepły śpiwór dla ciepłolubnego na zimowe wyjazdy. Spanie w pomieszczeniu, ale zasadniczo w warunkach spartańskich.
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Śpiwór 12.12.21, 19:31
      Jaki budżet?
    • curry1 Re: Śpiwór 12.12.21, 19:35
      A jaki budżet? bo wiadomo, rozstrzał cenowy jest spory...
      Ostatni nabytek dla córki zmarźlucha - śpiwór fiord nansen - ten z serii pomarańczowej. Na allegro kupiliśmy za ok.200zł.
      Na stronie www są dość dobrze opisane parametry i na co zwracać uwagę.
      Mamy w domu jeszcze śpiwór Małachowskiego, ale to już starowinka i nie trzyma temperatury tak dobrze jak 15 lat temu.
    • boogiecat Re: Śpiwór 12.12.21, 19:39
      Patrz w Decathlonie - Ja tam kupilam odpowiedni spiwor do spania w namiocie na sniegu przy ujemnej temperaturze.
      • boogiecat Re: Śpiwór 12.12.21, 19:49
        Zapomnialam- bralabym uzywany bez problemu. Decathlon np. sprzedaje uzywane sprzety- sprawdzone, naprawione, wyczyszczone.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Śpiwór 12.12.21, 19:48
      Pierwsze czy mumia czy prostokąt?
      O ile w prostokacie każdy nauczony spać o tyle w mumii sporo osób nie wytrzymuje stresu uwięzionych nóg.
      Ja polecam ci sklep skalnik
      Ja tam czasem kupuje rzeczy do wędrówek, ostatnio kupiłam spiwór na wycieczki z konfortem 6°C, extremum -10
      o ten:
      www.skalnik.pl/spiwor-u250s-nh20msd08-coffee
      Ładnie odszyty, ale czy przeżyję przy -10 to bym musiała dzisiaj na dworze spać, ale jakoś mi się nie chce testu robić.

• morekac Re: Śpiwór 12.12.21, 19:53
      A te warunki spartańskie to mają jakieś parametry cieplne?
      • morekac Re: Śpiwór 13.12.21, 11:52
        Bo jak nocowanie w schronisku, to nie bywa tam jakoś strasznie zimno.
    • pyza-wedrowniczka Re: Śpiwór 12.12.21, 20:18
      Co to znaczy warunki spartańskie? Bardziej +5 czy -5 tam będzie?
      Oraz czy planujesz go nosić na plecach, czy nie koniecznie?
      Ja polecam śpiwory militarne - są stosunkowo tanie, a mają dobre parametry.
    • profes79 Re: Śpiwór 12.12.21, 21:30
      Wojskowy Recon 3 - po spakowaniu mały i lekki; po rozpakowaniu normalna osoba się w nim mieści; do tego w pełni zapinany, z moskitierą na twarz. Wielosezonowy (nie jest to śpiwór zimowy), z temperaturą komfortu o ile pamiętam 0 stopni a minimalną -5.
    • m_incubo Re: Śpiwór 12.12.21, 23:48
      Jaki budżet? Lekki i ciepły, to najlepiej puchowy. Cumulus ma fajne, polecam lite line 400, w granicach tysiąca zł. kupisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka