Tak, wiem - idź do ortodonty

Dziś byłam z synem na wizycie u dentysty. Wyszła mu górna trójka, rośnie nad zębami,w dziąśle. Dentystka sugeruje usunięcie górnej (zdrowej) czwórki by zrobić miejsce dla tej trójki. Ale najpierw mamy zrobić zdjęcie pantonograficzne a następnie udać się do ortodonty żeby on potwierdził.
Syn między rokiem 2018 a 2021 , czyli 3 lata, nosił ruchomy aparat ortodontyczny. Po tych trzech latach ortodonta stwierdził, że aparat zrobił co mógł i powinno być ok. Rok później (czyli teraz) okazuje się, że nie ma miejsca na trójkę. Druga trójka jeszcze nie wyszła. Ogólnie syn ma wąską szczękę i szerokie zęby. Zupełnie jak ja. Ruchomym aparatem poszerzano mu tyle, ile aparat można było rozkręcić.
Przed wizytą u ortodonty, tego co go leczył, byłam u innej. Ta stwierdziła, że wówczas 8latkowi trzeba usunąć natychmiast wszystkie czwórki. Z kolei "nasz" ortodonta dał szansę ruchomym aparatem.
E-matki jakie są wasze doświadczenia z dziećmi w tym temacie? Syn ma 12 lat, zęby stałe do 6. Mleczaków już dawno nie ma.