Dodaj do ulubionych

Sonda kara śmierci

30.12.21, 20:05
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 20:35
      Po akcji z Komendą? W życiu! Aczkolwiek jestem za nie wypuszczaniem typów pokroju Trynkiewicza, co pewnie godzi w jego prawa obywatelskie ale mam to gdzieś.
      • 3-mamuska Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:08
        milva24 napisała:

> Po akcji z Komendą? W życiu! Aczkolwiek jestem za nie wypuszczaniem typów pokro
        > ju Trynkiewicza, co pewnie godzi w jego prawa obywatelskie ale mam to gdzieś.

Ojp tylko jeden komenda jest?

Tam go wrobiono i jakby ktoś się dobrze przyjrzał ,nie wziął łapówki to by nie siedział.

Do kar śmierci powinna być komisja, niezależna fakty dane i przyznanie się mordercy, poparte dowodami. Czy tez zebrane dowody poparte przyznaniem się mordercy.

Seryjni mordercy, gwałciciele który mordują, psychopaci którzy mordują dla przyjemności.
        • milva24 Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:42
          Akurat jak się człowieka odpowiednio przyciśnie to chyba niemal każdy przyzna się do wszystkiego. I jestem pewna, że nie jeden Komenda siedział niewinny a kary śmierci cofnąć się nie da. Poza tym biorąc pod uwagę aktualną atmosferę w naszym państwie to akurat kara śmierci jest ostatnim narzędziem jakie chciałabym widzieć dostępne dla rządzących.
          • 3-mamuska Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:36
            milva24 napisała:

> Akurat jak się człowieka odpowiednio przyciśnie to chyba niemal każdy przyzna s
            > ię do wszystkiego. I jestem pewna, że nie jeden Komenda siedział niewinny a kar
            > y śmierci cofnąć się nie da. Poza tym biorąc pod uwagę aktualną atmosferę w nas
            > zym państwie to akurat kara śmierci jest ostatnim narzędziem jakie chciałabym w
            > idzieć dostępne dla rządzących.

Ta jasne wszyscy są niewinni wszystkich przycisnęli , i wszyscy co trafili do więzieni są niewinnych osoby.

Ile razy zmniejszono kary dla morderców lub wyszli i zaraz zabili ponownie.
            Niejedna taka sprawa była.
            Nie sadze ze zebranie komisji raz np.na 5 lat bo nazbierało by się takich wyjątkowych spraw do oceny praca, kilka tygodni/miesięcy potem rozwiązanie komisji.
            Za każdym razem inne osoby, aby nie można było podpłacić i nie wiadomo do ostatniej chwili żyje akta trafią do oceny.
            Jak się wybiera przysięgłych w USA.

Nie sadze ze 1 kara śmierci kosztuje więcej niż utrzymanie -leczenie latami , karmienie, prace strażników utrzymanie więźnia ubranie itp.
            Totalna bzdura.
            • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:40
              A jesteś pewna że ciebie nie złamią? Nigdy nie wiesz czy przez pomyłkę ty nie trafisz na szafot. Po drugie KŚ jest droższa no chyba że wyrok wykonujesz od razu. W krajach cywilizowanych robi się apelacje a to kosztuje. A tego nie robi się przy dożywociu. No chyba że chcesz jak w Afryce - dziś wyrok jutro pod mur. Zawsze możesz przeprowadzić się do Afryki.
              • 3-mamuska Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:44
                tanebo001 napisał:

> A jesteś pewna że ciebie nie złamią? Nigdy nie wiesz czy przez pomyłkę ty nie t
                > rafisz na szafot. Po drugie KŚ jest droższa no chyba że wyrok wykonujesz od raz
                > u. W krajach cywilizowanych robi się apelacje a to kosztuje. A tego nie robi si
                > ę przy dożywociu. No chyba że chcesz jak w Afryce - dziś wyrok jutro pod mur. Z
                > awsze możesz przeprowadzić się do Afryki.
                >

Nie trafie bo nie jestem psychopatą ani seryjnym mordercom. A o takich sprawach mówię.

W stanach można wykonać karę śmieci samemu, jak cię ktoś napadnie czy twoje dziecko możesz zastrzelić i masz obronę koniczna ,jak ten co biegał z pistoletem i bronił mienia ( nawet nie ludzi) i zabił kilku i został uniewinniony.

Wiec nie pleć bzdur.
                • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:50
                  3-mamuska napisała:

> Nie trafie bo nie jestem psychopatą ani seryjnym mordercom. A o takich sprawach
                  > mówię.
                  >
                  To tylko twoja opinia że nie jesteś.

> W stanach można wykonać karę śmieci samemu, jak cię ktoś napadnie czy twoje dzi
                  > ecko możesz zastrzelić i masz obronę koniczna ,jak ten co biegał z pistoletem
                  > i bronił mienia ( nawet nie ludzi) i zabił kilku i został uniewinniony.

Chyba że jesteś czarny lub żółty wtedy to terroryzm...
                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 07:58
                    I tu się mylisz, wystarczy, że zastrzelony bandyta jest czarny i wtedy to rasizm
                    • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 08:02
                      Nie wg ku klux klanu... Wg was każdy kolorowy to bandyta...
                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 08:09
                        Akurat według statystyk spora część z nich to bandyci
            • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:41
              Wystarczy stracenie jednego niewinnego, żeby kara śmierci nie miała sensu. Nie ma ludzi nieomylnych, dowody niewinności potrafią ginąc, dowody winy są czasem preparowane. I wyobraź sobie, że tym niewinnym będzie Twój syn, mąż czy brat. I co z tego że to tylko jeden niewinny wśród grona zbrodniarzy?
              • 3-mamuska Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 01:03
                milva24 napisała:

> Wystarczy stracenie jednego niewinnego, żeby kara śmierci nie miała sensu. Nie
                > ma ludzi nieomylnych, dowody niewinności potrafią ginąc, dowody winy są czasem
                > preparowane. I wyobraź sobie, że tym niewinnym będzie Twój syn, mąż czy brat. I
                > co z tego że to tylko jeden niewinny wśród grona zbrodniarzy?

Ta jasne preparowanie dowodów, weź wypuść wszystkich z więzienia bo napewno podmienili dowody.

Dla mnie więcej sensu ma ocalenie kolejnych ofiar.
                A słyszałaś ze ten co gwałcił swoją córkę przez x lat we własnej piwnicy ja trzymał , wychodzi? Może zamieszka obok ciebie co?
                A ten Polak T co zabijał chłopców może tez…
                Ze tez takich ludzi ci szkoda ale ich ofiar i potencjalnych ofiar już nie.

Ja mówię o takich ludziach:

pl.m.wikipedia.org/wiki/Paweł_Tuchlin
                pl.m.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Arnold
                W historii pl.
                • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 01:10
                  Też piszę wyżej, że dla świrów i psycholi dożywotnie więzienie.
        • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:45
          Ilu mamy rocznie seryjnych morderców?
          Ile koszwałaby taka komisja?
          • turzyca Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:53
            >Ile koszwałaby taka komisja?

Więcej niż dożywotnie utrzymanie więźnia.
            • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:01
              turzyca napisała:

> >Ile koszwałaby taka komisja?
              >
              > Więcej niż dożywotnie utrzymanie więźnia.
              >

Oczywiście, że tak. Pewnie jest to też jeden z powodów, dlaczego cywilizowane kraje jednak z ks zrezygnowały.
              • veryvery Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:20
                Przeczytalam kiedys że w ogólnym rozrachunku kara śmierci w usa wychodzi drożej niż dożywocie.
              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 08:02
                I dlatego w "cywilizowanych" krajach wypuszczony z więzienia morderca zabija ponownie.
                I.dlatego w "cywilizowanym" kraju zwyrol, który zabił swoją ciężarna dziewczynę 20 ciosami nożem posiedzi 6 lat w poprawczaku, a potem wyjdzie na wolność
                • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 09:08
                  No widzisz czyli system jest wadliwy. A jest wadliwy, bo tworzą go ludzie, którzy jak to ludzie są niekompetentni, omylni i popełniają błędy.
                  I teraz w ręce tych samych ludzi chcesz oddać takie narzędzie jak ks.
                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 09:37
                    To teraz oddajesz go w ręce takich "ludzi"
                    Gratulacje
                    www.google.com/amp/s/wiadomosci.radiozet.pl/amp/full/506460/Polska/Dawid-J.-zabil-18-letnia-Magde.-Ekspert-jak-ktos-nie-wiedzial-co-on-zrobil-to-byl-mily-i-grzeczny-chlopiec
                    • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 09:52
                      Dla takich ludzi jest dożywocie.
                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:01
                        Skazany na dożywocie ma jakąś tam szansę na to, wyjdzie i będzie dalej zabijał
                        • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:04
                          Odpowiedzią na to jest dożywocie BEZ możliwości warunkowego zwolnienia.
                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:07
                            A kto Ci zagwarantuje, że tak będzie? Skazany na takie dożywocie 25 latek ma statystycznie przed sobą z 50 lat życia, co po pierwsze generuje koszty, a po drugie w tym czasie może się wiele zmienić.
                            • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:21
                              Prawdziwe koszty to generuje skazanie na śmierć kogoś niewinnego. Koszty, których nijak nie da się zwrócić.
                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:31
                                Za to 18letnie Magdy mogą być mordowane?
                                Jej śmierć to nie jest koszt, którego nijak nie da się zwrócić?
                                • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:39
                                  Jej życia nic i nikt nie przywróci. Można mieć tylko pretensje do pana boga, że świat wygląda tak a nie inaczej.
                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:08
                                    Gdyby to było Twoje dziecko to miałabyś takie samo zdanie?
                                    Magda była DRUGĄ ofiarą zwyrola, która mogła żyć gdyby jego zutylizowano po pierwszej zbrodni.
                                    Nie, to nie wina pana boga tylko pożytecznych idiotów, którzy wierzą w resocjalizacje morderców
                                    • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:10
                                      Strzelasz kulą w płot.

Powtarzamy Ci tu w tym wątku, że żaden sąd nie skazałby 14 latka na karę śmierci.
                                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:17
                                        A ja Ci powtarzam, że to nie jest dobre.
                                        Magda mogła żyć i powinna. Śmierć zwyrola to niska cena za jej życie
                                        • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:21
                                          Nic nie jest dobre, bo świat nie jest dobry i nigdy nie będzie. Wprowadzanie radykalnych rozwiązań tego nie zmieni.
                                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:29
                                            Ale bez niektórych byłby jednak lepszy.
                                            Wykonanie ks na mordercy zanim zabił Magdę, druga ofiarę, wiele by zmieniło dla Magdy i jej rodziny. Oraz dla siostry tego zwyrola, pewnie jej życie byłoby lepsze bez brata, który ją molestowal
                                            • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:32
                                              A wykonanie ks na Komendzie dla kogo byłoby dobre?
                                            • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:34
                                              Ile razy można powtarzać, że nikt nie skazałby 14 latka na karę śmierci?
                                              • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:37
                                                Ale ona utrzymuje że dzieci też powinny jej podlegać. W ogóle powinien jej podlegać każdy kogo ona wskaże.
                                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:55
                                                No to 14 latek skazał, najpierw rowiesnice, a potem 18 latke.
                                                Prawo wygrało.
                                                Zadowolona?
                                              • kaka-llina Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 22:35
                                                Jak nie jak to się stało w US? Mało tego później udowodniono, ze dziecko było niewinne...
                                            • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:37
                                              Rozumiem, że kierowców którzy po pijaku czy przekraczając znacznie prędkość rozjeżdżają ludzi też utylizujemy w Twoim świecie? Bo czasem taki jeżdżący "szybko ale ostrożnie" zabije więcej ludzi niż świr jak wjedzie w grupę czekających na przystanku.
                                              • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:50
                                                To na listę należy wpisać też ludzi odpowiedzialnych za katastrofy budowlane i wszelkie zaniedbania z tragicznym skutkiem.
                                                • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:05
                                                  Tam ofiary idą w dziesiątki i setki ludzi więc na pewno. Ja to w ogóle się dziwię, że Sofia nie postuluje np połamania nóg u pijanych kierowców tudzież tych co przekroczyli prędkość o 20 km/h. Pewnie raz, czy drugi i by się nauczyli nie wsiadać po pijaku albo zdjąć nogę z gazu a jednak statystycznie dużo więcej jest ofiar pijanych/nieostrożnych kierowców niż seryjnych morderców.
                                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:18
                                                    Uważam, że pijanych kierowców powinno się karać za zabójstwo lub jego usiłowanie
                                                  • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:20
                                                    A co z tymi co przekraczają prędkość?
                                                  • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:42
                                                    milva24 napisała:

> A co z tymi co przekraczają prędkość?

Łamanie nóg brzmi nieźle.
                                                    A dla tych co nieprawidłowo parkują oraz przechodzą przez jezdnię na czerwonym, publiczna chłosta.
          • panna.nasturcja Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:37
            Ludzie, ale jaka komisja, do cholery?
            Jakaś komisja podważa wyroki niezawisłych sądów? To po co w ogóle sądy, procesy, lepiej od razu komisja, taniej wyjdzie.
        • hanusinamama Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:51
          Och tak komisja załatwi wszystko...
          • marta.graca Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 08:24
            Ja już widzę jak w takiej komisji by zasiadali wszyscy koledzy Ziobry z sutymi pensyjkami.
    • saszanasza Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 22:49
      W państwie bezprawia, inwigilacji i chaosu w jakim żyjemy, to naprawde bardzo zły pomysł by dawać władzy takie groźne narzędzie które może być wykorzystane w zupełnie innym celu niż ukaranie winnego
      • trampki_w_kwiatki Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:34
        I to jest bardzo słuszna uwaga.
      • veryvery Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:56
        Dokladnie, nie chcialabym zeby panstwo miało aż taką władzę nad obywatelem
      • pepsi.only Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:24
        Tak, w pełni się zgadzam.
      • ingryd Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 09:58
        saszanasza napisała:

> groźne narzędzie które może być wykorzystane w
        > zupełnie innym celu niż ukaranie winnego
        >
        ale ks nie karze winnego, ks to eliminacja, ks nie spelnia funkcji kary, czyli odkupienia winy, mozliwosci poprawy, zadoscuczynienia...
        • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:02
          Jak widzisz możliwość poprawy czy zadośćuczynienia u mordercy?
          Konkretnie
          • paskudek1 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:42
            sophia.87 napisała:

> Jak widzisz możliwość poprawy czy zadośćuczynienia u mordercy?
            > Konkretnie

Ja wiem że ty myślisz prostacko, a jak wchodzisz na tematy typu kara śmierci to twoje prostactwo sięga chmur ale wyobraź sobie, że zdarza się, iż morderca NIE ZAWSZE popełnia zbrodnię kolejny raz.
            • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:47
              I znów widzisz we mnie swoje własne wady smile
              Poza tym, pytanie dotyczyło poprawy i zadośćuczynienia mordercy, więc w tym wypadku nie ma znaczenia czy popełnił jedno czy więcej morderstw.
              Czyli jak widzisz to zadośćuczynienie, załóżmy, że za jedno morderstwo?
    • czerwonylucjan Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 22:53
      Jestem za kara smierci przy recydywie.
    • bi_scotti Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 22:59
      Never ever, w zadnych okolicznosciach. Peace.
    • kaka-llina Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:00
      Nie, nigdy w życiu za nią nie byłam a teraz zaZiobry i podobnych tymbardziej... 17 ematek za?3 niemaja zdania? w sumie 30 przeciw co dobrze świadczy ale w sumie 20 gdzieś indziej (mam nadzieję, że większość to trolle)
      • kaka-llina Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:00
        Od razu przepraszam spacjami sie zacina....
      • nangaparbat3 Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:21
        Mnie się ten wynik wydaje pocieszający, ale trochę się niepokoję, że jeszcze trolle tutejsze nie zdążyły się zlecieć.
      • mizantropka_20 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 00:30
        Tak, nie mam zdania ponieważ tu chodzi o ludzkie życie... Nikt mnie nie upoważnił o decydowaniu kto ma żyć a kto nie. Mam ambiwalentne uczucia w tym zakresie... Z jednej strony psychopata i zwyrodnialec ma pewność, że cokolwiek by zrobił i jakkolwiek brutalnie by kogoś zamordował żyć będzie, z drugiej humanum est errare
    • 3-mamuska Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:03
      Tak za bestialskie zabójstwo/wielokrotne, za takie gdzie nie ma żadnych wątpliwości.
      Jak np. Kacper który zabił swojej ciężarna dziewczynę. Zaplanował ukrywał i jeszcze ile ciosów.
      • kaka-llina Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:31
        Była bym ostrożna z tym "nie ma żadnych wątpliwości" kto decyduje o tych wątpliwościach? KS jest nieodwracalna, nie ma we mnie zgody na zabijanie w jakiejkoliwek postaci (natychmiastowaobrona własna tak ale tylko to, zabijanie "na zimno" w majestacie prawa, nie...)
        • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 08:08
          Jakież to wątpliwości były choćby w przypadku Trynkiewicza?
          Albo tego zwyrola?
          Mozna chyba uznać, że je rozwial, czyż nie?
          www.google.com/amp/s/wiadomosci.radiozet.pl/amp/full/506460/Polska/Dawid-J.-zabil-18-letnia-Magde.-Ekspert-jak-ktos-nie-wiedzial-co-on-zrobil-to-byl-mily-i-grzeczny-chlopiec
          • droch Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 01:10
            Jakie wątpliwości miał sąd w sprawie Komendy, uznając go za winnego?
      • droch Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 01:09
        Tak za bestialskie zabójstwo/wielokrotne, za takie gdzie nie ma żadnych wątpliwości.

Typowy błąd w rozumowaniu - wg prawa karnego nie można w ogóle skazać oskarżonego, jeśli istnieją wątpliwości co do jego winy. Jeśli został skazany, to znaczy że sąd takich wątpliwości co do sprawstwa czynu zabronionego nie miał.
        A ty proponujesz mniej tak "no, tak, nie ma niezbitych dowodów, więc tym razem kara śmierci raczej nie, ale 50 lat w więzieniu, profilaktycznie, bo to chyba on zabił".
    • nangaparbat3 Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:23
      A właściwie ciekawe - 13 osób skazałoby na śmierć za coś innego niż zabójstwo. Za co?
      • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:29
        Nie głosowałam ale obstawiam że rzeczy typu maltretowanie rodziny (czy kogokolwiek innego), wykorzystywanie dzieci itp.
        • homohominilupus Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:32
          Jestem PRZECIW karze śmierci. Bez wyjątków.
          • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:33
            No dobrze ale dlaczego o tym krzyczysz akurat pod moim wpisem? big_grin1
            • homohominilupus Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:13
              Oesu, bo był ostatni? Odpowiadałam na post założycielski pani Czepialska.
              • panna.nasturcja Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:57
                To naucz się obsługi drzewka, nie odpowiadałaś na post założycielski.
      • berdebul Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:21
        Pedofilia. Gwałt, zwłaszcza z okaleczeniem ofiary. Znęcanie się nad dziećmi - cała ta patologia, której dzieci kończą na oddziałach jako roślinki, w białych trumienkach, lub są okaleczone na resztę życia o tu przykład tvn24.pl/magazyn-tvn24/nie-przeszkadzac-wlasnie-torturujemy-dzieci,127,2274
        W hostelu dla ofiar przemocy dzieci dalej były jej ofiarami.
    • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:32
      W idealnie działającym państwie, przy braku wątpliwości i żelaznych dowodach, czyli w utopijnych warunkach - owszem.
      W rzeczywistosci za duże ryzyko nie tylko pomyłki ale też rozmaitych wpływów na przebieg procesu itd. Mordy sądowe mieliśmy nie tak znowu dawno temu.
      • milva24 Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:45
        W utopijnych warunkach ale nie jako kara a eliminacja zupełnie spaczonych jednostek. Niestety jest to nierealne i ani dowody ani przyznanie się nie gwarantują że usmiercany jest faktycznie winny.
      • dominika9933 Re: Sonda kara śmierci 30.12.21, 23:51
        Nie, nigdy. Ktoś, kto skazuje na karę śmierci jest też zabójca. Zawsze można też popełnić błąd przy orzeczeniu kary, a ta, w wypadku kary śmierci, jest nieodwracalna.
      • ingryd Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:00
        35wcieniu napisał(a):

> W idealnie działającym państwie,

... w idealnym spoleczenstwie, nie byloby potrzeby a nawet pomyslu o ks

>
        • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:11
          Nie pisałam o idealnym społeczeństwie tylko o idealnie działającym państwie.
          • ingryd Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:50
            a wg mnie "idealnie dzialajace panstwo" implikuje idealne spoleczenstwo (i vice versa)
            a przeciez jak wiemy idealy nie istnieja, co powiazane jest z kolei z natura ludzka
    • escott Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 00:48
      Myślę, że niezależnie od poglądów etycznych, od poglądów na stan policji/sądów etc. każdy, kto przeczytał w życiu kilka kryminałów i myśli logicznie powinien być przeciw. Kara śmierci w ogóle nie spełnia żadnej funkcji - wręcz przeciwnie, jest tak przerażająca, że może prowadzić do eskalacji zbrodni, desperackich działań, a zarazem nie powstrzymuje ani psychopatów ani bandytów itp. To czyste fantazje o zemście i jakieś złudzenie sprawiedliwości, której po prostu nie da się osiągnąć, bo nie da się naprawić nigdy tego wszystkiego, co prowadzi do poważnych zaburzeń i najgorszych przestępstw.
      • berdebul Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:05
        Usuwamy ze społeczeństwa element niebezpieczny, który albo dostanie dożywocie, albo siedzi w ośrodku w Gostyninie. Nie ma szans na rehabilitacje i powrót do społeczeństwa, wiec utylizujemy odpady.
      • tt-tka Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:09
        escott napisała:

> Myślę, że niezależnie od poglądów etycznych, od poglądów na stan policji/sądów
        > etc. każdy, kto przeczytał w życiu kilka kryminałów i myśli logicznie powinien
        > być przeciw. Kara śmierci w ogóle nie spełnia żadnej funkcji - wręcz przeciwnie
        > , jest tak przerażająca, że może prowadzić do eskalacji zbrodni, desperackich d
        > ziałań, a zarazem nie powstrzymuje ani psychopatów ani bandytów itp. To czyste
        > fantazje o zemście i jakieś złudzenie sprawiedliwości, której po prostu nie da
        > się osiągnąć, bo nie da się naprawić nigdy tego wszystkiego, co prowadzi do pow
        > ażnych zaburzeń i najgorszych przestępstw.

Dla mnie to eliminacja osobnika, ktorego utrzymywanie przy zyciu kosztuje podatnikow przez iks lat niepotrzebnie - casus Breivik. Zmienie zdanie, gdy mnie ktos przekona, ze jest jakis cel i sens w wiezieniu kogos takiego zamiast rabniecia mu kaesa.
        • tt-tka Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:11
          aha, w sondzie nie glosowalam, bo zabraklo wlasnie takiego przypadku jak B.
          samo zabojstwo zabojstwu nierowne.
        • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:13
          Kara śmierci kosztuje więcej niż dożywocie!
        • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:22
          W celach śmierci ludzie też siedzą przez iks lat przeważnie.
        • wkswks Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:44
          Akurat kwestie finansowe przechylają czarę na korzyść dożywocia. Siedzenie w celi śmierci i samo uśmiercanie sa o wiele wyższe niz dożywocie w zwykłej celi! Lol- już to było pare razy tu wspominane, polecam czytać ze zrozumieniem.
    • podaje_haslo_okon Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 09:49
      Przy tak upolityczniony aparacie sprawiedliwości jaki mamy, to nie powinno być nawet dyskusji o karze śmierci. No way!
    • wkswks Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 09:56
      Jestem przeciwna karze śmierci z rożnych względów:
      - pomyłki sądowe, zła praca policji i prokuratury;
      - finansowych;
      - skazani na smierć przebywają w o wiele bardziej komfortowych warunkach latami;
      - moralnych: wydaje mi się, że biblijne „oko za oko” jest niemoralne i niewychowawcze. Że niewychowawcze pokazują statystyki zabójstw w USA, gdzie wykonuje sie kś a statystyki i tak wysokie - nie działa ona odstraszająco.
    • lauren6 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 09:57
      Pewien pan uważa, że opozycja to zabójcy jego brata. Kara śmierci byłaby bardzo niebezpiecznym narzędziem politycznym. Jeśli ktoś się łudzi, że w Polsce byłaby wykorzystana jako bat na pedofili-morderców to jest naiwny jak dziecko.
    • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:07
      Cóż, jak pokazuje rzeczywistość, kara śmierci nie powstrzymuje przed popełnianiem zbrodni, poza tym zbyt często zdarzają się sądowe pomyłki czy niejasności, vide sprawa Wellinghama. O tym, jak jest stosowana w krajach autorytarnych, już w ogóle szkoda gadać.
      W obecnym polskim upolitycznionym wymiarze sprawiedliwości - a wiadomo, że Ziobro, jak nasza zocha, marzy o przywróceniu tej kary - to byłoby pole do nieprawdopodobnych nadużyć.
      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:10
        Akurat tych zbrodni można było uniknąć

www.google.com/amp/s/wiadomosci.onet.pl/kraj/na-przepustce-zabil-kobiete-i-dziecko-w-wiezieniu-mial-dobra-opinie/xmjqf0k.amp
        • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:20
          Otóż mylisz się:

1. Żaden sąd nie skazałby 14 latka na KŚ.

2. Facet odsiadywał 15 lat, czyli nie kwalifikował się na dożywocie ani nawet 25 lat. Czyli na KŚ też by się nie zakwalifikował.
          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:34
            No to ten facet wyszedł i skazał 18 latke na śmierć.
            To się nazywa "cywilizowane" państwo.
            • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:37
              Które cywilizowane Twoim zdaniem państwo dopuszcza karę śmierci wykonywaną na dzieciach?
              • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:40
                35wcieniu napisał(a):

> Które cywilizowane Twoim zdaniem państwo dopuszcza karę śmierci wykonywaną na d
                > zieciach?
                >

I jeszcze zadajmy sobie pytanie czy na pewno chcielibyśmy w takim państwie żyć.
              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:10
                Polska dając kare 6 lat w poprawczaku mordercy 13 latki.
                Czy ofiara zamordowana przez "dziecko" jest mniej martwa niż ofiara dorosłego?
                • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:14
                  Ale znasz w praktyce system prawny w (jak to nazywasz) cywilizowanym kraju, dopuszczający wykonywanie kary śmierci na dzieciach, czy nie znasz?
                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:15
                    A jakie to ma znaczenie?
                    Jest morderca, jest ofiara, powinna być ks.
                    Proste
                    • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:17
                      Znasz czy nie?
                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:22
                        Powtarzam, jakie to ma znaczenie?
                        Ofiara nieletniego jest równie martwa jak ofiary dorosłych.
                        • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:29
                          Takie ma znaczenie że bredzisz o cywilizowanych krajach podczas żaden cywilizowany kraj tego nie robi i nie bez powodu.
                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:31
                            To że ktoś coś robi albo nie, jeszcze nie oznacza, że to jest słuszne
                            • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:35
                              Cały cywilizowany świat się myli i jest głupi bo nie słucha Twoich fantazji w tym temacie. Wiadomo.
                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:48
                                Tak i KAŻDA kolejna ofiara potwierdza to, że się mylą
                    • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:19
                      Czyli chcesz nas cofnąć do średniowiecza?
                      W pakiecie proponuję obcinanie rąk na kradzież, topienie za plotkowanie, pręgierz i dyby na rynku każdego miasta.
                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:21
                        No popatrz, Vlad Tepes to stosował i nawet kradzieży nie było smile
                        • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:28
                          A jasne dodajmy wbijanie na pal!
                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:32
                            Dla niektórych to bylaby wlasciwa kara smile
                            • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:35
                              sophia.87 napisała:

> Dla niektórych to bylaby wlasciwa kara smile

Gorzej jak trafi na kogoś z Twoich bliskich np. na wypadek pomówienia, spreparowanych dowodów, przekupstwa.
                              Wtedy nie brzmi to już tak dobrze nie?
                              • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:38
                                Ale ona na pewno ma poczucie, że jej to nigdy nie dotknie. Ja takowego nie mam, więc za karą śmierci nie jestem.
                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:41
                                Akurat o to się nie boję. Mam środki i znajomości.
                                Natomiast morderstwo przez zwyrola jest nieodwracalne
                                • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:44
                                  sophia.87 napisała:

> Akurat o to się nie boję. Mam środki i znajomości.
                                  > Natomiast morderstwo przez zwyrola jest nieodwracalne

Fajnie, że Ty się nie boisz choć to może być uwidacznia, ale ha nie mam ani środków ani znajomości, tak jak pewnie większość społeczeństwa, za to bardzo ograniczone zaufanie do wymiaru sprawiedliwości.
                                  • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:45
                                    *ułuda a nie uwidacznia
                                • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:45
                                  Sophio, to PRAWO powinno cię chronić, a nie znajomości i środki. Tu nie oligarchia.
                                  Właśnie pokazałaś, na czym polega cały problem z drakońskimi karami - że uchronić się od nich realnie może tylko ten, kogo na to stać. Teraz przeprocesuj to w główce.
                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:53
                                    Prawo powinno też chronić 18 letnia Magdę, zamordowana przez zwyrola, który zabił wcześniej i zgodnie z tym prawem został wypuszczony na wolnosc.
                                    Prawo nie ochronilo żadnej z DWÓCH jego ofiar, choć ta druga spokojnie mogło.
                                    Dlaczego więc prawo nie ochronilo 18 letniej Magdy?
                                    Masz jakiś pomysł?
                                    • lauren6 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:32
                                      > Prawo powinno też chronić 18 letnia Magdę, zamordowana przez zwyrola, który zabił wcześniej i zgodnie z tym prawem został wypuszczony na wolnosc.

Widocznie zwyrol też miał środki i znajomości, skoro zamiast w Gostyninie wylądował na wolności. Witamy w twoim świecie.
                                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:40
                                        Chyba po prostu miał poparcie pożytecznych idiotów.
                                        Sądzisz, że 15 latek, który zabil 13latke wyląduje w Gostyninie?
                                • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:53
                                  A jak ktoś nie ma środków i znajomości? To ma umierać w imię wspólnego dobra i tego, żebyś Ty miała ułudę bezpieczeństwa?

I co to w ogóle za załatwianie spraw pieniędzmi i koneksjami? Czyżby łapówkarstwo?
                                  Czyli bogaty i układziasty i tak się zawsze wywinie, a wy biedacy gińcie.
                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:57
                                    No to 18 letnia Magda umarła w imię "prawa"
                                    Zadowolona?
                                    • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:03
                                      Ej nie gadajcie z nią, widzicie że jej się wszystko miesza we łbie, kary ze zbrodniami itd.,
                                      Zresztą o czym gadać z kimś kto właśnie stwierdził że nie musi się bać nierzetelnych procesów bo ma środki i znajomości? Równocześnie przyznać że te atrybuty są potrzebne żeby się bronić przed ewentualną pomyłką lub świadomym działaniem systemu, odebrać to prawo nieuprzywilejowanym i jeszcze twierdzić że to dobry system- brawo, która tam notuje głupoty roku, dopiszcie ją.
                                      • wkswks Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:04
                                        Dawno zauważyłam ze to głupia pretensjonalna dziewucha z rozwojem społecznym na poziomie 14 lat. Maksymalnie.
                                        • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:20
                                          Świetnie odpisałaś siebie, tylko nieco się przecieniasz, jesteś raczej na poziomie 10 latki smile
                                      • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:13
                                        Zresztą o czym gadać z kimś kto właśnie stwierdził że nie musi się bać nierzete
                                        > lnych procesów bo ma środki i znajomości? Równocześnie przyznać że te atrybuty
                                        > są potrzebne żeby się bronić przed ewentualną pomyłką lub świadomym działaniem
                                        > systemu, odebrać to prawo nieuprzywilejowanym i jeszcze twierdzić że to dobry s
                                        > ystem

Sofii się nie przekona, to widzę, ale może ktoś tam z mniej ugruntowanymi w temacie poglądami a za to z brakiem znajomości i kasy to przeczyta i przemyśli.
                                        • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:22
                                          Do przemyślenia z linkowanej sprawy;
                                          Prawo nie ochronilo 14 latki, ofiary rowiesnika zwyrola, nie ochronilo też jego kolejnej ofiary 18latki.
                                          Za to ochronilo mordercę.
                                          Kto normalny chce takiego prawa?
                                • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 02:59
                                  sophia.87 napisała:

> Akurat o to się nie boję. Mam środki i znajomości.
                                  > Natomiast morderstwo przez zwyrola jest nieodwracalne

Czekaj czekaj, czy ty nie pisałaś o dziadkach walczących w Powstaniu Warszawskim? Wiesz, że za bycie członkiem AK po wojnie w czasach stalinowskich była kulka w łeb (czyli kara śmierci)? Orzeczona w "majestacie prawa"!

Nie podejrzewam, że zrozumiesz, ale wyobraź sobie, że postulowana przez ciebie KS zaczyna obowiązywać, za chwilę wybucha wielka rewolucja i rząd rewolucyjny orzeka, że wszyscy, którzy mają 2 dzieci i 3 w drodze są szkodliwi dla społeczeństwa i mają orzeczoną karę śmierci. Albo, że wszyscy, którzy mieszkają na Mokotowie. Albo wszyscy ze strzeżonych osiedli. Albo wszyscy, którzy nienawidzą imigrantów. Nadal jesteś za?

Nie zrozumiesz, wiem. Ale może dotrze do innych, że nie wolno dawać aparatowi państwa takich narzędzi. Oraz, że hellloł mamy cywilizację, a żaden cywilizowany człowiek nie uważa, że zabicie innego człowieka jest w porządku.
                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 08:59
                                    Omg, bycie pożyteczna idiotka to jednak poważna wada genetyczna, jesteś tego świetnym przykładem.
                                    Jak wybuchnie rewolucja czy wojna to i tak zostaną wprowadzone nowe prawa i zasady, nasza ewentualna ks nie będzie im ani potrzebna ani zbędna.
                                    Na razie nasze prawo chroni zwyroli, jak w linkowanym artykule; prawo ochronilo mordercę, ale nie ochronilo jego ofiar - 14latki i 18latki. Możesz być zadowolona, to prawo wciąż chroni tego zwyrola
                                    PS Uważam, że zwolennicy przyjmowania imigrantów powinni być dodatkowo opodatkowani, tak by starczyło na utrzymanie ich gości oraz odpowiadać całym majątkiem za przestępstwa tych gości smile
                            • mizantropka_20 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 01:02
                              Pewien pan z wąsikiem sądził, że wyjcie przez komin to właściwa kara dla ludzi twojego pochodzenia... Popierasz?
                              • mizantropka_20 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 01:02
                                wyjście
                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:04
                                Pan z wąsikiem skazywal niewinnych, ja mówię o zwyrolach.
                                Nie odrozniasz jednych od drugich?
                                Pewnie dzięki takim jak Ty wykonawcy planu "pana z wasikiem" pomimo niezliczonej ilości zbrodni na koncie, szczęśliwie dozyli później starości na wolności.

Btw kolejne użycie sformułowan "pan z wasikiem" i "ludzie mojego pochodzenia" przez Ciebie w jednym zdaniu zostanie zgłoszone, bynajmniej nie do moderacji
                                • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:18
                                  Dziołszka, całe forum tłucze ci od wczoraj, że na karę śmierci też bywają skazywani niewinni - nie tylko zwyrole. Czego w tym nie rozumiesz i dlaczego omijasz ten aspekt w swoich zaangażowanych tyradach?
                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:26
                                    Ależ ja to rozumiem, obecnie prawo chroni zwyroli, dlatego skazano na śmierć 18latke.
                                    Na razie to zwyrolom pozwala się skazywac na śmierć niewinnych.
                                    • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:33
                                      To musisz zabić wszystkich bo skąd masz wiedzieć który zabije?
                                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:38
                                        Ty masz jakieś większe problemy ze sobą?
                                        Linkowałam artykuł, wynika z niego, że morderca 18latki zabił wcześniej 14latke. Może śmierci 14latki nie można było uniknąć, ale ks dla xwyrola ochronilaby 18 latke.
                                        To takie skomplikowane?
                                        • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:41
                                          Śmierci 14 latki też dałoby się uniknąć Zofio gdybyś zabiła wszystkich...
                                        • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:46
                                          Po pierwsze Zofio, tej 18-latki nie zabiłby także gdyby odbywał karę dożywocia. Po drugie Zofio, NIGDY nie będziesz mieć pewności czy sąd nie popełnił pomyłki. Pomyłki sądom się zdarzają Zofio, co już udowodniono.
                                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:54
                                            Po pierwsze, mój nick to Sophia, Zofia to ta Twoja zalosna starowinka. Już nie pamiętasz? A może nawet toto Cie rzuciło? wink
                                            Tak, pomyłki się zdarzają, jesteś tego przykładem smile
                                    • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:45
                                      No nie rozumiesz, bo tłuczesz w kółko o zwyrolach i pożytecznych idiotach, a przyczynę, dla której tak wiele krajów z kary śmierci zrezygnowało, pomijasz w swoich rozemocjonowanych postach.

Obejrzyj sobie "Tańcząc w ciemnościach", finałową scenę polecam szczególnie. Chociaż mocniej wątpię, by dotarło.
                                      • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:27
                                        Jeżeli jesteśmy o filmach to ja polecam Raport Mniejszości. Pokazuje, że każdy nawet teoretycznie idealnie działający system może zawieść.
                                        • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:29
                                          Borsuku, czy jestem jakimś dziwadłem?
                                          • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 12:10
                                            krwawy.lolo napisał:

> Borsuku, czy jestem jakimś dziwadłem?

Nie 😳
                                            Wydajesz się całkiem spoko 🤔
                                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:56
                                        Tak, w wielu krajach panuje moda na pochylenie się nad sprawca i usprawiedliwienie jego czynów.
                                        To że błąd popełnia wielu nie oznacza, że blad przestaje być błędem, vide; kwestia pis smile
                                    • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 12:18
                                      No nie rozumiesz.
                                      Nie dość, że najwyraźniej przymykasz oko na potencjalne pomyłki lub wyroki motywowane politycznie, to jeszcze radośnie bredzisz, że ciebie by takie rzeczy nie dosięgły, bo masz kasę i koneksje. I to pisze rzekoma żona adwokata na publicznym forum.
                                      • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 12:38
                                        sumire napisała:

> przymykasz oko na potencjalne pomyłki lub wyroki moty
                                        > wowane politycznie

A ty przymykasz oko na wyroki wydane pod naciskiem opinii publicznej, zmanipulowanej przez kłamstwa mediów. Tak, o bańce dla zakonu piszę.
                                        • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 12:39
                                          dramatika napisał(a):

> Tak, o bańce dla zakonu piszę.

od zakonu*
                                        • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 12:43
                                          Mam nadzieję że padniesz ofiarą takiej pomyłki.
                                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:18
                                            Takiej jak Ty? Nie ma szans smile
                                        • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 12:45
                                          Coraz częściej myślę, że pan Roman to twój krewny, że tak tę bańkę nadal przeżywasz.
                                          • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:20
                                            sumire napisała:

> Coraz częściej myślę, że pan Roman to twój krewny

Bynajmniej. Po prostu przypadek bańki od zakonu to papierek lakmusowy lewackiej "walki o praworządność" - praworządność to wam pasuje tylko wtedy, jak wy w sądach wygrywacie. W pozostałych przypadkach można prawo olewać.
                                            • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:24
                                              Czyli zabiłabyś Komendę?
                                              • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:39
                                                tanebo001 napisał:

> Czyli zabiłabyś Komendę?

A ty psychopato kiedy ostatnio protestowałeś przeciwko prawu pozwalającemu na budowanie wieżowców? Wiesz, że przez to prawo giną dzieci?
                                                dziennikzachodni.pl/potworna-tragedia-w-katowicach-14latek-wypadl-z-balkonu-na-10-pietrze-trafil-do-szpitala-ale-nie-udalo-sie-go-uratowac/ar/c1-15637198
                                                www.rdc.pl/informacje/warszawa-jest-sledztwo-w-sprawie-poltorarocznej-dziewczynki-ktora-wypadla-z-okna-posluchaj/
                                                Jesteś w stanie zaakceptować, że co jakiś czas dziecko umiera wypadając z okna, a nie jesteś w stanie zaakceptować, że jakiś dorosły zostałby niesłusznie skazany na KS - możesz jakoś logicznie wytłumaczyć tę niekonsekwencję?
                                                • wkswks Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:48
                                                  Jesteś w stanie zaakceptować ze jakieś dziecko umiera a nie jestes w stanie zaakceptować, że recydywista popełni kolejna zbrodnie? Takimi debilnymi komentarzami wymieniaj sie z Zośka.
                                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:50
                                                    Ja jestem w stanie zaakceptować kolejne zbrodnie recydywistow, ale wyłącznie na przeciwnikach ks smile
                                                  • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:53
                                                    Typowe myślenie motłochu - była zbrodnia musi być kara. Nie ważne na kim. czy na faktycznie winnym czy na kimś kto tylko przechodził. I żeby go tak bolało żeby żałował.
                                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:49
                                                    Haha, motloch to też świetna ksywka dla starowinki smile
                                                    Tak, jest zbrodnia musi być kara, na winnym. Skuteczna
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:16
                                                    wkswks napisał(a):

> Jesteś w stanie zaakceptować ze jakieś dziecko umiera a nie jestes w stanie zaa
                                                    > kceptować, że recydywista popełni kolejna zbrodnie?

Nie jestem w stanie zaakceptować, że recydywista popełni kolejną zbrodnię, skoro można temu w łatwy sposób zapobiec. Natomiast rezygnacja z budowania wieżowców jest pozbawiona sensu - więcej dzieci by umarło z powodu braku wieżowców (bezdomność) niż z powodu tego, że co jakiś czas wypadają z okien. Podobnie jest z karą śmierci - pomogłaby uratować więcej ludzi niż zginęłoby w wyniku pomyłek sądowych.
                                                    Gdyby zresztą była w Polsce KS to Komenda mógłby uniknąć niesłusznego skazania, bo jego przypadek musiałby być rzetelniej zbadany, jako być może podpadający pod KS.
                                            • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:41
                                              W sądzie wygrała skrzywdzona kobieta, którą potem prawackie mendy zaszczuwały, publikowały jej dane, jej adres. Ten milion tak naprawdę powinni rozłożyć równo pomiędzy was wszystkich.
                                              • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:16
                                                sumire napisała:

> W sądzie wygrała skrzywdzona kobieta

Acha, czyli wystarczy, że została skrzywdzona, aby usprawiedliwić kłamstwa medialne, bezprawie, sądy ludowe i kapturowe? I ty jeszcze śmiesz się oburzać na bezprawie?
                                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:14
                                        Nie, sumire to Ty nic nie rozumiesz. Sama przymykasz oczy na bezkarnosc zwyroli, bo przecież była "sprawa Komendy"
                                        Po prostu mając koneksje mam gwarancję, że mój przypadek zostalby dokładnie zbadany i raczej wykluczam możliwość pomylki. Za to w żaden sposób nie mam gwarancji 100% bezpieczeństwa przed przestepcami.
                                        Rzekoma? Sądzisz, że mąż prawnik to coś nieosiagalnego? wink
                                        Nie oceniaj innych według siebie smile
                                        • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:34
                                          Po prostu mając koneksje mam gwarancję, że mój przypadek zostalby dokładnie zbadany i raczej wykluczam możliwość pomylki
                                          I to jest sedno. System, w którym na rzetelny wyrok mogą liczyć tylko osoby z koneksjami i pieniędzmi jest prostą drogą do nadużyć i dla każdej logicznie myślącej osoby jest to oczywiste. A co dopiero jeżeli taki system dodatkowo dysponuje narzędziem kary śmierci.
                                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:48
                                            Dlatego podejmę to ryzyko dla bezpieczeństwa moich bliskich smile
                                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:52
                                            A tak serio, to dla każdej logicznie myslacej osoby jest oczywiste, że ten system bardziej dba o sprawcę niż o ofiarę
                                            • veryvery Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:19
                                              sophia.87 napisała:

> A tak serio, to dla każdej logicznie myslacej osoby jest oczywiste, że ten syst
                                              > em bardziej dba o sprawcę niż o ofiarę

W USA kara smierci hula w najlepsze a jakoś nie zmniejsza ona przestępstw. Wskaźniki zabójstw są tam wyższe niż np w krajach europejskich. Kara śmierci nie odstrasza I nie zapobiega
                                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:50
                                                Ale martwy zwyrol nie zabije po raz kolejny.
                                                A to już coś
                                                • veryvery Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:33
                                                  sophia.87 napisała:

> Ale martwy zwyrol nie zabije po raz kolejny.
                                                  > A to już coś

Wystarczy że zwyrola zamknie się na dożywocie, I też już nikogo nie zabije
                                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:49
                                                    Dożywocie to zwykle kilkadziesiąt lat, wiele może się zmienić w tym czasie.
                                                  • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:52
                                                    Kara śmierci to też siedzenie klikadziesiąt lat.
                                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:55
                                                    Z winy pożytecznych idiotów.
                                                    Ostatnio w USA stracono kreature, która wyciela dziecko z brzucha innej kobiety i przyniosła je do domu.
                                                    Wątpliwości co do jej winy nie było żadnych, a jednak idioci usiłowali uchronić ja przed ks.
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 19:08
                                                    veryvery napisała:

> Wystarczy że zwyrola zamknie się na dożywocie, I też już nikogo nie zabije

Może zabić więźnia lub strażnika. Drugi raz go na dożywocie nie skażą. To znaczy mogą, ale nie da się wykonać kary dożywocia więcej niż raz.
                                                  • veryvery Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 19:12
                                                    dramatika napisał(a):

> veryvery napisała:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Wystarczy że zwyrola zamknie się na dożywocie, I też już nikogo nie zabij
                                                    > e
                                                    >
                                                    > Może zabić więźnia lub strażnika. Drugi raz go na dożywocie nie skażą. To znacz
                                                    > y mogą, ale nie da się wykonać kary dożywocia więcej niż raz.

Za dużo amerykanskich filmów się naoglądałoś?
                                            • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:24
                                              sophia.87 napisała:

> A tak serio, to dla każdej logicznie myslacej osoby jest oczywiste, że ten syst
                                              > em bardziej dba o sprawcę niż o ofiarę

Ten system dba przede wszystkim o dobre samopoczucie przeciwników KS. Mogą uważać się za wybitnie etycznych, moralnych i szlachetnych, bo nie zgadzają się na zabijanie ludzi. Problem w tym, że to dobre samopoczucie pikających serduszek jest okupione kolejnymi mozliwymi zbrodniami, których można by uniknąć, gdyby nie być do końca "szlachetnym" i przede wszystkim jest okupione gwałtem na poczuciu sprawiedliwości. Już pomijając problem, czy sprawiedliwe jest 'oko za oko", bo tego nie twierdzę - niesprawiedliwe jest to, że zbrodniarz skazany na dożywocie jest już w praktyce bezkarny, bo żadna gorsza kara go nie może spotkać, a w krajach wybitnie "szlachetnych" ma w więzieniu zapewnione wszelkie wygody.
                                              • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:35
                                                Typowe dla motłochu - kara ma być zemstą...
                                                • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:48
                                                  tanebo001 napisał:

> Typowe dla motłochu - kara ma być zemstą...

Nie, nie ma być zemstą. Zaspokojenie poczucia sprawiedliwości - naturalnej potrzeby każdego człowieka - nie jest zemstą.
                                                  • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:56
                                                    Nazywaj to jak chcesz. To zemsta.
                                                • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:52
                                                  Typowe dla ludzi, którzy mają beznadziejne życie i nic do stracenia. Troska o kata, a nie ofiarę.
                                              • bistian Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:37
                                                dramatika napisał(a):

> Ten system dba przede wszystkim o dobre samopoczucie przeciwników KS. Mogą uważ
                                                > ać się za wybitnie etycznych, moralnych i szlachetnych, bo nie zgadzają się na
                                                > zabijanie ludzi. Problem w tym, że to dobre samopoczucie pikających serduszek j
                                                > est okupione kolejnymi mozliwymi zbrodniami, których można by uniknąć, gdyby ni
                                                > e być do końca "szlachetnym" i przede wszystkim jest okupione gwałtem na poczuc
                                                > iu sprawiedliwości.

Ja się skupię na tym "uniknąć". System działa, jak działa, przestępcy też kalkulują. Jeżeli przestępca ma pewną karę śmierci, to stara się zatrzeć ślady i zabić wszystkich świadków.
                                                W Chinach jest powiedzenie "lepiej potrącić i zabić, niż tylko ranić", osoby potrącające pieszych, czasami potrafią ich dobić, żeby uniknąć wyższej kary. Tak działa system.

Warto się zastanowić, jakie zmiany spowodują mniej ofiar, w tym kontekście, kara śmierci nie jest taka oczywista.

A swoją drogą, zastanawiam się, co jeszcze PiS wyciągnie, żeby przykryć swoje przekręty i partactwa. Myślę, że ten wątek nie powstał przypadkowo.
                                                • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:09
                                                  bistian napisał:

> przestępcy też kalku
                                                  > lują. Jeżeli przestępca ma pewną karę śmierci, to stara się zatrzeć ślady i zab
                                                  > ić wszystkich świadków.

To tak nie działa. Jak już ktoś wcześniej zauważył, wysokość kary nie wpływa na zachowania przestępców.
                                                  Motywem głównym KS nie jest zresztą uniknięcie potencjalnych zbrodni, tylko recydywy. KS nie ma odstraszać i zapobiegac, tylko jest formą obrony koniecznej przed konkretnym zbrodniarzem, który już zbrodnię popełnił i wiadomo, że jest do zbrodni zdolny.

> A swoją drogą, zastanawiam się, co jeszcze PiS wyciągnie, żeby przykryć swoje p
                                                  > rzekręty i partactwa.

Ale co ma do tematu PiS? To jakieś natręctwo w waszym antypisiarskim plemieniu, aby do każdego tematu wkładać PiS?
                                                  • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:20
                                                    Co za brednie. 99% morderstw to zabójstwa w rodzinie lub wśród znajomych w afekcie pod wpływem alkoholu. Więc o jakiej recydywie mowa? Ilu morderców zabija ponownie? Promil? Ilu jest seryjnych morderców? Pewnie większe jest prawdopodobieństwo że ja zaliczę ONS niż takiego spotkać. Mimo to wolisz zabić 99,99% ludzi którzy nigdy więcej nie zabiją...
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:25
                                                    tanebo001 napisał:

> Co za brednie. 99% morderstw to zabójstwa w rodzinie lub wśród znajomych w afek
                                                    > cie pod wpływem alkoholu.

Sam bredzisz. Nikt nie chce karać śmiercią za zabójstwa w afekcie. Mowa o zbrodniach - przemyślanych, intencjonalnych, ze szczególnym okrucieństwem.
                                                  • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:28
                                                    Czyli ilu? Jedno na 10 lat?
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:32
                                                    tanebo001 napisał:

> Czyli ilu? Jedno na 10 lat?

Tak.
                                                  • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:38
                                                    OK. Czyli chcesz zabić kogoś kto być może nikogo nie zabije ale ty masz wrażenie że on będzie zabijał? Bo rozróżniasz morderców na takich pospolitych co zatłucze żonę za przesolony rosół i takich z gry komputerowej co z nożem w zębach biegają po ulicy. Tylko że nie ma żadnych metod by stwierdzić kto ponownie zabije. I nie jest też tak że jak ktoś raz zabił to zabije ponownie. Masz jakieś dzikie wyobrażenia ludzi. Boisz się ich. I mam wrażenie że bardziej ci potrzebny psychiatra niż Trynkiewiczowi.
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:49
                                                    tanebo001 napisał:

> rozróżniasz morderców na takich pospolitych co zatłu
                                                    > cze żonę za przesolony rosół i takich z gry komputerowej co z nożem w zębach bi
                                                    > egają po ulicy.

A co w tym dziwnego, że rozróżniam? Kodeks karny też rozróżnia stopniując kary dla różnego typu zabójstw. To nie jest tak, że w kodeksie karnym za zabójstwo jest tylko dożywocie. Jest nawet typ zabójstwa, które nie jest w ogóle penalizowane, czyli obrona konieczna.
                                                    A co do rzekomej trudności przewidzenia, że dany zbrodniarz mógłby znowu popełnić podobną zbrodnię, to może zapytaj twórców obozu w Gostyninie czy posługują się szklanymi kulami, czy może metodami naukowymi.
                                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:54
                                                    A jedno zabójstwo to za mało? Powiedz to ofierze
                                                  • bistian Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:59
                                                    dramatika napisał(a):

> To tak nie działa. Jak już ktoś wcześniej zauważył, wysokość kary nie wpływa na
                                                    > zachowania przestępców.

Po co piszesz takie głupoty? To jest zupełnie inna kara, a nie inna wysokość kary. To jak najbardziej wpływa na zachowanie przestępcy, byłoby więcej ofiar, a przestępcy zachowaliby się bardziej brutalnie. Ja tego nie chcę.

Poza tym, podałem przykład z Chin, tam naprawdę zdarzają się przestępstwa drogowe, człowiek zabija potrąconego, chociaż tego nie planował, ale dzięki temu, mniej traci. Ja wiem, Chińczycy są specyficzni, ale system kar wpływa na zachowania, nawet gdzie indziej.
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:03
                                                    bistian napisał:

> Po co piszesz takie głupoty? To jest zupełnie inna kara, a nie inna wysokość ka
                                                    > ry. To jak najbardziej wpływa na zachowanie przestępcy, byłoby więcej ofiar, a
                                                    > przestępcy zachowaliby się bardziej brutalnie. Ja tego nie chcę.

Tworzysz teorie z dupy. Jakby zbrodniarze przejmowali się karami, to by nie popełniali zbrodni w ogóle.

• bistian Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:13
                                                    dramatika napisał(a):

> Tworzysz teorie z dupy. Jakby zbrodniarze przejmowali się karami, to by nie pop
                                                    > ełniali zbrodni w ogóle.

Wciskasz głupoty tu na forum. Przykładów jest dosyć, przypomnij sobie prohibicję w Ameryce, tam powstała mafia przemytników i cały przemysł, łącznie z napadami i morderstwami.
                                                    Inny przykład, to zakazanie aborcji albo zakaz legalnej prostytucji, tworzy wielkie środowisko przestępcze.

Czym bardziej dotkliwa kara, tym robi dzieje się gorzej. Kara ma być zdecydowana i nieunikniona, ale nie przekreślająca, jak to jest z karą śmierci
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:28
                                                    bistian napisał:

> prohibicję w Ameryce
                                                    > zakazanie aborcji albo zakaz legalnej prostytucji, tworzy wie
                                                    > lkie środowisko przestępcze.

> Czym bardziej dotkliwa kara, tym robi dzieje się gorzej. Kara ma być zdecydowan
                                                    > a i nieunikniona, ale nie przekreślająca, jak to jest z karą śmierci

Ja nie wiem co ty w ogóle do mnie piszesz. Mylisz zakazy z karami. Porównujesz ryby z rowerami.

Zbrodniarz nie rozumuje w ten sposób, że modyfikuje swoje działania w zależności od rodzaju/wysokości ewentualnej kary. A nawet gdyby to robił to nie rozumiem dlaczego twoim zdaniem miałby się przejmować karą śmierci, natomiast dożywocie by mu zwisało i powiewało, dlatego zostawiłby świadków przy życiu.
                                                    Natomiast o tych Chińczykach to musiałbyś cos więcej napisać, a i tak nie wiem czy miałoby to jakąkolwiek merytoryczną wartość - Chińczycy to w zasadzie kosmici z całkowicie inną mentalnością (od zachodniej).
                                                  • bistian Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:52
                                                    dramatika napisał(a):

> Zbrodniarz nie rozumuje w ten sposób, że modyfikuje swoje działania w zależnośc
                                                    > i od rodzaju/wysokości ewentualnej kary. A nawet gdyby to robił to nie rozumiem
                                                    > dlaczego twoim zdaniem miałby się przejmować karą śmierci, natomiast dożywocie
                                                    > by mu zwisało i powiewało, dlatego zostawiłby świadków przy życiu.

Co do przestępców, jest dożywocie, są jakieś zwolnienia, to nie jest kara śmierci. Oni się całkiem dobrze czują w więzieniu, są tam u siebie. Jeżeli byłoby takie zaostrzenie przepisów, to już raczej nie znajdziemy w Polsce skruszonych przestępców, którzy chcą współpracować z policją, ponieważ u nas nie da się schować, to mały kraj, a większość ludzi jednak ma jakieś rodziny. Jeżeli ktoś ma już karę śmierci, to już mu wszystko jedno, za ile zbrodni będzie ukarany, będzie działać, żeby się ochronić, więc oberwie rodzina donosiciela, ale również rodzina policjanta.

> Natomiast o tych Chińczykach to musiałbyś cos więcej napisać

Zasygnalizowałem, materiałów jest dosyć w sieci, jeśli będziesz chciała, to sobie znajdziesz i poczytasz o przestępstwach drogowych w Chinach
                                                  • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 17:20
                                                    bistian napisał:

> Jeżeli ktoś ma ju
                                                    > ż karę śmierci, to już mu wszystko jedno, za ile zbrodni będzie ukarany, będzie
                                                    > działać, żeby się ochronić, więc oberwie rodzina donosiciela, ale również rodz
                                                    > ina policjanta.

Przecież ten sam argument można zastosować do kary dożywocia. Nie wiem dlaczego uważasz, ze widmo kary śmierci miałoby być motywacją do popełniania zbrodni zacierających ślady, ale już dożywocie nie jest taką motywacją.
                                                    Jest zresztą dokładnie odwrotnie niż piszesz - KS nie byłaby obligatoryjna za każde zabójstwo, a jedynie za najcięższe (czy liczne) mordy. Jesli zatem zbrodniarz chciałby dać sobie szansę na co najwyżej dożywocie, a nie na KS, to starałby się zabić jak najmniej osób (jeśli planował zabić tylko jedną) - o ile oczywiście w ogóle zbrodniarz miałby myśleć w tych kategoriach, bo nie myśli.
                                                  • wkswks Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:48
                                                    W teksasie kara śmierci grozi za porwanie i wywiezienie poza teren stanu. Well, niedługo po tej „dobrej zmianie” złodzieje samochodu ukatrupili dwulatka, ktorego porwali niechcacy wraz z autem, bo nieopatrznie wywieźli go poza granice. Tak działa niewspółmiernie surowe prawo.
                                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:51
                                                    Oczywiście, to wina prawa, a nie zwyroli
                                        • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:07
                                          *Wzdycha ciężko*

Nie, nie masz żadnej gwarancji. Wystarczy, że władzę obejmie ktoś inny i twoje koneksje będą warte tyle, co worek siana, co historia wielokrotnie pokazywała - ci, co teraz siedzą w koloniach karnych na Białorusi, przed nastaniem Łukaszenki też byli przeważnie dobrze umocowani. To po pierwsze.
                                          Po drugie, twoje pyerdolenie o koneksjach obnaża pierwszą i podstawową słabość opresyjnych kar, o jakich fantazjujesz - uniknie ich ten, kto ma pieniądze i znajomości, i to nawet wtedy, gdy jest winny. Ten, kto ich nie ma, położy głowę pod topór po pokazowym procesie, z kiepskim obrońcą, ze śledczymi partolącymi sprawę (jak w opisywanym tu przypadku, do którego jakoś ciągle nie chcesz się odnieść). Innymi słowy, pisząc o tych swoich koneksjach, sama orzesz swoją własną argumentację i jesteś zbyt głupia, by to zauważyć.

I nie, nie sądzę, że mąż prawnik to coś nieosiągalnego, ale sądzę, że trzeba nie mieć piątej klepki, żeby chwaląc się takowym przez lata, jednocześnie deklarować, że byłoby się ponad prawem z powodu znajomości. Znowu zaczynasz wydawać pisowski smrodek.
                                          • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:45
                                            sumire napisała:

> słabość
                                            > opresyjnych kar, o jakich fantazjujesz - uniknie ich ten, kto ma pieniądze i zn
                                            > ajomości, i to nawet wtedy, gdy jest winny. Ten, kto ich nie ma, położy głowę p
                                            > od topór po pokazowym procesie, z kiepskim obrońcą

Jesteś autentycznie obrzydliwa w tej swojej bezwstydnej hipokryzji. Sama przecież uczestniczyłaś w "pokazowym procesie", popierając - świadomie - propagandę wymierzoną w zakon chrystusowców. Teraz ci się nagle pokazowe procesy i sądy ludowe nie podobają?
                                            • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:57
                                              Jeśli cię tak obrzydzam, to polecam ustawienia -> dodaj do nieprzyjaciół. Ty będziesz mieć z głowy moje autentyczne obrzydliwości, a ja twoje budzące odrazę pojękiwania w obronie bogatych dziadów lubiących dziewczynki.
                                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 17:03
                                            Sumire, bądź uprzejma pisać o głupocie i smrodku wyłącznie w kontekście swojej osoby i osób z Twoimi genami.
                                            Historia pokazuje, że wszelkie rewolucję i przewroty naprawdę mają w najglebszym powazaniu prawo, które dotąd obowiazywalo. Jeśli dyktator będzie porzebowac ks to będzie ona przeprowadzana, niezależnie od tego co pikajace serduszka wywalczyły dla zwyroli wcześniej.
                                            Co więcej, będą zabijać przeciwników politycznych, a wypuszcza z więzien zwyroli z wyrokami dożywocia. Jak choćby talibowie w Afganistanie

Jeśli uważasz, że się chwalilam, to chyba jednak coś nieosiagalnego smile
                                            • sumire Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 17:31
                                              sophia.87 napisała:

> Sumire, bądź uprzejma pisać o głupocie i smrodku wyłącznie w kontekście swojej
                                              > osoby i osób z Twoimi genami.

Uuu, uuu, geny. Już zaczynasz się osuwać w swój kukluxklanizm?...
                                              BTW, "swoja osoba" to straszliwie pretensjonalne określenie.

> Historia pokazuje, że wszelkie rewolucję i przewroty naprawdę mają w najglebszy
                                              > m powazaniu prawo, które dotąd obowiazywalo. Jeśli dyktator będzie porzebowac k
                                              > s to będzie ona przeprowadzana

Tak. Na przykład na tych, którzy wcześniej myśleli, że są bezpieczni. Więzienia w dyktaturach są pełne ludzi, którzy wierzyli, że system ich nie dotknie.

> Jeśli uważasz, że się chwalilam, to chyba jednak coś nieosiagalnego smile

Nie zrozumiałaś, sophio. Twój mąż i jego zawód niewiele mnie obchodzi, zresztą jestem ze środowiska, w którym partnerów nie uznaje się za trofea; u ciebie wyraźnie jest inaczej. Zwracałam tylko uwagę, że rzekoma żona prawnika komunikująca publicznie, że w sytuacji oskarżenia mogłaby ominąć prawo, bo ma znajomości i piniądze, to jest szczególny przypadek żenady. Taki Kurski albo inny Sasin.
                                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 17:44
                                                Jeszcze nie załapałas, że Twoje zdanie nie ma dla mnie znaczenia?

Powtarzam po raz kolejny, ewentualna dopuszczalność ks nie ma absolutnie nic wspólnego z tym co by się działo podczas rewolucji czy dyktatury, więc po co o tym wspominasz?
                                                Chcesz chronić życie zwyroli bo kiedyś może pojawić się dyktator?
                                                Jeśli ma się pojawić to się pojawi niezależnie od ks o wprowadzi ją gdy tylko zechce. A zwyroli skazanych na dozywocie wypuści na wolność. Mój sposób gwarantuje przynajmniej, że nie będzie kogo wypuszczać smile

Oczywiście, że nie zwracasz na mnie uwagi, dlatego doskonale pamiętasz ile mam łazienek, z wątku sprzed tygodniwink
                                                Nie, u mnie dobry zawód i odpowiednia pozycja to oczywistość, a nie trofeum smile
                                                Realia są takie jakie są, pogodz się z tym.
                                                Naprawdę, w kwestii tego co Ty uważasz za zenade możesz mnie tylko rozbawić. Według mnie jesteś jej uosobieniem smile
                            • droch Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 01:14
                              Gdy sąsiad na ciebie doniesie i w ramach składania zeznań kat zacznie przypiekać tobie stopy, możesz zmienić zdanie.
                        • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:30
                          Jeśli nie było nawet kradzieży to jak stosował big_grin Chciałabyś żeby w takim kraju żyły Twoje dzieci? Ułuda, że jak jesteście bogaci i prawi to Was takie kary nie dotkną jest złudna, patrz polowania na czarownice. Kobiety na torturach wskazywały coraz to nowe żeby tylko dano im spokój a zazwyczaj gdzieś na początku leżała plota puszczona przez odrzuconego mężczyznę czy zawistną kobietę.
                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:34
                            To gratulacje, żyjemy w kraju, w którym morderca 13 latki, który ugodzil ja nożem ponad 20 razy, wyjdzie z poprawczaka za 6 lat.
                            Cieszysz się, że żyjesz w takich realiach?
                            Morderca z pewnością się cieszy
        • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:47
          Ale wiele innych zbrodni mogłoby się wydarzyć przy okazji. Nie w tym państwie, nie w takich warunkach jakie mamy. Chcesz ziobrowej prokuraturze dać nowe możliwości i wierzysz że zostanie to wykorzystane tylko w słusznych sprawach?
          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:12
            Z pewnością morderca 13 latki jeszcze pokaże na co go stać.
            Sądzisz, że Ziobro będzie zawsze ms?
            • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:15
              A masz pewność że wszyscy po nim będą lepsi?
              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:18
                A Ty masz pewność, że żaden morderca "dziecko" po poprawczaku nie weźmie na cel kogoś z Twojej rodziny?
                • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:26
                  Nikt nie ma żadnej pewności. Ja wiem, że nie jednym Komendą Polska żyje ale gdyby swego czasu wykinano na nim karę śmierci za zabójstwo piętnastolatki byłoby to Twoim zdaniem sprawiedliwe? Ja wiem, jesteś ustawiona Ty i Twoje dzieci i Was to pozostanie nie dotyczy ale nigdy nie można powiedzieć nigdy. Mogłoby się zdarzyć, że Twoje dziecko zostałoby wrobione przez kogoś bardzo prominentnego bo komuś nadepnęło na odcisk. Szanse podobne jak trafienie na seryjnego mordercę.
                  • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:34
                    Historie mordów sądowych w Polsce to nie są odległe czasy.
                    Zawsze i w każdym systemie znajdzie się ktoś kto z powodów osobistych (finansowych, politycznych, ambicjonalnych, światopoglądowych itd.) będzie gotów zeznać/dać lub nie dać alibi/ przedstawić lub ukryć dowody/wydać wyrok itd. niezgodny z faktycznymi przesłankami.
                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:36
                    Akurat w sprawie Komendy byłaby szansa na szybsze wyjaśnienie sprawy
                    • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:40
                      Albo by go zlikwidowano 20 lat temu. A może i paru ludzi z opozycji byłoby już na tamtym świecie za wypadek pewnego samolotu.
                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:43
                        Nie, wtedy sprawa by została gruntownie wyjaśniona.
                        Pis nawet nie przedstawił innego raportu na temat przyczyn wypadku, więc jak mógłby kogokolwiek oskarzyc
                  • wkswks Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:54
                    Rywinowi i epsteinowi tez sie wydawało ze sa ustawieni….
                    • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:58
                      Oni popełnili przestępstwa.
                      Ja mam na koncie jeden mandat za złe parkowaniesmile
                      • droch Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 01:16
                        Oni popełnili przestępstwa.

Zapamiętaj sobie - o tym, czy popełniłaś przestępstwo, decyduje sąd...
                        • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:05
                          Powiedz to rodzicom 18 latki zamordowanej przez zwyrola, który zabił już wcześniej 14latke i szybciutko wyszedł na wolność
                          • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:23
                            Zofio, ty też jesteś zwyrolem. Bo prezentujesz równie prymitywne myślenie. Obejrzyj ten film www.filmweb.pl/film/Przed+egzekucją-1995-645 jego negatywny bohater wzorowany jest na realnych ludziach. Uzmysłowisz sobie (choć w to wątpię ale daję ci szansę) że to są ludzie. Ludzie mający wątpliwości, wyrzuty sumienia, popełniający błędy i płacący za nie często wysoką cenę. Czy zasługują na karę? Tak. Czy zasługują na zemstę? Nie. Czy są gorski od nich? Tacy którzy nie mają nawet tej maleńkiej cząstki człowieka w sobie? Być może. Może Ted Bundy. Czy zatem nie należałoby ich traktować jak niepełnosprawnych i wzbudzić w nich to człowieczeństwo? Po to żeby żałowali tego co zrobili. Oczywiście za kratami. Natomiast ty Zofio reprezentujesz motłoch równie prymitywny co ten Ted Bundy któremu po mordach ścieka ślina gdy przez zaciśnięte zęby cedzi "moje, liczy się tylko moja zemsta"...
                            • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:31
                              Mój nick to Sophia.
                              Zofia możesz nazywać swoją domową starowinke, już to ustaliliśmy.
                              Może choć RAZ skup się na ofiarach, problemy i wzbudzanie człowieczeństwa w zwyrolach mnie nie obchodzi, morderca przestaje być człowiekiem.
                              Pomyśl o ofierze, której życie brutalnie przerwano i jej bliskich, którzy może do końca swoich dni będą się obwiniac, że nie uratowali córki, żony czy matki.
                              Nasza "cywilizacja" chroni i skupia się na zwyrolach, ja wolę widzieć człowieka w ofierze i jej bliskich
                              • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:36
                                A czy ty skupiasz się na ofiarach? Ty Zofio chcesz tylko zemsty.
                                • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:58
                                  Mój nick to Sophia. Tak się wczoraj spiles, że mylisz mnie ze swoją fuj starowinka?wink
                                  A czego chce ofiara, pochylenia się nad sprawca?
                                  • paskudek1 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:59
                                    Ale ty masz ofiary w dupie. Ty dyszysz zemstą na prawo i lewo. Tylko uważaj, bo obok ciebie może znaleźć się ktoś ustawiony lepiej. I, wtedy TWOJE koneksje można pod tramwaj podłożyć
                                    • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 17:06
                                      Wulgarny paskudek w formie, kolacja wigilijna u paskudkow sprawia, że choinka wiednie smile
                                      Jeśli Ty będziesz ofiarą, to będę Cię miała tam gdzie napisałaś, ale może trafić na kogoś kto ma jakąś wartość
                                      • paskudek1 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:59
                                        Jak zwykle Zosia nie ma argumentów więc leci ad personam. Jakaż ty jesteś przewidywalna Zośka.
                                        • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 19:07
                                          Jesteś wulgarna, więc to komentuje, z pogardą i rozbawieniem.
                                          Naucz się pisać prawidłowo mojego nicka, to tylko sześć liter, nawet Ty dasz radę, oraz przestań być tak obrzydliwie wulgarna, to dyskusja będzie możliwa
                                          Przecież podałam argumentsmile
      • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:16
        Sumire co to za sprawa? Możesz przybliżyć?
        • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:29
          Facet został skazany za podpalenie domu, w którym były jego dzieci - zginęły w pożarze.
          Już po jego egzekucji okazało się, że był niewinny, bo ogień został zaprószony przypadkowo.

Jest fabularyzowany film na Netfliksie o tej sprawie, "Trial by Fire".
          • borsuczyca.klusek Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:42
            Dzięki, teraz sobie przypomniałam, że słuchałam podcastu na ten temat.
          • veryvery Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:42
            sumire napisała:

> Facet został skazany za podpalenie domu, w którym były jego dzieci - zginęły w
            > pożarze.
            > Już po jego egzekucji okazało się, że był niewinny, bo ogień został zaprószony
            > przypadkowo.
            >
            > Jest fabularyzowany film na Netfliksie o tej sprawie, "Trial by Fire".

Zośka, jakiś komentarz odnośnie tej sprawy?
            • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:47
              Mój nick to Sophia.
              Zalinkowalam dwie sprawy, w których opisano kolejne morderstwa osób potraktowanych zbyt łagodnie po ich pierwszych miederstwach.
              Żadnych komentarzy ze strony pożytecznych idiotek nie było smile
              • paskudek1 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:02
                Ale my chcemy komentarza do TEJ sprawy Zosiu. Bo pierdolić wciąż i wciąż o jednym to potrafisz a odnieść się do śmierci osoby niewinnej jakiś już nie.
                • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 17:08
                  Ale mnie nie obchodzi to co Ty chcesz. Nikogo na świecie to nie obchodzi, jeszcze nie przywyklas? smile
                  A jaka była wina zamordowanej 18latki? Ona nie była osoba niewinna?
    • ingryd Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:26
      ks nie jest kara, nie spelnia zadnej funkcji kary,
      ks jest eliminacja
      abstrahujac od tego ze (nawet minimalne) ryzyko pomylki sadowej, eliminuje dopuszczalnosc ks,
      jako spoleczenstwo musimy zdac sobie sprawe ze ci wszyscy jak to zwyklo sie mowic : psychole, zboczency, zwyrodnialcy sa wynikiem dysfunkcji spolecznych w ktorych rowniez my funkcjonujemy,
      to sa nasi sasiedzi, uczniowie, podwladni, pacjenci, wychowankowie...
      tak wiec my jako spoleczenstwo jestesmy rowniez odpowiedzialni za "wyprodukowanie" wadliwych jednostek, i ich utylizacja nie miesci sie w skali wartosci naszej cywilizacji
      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:36
        I tu się mylisz, powinni być utylizowani dla dobra ogółu.
        • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:46
          Sophia w świątecznym nastroju, z bejbikami u matczynej piersi, wjeżdża na swój ulubiony temat "utylizacji".
          Ludzi się nie utylizuje, sophio.
          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:14
            Ludzi nie, zwyroli powinno się.
            Właśnie ze względu na moje dzieci chce eliminacji niebezpiecznych jednostek. Ty nie masz nic do stracenia, więc i tak nie zrozumiesz smile
            • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:15
              A jak ci Ziobro karę śmierci wprowadzi, to zgłosisz się na kata?
              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:19
                Ja nie szukam pracy.
                Chętni się znajdą nie martw się smile
                • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:21
                  Nie no, całe forum wie, że nie szukasz pracy i masz pięć łazienek. Ale widzisz, ja uważam, że byłoby sprawiedliwie, gdyby zagorzali zwolennicy kary śmierci mogli wykonywać ją osobiście. Przy jednoczesnym zakazie odwracania wzroku aż do końca.
                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:26
                    No widzisz, a mnie nie interesuje to co Ty porabiasz o ile masz łazienek.
                    Tym się właśnie różnimy, ja mam życie smile
                    Gdyby to był warunek wprowadzenia ks, to ok.
                    Gdyby ktoś skrzywdzil bliska mi osobę to nie miałabym wątpliwości co robić smile

Ja natomiast uwazam, że byłoby sprawiedliwe gdyby recydywisci mordowali tylko przeciwników ks smile
                    • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:35
                      sophia.87 napisała:

> Ja natomiast uwazam, że byłoby sprawiedliwe gdyby recydywisci mordowali tylko przeciwników ks smile

Całe forum wie, co uważasz. Naprawdę. Na twoim miejscu czasem ugryzłabym się w język, ale w sumie to nie ja się przedstawiam jako panienka o mentalności z Bible Belt.
                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:38
                        Moja opinia jest zgodna z tym;

"Ale widzisz, ja uważam, że byłoby sprawiedliwie, gdyby zagorzali zwolennicy kary śmierci mogli wykonywać ją osobiście. Przy jednoczesnym zakazie odwracania wzroku aż do końca."
                        • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:41
                          No i?
                          Co ci przeszkadza w stwierdzeniu, że ludzie chcący decydować o czyimś życiu lub śmierci powinni móc podejmować tę decyzję osobiście? Nie mów sophio, że nie chciałabyś przesunąć wajchy?...
                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:45
                            A co Tobie przeszkadza w twierdzeniu, że tylko przeciwnicy ks powinni ponosić konsekwencje swojej bezmyslnosci?
                            • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:48
                              W tej sytuacji co Ty na to, żeby tylko zwolennicy kary śmierci ponosili konsekwencje błędów sądowych? I to niezależnie od własnej zamożności i układów?
                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:01
                                A przeciwnicy koszty wypuszcxenia zwyroli na wolność?
                                Zgadzasz się?
                                • milva24 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:07
                                  Ależ ja jestem przeciwna wypuszczaniu zwyroli na wolnosc, więc zgadzam się.
                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:24
                                    Twój sprzeciw może znaczyć zbyt mało gdy zwyrol nie był dorosły albo gdy po prostu ucieknie.
                                    I co wtedy, zgłaszasz się na ochotnika do roli jego kolejnej ofiary?
                            • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:57
                              Odpowiedz na pytanie, zofio, nie wykręcaj się. Chciałabyś przesunąć wajchę i patrzeć, jak komuś smaży się mózg, czy nie?
                              • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:00
                                Odpowiedziałam, gdyby to był warunek wprowadzenia ks, to zgoda.
                                • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:04
                                  Czyli zgłosisz się, gdy kara śmierci zostanie wprowadzona w Polsce?
                                  • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:26
                                    Swietujesz dziś od rana, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?
                                    Czekam też na odpowiedź na moje pytanie
                                    • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:28
                                      Tak czy nie, sophio. Zadałam ci zerojedynkowe pytanie.
                                      • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:43
                                        A ja na nie odpowiedziałam DWA RAZY.
                                        • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:58
                                          Nie,nie odpowiedziałaś konkretnie. Ja chcę wiedzieć, czy ty sama wykonałabyś wyrok własnoręcznie. Tak czy nie. Masz skazanego, masz wajchę, masz długie minuty patrzenia na umieranie. Idziesz w to?
                                          • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 14:15
                                            Nigdy nie dostajesz tego co chcesz, jeszcze się nie przyzwyczailas? wink
                                            Napisałam odpowiedź jasno i wyraźnie DWA RAZY, trzeba było nie zaczynac świętowania od rana. Ale ok, poznaj moje dobre serduszkowink
                                            Tak, gdyby własnoręczne wykonywanie wyroków było warunkiem wprowadzenia ks, to bym go wykonała. Dla mnie morderca to nie człowiek.
                                            Ale ogólnie pracy nie szukam i sądzę, że byliby chętni na etat kata.

To teraz Ty odpowiedz na pytanie, czy uważasz, że konsekwencje zbyt łagodnych kar dla zwyroli powinni ponosić wyłącznie przeciwnicy ks i ich rodziny?
                                            • kropkacom Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:49
                                              Od zbyt łagodnych kar do kary śmierci jest cała przestrzeń do zagospodarowania. Najlepiej działa nieuchronność kary. I tu jest problem, bo ludzie popełniający przestępstwa wiedzą, że jest szansa, że w ogóle nie trafią przed sąd i za kratki.
                                              • tanebo001 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 09:52
                                                Nie. Przestępcy myślą że są wyjątkowi i ich nie złapią. Coś jak gang Olsena...
                                                • kropkacom Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:22
                                                  Co ty gadasz?
          • ingryd Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:40
            sumire napisała:

> Sophia w świątecznym nastroju, z bejbikami u matczynej piersi, wjeżdża na swój
            > ulubiony temat "utylizacji".
            > Ludzi się nie utylizuje, sophio.

alez wlasnie zoska czy jej kolezanka sucha, sa modelowymi przykladami ze cos nam jako spoleczenstwu nie wyszlo,
            czy to bedzie choroba psychiczna zle lub nie leczona,
            czy leki przed innym, obcym, spowodowane najprawdopodobniej spoleczna alienacja,
            mozemy skonstatowac smialo error 404,
            jak temu zaradzic ?
            jak pomoc takim zoskom, zanim dorwa sie do wiatrowki i zaczna strzelac #wobroniewlasnej ?
            (nie bedziemy przeciez ich utylizowac)
            to jest wlasnie nasza odpowiedzialnosc spoleczna
            • sophia.87 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:46
              Obawiam się, że to w Twoim przypadku coś komuś mocno nie wyszło.
              Ale ja nie czuję się odpowiedzialna za cudze błędy i porazki smile
      • wkswks Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:44
        Masz racje. Społeczeństwo produkuje zwyrodnialcow.
        • ingryd Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:05
          ludzie nie rodza sie psychopatami, zazwyczaj tworza ich ci ktorzy powinni byc za nich odpowiedzialni
    • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:42
      Kara śmierci ma przede wszystkim zaspokoić poczucie "sprawiedliwości" suterena, ergo jest prymitywnym aktem zemsty. Co dyskwalifikuje wszystkie inne, niechby najpraktyczniejsze nawet argumenty. Państwo nie jest od czynienia zemsty za zgwałcone i okrutnie zamordowane dziewczynki.
      • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:00
        Czy ja jestem z kosmosu?
        • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:13
          up
          • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 10:21
            Chyba jednak jestem jakimś alienem.
            • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 12:22
              Ktoś, coś ... ?
      • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:20
        Wy jesteście wszyscy, kurwa, pojeby.
        • krwawy.lolo Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 19:55
          Durne pizdy
    • marcelinasok Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:42
      A za co innego może być kś niż za morderstwo?
      • 35wcieniu Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:45
        W zależności od panstwa- za cokolwiek. Może niektórzy chcieliby tak i u nas.
      • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 10:47
        Są kraje, w których karę śmierci orzeka się za znacznie mniejsze przewinienia, a nawet za głoszenie nieprawomyślnych poglądów. Wujek Google może wiele opowiedzieć na ten temat.
      • lauren6 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:36
        Np. za homoseksualizm. Niektórym w Polsce bardzo by się podobało takie prawo.
        • dramatika Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:40
          lauren6 napisała:

> Np. za homoseksualizm. Niektórym w Polsce bardzo by się podobało takie prawo.

W Polsce (nie będącej pod okupacją i nie pod zaborami) homoseksualizm nigdy nie był penalizowany oraz nie ma żadnego powodu aby uważać, że mógłby być penalizowany, o KS nie wspominając.
    • trzebasiebawic Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:46
      Jestem za karą śmierci, ale..nie za każde morderstwo, a w wyjątkowych, najokrutniejszych zbrodniach a za które na taką karę nie skazywałby jeden sędzia, rodzina i presja społeczna.
      Sprawa Komendy nigdy nie była tego typu sprawą, nawet wtedy gdy go skazywano.

Przykład:
      - Breivik ( nad czym się tutaj zastanawiać? Fundować gościowi luksusowe więzienie, użerać się z nim bo bawi się - jako skazany z wymiarem sprawiedliwości w kotka i myszkę a przy sprzyjających wiatrach może wyjść na wolność jako niepoczytalny do przeleczenia a później cudownie ozdrowiały i nawrócony lub ten który znajdzie nieprawidłowości procesowe).
      Przykładów znalazłabym więcej, nawet u nas na naszym podwórku, ale nie mam natchnienia kończyć nowego roku wczytując się w szczegóły najokrutniejszych zbrodni aby nie strzelić wała.
    • mondaymorning1987 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 11:48
      Ja kiedyś myślałam, że za śmierć powinna być kara śmierci ale potem zmieniłam zdanie, bo jednak istnieją błędy i można skazać kogoś niewinnego.
    • purchawkapuknieta Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:40
      kara śmierci jak najbardziej. Nie tylko morderstwo jest przesłanką. Uczmy się od Izraela.
      • droch Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 01:20
        A w ogóle wiesz, ile wyroków KS wykonano w Izraelu?
    • dramatika Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 12:47
      Kara śmierci oczywiście tak i nie tylko za brutalne morderstwa, ale też za zdradę stanu oraz za katowanie i gwałcenie dzieci.
      Argument ryzyka (że może dojsć do pomyłek) uważam za absurdalny, bo stosuje się go tylko do dyskusji o KS no i może jeszcze w dyskusji o dostępie do broni. W każdym innym przypadku akceptujemy ryzyko, nawet niezawinionej śmierci - budując choćby wysokie budynki (ktoś może wypaść z wysokiego piętra) czy jeżdżąc samochodami.
      • sumire Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:27
        Gwałcenie dzieci? Rili? Ale przecież ofiara musi gwałt udowodnić...
        • paskudek1 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 15:06
          sumire napisała:

> Gwałcenie dzieci? Rili? Ale przecież ofiara musi gwałt udowodnić...

No i dlatego dramatika tak lekko ten postulat wypowiada. Wiadomo bowiem że to nie do udowodnienia jest. Przynajmniej wg dramatik i jej ulubieńców.
    • szmytka1 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 13:52
      Wykorzystywanie seksualne dzieci powinno być karane śmiercią, a może i kazda przemoc seksualna.
    • buldog2 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 17:23
      Tak, jestem za karą śmierci w dwóch przypadkach:
      - zdrady głównej,
      - łamania prawa przez funkcjonariuszy służb.

Przez zdradę główną rozumiem także ewidentne naruszanie Konstytucji.
      W celu uniknięcia, przynajmniej zminimalizowania pomyłek sądowych, wykonanie wyroku po co najmniej 10 latach po uprawomocnieniu się wyroku.
      Nie ma w tym nic osobistego - chodzi o ochronę państwa, obywatelek i obywateli.
      • buldog2 Re: Sonda kara śmierci 31.12.21, 22:36
        W celu uniknięcia, przynajmniej zminimalizowania pomyłek i przestępstwsądowych, wykonanie wyroku po co najmniej 12 latach (co najmniej 3 zmiany władzy) po uprawomocnieniu się wyroku.
    • iziula11 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 13:54
      Nie.
      A po przeczytaniu wpisów tutaj,gdzie o karze decyduje kolor skóry,wyznanie i pochodzenie tym bardziej NIE DLA KARY ŚMIERCI.

Boli mnie wszystko w środku gdy spotykam się z rasizmem.
    • mama303 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:18
      karę śmierci uważam za igrzyska dla ludu, szkodliwe
      • buldog2 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 14:54
        A w przypadkach i w sposób, jaki wymieniłem wyżej?
        • evro44 Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:12
          Jestem za karą śmierci ze wskazaniem na ZOFIĘ. A tak poważnie, gdyby nasze więziennictwo spełniało faktyczną funkcję kary za przestępstwa to jestem przekonana, że ci najbardziej zwyrodniali prosili by o KS. Jednocześnie skazywanie np. alimenciarzy czy gości kradnących kostkę masła którzy zamiast pracować i oddawać długi siedzą na koszt podatników to jest chore. Nasze prawo jest chore i nad tym trzeba ubolewać.
          • dramatika Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 16:19
            evro44 napisał(a):

> skazywanie np. al
            > imenciarzy czy gości kradnących kostkę masła którzy zamiast pracować i oddawać
            > długi siedzą na koszt podatników to jest chore. Nasze prawo jest chore i nad ty
            > m trzeba ubolewać.

Nie, nie jest chore - przynajmniej nie generalnie. To ty po prostu nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Alimenciarzy w Polsce wsadza się do więzienia tylko w przypadkach beznadziejnych, wielokrotnych niewyuczalnych recydywistów. Jesli już w ogóle zapada jakiś wyrok, to jest to kara więzienia w zawieszeniu.
          • wkswks Re: Sonda kara śmierci 01.01.22, 18:52
            Alimenciarze uciekają na zatrudnienie na czarno. System
            Jest chory- jakby na serio zaostrzono kary finansowe za zatrudnianie na czarno i pip moglby kontrolować bez zapowiedzi, mozna by było z więzienia dla alimenciarzy zrezygnować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka