Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie

15.12.21, 23:40
Do ematek mieszkających w bloku.
Kaloryfer na klatce schodowej sąsiaduje z moją ściana w sypialni.
Podkręcony na "piątkę", mimo, że regularnie go wyłączam sąsiedzi, którzy mieszkają obok mnie dogrzewają się nim, otwierając swoje drzwi do mieszkania, i łapiąc ciepło.
U mnie nie da się wysiedzieć, bo w nocy temperatura powyżej 20 stopni po prostu mi przeszkadza.
Wesprzyjcie, jest jakaś opcja usunięcia tego kaloryfera? Jakieś pisemko do kogoś? Bo dupa mi już paruje nocami. 😐
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Ogrzewanie 15.12.21, 23:44
      Z samowolek to możesz tam wkręcić taki urzędowy zawór termostatowy, nie wiem, jak to jest po polsku, który grzeje nie więcej na przykład niż na dwójce i musiałby go ktoś zdemontować, by było cieplej.
      • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:43
        alpepe napisała:
        > Z samowolek to możesz tam wkręcić taki urzędowy zawór termostatowy, nie wiem, j
        > ak to jest po polsku, który grzeje nie więcej na przykład niż na dwójce i musia
        > łby go ktoś zdemontować, by było cieplej.
        >

Tak, niech zmieni zawór przy napełnionej instalacji grzewczej.
        Świetna porada.
        • iwles Re: Ogrzewanie 16.12.21, 01:31

Zawory powinny być zamontowane, chodzi o sam termostat z blokadą.
        • taniarada Re: Ogrzewanie 16.12.21, 03:52
          Januszek dlaczego wszędzie zabierasz glos jak masz zielone pojęcie o tym .Głowicę termostatyczną można ściągnąć bez problemu przy napełnionej wodzie .Dlaczego tak wszędzie ciągle pieprzysz.Przywaliłeś się po chamsku do wątku o butach ,do mashcaron..A guzik powinno cię to obchodzić.Nie masz swojego życia .Jesteś wdowcem ?
      • taniarada Re: Ogrzewanie 16.12.21, 03:44
        Głowica termostatyczna .Tu jak . youtu.be/L4GoPXAWqLs
    • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 15.12.21, 23:46
      Za zimno im czy wyłączają własny, żeby nie płacić?
      • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 15.12.21, 23:51
        Słyszę tłumaczenia: ojoj na klatce schodowej tak zimno
        W zimie kaloryfer klatkowy na full, w lecie zabierają klamki z okiem żeby tylko nie otwierać 😑
        • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 15.12.21, 23:54
          Ale ja pytałam odnośnie do tego:

mieszkają obok mnie dogrzewają się nim, otwierając swoje drzwi do mieszkania, i łapiąc ciepło.
        • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 15.12.21, 23:56
          Starsi ludzie?
          • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:04
            Młodzi, koło 40. Lubią sobie otworzyć swoje drzwi i łapać ciepło z klatki, w domu chyba nie grzeją, bo wiecznie widzę ich w grubych swetrach.
            I istotne, zdarza się im w zimowe wieczory pić ze znajomymi na owej klatce, bo w domu mają 5latke.
            • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:30
              Dziwne jakieś typy.
              • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:52
                Próbowałaś im wytłumaczyć, że do ogrzewania służą te grzeejniki w domu?
    • pyza-wedrowniczka Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:12
      A zgłaszałaś do administracji? Że za ciepło jest i to bez sensu? Żeby ocenili temperaturę na klatce schodowej? To administracja ma moc zdjęcia tego grzejnika, sama bym nie kombinowała nic.
      • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:30
        pyza-wedrowniczka napisała:
        > A zgłaszałaś do administracji? Że za ciepło jest i to bez sensu? Żeby ocenili t
        > emperaturę na klatce schodowej? To administracja ma moc zdjęcia tego grzejnika,
        > sama bym nie kombinowała nic.

Sąsiedzi narzekają na zimno na klatce.
        Ktoś projektował ten blok i obliczył według norm że do takiej a takiej kubatury ma być grzejnik o takich i takich wymiarach i mocy grzewczej.
        A jeśli autorce wątku jak pisze sama: dupa mi już paruje nocami, to niech się nie przykrywa w nocy albo otwiera okno w sypialni.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:33
          Dlaczego mam płacić za to że ktoś sobie grzeje dupę na klatce, zamiast włączyć swój prywatny kaloryfer??
          • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:37
            nigdynigdynigdy84 napisała:
            > Dlaczego mam płacić za to że ktoś sobie grzeje dupę na klatce, zamiast włączyć
            > swój prywatny kaloryfer??

To wyłącz kaloryfery u siebie.
            Na klatce ma być ciepło a nie zimno, bo komuś jest za gorąco.
            Jak ci jest za gorąco, to zbadaj tarczycę.
            • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:39
              No tak się składa Januszku, że kaloryfery w domu mam cała zimę wyłączone, a i tarczycę zdrowa.
              • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:40
                Zignoruj typa.
                • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:43
                  Bawi mnie ten Januszek, rozmówki z nim to takie moje guilty pleasure 😂
              • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:46
                > No tak się składa Januszku, że kaloryfery w domu mam cała zimę wyłączone, a i t
                > arczycę zdrowa.

To dziękuj sąsiadom dookoła za to że nie wyłączają kaloryferów i dzięki temu masz ciepło u siebie.
                • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:49
                  Może jakbym miała środkowe mieszkanie to bym się grzala na koszt sąsiadów, ale tak to pudło, mieszkam z brzegu.
                  • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:54
                    > Może jakbym miała środkowe mieszkanie to bym się grzala na koszt sąsiadów, ale
                    > tak to pudło, mieszkam z brzegu.

A nad i pod tobą nie ma mieszkań.
                    • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:57
                      Są, i co z tego? To, że nie włączam ogrzewania u siebie, świadczy o tym, że grzeje się od sąsiadki z góry? Ku wyjaśnieniu, pode mną mieszkanie stoi puste.
                      • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 01:09
                        > Są, i co z tego? To, że nie włączam ogrzewania u siebie, świadczy o tym, że grz
                        > eje się od sąsiadki z góry? Ku wyjaśnieniu, pode mną mieszkanie stoi puste.

Klatka schodowa ma też grzejniki na innych piętrach. Ludzie ich nie wyłączają, bo widocznie nie jest im za gorąco.
                        • taniarada Re: Ogrzewanie 16.12.21, 03:44
                          U mnie jest jeden.
                        • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 03:56
                          W tej klatce na cztery piętra grzejniki są dwa.
                          Ten konfliktowy, i niżej, który jest zawsze wyłączony.
                          • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 08:50
                            > W tej klatce na cztery piętra grzejniki są dwa.
                            > Ten konfliktowy, i niżej, który jest zawsze wyłączony.

Ten konfliktowy ty wyłączasz. Ten niżej zawsze wyłączony (nie wiadomo kto wyłącza).
                            Ty całą zimę masz wyłączone kaloryfery.
                            Tobie jest za gorąco a sąsiedzi narzekają na zimno na klatce. Kto ma rację?
                            • iwles Re: Ogrzewanie 16.12.21, 08:54
                              januszekxxl napisał:

> Tobie jest za gorąco a sąsiedzi narzekają na zimno na klatce. Kto ma rację?

jak im za zimno na klatce, to ciekawe, jak mają w domu, skoro ogrzewają się ciepłem z klatki.
                              • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 08:59
                                iwles napisała:
                                > jak im za zimno na klatce, to ciekawe, jak mają w domu, skoro ogrzewają się cie
                                > płem z klatki.

Skąd wiesz że się ogrzewają ciepłem z klatki? Bo autorka wątku tak napisała?
                                A na klatce na pewno jest zimno jeśli z dwóch kaloryferów na cztery piętra, jeden jest zawsze wyłączony a drugi często wyłączany przez autorkę.
                                • iwles Re: Ogrzewanie 16.12.21, 09:06

A po co ci ciepło na klatce? Siedzisz tam, czy tylko przechodzisz, i to w dodatku w ubraniu ?
                                  • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 09:11
                                    iwles napisała:
                                    > A po co ci ciepło na klatce? Siedzisz tam, czy tylko przechodzisz, i to w dodat
                                    > ku w ubraniu ?

W ubraniu ale niekoniecznie w kufajce i walonkach. Do zsypu czy, do skrzynki pocztowej czy do piwnicy idę ubrany tak jak w mieszkaniu, czyli w koszuli.
                                    A tak w ogóle to po kiego wuja montują grzejniki na klatkach? Przecież to jakaś fanaberia, chamstwo i drobnomieszczaństwo!
                                    • taniarada Re: Ogrzewanie 16.12.21, 10:20
                                      januszek ty nie jesteś normalny .To jakaś choroba .Najpierw gadasz że się nie da wykręcić głowicy termostatycznej z grzejnika wypełnionego wodą ,a teraz te twoje dowcipasy .Pisz mniej ,ale z klasą jak facet . Proszę Cię .Bo ciągle będziesz wisiał na moderacji i się żalił.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:33
        Nie zgłaszalam jeszcze, spytałam Was tutaj jak ugryźć ta sprawę, bo stało się to już uciążliwe
    • black.imak Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:36
      I sąsiedzi tak siedzą przy otwartych drzwiach na korytarz aby zaoszczędzić na ogrzewaniu?
      To się nadaje do wątku o szczytach skąpstwa.
      A ty samowolnie nie możesz zrobić niestety nic.
      • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:41
        black.imak napisał(a):
        > I sąsiedzi tak siedzą przy otwartych drzwiach na korytarz aby zaoszczędzić na o
        > grzewaniu?

No i piją ze znajomymi na klatce, zostawiając małe dziecko bez opieki. Ciekawe co autorka wątku jeszcze wymyśli?
        zdarza się im w zimowe wieczory pić ze znajomymi na owej klatce, bo w domu mają 5latke.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:42
          No to ja Cię Janusz zapraszam, zapoznam Cię z sąsiadami.
          • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:50
            > No to ja Cię Janusz zapraszam, zapoznam Cię z sąsiadami.

Dziękuję, nie skorzystam. Nie lubię pić na klatce.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:41
        Drzwi są szeroko otwarte a oni sobie siedzą w mieszkaniu i coś robią, powietrze ciepłe wlatuje im do środka, więc są zadowoleni.
        Szczytem skąpstwa to jest to, że w lecie zabrali klamkę z klatkowego okna, i zamontowali u siebie w mieszkaniu, bo akurat im się złamała.
        • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:43
          [facepalm]
        • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:45
          I przyznali się?
          • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:48
            Sprawa się rypła, jak inną sąsiadka zgłosiła do administracji, że klamka zniknęła.
            To X powiedziała: a bo u nas się złamała, nie było jak pojechać do sklepu, pożyczyliśmy, odkupilibysmy identyczna, no ale nie było kiedy pojechać
            • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:50
              Nie dość, że kutwy, to jeszcze tępi.
              • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:51
                Wlasnie wyłączyłam im grzanie klatkowe, ciekawe czy się zorientują, że ciepelko im w nocy nie leci 🤭
                • taki-sobie-nick Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:53
                  Krótkowzroczna polityka.
        • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:49
          > Szczytem skąpstwa to jest to, że w lecie zabrali klamkę z klatkowego okna, i za
          > montowali u siebie w mieszkaniu, bo akurat im się złamała.

Widziałaś tę kradzież? Trzeba było zgłosić.
          I skąd wiesz że mieli złamaną klamkę u siebie?
          • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:50
            Bo sąsiedzi, mimo, że nieco uciążliwi i mają nieco inny styl życia niż ja, to jednak zamieniają z innymi parę słów.
            • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:52
              > Bo sąsiedzi, mimo, że nieco uciążliwi i mają nieco inny styl życia niż ja, to j
              > ednak zamieniają z innymi parę słów.

A inni ci o tym opowiadają, czy przypadkowo podsłuchałaś przez drzwi?
              • nigdynigdynigdy84 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 00:53
                Lubię podsłuchiwać, szczególnie ze szklanką przy drzwiach. Przez szkło lepiej łapać dźwięk.
                😑
    • zamyslona_ona02 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 06:47
      O matko, nie tylko kaloryfer by mi przeszkadzał, ale jeszcze te otwarte drzwi. Zacznij smażyć ryby na zmianę z gotowaniem kapusty i otwieraj drzwi na klatkę. Nie boją się, że ktoś wejdzie do nich i coś ukradnie? Przydałoby się trochę wizyt kominiarzy sprzedających kalendarze, cyganek co powróżą i wszelkich zbieraczy.
      • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 08:56
        zamyslona_ona02 napisał(a):
        > Zacznij smażyć ryby na zmianę z gotowaniem kapusty i otwieraj drzwi na klatkę.

I codziennie ma jeść ryby z kapustą?
      • lauren6 Re: Ogrzewanie 16.12.21, 09:11
        Może od razu niech zaprosi lumpa, niech się zdrzemnie przy ciepłym kaloryferze.
    • berdebul Re: Ogrzewanie 16.12.21, 06:52
      Folia za kaloryfer, odizolujesz swoją ścianę. Do administracji warto zgłosić, bo wszyscy płacicie, popijawy należy zgłaszać policji, szkoda dzieciaka.
      • kamin Re: Ogrzewanie 16.12.21, 07:51
        Też miałam napisać o folii. Ekran zagrzejnikowy się to nazywa.
        www.castorama.pl/ekran-zagrzejnikowy-decosa-3-mm-0-5-x-10-m-id-1009505.html
      • januszekxxl Re: Ogrzewanie 16.12.21, 08:53
        berdebul napisała:
        Do administracji warto zgłosić, bo wszyscy płacicie

Bo sąsiedzi twierdzą że jest zimno na klatce. Tylko autorce wątku jest gorąco.
    • conena Re: Ogrzewanie 16.12.21, 09:02
      ale za to nie musisz odśnieżać i nie masz zapirdolu na ogrodzie.

mspanc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka