Dodaj do ulubionych

święta w szkole

15.12.21, 18:13
w sumie jako ateistka uważam ze tematu świat w szkole jest za dużo.
Od początku grudnia - wałkuje się mikołajki (co chcielibyście dostac co dostaniecie naprawdę nigdy nie słyszałeś o mikolajkach? i nic nie dostajesz?!) Mikołaja (fejkowy swiety biskup z Mirry) a potem nadchodzą święta i opłatek, sianko, biały obrusik i no co kładziemy na sianku? co jest symbolem świat? odpytywanie z kolęd...
No niby zwyczaje kultura itd ale dlaczego zakłada się ze są to rzeczy dla wszystkich dzieci oczywiste...?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: święta w szkole 15.12.21, 18:21
      Bo żyjemy w Polsce, gdzie nawet moja koleżanka Tatarka obchodziła BN?
      • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 18:36
        to co w sumie radzisz mamy położyć sianko nakryć obrusem ułożyć opłatek i odśpiewać kolędy żeby dziecko nie miało pod górkę w szkole?
        • angazetka Re: święta w szkole 15.12.21, 18:45
          Możesz mu mówić, że większość ludzi w Polsce to właśnie robi, bo tradycja i inne takie. Uczenie dziecka kultury kraju, w którym żyje, wydaje mi się całkiem spoko.
          • mid.week Re: święta w szkole 20.12.21, 08:42
            angazetka napisała:

> Możesz mu mówić, że większość ludzi w Polsce to właśnie robi, bo tradycja i inn
            > e takie. Uczenie dziecka kultury kraju, w którym żyje, wydaje mi się całkiem sp
            > oko.

Te kulturę męczy się w polskiej szkole dość wybiórczo, a jednocześnie upierdliwie. W grę wchodzą tylko wybrane, katolickie święta ale za to upchane po trosze w każdy przedmiot.
            Zyjac w kraju, w którym większość coś świętuję ciężko tego nie zauważyć. Nie przemawia do mnie argument, że koniecznie trzeba uczyć się o tym co rok od nowa na polskim, plastyce, godzinie wychowawczej, apelu, jasełkach, kiermaszu wypieków itp itd. Tak samo nie rozumiem sensu zapoznawania ateistycznych dzieci z treścią biblii. Naprawdę wystarczy wiedzą że ona jest, a w przestrzeni publicznej pojawia się tak namolnie, że też nie da się jej przeoczyć
            • triss_merigold6 Re: święta w szkole 20.12.21, 09:06
              Bibila jest jednym z najważniejszych tekstów kultury, bez znajomości motywów i np. przypowieści nie jest możliwe zrozumienie epoki Średniowiecza, kultury baroku, historii wojen religijnych na tle interpretacji.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: święta w szkole 15.12.21, 20:17
          Ale wy chyba w Austrii żyjecie?
          • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 20:22
            wyjaśnię u góry żeby nie było trudno znaleźć.
            Moje dziecko robi tez polski program w oknie ramowym zdalnie w ORPEG. Czyli ma w miesiącu kilka lekcji do odbycia obowiązkowo z zawodowym nauczycielem który przerabia z nim program.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: święta w szkole 15.12.21, 20:33
              Czy to jest ten program ramowy? Bo wydawało mi się, że chodzi też do szkoły tubylczej a ramowy to chyba całościowy, nie uzupełniający?
              • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 20:40
                można wybrać - zasadniczo jest uzupełniający ale można tez jeśli jest taka potrzeba robic ramowy (np jak dziecko się przemieszcza albo mieszka w miejscu gdzie nie ma obowiązkowej szkoły dla cudzoziemców albo w innych okolicznościach które uznają za wystarczająco ważne)
                • geoardzica_z_mlodymi Re: święta w szkole 15.12.21, 21:16
                  Ok, dzięki za wyjaśnienie.
    • kotejka Re: święta w szkole 15.12.21, 18:24
      bo przedszkole i edukacja jest oparta na blokach tematycznych
      zaczyna sie zawsze jesienia - zmiany w przyrodzie, ruch obrotowy ziemi, liczenia na szyszeczkach
      stad plynnie idziemy do patriotyzmu - bo niepodleglosc
      spiewamy hymn i uczymy sie o stolicy i mapie polski
      wczesniej jeszcze zaduszki
      smutne wierszyki i pamietajmy
      listopad to obowiazkowo czas deszczu
      rodzaje deszczu, ska sie bierze deszcz, deszczowe wierszyki, deszczowe prace na plastyce
      i tak na mokro wchodzimy w sniegi bombki swieta i mikolaje
      pozniej mamy nowy rok i klanedarz wink
    • iwoniaw Re: święta w szkole 15.12.21, 18:26
      Ale to chyba tylko w klasach 1-3? Potem to już nawet na technice nie ma czasu stroików robić, bo w programie jest technologia drewna czy zdawanie przepisów na kartę rowerową.
      • kotejka Re: święta w szkole 15.12.21, 18:30
        tak napisalam - w przedszkolu i edukacji wczesnoszkolnej
        pozniej wychowawczyni matematyczce szkoda nawet godziny na klasowa wigilie wink
        • iwoniaw Re: święta w szkole 15.12.21, 18:37
          kotejka napisała:

> tak napisalam - w przedszkolu i edukacji wczesnoszkolnej
          > pozniej wychowawczyni matematyczce szkoda nawet godziny na klasowa wigilie wink

Wiem wiem - odpisywałam ichi, zanim Twój post się pojawił. 😉
    • skumbrie Re: święta w szkole 15.12.21, 18:28
      >co jest symbolem świat? odpytywanie z kolęd...
      No niby zwyczaje kultura itd ale dlaczego zakłada się ze są to rzeczy dla wszystkich dzieci oczywiste...?

Jeśli z domu dzieci nie wyniosły wiedzy o religiach, to dobrze, że w szkole choć jedną poznają. Chcesz uniknąć indoktrynacji, zajmij się sama tematem.
      • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 18:32
        ale co jak ja jako rodzic uważam ze ta wiedza jest dziecku zbędna? czy szkoła nie miała być świecka?
        • iwoniaw Re: święta w szkole 15.12.21, 18:41
          ichi51e napisała:

> ale co jak ja jako rodzic uważam ze ta wiedza jest dziecku zbędna? czy szkoła n
          > ie miała być świecka?
          >

A to wprowadzanie wiedzy nt. lokalnych i sezonowych tradycji ludowych jest zaprzeczeniem świeckości szkoły?
          To natomiast, co uważasz za wiedzę dziecku zbędną, to już twój prywatny problem. Niektórzy zapewne uważają w ogóle szkołę za zbędną - jednak w europejskim kręgu kulturowym na szczęście obecnie uważa się socjalizację dzieci i edukację przynajmniej na poziomie podstawowym za jedno z praw dziecka.
          • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 18:45
            uważam ze wiedzę na temat tradycji można przekazać w sposób świecki tj inaczej niż
            "Kolędy opowiadająca o ważnym wydarzeniu jakim byly______________ Boskiej Dzieciny. Stol nakrywamy____________. Kładziemy pod nim___________a na nim ___________. Zapalamy ________. Musimy pamiętać również o pustym _______[ dla niespodziewanego gościa. Potem ustawiamy na stole postne __________ i wypatrujemy pierwszej _________.
            I lekcja płynie a na wyjaśnienie dzieciom drugiej części zajęć pt "odmiana czasownika" czasu jakoś zabraknie...
            • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 18:46
              o sory. właśnie zabrakło bo dzieci wypełniły świąteczna krzyżówkę...
            • szmytka1 Re: święta w szkole 15.12.21, 21:26
              no i co w tym złego? Ja mam niechrzczone, niekomuniowane, nieślubne wg KK wink dzieci i nie widze nic złego w tej krzyżówce. Sama kładę obrus, tradycyjne dania sie pojawiają i odprawiamy wigilię jako celebracja bycia razem i życzenia sobie wszystkiego najlepszego. Dziecko starsze mętnie wie kto zacz Jezus, co nie znaczy, że ta wiedza raptownie go nawróciła na łono kk.
              • szmytka1 Re: święta w szkole 15.12.21, 21:27
                a jest już nastoletnie, nie sprały mu mozgu ani omawiane fragmenty bibblii, ani coroczne jasełka, w pkolu, gdzie a to za aniołka, a to za króla robił, ani cała dalsza edukacja
      • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 18:33
        i w sumie rozwiń " Chcesz uniknąć indoktrynacji, zajmij się sama tematem." to znaczy co w sumie? Jak mam się zajac tematem?
        • skumbrie Re: święta w szkole 15.12.21, 18:52
          Twoje dziecię zapewne będzie chciało zdawać maturę albo chodzić do muzeów i obcować ze sztuką. Brak znajomości RÓŻNYCH religii w dużym stopniu utrudnia obcowanie z kulturą.
          Jeśli tematy z religii katolickiej uważasz za indoktrynację, sama omów z dzieckiem temat religii, w sposób, który akceptujesz. Jak to możliwe, że zostawiasz to radośnie szkole? Jeśli jednak indoktrynacja w szkole zwisa ci, skąd oburzenie? wink
          • la_mujer75 Re: święta w szkole 15.12.21, 19:38
            Zapytaj się pierwszego lepszego polskiego dziecka, chodzącego na religię w szkole, co wie na temat innych religii.
            Podpowiem- gucio wie.
            • skumbrie Re: święta w szkole 15.12.21, 20:04
              >Zapytaj się pierwszego lepszego polskiego dziecka, chodzącego na religię w szkole, co wie na temat innych religii.
              Podpowiem- gucio wie.

A teraz wróć do mojej pierwszej wypowiedzi, może załapiesz sens rozmowy, zamiast wchodzić w środek i wysuwać zarzuty z d... wzięte wink
            • stephanie_harper2 Re: święta w szkole 16.12.21, 22:56
              No wiesz, mój starszy syn wie sporo.
    • mia_mia Re: święta w szkole 15.12.21, 18:33
      Odpytywanie z kolęd? Szczerze mówiąc to BN dla mnie to mniejszy problem niż Wielkanoc, bo prezenty dostają nawet bezbożnicy, ale palemki i koszyczki to jednak mało przydatne jak się nie chodzi do kościoławink
      • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 18:37
        my w świata obchodzimy Zająca wiec prezentów jest po kokardę big_grin
        • mia_mia Re: święta w szkole 15.12.21, 18:49
          U nas nigdy nie było takiego zwyczaju, na Wielkanoc się spotykamy, jest śniadanie, ale to taki zwyczaj którego braku dzieci by nie odczuły.
          • hanusinamama Re: święta w szkole 15.12.21, 19:16
            U mnie jest malowanie pisanek dla rozrywki dzieci - ale to akurat zapożyczony od pogan zwyczaj.
            I zajac tez zostawia prezenty smile
    • arthwen Re: święta w szkole 15.12.21, 18:39
      Mnie to tez irytuje. Moje dziecko rok temu na sprawdzianie z geografii miało pytanie (przerabiali coś o roślinności typowej dla danego klimatu w zależności od pór roku) "Jaką roślinę stawiamy na stole w Wigilię?" Chodziło o gwiazdę betlejemską (i ta nazwa była w odpowiedzi), czyli poinsencję. W podręczniku była wymieniona jako roślina kwitnąca zimą, ale używana była nazwa właściwa, a nie zwyczajowa i skąd niby dziecko ma wiedzieć, że to to samo? Nie wspominając o tym, że wcale nie stawiamy na wigilię żadnych poinsencji na stole, bo po pierwsze nie obchodzimy, a po drugie są trujące dla kotów tongue_out Pytanie było postawione tendencyjnie i z założeniem, że wszyscy mają tak jak nauczycielka, a nawet wierzący i obchodzący święta nie muszą wcale akurat z tą rośliną czegokolwiek robić (chociażby kociarze wink ).
      Ale co do kolęd to moje dziecko odmówiło śpiewania i przeszło, miał sobie wybrać inną piosenkę o zimie i tyle. Wigilia szkolna obowiązkowa nie jest.
      • angazetka Re: święta w szkole 15.12.21, 18:43
        A ktoś w ogóle stawia poinsencję na stole???
        • arthwen Re: święta w szkole 15.12.21, 19:24
          Najwyraźniej.
          I google też mówi, że tak, nawet na talerzach, o:
          https://www.dom.pl/wp-content/uploads/2018/11/dekoracja-sto%C5%82u-z-gwiazd%C4%85-betlejemsk%C4%85-1.jpg
          • morekac Re: święta w szkole 15.12.21, 21:24
            Ale że to jedzą?😆
            • arthwen Re: święta w szkole 16.12.21, 14:04
              Nie sądzę, to dekoracja, jak gałązka świerku z kokardką wink
      • iwoniaw Re: święta w szkole 15.12.21, 18:45
        Pytanie w ogole nadawało sie tylko do śmietnika - jak żyję pół wieku niemalże na tym świecie i tradycje BN wszelkie znam nie tylko z doświadczenia własnego, jak również mnóstwa przekazów etnograficznych, tak w życiu nie widziałam na wigilijnym stole (!) poisencji aka gwiazdy betlejemskiej. No bez jaj, trująca roślina wśród pierogów i innych makowców?
        • arthwen Re: święta w szkole 15.12.21, 19:19
          No właśnie. Mnie to zaskoczyło, bo nauczycielka jest ogólnie bardzo sensowna, a tu takie idiotyczne pytanie, już pomijając kwestię obchodzenia, czy też nie, dowolnych świąt.
    • srubokretka Re: święta w szkole 15.12.21, 18:48
      Na zdalna dzieci nieazadowolonych ze wszystkiego rodzicow
      • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 18:58
        ale ja nie jestem niezadowolona ze wszystkiego tylko jestem zdania ze jeśli szkoła czuje potrzebę przerabiano tematu świat to może powinni jaś wiedzę na ten temat na przekazać a nie na dzień dobry robic burze mózgów "za co kochamy dzieciątko Jezus" i "dlaczego przełamujemy się opłatkiem"?
        • srubokretka Re: święta w szkole 15.12.21, 19:09
          My mamy dom ozdobiony swiatelkami, sopelkami. Sasiedzi Chinczycy poinsencjami. Kilka dni temu rosyjskiej Zydowce pomagalam ozdobic chionke... naprawde zaczynam doceniac gdzie mieszkam.
          Tez mnie wkurzaja watki religijne lub inne manipulacje, ale te sprawy zalatwiam w domu i staram sie zeby dzieci bzdurami nie byly stresowane. Zeby nie swieta, to w polskim klimacie zima byloby ciezko wytrzymac psychicznie.
          Robisz z igly widly. A rykoszetem dostanie twoj syn, a system i tak ma ciebie i twoja watrobe gdzies.
          • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 19:12
            jedz jedz pierożki bez mięska... skwarki odsuń...
          • la_mujer75 Re: święta w szkole 15.12.21, 19:50
            Może jeszcze do piekła syn trafi?
            Z lekcji religii w polskiej szkole nie wynosisz żadnej pożytecznej wiedzy.
            • skumbrie Re: święta w szkole 15.12.21, 20:07
              >Może jeszcze do piekła syn trafi?
              Z lekcji religii w polskiej szkole nie wynosisz żadnej pożytecznej wiedzy.

Jeśli nie zrozumiałaś, o czym pisze ichi i srubokretka, to podpowiem, że nie o lekcjach religii.
              • la_mujer75 Re: święta w szkole 15.12.21, 22:03
                Co tu jest do zrozumienia?
                Ichi sie wqrza, że w jej szkole wszędzie wsadzają Jezuska (tak, tak, załapalam, że nie na lekcji religii), a srubokretka twierdzi, że jej syn poniesie koszty braku zaznajomienia się z Jezuskiem.
                Niby w jaki sposób to sie na nim odbije?
                Człowiek wiedzę o religiach i obrzędach nie musi wynieść ze szkoły lub tam kościoła. A już na pewno nie z lekcji, gdzie tylko mówią o katolickich zwyczajach.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: święta w szkole 15.12.21, 21:15
          Wydaje mi się, że ten ośrodek polonijny jest specyficzny. Nie przypominam sobie takich tematów ze zwykłej rejonówku.
          • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 21:50
            mnie to irytuje bo wiadomo ze rodzic uczy a lekcji jest co kot napłakał ale dużo łatwiej rodzicowi ekspatowi jest przekazać tradycje świąteczna (która generalnie jest dla dziecka obchodzącego świata atrakcyjna) niż wyjaśnić 9 latkowi "odmianę czasownika".
          • la_mujer75 Re: święta w szkole 15.12.21, 21:52
            A to nie jest tak, że wszystkie ośrodki polonijne są mocno "kościółkowe" ?
    • hanusinamama Re: święta w szkole 15.12.21, 19:14
      U mnie nie ma tego za duzo. Jest tyle ile przewiduje podręcznik. Mamy w klasie chłopca z Ukrainy, jest wyznawcą prawosławia. Pani poprosiła żeby przygotował z rodzicami krótki opis jak i kiedy obchodzi się BN. Mojej córce bardzo się podobało.
      Nie mają Wigilii klasowej, w ostatnim dniu szkoły stacjonarnej mają kino klasowe - film świąteczny ale dzieci same wybrały.
      Chyba sporo mieli na angielskim ale bardziej w stronę słówek plus jedna lekcja jak się obchodzi świeta w GB, co boxing day, jakie dania sie je.

Ale...u nas w szkole wiecej dzieci nie chodzi na religie niż chodzi więc może dlatego.
      • ga-ti Re: święta w szkole 16.12.21, 20:40
        A u mego pierwszaka wszystkie dzieci na religię chodzą, a pani na zebraniu przy okazji tematu kalendarza adwentowego (dzieci robiły na religii i miały przynieść potrzebne akcesoria, rodzice dopytywali) stwierdziła, że ona na lekcjach może tylko o zwyczajach ogólnie przyjętych, nie może treści typowo religijnych, zatem kalendarz zostawia katechetce, choć bardzo by chciała pociągnąć na lekcjach tematykę zadań.
        Omawiają tyle, co w podręczniku. Śpiewają i kolędy i piosenki o Mikołaju i o zimie i bałwankach.
        Ubrali choinkę, udekorowali okna na zimowo.

A kolędy można omawiać na języku polskim jak najbardziej. W liceum analizowaliśmy bardzo dokładnie "Bóg się rodzi" jako perłę poezji siedemnastowiecznej.
    • nikita1908 Re: święta w szkole 15.12.21, 20:00
      Bo są oczywiste
      • nikita1908 Re: święta w szkole 15.12.21, 20:03
        Ucięło mi- Znam dzieci różnych wyznań, ateistów tez i wszystkie obchodzą Mikołajki i święta - maja wigilie, śpiewają nawet kolędy bo to dla nich tradycja. Nie słyszałam żeby ktoś odpytywał z kolęd? Wtf?
        • katriel Re: święta w szkole 15.12.21, 20:57
          > Nie słyszałam żeby ktoś odpytywał z kolęd? Wtf?

Mojego męża w głębokiej komunie na lekcji muzyki nauczyciel ateista odpytywał z kolęd, twierdząc że to ważny składnik polskiej kultury.
          • ichi51e Re: święta w szkole 15.12.21, 21:48
            zadanie polegało na połączeniu w rozsypanie fragmentów kolęd. Np Bóg się rodzi z moc truchleje (albo z wicher wieje bo byly tez fałszywki)
            • angazetka Re: święta w szkole 16.12.21, 23:33
              Przerażę cię: "Bóg się rodzi" omawia się potem na polskim jako wiersz. Bo jest spoko kawałek poezji. I wprowadza pojęcie "oksymoronu".
    • berdebul Re: święta w szkole 15.12.21, 21:20
      Bo w pewnym kręgu kulturowym sa oczywiste. Choinki przyjęły się praktycznie wszędzie, podobnie prezenty. Jezus jest dosyć ważną postacią w więcej niż jednej religii. Warto omówić skąd wzięły się takie, a nie inne potrawy i dlaczego świętujemy 24.12. Czego symbolem są grzyby, sianko itd.
      • arthwen Re: święta w szkole 16.12.21, 14:09
        I myślisz, że w polskiej szkole ktokolwiek mówi, że chrześcijanie świętują 24/25 grudnia, bo władzom kościelnym było bardzo na rękę, żeby przejąć święta innych, wcześniejszych religii, bo taka zamiana jest łatwiejsza niż narzucenie swoich świąt w innym terminie?
        • berdebul Re: święta w szkole 16.12.21, 21:22
          Jestem tego pewna, choć oczywiście nie mam pewności, ze w każdej.
          • arthwen Re: święta w szkole 20.12.21, 01:06
            No to najwyraźniej i ja chodziłam do dziwnych szkół i wszyscy moi znajomi, i moje dziecko i dzieci moich znajomych, bo w żadnej szkole takiego podejścia nie było tongue_out
    • zona_mi Re: święta w szkole 15.12.21, 21:40
      Nie miałam pojęcia, jakie to może być trudne dla niewierzącego i nieznającego tematyki dziecka, póki nie dorobiłam się takiego we własnym domu.
      Właśnie na piątek ma się nauczyć kolędy. Nie chciał, więc zaproponowałam, by nauczył się jakiejś fajnej zimowej piosenki i ją zaprezentował na muzyce. Stwierdził, że ta kolęda jest na tyle krótka, iż woli ją, niż cokolwiek innego. No i dziś płakał przy pastuszkach, którzy szopę o północy oblegli i żłóbku, na który buczał wół...
      Nie dziwię się, trudno mu się uczyć czegoś o nieznanych sprawach, co jeszcze pisane jest dość archaicznym językiem. No, ale sam wybrał, a proponowałam piosenki Jeżowskiej wink
    • poligamia Re: święta w szkole 16.12.21, 14:08
      dziecko w PL które nie wie kto to Mikołaj?chyba fejkowe to dziecko.
      • ichi51e Re: święta w szkole 16.12.21, 15:38
        nie jest problem w Mikołaju tylko w opłatku i Jezusku.
        • ga-ti Re: święta w szkole 16.12.21, 20:58
          Ale w czym masz problem? Opłatek (możesz kupić wafelki opłatkowe i dać dziecku do zjedzenia) poświęcony dla chrześcijan jest symbolem pojednania i przebaczenia, symbolem miłości, przyjaźni. Przed kolacją wigilijną łamią się nim i składają sobie życzenia.
          Była tradycja łamania się chlebem (została np. powitanie chlebem i solą). W Hiszpanii łamią się chałwą (tak wyczytałam wink ). Nie musisz opowiadać o Jezusie i ostatniej wieczerzy, wystarczy info, że jest taki zwyczaj.
          Jezus, no narodził się w stajence. Czy dziecko musi znać teksty biblijne? Nie, wystarczy opowieść na zasadzie legendy. Nie powiesz mi, że nie spotkał się z postacią Jezuska w bajkach, filmach, nie widział na obrazkach.
          Niedawno rozmawiałam z pierwszakiem o posążku buddy, taki grubiutki i wesolutki ją zainteresował. Podobnie chińskie smoki, czy inne zjawy i duchy. Dzieci pytają, trzeba dopasować odpowiedź do ich możliwości odbioru.
          • ichi51e Re: święta w szkole 16.12.21, 21:11
            Ale dlaczego ja mam dziecku kupowac opłatek i dawac do zjedzenia? Jaki bylby tego sens? Myslisz ze wafla nie widzialo?
            Chodzi mi o przekaz „24 grudnia swietujemy wazne wydarzenie jakim byly ____________ Bożej Dzieciny” wzglednie gra zabawa dokończ wers Bog sie rodzi - ? Pójdźmy wszyscy do stajenki - ? Cicha noc swieta noc - ?
            • iwoniaw Re: święta w szkole 16.12.21, 21:16
              Nie no, po co w ogole dziecku opowiadać o czymkolwiek i wyjaśniać jakiekolwiek rzeczy, na które się natknie w otaczajacym je świecie... Jeszcze jakiś tekst kulturowy potem skojarzy albo co...
              • ichi51e Re: święta w szkole 16.12.21, 21:26
                Skup sie. Nie mam pretensji ze szkola uczy. Mam pretensje ze zaklada ze dla wszystkich dzieci oczywiste jest ze 6 grudnia przychodzi Mikołaj (i jest rozmowa pt czy byles grzeczny i co dostałeś?) Albo ze sa zadania typu uzupełnij luki ktore juz podawałam.
                • iwoniaw Re: święta w szkole 16.12.21, 21:49
                  Co cię konkretnie dziwi w fakcie, że szkoła zaklada istnienie u kilkuletnich dzieci jakiejkolwiek świadomości i ogarniania świata wokół? Te dzieci nie żyją przecież w próżni, do czegoś podstawa programowa się odnosić musi. Zapewne w Wietnamie, Kambodży czy Boliwii w podręczniku obrazki są trochę odmienne i egzempla tradycji, świąt i obyczajów takoż. Rozdział o Halloween w podręczniku do angielskiego albo w amerykańskiej edukacji przedszkolnej też powoduje u ciebie takie nerwowe reakcje?
            • ga-ti Re: święta w szkole 16.12.21, 23:21
              Nie kupuj, nie ma takiego obowiązku wink Założyłam, że dziecko ciekawe smaku, jak to dziecko. Jeśli Ty się tak emocjonujesz tematem to dziecko może też, wyolbrzymiło sobie smak tego opłatka do niewiadomych rozmiarów.
          • grrrrw Re: święta w szkole 16.12.21, 23:54
            jak bym chciala, żeby dziecko poznało smak opłatka, to bym zakupiła w kościele i dała mu zjeść , niech tam, całą paczkę, a nie mąciła mu w głowie goframi czy wafelkami.
    • lampasufitowa Re: święta w szkole 16.12.21, 14:13
      Nie wysyłaj dziecka na religię, odpytywane nie bedziesmile
      • arthwen Re: święta w szkole 16.12.21, 14:57
        Wątki religijne są i na polskim, i na historii, muzyce, plastyce, technice i nawet - jak pokazuje mój przykład wyżej - na geografii. I spoko, to jest część historii i kultury zarówno polskiej, jak i europejskiej. Problemem jest nie to, że tematy występują tylko jakie jest do nich podejście i interpretacja.
      • ichi51e Re: święta w szkole 16.12.21, 15:37
        ale to na wczesnoszkolnej...
    • leosia-wspaniala Re: święta w szkole 16.12.21, 14:25
      Oprawa BN nie ma nic wspólnego z religią, więc można zakładać, że dla dzieci z naszego kręgu kulturowego oczywista jest znajomość postaci św. Mikołaja (nie życiorysu biskupa, a samej postaci wielkiego krasnoluda), choinki itp.

BTW, ciekawe czy Skandynawowie się bardzo martwią o dzieci, które nie znają tradycji św. Łucji - może Chicarica odpowie, bo z tego co kojarzę, to przynajmniej w Szwecji obchodzi się to święto wszędzie, w szkołach i biurach też. Pochody, piosenki, wieńce ze świecami, lussekatter, glogg - też wiele osób może nie rozumieć, a jednak złośliwcy świętują tak, że 13 grudnia ciężko z nimi cokolwiek załatwić tongue_out
    • mamkaantka Re: święta w szkole 16.12.21, 23:33
      Proponuję byś wyemigrowała do innego kraju Wszyscy na tym skorzystaja
      • no_name33 Re: święta w szkole 20.12.21, 09:01
        mamkaantka napisała:

> Proponuję byś wyemigrowała do innego kraju Wszyscy na tym skorzystaja

A dlaczego ona ma migrowac?
        Bo mieszka w idiotycznym kraju, w którym większość id,ie za tłumem, deklaruje ateizm, a potem kładzie siano pod obrus? I większość nawet nie wie, po co to robi. Ale robi, "bo tak było zawsze".

A dziecko ministrant, na pytanie dziecka ateisty, na czym polega to ministrowanie, odpowie: na napier.alaniu w dzwonki. I tyle. Na tym się wiedzą większości kończy.

Ale to ichi ma migrowac...aha..

Zastanów się co robisz, a nie leziesz jak bezwolne ciele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka