herbacinka 20.12.21, 10:00 Czy wasz pies chodził kiedyś w obuwiu? Zimą? Latem? Zimą ubieram psa w sweter - a wtedy, przez pierwsze minuty, pies chodzi bokiem Zastanawiam się jak psy radzą sobie z butami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenjedennick Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:09 A dlaczego tak krzywdzisz tego psa? Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:13 Buty, sweter. Czapkę i bieliznę też mu zakładasz? Odpowiedz Link Zgłoś
herbacinka Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:15 Nie mam najmniejszego zamiaru kupować butów dla psa. Sweter nosi przy temp.poniżej zera ( krótka sierść). Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:22 Gdyby miał normalną sierść, nie potrzebowałby swetra. Ludzie robią krzywdę zwierzętom hodując coraz bardziej zmutowane rasy niezdolne do przeżycia bez pomocy człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:26 Psom zabezpiecza sie łapy w zimie bo sol sypia bez opamiętania. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Buty dla psa 20.12.21, 11:27 tenjedennick napisała: > Gdyby miał normalną sierść, nie potrzebowałby swetra. Ludzie robią krzywdę zwie > rzętom hodując coraz bardziej zmutowane rasy niezdolne do przeżycia bez pomocy > człowieka Tak, mój pies zdechłby z zimna. Zimą musi być ubrany na spacer. Nie znosi też deszczu i palto przeciwdeszczowe "uratowało mi życie"! Wcześniej spacer w deszczu wyglądał tak że przeciągałam się z psem- ja na spacer a on w stronę domu. Nie wysikał się ani nie wy.rał. Od kiedy na deszcz zakładam mu palto deszcz mu niestraszny. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula11 Re: Buty dla psa 20.12.21, 13:04 tenjedennick napisała: > Buty, sweter. Czapkę i bieliznę też mu zakładasz? Moja koleżanka zakładała suczce majtki z podpaską, gdy ta miała ruję. Nie wiem dlaczego dbanie o komfort zwierzaka którego kochasz budzi zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Buty dla psa 20.12.21, 14:07 iziula11 napisała: > Moja koleżanka zakładała suczce majtki z podpaską, gdy ta miała ruję. Suczki nie potrzebują podpasek. Wylizują sobie same swoje kuciapki. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:12 Do czego miałyby służyć te buty i dlaczego pies miałby w nich chodzić, to jest podstawowa kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:18 Aha. Chomika kup do kompletu, bo widzę że to ten przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:20 herbacinka napisała: > Zastanawiam się jak psy radzą sobie z butami Pewnie najtrudniej przychodzi im nauczenienie się zawiązywania sznurówek. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:24 Mój chodzi tylko gdy leży mokry śnieg. Ma sporo futerka między poduszkami łap i podczas długiego spaceru robią mu się takie kule, które przy chodzeniu sprawiają mu ból. Na początku podnosił łapy jak czapla, ale teraz już się przyzwyczaił. Nauczył się , że buty oznaczają zimą długi spacer po bezdrożach. Mam owczarka collie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Buty dla psa 20.12.21, 14:00 To jest ogólnie problem wielu długowłosych ras. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:25 Butow nie nosił dzieki bogu smarowanie łap wazelina wystarczało Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:26 Jak śmiesz tutaj pytać, czytałam na insta gramie , że buty dla psa tą mus ponieważ inaczej stąpa po śniegu na którym jest rozsypana sól czytam inne środki szkodliwe dla nóżek psa, więc w ogóle poproś moderacje żeby skasowała ten post, bo jeszcze ktoś zadzwoni do opieki społecznej dla psów i ci go zabiorą skoro narażasz jego stopy na zagładę Odpowiedz Link Zgłoś
herbacinka Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:33 Ja - do niedawna - nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:33 Akurat buty są przydatne przy zasolonych chodnikach... Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Buty dla psa 20.12.21, 10:35 Cały świat składa się z chodników? Trzymanie zwierząt w mieście, szczególnie w małych mieszkankach, to też znęcanie się nad nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Buty dla psa 20.12.21, 11:00 W mieście - tak. Zanim dotrze się do niezasolonych terenów to łapy się niszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Buty dla psa 20.12.21, 11:35 Kiedyś śmiałam się z ludzi którzy ubierają psy w kurteczki czy zakładają buty. Do czasu aż sama dorobiłam się psa- zmarzlucha. W zimne dni musi mieć kurteczkę. Na deszcz musi mieć palto bo inaczej na spacer nie pójdzie i załatwi się w domu. Od zeszłej zimy ma również buciki! A dlaczego? Bo jak był silny mróz, śnieg to pies po przejściu 20m dostawał "paraliżu". Najpierw zaczynał iść coraz wolniej i wolniej aż w końcu się zatrzymywał i koniec- dalej nie szedł. Zrobiłam test, obcięłam w rękawiczkach "wampirkach" palce i założyłam je psu ma łapki jak buty. Na początku szedł dziwacznie ale po chwili przyzwyczajał i "paraliżu" nie dostawał. Tak więc zakupiłam buciki i zakładam tylko kiedy jest silny mróz i śnieg. Mam gdzieś że ktoś widząc mojego psa w butach postuka się w czoło i pomyśli "wariatka". A niech sobie myśli. Dla mnie ważniejszy jest komfort psa a nie co ludzie pomyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Buty dla psa 20.12.21, 12:05 Bardzo dobrze. Moja chodzi całym rokiem, prawie całe zycie w butach na tylnich łapkach. Latem zakładam sandałki. Moja sunia jest po złamaniu kręgosłupa (ale rdzeń nieprzerwany) i ma zaburzone czucie w tylnich łapkach. Skutkuje to tym, że wylizuje sobie na nich rany. Z tego powodu chodzi cały czas w skarpetkach, a na dwór zakładam jej buty. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula11 Re: Buty dla psa 20.12.21, 13:00 Nie ma psa ale w Norwegii jest to normalne że psy chodzą w butach w zimie. Nie tylko przy dużych morzach, bo łapy rani ostry śnieg ale także drogi i chodniki są posypane mieszanką która rani łapy. Widzę, że psy są przyzwyczajone do tego ,choć pewnie z początku się buntowały 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
iziula11 Re: Buty dla psa 20.12.21, 13:06 Herbacianka, nie przejmuj się zdziwionymi komentarzami. Wynalazca parasola także był kiedyś wyśmiewany i uważany za dziwaka. A teraz parasol jest w każdym domu 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Buty dla psa 20.12.21, 21:35 Przyzwyczajają się. Tylko trzeba dobrze dobrać rozmiar, żeby dobrze leżały. Pierwsze założenie jest średnie, ale pies od razu zrozumiał, że można spacerować i łapy nie bolą (sól…). Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Buty dla psa 20.12.21, 22:55 Moja chodziła w domu i w korytarzu z mina jakbym ja zbiła, oraz cyrkami z podnoszeniem łapek. Po przekroczeniu progu bloku psu odpalały silniki i gnałyśmy na spacerek. Buty? Jakie buty? Całkowicie zapominała o butkach. Tylko trzeba mieć na oku by pies nie zgubił buta, bo o to łatwo. Ubierać przy progu i jak najszybciej wychodzić. Wypróbowałyśmy rożne - takie gumki jak baloniki, także butki na rzepy. Dla nas te z rzepami były lepsze. Wolalam cyrki z ubieraniem botków niz ratowanie pieska wyjącego z bólu czy padającego na chodniku (albo nie daj borze na przejsciu) bo wdepnął w sol bądź skaleczył łapkę na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś