Dodaj do ulubionych

Narty biegowe

20.12.21, 23:19
Mąż wymyślił nową aktywność zimową i szukamy informacji. U nas raczej w zimie śniegu nie ma, więc musielibyśmy gdzieś pojechać. Możecie polecić jakis dobry ośrodek w Polsce lub w Czechach? I co warto mieć na początek? Buty kupić czy pożyczyć? Na nartach nie jeździmy w ogóle i boję się, że zainwestujemy większe pieniądze w coś, co okaże się niewypałem.
Obserwuj wątek
    • pyza-wedrowniczka Re: Narty biegowe 20.12.21, 23:27
      Ja parę razy biegałam na nartach. Niestety nie zbyt dużo, bo śniegu w Łodzi i okolicach ostatnich latach było nie zbyt dużo. Pożyczyłam narty z butami z wypożyczalni i były bardzo ok. Na początku bym nic nie kupowała, zobaczcie czy wam się to spodoba i czy to jest sport dla was. Pierwszy raz byłam z instruktorem (w Łodzi były takie darmowe zajęcia) i to mi wystarczyło, żeby opanować bieganie, myślę że ogarniesz sama.
    • myelegans Re: Narty biegowe 20.12.21, 23:40
      Nie inwestujcie w sprzet... wypozyczalnie sprzetu sa w kazdym osrodku... bo tylko pewnie po przygotowanych trasach bedziecie jezdzic....

ja jezdze kilka razy w roku od lat i nie mam sprzetu, bo w zaleznosci od warunkow albo pozyczam klasyczne narty, albo lyzwowe
    • kosmos_pierzasty Re: Narty biegowe 20.12.21, 23:44
      Dla mnie nie ma nudniejszego sportu tongue_out Nie polecam.
    • ajr27 Re: Narty biegowe 20.12.21, 23:45
      Nie kupuj, zwłaszcza, że butów damskich nie dostaniesz nigdzie. Stan na luty 2021: szukałam wszędzie, cały internet, Warszawa, Wisła ( zagłębie biegówek). Covid sprawił, że przestali produkować, a popyt tej zimy był szalony. Zatem, na początek wypożycz w miejscu, do którego pojedziesz. Bardzo polecam ten sport, jest to wspaniały relaks, wymagań fizycznych na początek żadnych, opanowanie techniki pikuś dla kogoś, kto ma smykałkę do jazdy na łyżwach czy rolkach.
    • ajr27 Re: Narty biegowe 20.12.21, 23:47
      A ośrodek polecam Wisła Kubalonka. Przepiękna, długa trasa z różnymi stopniami trudności.
    • anatewka11 Re: Narty biegowe 21.12.21, 00:34
      Biegałam tylko w górach Bialskich (za Stronie Śląskim), nie ma tam wiele tych tras ale fajnie przygotowane i bardzo mało ludzi. Zdarzało się, że robiłam trasę 16 km i spotykałam na niej 2 osoby. Jest pięknie. Można też wjechać na Czarną Górę wyciągiem i wtedy już jest dużo tras bo się zaczyna czeska strona. Wgl po czeskiej stronie tras mnóstwo ale też ludzi dużo więcej. Nie lubię biegać na nieprzygotowanej trasie więc takie bieganie po lesie poza trasami to już średnia przyjemność. No ale jestem totalną amatorką więc się nie znam. Zawsze wypożyczam wszystko i zawsze sobie obiecuję, że na następny sezon kupie buty 🤪
    • bi_scotti Re: Narty biegowe 21.12.21, 00:39
      Million lat temu pierwsze bieganie zaliczalam w Kabatach ale well ... inne czasy, inne zimy, inne Kabaty uncertain
      Zanim cokolwiek kupisz, pozycz - no point inwestowac gdyby sie Wam mialo nie spodobac.
      Tu dobre kobiety pewnie podrzuca jakies suggestions w kwestii miejsc, mnie w PL przychodzi do glowy, of course, but of course, wszak dopiero obchodzilismy 40 lat od 13 grudnia 1981 - Goldap - polski biegun zimna ale przy okazji calkiem urocza miejscowosc (gdy sie juz mozna bylo po miejscowosci przespacerowac smile). Tam sa nawet w okolicy jakies minimalne wzgorza morenowe wiec i jakies zjazdowki ludzie tam kiedys uprawiali, na pewno great cross-country trails! The best sport ever - have fun smile Cheers.
      • ajr27 Re: Narty biegowe 21.12.21, 01:09
        Gołdap! Najpiękniejsze, najbardziej niesamowite wczasy mojego życia! Ośrodek, który pamiętał jeszcze dopiero co internowanych, dzicz kompletna, przyroda jak w średniowieczu. I tylko śniegu do biegówek brakło.
    • morekac Re: Narty biegowe 21.12.21, 03:01
      Ogólnie to Góry Izerskie pewnie będą najlepsze - czy w Polsce czy w Czechach.
      • morekac Re: Narty biegowe 21.12.21, 03:06
        Beskidy nie są tak dobre dla początkujących, a w Izerskich jest z reguły dobry śnieg, podobno przygotowane trasy - a nawet jeśli nie - jest tam dość płasko , a większość dróg jest szeroka. Jakuszyce.
    • januszekxxl Re: Narty biegowe 21.12.21, 03:25
      paola.brunetti napisała:
      Na nartach nie jeździmy w ogóle i boję się, że zainwestujemy większe pien
      > iądze w coś, co okaże się niewypałem.

Czyli nie umiecie jeździć.
      Najpierw się nauczcie a potem kupujcie sprzęt.
    • kotejka Re: Narty biegowe 21.12.21, 05:04
      Mam one dzieciaki zaczynały w izerach
      Jakuszyce, zresztą tam jest zawsze bajecznie, a trasy fajnie przygotowane
      • kotejka Re: Narty biegowe 21.12.21, 05:04
        Nie mam one, tylko moje
        Co ten słownik wyprawia 🤣
    • berdebul Re: Narty biegowe 21.12.21, 10:14
      Wypożycz. Jak się spodoba, to kupisz.
    • magata.d Re: Narty biegowe 21.12.21, 10:33
      Mój mąż kupił buty i narty używane za grosze na jakiejś giełdzie. A trasy biegowe znajduje praktycznie wszędzie, w każdym ośrodku narciarskim, gdzie jeździmy. Wszyscy jeździmy na zjazdówkach, a jak mąż chce dodatkowo na biegówkach, to sobie znajduje trasę biegową. Ale jak ty chcesz tylko na biegowkach, to myślę ze można znaleźć fajne miejsce z długimi, urokliwymi trasami. No i mój mąż tez, jak jest śnieg to po naszej wsi jeździwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka