Dodaj do ulubionych

Ortodoncja - usuwanie czwórek

18.01.22, 19:45
Tak, wiem - idź do ortodonty tongue_out
Dziś byłam z synem na wizycie u dentysty. Wyszła mu górna trójka, rośnie nad zębami,w dziąśle. Dentystka sugeruje usunięcie górnej (zdrowej) czwórki by zrobić miejsce dla tej trójki. Ale najpierw mamy zrobić zdjęcie pantonograficzne a następnie udać się do ortodonty żeby on potwierdził.

Syn między rokiem 2018 a 2021 , czyli 3 lata, nosił ruchomy aparat ortodontyczny. Po tych trzech latach ortodonta stwierdził, że aparat zrobił co mógł i powinno być ok. Rok później (czyli teraz) okazuje się, że nie ma miejsca na trójkę. Druga trójka jeszcze nie wyszła. Ogólnie syn ma wąską szczękę i szerokie zęby. Zupełnie jak ja. Ruchomym aparatem poszerzano mu tyle, ile aparat można było rozkręcić.

Przed wizytą u ortodonty, tego co go leczył, byłam u innej. Ta stwierdziła, że wówczas 8latkowi trzeba usunąć natychmiast wszystkie czwórki. Z kolei "nasz" ortodonta dał szansę ruchomym aparatem.

E-matki jakie są wasze doświadczenia z dziećmi w tym temacie? Syn ma 12 lat, zęby stałe do 6. Mleczaków już dawno nie ma.
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 20:29
      Pójść do innego ortodonty. W dzisiejszych czasach są metody na rozszerzenie szczęk na tyle, by wszystkie zęby zmieściły się, bez wykrywania stałych zębów dzieciom. Zakładam, że 12 latek nie osiągnął jeszcze wzrostu docelowego?
      • qwirkle Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 20:31
        *bez wyrywania!
        Telefon wiedział lepiej suspicious🙄
        • karotka_plus Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 20:49
          Właśnie ten drugi ortodonta, co zalecił ruchomy aparat był w szoku, że pierwszy chciał od razu wyrywać wszystkie czwórki, wg niego nie było takiej opcji a wyrywanie to ostateczność. Do niego będę się umawiać ale jutro, dziś za późno wróciliśmy od dentysty i już się nie dodzwoniłam.

Rośnie jak szalony ale jeszcze nie osiągnął wzrostu docelowego.
          • anilorak174 Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 20:50
            To teraz idealny moment na stały aparat jakby co. Łatwiej się wszystko poukłada.
            • qwirkle Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 22:54
              No właśnie, chłopak skoczy ze wzrostem, urośnie i w szczękach zęby się zmieszczą. Oczywiście, aparat w tym pomoże. Większość 12latków ma zęby 'jak łopaty', sprawiających wrażenie zbyt wielkich do małej dziecięcej buzi.
    • anilorak174 Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 20:39
      Isc do ortodonty, ktory nie będzie wyrywać zdrowych zębów.
      Syn pewnie przed skokiem wzrostowym- idealny moment na stały aparat, wszystko się pomieści.
    • tygryskowata Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 23:00
      Był już podobny temat, i tam też pisałam: szukaj ortodonty, który nie idzie na łatwiznę i starą metodą z lat 80-tych nie każe usuwać zdrowych zębów.
    • arkanna Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 23:14
      Współczuję, mój syn w wieku 8 lat miał już bardzo duży przodozgryz . Pierwsze ruchome aparaty nie zdały egzaminu bo ciągle my spadały. Miał jeszcze mleczaki, te wypadały i rosły stałe zęby. Teraz ma już tylko stałe zęby ( wyszły mu już wszystkie) i znowu ma aparat ruchomy. Górę rozszerza , dół trzyma w ryzach żeby się nie cofał. Podobno delikatna poprawa jest. Jest to 3 nasz ortodonta, od 2 lat ten sam. Komuś musiałam wreszcie zaufać .
    • ga-ti Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 23:24
      Nie jestem ortodontą, ale miałam podobną sytuację z synem. Ortodonta (na nfz) nas straszyła cudami jeśli nie założymy aparatu stałego (już płatnego) bo trójki nie wyjdą, bo się nie zmieszczą, bo trzeba je będzie chirurgicznie ściągać itp. opowieści. Okazało się, że zanim te trójki wyszły to syn zaczął dojrzewać, rozrosła mu się szczęka i trójki wyszły same bez problemów. Co prawda jedna trochę po za łukiem, ale to do skorygowania.
      Nie zgodziłabym się na usuwanie stałych, zdrowych zębów. Szukaj innego ortodonty.
    • iziula11 Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 23:31
      Ja slyszalam opinie,ze nie nalezy usuwac zdrowych zebow bo "brak im miejsca".
      Moj sredni syn nosil aparat gora-dol ruchomy w Polsce.
      Teraz bedzie nosil od lutego staly,juz tu pod okiem norweskiego ortodonty.
      Wiesz, z ciekawosci zapytam go czy tu usuwa sie zeby ,gdy rosna ponad innymi.
      • alpepe Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 23:54
        Nic się nie usuwa, robi się im miejsce. Moja córka tak miała, jakoś wszystko się pięknie wpsaowało.
    • bigimax4 Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 23:35
      isc do innego lepszego , ci to jacys maniacy
    • alpepe Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 18.01.22, 23:53
      Mojej córce ortodonta chciał wyrwać cztery stałe czwórki, żeby zrobić miejsce dla kłów. Poszłam do innego, zęby wyprostowane, nic nie usunęliśmy. Nie daj sobie wmówić, że trzeba usunąć.
    • lot_w_kosmos Re: Ortodoncja - usuwanie czwórek 19.01.22, 05:39
      Nie pozwoliłabym wyrywać w rej sytuacji dziecku zębów stałych .
      Szukaj innego ortodonty.

Ktokolwiek jeszcze się w ogóle na to godzi w tych czasach tak z mety po jednym piśnięciu jednego dentysty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka